Over mij


over mij

Wie zijn wij?

Mijn vrouw en ik zijn Nederlanders die een aantal jaren geleden ons roer omgegooid hebben. We zijn toen hard ons best gaan doen om financieel onafhankelijk te worden. Sinds 2016 schrijf ik hierover op dit blog onder het pseudoniem Mr FOB.

In het voorjaar van 2019 ben ik vervolgens gestopt met werken op 49 jarige leeftijd. Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen. Mijn vrouw, die een paar jaar jonger is dan ik, heeft ondertussen ook haar baan in loondienst opgezegd. Ze werkt nu nog 2-3 dagen per week in eigen praktijk en vindt dat vooral erg leuk.

Wij werk(t)en beiden parttime. De beste carrière beslissing die we beiden ooit genomen hadden. Hierdoor hadden we al veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby’s (meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen).

Ik werkte als systeem architect, zij werkt als systeemtherapeut. Je zou bijna denken dat we aan dezelfde systemen werk(t)en, maar nee, dat was toch niet het geval.

We blijven anoniem, we vinden dat het fijnste.

 

Omgooien hoe we met geld omgaan

Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik een tijd geleden het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.

Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier door zou gaan of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg zou gooien.

 

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden). Dit is een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez.

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 50% 60% van mijn inkomen overhouden.

Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik veel meer beseffen.

 

Beleggen

Het geld dat ik over hield beleg ik in een paar supergoede, supergoedkope indexfondsen via ABNAMRO Zelf Beleggen Basis. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen.

Ik heb ondertussen ruim 30 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Daardoor heb ik al flink wat vermogen kunnen opbouwen en heb ik nu een simpele beleggingsstrategie die maakt dat ik gemiddeld 6-7% rendement per jaar maak.

 

Wanneer financieel onafhankelijk?

Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.

In de post Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? kun je lezen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

 

Andere blogs

Ik heb ook veel gehad aan diverse andere blogs over financieel onafhankelijk worden, zoals MrMoneyMustache (MMM). De financieel onafhankelijke MMM geeft uitstekende voorbeelden van hoe belachelijk veel geld we geneigd zijn aan onzin uit te geven. Daarnaast geeft hij inspirerende handvatten hoe dit niet meer te doen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Sterker nog, je gaat je er echt beter van voelen, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Een ander voorbeeld van een blog dat ik altijd graag gevolgd heb is dat van Dr. Doom. Dr. Doom schrijft (eigenlijk schreef, hij is niet meer zo actief) op deze blog heel herkenbare verhalen over de psychologische kant van de rat-race en financieel onafhankelijk worden.

Er zijn ondertussen ook steeds meer leuke en interessante Nederlandse blogs over financieel onafhankelijk worden en consuminderen die ik graag volg. Zie mijn blogroll op mijn homepage.

 

Financieel Onafhankelijk Blog (FOB)

Nu dacht ik: waarom dat wat ik van het onderwerp heb opgestoken ook niet delen met geïnteresseerden? Zo hebben die hier ook weer wat aan en ik steek er ongetwijfeld ook weer wat van op. En zo leer ik meteen wat er komt kijken bij het opzetten van een blog.

 

Als je me wilt bereiken kun je me een bericht sturen op:

mrfob

 

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12505 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

128 gedachten over “Over mij

 • Rose van der Haven

  Even nog mijn opmerking op blog van Hypotheekweg over beleggen hier bij jou voorleggen gezien ik geen mail kan vinden.

  [opmerking]
  Ik overweeg om te starten zoals jullie en dan zoals mr FOB via Degiro en zijn strategie aan te houden van VXUS/VTI in 50/50. Het idee is nu om dan elke maand 500 euro te investeren/beleggen. Is dat rendabel, zijn daar geen extra onnodige kosten aan verbonden en wat is voor een beginner als ik de makkelijkste stappenplan?

  Alvast bedankt!
  [\opmerking]

  Las ook ergens opmerking dat nu investeren in etf’s niet zo slim is omdat alles heel hoog is. Verder hebben wij nu doel om binnen 10jaar volledig afgelost te zijn, hebben een rentevast van 1,69%. Is het slim om nu in verhouding 1/4 beleggen en 3/4 extra aflossen waarbij we beleggen zoals jullie, geeen pensioenbeleggen maar gewoon. Periode 12-15jaar. Wij zijn al 48 en 49 jaar.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VXUS en VTI kun je kostenloos 1x per maand aanschaffen via DeGiro.

   Een stappenplan vind je in mijn post Indexfondsen via DeGiro.

   Ik doe niet aan market timen. Als je in 1 keer een groot bedrag wilt beleggen zou je dat over een aantal maanden kunnen spreiden, zie ook deze post. Zou ik bij 500 euro per maand inleggen me verder niet druk over maken. Verhouding aflossen/beleggen is verder een heel persoonlijke afweging, zie deze post. Belangrijk daarbij is je risicotolerantie:

   Kun je ertegen als de beurs 20% of meer daalt en daar een paar jaar blijft. Als je daar nerveus van wordt kun je wellicht beter meer aflossen dan wanneer je dat niet spannend vindt. Of een deel obligaties in je portefeuille overwegen. Dat laatste doe ik ook om die reden. Naarmate mijn opnamedatum dichterbij komt zet ik daarnaast steeds meer aandelen om in obligaties zodat ik niet net voor opname een grote dip voor mijn kiezen kan krijgen. Zie mijn post Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid hoe ik dat doe

 • Scrutinizer

  In wezen is de essentie van de strategie om z.s.m. een voldoende groot kapitaal op te bouwen om daarvan te kunnen rentenieren. Inderdaad door zo veel mogelijk te sparen door veel te verdienen en/of weinig uit te geven, liefst beide inderdaad.

