Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen 52


goedkoopste supermarkt

 

Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt is ons boodschappen budget voor 2 personen gedaald van 105 naar 80 per week. Een daling dus met ongeveer een kwart ten opzichte van wat we eerst uitgaven! En we zijn echt niet minder of minder goed gaan eten. Sterker nog, het vlees en de kaas welke we eten zijn er in kwaliteit duidelijk op vooruit gegaan.

We zijn een paar handige bespaar apps gaan gebruiken, zoals de Afgeprijsd app. Hiermee kunnen we ons menu samenstellen op basis van afgeprijsde producten.

Daarnaast zijn we de meeste boodschappen bij de Lidl gaan doen. Sommige producten bleken bij Albert Heijn goedkoper dan bij de Lidl en kopen we daar.

Een paar producten kopen we bij de Jumbo, waar we korting krijgen. Daar betalen we namelijk met de Green Card en sparen daarmee automatisch voor korting.

Dat lijkt misschien niet zo heel veel, een besparing van 25 euro in de week. Maar door het 8e wereldwonder van Einstein wordt een besparing van 25 euro per week levert maar liefst 18.800 in 10 jaar!

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland in 2017?

Volgens onderzoek van de Consumentenbond waren voor huismerken de Aldi en de Lidl de goedkoopste supermarkt van 2016. De Spar was de duurste supermarkt. De Albert Heijn zat zo’n 6% aan de dure kant van het gemiddelde.

De verschillen liepen op tot maar liefst 42%. Ongelooflijk veel vind ik; door gewoon op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet kun je dus al bijna de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Voor het bepalen van de goedkoopste supermarkt 2017 zal dit overzicht van 2016 nog steeds een goed idee geven:

Prijpeiling supermarkten

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voordat wij prijsbewust boodschappen deden kochten we alles bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas + fruit + groenten op de markt. Bij ons liggen de Albert Heijn en de Lidl het dichtst bij ons huis en tegenover elkaar, dus daar onze boodschappen halen is wel lekker makkelijk.

Brood halen we nog steeds bij de bakker. Wel iets duurder dan supermarktbrood, maar de meerprijs meer dan waard vinden we. Gewoon niet te vergelijken veel lekkerder.

We zijn voor de overige boodschappen de prijzen gaan vergelijken tussen Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Met name de Basic producten van de Albert Heijn zijn regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij de Lidl. Dit wisselt echter sterk in de loop van de tijd.

Hier wat voorbeelden van producten op ons laatste boodschappenlijstje, waarbij deze producten toen bij de Albert Heijn goedkoper waren dan bij de Lidl:

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We beginnen altijd bij de Lidl. Als we twijfelen of de Lidl het goedkoopst is kijken we in de winkel wat de prijs is en zoeken dan op de Appie app meteen even op wat het bij de Albert Heijn kost. Dan kiezen we de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen laat zien beginnen we altijd bij de Lidl, zodat we toch prijzen kunnen vergelijken.

Houdbare spullen in het groot inkopen

Wat we ook zijn gaan doen is houdbare spullen veel meer in het groot  inkopen tijdens aanbiedingen. Dat scheelt echt zo tientallen procenten!

Vleeswaren invriezen

Ook vriezen we tegenwoordig van vleeswaren steeds de helft in zodra we met onze boodschappen thuis komen. Vervolgens halen we halverwege de week wat vleeswaren uit de vriezer, zodra de eerste paar halve porties op zijn. Zo krijgen we meer variatie en is het altijd (vries)vers. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien omdat ze niet meer fris zijn. Dat deden we eerst regelmatig. En zo besparen we met gemak 10-20% op de uitgaven aan vleeswaren.

 

Bespaartips boodschappen

Voor de getrainde consuminderaars onder ons wellicht gesneden koek, voor de newbie consuminderaars wellicht wel leerzaam:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo zorg je ervoor dat je alleen dat koopt wat je nodig hebt. Vraagt wel wat discipline om ervoor te zorgen dat je de verleidingen in de winkel weerstaat. Door onderstaande apps te gebruiken kun je je weekmenu afstemmen op datgene wat in de aanbieding is:

Afgeprijsd app

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn. Deze app is oorspronkelijk gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan.

Je kunt heel eenvoudig je supermarkt selecteren en krijgt dan direct een overzicht van alle afgeprijsde producten. De app is helemaal gratis. Met een beetje geluk zit jouw supermarkt erbij. In 2016 is het aantal deelnemende supermarkten van 14 naar 175 gestegen. De verwachting is dat dit aantal in 2017 verder toeneemt.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Sjoprz app

De Sjoprz app geeft ook aan welke de goedkoopste supermarkt is voor een bepaald product. Je kunt de boodschappen meteen online kopen. De Sjoprz app is met name interessant als je een A-merk van een bepaald product wilt gebruiken.

