Deze maand is het alweer 5 jaar geleden dat ik gestopt ben met werken op 49 jarige leeftijd. Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik voor het laatst de poort bij mijn werkgever uit liep. De tijd vliegt!

Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn besluit om te stoppen met werken. Mijn activiteiten zijn veel gevarieerder dan toen ik nog werkte. Het is een combinatie van met mijn hoofd, sociaal, met mijn handen en sportief bezig zijn.

Hoofd

Mijn hoofd heb ik nodig voor het uitzoekwerk dat ik doe bij het schrijven van de meeste blogposts hier op FOB. Dit blog bijhouden blijf ik leuk vinden. Dit jaar doe ik dat ook alweer 8 jaar. Ook die tijd vliegt.

Ik publiceer weliswaar minder vaak dan in het begin, maar op de een of andere manier weten lezers het blog goed te vinden. Het is hier een van de drukste periodes ooit. Ik haal nog steeds veel voldoening uit het feit dat dit blog zo goed gelezen wordt. En ik ben dankbaar voor de leuke en leerzame reacties die ik krijg.

Sociaal

Op mijn vrijwilligerswerk ben ik sociaal en creatief bezig tijdens het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Ik help ze bij het maken van objecten van hout, zoals kapstokken, bankjes, vogelhokjes, etc.. En we hebben veel pauzes, waarin heel wat afgelachen wordt. Erg gezellig en heel dankbaar werk.

Handen

Thuis ben ik creatief met mijn handen bezig tijdens meubelmaken. Nadat ik een aantal cursussen gevolgd heb kan ik goed zelfstandig uit de voeten. Heel leuk om steeds complexere ontwerpen te maken. En om dan uit te vogelen hoe ik het ontwerp in hemelsnaam moet zien te realiseren. Als ik onderweg eens aan het vloeken ben zeg ik altijd tegen mezelf: als het makkelijk was, is er niets aan.

Sportief

Om structureel meer te sporten heb ik de stap gezet om op een sportschool aan groepslessen spinning en pilates mee te gaan doen. Dat werkt voor mij, want nu sport ik alweer meer dan een jaar consequent 3x per week. Van tevoren niet altijd zin in, maar achteraf altijd een voldaan gevoel.

Regelmatig maak ik ook nog een wandeling. Stap ik af en toe op mijn racefiets. En race ik zo nu en dan op mijn surfplank over het water.

En verder

Naast al deze activiteiten ben ik tijd kwijt aan huishouden, familie/vrienden zien, etc. En zo nu en dan een vakantie. Deze mix bevalt me nog steeds uitstekend.

Al met al is mijn leven na gestopt te zijn met werken meer in balans gekomen en ervaar ik aanzienlijk minder stress. Goed voor mijn humeur en ongetwijfeld ook goed voor mijn gezondheid.

Ook vind ik het fijn om te constateren dat het vrij kunnen kiezen waar ik mijn tijd aan besteed ook na 5 jaar niet went. Elke dag weer geniet ik hier bewust van. Ik voel me bevoorrecht om FIRE te zijn. En ik ken echt geen betere besteding van geld dan er vrijheid voor kopen.

Ups en downs

De afgelopen 5 jaar zijn voor ons naast heel fijn ook best heftig geweest. Zoals iedereen hebben we te maken gehad met alle coronaperikelen, maar daar zijn we ongeschonden doorheen gekomen. Daarnaast hebben we ongeveer 2 jaar te maken gehad met de behandeling van borstkanker bij mijn vrouw. En dat was met name pittig. Wel heel fijn dat ik me ook toen niet ook nog eens druk hoefde te maken over mijn werk.

Het gaat ondertussen weer heel goed met haar. Nee, het wordt nooit meer als voor de borstkanker, zowel fysiek als mentaal. Maar dat is OK, na een acceptatieproces waar we doorheen moesten kunnen we daar ondertussen prima mee leven.

Financieel

Financieel gaat het ook goed. Ik heb gelukkig (nog?) niet te maken gehad met een flinke, langdurige beursdaling net nadat ik gestopt ben met werken. Als ik die de komende 5 jaar ook niet voor mijn kiezen krijg acht ik de kans klein dat ik het financieel niet ga redden op de lange termijn. Het zogeheten “sequence of return risk” speelt namelijk met name de eerste 10 jaar nadat je gestopt bent met werken.

Zie hier voor mijn huidige beleggingsstrategie. 2022 was weliswaar een slecht beursjaar, maar de andere 4 jaren waren zo goed dat ik me geen zorgen maak op dit moment.

Daarnaast heb ik extra veiligheidsmarges. Ik heb indertijd wat langer doorgewerkt heb dan strikt noodzakelijk. Daardoor heb ik een extra buffer. Ook genereer ik met dit blog wat inkomen doordat ik soms een vergoeding krijg als iemand een transactie doet via een link op deze site. En ik heb bij het berekenen van mijn FIRE-getal geen rekening gehouden met AOW. Ik wist en weet namelijk niet of, en zo ja hoeveel AOW ik te zijner tijd ga krijgen. Maar waarschijnlijk ga ik wel iets van AOW ontvangen.

