FOB beveelt aan 23


Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

Beleggen

vanguard

 • Het beste indexfondshuis ter wereld. De juridische constructie van Vanguard in de VS is zodanig dat je als investeerder mede-eigenaar bent van het bedrijf. Daardoor staan jouw belangen voorop, in plaats van die van externe aandeelhouders. Mijn wereldwijd gespreide aandelen indexfonds is van hen. Ik beleg in dit fonds via DeGiro. Gerelateerde post: Beleggingsstrategie

brand new day

 

Sparen

Moneyou

 • Moneyou: Gebruik ik al jaren voor mijn cash reserve. Altijd een scherpe rente. Ik heb hier een vrij opneembare spaarrekening. Veilig (valt onder depositogarantiestelsel, dochter van ABN AMRO), handige app voor op mijn telefoon. Gerelateerde post: Beleggingsstrategie

nibc direct

raisin deposito

 

Creditcard

flying blue-american express

Bijenkorfcard

 • Ik gebruik ook een Bijenkorfcard (is een Mastercard) waarmee je bij aankopen bij de Bijenkorf 2.5% tot 5% en overal elders waar je met de kaart betaalt 0.5% van je aankoop in de vorm van punten krijgt die je bij de Bijenkorf (ook online) kan besteden. Gerelateerde post: Sparen voor korting met creditcard

 

Verzekeren

zorgkiezer zorgvergelijker

 • Zorgkiezer is de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland. Ik kijk elk jaar of ik goedkoper uit ben bij een nieuwe aanbieder van zorgverzekeringen. Gerelateerde post: €3594 bespaard in een uur

Pricewise

 • PriceWise werkt samen met de Consumentenbond en heeft een laagste prijs garantie. Ze hebben veel verzekeringen in hun vergelijker zitten. Daarom gebruik ik hen als vergelijkingssite voor mijn andere verzekeringen.

 

Telefonie en mobiel internet

Youfone

 • Ik zit nu bij Youfone (KPN netwerk). Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor €8.50 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend.

 

Energie

FOB energievergelijker

 • Wist je dat je met jaarlijks overstappen door de welkomstpremies ongeveer €300,- per jaar kunt besparen op je energierekening? Dat doe ik ook. Met de FOB energievergelijker zie je in één oogopslag hoeveel je kunt besparen. Deze vergelijker toont vrijwel altijd de beste aanbiedingen van dit moment.

 

Besparen op boodschappen

Afgeprijsd app

 

Bijverdienen met je auto

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

 

Bijverdienen met je eigen creaties

Etsy

 

Web hosting

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

 

Interessante boeken

 

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen

 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.

 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker

 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman

 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.

 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

6631 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

23 gedachten over “FOB beveelt aan

  • Mr FOB Bericht auteur

   Sommige van deze bedrijven geven een vergoeding voor online verwijzingen. Andere doen dat niet. Dit heeft geen invloed op mijn keuze. Maar indien beschikbaar, maak ik gebruik van het type link dat ervoor zorgt dat dit blog een vergoeding zal krijgen als je klant wordt. Het is een mooie en volledig optionele manier om dit blog te helpen die je als klant niets kost

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb wel eens gekeken naar Funding Circle. Dit is in tegenstelling tot Mintos een Nederlands platform. Hier zijn ook dergelijke rendementen mogelijk. Door de beperktere spreiding geven P2P leningen wel meer risico dan indexfondsen en heb ik er niet in belegd. Het is maar net hoeveel risico je wilt nemen.

