DEGIRO review 2022 – Mijn DEGIRO ervaringen

Ben je op zoek naar een goede broker en heb je specifieke interesse in DEGIRO? Dan is deze uitgebreide review precies wat je zoekt. Ik heb ruim 7 jaar ervaring met beleggen via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO is een broker waar je als particulier op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke kunt kopen en verkopen. Ze zijn actief in 18 landen in Europa en onderscheiden zich door lage kosten

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO, Saxo en Lynx. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen of ETF’s en service. Veiligheid staat bij mij voorop, daarna komen kosten. Hoge kosten zijn namelijk dodelijk voor je rendement.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat. Daarom begin ik deze review met het veiligheidsaspect.

DEGIRO veiligheid: beleggerscompensatiestelsel

Het risico dat je jouw belegde geld bij een faillissement van je broker of bank kwijt bent is volgens mij in Nederland erg klein. Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten namelijk scheiden van het eigen vermogen. Je beleggingen zitten om die reden bij DEGIRO in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven jouw beleggingen van jou.

DEGIRO apart bewaarbedrijf

In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, valt DEGIRO onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van €20.000).

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

De AFM heeft DEGIRO in 2020 beboet voor het onvoldoende naleven van de regels omtrent het afscheiden van beleggingen van klanten van hun eigen vermogen. Zie de post DEGIRO en de AFM.

DEGIRO veiligheid: depositogarantiestelsel

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot €100.000 per persoon.

Informatie over het Duitse depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: uitlenen effecten

De meeste brokers, banken en fondshuizen verdienen aan je door je beleggingen uit te lenen en daarvoor betaald te krijgen. Bij DEGIRO is dit ook het geval. Bij een Standaard account is uitlenen toegestaan.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden. Je loopt een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent.

DEGIRO ETF’s

DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan ETF’s, aandelen en obligaties. Dat is niet bij alle brokers en banken het geval.

Een voorwaarde die ik stel aan een goede broker is dat je er in goede aandelen- en obligatie-ETF’s kunt beleggen. Dat kan via DEGIRO.

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide ETF’s is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-8% per jaar?

Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:

 • Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
 • Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een ETF (of indexfonds), lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande ETF’s voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

In navolging van Jack Bogle, de vermaarde oprichter van fondshuis Vanguard, is mijn strategie: hou je leeftijd aan als percentage obligaties, de rest beleg je in aandelen. Zo bouw je risico af naarmate je ouder wordt.

VWRL DBZB verdeling

Effect kosten op je rendement

Lage kosten zijn belangrijk. Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%!

Dit werkt als volgt: Als ik €10.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar €76.123. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar €74.017. Een verschil in opbrengst van ruim €2.100 op mijn inleg van €10.000 door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

DEGIRO kosten

Het openen en aanhouden van de beleggingsrekening is gratis. Je krijgt dan een Standaard account (ook wel Basic account genoemd).  Sinds november 2021 kun je geen Custody account meer openen, maar voor de volledigheid noem ik die tarieven hier nog wel.

Zie DEGIRO tarieven Standaard en DEGIRO tarieven Custody voor een overzicht van alle tarieven. Ik ga in deze paragraaf in op de tarieven van beleggen in de ETF’s van mijn voorkeur.

In de volgende 2 tabellen zie je de kosten welke je aan DEGIRO kwijt bent voor het aanschaffen en aanhouden van VWRL en DBZB voor een Standaard en een Custody account.

Standaard account VWRL DBZB
Service fee €0 €0
Dividendkosten €0 €0
Valutakosten €0 €0
Transactiekosten €0* €0*
Kosten opzetten handelsmogelijkheden €0 €2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

 

Custody account VWRL DBZB
Service fee €0 €0
Dividendkosten €1 +3% over het dividend per dividenduitkering €0
Valutakosten €0 €0
Transactiekosten €0* €0*
Kosten opzetten handelsmogelijkheden €0 €2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

Los van deze review, in de post De beste ETF in 2022 ga ik veel uitgebreider in op de totale kosten die je kwijt bent wanneer je VWRL aanhoudt. Daarbij kijk ik naast de tarieven welke je aan DEGIRO kwijt bent ook naar de kosten welke je aan VWRL kwijt bent. Ook vergelijk ik die kosten daar met andere aandelen indexfondsen en aanbieders.

DEGIRO Tradegate

Sinds augustus 2021 biedt DEGIRO de mogelijkheid te handelen via Tradegate. In de post DEGIRO Tradegate ga ik hier specifiek op in. Ook geef ik 3 aandachtspunten waar ik op zou letten als je daar wilt handelen.

DEGIRO kosten: service fee

DEGIRO hanteert geen service of bewaarloon, ook niet voor het Custody account.

DEGIRO dividendkosten

Het Standaard account rekent geen dividendkosten.

Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling €1 gerekend en 3% van het uitgekeerde dividend.

Stel je hebt een portefeuille van €100.000 met een dividendrendement van 2% per jaar (een reëel gemiddelde). Je hebt dan een dividend van €2.000 per jaar. Vaak wordt dividend in 4 porties over het jaar verspreid uitgekeerd. Je totale kosten per jaar zouden dan €64 zijn (4 keer €1 + 3% van €2.000). Dat is dus 0.064% aan kosten per jaar.

DEGIRO valutakosten

Bovenstaande beleggingen staan genoteerd in euro’s. Daarom heb je niet te maken met valutakosten.

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je wel effecten genoteerd in dollars aanhoudt. DEGIRO rekent 0.25% valutakosten. 

DEGIRO transactiekosten

Het aandelenfonds VWRL en het obligatiefonds DBZB kun je gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat het in de zogenaamde “Trackers kernselectie” valt. In het overzicht dat je via de link Trackers kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

DEGIRO aansluitingskosten

DEGIRO rekent €2.50 per jaar aansluitingskosten per beurs waarop je handelt, met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam. Deze laatste is gratis. Met bovenstaande portefeuille kost je dat €2.50 per jaar. Je handelt namelijk op Euronext Amsterdam (met het aandelenfonds) en de Duitse beurs Xetra (met het obligatiefonds).

Hoe beleg je via DEGIRO? Uitleg met plaatjes

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Daarom leg ik het uit in deze review. Als je weet hoe beleggen via hen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het eerder genoemde wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard.

Dit fonds kun je, zoals gezegd, zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het vakje rechtsboven om in te loggen:

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

De VWRL die gratis aan te schaffen is via de Kernselectie staat genoteerd in euro’s aan de beurs Euronext Amsterdam. Dat is de bovenste in het plaatje, EAM staat namelijk voor Euronext Amsterdam en EUR staat voor, je raadt het al, euro. Klik erop. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

aankopen VWRL instructie

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Vakje 1: Type order

Hier kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje met nummer 3 in het plaatje (Limiet (€)) invul.

Vakje 2: Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Vakje 3: Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat staat vermeld bij LAAT, €64.44 in dit voorbeeld. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel aan jou te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Vakje 4: Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Button 5: Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controlescherm

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op de blauwe button “Bevestig”. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders onderaan in het hoofdscherm:

openstaande order

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik helemaal links op het potloodje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.300 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Maandelijks inleggen

Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen vanaf je bankrekening naar je Flatex tegenrekening welke je bij DEGIRO krijgt.

Vervolgens krijg je elke maand een mailtje zodra je overboeking is bijgeschreven. Op dat moment log je in bij DEGIRO en doe je je aankopen.

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb, heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

Sinds de start van de Coronacrisis is de beurs flink in beweging. Voor veel mensen een reden om te beginnen met beleggen. Daardoor is het volgens DEGIRO op dit moment erg druk op hun helpdesk en kan de reactietijd langer zijn dan dat ik in het verleden ervaren heb.

DEGIRO review en ervaringen: conclusies

DEGIRO zie ik als een zeer goedkope broker met een breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk geworden om te beginnen met beleggen.

Voor beleggingen boven de €20.000 is het goed om je te beseffen dat DEGIRO door de AFM op de vingers is getikt omdat ze vermogensscheiding van klanten niet op orde hadden. Tot €20.000 belegd vermogen ben je gedekt door het beleggerscompensatiestelsel en speelt dit daardoor naar mijn mening niet zo’n rol.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger en zijn ook de grootbanken met hun tarieven gedaald. Zie De beste ETF in 2022 voor een vergelijk.

Tegenwoordig kun je trouwens ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met DEGIRO?

 

Opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder dit artikel: de eerste versie van dit artikel was van 3 september 2016. Sindsdien heb ik dit artikel meerdere updates gegeven. Reacties onder dit artikel kunnen zowel voor als na updates geplaatst zijn en hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop een reactie geplaatst is terugvinden bij de reactie.

 

Veelgestelde vragen

Is beleggen via DEGIRO veilig?

DEGIRO houdt je beleggingen aan in een apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven ze van jou wanneer DEGIRO failliet zou gaan.

Zie hier en in het artikel voor verdere details.

Wat kost beleggen via DEGIRO?

Als je het handig aanpakt kun je zonder DEGIRO iets te hoeven betalen handelen. De beleggingsrekening openen en aanhouden is gratis. Zie hier voor eventuele welkomstacties. Je kunt vervolgens zonder transactiekosten handelen in fondsen uit de Kernselectie. Zie verdere details in het artikel.

