Trade Republic spaarrekening review

Sinds januari 2023 kun je via Trade Republic sparen, zie hier de aparte pagina daarvoor op hun site. Op die spaarrekening krijg je 2% rente.

Trade Republic is een Duitse aanbieder via welke je naast sparen ook kunt beleggen. Niet belegd geld wordt automatisch voor je aangehouden op de rentedragende spaarrekening.

Jouw spaargeld wordt automatisch voor je aangehouden op een rekening bij een van de partnerbanken van Trade Republic. Dit zijn momenteel Citibank Europe plc en Deutsche Bank. Deutsche Bank staat onder toezicht bij de Deutsche Bundesbank en BaFin (Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Citibank Europe plc staat onder toezicht van de Centrale Bank van Ierland.

Het spaargeld valt onder het Ierse of Duitse depositogarantiestelsel en is gegarandeerd tot €100.000.

Jouw spaargeld is altijd vrij opneembaar.

De spaarrente wordt maandelijks uitgekeerd.

Je krijgt rente over een saldo tot € 50.000. Je kunt meer geld op de rekening zetten, maar daar krijg je geen rente over.

Tijdens de aanvraagprocedure wordt je gevraagd akkoord te gaan dat jouw geld bewaard wordt op een geblokkeerde rekening bij Citibank Europe Plc. Geblokkeerd betekent hier dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken.

Als je al een beleggingsrekening bij hen hebt kun je met 1 druk op de knop in de app rentebetalingen aanzetten:

Geld op de rekening wordt volgens Trade Republic aangemerkt als spaargeld voor de vermogensbelasting en dus tegen laag tarief belast als je boven de vrijstelling van €57.000 aan vermogen hebt.

Er wordt volgens Trade Republic voor Nederlanders geen bronbelasting ingehouden over je opgebouwde rente.

Wat is Trade Republic voor partij?

Trade Republic is sinds 2015 een snel groeiende broker. Ze hebben ondertussen 1 miljoen klanten en 6 miljard Euro onder beheer. Het is een Duitse aanbieder, welke onder toezicht staat van de Duitse BaFin.

Via hen kun je op het moment van schrijven naast sparen ook handelen in ongeveer 10.000 Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s.

Er zijn 3 punten waar ik op zou letten als ik zou beleggen via Trade Republic. Die bespreek ik in deze Trade Republic beleggen review.

Spaar jij via Trade Republic? Hoe zijn jouw ervaringen?

Mocht Trade Republic je overigens niet aanspreken: via Raisin kun je, ook onder Europees depositogarantiestelsel, bij diverse Europese banken terecht voor vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s met hogere rentes dan via Nederlandse aanbieders, zie hier.

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2023 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

19 Reacties

 1. Aanmelden bij Trade Republic ging snel en eenvoudig. Er was wat verwarring met de naam op mijn paspoort en mijn roepnaam. €1000,– ingelegd en voor €800,– aandelen gekocht. Voor €50,– Tesla gekregen. Tot op heden tevreden, de app is duidelijk en eenvoudig.

 2. Dit blijft vaag en risicovol. Zelf geprobeerd een rekening te openen. Maar na afronding krijg je alle documenten in het Engels.
  Dat is een rode vlag…ik vind het niet kunnen dat een bedrijf zich op de Nederlandse markt richt en dan zeker als het om financiële diensten gaat niet verplicht wordt Nederlandstalige documenten te verstrekken.

  • Nou, het is zo dat je vóór afronding de documenten in het Engels krijgt aangeboden èn nadrukkelijk verklaart dat je volledige kennis van de Engelse taal hebt en accepteert dat communicatie van de service en de documentatie in het Engels is.

   Nog even in het midden of je zin hebt of nut ziet om de 48 pagina’s van de customer agreement door te nemen…

 3. Onlangs begonnen met 1.000 euro en kijk of alles goed werkt. Inleg via bankoverschrijving was gratis en beleggen gaat snel. Intussen 50 euro aan Apple ontvangen via de actie en de aankondiging dat ik rente opbouw wordt weergegeven.
  De App werkt prima en is in het Nederlands. Zaten paar taalfoutjes in, maar met een berichtje passen ze deze snel aan. Tot nu toe positieve ervaringen.

  • Beste Hans, ik heb vorige week ook een account aangemaakt. Vrijdag als test €500,- gestort vanaf ING. Kreeg vandaag een mail dat mijn Iban (tegenrekening) gewijzigd is. Zie het saldo nu ook staan. Waar zie jij in de app staan dat je rente opbouwt? Ik heb bij help ook gezocht op “interest”. Ik vind het nogal vaag. Er staat dat je in je portfolio een “you’re earning interest card” moet zien. Waar dan?
   En hoe kom je aan dat gratis aandeel (fractie)? Kan dat ook met alleen sparen? Ik las dat je verschillende trades moest doen. Bedankt

  • Om een gratis aandeel te krijgen moet je bij mijn weten op dit moment als nieuwe rekeninghouder 3 trades doen. Maar dat weet ik niet zeker omdat ik de rekening al veel langer heb en hier nu dus niet meer voor in aanmerking kom.

