DEGIRO review 2024 – Mijn DEGIRO ervaringen

Ben je op zoek naar een goede broker en heb je specifieke interesse in DEGIRO? Dan is deze uitgebreide review precies wat je zoekt. Ik heb ruim 7 jaar ervaring met beleggen via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO is een broker waar je als particulier op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke kunt kopen en verkopen. Ze zijn actief in 18 landen in Europa en onderscheiden zich door lage kosten

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO en Interactive Brokers. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen of ETF’s en service. Veiligheid staat bij mij voorop, daarna komen kosten. Hoge kosten zijn namelijk dodelijk voor je rendement.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat. Daarom begin ik deze review met het veiligheidsaspect.

DEGIRO veiligheid: beleggerscompensatiestelsel

Het risico dat je jouw belegde geld bij een faillissement van je broker of bank kwijt bent is volgens mij in Nederland erg klein. Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten namelijk scheiden van het eigen vermogen. Je beleggingen zitten om die reden bij DEGIRO in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven jouw beleggingen van jou.

DEGIRO apart bewaarbedrijf

In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, valt DEGIRO onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van € 20.000,-).

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel kun je in het Engels vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: depositogarantiestelsel

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot € 100.000,- per persoon.

Informatie over het Duitse depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: uitlenen effecten

De meeste brokers, banken en fondshuizen verdienen aan je door je beleggingen uit te lenen en daarvoor betaald te krijgen. Bij DEGIRO is dit ook het geval. Bij een Standaard account is uitlenen toegestaan.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden. Je loopt een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent.

DEGIRO ETF’s

DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan ETF’s, aandelen en obligaties. Dat is niet bij alle brokers en banken het geval.

Een voorwaarde die ik stel aan een goede broker is dat je er in goede aandelen- en obligatie-ETF’s kunt beleggen. Dat kan via DEGIRO.

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide ETF’s is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-8% per jaar?

Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:

 • Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
 • Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een ETF (of indexfonds), lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande ETF’s voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

In navolging van Jack Bogle, de vermaarde oprichter van fondshuis Vanguard, is mijn strategie: hou je leeftijd aan als percentage obligaties, de rest beleg je in aandelen. Zo bouw je risico af naarmate je ouder wordt.

VWRL DBZB verdeling

Effect kosten op je rendement

Lage kosten zijn belangrijk. Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%!

Dit werkt als volgt: Als ik € 10.000,- 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar € 76.123,-. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar € 74.017,-. Een verschil in opbrengst van ruim € 2.100,- op mijn inleg van € 10.000,- door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

DEGIRO kosten

Het openen en aanhouden van de beleggingsrekening is gratis. Je krijgt dan een Standaard account (ook wel Basic account genoemd).  Sinds november 2021 kun je geen Custody account meer openen.

Zie DEGIRO tarieven voor een overzicht van alle tarieven. Ik ga in deze paragraaf in op de tarieven van beleggen in de ETF’s van mijn voorkeur.

In de volgende 2 tabellen zie je de kosten welke je aan DEGIRO kwijt bent voor het aanschaffen en aanhouden van VWRL en DBZB voor een Standaard account.

Standaard account VWRL DBZB
Service fee €0 €0
Dividendkosten €0 €0
Valutakosten €0 €0
Transactiekosten €0* €2
Handlingskosten per transactie €1 €1
Kosten opzetten handelsmogelijkheden €0 €2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

Los van deze review, in de post De beste ETF in 2024 ga ik veel uitgebreider in op de totale kosten die je kwijt bent wanneer je VWRL aanhoudt. Daarbij kijk ik naast de tarieven welke je aan DEGIRO kwijt bent ook naar de kosten welke je aan VWRL kwijt bent. Ook vergelijk ik die kosten daar met andere aandelen indexfondsen en aanbieders.