 • Hajo

  Hi Mr. Fob,

  Inmiddels lees ik met veel interesse jouw blog en nieuwe berichten. Heel verhelderend!
  Ik heb een vraagje. Ik wil mijn lijfrentepolis onderbrengen op een pensioenrekening en twijfel tussen Brand New Day of DeGiro (lage kosten/meer keuze). In je blog lees ik, dat jij jouw pensioebeleggingen hebt ondergebracht bij Brand New Day, doch toen had DeGiro wellicht nog geen pensioenbeleggen. Tevens vraag ik mij af, of ik de inleg in één keer moet beleggen (in indexfondsen aandelen/obligaties) of gefaseerd in bijvoorbeeld 6 maanden. DeGiro heeft geen ‘lijfrentebankrekening’ zodat het bedrag wat nog niet is omgezet in beleggingen in korte termijn geldmarktprodukten worden belegd, waarbij DeGiro het eventuele valutaverlies compenseert.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Hajo

 • Aart

  Hallo Mr. Fob,
  Mijn vriendin en ik willen gaan trouwen en hier ook voor sparen. De planning is juli 2019, dus we hebben nu een jaar de tijd om te sparen.

  Ik heb zelf iets minder dan €8000 apart staan bij MoneYou en nog zo’n €2000 bij degiro, maar vraag me nu een beetje af wat het handigst is om te doen om nu zoveel mogelijk gebruik van m’n geld te maken. Bij MoneYou zou het 0.3% opleveren, dus dat gaat ook niet heel hard. De planning is rond de €1400 per maand te gaan sparen. Wat zou u aanraden?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Gefeliciteerd met jullie aanstaande huwelijk!
   Beleggen met een horizon van 1 jaar zou ik niet doen. Ik zou wat je nu bij Moneyou hebt in een deposito via Savedo van een jaar stoppen en verder sparen via je Moneyou spaarrekening

 • Hajo

  Hi Mr Fobb,
  Heb jij nog een tip voor een eenvoudig boekhoudprogramma en een goedkope bank
  (voor openen zakelijke rekening)
  voor een zzp’er?
  Dank alvast en fijne vakantie.
  Hajo

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik heb voor mijn vrouw, die parttime als ZZP’er werkt naast haar baan in loondienst, de goedkoopste zakelijke rekening gezocht en een goedkoop, goed boekhoudprogramma uitgezocht. Zij is met beide zeer tevreden:

  Zakelijke rekening: Knab

  Boekhoudprogramma: e-boekhouden

 • Chris

  Ik heb deze website een paar dagen geleden gevonden en heb eigenlijk te weinig tijd om alles door te lezen en te analyseren, maar feit is dat het een bron aan prima informatie is waarvoor DANK!

 • Theo

  Beste ik zit regelmatig artikelen te lezen over financieel onafhankelijk. Ik beleg onder andere maar zit ook te denken om te gaan investeren in crowdfunding (twijfel enorm om dit te doen) of in onroerend goed om mijn vermogen te laten groeien. Nu kwam ik op internet Hanzavast tegen. Bent u of iemand anders bekend met deze partij. Wat zijn jullie ervaringen, Ik hoor het graag.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie beleggingen in dat soort fondsen als riskant en blijf daar ver van weg, omdat ze alleen in een bepaalde sector beleggen (weinig spreiding geeft een relatief hoog risico) en omdat het actief beheerd is (grote kans dat een significant deel van je rendement aan kosten opgaat).

 • bewust eenvoudig

  Ik zie staan dat je €8,50 per maand betaalt voor internet en bellen. hoeveel belminuten heb je dan en hoeveel gb neem je? Ik heb even gekeken bij youfone maar zit al gauw op een bedrag van €35 per maand. Dan is Robin mobile goedkoper!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zou niet weten hoe ik bij Youfone aan €35 zou kunnen komen. Bij een abonnement van 2 jaar zit je, net als ik, met 300 min/sms en 1 Gb aan data op €8.50 per maand. Het allergrootste abonnement (onbeperkt bellen/sms en 10 Gb data) kost €16.50…

 • Ellen

  Beste mr FOB,
  Dank voor alle uitleg over FIRE en de overzichtelijkheid van de website, het leest heel fijn!
  Mag ik vragen wat voor u het verschil is tussen uw pensioenbeleggingen en uw ‘gewone’ beleggingen? Is uw ‘gewone’ belegging geld wat u extra over heeft gehouden per maand of is dit ook een vast bedrag? en wat is het doel van die beleggingen dan precies? Pensioenbeleggen is helder :-).

  Dank alvast!