Allemaal fijne marges voor de gemoedsrust; extra veiligheidsmarges zijn wat mij betreft zeer aan te raden als je voor FIRE gaat. Zie hier voor de blogpost die ik schreef over mijn financiën toen ik stopte met werken.

Toenemende impact vermogensbelasting

Ik ben wel benieuwd hoe de plannen voor de vermogensbelasting uiteindelijk gaan uitpakken. Voor 2024 staat die op 36% van forfaitaire rendementen. Dat komt voor beleggingen neer op een vermogensbelasting van 2.17% op jaarbasis.

Zodra er gerekend gaat worden met daadwerkelijke rendementen loopt dat waarschijnlijk op tot zo’n kleine 3% voor beleggingen, zie Vermogensaanwasbelasting.

Mijn vermogen bestaat voor ongeveer 60% uit aandelen en ongeveer 40% uit deposito’s. Deposito’s worden minder zwaar belast dan beleggingen, zie de hierboven aangehaalde blogposts voor details.

Al met al maak ik me voor mij persoonlijk niet direct zorgen, maar ik hou wel een vinger aan de pols. Ik ben wel blij dat ik tijdens mijn werkzame leven mijn jaarruimte altijd optimaal gebruikt heb, waardoor ik over een deel van mijn vermogen geen vermogensbelasting verschuldigd ben. Zie voor uitleg: Nieuwe pensioenwet: jaarruimte 2023 flink verhoogd.

Mocht het nodig zijn dan zie ik overigens nog genoeg ruimte om te bezuinigen. Het gaat dan om dingen die niet echt nodig zijn maar die ik me nu gewoon kan veroorloven, zoals de sportschool en vakanties.

FIRE zijn heeft ook als voordeel dat je op de minst drukke momenten activiteiten kunt doen. Financieel heeft dat als voordeel dat betaalde activiteiten regelmatig goedkoper zijn buiten de drukke momenten of periodes om. En door FIRE te zijn heb je vaak meer tijd om de goedkope opties uit te zoeken. Dat helpt ook.

Op naar de volgende 5 jaar

Ik ben heel benieuwd wat de komende 5 jaar niet meer werken voor me in petto hebben. Als ze net zo goed bevallen als de afgelopen 5 jaar (op de ziekteperiode van mijn vrouw na), dan hoor je me niet klagen :).

Hoe gaat het met jouw FIRE-reis?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

14 Reacties

 1. Goed om te lezen dat het jullie zo goed afgaat, het FIRE zijn. Tijd vliegt! Creatief & actief bezig zijn lijken me de sleutelwoorden. Ik lees soms andere verhalen, mensen die er toch moeilijk mee kunnen omgaan. En dan beslissen om uit elkaar te gaan.
  Van nature uit mag je ook geen jaloers persoon zijn. Daarmee bedoel ik, niet jaloers zijn op een ander zijn bezit. Voor mij is het niet van belang welke kledij iemand aanheeft of met welke auto ze rijden of in welk huis ze wonen. Maar ik ken verschillende mensen die wel gevoelig zijn aan deze ‘schone schijn’.

  En daardoor nooit FIRE kunnen worden, omdat ze gewoon weg te weinig sparen. Mijn partner en ik hebben een goed leven. We sparen 50% van ons inkomen en hebben niets tekort. Onze lening is bijna afgelopen, wat wil zeggen, dat we nog meer zullen kunnen sparen. Beleggen doe ik nog steeds via de bank en dat loopt ook wel aardig.

  Ik zou binnen enkele jaren willen minderen met werken, volledig stoppen zie ik mij ook wel doen als ik 50 ben. Mijn partner wil doorgaan zolang hij het graag doet. Mijn job doe ik ook met heel mijn hart, maar toch. Iets meer thuis zijn en wat meer genieten lijkt me leuker.

  Ik kijk al uit naar uw volgend artikel! En nog veel plezier samen in jullie FIRE leven.

 2. Gefeliciteerd met je 5 jaar! Het lijkt me echt heerlijk om zo te kunnen leven. Vooral niet “moeten” maar zelf de keuzevrijheid hebben.

  Ik lees hierboven veel mensen die zijn geëmigreerd, dat versnelt de boel flink. Het wordt namelijk steeds lastiger om in Nederland vervroegd te stoppen met werken. Zelf zijn we goed op weg, al heeft het niet geholpen dat ik pas op mijn 38e hiermee begonnen ben. Nu met twee tieners in huis doen we ons best om zoveel mogelijk opzij te zetten voor een eigengemaakt prepensioen.

 3. Leuk om te lezen en fijn dat het goed gaat met je vrouw.
  Gefeliciteerd met de 5 jaar. Ik heb je mails altijd met plezier gelezen maar heb wel doorgewerkt tot mijn pensioen, ik vond het werk veel te leuk. Wij zijn wel direct na mijn pensioen naar Spanje verhuisd waar vermogen tot €700.000,00 onbelast is en het leven beduidend goedkoper.
  Groeten en veel geluk en gezondheid.