  Hoeveel is genoeg? Dat hangt af van je persoonlijke toestand én filosofie.
  Ik hield niet zo van (financieel gedwongen zijn om te) werken en ik denk dat niemand daarvan houdt, ook mijn kind niet, dat slechts geboren werd omdat mijn vrouw en ik zo graag met een levende pop wilden spelen dus waarom haar dan opzadelen met hetgeen ikzelf absoluut haat: de noodzaak tot werken?
  M.a.w. het was niet mijn doel om een kapitaal op te bouwen en daar dan op in te teren tot het op is om dan te betreuren dat ik “niet optimaal geleefd” heb als er aan het eind nog wat overschoot wat ik niet geconsumeerd had (en dus niet maximaal heb kunnen genieten van elke vergaarde gulden). Neen, het doel is om te kunnen leven van de vruchten van mijn vermogentje, waardoor het kapitaal zelf (gecorrigeerd voor inflatie) in stand blijft en dochterlief na mijn afsterven kan verder rentenieren en de bedoeling is om alleen van de opbrengst te leven maar het kapitaal onaangetast te laten om het t.z.t. te kunnen vererven aan de volgende generatie. Alzo onstond er met mij a.h.w. een dynastie van financieel onafhankelijken, althans, dat is de bedoeling.

  Goed, hoeveel is ervoor nodig?
  Dat hangt af van zowel de gewenste uitgaven alsook het verwachte rendement dat u meent te kunnen behalen.
  Die uitgaven hangen o.a. weer af van uw levensstijl en -oord.
  In NL leek EUR2k/mnd na woonlasten me prima voor een gezin van 2 volwassenen. Dus 24k per jaar.
  Als we voorzichtigheidshalve uitgaan van 4% rendement na kosten, belasting en inflatie, dan betekent dit dat we over 600k belegd vermogen moeten beschikken. Tel daarbij op een cash buffer van 100k (voor als de dividenden een tijdje tegenvallen) en een portie edelmetaal van 100k (als inflatie hedge) en je praat over 800k roerend vermogen. Daarbij komt dan je eigen woning, bv. een flatje van 200k en dan zit je aan het mooie ronde bedrag van EUR 1 mln.

  Da’s best veel geld, al is het wel te doen, vooral als je tijdens de opbouwfase van je vermogen wat gedurfder kan beleggen en daardoor ook hogere reele netto rendementen kan halen, van ca. 7%. Niettemin, blijft het veel geld en schatte ik destijds in dat ik mogelijk wel tot mijn 50e in loonslavernij zou moeten leven.
  Maar je kan ook met aanzienlijk minder als je je uitgaven fors reduceert, alsook je belastingen.

  NL is een duur land. Wie reist ontdekt al snel dat een verglijkbare levensstijl elders aanzienlijk minder kost. In Ecuador of Thailand of China (buiten de grote steden als Beijing) kan je met slechts 1000 per maand rianter leven dan met 2000 in NL. Minder dan de helft dus en dan heeft men c.p. ook slechts behoefte aan de helft van het kapitaal en ja, ook vastgoed is er navenant goedkoper (soms niet met exact hetzelfde percentage maar toch qua orde van grootte).
  Ook de vermogensbelasting van 1,2% (op 800k dus ca. 10k/jr) is fors als je (op 600k) verwacht 6% (dus 36k) na inflatie te halen. 10/36e is ca. 27%. Maar gelukkig kennen sommige landen een gunstiger belasting regime, waardoor je dus ook c.p. 27% minder kapitaal nodig hebt.
  Kombineer je beide effecten: een lagere levenskost en een lagere “multiplicator” dan volstaan ca. 220k aan beleggingen, en navenant kleinere buffers van pakweg elk 40k, oftewel amper 300k in totaal. Tel daarbij een flat of huisje van 100k en je bent klaar met 400k. Da’s ineens een zeer haalbare kaart.

  Dat is bemoedigend. Maar dat neemt niet weg dat het nooit kwaad kan om voorzichigheidshalve meer vermogen te vergaren alvorens op te houden met werken, simpelweg om alzo meer marge te hebben en dus minder snel in de problemen te komen als de beleggingen het onverhoopt minder goed doen gedurende lanegr dan voorzien.
  Je kan denken aan hetzij grotere cash buffers of aan een grotere portefeuille die navenant meer inkomen oplevert en waarvan een verlaagd inkomen (bv. alle dividenden plots nog maar half zo hoog) hoger is dan wanneer dit over een kleiner kapitaal was. Met een voorbeeldje: stel dat je behoefte had aan 1000 per maand maar t.g.v. een wat grotere portefeuille genereerde je 1200 per maand, dan is na een halvering van je inkomsten er sprake van 600 i.p.v. 500 en is je tekort dus maar 400 i.p.v. 500 waardoor je cash buffer langer meegaat (en overigens had je gedurende de jaren voorafgaand aan de crisis overschotten van 200 per maand waardoor je je cash buffer extra had aangedikt).

  Kortom, ofschoon ik in mijn laatste berekening gewag maakte van 400k, lijkt het me verstandig om over 100k extra te beschikken en dat proportioneel te verdelen om zowel je buffers als je beleggingskapitaal meer marge te geven.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je reacties op deze en andere posts de afgelopen dagen en leuk dat je zo actief bent met de materie. Zou je je reacties in het vervolg aub wel kort en bondig willen houden zodat de gebruiksvriendelijkheid van de site gewaarborgd blijft?

 • Rick van Hemert

  Allereerst hartelijk dank voor alle informatie die hier te lezen valt. Zeer leerzaam en lekker uitgebreid. Eerder al MrMoneyMustache gevonden, maar een Nederlandse kijk op het financiële is dan ook wel erg fijn. Zeker voor mij als leek m.b.t. beleggingen ga ik dit blog helemaal uitspitten.

  Wij willen graag 10k in beleggingen gaan investeren en vervolgens maandelijks een bedrag in gaan leggen. Op deze manier hopen wij een goede start te maken voor een financieel onafhankelijk leven en minder noodzaak om te werken. Is het verstandig om deze 10k direct in indexfondsen te stoppen, of om dit te verspreiden?

  Nu heb ik mij ingeschreven voor de website incl. het huishoudboekje, maar ik heb het huishoudboekje helaas niet mogen ontvangen bij de e-mail. Klopt dit? Graag zou ik deze willen ontvangen.

