FOB beveelt aan 9


Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

 

Beleggen

 

vanguard

 • Het beste indexfondshuis ter wereld. De juridische constructie van Vanguard in de VS is zodanig dat je als investeerder mede-eigenaar bent van het bedrijf. Daardoor staan jouw belangen voorop, in plaats van die van externe aandeelhouders. De fondsen VXUS en VTI, mijn aandelenfondsen, vallen onder de Amerikaanse tak. iShares gebruik ik daarnaast voor mijn euro beleggingen. Bij iShares heb ik mijn twee obligatiefondsen. Ik beleg in deze fondsen via DeGiro. Gerelateerde post: Beleggingsstrategie

 

brand new day

 

degiro

 

Moneyou

 • Moneyou: Gebruik ik al jaren voor mijn cash reserve. Altijd een scherpe rente. Ik heb hier een vrij opneembare spaarrekening. Veilig (valt onder depositogarantiestelsel, dochter van ABN AMRO), handige app voor op mijn telefoon. Gerelateerde post: Beleggingsstrategie

 

Savedo

 

Creditcard

 

flying blue-american express

 

Bijenkorfcard

 • Ik gebruik ook een Bijenkorfcard (is een Mastercard) waarmee je bij aankopen bij de Bijenkorf 2.5% tot 5% en overal elders waar je met de kaart betaalt 0.5% van je aankoop in de vorm van punten krijgt die je bij de Bijenkorf (ook online) kan besteden. Gerelateerde post: Sparen voor korting met creditcard

 

Verzekeren

 

zlm

 • ZLM Verzekeringen is er helaas alleen voor inwoners van Brabant of Zeeland. Hij bevalt ons uitstekend, zowel qua prijs als qua service. Het is een regionale onderlinge verzekeraar zonder winstoogmerk. Wij hebben hier onze woonhuisverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering en WA verzekering.

 

Pricewise

 • PriceWise werkt samen met de Consumentenbond en heeft een laagste prijs garantie. Ook hebben ze veel verzekeringen in hun vergelijker zitten. Daarom gebruik ik hen als vergelijkingssite voor mijn zorgverzekering en autoverzekering.

 

Telefonie en mobiel internet

 

Youfone

 • Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor €8.50 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend. Ik zit nu naar tevredenheid bij Youfone (KPN netwerk).

 

Energie

 

Pricewise

 

Besparen op boodschappen

 

Afgeprijsd app

 

Bijverdienen met je auto

 

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

 

Bijverdienen met je eigen creaties

 

Etsy

 • Etsy is tegenwoordig een veel gebruikt platform om je eigen gemaakte creaties te verkopen. Ook kun je vintage spullen aanbieden.

 

Web hosting

 

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

 

Interessante boeken

 

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen

 

 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.

 

 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker

 

 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman

 

 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

 

 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.

 

 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

 

 

 

 

 

Voor sommige producten of diensten die ik hier noem krijg ik een vergoeding voor online doorverwijzen als je erop klikt, voor andere niet. Dit kost jou in beide gevallen niets. De producten of diensten die ik hier noem sta ik volledig achter en gebruik ik bijna allemaal zelf. Ik accepteer geen verzoeken om een promotieartikel te schrijven. Het al dan niet krijgen van een vergoeding beïnvloedt op geen enkele manier de vermelding op deze site.

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

9 gedachten over “FOB beveelt aan