 4. Mooi om te lezen dat het FIRE leven zo goed bevalt.
  Ik ben nu zelf net twee maanden gestopt met werken (50). Om dat financieel mogelijk te maken hebben we twee dromen gecombineerd: stoppen met werken en verhuizen naar het buitenland.

  Er zijn veel landen die geen vermogensbelasting heffen en wanneer zo’n land ook nog veel goedkoper is om te leven, dan ontstaat al snel de gewenste financiële vrijheid.
  We zijn momenteel nog volop bezig met de praktische zaken, zoals het krijgen van een visum en dergelijke. Maar intussen genieten we volop van onze nieuwe vrijheid.

  Geniet van de komende vijf jaar!

 5. Laatste paar jaar aan het verduren in FIRE. En leuk je blog te lezen.

  Voor jullie een gezond en mooi 2024 gewenst
  Groetjes een FIRE in spe ????

 6. Ik volg je blog met interesse, alleen is FIRE voor een 62-jarige geen echte optie meer.
  Hoop over 5 jaar een modale pensionado te worden/zijn….
  Om dan toch wat extra #zakgeld om handen te hebben verdiep ik me in het fenomeen SideHustle.

  Verdiep me daarnaast middels je blog in beleggen zodat ik de kids enige advies daarin kan geven.
  Tot nu toe is index-beleggen hetgeen te doen is (voor hun) zonder je diep in de achterliggende materie te verliezen.

  Wellicht een idee voor een artikel (al je dat al niet eens de revue hebt laten passeren) over advies aan je jonge kids over (index)belegen e.d.

 7. Hoi,
  Goed te lezen dat het nu weer prima gaat. Leuk om de ervaringen van anderen op deze site te lezen die ook willen stoppen of gestopt zijn.
  Zelf verwacht ik in de komende 2 jaar te stoppen met werken. (nu 49). Het zou al wel kunnen, maar het idee is om te emigreren naar een wat vriendelijker land voor mensen met wat vermogen. (Zwitserland) Gezien de reële inflatie en de onzekerheid met betrekking tot belasting op vermogen denk ik niet dat je op lange termijn uitkomt in nederland als je je vermogen volledig intact wilt laten voor je kinderen en daarnaast zonder enige zorgen wil leven.

 8. Dank weer voor je nieuwe blog. Ik lees al enkele jaren mee en ben al lange tijd bezig om FIRE te worden. Ik weet niet of ik al helemaal wil en (financieel) kan stoppen met werken en daarom heb ik vorig jaar besloten om vanaf mei van dit jaar een tussenpensioen te nemen van een jaar (ofwel een “FIRO”). Ik ben erg benieuwd wat mij dat gaat brengen, vooral of ik voldoende invulling kan geven aan de zee van vrije tijd die ik dan ter beschikking heb (ofwel het zwarte gat). Hoe dan ook ik kijk er naar uit en het wordt ongetwijfeld een mooi avontuur!

 9. Hier al 14 jaar niet meer werken vanaf 50 jaar..
  Goede beslissingen genomen gedurende mijn leven
  Slim geweest toen de kans kwam… toen was het 1 en 1 en kon ik thuis blijven
  Zonder belegging

  Inkomen ruim 3000 en vaste lasten 800 per maand
  Je hoort pappa niet klagen…

 10. Wat leuk om te lezen.
  Ik ben nu bijna 4 jaar geleden (maart 2020) op mijn 54-ste gestopt met werken en ben, zoals ik dat zelf noem semi Fire.
  Dit betekent dat ik volgens de FIRE normen niet echt FIRE ben, maar wel denk ik niet meer te hoeven werken. Mijn vermogen icm mijn weduwnaars pensioen is voldoende om ruim van te leven.
  Ook mag mijn vermogen opgesoupeerd worden en ook dat is niet zoals FIRE bedoeld is.

  Mijn verhouding deposito-beleggingen ligt heel defensief op 75%-25%. Enige wat ik echt onzeker vind is de onbetrouwbare overheid mbt vermogensbelasting en andere belastingen op (toekomstige pensioen-) inkomsten en de toekomstige AOW. Hoe zwaar je straks wordt belast op je zelf belastingvrij opgebouwde pensioen met je jaarruimtes.
  Dat opgebouwde vermogen is tijdens de opbouw wel belastingvrij, maar straks bij uitbetaling niet meer en wie zegt dat die belasting tarieven straks niet veel hoger is dan nu.

  Volg je blog trouwens ook al enige jaren.
  Een mooi en gezond 2024 toegewenst.
  Groet Robbert

 11. peter en sonja van der zande Reageer

  hoi ,dank voor je nieuwe blog . heel leuk om te lezen wat je zoal doet en het weer fijn gaat met je vrouw. volhouden en beetje gezondheids geluk hebben . de vier seizoenen in het leven kunnen we niet keren . als je ze mag meemaken in een rijk land.
  mvrgr peter en sonja van der zande
  66 en 60 jaar . ben altyd meubelmaker geweest en rakend je verhaaltje daar over