DEGIRO Tradegate

Sinds augustus 2021 biedt DEGIRO de mogelijkheid te handelen via Tradegate. In de post DEGIRO Tradegate ga ik hier specifiek op in. Ook geef ik 3 aandachtspunten waar ik op zou letten als je daar wilt handelen.

DEGIRO kosten: service fee

DEGIRO hanteert geen service of bewaarloon.

DEGIRO dividendkosten

Het Standaard account rekent geen dividendkosten.

DEGIRO valutakosten

Bovenstaande beleggingen staan genoteerd in euro’s. Daarom heb je niet te maken met valutakosten.

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je wel effecten genoteerd in dollars aanhoudt. DEGIRO rekent 0.25% valutakosten. 

DEGIRO transactiekosten

Het aandelenfonds VWRL kun je gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat het in de zogenaamde “ETF Kernselectie” valt. In het overzicht dat je via de link ETF Kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

DEGIRO aansluitingskosten

DEGIRO rekent € 2.50 per jaar aansluitingskosten per beurs waarop je handelt, met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam. Deze laatste is gratis. Met bovenstaande portefeuille kost je dat € 2.50 per jaar. Je handelt namelijk op Euronext Amsterdam (met het aandelenfonds) en de Duitse beurs Xetra (met het obligatiefonds).

Hoe beleg je via DEGIRO? Uitleg met plaatjes

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Daarom leg ik het uit in deze review. Als je weet hoe beleggen via hen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het eerder genoemde wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard.

Dit fonds kun je, zoals gezegd, zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het vakje rechtsboven om in te loggen:

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

De VWRL die gratis aan te schaffen is via de Kernselectie staat genoteerd in euro’s aan de beurs Euronext Amsterdam. Dat is de bovenste in het plaatje, EAM staat namelijk voor Euronext Amsterdam en EUR staat voor, je raadt het al, euro. Klik erop. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

aankopen VWRL instructie

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Vakje 1: Type order

Hier kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje met nummer 3 in het plaatje (Limiet (€)) invul.

Vakje 2: Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Vakje 3: Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat staat vermeld bij LAAT, € 64.44 in dit voorbeeld. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel aan jou te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Vakje 4: Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Button 5: Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controlescherm

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op de blauwe button “Bevestig”. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders onderaan in het hoofdscherm:

openstaande order

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik helemaal links op het potloodje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.300 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Maandelijks inleggen

Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen vanaf je bankrekening naar je Flatex tegenrekening welke je bij DEGIRO krijgt.

Vervolgens krijg je elke maand een mailtje zodra je overboeking is bijgeschreven. Op dat moment log je in bij DEGIRO en doe je je aankopen.

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb, heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

DEGIRO review en ervaringen: conclusies

DEGIRO zie ik als een zeer goedkope broker met een breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk geworden om te beginnen met beleggen.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger en zijn ook de grootbanken met hun tarieven gedaald. Zie De beste ETF in 2024 voor een vergelijk.

Tegenwoordig kun je trouwens ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met DEGIRO?

 

Opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder dit artikel: de eerste versie van dit artikel was van 3 september 2016. Sindsdien heb ik dit artikel meerdere updates gegeven. Reacties onder dit artikel kunnen zowel voor als na updates geplaatst zijn en hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop een reactie geplaatst is terugvinden bij de reactie.

 

Veelgestelde vragen

Is beleggen via DEGIRO veilig?

DEGIRO houdt je beleggingen aan in een apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven ze van jou wanneer DEGIRO failliet zou gaan.

Zie hier en in het artikel voor verdere details.

Wat kost beleggen via DEGIRO?

Als je het handig aanpakt kun je voor €1 per transactie handelen. De beleggingsrekening openen en aanhouden is gratis. Zie hier voor eventuele welkomstacties. Je kunt vervolgens met alleen €1 handlingskosten handelen in fondsen uit de Kernselectie. Zie verdere details in het artikel.

