DeGiro ervaringen – Mijn DeGiro review 66


De Giro review

DEGIRO ervaringen – Mijn DEGIRO review:

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen en service.

Veiligheid staat voor mij voorop. Kosten wegen daarna voor voor mij het zwaarst.

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO, Binck en Lynx. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Sinds een aantal jaren beleg ik via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat.

Bij de DEGIRO heb ik een zogenaamd Custody account, zodat mijn effecten door hen niet uitgeleend mogen worden. Mocht je je effecten wel laten uitlenen, dan loop je een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent. Het risico dat met uitlenen via hen iets mis gaat wil ik niet lopen, omdat ik geen zicht heb op hoe dat uitlenen gaat.

Uitlenen is overigens zeer gangbaar bij brokers, banken en fondshuizen. Ook de zeer gerenommeerde indexfondshuizen Vanguard en iShares doen dit. Bij Vanguard krijg je overigens alle opbrengsten uit dit uitlenen, bij iShares een percentage.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee mis gaat is volgens mij niet groot, maar ik wil dit minimaliseren.

Mijn beleggingen zitten bij DEGIRO, zoals verplicht bij alle brokers in Nederland, in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven de beleggingen van mij.

Geld dat ik nog niet belegd heb bij DEGIRO is automatisch ondergebracht in een apart fonds (een FundShare Cash Fund). Op deze manier is ook mijn geld afgescheiden van DEGIRO en dus net als mijn andere beleggingen beschermd bij een faillissement van DEGIRO.

Al met al vind ik DEGIRO dermate veilig dat ik via hen het overgrote deel van mijn vermogen belegd heb.

DEGIRO indexfondsen

Een voorwaarde van de broker waar ik beleg is dat ik er de vier indexfondsen binnen mijn beleggingsstrategie kan aanhouden. Dan kan via DEGIRO. DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan indexfondsen, aandelen en obligaties. dat is niet bij alle brokers het geval. Via bijvoorbeeld Binck Fundcoach kan ik de indexfondsen van mijn voorkeur niet allemaal aanschaffen.

In mijn post over mijn beleggingsstrategie leg ik precies uit waarom ik in de volgende indexfondsen beleg:

Aandelen:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Obligaties:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds, lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande indexfondsen voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

DEGIRO tarieven

Ik beleg via DEGIRO omdat dat voor mij de goedkoopste broker is die ik heb kunnen vinden.

In de post over de goedkoopste broker vergelijk ik de tarieven van beleggen via DEGIRO, DEGIRO Custody, Binck, Binck Fundcoach, Lynx, ING, Rabobank en ABM AMRO.

Opbrengst DEGIRO 500

DEGIRO is de goedkoopste broker als je net als ik maandelijks inlegt. Wanneer je slechts eenmalig inlegt, bijvoorbeeld in een keer een groter bedrag, dan is Lynx de goedkoopste broker.

Ik heb in het verleden ook belegd via ING en ABN AMRO. Bij hen ben ik vertrokken omdat ik de kosten te hoog vond. Ook heb ik een tijd een deel van mijn vermogen belegd bij Binck. Maar toen zij een servicefee introduceerden voor indexbeleggers heb ik het vermogen dat ik daar belegd had toegevoegd aan mijn beleggingen bij DEGIRO. Binck werd toen simpelweg te duur.

Dividendkosten

Het Custody account brengt iets hogere kosten met zich mee dan het standaard account.

DEGIRO hanteert geen bewaarloon of service fee, ook niet voor het Custody account.

Het standaard account rekent geen dividendkosten.

Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling 1 euro gerekend en 3% van het uitgekeerde dividend.

Stel je hebt een portefeuille van 100.000 euro met een dividendrendement van 2% per jaar (een reëel gemiddelde). Je hebt dan een dividend van 2000 euro. Vaak wordt dividend in 4 porties over het jaar verspreid uitgekeerd. Je totale kosten per jaar zouden dan 64 euro zijn (4 keer 1 euro + 3% van 2000 euro). Dat is dus 0.064% aan kosten per jaar.

Die extra kosten betaal ik voor het Custody account ten ipzichte van het standaard account zodat mijn effecten niet uitgeleend mogen worden door DEGIRO.

Valutakosten

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. DEGIRO rekent 0.1% valutakosten. De Vereniging voor effectenbezitters laat in dit artikel zien dat DEGIRO hierin ook het goedkoopste is.