Hiiper app

Hiiper is een vrij nieuwe app waarmee je ook simpel & snel kunt vergelijken waar je boodschappenlijstje vandaag het goedkoopst is. Via de website of de app maak je je lijstje en Hiiper berekent direct de kosten van dat lijstje bij supermarkten in de buurt.

Scoupy app

Getipt door Anna in de reacties onder deze post heb ik deze app toegevoegd aan dit overzicht. Met de Scoupy app krijg je korting op diverse A-merk producten of kun je ze zelfs helemaal gratis uitproberen. Ook kun je spaarpunten verzamelen bij de aankoop van bepaalde producten, waarmee je spaart voor diverse acties.

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

Boodschappen voorraad

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Dan moet je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten. Naast de bekendere bezorgservice van Albert Heijn hebben bijvoorbeeld Coop en Super tegenwoordig ook de mogelijkheid om online je boodschappen te doen en te laten bezorgen.

Daarnaast is sinds kort Picnic aan een flinke opmars bezig. Ze pretenderen dat ze de laagste prijs bieden. Ze bezorgen met elektrische vrachtautootjes. De route van de bezorger kun je via hun app volgen. Ze zitten nog niet bij ons in de buurt. Ik heb er daarom nog geen ervaring mee. Wel lees ik goede reviews over ze.

Kijk onderin de schappen

De duurdere merken worden meestal op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken liggen meestal onderin of helemaal bovenin. Kijk dus vooral daar.

Let op met A-merken in de reclame

Meestal zijn A-merken in de reclame nog steeds duurder dan de basic of eigen merk producten wanneer die niet in de reclame zijn. Let ook op met Delicieux producten bij de Lidl, die vinden wij vaak behoorlijk aan de prijs.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan je zo 10-20% schelen op dat product. Hier onze voorraad keukenrollen:

Korting boodschappen

Betaaltips

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn krijg je airmiles bij het betalen. Mooi meegenomen zonder extra moeite. Kan je op jaarbasis zo een paar tientjes opleveren.

Flinke korting bij Jumbo

De spaarpunten die je bij deze Jumbo vestigingen krijgt bij betalen met de Green Card kun je gebruiken om rechtstreeks korting op je rekening te krijgen. Tot eind juni is de kaart een jaar gratis en krijg je als welkomstbonus 20.000 spaarpunten. Ook kun je de spaarpunten gebruiken voor giftcards van onder andere Bol.com, Mediamarkt en Bongo, waarbij je punten nog tot ongeveer 30% meer opleveren dan via de rechtstreekse korting.

 

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog tips? Gebruik jij nog andere apps die je helpen te besparen?

Afgelopen jaar hebben we ook flink bespaard op kleding. We hebben er namelijk geen cent aan uitgegeven: Een jaar geen kleding kopen

We willen uiteindelijk met al die besparingen namelijk eerder kunnen stoppen met werken: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

 

Wil je het FOB huishoudboekje 2017 kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 615 andere abonnees

 


Geef een reactie

52 gedachten over “Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen

 • Min of meer

  Leuk artikel. Dat van de afprijsapp wist ik niet.
  Sinds ik alles alleen nog maar online doe bij de ah zijn we 100 euro minder gaan uitgeven. Ik deed t voor t gemak en ontdekte tot mijn verbazing dat t geld scheelde.AH heeft veel meer aanbiedingen dan de Deen waar we eerst kochten. En ik koop nu minder impulsief. Ook net als jij sla ik groter in en veel producten koop ik nu van aanbieding tot aanbieding.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt.
   Zo, dat is een flinke besparing door online je boodschappen te doen! Ja, minder impulsaankopen, groot inslaan en op aanbiedingen letten kan een flink verschil maken.

 • Hypotheekweg

  Tip: voor het jaar dat je de creditcard niet gebruikt kun je de euroclix card nemen. Dan spaar je per 10 euro een aantal clix die je voor geld kunt inwisselen. Ook die is het eerste jaar gratis. Wellicht daarna om en om gebruiken…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Heb even in de vriezer gekeken. Inderdaad, die wij hebben is zonder roomboter. Verklaart wellicht (een stuk van) het prijsverschil.
   Ik heb beide varianten nooit op smaak vergeleken. Deze smaakt mij goed.

 • BescheidenBeurs

  Wij merkten al een groot verschil toen we alleen maar op de prijs begonnen te letten. Vroeger gooiden we de boodschappenkar zonder nadenken vol en waren we voor de weekboodschappen meestal €100-€120 kwijt.
  Nu pakken we de aanbiedingen en de goedkopere b-merken (die liggen meestal onderin het schap) en rekenen we voor dezelfde hoeveelheid boodschappen rond de €80-€90 af.
  Een enorme besparing.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja, goede tip ook!
   Ik hoorde laatst iemand zeggen dat bij Jumbo dingen die op of over de datum zijn gratis meegenomen mogen worden. Iemand ervaring mee?
   Dan zou daarop letten ook een goede bespaartip zijn.