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

219 Reacties

 1. Hoi,

  Je verteld dat als DEGIRO failliet gaat je beschermd word door “vermogensscheiding”.
  Ze vertellen alleen in deze pdf: https://www.degiro.nl/data/pdf/NIB_Beleggingsdiensten.pdf

  “Van custodians en prime brokers eist DEGIRO dat ook zij, op
  hun beurt, zorgen voor vermogensscheiding om op die manier de klanten van DEGIRO te
  beschermen tegen hun faillissement. Regels met betrekking tot vermogensscheiding zijn in ieder
  land (zowel binnen de EU als daarbuiten) anders en er kunnen landen zijn waar
  vermogensscheiding niet mogelijk of niet wettelijk vereist is. Wanneer er ten aanzien van een
  derde in de custody keten geen vermogensscheiding van toepassing is, dan kunnen de
  Financiële Instrumenten die bij die derde worden aangehouden, bij diens faillissement verloren gaan.”

  Waar kan ik zien welke Financiële instrumenten onder een derde vallen die geen vermogensscheiding hebben?
  DEGIRO kan dan nog wel bestaan, maar als een derde omvalt dat ben ik als nog bij inleg kwijt begrijp ik hieruit of niet?

  Alvast bedankt!

  • Bij mijn weten is zo’n overzicht niet voorhanden. Wellicht kun je het beste de helpdesk van DEGIRO raadplegen als je zorgen hebt over specifieke financiële instrumenten.

 2. Wat ik me afvraag is of er kosten gerekend worden voor een doorlopend limit order wanneer je het aandeel laag wil kopen. Stel een aandeel kost 100,- en ik geef een limit order op van 90,- Zijn er dan kosten verbonden aan het aanhouden van de order wanneer het aandeel keer op keer stijgt?

 3. Hoi, goed artikel. Kan je bij de Giro ook gebruik maken van DRIP voor de dividend aandelen? Zo ja hoe kan je dat instellen? Thanks.

  • Bij mijn weten kan dit niet bij DEGIRO. Het fonds van mijn voorkeur is er wel in een herbeleggende variant (VWCE), maar die zit niet in de Kernselectie en staat op Xetra genoteerd. Dat geeft dus wat transactiekosten bij aan- en verkoop en €2.50 per jaar aan aansluitkosten (tenzij je net als ook DBZB aanhoudt welke ook op Xetra genoteerd staat, dan ben je die €2.50 niet nogmaals kwijt).

 4. Rekent de GIRO kosten voor het uitboeken van geld? Ik kan dat nergens terug vinden

 5. Kun je met DeGiro ook een schaduwportefeuille hebben? Als beginnende belegger lijkt me dat wel wat.
  Zelf heb ik zojuist een DeGiro account geopend maar ik moet zeggen dat de documentatie en beschikbare informatie over bedrijven en analyses bij Binck veel beter lijkt. Zelfs voor heel bekende bedrijven zijn er meestal geen documenten op DeGiro.

  Er is trouwens een negatieve rente op DeGiro, boven de 2500euro is het -0.48% volgens mij.. Bij andere brokers zit de limiet hoger waarop je rente moet gaan betalen over het niet belegde deel van je account.

  • Geldsaldi van klanten worden bij DEGIRO automatisch belegd in de geldmarktfondsen. Het negatieve rendement daarop werd vrijblijvend gecompenseerd, maar door de dalende rentes werd dat te kostbaar. Alleen de eerste €2500 euro in het Morgan Stanley Geldmarktfonds van jouw basisvaluta wordt nog gecompenseerd. Als er over een periode van 60 dagen €350 of meer aan transactiekosten is betaald, dan trekt DEGIRO de vergoedingsgrens op naar €100.000. Dit wordt maandelijks bekeken.

   Het negatieve rendement op het geldmarktfonds was -0,48% in 2019.

   Beleggers kunnen deze extra kostenpost voorkomen door cashsaldo te (her)beleggen of terug te boeken naar de tegenrekening.

 6. Ik heb mij pas geregistreerd als belangstellende voor een rekening bij De Giro. De website vermeldde na het voltooien van het registratieproces dat mijn positie op de wachtlijst rond de 30.000 was. Voorlopig nog niet aan de beurt dus. Ik beleg wel gewoon via mijn rekening bij de Rabobank. De kosten van Rabo Zelf Beleggen lijken overigens aanmerkelijk lager dan wat jij in je vergelijkingsoverzicht van DeGiro en andere aanbieders hebt staan. Zie https://www.rabobank.nl/particulieren/beleggen/rabo-zelf-beleggen/.

  Overigens: dankjewel voor je mooie blog! Heel veel nuttige informatie. Ben rijkelijk laat met de start voor financiële onafhankelijkheid (46 jr) maar beter laat dan nooit. Als ik denk aan alle kansen die ik gemist heb toen ik jong was om bv mee te doen aan levensloopspaarregelingen en aandelenoptieplannen omdat het me niet genoeg interesseerde, brrr. Gelukkig ben ik nu wel in de positie dat ik wat spaargeld heb weggezet en nu kan kijken naar slimmere parkeerplaatsen dan een spaarrekening.