  Gr. Rick

 • Wannabe Mrs Mustache

  Net de hele MMM blog gelezen de afgelopen weken en toen op zoek gegaan naar mede mustachians in Nederland… and here I am.
  Beide halverwege 40, 2 pubers, kleine hypotheek en nu koers voor het eerst richting FO.
  En ondertussen verzuchten… hadden we dit 20 jaar geleden maar geweten. Nooit te oud om te leren zeg maar. Geen complainypants.. Plus bonus dat we op tijd zijn om dit mee te geven aan de kinderen.
  Dus we gaan ervoor…

 • CPH

  Vandaag ‘toevallig’ op je blog gekomen. Fijn dat er veel info op te vinden is. Inmiddels zijn mijn vrouw en ik al 4 jaar bezig FO te worden met als doel tussen 50-55 klaar te zijn. Ik lees veel over indexbeleggen en was benieuwd naar je ervaring/gedachten over vastgoedbeleggingen? Het derven van huurinkomsten is belastingvrij. Tevens hoef je niet de volledige WOZ-waarde op te geven bij het bepalen van de vermogensbelasting. Je geld zit wel vast tot de huurder eruit gaat.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je de info kunt waarderen. Ik vind het potentiële gedoe dat je met huurders kunt hebben dermate onaantrekkelijk dat ik vooralsnog niet in vastgoed belegd heb.

 • KK Bool

  Ik heb jouw site gelezen en vond/vind het heel interessant. Er staat een duidelijke uitleg over ETF’s/Beleggingfondsen etc etc. Het enige wat ik niet helemaal begrijp is dat je belegt in fondsen die in dollars uitkeren (of heb ik het mis?) Loop je dan niet een groot valuta risico? Is er iets tegen op de koop van Europese ETF’s, zoals de Think producten?

 • Dick

  Dank voor je zeer informatieve site en ideeën die je openbaar met ons deelt. Zou je mij kunnen uitleggen, met een beleggingshorizon van 15 jaar wat jouw visie is omtrent de verschillen tussen Think ETFs en VXUS, VTI en wat naar jouw idee het meest rendement zou kunnen opleveren? Alvast bedankt!

 • Mark

  Hele leuke site Mr Fob !
  Veel informatie over een onderwerp waar ik al langer wat mee wilde maar geen idee had hoe het aan te pakken. Je geeft goeie handvaten om er nu echt eens in te duiken. Zou ik het huishoudboekje kunnen krijgen ?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!
   Je moet je als emailvolger opgeven, dan krijg je het boekje vanzelf toegestuurd. Meestal lukt me dit binnen een paar dagen, behalve tijdens vakanties. Dan kan het wat langer duren. WordPress volgers komen niet op de email lijst voor de boekjes..

 • Hans S.

  Hallo mr. FOB, Ik waardeer je werk voor de tips en advies die je uitdeelt.
  Ik ben een nu 55 jr. en in loondienst.
  Vorig jaar ben ik begonnen met het beleggen, waarvan ik weinig ervaring van had.
  Ik ben begonnen met € 300,- handelen in forex.
  Na enkele weken ben ik gestopt met +/- 10,- winst.
  Het had voor mij geen zin omdat ik alleen in de avonduren de tijd hiervoor had.
  Mijn inkomst komt al boven de € 30000,- en binnenkort zal ik een erfenis ontvangen van mijn grootmoeder (98 jaar) en zal het bedrag op mijn bankrekening gestort worden.
  Hiervoor zal ik toch belasting moeten betalen en dit wil ik wel laag houden.
  Vorige week ben ik gaan zoeken naar pensioen beleggen en kwam terecht bij Brand new Day.
  Mijn interesse komt nu naar pensioen beleggen en indexfondsen.
  Tijdens het zoeken om meer te leren kwam ik op jou site terecht. Ik heb meerdere avonduren gebruikt om een groot deel te lezen, met plezier. Ik heb ook al enkele jaren een reserve bedrag op Moneyou staan en wil nu ook starten met beleggen in indexfondsen. Dit komt overeen met jou start idee terwijl ik jou blog niet had gevonden. Waarschijnlijk zal ik met pensioen beleggen en indexfondsen volgende week starten, maar eerst nog verder de Blog doorlezen. Ik weet dat ik nog maar 10 á 12 jaar heb tot mijn AOW, maar toch ga ik `t proberen.

  Bedankt, Hans

 • J.

  Prima blog met heldere informatie. Heb daarom ook een basic account geopend bij De Giro. Ik kom echter op internet ook veel negatieve verhalen tegen over De Giro. Met name het uitlenen van je effecten (in dit geval dan Vanguard FTSE All…) waardoor je je vermogen zou kunnen verliezen bij in gebreke blijven van de derde partij (voorop gesteld dat het onderpand de lading daar niet dekt).
  Een ander optie is om dit niet toe te staan maar dan betaal je weer extra bij De Giro.
  Heb jij ervaringen hiermee en heb je gemerkt dat er “verbogen” kosten zijn over de jaren dat jij er al belegd?

  MvG,
  J.

 • Jesse

  Hi FOB,

  Super leuk blog en ik zou me graag inschrijven voor de nieuwsbrief. Maar er lijkt hier iets mis te gaan? Ik ontvang namelijk geen e-mail om hem te activeren (ook niet in mijn spam-box). Is het mogelijk om mij handmatig aan te melden voor de nieuwsbrief?

  Alvast bedankt! 😉

 • Mulder

  Bedankt voor je leerzame blog. Ik ben sinds kort met FI bezig en je hebt hier een mooie bron van kennis opgebouwd, bedankt. Door het boek ‘money or your life’ begin ik beter te begrijpen waar financiele onafhankelijkheid om gaat. Het wordt een lang proces, maar het uitzicht is mooi.

  Ik heb me aangemeld als abbonnee maar ik heb het huishoudboekje nog niet ontvangen. Zou je me die nog willen sturen? Bedankt, en ga zo door!

 • Mulder

  Bedankt. Ik heb een vraag met betrekking tot het huishoudboekje; hoe neem je hierin je investeringen mee? Zie jij je maandelijkse investering bij DeGiro als uitgave? En het rendement als inkomsten? Of neem je het geheel mee als spaarsaldo?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie het niet als uitgave, want ik ben dat geld niet kwijt. Ik hou het mijn beleggingen en mijn rendement daarop buiten het huishoudboekje.
   Het huishoudboekje gebruik ik alleen om te zien waar ik mijn geld aan uitgeef en hoe zich dat verhoudt tot inkomen uit werk.