  • Ik heb gisteren nog een mail gestuurd met de vraag of ik de 2% rente automatisch ontvang. Dit is hun reactie: “Thanks for contacting us about your interest account.
   This is an automated reply as it is very important to us to assist you as swiftly as possible

   You’ll receive a summary of your interest via quarterly cash account statements.

   You can also find a monthly invoice whenever we deposit your accrued interest back to your account. Find this information, together with the interest payment, on the first banking day of the month. We’ll provide you this document every time an interest is paid to you.

   All documents are stored as events in the Timeline section of your Profile.

   If the answer above does not fully address your request, please click “Reply” and avoid opening a new inquiry. Your reply to this same email will be handled by our Customer Service team.

   If you have any further questions or for more information on how you can earn interest on your cash account, please visit our Help Center.”

   Ik houd dit eind van de maand even in de gaten over de eerste €500,- en daarna zet ik meer geld vanaf Bigbank (1,3%) hierheen voor 2%. Ook loopt volgende maand een deposito van Bigbank af. Dit ga ik een jaar wegzetten voor 2,7% bij Bigbank denk ik en de rest gewoon blijven beleggen.

 4. Zeer onduidelijke site en App. Schakelt bij diverse pagina’s over van NL. DU en Eng. Van de rente aanduiding geen spoor.
  Als je een mailtje naar de “klantenservice” stuurt krijg je nietszeggende antwoorden terug ik het Engels. Van de 0.7% stortingkosten ook geen mededeling. Hier ga ik geen grote bedragen neerzetten. And…… now is gone.

  • Trade Republic rekent geen kosten voor geld storten vanaf een gewone tegenrekening (hier staan geen kosten vermeld). Alleen bij storten via creditcard worden vanaf de 2e storting kosten van 0,7% gerekend, zie hier. De eerste storting vanaf creditcard is gratis.

 5. Deposito’s/sparen: zeer goede ervaringen met Bigbank (Estland minstens gelijkwaardige depositogarantie) Via Raisin ook diverse deposito’s en Renault spaarrekening (wel wat lastiger door tussenrekening). Liefst DE, FR, Ita (geen bronbelasting: minder werk en gedoe) en evt. ook SPA, POR, BE (wel bronbelasting). Uitsluitend in Euro’s binnen Euro-landen! Spreiden, spreiden en nog eens spreiden is de beste ‘verzekering’: verschillende banken, landen en intermediairs. ECB en nationale centrale banken hebben veel geleerd, maar met extra spreiding nog eens veel kleiner risico (onder depositogarantie gaat het in 2024 trouwens nog maar een week i.p.v. nu 15 dagen duren voordat je weer over het geld beschikt, mocht een bank onverhoopt toch failliet gaan). Als ik e.e.a. lees over TradeBank ga ik daar niet eens aan beginnen. Recent zeer slechte ervaring met OpenBank (niet zo erg als de TradeBank verhalen, maar veel scheelt het niet…). Daarna met Revolut begonnen, lijkt beter, maar de (fysieke) pas doet het ook nog steeds niet… Misschien toch niet zo leuk en aardig die hippe bedrijfjes…

 6. Veertigermetkids Reageer

  Niet helemaal zeker dat depositogarantie van toepassing is, omdat Trade Republic de rekening opent en bij faillissement.ondetzicht moet worden wie de begunstigden zijn.

  Trade Republic heeft een rekening geopend als deposant bij Citibank Europe plc, Germany Branch. CEP is lid van het Depositogarantiestelsel van Ierland (DGS). Het DGS beschermt vorderingen van depositohouders tot € 100.000. Aangezien Trade Republic CEP heeft meegedeeld dat CEP de op de rekening geplaatste gelden aanhoudt namens de onderliggende klanten van Trade Republic, zal CEP de rekening in hun administratie markeren als een begunstigde rekening. Mocht de situatie zich voordoen, dan zou het aan de Central Bank of Ireland zijn om te onderzoeken welke onderliggende begunstigden in aanmerking komen voor bescherming.

 7. Geld dat ik niet nodig heb en niet mee wil beleggen stal ik via Raisin bij RCI Bank (1.25%). Dit is het leeuwedeel van mijn vrij opneembare vermogen. Recent een rekening bij Trade Republic aangemaakt (niet om mee te beleggen maar vanwege de 2% rente) en omdat het relatief nieuw is een klein bedrag (500 piek) gestort om eens te kijken hoe het bevalt/werkt en andere reviews bekijken. De komende weken zal dan ik wat meer op deze rekening zetten.

  • Ik ben er ook even ingedoken maar moet je nu 0,7 % stortingskosten betalen? Eerste storting is gratis daarna 0,7 %
   Of lees ik het niet goed en geldt dat alleen bij een creditkaart.

 8. Momenteel alternatieve spaarbanken in overweging. Account aangemaakt op Raisin, maar deze rente klinkt ook aantrekkelijk. Dan wel liever afhankelijk van het Duitse, dan het Ierse depositogarantiestelsel 🙂
  Mr. FOB, wat zij jouw afwegingen bij de keuze voor spaarbank(en)?

  • Met grote bedragen (mijn depositoladder) kies ik voor Nederlands depositogarantiestelsel. Kleinere bedragen houd ik ook onder Europees depositogarantiestelsel aan.

Schrijf een reactie