  • Als het artikel waaraan je refereert al wat ouder is, kan het best zo zijn dat bepaalde kosten van Rabobank in dat artikel achterhaald zijn.

  • Ik heb recent meer dan 7 weken op de wachtlijst gestaan om je een idee te geven van hoelang het duurt… inmiddels wel gelukt!

  • Het wegwerken van de wachtlijst is sinds begin mei begonnen, in maart/april kag het stil. Nu gaat dat dus een stuk sneller dan voor mei.

 7. Bedankt voor deze mooie duidelijke review. Heb er veel van geleerd en kom sindsdien regelmatig terug om bij te leren.
  Enige wat ik “mis” is een soort van how-to om posities te verkopen.

  Je hebt in je review wel duidelijk uitgelegd hoe te kopen, maar mis een uitleg van hoe het beste te verkopen en welke keuzes je daarbij wellicht het beste kunt maken.

  Wellicht een idee om dit ook toe te voegen.

  • Verkopen gaat in feite op precies dezelfde manier als kopen, ik doe dat ook met een limiet. Alleen moet je dan niet naar de laatprijs maar naar de biedprijs kijken. Dat is de prijs waarvoor een ander bereid is je stukken van je over te nemen en waarvoor jij dus kunt verkopen. Als de transactie niet uitgevoerd wordt, moet je je prijs steeds iets laten zakken tot de order uitgevoerd wordt (in plaats van laten stijgen bij aankoop). En je klikt op de rode V in plaats van op de groene K, maar dat had je wellicht al wel begrepen. Is dit de info die je zocht of wil je nog wat meer uitleg?

  • Bedankt voor je uitleg. Dit is eigenlijk ook wel een beetje wat ik zocht.
   Ik vermoede al wel dat het zo werkte, maar altijd prettig als je vermoedens worden bevestigd.

  • Mr Fob,

   Ik koop aandelen bij de giro en heb het aandeel Energy Transfer Lp. Ik wil deze bijkopen, ook vanwege se lage prijs en het divident wat ze uikeren. Inees kan ik bericht van de giro dat ik dit dit aandeel niet meer kan kopen em en kreeg een mail dat diverse Amerikaanse producten worden beeeindigd. Ik kreeg een bijlage met lijst van 46 pagina’s met producten die worden beeindigd. Ik moet van de Giro, mijn product voor 1 dec 2020 verkopen anders doen zij dat.
   Ik vind dit vreemd en hoe kan dit?
   Mvg Marc

  • Ik ken dit fonds niet, maar een aantal Amerikaanse fondsen is door regelgeving vanuit de EU bij geen enkele Nederlandse broker of bank meer te koop geweest sinds een tijd, zie deze post. Mogelijk dat dit fonds daar ook onder valt. En mogelijk dat DEGIRO nu besloten heeft aanhouden en verkopen van dit fonds, samen met een aantal andere Amerikaanse fondsen, ook niet meer te faciliteren. Wellicht uit kosten-baten overwegingen.

 8. Blijft wel jammer dat ik bij DeGiro geen zakelijke rekening kan openen voor een Stamrecht Bv.

  • Dat is raar, Ruud,
   Ik heb een stamrecht BV en heb daarvoor een zakelijke rekening bij DeGiro geopend.
   Al wel een jaar of wat geleden dus het kan zijn dat ze dat nu niet meer doen.

  • Margin is een vorm van onderpand dat nodig is als opties geschreven worden, bijvoorbeeld op de AEX. Het geldt voor zowel call- als put opties. Ook bij het aangaan van een future transactie heb je te maken met margin.

 9. Positief verhaal, maar ik heb toch een lastige..
  ik heb realtime koersen op OMX en bied regelmatig terwijl er niets gebeurt. (met screenshots te bewijzen)

  Ik bied DKK1670 op aandeel Genmab terwijl DeGiro bied/laat is 1671/1674, dit duurt enkele minuten en de aantallen zijn groot genoeg voor mijn aankoop, toch wordt er niets aangekocht.
  Het lijkt erop dat er “iets” niet klopt bij de getallen van DeGiro.
  Hoe kan dat?

  • OMX realtime koersen kosten €2.50 per maand bij DEGIRO, heb je dat abonnement? Anders zit er 15 min vertraging op.

  • Dan weet ik niet waaraan de verschillen liggen. Wellicht kan de helpdesk van DEGIRO je helpen, hoewel die momenteel door drukte relatief slecht bereikbaar zijn.