Transactiekosten: Tracker kernselectie

Ik beleg in een viertal indexfondsen die in aandelen en in obligaties beleggen. Drie van deze fondsen kan ik gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat ze in de zogenaamde “Tracker kernselectie” vallen. In het overzicht dat je via de link Tracker kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

Ik heb geen broker met lagere transactiekosten gevonden.

Kosten opzetten handelsmogelijkheden

DEGIRO rekent 2.50 euro per jaar per beurs waarop je handelt. Met mijn portefeuille kost me dat dus 7.50 euro per jaar. Ik handel namelijk op Euronext, NYSE Arca en NASDAQ.

 

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

 

DEGIRO ervaringen en review – conclusies

Kortom, ik ben zeer tevreden met DEGIRO.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger.

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met De Giro?

Tegenwoordig kun je ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Ik beleg een aantal jaren via De Giro. Ik kan via hen zonder kosten in een aantal uitstekende fondsen beleggen. Lees hier wat mijn ervaringen met hen zijn!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

7116 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen kan leiden tot verlies. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

66 gedachten over “DeGiro ervaringen – Mijn DeGiro review

 • Edwin

  Hoi, je noemt hierboven de term ‘Custody’ account voor extra zekerheid. Dat klinkt mij ook zeer goed in de oren, echter, waar kan ik dat precies instellen? Is dat het Active account of Trader account? Alvast bedankt! Edwin

 • Sam

  Dag FOB,

  Heb je de kosten van een DeGiro wel eens doorberekend t.o.v. Lynx? Door de bijkomende kosten van de custody account kom ben je volgens mijn berekeningen uiteindelijk goedkoper uit bij Lynx

 • Daan

  Ik lees veel slechte berichten over niet kloppende jaaroverzichten van DeGiro uit 2015-2016. Hebben ze dat ondertussen verbeterd? Of is er een makkelijke manier om het zelf te bereken?

  Zelf neig ik enigzins naar Lynx wat betreft service maar het verschil in transactiekosten is wel enorm.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bij mijn weten moet je dan een nieuw account aanmaken. Ik weet niet of DeGiro vervolgens je fondsen voor je overzet of dat je moet verkopen en dan in je Custody account weer moet aankopen. Hun helpdesk zal je dat zo kunnen zeggen.

 • Juffrouw Ooievaar

  Je zegt: ‘Ik beleg in een viertal indexfondsen die in aandelen en in obligaties beleggen. Drie van deze fondsen kan ik gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat ze in de zogenaamde “Tracker kernselectie” vallen.’

  Waarom dat vierde indexfonds niet in een van de fondsen waar je gratis 1 keer per maand kan aan- of verkopen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Omdat IEGA het beste, goedkoopste en breed gespreide obligatiefonds is dat in euro obligaties van overheden belegt dat ik ken. De eenmalige lage aanschafkosten vormen daarbij maar een minimale kostenpost over de langere termijn.

 • Freedo

  Hallo FOB,

  Ik ben een fan van je blog!
  Kun je me iets vertellen hoe je tegen de koers winst verhouding aan kijkt tov je selectie. Ik kon hier bij Nasdaq hier weinig over vinden. Weet je hier meer van?
  Bij voorbaat dank!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, leuk te lezen!
   De koers/winst verhouding laat ik niet meewegen bij mijn allocatie. Ik wil simpelweg wereldwijd gespreid belegd zijn naar marktkapitalisatie. Ik hou het graag eenvoudig.

 • Yvonne

  Hoi Mr FOB, wat zijn de eenmalige aanschafkosten van zo’n fonds? Ik vind het een beetje jammer dat daar zowel in de webtrader als op de website weinig over te vinden is. Ik hoef niet perse gratis in te leggen (al is dat natuurlijk nooit verkeerd :P) maar ik vind het wel prettig om te weten wat de bijkomende kosten zijn voordat ik ergens aan begin..

 • Kevin

  DeGiro heeft vrij hoge kosten bij het overzetten van een portfolio. Volgens mij iets van minimaal 100,- euro per regel. Dit is de reden dat ik erg twijfel tussen Binck of DeGiro. Ik wil graag weten wat jij hiervan denkt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ja naar DeGiro overstapt geeft DeGiro geen kosten.
   Als je weg gaat bij DeGiro is het meestal het goedkoopst om je posities te verkopen en bij je nieuwe broker weer aan te schaffen omdat ze inderdaad iets van minimaal 100 euro aan kosten per regel rekenen. Tenzij je nieuwe broker de kosten die DeGiro rekent vergoedt, dan kun je natuurlijk gewoon overstappen.