   • Sterre

    Mooi overzicht!
    Ja dat klopt ook is het zo als groente en fruit niet vers is Jumbo een zak fruit en groente schenkt toch aardig.

    Mijn zoon werkt in de Jumbo en ze kwamen erachter dat er veel tassen groente en fruit aan 1 persoon werden meegegeven ,toch vreemd.

    Wat bleek:elke keer als ze boodschappen ging doen zette ze de eerste zak gesneden groente helemaal achteraan,5 dagen later kwam ze terug en pakte die zak en zo komt splinter door de winter!

 • Minimaal

  Ik vond het ook schokkend dat de appie vaak goedkoper is. AH heeft toch die reputatie niet. Wat voor mij ook helpt/scheelt, is dat ik altijd een ruime voorraad droge goederen heb (pasta, rijst, etc.), maaltijden kook en invries en alles from scratch maak. Het is leuk om een nieuw recept uit te proberen. Laatst nog rode linzen curry 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   Van scratch maken en meer maken en dan invriezen zijn ook goede tips!
   Vandaag ook linzen op, in de soep met ook kikkererwten. Heerlijke maaltijdsoep voor 120ct p.p. Zo’n goedkoope maaltijd hebben we overigens zelden

 • Sam

  Sinds enige weken ben ik dit blog aan het volgen. Erg interessant! Vooral het besef ineens dat je zeer veel invloed kan uitoefenen op je eigen financiële positie en toekomst! Tot mijn wrs 70.3 werken? Amehoelavanjelangzalzelevenniet!

  We zijn bekend met de strategieën om niet te veel uit te geven in de supers. Qua ‘prijs’peil boodschappen score we hoog door biologisch, duurzaam en volgens de richtlijnen van de orthomoleculaire voedingsrichtlijnen te eten. Dit is denken we goed voor ons en milieu (niet echt voor de porto;-)). De kosten hiervoor per maand liggen zo rond de 600euro per maand voor 2 volwassenen en 2 jonge kinderen. Besparen hierop is niet zo gemakkelijk want het kost al tijd genoeg om al het eten voor een week bij elkaar te sprokkelen.

 • Mama Tinus

  Leuke feitjes en tips. Dat boodschappen doen met apps bij de hand kan goed helpen besparen zo te lezen. Ik heb die mogelijkheid niet maar vind dat geloof ik wel fijn. Ik bespaar graag op mijn boodschappen maar hier zou ik geloof ik een beetje gestrest van raken. Van producten die ik koop weet ik of ze goedkoper bij AH op Lidl zijn. Ik bespaar vooral door groot in te kopen als dingen in de aanbieding zijn en door geen luxe dingen te kopen.
  Bij ons in het dorp zit trouwens een spar, inderdaad erg duur, maar we sponsoren hem wel want zou ook niet zonder supermarkt willen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een buurtsuper sponsoren kan ik me goed voorstellen. Heel handig om in de buurt te hebben.
   Wat ons trouwens wel opviel is dat AH en Lidl steeds stuivertje wisselen wie met een bepaald product het goedkoopst is.

 • Consuminderen

  Die afgeprijsd app heb ik gedownload. Hier doen weinig winkels mee. Sinds ruim een jaar doe ik mijn boodschappen bij de pick up store van Jumbo.
  Heel langzaam aan maak ik er meer gebruik van. Het grootste voordeel is het totaal aan uitgaven. Loopt het teveel op haal ik wat weg, of kies iets voordeligers.

  Ik vond het saai om niets meer op de markt te kopen. Fruit van Jumbo vind ik niet smaken, haal ik bij de Turk. De melk haal ik bij de Campina boer. Leuke rit.

  Deze week haalde ik helemaal geen boodschappen. Niks, niks, nada,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja, markt is wel gezellig. Wij halen olijven in grote blikken bij de Turk. Véél goedkoper en heel erg lekker. En vlees en kaas bij de boer zelf vind ik ook altijd erg leuk om te halen. Altijd even kalfjes en in de modder wroetende varkens kijken

 • Anna

  Je doet toch wel mee met Scoupy he:-) gratis of heel goedkoop producten uit proberen, altijd leuk (even aanmelden en dan is ‘t voortaan heel makkelijk)
  Ik gebruik ook Sjoprz, een app waar je de supermarkt bij jou in de buurt kan aanmelden en dan zie je gelijk wat in de aanbieding is. Heel handig vind ik.