 10. Bedankt voor de waardevolle artikelen! Het heeft mij zeker geïnspireerd. Zo komt het dat ik ook beschik over een custody account via DeGiro. Nu moet ik wel zeggen dat het aanbod Kernselectie beperkt(er) dan via het standaard account van DeGiro, maar dat is ok.

  Mijn vraag… Ik houd in mijn beleggingsportefeuille graag een percentage goud aan in de vorm van een Goud ETF fysiek afgedekt. SPROTT PHYSICAL GOLD was een mooie optie, maar dit is helaas recentelijk niet meer mogelijk om aan te kopen. Zijn er andere geschikte opties / alternatieven binnen het custody account van DeGiro?

  • De Kernselectie en het fondsenaanbod is hetzelfde voor het Standaard en het Custody account.

   Voor fysiek afgedekte goud ETF’s/ETC’s zou je hier eens kunnen kijken.

 11. Goedenavond Mr.Fob,
  Mooie en duidelijke review.
  Ik probeer nu een rekening bij DeGiro te openen, maar wordt op een wachtlijst geplaatst. Dat is normaal niet erg, maar ik sta op nummer 24024 en dat kan wel eens heel lang gaan duren.
  Hebt u ook een goed alternatief?
  Mvg,
  Jan M.

  • DEGIRO verwacht vanaf begin mei de wachtlijst weg te gaan werken.

   Binck is wellicht een geschikt tijdelijk alternatief. Ze doen er volgens eigen zeggen momenteel 7 dagen over om nieuwe klanten toe te laten, geven een welkomstbonus van €200 transactiekosten en rekenen 3 maanden geen service fee, waardoor je daar voorlopig zeer goedkoop uit de voeten kunt. Je zou bijvoorbeeld nu daar kunnen beginnen en zodra je toegelaten bent tot DEGIRO alsnog daar verder kunnen gaan.

   Als je uitsluitend in ETF’s wilt beleggen, is Meesman wellicht ook interessant. Zie ook De beste ETF in 2020.

 12. Beste MR FOB,
  Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg, hoe te beleggen bij de Giro.
  Dit is voor mij een steun in de rug om mijn eerste order te plaatsen.
  Nogmaals bedankt.

 13. Dag Mr FOB,

  Ik heb sinds begin dit jaar aandelen VWRL op DeGiro. Nu zag ik gisteren in mijn portefeuille dat er een dividend van 0.4083 dollar per aandeel uitgekeerd zal worden. Daaronder zag ik echter ook een regel voor dividendbelasting van 0.1076 per aandeel staan. Ik was echter in de veronderstelling dat deze ETF een domicilie in Ierland heeft en dat daar geldt 0% dividendbelasting.

  Zou jij mij kunnen toelichten waarom er dan toch dividendbelasting (van in dit geval ruim 26%) over betaald moet worden?

  Alvast bedankt.

 14. Dank voor de update! Ik heb toch wel wat kantelingen bij de Giro, ook al ben ik op zich ook tevreden met ze. 1) juist in deze tijd is hun website matig bereikbaar met diverse storingen en trage updates (zodat je niet kunt zien of een opdracht echt is uitgevoerd of een opdracht niet meer is te wijzigen, etc.). Dat is natuurlijk met name van belang voor actieve beleggers, maar juist in spannende beurstijden voor iedereen van groot belang. 2) boven de €2500 aan cash wordt er negatieve rente in rekening gebracht (lastig bij inleg grotere bedragen in één keer tegen een limiet koers, maar ook t.z.t. bij verkoop/opname) 3) -heb ik geen last van, maar opmerkelijk:- de margin verplichting wordt juist in de tijden dat mensen die marge nodig kunnen hebben steeds opnieuw strenger. Dat is niet erg netjes, want dan wordt in voorkomende gevallen zomaar een deel van de effecten verkocht tegen de laagste prijs (N.B. dit gaat wel om mensen die in feite met geleend geld beleggen, gedekt door de eigen aandelen, dus iets wat je beter niet kunt doen). Dit is in het geheel niet transparant. De Giro heeft vaker eenzijdig plotseling wijzigingen in de voorwaarden aangebracht en is in die zin niet heel erg betrouwbaar. Ik zou ze nooit als enige brooker aanhouden (ook daarin, net als in fondsaanbieders en type beleggingen etc. etc. altijd spreiden, spreiden en nog eens spreiden!).

  • Eens met Joost, ik zorg daarom dat mijn vermogen onder de dekking van de AFM blijft. Ondanks dat ik wel degelijk begrip heb voor de crisis situatie geeft de nieuwsbrief icm met de oudere berichten over B oetes en waarschuwing van de AFM bij toch een vervelend onderbuikgevoel.