 • Alex

  Heeft u inmiddels gezien de grootte van het bedrijf degiro nog steeds het idee dat de custody vorm nog steeds de beste vorm is gezien de percentages die men inmiddels rekent voor dividend en allerlei andere kosten welke met een standaard account niet aanwezig zijn?

  Lees zo links en rechts wat reacties dat sommige mensen “als men geweten had dat degiro zo groot zou worden” men wellicht niet voor custody maar standaard had gekozen.

 • Alex

  Bedankt voor het snelle antwoorden! U komt zelfs niet in de verleiding nu DeGiro heeft aangekondigd de winst van het uitlenen voor de helft te gaan delen bij normale accounts in 2018?

 • Guido

  Dank voor deze input! Vraagje, is in jouw nieuwe situatie (VWRL ipv VTI & VXUS) in combinatie met jouw obligatie portefeuille en maandelijkse inleg DeGiro custody nog steeds de goedkoopste?

 • J. van der Linden

  Interessant artikel. Net van alex naar binck overgestapt vanwege servicekosten van € 9 per maand bij Alex. Binck had nog geen servicekosten. Tot ik deze week de mededeling kreeg dat de pakketten veranderd worden. Basic wordt Green met kosten van € 3 + 0,01% portefeuillewaard per maand. binck wordt dan duurder (voor mij) dan Alex. Overstappen naar DEGIRO lijkt me mede gezien deze blog het voordeligste.

 • Koos

  Ik zit met een kleine belegging bij Binck (wel uitsluitend een Amerikaans bedrijf op de AMEX). Nieuwe pakket van Binck veel te duur.
  Daarom overstap naar DEGIRO voordelig, INDIEN MOGELIJK? Maandelijks dividend werd/wordt door mij konsekwent aangewend
  voor aankoop aandelen in dit fonds. Door nieuwe wetgeving (PRIIPS) kan ik bij Binck geen aandelen meer kopen in dit AMEX-fonds.
  Hoe gaat DEGIRO om met deze handelsbelemmering (uit Europesche koker)??

 • Roger

  Beste Mr. Fob, Is het ook mogelijk om bij de Giro 2 accounts te hebben, een custody (voor lange termijn beleggingen) en een standaard account aangezien je met een custody account niet in Turbo’s kunt handelen?

 • Jos

  Dag Mr. Fob,
  Je hebt het hierboven over ‘eenmalige lage aanschafkosten’. Maar stel dat je ieder kwartaal enkele aandelen IEGA koopt, dan moet je toch ook ieder kwartaal transactiekosten betalen?? Of zijn ‘aanschafkosten’ iets anders dan ‘transactiekosten’? En hoe hoog zijn die kosten dan?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ja, die kosten heb je eenmalig bij aanschaf, dus elk kwartaal over je nieuw bijgekochte fondsen als je dan steeds opnieuw bijkoopt. Na aanschaf komen die kosten niet jaarlijks terug, vandaar eenmalig.
  De eenmalige kosten bedragen 2 euro + 0.02% over de transactiewaarde voor IEGA.

 • josdienderJos

  Hoi Mr. FOB,
  Stel dat je de keuze hebt tussen twee ETF’s,
  – die beiden dezelfde index volgen (dus een gelijke landen- en sectorverdeling),
  – die beiden via dezelfde beurs verhandeld worden (Parijs),
  – waarvan de één (LEM) een TER heeft van 0.55% en deel uitmaakt van de Kernselectie van DeGiro (dus geen transactiekosten),
  – en de ander (AEME) een veel lagere TER heeft van 0.20%, maar géén deel uitmaakt van de Kernselectie (dus transactiekosten),
  welke ETF zou dan jouw voorkeur hebben (uitgaande van ca. 5 transacties per jaar)???

 • Jos

  Dus dat zou betekenen dat je een (accumulerend) alternatief voor VWRL kunt hebben voor een TER van slechts 0.13%. Te weten 90% Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF (LU1781541179) aangevuld met 10% Lyxor MSCI Emerging Markets UCITS ETF C-EUR  (FR0010429068). Geen van deze ETF’s staat in de Kernselectie van DeGiro, maar dat weegt dus blijkbaar niet op tegen de lage TER. Interessante optie!!!!