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

240 Reacties

 1. Beste mijnheer FOB,

  Ik beleg enkel in VWCE via DE GIRO. In uw andere blogpost lees ik dat je via Interactive Brokers automatisch kunt beleggen en zelfs een deel van een aandeel kunt kopen. Ook acht u beleggen via deze broker veilig. Ik ben benieuwd, heeft u een voorkeur voor De Giro of Interactive Brokers? Zo ja, waarom? Qua kostenstructuur moet ik er nog goed induiken (waar het goedkoper is om elke maand VWCE aan te kopen).

  Alvast bedankt voor uw reactie! Uw website is heel fijn en helpt bij het doorzien van alle informatie.

  • Als je voor gemak gaat, dan zou ik Interactive Brokers kiezen aangezien je daar volledig geautomatiseerd in fracties kunt beleggen. Dat kan niet bij DEGIRO. Afhankelijk van je maandelijkse inleg zal Interactive Brokers of DEGIRO v.w.b. transactiekosten net iets goedkoper uitpakken. Maar aangezien dergelijke eenmalige kosten op de langere termijn nauwelijks impact hebben zou ik me daar niet op blind staren.

 2. Mr FOB,

  Bedankt voor je posts. Volg je al een tijd. Ik gebruik De Giro naar tevredenheid voor mijn pensioen (custody) en privé vermogen opbouw. Recent heb ik een holdingstructuur opgericht en ga ik verder met vermogensopbouw in de holding. De Giro ondersteunt dit sinds 2018 niet meer. Ik neig zelf naar BND maar vind daar het nadeel dat je niet zelf de fondsen kan kiezen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met zakelijke effectenrekeningen en de verschillende aanbieders. Heb je advies hierover?

  Mvg.

  Trevor

 3. Dag,

  je noemt in deze post en in de beste ETF 2024 verschillende fondsen op DeGiro
  1. Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:
  Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
  Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).
  2. Vanguard FTSE Developed World ETF (VEVE) + Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM)

  Of vergis ik me?

  Groet
  Rick

  • Als je het zo eenvoudig mogelijk wilt houden voor het aandelenfonds, dan is VWRL handig. Dan ben je met 1 fonds klaar. VEVE + VFEM is iets goedkoper. Beide zijn uitstekend wat mij betreft. Al deze fondsen komen in De beste ETF voor. Ik heb obligatiefondsen, zoals DBZB, niet meegenomen in De beste ETF.

 4. As of today, DBZB is not in the Kernselectie. There seems to be no good accumulating bond ETF in the kernselectie anymore. Only one for US long term treasury bill and one for short term, both are distributing.

 5. Zijn Er hogere kosten als je Custodio account hebt ?
  En ABN amro rekent 295 P er maand voor betaalrekening Heb je een alternatief voor Northern Trust ?

 6. Je verliest bij de Giro op de fondsen van Vanguard (overigens zijn het top fondsen) dividend. Er is een dividendlekkage van bijna 4%. Dus koop Vanguard fondsen het beste bij je eigen bank of via een andere eerlijke vermogensbeheerder (waar je tegen vaste kosten kunt beleggen) of je kijkt bijv. voor de fondsen van Northern Trust (NL0011225305 NT World, NL0011515424 NT EM en NL0013552078 NT SC) (80/10/10) en je hebt een perfect gespreide portefeuille met meer netto rendement op dezelfde benchmarkt als VWRL.

 7. Bedankt voor de uitleg . Graag wil ik zelfstandig beleggen in verschillende beurs genoteerde bedrijven. Ben niet zo ingesteld op EFT s kan dat bij u .groeten R Hettinga

  2 de Vraag mijn vermogen is in NZ dollars en een daar gevestigde Ltd dit in verband met belasting situatie kan ik dan ook met DE GIRO zin Nederland beleggen

 8. Mr Fob,

  Informatieve recentie. Bedankt. Ik overweeg De Giro. Echter, bij een collega die De Giro gebruikt zag ik dat de interactieve grafiek (dus niet die de giro in haar platform heeft geintegreerd) niet automatisch synchroniseerd, dus om de jongste koers data op te halen moet je steeds de browser verversen. Daarmee gaan je indicatorinstellingen verloren en je krijgt een lamme muishand. Mis ik iets of klopt bovenstaand dat de grafiek niet synchroniseerd?
  Alvast bedankt.