 • Koen

  Het is heel fijn om een Nederlands blog te lezen die een hoop opheldering geeft over het beleggen in indexfondsen! Ik volg het bolg van MMM al een hele tijd, dit heeft zeker bij gedragen om financieel onafhankelijk te worden. Ik zal jullie blog op de voet volgen en ga de tips en kennis zeker in de praktijk brengen!

 • B. Smulders

  Beste Mr. FOB,
  Allereerst mijn complimenten voor de goede overzichtelijke site.
  Verder vraag ik mij af of je al gekeken hebt naar de Europese equivalent van Robinhood, Freetrade. Het belooft gratis handelen in populaire aandelen en ETF’s op de grote beurzen in de UK en USA. Dat zou een hoop kunnen schelen in de kosten waardoor financiële onafhankelijkheid eerder binnen bereik kan komen.

  Het klinkt goed alleen kan ik niet vinden of Freetrade onder een deposito garantiestelsel valt.
  Anders dan de Duitse internetbank N26 waar de Budgetman al een leuk stukje over heeft geschreven.

  Als je wilt kan je hier gratis bankieren.

  Ik hoor of lees graag terug wat je van Freetrade vindt.

  Vriendelijke groet,
  B. Smulders

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je complimenten.

   Ik kan via DeGiro gratis handelen in het fonds van mijn voorkeur VWRL. Daarvoor heeft Freetrade dus geen voordeel.
   Het andere fonds van mijn voorkeur, DBZB is via DeGiro wel te verkrijgen en voor zover ik kan zien niet via Freetrade.

 • voortman

  Beste Mr Fob,

  Ik kan als student lenen tegen 0% rente, ik zou dit graag gaan doen om vervolgens binnen 3 jaar ca €30.000 in een indexfonds te stoppen, dividenten daarbij automatisch laten optellen bij de inleg. Ik verder geen verstand van beleggen, ik heb alleen een boek gelezen (the barefoot investor). (en ja, ik ben mij bewust van studieschuld en BKR registratie m.b.t. hypotheek).

  Na deze 3 jaar wil ik stoppen met inleggen en de dividenten het werk laten doen, ik blijf er dus lekker van af.

  Ik vraag me af welk fonds voor mij een goede keuze is, ik zag dat u lovend spreekt over DeGiro.

  Heeft u specifiek advies voor mij?

  Een reactie zou ik enorm waarderen, bedankt voor alle informatie op deze website.

  Voortman

 • Piet Jan

  Beste Mr FOB,
  Allereerst wil ik u bedanken voor de vele informatie, die op deze website staat, ik heb hier veel kennis opgedaan!
  Ik ben student (22 jaar, nog 2 jaar masterstudie te gaan) en heb ook de droom om financieel onafhankelijk te worden. Tussen mijn bachelor en master ben ik een half jaar weggeweest naar het buitenland, gefinancieerd door een working holidayvisum. Na mijn studie wil ik ook weer een half jaar naar dezelfde landen, maar krijg ik dan geen working holiday visum meer. Daarom spaar ik nu al voor de reis. Ik heb al een rekening bij DeGiro, ik vraag me alleen af of investeren verstandig is, omdat ik het geld over 2 jaar nodig heb. Daarnaast ga ik nog een reis maken met mijn ouders, als ik daar na 1 of 2 jaar werken in NL het geld voor heb gespaard 10-15 duizend euro. Dit wil ik doen omdat 10-20 jaar later hun fysieke conditie waarschijnljk dermate achteruit gaat dat de reis er heel anders uit zal gaan zien. Daarna wil ik een appartementje kopen en aflossen. Dan ben ik dus tegen de 30 voordat ik echt serieus geld kan investeren.
  Mijn vraag is eigenijk: wat zou u doen met de kennis die u nu hebt? Bij mijn weten lijken de periodes te kort om echt te investeren in ETF’s en andere zaken, omdat het risico te groot is voor een plotselinge dip. Daarnaast heb ik nog de vraag of u misschien een post kan maken voor jongeren met een laag inkomen, of zoals ik schulden opbouwend zijn?
  met vriendelijke groet, Piet Jan

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je bent er lekker vroeg bij, mooi voor je!
   Geld dat je binnen 2 jaar nodig hebt zou ik niet beleggen maar op een deposito zetten.
   Wees je heel bewust van de lange termijn waarde van geld en maak met dat in het achterhoofd keuzes waar je je goed bij voelt.
   Ik zet zo’n post op mijn lijst

 • Piet Jan

  Bedankt voor het advies! Ik had die pagina nog niet gelezen, maar het fenomeen is bij mij al wel bekend, al wordt het overal anders genoemd. Comound interest ben ik voornamelijk tegengekomen, de kracht zit hem, zoals op de uw link, in tijd. Eerder 10 euro inleggen maakt aan het einde een enorm verschil.
  Ik ga proberen te sparen voor beide zaken, proberen minimaal in te leggen (zoals de beschreven 10 euro per week). Ik heb even gekeken naar de VWRL, waarvan de koers op dit moment op €71,25 staat. Dat is dan meteen het minimale te investeren bedrag en duurt het rond de 7 weken voordat er ingelgd kan worden neem ik aan?
  Maakt het verder nog uit bij welke beurs ik dit zou aanschaffen? EAM, LSE, XET, etc? Volgens het pdfje van de kernselectie zou het moeten gaan om Euronext Amsterdam (ENX) , welke de afkorting (EAM) heeft op DeGiro?

  Met vriendelijke groet, Piet Jan

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zoals je aangeeft, via EAM heb je geen transactiekosten. Ook heb je VWRL dan in euro’s en dus geen valutakosten. Alleen bij dividenduitkering, welke op alle beurzen in dollars is, heb je op alle drie de beurzen valutakosten. Maar die zijn laag, namelijk 0.1% van het dividend van ongeveer 2%, oftewel 0.02% per jaar.