 • David

  Hi,

  Dank voor alle interessante inzichten. Na me erin verdiept te hebben zit ik nog met 1 vraag over een rekening bij De Giro. Deel je als rekeninghouder en deelnemer in het Fundshare Cash Fund? Ik zie dat dat de Giro dit belegt in zeer ‘veilige’ fondsen, maar ze maken hier toch een bescheiden rendement mee. Het zou toch fair zijn als je hier als rekeninghouder (en gedeeltelijk risicodrager) in meedeelt.

  Groet,
  David

 • Niek

  Vraag omtrent dividend uitkering aandelen: Weet iemand waar de reguliere (kwartaal) dividend uitkering van aandelen terug te vinden is? Wordt deze gestort op het degiro account of is hier een andere regeling voor?

 • Esther Wouters

  Ik wil zo graag duurzaam beleggen, maar zie door de bomen het bos niet als het om kosten gaat. Heb je een tip wat betreft goedkoop duurzaam beleggen in een mixfonds?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Actiam Verantwoord Index Aandelen Fonds Wereld (AVIAW) wordt door anderen nogal eens gekozen. Ik heb dat fonds nog niet goed bekeken, staat nog op mijn lijstje om eens uit te zoeken

 • Luuk

  Beste FOB,

  Ik zit te twijfelen tussen een custody of standaard account. Heb jij nog steeds een custody account? Is het verschil in tarieven en het verminderde risico dat je bij een custody account hebt waard? Ik wil voor lange termijn gaan beleggen, rond de 30 jaar.
  groet,
  Luuk

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb nog steeds een Custody account. Ik denk dat een standaard account ook wel veilig is, maar ik vind het verminderde risico het verschil in tarieven waard. De keuze is een persoonlijke afweging.

 • Hendrik Hak

  Is het niet goedkoper om bij vanguard een account te openen? Ik las ergens op vanguard.nl dat beleggen boven de 50000 dollar geen kosten zijn verbonden aan het account..

  Zijn er ergens anders verborgen kosten of is degiro ondanks nog steeds goedkoper?

 • Aagje

  Beste Mr FOB,

  Als ik de verschillen bekijk tussen standaard en custody account zie ik o.a. dat je bij custody geen real time koersen meer kan zien. Dat vind ik toch wel jammer. Heb jij daar geen behoefte aan of heb je dat op een andere manier opgelost zodat je toch real time koersen hebt?

 • Crystal

  Beste Mr FOB,
  Het gaat om de recente nieuwsberichten uit Financieel Dagblad over DeGiro: 2 oprichters treden terug uit Raad ban Bestuur (13 febr 2019) + Oprichters DeGiro zetten belangen te koop (13 mrt 2019).
  Zulke berichten bezorgen mij enigszins onrustige gevoel, want de concrete vertaling naar risico’s voor de passieve belegger bij DeGiro (= dus ik) is mij nog niet helder. Hoe je het ook bekijkt, DeGiro is een redelijk jong financieel bedrijf dat zijn eerste financiële crisis nog moet mee maken/doorstaan.
  ** Wat is uw kijk op deze nieuwsberichten? **

  PS Heel raar: van de up and down-berichten over de beurs maak ik mij minder druk… Misschien omdat ik mentaal hierop ben voorbereid. Dit geldt minder voor het fenomeen “(failliette?) internet brokers”, want ik ken geen omgevallen internet broker.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je effecten zitten bij alle brokers in Nederland, waaronder DeGiro, verplicht in apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven je effecten bij een faillissement van de broker gewoon van jou.
   Zulke berichten maken me daarom niet ongerust.

 • Anna

  Hi!
  Heel erg bedankt voor deze informatieve blogs. Ik heb een rekening geopend bij DeGiro, maar vraag me af waarom Brand New Day niet in de vergelijking meegenomen wordt? Wat zijn de verschillen in beleggen via BND of DeGiro?
  Bedankt!

 • Ron

  Sinds kort beleg ik in VWRL en vandaag zag ik dat er dividend staat bijgeboekt op mijn rekening van deGiro. Het viel mij op dat het bedrag in dollars wordt vermeld, maakt dit verder nog uit? Het fonds zelf staat genoteerd in euro’s maar blijkbaar keren ze het dividend in dollars uit?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Klopt, VWRL keert dividend uit in dollars. DeGiro zet dit automatisch om in euro’s, ervan uitgaande dat je je instellingen voor valutaconversie niet gewijzigd hebt sinds het openen van je rekening.

 • marcel

  Beste Fob,
  Wat een interessant artikel.
  ik vroeg me af: Wat zou er gebeuren met je beleggingen bij DeGiro als dit bedrijf failliet gaat?
  Groet, Marcel