FOB beveelt aan

Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

Ik kom naast onderstaande aanbevelingen zo nu en dan acties en aanbiedingen tegen die me financieel kunnen helpen. Als je wilt kan ik je daarop wijzen, zie hier.

Beleggen

brand new day

Lendahand

 • Lendahand: Sociaal, duurzaam crowdfunden. Doe ik met relatief kleine bedragen aan mee vanwege het sociale aspect, niet vanwege het rendement van typisch rond de 4% tot 6% per jaar. Heeft namelijk meer risico dan breed gespreid beleggen in indexfondsen. Via deze vriendenlink krijgen we beiden €25 wanneer je €50 inlegt. Na inschrijven moet je dan bij het inleggen de code WDYH-799X-HPHF invoeren. Gerelateerde post: Lendahand: gastblog van de oprichter

Sparen

raisin deposito

Creditcard

euroclix mastercard

flying blue-american express

Betalen

N26 bank

Verzekeren

zorgkiezer zorgvergelijker

 • Zorgkiezer is de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland. Ik kijk elk jaar in november of ik goedkoper uit ben bij een nieuwe aanbieder van zorgverzekeringen.

Telefonie en mobiel internet

Youfone

 • Ik zit nu bij Youfone (KPN netwerk). Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor minder dan €10 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend. Via deze vriendenlink krijgen jij en ik €10,- korting.

Energie

gaslicht

 • Wist je dat je met jaarlijks overstappen door de welkomstpremies ongeveer €300,- per jaar kunt besparen op je energierekening? Dat doe ik ook. Via gaslicht.com zie je hoeveel je kunt besparen en krijg je vaak wat extra’s van hen zelf.

Besparen op boodschappen

woolsocks

Bijverdienen met je auto

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

Bijverdienen met je eigen creaties

Etsy

Web hosting

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

Interessante boeken

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen
 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.
 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker
 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman
 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.
 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.
 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

FIRE-blogs die ik graag lees

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2023 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

72 Reacties

 1. Een aantal fijne aanbevelingen, dank daarvoor! Voor gebruik van Woolsocks moeten alle betalingsgegevens delen met een partij uit Tsjechië. Staat het het delen van die gegevens in verhouding tot het voordeel dat je ermee krijgt? Ik vind het nogal een stap om al die gegevens met een buitenlands bedrijf te delen.

  • Als je je daar niet goed bij voelt, kun je bijvoorbeeld overwegen een gratis N26 betaalrekening te openen, die te koppelen en daar je boodschappen e.d. mee te betalen. Dan weten ze verder niets van je.
   Of je kunt Cashbackxl als alternatief voor Woolsocks overwegen. Daar koppel je geen bankrekening (maar is e.e.a. niet geautomatiseerd).

 2. Dag Mr. Fob,
  heb je tips voor in België? Ik ben 38, overweeg om niet meer full-time te werken, mijn kosten zodanig te ‘cutten’ dat ik rondkom en toch kan sparen om op pensioen te gaan (sparen/ investeren/ kleiner wonen)
  Toon.

  • Ik heb me niet verdiept in de Belgische situatie. Maar veel van de tips hier zullen ongetwijfeld ook van toepassing zijn voor Belgen. Onder andere fiscaal zijn er echter wel verschillen, daar zul je via bijvoorbeeld reddit wel meer over kunnen vinden.

  • Hallo, mr fob,

   Ik las iets over huishoudboekje. Kun je mij dat ook toesturen?

   Bij voorbaat dank

 3. heeft groen sparen momenteel wel zin als de overheid per 1/1/23 het werkelijk rendement (0%) op sparen gaat belasten?
  je mist dan zeker de besparing op box drie, wel heb je nog die 0,7% maar deels gaan die op aan het aanhouden van een spaarrekening bij de bank (niet je eigen bank). je zult in het kader van 0,7% dan ook tegen de max aan moeten inleggen

  • Als tegen die tijd de rente voor een gewoon eenjaars deposito hoger is dan de opbrengst van een groendeposito (0,7% + de rente voor 1 jaar vastzetten minus de kosten van de bank voor het groendeposito), dan heeft op dat moment een groendeposito vanuit rendementsoogpunt geen zin.

 4. Beste Mr. FOB. Ik beleg nog niet maar wil dat wel gaan doen en dan met 15.000 euro beginnen en daarna elke maand 2.000 euro investeren (het liefst automatisch). dit wil ik dan 10 jaar lang doen. Ik denk er sterk aan om qua beleggingen jouw strategie te volgen, dus in NT en iShares. Ik heb 2 vragen:
  A. Ik zie niet zo het nut er van in om in de NT emerging markets te investeren (ook al doe jij dat maar voor 12%). Het levert haast niks op. De NT small caps leveren iets meer op, maar is ook niet echt halleluja, vind ik. Wat is jouw gedachtegang daarin toen jij in small caps en emerging markets ging investeren ? Waarom niet alleen voor de NT World (in de ontwikkelde markt), wat meer oplevert.
  B. Ook vraag ik me af waarom je zowel in Ishares MSCI World ETF acc investeert (en nog wel met 50%) en in NT world Custom EST Equity Index (maar dan met 78% van die andere 50%). Deze 2 fondsen beleggen in dezelfde sectoren en in dezelfde regio’s met nagenoeg dezelfde percentages. Het verschil wat mij is opgevallen is dat NT alleen in duurzame bedrijven (oftewelESG ETF’s) investeert (met hogere lopende kosten) en Ishares óf alleen in niet-duurzame bedrijven/niet-ESG ETF’s óf een mix duurzame/niet-duurzame bedrijven (met lagere lopende kosten). Ishares ETF leveren meer op, zo te zien in de het vergelijkings-staatje van ABN Amro.

  Zou je me dat uit willen leggen ? Dank je wel.

  • A. Het feit dat World het de afgelopen tijd beter heeft gedaan is geen enkele garantie dat dat in de toekomst ook zo zal zijn. Ik doe aan maximale spreiding om risico te minimaliseren, niet aan stock picking, wat het uitsluiten van regio’s in feite is.
   B. Ik wil spreiding over fondshuizen om risico verder te minimaliseren, vandaar zowel NT als iShares.

 5. Hoe sta jij tegenover de actie van de ABN AMRO?
  https://www.abnamro.nl/nl/prive/pensioen/actievoorwaarden-eindejaarsbonus.html

  Het staat dan weliswaar variabel weg tegen nu 0,3%. Maar goed als je het gewoon bij 500 euro laat vanuit je jaarruimte (en de rest b.v. naar Brand New Day) dan heb je gelijk 150 euro te pakken ofwel 30% rendement. En dan zou je die 500 gewoon laten kunnen staan tegen weliswaar een heel laag percentage maar goed… dat is dan wel puur rendement en heel snel verdient!

  • Als je kort voor je opnamefase zit kan dit aantrekkelijk zijn. Maar als je jaren beleggingsrendement moet missen (gemiddeld ongeveer 8% per jaar de afgelopen decennia), dan kan dit al na een paar jaar niet meer uit.

  • Daar zit natuurlijk wat in 😉 Maar ik zou ook die 150 euro die je krijgt kunnen beleggen, dat maakt het al een stuk interessanter? Dan houd je maar 350 euro over die minder rendeert. Maar goed ik snap je, ook het extra rendement over 350 euro is uiteindelijk meer waard dan 150 euro als je van 8 procent beleggingsrendement per jaar uit gaat.