 • PJ aka Midas

  Ha Mr FOB. Ik lees je website met veel interesse. Het is goed om een digitale medestander te hebben op het gebied van besparen, beleggen en het streven eerder te stoppen met werken.
  Ik heb nog wel een vraag over pensioenbeleggen. Mijn gedachte is om eerder te stoppen, daar kapitaal met rendement (dividend) voor op te bouwen, waar ik op in mag teren. En op mijn 65e en 67e (ongeveer) krijg ik pensioen en AOW.
  In die situatie is pensioenbeleggen toch niet handig, omdat het vast staat tot je pensioenleeftijd. En het dan alleen een aanvulling is op mijn pensioen?

 • Wilbert Zuil

  Beste,

  Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Wilbert en ik werk als journalist bij NU.nl. Voor een artikel over het werken aan financiële onafhankelijkheid, ben ik op zoek naar ervaringsdeskundigen die hier over willen vertellen. Het lijkt alsof in Nederland steeds meer mensen bewust streven naar financiële onafhankelijkheid en ik vroeg me af of jullie (desnoods anoniem) hier iets meer over kunnen vertellen?

  Met vriendelijke groet,
  Wilbert Zuil

 • K.W.

  Het is goed om te lezen dat er zoveel mensen bezig zijn om te ontsnappen uit de rat race van onze maatschappij en daarbij het financiële heft in eigen hand nemen om het leven in te richten zonder langer afhankelijk te zijn van een baan. Zelf ben ik twee jaar geleden min of meer gedwongen gestopt met werken om mijn ernstig zieke partner te ondersteunen en omdat ik tevens volledig opgebrand was. Nadat ik al mijn financiën eens goed onder de loep had genomen bleek dat ik eigenlijk al genoeg “eikeltjes” verzameld had om te “overleven”. Dit gaf dusdanig veel rust dat ik sindsdien meer kan genieten van alledaagse zaken. Inmiddels ben ik 55 jaar en heb de energie gevonden om dingen te doen die me echt voldoening geven en heb zelfs een bedrijfje (koffiebranderij) opgezet, puur om de voldoening die dat geeft. We leven zuinig maar zijn tevreden. De grootste last in ieders leven, de hypotheek, is afgelost en in geval van nood weten we dat we met de opbrengst van ons huis kleiner kunnen gaan wonen en van het verschil van de opbrengst nog jaren kunnen rondkomen. Dus ja, het kan! Succes allemaal.

 • Anneke

  Interessant blog! Ik verdiep me in beleggen, voor mij is duurzaamheid en verantwoord beleggen heel belangrijk, belangrijker dan hoe goedkoop het is of wat het oplevert. Hoe krijg jij inzicht in waar je in belegt bij DeGiro? Zouden dat ook wapens ed kunnen zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik kijk in de Essentiële Beleggersinformatie in welke bedrijven belegd wordt. Die kun je vinden via bijvoorbeeld Morningstar of via de site van het fondshuis (Vanguard, iShares, xTrackers, etc.). Mijn fonds VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) sluit geen bedrijven uit. Dan kun je beter bijvoorbeeld AVIAW (ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld) nemen. Die is ook verkrijgbaar via DeGiro.

 • Frederik

  Via het artikel van nu.nl op jouw website gekomen. Naar zo´n blog was ik juist op zoek 🙂
  Ik heb al verschillende artikelen gelezen en ik zeg, chapeau!

  Ik (net geen 40) ben samen met mijn gezin al een aantal jaar bezig om financieel onafhankelijk te worden.
  Mij is geleerd dat als je voor een baas werkt, je de verkeerde persoon verrijkt…
  Dus is het belangrijk dat je in jezelf gaat investeren: lezen, cursussen volgen, naar groepsevenementen gaan…

  Wij zijn zelf bezig door enerzijds zuinig te leven en anderzijds in vastgoed (4 panden) te investeren in Frankrijk en deze te verhuren.
  Wij geloven in passieve inkomen. Vastgoed is niet 100% passief maar de huurder betaald de hypotheek en je houd er nog een leuk zakcentje aan over. En niet te vergeten dat het pand over een x aantal jaar van jou is.

  Ook zijn we met een webshop en blog bezig om een alternatieve inkomen te genereren.

  Ga zo door!

 • maarten

  oke, ik zit momenteel in een (soc) huurhuis want kopen gaat niet echt lukken vanwege die belachelijke huizenprijzen dus zit er aan te denken om onder te verhuren en zelf bij iemand anders in te gaan wonen om kosten te drukken. heb je daar nog sugesties voor? want ik zit op zo’n 75% ratio/spaarquote als 36 jarige.

 • Linda

  Ik zou ook graag financieel onafhankelijk zijn, maar wat ik zie is dat je zo’n 50% van je inkomen gaat sparen, maar daar eigenlijk je hele leven mee door gaat (want na de f.o. neem je per maand net zoveel op als je voorheen overhield). Dat lijkt me niks, want als ik niet meer werk, wil ik wel graag af en toe op vakantie en zeker mijn hobbies kunnen bekostigen. Hoe doen jullie dat? Echt altijd superzuinig blijven, of toch meer vermogen opbouwen voor je stopt? En daarnaast is mijn man langdurig 100% afgekeurd en dus waarschijnlijk de rest van zijn leven zeker van een uitkering (zekerheid is er nooit, als de regering opeens nieuwe regels instelt en herkeuringen eist). Kan ik dan eigenlijk ‘doen alsof’ ik in mijn eentje f.o. moet worden? Dus 50% van alleen mijn inkomen sparen en stoppen als het vermogen hoog genoeg is voor mij om te rentenieren?

 • Barbara Tielemans

  Beste,

  Bedankt voor deze blog, ze geeft me wat meer vertrouwen om zef ook aan te vangen met het opzetten van een strategie om financieel onafhankelijk te worden. Waar ik specifiek naar op zoek ben zijn indexfondsen welke een bepaalde mate van exclusiviteit hanteren rondom criteria van duurzaamheid. Ik vond bij Vanguard één fonds, maar kwam er daarna achter dat DeGiro dit fonds niet in haar portefeuille aanbiedt.

  Zou je misschien wat informatie en kennis kunnen delen omtrent fondsen met een groen, sociaal, duurzaam randje? Ik heb ondertussen al een account geopend bij DeGiro, dus als ik van daar uit zou kunnen beleggen, super! Maar als ik er toch een andere weg voor moet bewandelen dan wil ik dat ook graag uitzoeken.