 15. Beste Mr FOB, bedankt voor het duidelijke overzicht! Ik beleg zelf nu een aantal maanden in VWRL van DEGIRO en zou ook graag mijn andere beleggingen (bij Robeco) om willen zetten naar DEGIRO. Ik ben er van op de hoogte dat je de markt niet kunt timen maar doordat dit nogal omstuimige tijden zijn vroeg ik mij af of het uit maakt wanneer je je beleggingen omzet. Volgens mij maakt het niet veel uit omdat als ik mijn Robeco beleggingen nu voor een lage prijs verkoop ik bij DEGIRO weer goedkoop kan aankopen. Als de waarde van de beleggingen weer stijgt krijg ik er bij Robeco meer voor terug maar moet ik bij DEGIRO weer ‘dure’ aandelen kopen. Klopt mijn redenatie? Alvast bedankt!

  • Je redenering klopt met als kanttekening dat je tijdens het overhevelen van je geld even niet belegd zult zijn. Eventuele koersschommelingen tijdens die periode kunnen invloed hebben op je vermogen

  • Hoi Tom,
   Let wel op dat Degiro er een nieuwsbrief uit heeft gestuurd deze week dat ze het extreem druk hebben agv de coronacrisis.
   Ze zetten daarom alle portefeuille overdrachten stil, zou dus zeker wachten met zelf al actie nemen op je Robeco account.

  • Hoi Mo,
   Bedankt voor je reactie, dit had ik inderdaad gezien. Echter als ik zelf mijn aandelen verkoop en ik geen opdracht geef tot het overzetten van mijn portefeuille zou ik hier geen last van moeten hebben toch?

  • In principe klopt je redernering, denk ik,,, wie ben ik. Je kunt je portefeuille ansich ook laten overboeken, beide partijen rekenen wellicht kosten. Maar ROBECO heeft, voor zover ik weet, alleen fondsen. Daarvoor betaal je 0.2 % servicefee per jaar bij DEGIRO naast de fondskosten van ROBECO en die zijn, voor mijn gevoel, niet misselijk. Waarom zet je je fondsen niet om naar (vergelijkbare) ETF’s bij DEGIRO of een andere broker? Kosten, kosten, kosten……. Daarnaast, VWRL is goed, relatief gezien ook kostentechnisch, maar voor mijn gevoel wat te gehypet in de FIRE/HOT-scene.. De coöperatieve voordelen die Vanguard biedt in de USA gelden volgens mij niet in Europa/ buiten de USA.

  • Bedankt voor je commentaar. Ik wil inderdaad vanwege de kosten mijn Robeco rekening opzeggen en een ETF’s aankopen bij DEGIRO.

 16. Toen ik begon met beleggen heb ik per abuis een standaard account geopend en, nadat ik daar achter kwam, alsnog een custody account. Het overboeken van mijn portefeuille van standaard naar Custody kan en daarvoor bracht DEGIRO EUR 7,50 in rekening bij mij.

  Mrfob, persoonlijk ben ik fan van VWRL maar hoor steeds meer mensen die beleggen in de Northern trust fondsen waarover je in je artikel de beste ETF in 2020 hebt geschreven. Wat is voor jou de belangrijkste reden om bij VWRL te blijven?

  • VWRL heeft geen afwijking van wereldwijde spreiding, zoals Northern Trust. En bij Northern Trust kan die door afwegingen van Northern Trust zomaar nog verder gaan afwijken. Dat vind ik onaantrekkelijk.

 17. DeGiro is een leuk alternatief voor mensen die goedkoop willen handelen, máár niet alle mogelijkheden als bv. Lynx nodig hebben. Ook het platform is in drukke periodes nog niet stabiel.
  Ter info:
  Het geldmarktfonds dat DeGiro gebruikt kent geen compensatiestelsel en op dit moment betaal je bij een saldo boven € 2500,= een rente van 0,5%.
  De meeste fondsen keren maximaal 2 x per jaar dividend uit. Dan ben je dus iets goedkoper uit.

 18. Bedankt voor de duidelijk en up-to-date info. Schitterende post waar velen iets aan kunnen hebben.

  • Zie mijn Flatex review, hun manier van werken heeft naar mijn mening wel wat aandachtspunten. Daarnaast gaat Flatex vanaf juni transactiekosten rekenen, zie pagina 2 in deze pdf. Flatex heeft ook aangekondigd alle Nederlandse Flatex klanten over te gaan zetten naar DEGIRO, zie hier. Dan zit je dus alsnog bij DEGIRO.

 19. Ik ben net begonnen met beleggen in EFT’s bij DE GIRO. Ik was al een tijdje van plan het geld op mijn spaarrekening om te zetten naar indexfondsen. Het is een toeval dat ik pas begonnen ben na het begin van de Corona crisis.
  Ik vraag me nog wel af wat de categoriën betekenen van de EFT’s. Bijvoorbeeld de G bij Vanguard FTSE en F bij IShares Euro Corperate Bond.