  Groet,

  Meier

  • Ik volg koersen nauwelijks omdat ik voor de lange termijn beleg en weet dan ook niet hoe dit precies zit..

 9. Stel dat je maandelijks maar 100 euro kunt leggen, dan verlies je met de nieuwe handlingskosten van €1 per transactie dus meteen 1% van je investering. Mbv jouw eindkapitaal berekeningstool heb ik berekend dat dit uiteindelijk nog steeds goedkoper is dan beleggen bij bijvoorbeeld de ABN, maar die 1% klinkt toch wel significant. Zou je in dat geval bijvoorbeeld minder vaak inleggen (bijvoorbeeld 4x per jaar) om zo de transactiekosten te drukken, ookal heb je dan minder spreiding? Of zou je gewoon door blijven gaan met die €100 per maand?

  • Ik zou 2x per jaar €600 inleggen vanuit mijn spaarbuffer en die dan met €100 per maand weer aanvullen

 10. Beste Mr Fob,

  Ik ben beginnend beleger en heb zojuist een rekening geopend bij De Giro. Dank voor je leuke blog. Ik geniet erg van je blog heb al vele artikelen en reacties gelezen.
  In jouw voorbeeld van het plaatsen van een order bij De Giro, begrijp ik dat je de laatkoers moet invullen. In het voorbeeld verschilt de laatkoers 20 cent met de dagkoers.
  Nu wil ik graag de EFT Vanguard VEVE aanschaffen de dagkoers is op dit moment ongeveer tussen de 70 en 71 euro. De laat is echter 79,50 per aandeel. Dat lijkt me dan geen slimme aanschaf als je al begint met een verlies van bijna 10 euro. Ik kom er ook niet uit of de VEVE behoort bij de kernselectie. Mocht die er niet bijzitten is dan Vanguard FTSE all world lager in kosten?
  Is er een bepaalde grens tussen de dag en laat die je kunt aanhouden? Bijvoorbaat dank

  Vriendelijke groeten, Mark

  • Je hebt hoogstwaarschijnlijk naar de bied- en laatkoers gekeken buiten openingstijden van de beurs. Dan lopen ze vaak flink uit elkaar.

   Kernselectie kun je hier vinden. VEVE zit daar niet in.

   Zie De beste ETF voor een kostenvergelijk van VEVE en VWRL.

 11. Hoe is DEGIRO in vergelijking met Brand New Day – qua kosten? En qua overige zaken?

 12. Vanaf medio oktober is het bij de Rabobank niet meer mogelijk om ongedekte opties te schrijven. Iets wat ik heel lang (>20 jaar) en ja, ook met wisselend succes doe. Dus op zoek naar een nieuwe broker heb ik een rekening bij DeGiro geopend. Maar mijn eerste ervaringen zijn niet positief. Ze rekenen met enorme margins. Tot wel 4x hoger dan wat ik gewend ben. Daarnaast is ook de berekening van de zekerheidswaarde van portefeuille erg pessimistisch. Met dit soort calculaties is het voor mij nauwelijks mogelijk om met ongedekte opties te handelen. Hebben anderen ook deze ervaring met DeGiro?

  • Je kan eens naar Interactive Brokers (IB) kijken, of naar Lynx als je het IB platform met Nederlandse support wil. Volgens mij is dat platform wat beter geschikt voor opties.