  Alvast bedankt en vriendelijke groeten van Barbara Tielemans

 • Isis Elzakkers

  Beste meneer FOB, na de verandering van Jetpack of Sendy (oid) ontvang ik geen mail meer. Wat nu te doen? Ik kan mij niet opnieuw inschrijven omdat mijn mailadres al bekend is….
  Groet, Isis

  • Mr FOB Bericht auteur

   Vervelend! Ik zie je op de lijst staan en dat de mails niet gebounced zijn. Kan het zijn dat je ze in je spambox ontvangen hebt? Het helpt wellicht om dat te voorkomen bij een volgende mailing als je mij (mrfob@financieelonafhankelijkblog.nl) aan je contacten of als veilige afzender toevoegt.

 • Rob

  Beste FOB,

  Met heel veel interesse lees ik al een tijdje je blogs en ben daardoor heel kritisch gaan kijken naar wat er per maand binnenkomt en wat eruit gaat.
  Je blogs zijn vlot en praktisch geschreven en zetten je aan tot het nadenken over je financien. Wat ik me afvraag is of je ooit onderzocht hebt of het zelf aanhouden van goud een optie is.
  Dit dan met name om de vermogensbelasting te verlagen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Goud rendeert niet (het maakt niets zoals bedrijven dat wel doen) en kan heel volatiel zijn (daar waar obligaties of spaargeld stabiliseren). Daarmee vind ik dat geen interessante belegging.

 • Max

  He FOB,

  Misschien kun je binnenkort ook een post doen over hoe het gaat met de blog qua traffic en inkomsten? Ik ben wel benieuwd of deze website inmiddels als een passieve inkomensstroom bijdraagt aan je FIRE doelen.

  Groetjes,
  Max

 • Milad

  Beste Mr. FOB,
  All heel lang wil starten met beleggen met als doel om financieel onafhankelijk te worden. Echter door verschillende obstakels (waaronder manana syndrome) is het mij tot op heden niet gelukt. Afgelopen maand heb ik samen met een maat besloten om het nu echt te gaan doen. We hebben het boek van Tony Robbins gelezen en we zijn op het internet gestart met onze zoektocht. Zo zijn we ook jullie website tegen gekomen. Ik wil jullie dan ook meteen bedanken voor jullie bijdrage. Het heeft ons enorm geholpen.

  Maar nou hebben we een portfolio opgesteld, maar heeft mijn maat nog even extern een bevestiging nodig om echt zeker van te zijn dat we de juiste investeringen hebben gekozen. Wat ik zelf ook erg fijn zou vinden. Alleen we kunnen niemand vinden die ons daarbij kan helpen. Inmiddels tikt de tijd door en we zijn nog steeds niet van start gegaan. Dus ik vroeg me af, of jullie misschien iemand kennen die ons daarbij kan helpen. Jullie hulp wordt erg op prijs gesteld.

  Gr.
  Milad

 • Titaantje

  Beste Mr Fob,
  Allereerst gefeliciteerd met het behalen van je grote doel. Het lijkt me onwerkelijk om echt ‘FO’ te zijn.
  Veel dank voor de inspirerende content op je blog. Hier heb ik veel aan gehad. Zelf heb ik nog een lange weg te gaan, maar heb de afgelopen twee jaar betekenisvolle stappen gezet.

  Toch is er een onderwerp waarvan ik hoop dat je het nog eens zult behandelen. Namelijk het veel in de FIRE gemeenschap besproken onderwerp van het kopen van een huis. Ik weet dat er uitgesproken voor en tegenstanders van kopen zijn (bijv: https://www.millennial-revolution.com/rent/bought-house-back-2012/). Maar ik heb nog niet een goed stuk gelezen die de NL-se situatie in ogenschouw neemt.
  Wat is jouw opinie? Kopen of toch huren?

  Met hartelijke groet,

 • Loeloe

  Hi Mr FOB! Weet jij of er een manier is om te zoeken naar ETF’s waar Facebook Inc. NIET in zit? Ik heb nog geen manier gevonden behalve per ETF de bedrijvenlijst te zoeken, wat nogal tijdrovend is…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vind de relatief lage rente bij de lange looptijd van minimaal 10 jaar tot maximaal 30 jaar onaantrekkelijk. Ik zou dan eerder het risico accepteren dat hoort bij beleggen in goede, breed gespreide indexfondsen en voor een kinderrekening gaan bij bijvoorbeeld Brand New Day, zie hier, dat geeft bij dergelijke looptijden meestal een veel hogere opbrengst.

 • Maatje Bon

  Ha anonieme levensgenieter, hier nog eentje. Wel op zoek naar die fin. onafhankelijkheid. Weduwe, te-doen’ hypotheek, goed lopend bedrijf als ZZP, geen pensioenopbouw, 25.000 belegd. Zoek naar strategie: hypotheek aflossen of (pensioen-)beleggen. Kan t huis niet verkopen voorlopig, want heb de (aangename) zorg over aantal paarden hier. Ik schuim eens door je website op zoek naar een juiste strategie. Dank al voor je info! en tips zijn welkom…

 • Rini van Roon

  Hi, zeer informatief allemaal. Ik heb alles gelezen over DEGIRO en ik wil daar graag alles gaan opzetten en regelen. Maar, omdat het nieuw is voor me en ik zelf alle controle heb, vind ik dat wel een beetje spannend. Wel al veer ervaring met het beleggen in Crypto, maar voor mijn gevoel is pensioen nog iets “definitiever”.

  Ik ben van de week bij een pensioen adviseur geweest, was ook zeer informatief maar die man belegd zelf niet. Die laat dat dus weer doen, met dus hogere kosten. Die kon me wel helpen met achtergrond info, en hoe ik zelf handig mn jaarruimte bereken enzo (ook belangrijk). Maar dus niet hoe ik het best kon beleggen.

  Ik heb via dit blog natuurlijk wel kennis genomen van welke fondsen interessant zijn. Graag zou ik samen met iemand die zelf ook belegd bij DEGIRO, iets van een workshop doen. Gewoon even alle basics doorlopen; alles klaarzetten, inrichten, wat kleine transacties doen… even het hele proces een keer doorlopen hebben.

