DeGiro review – Mijn DeGiro ervaringen 30


De Giro review

DeGiro review – Mijn DeGiro ervaringen:

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen en service.

Veiligheid staat voor mij voorop. Kosten wegen daarna voor voor mij het zwaarst.

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DeGiro, Binck en Lynx. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Sinds een aantal jaren beleg ik via DeGiro. Ik heb hier mijn DeGiro ervaringen weergegeven in deze review.

DeGiro review

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat.

DeGiro veiligheid

Bij de DeGiro heb ik een zogenaamd Custody account, zodat mijn effecten door hen niet uitgeleend mogen worden. Mocht je je effecten wel laten uitlenen, dan loop je een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DeGiro je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent. Het risico dat met uitlenen via hen iets mis gaat wil ik niet lopen, omdat ik geen zicht heb op hoe dat uitlenen gaat.

Uitlenen is overigens zeer gangbaar bij brokers, banken en fondshuizen. Ook de zeer gerenommeerde indexfondshuizen Vanguard en iShares doen dit. Bij Vanguard krijg je overigens alle opbrengsten uit dit uitlenen, bij iShares een percentage.

Het risico dat er bij DeGiro iets mee mis gaat is volgens mij niet groot, maar ik wil dit minimaliseren.

Mijn beleggingen zitten bij DeGiro, zoals verplicht bij alle brokers in Nederland, in een apart bewaarbedrijf. Als DeGiro failliet gaat, blijven de beleggingen van mij.

Geld dat ik nog niet belegd heb bij DeGiro is automatisch ondergebracht in een apart fonds (een FundShare Cash Fund). Op deze manier is ook mijn geld afgescheiden van DeGiro en dus net als mijn andere beleggingen beschermd bij een faillissement van DeGiro.

Al met al vind ik De Giro dermate veilig dat ik via hen het overgrote deel van mijn vermogen belegd heb.

DeGiro indexfondsen

Een voorwaarde van de broker waar ik beleg is dat ik er de vier indexfondsen van mijn voorkeur kan aanhouden. Dan kan via DeGiro. DeGiro heeft een zeer uitgebreid assortiment aan indexfondsen, aandelen en obligaties. dat is niet bij alle brokers het geval. Via bijvoorbeeld Binck Fundcoach kan ik de indexfondsen van mijn voorkeur niet allemaal aanschaffen.

In mijn post over mijn beleggingsstrategie leg ik precies uit waarom ik in de volgende indexfondsen beleg:

Aandelen:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Obligaties:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds, lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande indexfondsen voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

DeGiro tarieven

Ik beleg via DeGiro omdat dat voor mij de goedkoopste broker is die ik heb kunnen vinden.

In de post over de goedkoopste broker vergelijk ik de tarieven van beleggen via DeGiro, DeGiro Custody, Binck, Binck Fundcoach, Lynx, ING, Rabobank en ABM AMRO.

Opbrengst DeGiro 500

DeGiro is de goedkoopste broker als je net als ik maandelijks inlegt. Wanneer je slechts eenmalig inlegt, bijvoorbeeld in een keer een groter bedrag, dan is Lynx de goedkoopste broker.

Ik heb in het verleden ook belegd via ING en ABN AMRO. Bij hen ben ik vertrokken omdat ik de kosten te hoog vond. Ook heb ik een tijd een deel van mijn vermogen belegd bij Binck. Maar toen zij een servicefee introduceerden voor indexbeleggers heb ik het vermogen dat ik daar belegd had toegevoegd aan mijn beleggingen bij DeGiro. Binck werd toen simpelweg te duur.

Dividendkosten

Het Custody account brengt iets hogere kosten met zich mee dan het standaard account.

DeGiro hanteert geen bewaarloon of service fee, ook niet voor het Custody account.

Het standaard account rekent geen dividendkosten.

Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling 1 euro gerekend en 3% van het uitgekeerde dividend.

Stel je hebt een portefeuille van 100.000 euro met een dividendrendement van 2% per jaar (een reëel gemiddelde). Je hebt dan een dividend van 2000 euro. Vaak wordt dividend in 4 porties over het jaar verspreid uitgekeerd. Je totale kosten per jaar zouden dan 64 euro zijn (4 keer 1 euro + 3% van 2000 euro). Dat is dus 0.064% aan kosten per jaar.

Die extra kosten betaal ik voor het Custody account ten ipzichte van het standaard account zodat mijn effecten niet uitgeleend mogen worden door De Giro.

Valutakosten

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. DeGiro rekent 0.1% valutakosten. De Vereniging voor effectenbezitters laat in dit artikel zien dat DeGiro hierin ook het goedkoopste is.

Transactiekosten: Tracker kernselectie

Ik beleg in een viertal indexfondsen die in aandelen en in obligaties beleggen. Drie van deze fondsen kan ik gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat ze in de zogenaamde “Tracker kernselectie” vallen. In het overzicht dat je via de link Tracker kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

Ik heb geen broker met lagere transactiekosten gevonden.

Kosten opzetten handelsmogelijkheden

DeGiro rekent 2.50 euro per jaar per beurs waarop je handelt. Met mijn portefeuille kost me dat dus 7.50 euro per jaar. Ik handel namelijk op Euronext, NYSE Arca en NASDAQ.

 

DeGiro service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

 

DeGiro review – conclusies

Kortom, ik ben zeer tevreden met DeGiro.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger.

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met De Giro?

Tegenwoordig kun je ook via DeGiro pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DeGiro pensioenbeleggen review

 

 

Wil je het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Uitschrijven kan altijd, ik stuur geen spam en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 2.985 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies.

 

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

30 gedachten over “DeGiro review – Mijn DeGiro ervaringen