Amundi Prime All Country World UCITS ETF

Deze ETF is een van de goedkoopste wereldwijd gespreide ETF’s die vanuit Nederland te verkrijgen is. Het heeft de onderliggende effecten daadwerkelijk in bezit (fysieke replicatie), waarbij 3468 bedrijven zijn opgenomen in de index (peildatum 23/04/2024).

De ticker van de Amundi Prime All Country World UCITS ETF welke dividend uitkeert is WEBG, de ISIN-code IE0009HF1MK9. De ticker van de Amundi Prime All Country World UCITS ETF welke dividend automatisch voor je herbelegt is WEBN, de ISIN-code IE0003XJA0J9.

Amundi is de grootste Europese aanbieder van ETF’s met ruim 2.000 miljard euro aan vermogen onder beheer.

De index die gevolgd wordt is de Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap Index. Het fonds volgt zowel de ontwikkelde als de opkomende markten. Het is daarmee vergelijkbaar met , maar goedkoper dan de populaire Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, welke als ticker VWRL of VWCE heeft.

Er worden geen bedrijven uitgesloten op basis van ESG criteria. Daardoor wordt de markt relatief nauwkeurig gevolgd.

Wanneer je het fonds via Interactive Brokers aanschaft, wordt het voor je bewaard bij een zogenaamde Centrale Effecten Bewaarinstelling (Central Securities Depository, CSD). Die zijn zeer sterk gereguleerd en daarmee relatief veilig. Ook zijn bij CSD’s je eigendomsrechten relatief goed afgedekt.

Gerelateerde blogpost: Interactive Brokers Nederland review

De dividend uitkerende variant is te verkrijgen op diverse beurzen. Zie hier voor details. De dividend herbeleggende variant is te verkrijgen op de beurs Xetra.

Onderliggende effecten kunnen door de ETF uitgeleend worden. Hierbij wordt maximaal 40% uitgeleend, naar verwachting typisch 20% (pag. 115). Het onderpand is minimaal 100%. De opbrengsten van het uitlenen gaan na aftrek van kosten terug in het fonds. Hier (onder “Securities lending report” en dan zoeken naar het gewenste fonds) kun je vinden welke effecten uitgeleend zijn en wat de opbrengsten zijn.

Lopende kosten Amundi Prime All Country World UCITS ETF

De TER (Total Expense Ratio) bedraagt 0,07%.

Dividendlekkage schat Gerben op 0,30%. Interne transactiekosten en inkomsten ten gevolge van het uitlenen van effecten schat hij even groot en vallen daarmee tegen elkaar weg.

De lopende kosten van Interactive Brokers zijn nihil.

De totale lopende kosten van de Amundi Prime All Country World UCITS ETF komen daarmee uit op 0,07% + 0,30% = 0,37%. Dit is erg laag, zie De beste ETF voor een vergelijk met een aantal andere wereldwijd gespreide goede ETF’s of indexfondsen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

20 Reacties

  1. Toevallig ben ik ook net begonnen met maandelijks inleggen in dit fonds bij Trade Republic, maar de lopende kosten zijn me een raadsel. In het bijgevoegde ‘Cost Information’ document staat dat de ‘holding’-kosten oplopen van 0,04% in jaar 1, naar 0,05% in jaar 2, naar 0,06% in jaren 3, 4 en 5, wat onderaan de tabel wordt opgeteld tot 0,18% in totaal na 5 jaar (los van de vaste 1 euro verkoopkosten). Zou het hier gaan om het bewaarloon? Naar ik aanneem komen de kosten á 0,07% van het fonds zelf daar nog bij? Ik weet niet wat dat precies zou betekenen na 10 of 15 jaar en hoe dat zich verhoudt tot bijvoorbeeld DeGiro of Interactive Brokers.

    We beleggen ook periodiek bij Centraal Beheer, maar daar lijken de kosten op papier een stuk hoger. De lopende kosten van de fondsen zijn 0,22%-0,60% en daar komen de aankoopkosten á 0,3% voor iedere periodieke inleg nog bij. Als het goed is zijn de periodieke beleggingen zelf gratis bij Trade Republic en de 1% saveback van de digitale VISA card wordt ook gratis bij de inleg opgeteld. Daarnaast kon ik mijn oude creditcard opzeggen, wat ook weer 24 euro per jaar scheelt. Bovendien biedt Trade Republic die hoge spaarrente. Maar wat ik er straks voor betaal..?

  2. Ik koop maandelijks de dividend uitkerende variant hiervan bij Trade Republic. Helaas bieden zij de accumulerende variant nog niet aan. Terwijl hij wel gewoon te koop is bij Lang & Schwarz waar ze al hun handel drijven: https://www.ls-tc.de/en/etf/3266269

    Inmiddels contact met de klantenservice hierover, maar daar krijg je natuurlijk alleen irritante nietszeggende antwoorden terug.

    • Zowel uitkerend als accumulerend zie ik nu wel staan in de app van Trade Republic. Misschien kunt u nogmaals proberen te zoeken op WEBN?

    • Ik verwacht dat WEBN een dezer dagen verhandelbaar is. Ik zie hem al wel verschijnen, maar er moeten nog documenten toegevoegd worden.

    • Ik heb een ticket gemaakt bij Interactive Brokers omdat WEBN (itt WEBG) nog niet verhandelbaar was, en vanaf vandaag is deze ETF nu wel te kopen bij IBKR.

    • Om precies te zijn vanaf 26/06 verhandelbaar op Xetra. Helaas niet in Amsterdam wat weer in de kosten zou schelen.

  3. Wellicht wat koudwatervrees, maar via Saxo kan ik geen data vinden langer dan 3 maanden geleden. En de ETF kost slechts een tientje. Ik heb jaren VWRL gehad en wil nu all-in gaan op deze ETF, maar zoek even wat bevestiging dat dit juist is.

    ISIN – IE0009HF1MK9
    Laatprijs per 3 juni; ca 9.83 €

  4. Waarom zou je voor dit fonds kiezen i.p.v. Cardano? Dat kost je 1/3 van de kosten. Of als je de spreiding daarvan te weinig vindt, een combi met EMIM en IUSN. Dan ben je ongeveer 1/2 van de kosten kwijt en heb je ook small cap

    • Mochten ze de ETF wijzigen, dan ben je in een paar klikken en een paar seconden geswitcht naar een andere.

    • Dit kun je typisch verwachten bij een nieuwe ETF die nog niet zo veel belegd vermogen heeft voor een markt als India, die lastiger toegankelijk is dan bijvoorbeeld de Amerikaanse markt. Meestal wordt zo’n onderliggende ETF in de loop van de tijd vervangen door de losse bedrijven.
      Deze kosten (TER 0,8% * aandel in index van 2% = 0,016% extra kosten) komen bij de lopende kosten. Omdat dit typisch tijdelijk is hebben we deze kosten niet meegenomen.

  5. Beste mr. FOB,

    Is het mogelijk om WEBG in fractionele aandelen aan te kopen via IB? Dat vind ik wel een van de voordelen van BND waar ik mijn geld nu in heb zitten. Alvast bedankt.