  • Die letters staan voor risicocategorieën waar DEGIRO fondsen in indeelt. Ik ken hun selectiecriteria niet. Ik heb ze daar even geleden naar gevraagd, maar heb door de Coronadrukte bij hen daar nog geen antwoord op gehad.

 20. Ik beleg al enkele jaren bij degiro en dat bevalt goed. Onlangs heb ik ook een rekening bij Flatex geopend omdat ik relatief vaak aan- en verkoop en dat, ondanks het feit dat dit bij degiro ook minder kost dan bij andere brokers, flink in de papieren kan lopen. Vandaag heb ik bij Flatex alle beleggingen verkocht en sluit ik die rekening. De notering van derivaten is daar een ramp en ben ik erachter gekomen dat dit bij degiro optimaal werkt. Ik hoop dat degiro in de toekomst nog goedkoper kan worden als zij onder de vlag van Flatex gaan werken.

 21. Xandra Schijnen-Sterk Reageer

  Beste meneer FOB,
  Ik heb een beleggingsrekening geopend bij DEGIRO en ik heb uw artikelen gelezen. Ik heb in indexfondsen belegd en wat moet je dan vervolgens doen? Je mag 1x per maand gratis een transactie doen en is het verder de bedoeling dat je achterover leunt en kijkt wat het geld doet of moet je hierin heel actief zijn en van alles ondernemen. Ik heb een SNS beleggersrekening gehad 20 jaar lang en daar hoefde je niets voor te doen. Ik had ooit 5000 (gulden nog) in gelegd in 1997 en er in 2017 15.000 euro van af gehaald. Is dat bij DEGIRO ook zo of moet je zelf alles in de gaten houden en hoe doe je dat dan? groeten van Xandra Schijnen

  • Je hoeft niets te doen naast je maandelijkse inleg en/of herbeleggen van uitgekeerd dividend en bijvoorbeeld 1x per jaar herbalanceren indien nodig.

 22. Beste Mr. FOB,

  Hoe beleg jij elke maand in de ETF’s op De Giro? Zelf elke maand geld storten op de beleggingsrekening en dan vanuit daar een limiet order maken voor de huidige marktwaarde?

 23. Is het een heel raar idee om zowel een custody account als een standaard account te hebben en dan half/half te doen? Dus de helft van mijn VWRL-aandelen aankopen via mijn custody-account en de andere helft via mijn standaard-account. Ik maak me namelijk niet heel erg veel zorgen over de risico’s van uitlenen, maar wil me toch een beetje indekken. Mocht het dan echt misgaan, dan loop ik alleen risico over de helft van het vermogen (en als ik het goed begrijp is de schade dan “slechts” 5%). Daarnaast hou ik de dividend-kosten dan lager omdat die maar over de helft worden berekend.

  • Dan zou je ook kunnen overwegen een standaard account bij DEGIRO te nemen en een account bij Flatex. Flatex leent geen effecten uit en daar is VWRL ook te verhandelen zonder transactiekosten. Op deze manier spreid je je risico nog wat meer.

   Wel even op deze 3 punten letten.

  • Oh nee, was ik net weken bezig met kiezen tussen standaard of custody, komt er een optie 3. Zo te zien is Flatex een stuk gunstiger dan beide, zolang je maar binnen bepaalde tijden handelt. Die spreads lijken ook wel mee te vallen als ik naar wat vergelijkingen kijk die mensen hebben gepost. Zou jij als je nu nog in de opbouwfase zat kiezen voor Flatex? Want ik begin net, dus ik kan nog alle kanten op.

  • Of je risico wilt spreiden binnen 1 broker of tussen brokers is een persoonlijke afweging. Met alle opties is volgens mij niets mis.
   Ik zou als ik opnieuw moest beginnen vooralsnog DEGIRO Custody nemen, omdat ik niet zou willen dat de broker mijn effecten mag uitlenen en omdat Flatex in Nederland nog relatief nieuw is. Flatex gaat na afronding van de overname van DEGIRO Nederlandse Flatex klanten trouwens overzetten naar DEGIRO

  • Dank, ik had dezelfde gedachte wat betreft Flatex. Vooral omdat hun Duitse klanten wel gewoon transcatiekosten hebben en vanwege de manier waarop ze geld verdienen, wat uiteindelijk vanwege gemiste opbrengsten toch wellicht niet opweegt tegen de minimale kosten van DeGiro. En mocht het ooit misgaan dan zie ik er enorm tegenop om in Duitsland mijn geld terug te claimen. Ik kijk het nog even aan en hou het voorlopig alleen bij DeGiro.

