FOB beveelt aan


Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

Ik kom naast onderstaande aanbevelingen zo nu en dan acties en aanbiedingen tegen die me financieel kunnen helpen. Als je wilt kan ik je daarop wijzen, zie hier.

Beleggen

brand new day

abn amro logo

Lendahand

 • Lendahand: Sociaal, duurzaam crowdfunden. Doe ik met relatief kleine bedragen aan mee vanwege het sociale aspect, niet vanwege het rendement van typisch rond de 4% tot 6% per jaar. Heeft namelijk meer risico dan breed gespreid beleggen in indexfondsen. Via deze vriendenlink krijgen we beiden €25 wanneer je €50 inlegt. Na inschrijven moet je dan bij het inleggen de code WDYH-799X-HPHF invoeren. Gerelateerde post: Lendahand: gastblog van de oprichter

meesman

Sparen

raisin deposito

 • Raisin: Momenteel krijg je via Raisin op Europese deposito’s ongeveer de dubbele rente van wat je op een Nederlands deposito krijgt + tot €200 welkomstbonus. Deze deposito’s vallen onder het Europees depositogarantiestelsel. Gerelateerde post: Wat heb ik gedaan met mijn vrijgevallen deposito?

Betalen

N26 bank

Verzekeren

deck verzekeringen

zorgkiezer zorgvergelijker

 • Zorgkiezer is de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland. Ik kijk elk jaar in november of ik goedkoper uit ben bij een nieuwe aanbieder van zorgverzekeringen.

Creditcard

flying blue-american express

Telefonie en mobiel internet

Youfone

 • Ik zit nu bij Youfone (KPN netwerk). Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor €8 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend.

Energie

gaslicht

 • Wist je dat je met jaarlijks overstappen door de welkomstpremies ongeveer €300,- per jaar kunt besparen op je energierekening? Dat doe ik ook. Via gaslicht.com zie je hoeveel je kunt besparen en krijg je vaak wat extra’s van hen zelf.

Besparen op boodschappen

Afgeprijsd app

Bijverdienen met je auto

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

Bijverdienen met je eigen creaties

Etsy

Web hosting

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

Interessante boeken

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen

 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.

 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker

 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman

 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.

 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12837 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een oranje link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

59 gedachten over “FOB beveelt aan

 • Ben

  Beste Mr FOB,

  Naar aanleiding van uw aanbeveling ben ik op het moment bezig met een spaarrekening te openen bij Raisin bank. Tijdens het identificeren is het noodzakelijk om in een video je paspoort van alle kanten te laten zien. Net nadat ik dit had gedaan begon ik mij af te vragen hoe veilig dit was. Is dit niet een hele makkelijke manier om identiteit fraude te plegen? Mijn vraag is nu of wat u hierover denkt.

  Met vriendelijke groet,

  Ben

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb me niet verdiept in de beveiliging van de videoverbinding van Raisin en durf daar dan ook niets zinnigs over te zeggen, anders dan dat ik verwacht dat de verbinding wel fatsoenlijk beveiligd zal zijn.

 • L.S.

  Beste Mr. Fob,
  Ik ben naar aanleiding van uw blog 2 jaar geleden begonnen met beleggen bij de Giro. Ik leg geen grote bedragen in. Af en toe een klein beetje wat ik kan missen. Nu keek ik weer eens op uw website en zie bij aanbevelingen niet De Giro meer staan maar beleggen bij ABN-AMRO. Ik snap de keus die u gemaakt hebt omdat het bij u om grote bedragen gaat, Bij mij gaat het om kleine bedragen en mijn belegde bedrag is ook niet veel. Onder de 2500 euro. Kan ook ik dan beter overstappen naar de ABN AMRO of maakt dit voor deze bedragen nog niet zoveel uit?

 • kevin

  is het een idee om een online spaar update te posten? gezien de negatieve rentes wat kan men doen?
  welke spaarbanken zijn gemakkelijk online te openen om de 0,5% negatieve rente te vermijden.
  momenteel. ik ben eigenlijk opzoek naar goede online spaarrekeningen om 100K per rekening te stallen ivm vermijden – spaarrente.

 • kevin

  mooi overzicht.. tijd voor een update met alle rente wijzigingen en negatieve rentes op spaargeld.
  ik zie dat NIBC vandaag alle spaarrentes halveert met ingang van morgen.. dat is ook redelijk kortdag

 • J.C. Boas

  Hallo Mr FOB;
  ik wil graag informatie zoeken over beleggen in cryptogeld
  is het mogelijk om daar informatie over te geven of een tip waar ik moet zoeken?
  fijn alle tips in “FOB beveelt aan”
  kun je mij alsjeblieft het huishoudboekje 2021 mailen?
  Groet Jaap Boas

 • Lex brown

  Zijn er ook mogelijkheden om je pensioenkapitaal ook in de uitkeringsfase belegd te houden en daarbij geen gebruik te maken van verzekeraars, zodat er na overlijden nog wat over kan blijven voor de erfgenamen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb daar in 2016 even vluchtig naar gekeken en kwam toen deze partijen tegen om tijdens de uitkeringsfase in je pensioenbelegging blijven beleggen (niet allemaal indexfondsen): Synvest, Post Vermogensbeheer (Baloise Vie), GFH Giro, De Veste. Ik heb niet gecheckt hoe die er nu voorstaan en wat bij hen de regels zijn bij overlijden. Heb me ook nog niet verdiept in kosten/betrouwbaarheid.