  Aangezien dit blog anoniem is, zal u dat waarschijnlijk niet aanbieden.
  Maar mogelijkerwijs bent u op de hoogte van mensen die dit wel aanbieden? Als dat het geval is, dan hoor ik dat graag.

  Ik denk dat er een enorme markt voor is om mensen hiermee op weg te helpen.
  Het scheelt je op de lange termijn zo ontzettend veel geld.

  Hoor graag van u,

 • Karel

  Dank voor de tip m.b.t. Degiro, die ik inmiddels heb opgevolgd. Mag ik hier ook een vraag stellen? Er wordt altijd beweerd dat mensen bij een recessie in goud vluchten. Maar ik zie bij de recessie van 2008 de goudprijs fors kelderen. How come?

 • Jeff

  Hoi Mr. FOB,

  Ik ben momenteel 22 jaar oud en net begonnen aan een goed betalende 1e fulltime baan.
  Ik ben begonnen met het lezen van uw blogs omdat ik ook graag mijn geld voor me wil laten werken, i.p.v. het voor 0,02% rente op een spaarrekening te zetten.

  Beleggen en alles wat er bij komt kijken is geheel nieuw voor mij. Ik heb een studie in de biologische sector gevolgd en mijn ouders zetten altijd alles braaf op een spaarrekening, dus ik heb niemand in mijn omgeving om het van af te kijken.

  Wat is in uw ogen het juiste moment om te beginnen met beleggen? (lees; Zo jong mogelijk of wanneer je meer “gesettled” bent)
  Is het ook een goed idee om nu al te kijken naar pensioenbeleggen bij BND?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het is heel persoonlijk wat een goed moment is om te beginnen met beleggen. In principe geldt dat je het meeste kans op een goed rendement maakt als je het ingelegde geld zo lang mogelijk kunt missen. Dus hoe eerder je begint, hoe meer kans op een goed rendement. Maar of je er “klaar” voor bent is heel persoonlijk, dat is een combinatie van verstand en gevoel. Het is altijd goed om echt te snappen waar je in belegt voordat je begint. Dit alles geldt zowel voor gewoon beleggen als pensioenbeleggen.
   Zie Beleggen voor beginners voor meer uitleg.

 • Anoniem

  Beste meneer (en mevrouw) FOB,

  Ik volg je blog al een hele poos en heb veel van je berichten met veel plezier gelezen. Gefeliciteerd met jullie financiele onafhankelijkheid en de mooie vakantie.
  Ik had nog een vraag of je nog iets over je zelf kan schrijven met absolute getallen, net zoals Mr. Money Mustache heeft gedaan (https://www.mrmoneymustache.com/2011/09/15/a-brief-history-of-the-stash-how-we-saved-from-zero-to-retirement-in-ten-years/)?
  Welke ‘savings rate’ heb jij/jullie aangehouden?

  De reden dat ik dit vraag is dat ik nu ook al 3-4 jaar bezig ben met sparen, beleggen enz, en maar heel, heel langzaam zie dat er passief meer inkomten komen en vraag me toch af of ik wel op de goede weg ben. Moet ik (drastisch) meer sparen / minder uitgeven of meer gaan verdienen of mijn verwachtingen bijstellen?

 • R. de Vries

  In uw artikelen wordt regelmatig het behaalde rendement benoemd. Is dat het virtuele rendement (bij theoretische verkoop) of het reëel behaalde rendement (bij daadwerkelijke verkoop). Of is het rendement puur de opbrengst van uitgekeerd dividend? Of een combinatie van koerswinst en dividend?

  Kunt u ter verduidelijking over rendement nog enige notaties wijden?

 • jarno

  Hoi,

  ik volg de site ook al een tijdje en complimenten voor alle verzamelde informatie en beschrijving van gedachten! Leuk.

  Zelf zijn we ook bezig om FO te worden. Wij doen dit door te spreiden van de verschillende mogelijkheden die in je blog allemaal aan bod komen. Deel in vastgoed en verhure, deel in beleggen\sparen, en belangrijk ook is consuminderen (al valt dat met kinderen nog niet zo mee ).
  We zijn inmiddels al zover, dat we geen salaris meer nodig hebben om de hypotheeklasten te betalen, zodat we een goed spaarquote kunnen halen.

  thx and keep up the good work!

 • Xandra Schijnen

  Beste meneer FOB,
  ik wil bij Degiro Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB) opzoeken zodat ik daarin kan investeren, maar ik vind het deze niet ook niet in de zoekbalk.

 • hans Steenpoorte

  Hoi,
  Ik heb veel aan je blog.
  Inz beleggen volg ik je strat inz vanguard en dat werkt prima.
  Mijn enige zorg; Vanguard belegt breed.
  Vraag: heb je wel eens gekeken naar de met duurzame varianten?
  Hoe verhouden die zich tot het hoofdfonds?
  Bvd en keep up the great work

 • CoolFire

  De laatste maanden wordt er veel gesproken over de fondsen van Northern Trust – deze zouden lagere kosten hebben dan VWRL (lagere TER, geen dividendlek) maar wel via één van de grootbanken dienen worden aangekocht.

  De fondsen (NL0011225305, NL0011515424) zijn nog maar ‘net’ beschikbaar en het is lastig om te zeggen hoe ze zullen presteren ten opzichte van VWRL. Wat is jouw mening hierover? Heb jij al overwogen om jouw VTI/VXUS/VWRL hiervoor om te wisselen? Het lijkt mij erg interessant om hier een blogpost over te lezen!

 • Jonathan

  “Beginnen met beleggen – welke aandelen kopen?

  Wanneer je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen in losse aandelen of obligaties. Je zult dan moeten bepalen welk bedrijf of welke bedrijven je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een los aandeel Apple kopen.

  Het is echter vrijwel onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het relatief goed zal gaan doen dan is dat op dat moment al in de koers van het aandeel verwerkt. En er zijn veel onvoorspelbare aspecten die invloed op de koers kunnen hebben, waardoor het vooral gokken is welk aandeel het goed zal doen.”

