Over mij 5


over mij

Wie zijn wij?

Mijn vrouw en ik zijn Nederlandse veertigers op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Mijn vrouw en ik werken beiden parttime. De beste carrière beslissing die we beiden ooit genomen hebben. Hierdoor hebben we veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby’s (meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen).

Ik werk als systeem architect, zij als systeem therapeut. Je zou bijna denken dat we aan dezelfde systemen werken, maar nee, dat is toch niet het geval.

We blijven voorlopig anoniem, omdat we onze werkgevers nog even niet van onze onafhankelijkheidsplannen op de hoogte willen brengen.

 

Omgooien hoe we met geld omgaan

Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik een tijd geleden het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.

Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier doorga of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg gooi.

 

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden). Dit is een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez.

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 50% 60% van mijn inkomen overhouden.

Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen.

 

Beleggen

Het geld dat ik over hou beleg ik in 4 supergoede, supergoedkope indexfondsen via DeGiro. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen.

Ik heb ondertussen ruim 20 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Daardoor heb ik al flink wat vermogen kunnen opbouwen en heb ik nu een simpele beleggingsstrategie die maakt dat ik gemiddeld 6-7% rendement per jaar maak.

 

Wanneer financieel onafhankelijk?

Ik verwacht dat wij over 7 6 jaar financieel onafhankelijk zullen zijn. Ik zelf ben al eerder financieel onafhankelijk, maar wil samen met mijn vrouw stoppen en dus knal ik nog even door met sparen. In de post Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? kun je lezen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

 

Andere blogs

Ik heb ook veel gehad aan diverse andere blogs over financieel onafhankelijk worden, zoals MrMoneyMustache (MMM). De financieel onafhankelijke MMM geeft uitstekende voorbeelden van hoe belachelijk veel geld we geneigd zijn aan onzin uit te geven. Daarnaast geeft hij inspirerende handvatten hoe dit niet meer te doen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Sterker nog, je gaat je er echt beter van voelen, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Een ander voorbeeld van een blog dat ik altijd graag gevolgd heb is dat van Dr. Doom. Dr. Doom schrijft (eigenlijk schreef, hij is niet meer zo actief) op deze blog heel herkenbare verhalen over de psychologische kant van de rat-race en financieel onafhankelijk worden.

Er zijn ondertussen ook steeds meer leuke en interessante Nederlandse blogs over financieel onafhankelijk worden en consuminderen die ik graag volg. Zie mijn blogroll op mijn homepage.

 

Financieel Onafhankelijk Blog (FOB)

Nu dacht ik: waarom dat wat ik van het onderwerp heb opgestoken ook niet delen met geïnteresseerden? Zo hebben die hier ook weer wat aan en ik steek er ongetwijfeld ook weer wat van op. En zo leer ik meteen wat erbij komt kijken om een blog op te zetten.

 

Als je me wilt bereiken kun je me een bericht sturen door te klikken op het envelop logo links bovenaan de homepage

 

 


Geef een reactie

5 gedachten over “Over mij

 • Rose van der Haven

  Even nog mijn opmerking op blog van Hypotheekweg over beleggen hier bij jou voorleggen gezien ik geen mail kan vinden.

  [opmerking]
  Ik overweeg om te starten zoals jullie en dan zoals mr FOB via Degiro en zijn strategie aan te houden van VXUS/VTI in 50/50. Het idee is nu om dan elke maand 500 euro te investeren/beleggen. Is dat rendabel, zijn daar geen extra onnodige kosten aan verbonden en wat is voor een beginner als ik de makkelijkste stappenplan? mag me ook per mail uitleggen: rixdol[at]hotmail[dot]com

  Alvast bedankt!
  [\opmerking]

  Las ook ergens opmerking dat nu investeren in etf’s niet zo slim is omdat alles heel hoog is. Verder hebben wij nu doel om binnen 10jaar volledig afgelost te zijn, hebben een rentevast van 1,69%. Is het slim om nu in verhouding 1/4 beleggen en 3/4 extra aflossen waarbij we beleggen zoals jullie, geeen pensioenbeleggen maar gewoon. Periode 12-15jaar. Wij zijn al 48 en 49 jaar.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VXUS en VTI kun je kostenloos 1x per maand aanschaffen via DeGiro.

   Een stappenplan vind je in mijn post Indexfondsen via DeGiro.

   Ik doe niet aan market timen. Als je in 1 keer een groot bedrag wilt beleggen zou je dat over een aantal maanden kunnen spreiden. Zou ik bij 500 euro per maand inleggen me verder niet druk over maken. Verhouding aflossen/beleggen is verder een heel persoonlijke afweging. Belangrijk daarbij is je risicotolerantie:

   Kun je ertegen als de beurs 20% of meer daalt en daar een paar jaar blijft. Als je daar nerveus van wordt kun je wellicht beter meer aflossen dan wanneer je dat niet spannend vindt. Of een deel obligaties in je portefeuille overwegen. Dat laatste doe ik ook om die reden. Naarmate mijn opnamedatum dichterbij komt zet ik daarnaast steeds meer aandelen om in obligaties zodat ik niet net voor opname een grote dip voor mijn kiezen kan krijgen. Zie mijn post Investeringsstrategie voor financiële onafhankelijkheid hoe ik dat doe