 • gereon de leeuw

  Ik vind het erg leuk te lezen, deze blog. Overall is Lidl misschien goedkoper, maar niet alles is mijn ervaring. Bovendien ben ik vaak duurder uit bij de Lidl vanwege de specialties die ik daar koop. Bij mij in de buurt zijn AH en Lidl overburen, dus kan ik het altijd vergelijken. Ik kijk ook altijd naar smaak en kwaliteit. Sommige dingen, hoe goedkoop ook moet je gewoon niet bij Lidl kopen.Voor groente en vlees ga ik vaak naar de Ten Kate markt, dat is echt besparen, bij de groentekraam en slager. Betere kwaliteit en lekkerder.
  Ik blijf je volgen!

 • Sandra

  Leuk artikel. De meeste dingen wist ik al wel. Maar 80 euro per week met zijn tweeën? Dat vind ik nog veel! Wij doen boodschappen voor 60 euro per week met zijn tweeën. Maar dat even terzijde.

 • Renee | archivesstyle.com

  Volgens mij doe ik vrij bewust boodschappen, hoewel ik wel bij de Coop en Spar winkel (de enige winkels in het centrum hier). Geef per week zo’n €30-€35 uit voor 1 persoon.

  Waar ik op let is:
  – Altijd een lijstje maken
  – Een keer per week
  – Veel huismerk producten
  – Veel zelf maken (geen gesneden groenten e.d)

  Ik ga binnenkort verhuizen dus dan ga ik de Lidl proberen en zal de apps die je noemt downloaden. Van Scoupy vind ik het jammer dat het vaak ongezonde producten met veel conserveermiddelen erin zijn.

 • Prijsbewust

  Ik heb een excel blad waar in ik de (kilo) prijzen van mijn 250 meest gekochte artikelen in bij houd. Het blad heet inkoopmanagersindex. (geintje)
  Ik kan hem sturen als je wilt.

 • Ximaar

  Zelf woon ik tussen een Jumbo en Vomar en 3 AH’s. Lidl, Aldi en Spar zijn iets verder en voor Deen en Deka zou ik de fiets moeten pakken. Heel veel is gelijk geprijsd. Spar is duidelijk een stuk duurder en ook AH vind ik voor mijn spullen behoorlijk duur. Komt ook omdat ik geen bonuskaart of andere kaart wil aanschaffen. Vomar is redelijk goedkoop en Jumbo valt erg mee. Bij Jumbo zijn ze het langs open en hebben het beste kassabeleid. Zelfs op zaterdag ben ik er zo langs. AH-XL is hier een ramp. Ze doen structureel te weinig kassa’s open. Koffie haal ik bij Kruidvat, die is duidelijk goedkoper dan de Hema en de Supermarkten. Kant en klare lasagne is verreweg het goedkoopst bij de HEMA. Circa de helft van AH.

  Zelf hou ik van Duits brood, dat bakken ze hier in NL en kan je bij de meeste supermarkten vinden. Allemaal 1,19. Alleen laat de Jumbo er 500 gram in stoppen in plaats van de gebruikelijke 400. Daarmee zijn zij dus 20% goedkoper.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zo, jij hebt veel keuze van supermarkten om heen te gaan!

   Goede tips van die koffie en lasagne.

   Dat is ook een goede, naar het gewicht kijken van wat je koopt! Het gaat uiteindelijk om de kiloprijs..

 • geldvertrouwen

  Veel handige tips! dank. wij doen onze boodschappen ook heel bewust in meerdere supermarkten. Daar waar mogelijk pakken we de betere kortingen van minimaal 50% om bulk in te slaan. We kijken ook naar online aanbieders maar die blijken vaak toch niet goedkoper dan de winkel in de buurt. Enige voordeel is dan de tijd die je niet kwijt bent met fysiek naar een winkel te gaan. groet,

 • moneysavingz

  Dat zijn goede tips. Mijn boodschappen zitten tussen de €30 – €40 per week voor 1 persoon.Met acties van onder andere Scoupy koop ik producten die ik vaak bewaar tot er feestjes zijn. Zo hoef ik voor feestjes minder in huis te halen en kan ik daar ook op besparen.

 • Joke

  Even een voorbeeld je kan wel zeggen de stroopwafels van de AH zijn goedkoper dan bij de Aldi maar als je die van de Aldi
  lekkerder vind ??? neem ik die van de Aldi…en zo kan het ook andersom zijn dus bedoel maar je kan alleen maar vergelijken met zelfde produkt/prijs…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja een echt eerlijk vergelijk kun je alleen doen met exact hetzelfde product. Maar als ik ze jiet naast elkaar proef, proef ik het verschil meestal niet 🙂