  Heb je weleens de boeken van Mark Minervini gelezen? Het is wel degelijk mogelijk om een beter rendement te halen met momentum stocks. Trade like a stock market Wizard. Aanrader.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Als iemand al een manier zou weten om structureel de markt te verslaan, dan acht ik de kans uitgesloten dat die persoon dat, bijvoorbeeld via een boek, met anderen zou delen. Ik verwacht dat die persoon die manier voor zichzelf zou houden en zo rijk zou worden.
  Zonder deze man of zijn boek te kennen is mijn ervaring dat auteurs van dit soort boeken meestal met een gelikt verhaal geld proberen te verdienen met dergelijke boeken, zonder enige verantwoordelijkheid te dragen voor het beleggingsresultaat van hun lezers. Ik zou erg op mijn hoede zijn.

 • Neeltje

  beste! Ik lees je blogs met interesse. Ben samen met mijn gezin al jaren bezig met consuminderen, duurzaamheid en toewerken naar financiële onafhankelijkheid. We hebben een vermogen, dat nu verdeeld is over sparen, stenen (hypotheek aflossen) en beleggen in ETFs van aandelen en ETFs van bonds via DeGiro. Maar ik wil graag mijn investeringen vergroenen. Voor de ETFs van aandelen heb ik al duurzame opties gevonden, met trackers. Maar van ETFs van bonds kan ik geen namen mét trackers vinden. En zonder trackers kan ik niet zoeken in DeGiro naar die ETFs. Hoe vind je trackernamen?

 • defnepbg

  Hi,

  Zouden jullie eerder eerst een pensioenbeleggingsrekening openen bij BND en investeren in BND Wereld Indexfonds Unhedged tot je je max fiscale ruimte hebt benut, en daarna pas “gewoon” beleggen bij De Giro, of bij BND EN tegelijkertijd bij De Giro investeren in VWRL?

 • Lennart

  Mr. FOB,
  Ik hoorde pas geleden verhalen over buitenlandse bloggers die pretendeerde FIRE te zijn maar in werkelijkheid juist een groot deel van hun inkomsten via hun blog verkregen d.m.v. referrals, ads etc.
  Bij het lezen van je site zie ik dat je je niet voor een karretje laat spannen en onafhankelijk en kritisch bent, kan jij wat transparantie geven over de inkomsten die dit blog gemiddeld genereert? is dit meer of minder dan kosten dekkend (om dit blog online te houden)?
  Komen hier een deel van de FIRE inkomsten vandaan of is dit een dermate klein bedrag dat het irrelevant is met het FIRE zijn?
  Verder mijn complimenten voor deze mooie blog en alle informatie 🙂
  Vriendelijke groet, Lennart

 • Peter van der Slikke

  Ik lees vaak je blog’s. Complimenten dat je het al zo lang doet. Aan iets beginnen is één, maar lang volhouden is een kunst. Dit vraagt karakter, volharding en veel positieve energie. Blijkbaar beschik jij daar allemaal over. Leuk zoals je over je privé situatie schreef en dat jullie allebei streven financieel onafhankelijk te zijn. Dat is idd een heerlijk gevoel, vooral dat je niet meer naar de pijpen van anderen hoeft te dansen. Ik hoop dat jij nog lang doorgaat met je blogs. Met ons gaat het goed en mogen ons nog steeds verheugen op een gestage en degelijke groei. Druk bezig aan mijn 3e boek, maar moet helaas wachten op de afloop van de coronacrisis. Tot heden hebben beleggers weinig te klagen over hun beleggingsresultaten en zijn er voldoende redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Wel moeten we ons maximaal gaan inzetten voor een serieuze vergroening van onze samenleving. Over circa 3 weken hoop ik ‘n volledig elektrische auto re rijden. Ik wens jou c.s. veel gezondheid, veel levensgeluk en veel saamhorigheid toe!

 • Mark Stam

  Beste Mr FOB
  Mooie blog en levenswijze, ik ben me hier in aan het verdiepen, ik beleg al meer dan 25 jaar bij verschillende instanties, met deGiro ben ik gestopt. Gratis bestaat immers niet ben ik van mening, Degiro leent (deels) jou portefeuille uit aan professionals en krijgt hier een vergoeding voor daar zit een risico in !!! Goed de kleine letters lezen

   • Empire

    @Melanie
    De informatie van Mark Stam is niet juist. Als je je bij DeGiro aanmeldt kun je kiezen voor het Custody Profiel (in plaats van het Standaard Profiel). De effecten worden dan niet uitgeleend.

 • Michiel

  Beste Mr FOB,

  Allereerst dank voor de tijd die je in je blog stopt en de informatie die je biedt. Het helpt me enorm!

  Een vraagje,
  Ik ben op zoek naar een app of goed excel template waar ik mijn gehele vermogen (spaargeld, investeringen, cash etc.) in een overzicht kan zien en waar ik tevens mijn toekomstige ‘net worth’ kan bekijken middels een calculator of iets dergelijks. Ik heb al talloze apps bekeken maar zijn allemaal gericht op budgettering en inzage in je uitgaven. Het gaat mij juist om overzichtelijk inzage in totaal vermogen. Liefst zou ik ook automatisch koppelen aan DE GIRO, Nederlandse banken en eventuele andere platformen. Je hebt een mooie app / platform in de US genaamd Personal Capital (https://www.personalcapital.com/) maar die is voor Nederlanders onbruikbaar.
  Heb ik hier nu een goed business idee gevonden voor de Nederlandse markt of heb jij al ervaring met iets dergelijks? Ik kan het iig nergens vinden.
  Bij voorbaat dank en keep up the good work! Ik volg je met veel plezier.

 • Cees Vriens

  Dag mr. FoB
  na het intypen van de zoekfunctie “beleggen voor beginners” kwam Ik Uw blog tegen.
  Al een paar onderwerpen gelezen, maar dacht begin eens bij het begin: “over mij” Interessant om te lezen en mooi als je met 49 jaar FoB bent. En dan 30 jaar ervaring met beleggen, had je het al vroeg in de gaten.
  FoB-er zal Ik niet worden, daarvoor stap ik te laat in, maar zie mijn spaargeld verdampen en wil dat stoppen, dus zodoende beginnen met beleggen, in ieder geval met een deel van mijn spaargeld.
  Hoop, nee denk wel, dat er voor mij iets tussen zit wat ik gebruiken kan.
  Groet,
  Cees