Amundi Prime All Country World UCITS ETF

Deze ETF is een van de goedkoopste wereldwijd gespreide ETF’s die vanuit Nederland te verkrijgen is. Het heeft de onderliggende effecten daadwerkelijk in bezit (fysieke replicatie), waarbij 3468 bedrijven zijn opgenomen in de index (peildatum 23/04/2024).

De ticker van de Amundi Prime All Country World UCITS ETF is WEBG, de ISIN-code IE0009HF1MK9.

Amundi is de grootste Europese aanbieder van ETF’s met ruim 2.000 miljard euro aan vermogen onder beheer.

De index die gevolgd wordt is de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap Index. Het fonds volgt zowel de ontwikkelde als de opkomende markten. Het is daarmee vergelijkbaar met , maar goedkoper dan de populaire Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, welke als ticker VWRL of VWCE heeft.

Er worden geen bedrijven uitgesloten op basis van ESG criteria. Daardoor wordt de markt relatief nauwkeurig gevolgd.

Wanneer je het fonds via Interactive Brokers aanschaft, wordt het voor je bewaard bij een zogenaamde Centrale Effecten Bewaarinstelling (Central Securities Depository, CSD). Die zijn zeer sterk gereguleerd en daarmee relatief veilig. Ook zijn bij CSD’s je eigendomsrechten relatief goed afgedekt.

Gerelateerde blogpost: Interactive Brokers Nederland review

Dividend wordt uitgekeerd en niet automatisch voor je herbelegd. Er is nog geen versie beschikbaar die dividend wel automatisch voor je herbelegt.

De ETF is te verkrijgen op diverse beurzen. Zie hier voor details.

Onderliggende effecten kunnen door de ETF uitgeleend worden. Hierbij wordt maximaal 40% uitgeleend, naar verwachting typisch 20% (pag. 115). Het onderpand is minimaal 100%. De opbrengsten van het uitlenen gaan na aftrek van kosten terug in het fonds. Hier (onder “Securities lending report” en dan zoeken naar het gewenste fonds) kun je vinden welke effecten uitgeleend zijn en wat de opbrengsten zijn.

Lopende kosten Amundi Prime All Country World UCITS ETF

De TER (Total Expense Ratio) bedraagt 0,07%.

Dividendlekkage schat Gerben op 0,30%. Interne transactiekosten en inkomsten ten gevolge van het uitlenen van effecten schat hij even groot en vallen daarmee tegen elkaar weg.

De lopende kosten van Interactive Brokers zijn nihil.

De totale lopende kosten van de Amundi Prime All Country World UCITS ETF komen daarmee uit op 0,07% + 0,30% = 0,37%. Dit is erg laag, zie De beste ETF voor een vergelijk met een aantal andere wereldwijd gespreide goede ETF’s of indexfondsen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

6 Reacties

    • Mochten ze de ETF wijzigen, dan ben je in een paar klikken en een paar seconden geswitcht naar een andere.

    • Dit kun je typisch verwachten bij een nieuwe ETF die nog niet zo veel belegd vermogen heeft voor een markt als India, die lastiger toegankelijk is dan bijvoorbeeld de Amerikaanse markt. Meestal wordt zo’n onderliggende ETF in de loop van de tijd vervangen door de losse bedrijven.
      Deze kosten (TER 0,8% * aandel in index van 2% = 0,016% extra kosten) komen bij de lopende kosten. Omdat dit typisch tijdelijk is hebben we deze kosten niet meegenomen.

  1. Beste mr. FOB,

    Is het mogelijk om WEBG in fractionele aandelen aan te kopen via IB? Dat vind ik wel een van de voordelen van BND waar ik mijn geld nu in heb zitten. Alvast bedankt.