 13. Hallo Mr. Fob,

  Heb je inmiddels al een beter gevoel m.b.t. de vermogensscheiding van Degiro? Enige tijd geleden hadden ze dit niet op orde, ik hoor/lees er nu nergens meer iets over. Ik heb het wel aan ze gevraagd, naar eigen zeggen hebben ze de boel nu (beter) op de rit maar ik ben er niet gerust op. Je snapt, dit wordt ingegeven doordat ik in theorie(?) alles boven de 20K belegd vermogen kwijt zou zijn als Degiro hun zaken wederom niet voor elkaar heeft.

  Bedankt alvast voor je reactie!

  Groet,

  • Het vervelende is dat ik nergens kan vinden of de zaken nu naar tevredenheid van de AFM zijn opgelost. Dus dat maakt een goede inschatting van de huidige situatie lastig voor mij.

  • Bedankt voor je snelle reactie, laten we er maar het beste van hopen dan…

 14. Weet u hoe De Giro om gaat met keuzedividend? Kun je ergens voorkeur aangeven zoals bij Saxo?

  Alvast bedankt, mvrgr, Jan

  • Dat zou ik zo niet weten, heb ik niet nodig gehad en daardoor ook niet uitgezocht

 15. Effect kosten op je rendement

  In je voorbeeld gaat om het resultaat van €76.123 tegenover €74.017.
  Deel (1), je berekening klopt volgens mij niet. Het is €76.123 tegenover €73.872.
  Dat is dus een verschil in totale rendement over de hele periode van 3.1%.
  De beleggingskosten gelden over de hele pot.

  Deel (2), de 22.5% is helemaal niet relevant, het gaat om het verschil in het eindresultaat, over de hele periode, 3.1% dus.
  Ik vind je redening buitengewoon vreemd. Kosten zijn natuurlijk wel relevant, ik betaal bij de ING nog een stuk meer.
  Maar wel in perspectief zien, op het resultaat dus, niet relatief t.o.v. 30 jaar eerder.

  Verder, je meldt
  “Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden.”
  Wat zijn de risico’s precies?
  Destijds met icesave stond de nederlands overheid garant tot 50.000 (IIRC), daar kan ik iets mee.
  Ik zou nooit mijn kapitaal toevertrouwen aan de wetten en uitvoering van een buitenlandse overheid.
  Zodra er advocaten nodig zijn, dan komt er een ander krachtenspel los.
  Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen.

  • Volgens mij klopt mijn berekening van €74.017 wel. Als ik €10.000 gedurende 30 jaar tegen 6.9% laat renderen kom ik daarop uit via dit tool.

   Ik wil graag rendement bepalen t.o.v. mijn inleg. De 22.5% dus. Het staat iedereen natuurlijk vrij om iets anders te willen bepalen.

   Ik weet de risico’s van beleggen via eender welke broker of bank niet precies. Daarom geef ik mijn persoonlijke inschatting. Het is aan eenieder om met die inschatting te doen wat hij of zij wil.

  • Uitlenen van aandelen wordt door velen afgedaan als redelijk risico-vrij, maar weinigen vragen zich af waar het effect ervan is;

   Uitlenen gebeurt maar om 1 reden : short sales.

   Dit zet de koers onder druk en kost je op die manier indirect flink minder rendement (vaak zelfs verlies).

   Helaas realiseren vooral beginnende beleggers zich dit on voldoende.

   Deze blog post zou daar toch wat meer de nadruk op mogen leggen, want DeGiro zelf doet erg z’n best om dit punt at te zwakken, terwijl het juist één van de grootste risico’s is!

 16. Ik heb je verhaal met veel interesse gelezen maar ik vraag mij af of het nog wel actueel is. Ik zie bijvoorbeeld staan dat er sinds juni 2020 geen wachtlijst meer is daarom mijn vraag hoe actueel is deze informatie? Worden de 2 aanbevolen fondsen wel eens gewijzigd of staan die al jaren op deze site? Gaarne reactie.

  • Het artikel is actueel, ik werk het regelmatig bij. Ik heb de opmerking over de wachtlijst weggehaald, dat is ondertussen inderdaad niet meer actueel.