   Overigens wil ik u nog even heel erg bedanken voor deze site. Ik wilde al jaren mijn geld beleggen, maar wist me geen weg te banen door alle informatie en termen. Bij mijn bank bleek het bijna onmogelijk om gewoon een afspraak te krijgen, waar ik nu achteraf wel blij mee ben. Deze site was precies wat ik nodig had; gewoon stap voor stap en idiot-proof. Ik weet niet hoe lang mijn spaargeld anders nog had rondgehangen op een credit card-account.

 24. Hoi ik gebruik Binck Fundcoach omdat je fondsen kunt laten toevoegen aan het assortiment, heb je hier weleens gebruik van gemaakt?

  Groeten,

  Greg

 25. Beste Fob,
  Wat een interessant artikel.
  ik vroeg me af: Wat zou er gebeuren met je beleggingen bij DeGiro als dit bedrijf failliet gaat?
  Groet, Marcel

  • Die blijven van jou doordat ze in een apart bewaarbedrijf zitten. Dit is wettelijk verplicht

 26. Sinds kort beleg ik in VWRL en vandaag zag ik dat er dividend staat bijgeboekt op mijn rekening van deGiro. Het viel mij op dat het bedrag in dollars wordt vermeld, maakt dit verder nog uit? Het fonds zelf staat genoteerd in euro’s maar blijkbaar keren ze het dividend in dollars uit?

  • Klopt, VWRL keert dividend uit in dollars. DeGiro zet dit automatisch om in euro’s, ervan uitgaande dat je je instellingen voor valutaconversie niet gewijzigd hebt sinds het openen van je rekening.

  • Hi mr. FOB,

   Hoe zou je iemand het dan aanraden die in het klein begint, bijvoorbeeld 100 of 200 per maand. Maandelijks spreiden lijkt behoorlijk lastig gezien het feit dat je met 200 euro waarschijnlijk niet eens van alle indexen 1 stuk kan kopen, laat staan dat je dit procentueel gezien op de “correcte” manier kunt spreiden. Om deze reden kan ik iedere maand wel 1 vanguard index van 80 euro kopen en 1x in de 4 maanden 2 stuks, maar dan heb ik verder geen spreiding. Hoe zie jij dit voor je?

  • VTI en VXUS zijn vanwege gewijzigde Europese regels niet meer te verkrijgen (behalve via de voor beginners af te raden optieroute). Ik heb VTI en VXUS vervangen door VWRL, zie deze post. Die kun je met dergelijke inleg maandelijks wel aanschaffen.

   De obligatiefondsen heb ik vervangen door DBZB, zie deze post. Die is per stuk wat duurder. Deze kun je ook prima vervangen door geld op een spaarrekening in te leggen (en vervolgens dan eventueel via deposito’s als de spaarbedragen wat groter zijn geworden), zie deze post.

   Als je het met dergelijke inlegbedragen heel eenvoudig voor jezelf wilt houden zou je bijvoorbeeld ook Meesman of Brand New Day kunnen overwegen. Daar kun je elk willekeurig bedrag inleggen dat je maar wilt in uitstekende indexfondsen, omdat je daar wel fracties van fondsen kunt aanschaffen.

 27. Hi!
  Heel erg bedankt voor deze informatieve blogs. Ik heb een rekening geopend bij DeGiro, maar vraag me af waarom Brand New Day niet in de vergelijking meegenomen wordt? Wat zijn de verschillen in beleggen via BND of DeGiro?
  Bedankt!

  • Brand New Day is geen broker waar je zelf op beurzen kunt handelen. Daarom neem ik die niet mee in broker-vergelijkingen. Brand New Day gebruik ik overigens voor mijn pensioenbeleggingen, zie mijn post Brand New Day ervaringen.

 28. Beste Mr FOB,
  Het gaat om de recente nieuwsberichten uit Financieel Dagblad over DeGiro: 2 oprichters treden terug uit Raad ban Bestuur (13 febr 2019) + Oprichters DeGiro zetten belangen te koop (13 mrt 2019).
  Zulke berichten bezorgen mij enigszins onrustige gevoel, want de concrete vertaling naar risico’s voor de passieve belegger bij DeGiro (= dus ik) is mij nog niet helder. Hoe je het ook bekijkt, DeGiro is een redelijk jong financieel bedrijf dat zijn eerste financiële crisis nog moet mee maken/doorstaan.
  ** Wat is uw kijk op deze nieuwsberichten? **

  PS Heel raar: van de up and down-berichten over de beurs maak ik mij minder druk… Misschien omdat ik mentaal hierop ben voorbereid. Dit geldt minder voor het fenomeen “(failliette?) internet brokers”, want ik ken geen omgevallen internet broker.

  • Je effecten zitten bij alle brokers in Nederland, waaronder DeGiro, verplicht in apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven je effecten bij een faillissement van de broker gewoon van jou.
   Zulke berichten maken me daarom niet ongerust.

Schrijf een reactie