Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen


Hoe vind je de goedkoopste supermarkt? En wat zijn handige apps en tips om op boodschappen te besparen?

Goedkoop boodschappen doen kan je veel opleveren. Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt is ons boodschappen budget voor 2 personen gedaald van 105 naar 80 per week. Een daling dus met ongeveer een kwart ten opzichte van wat we eerst uitgaven!

En we zijn echt niet minder of minder goed gaan eten. Sterker nog, het vlees en de kaas welke we eten zijn er in kwaliteit duidelijk op vooruit gegaan.

We zijn een paar handige bespaar apps gaan gebruiken, zoals de Afgeprijsd app. Hiermee kunnen we ons menu samenstellen op basis van afgeprijsde producten.

Daarnaast zijn we de meeste boodschappen bij de Lidl gaan doen. Sommige producten bleken bij Albert Heijn goedkoper dan bij de Lidl en kopen we daar.

Een paar producten kopen we bij de Jumbo, waardoor we korting krijgen. Daar betalen we namelijk met de Bijenkorfcard en sparen daarmee automatisch voor korting.

Dat lijkt misschien niet zo heel veel, een besparing van 25 euro in de week. Maar door het 8e wereldwonder van Einstein wordt een besparing van 25 euro per week levert maar liefst 18.800 in 10 jaar!

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

A-merken zijn volgens de Consumentenbond gemiddeld 40% duurder dan huismerken. Door huismerken te kopen kun je dus al veel besparen. Maar omdat de kwaliteit van huismerken veel kan verschillen, is vergelijken van supermarkten door naar huismerken te kijken lastig. Ze hebben supermarkten dan ook vergeleken door naar A-merken te kijken.

Volgens onderzoek van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt van 2020. De Spar was de duurste supermarkt.

Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau’s. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.

De verschillen tussen alle winkels liepen op tot maar liefst 20%. Ongelooflijk veel vind ik; door gewoon op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet kun je dus al bijna de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voordat wij prijsbewust boodschappen deden kochten we alles bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas + fruit + groenten op de markt. Bij ons liggen de Albert Heijn en de Lidl het dichtst bij ons huis en tegenover elkaar, dus daar onze boodschappen halen is wel lekker makkelijk.

Brood halen we nog steeds bij de bakker. Wel iets duurder dan supermarktbrood, maar de meerprijs meer dan waard vinden we. Gewoon niet te vergelijken veel lekkerder.

We zijn voor de overige boodschappen de prijzen gaan vergelijken tussen Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Met name de Basic producten van de Albert Heijn zijn regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij de Lidl. Dit wisselt echter sterk in de loop van de tijd.

Hier wat voorbeelden van producten op ons laatste boodschappenlijstje, waarbij deze producten toen bij de Albert Heijn goedkoper waren dan bij de Lidl:

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We beginnen altijd bij de Lidl. Als we twijfelen of de Lidl het goedkoopst is kijken we in de winkel wat de prijs is en zoeken dan op de Appie app meteen even op wat het bij de Albert Heijn kost. Dan kiezen we de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen laat zien beginnen we altijd bij de Lidl, zodat we toch prijzen kunnen vergelijken.

Houdbare spullen in het groot inkopen

Wat we ook zijn gaan doen is houdbare spullen veel meer in het groot  inkopen tijdens aanbiedingen. Dat scheelt echt zo tientallen procenten!

Vleeswaren invriezen

Ook vriezen we tegenwoordig van vleeswaren steeds de helft in zodra we met onze boodschappen thuis komen. Vervolgens halen we halverwege de week wat vleeswaren uit de vriezer, zodra de eerste paar halve porties op zijn. Zo krijgen we meer variatie en is het altijd (vries)vers. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien omdat ze niet meer fris zijn. Dat deden we eerst regelmatig. En zo besparen we met gemak 10-20% op de uitgaven aan vleeswaren.

Bespaartips boodschappen

Voor de getrainde consuminderaars onder ons wellicht gesneden koek, voor de newbie consuminderaars wellicht wel leerzaam:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo zorg je ervoor dat je alleen dat koopt wat je nodig hebt. Vraagt wel wat discipline om ervoor te zorgen dat je de verleidingen in de winkel weerstaat. Door onderstaande apps te gebruiken kun je je weekmenu afstemmen op datgene wat in de aanbieding is of bijvoorbeeld goedkoop in bulk inkopen:

Afgeprijsd app

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn. Deze app is oorspronkelijk gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan.

Je kunt heel eenvoudig je supermarkt selecteren en krijgt dan direct een overzicht van alle afgeprijsde producten. De app is helemaal gratis. Met een beetje geluk zit jouw supermarkt erbij.

Vanonzeboer

Via Vanonzeboer kun je relatief voordelig vers, traceerbaar (biologisch) vlees en kip van Hollandse bodem online bestellen.

Kruiden en specerijen

Via van Beekum kun je vaak flink goedkoper dan in de supermarkt je kruiden en specerijen inkopen.

Groenten

Groenteboer.nl heeft regelmatig scherpe aanbiedingen.

Hiiper app

Hiiper is een app waarmee je ook simpel & snel kunt vergelijken waar je boodschappenlijstje vandaag het goedkoopst is. Via de website of de app maak je je lijstje en Hiiper berekent direct de kosten van dat lijstje bij supermarkten in de buurt.

Scoupy app

Getipt door Anna in de reacties onder deze post heb ik deze app toegevoegd aan dit overzicht. Met de Scoupy app krijg je korting op diverse A-merk producten of kun je ze zelfs helemaal gratis uitproberen. Ook kun je spaarpunten verzamelen bij de aankoop van bepaalde producten, waarmee je spaart voor diverse acties.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

Boodschappen voorraad

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Dan moet je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten. Naast de bekendere bezorgservice van Albert Heijn hebben bijvoorbeeld Coop en Super tegenwoordig ook de mogelijkheid om online je boodschappen te doen en te laten bezorgen.

Kijk onderin de schappen

De duurdere merken worden meestal op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken liggen meestal onderin of helemaal bovenin. Kijk dus vooral daar.

Let op met A-merken in de reclame

Meestal zijn A-merken in de reclame nog steeds duurder dan de basic of eigen merk producten wanneer die niet in de reclame zijn. Let ook op met Delicieux producten bij de Lidl, die vinden wij vaak behoorlijk aan de prijs.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan je zo 10-20% schelen op dat product. Hier onze voorraad keukenrollen:

Korting boodschappen

Betaaltips

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn krijg je airmiles bij het betalen. Mooi meegenomen zonder extra moeite. Kan je op jaarbasis zo een paar tientjes opleveren.

Korting via Jumbo en Aldi

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Bijenkorfcard.

Je krijgt dan een punt voor elke 5 euro die je betaalt met de kaart. Met die punten kun je online en in de fysieke winkels van de Bijenkorf betalen. Bij tanken gebruiken we ook die kaart.

De Silver Card van American Express is een jaar gratis en is ook een creditcard waarmee je kunt sparen. Bij betalen met die kaart krijg je spaarpunten (miles).

Deze miles kun je gebruiken om in te wisselen voor producten of om vliegtickets te kopen. Je kunt ze ook inwisselen voor bol.com cadeaukaarten.

Als je via Flying Blue bij bijvoorbeeld bol.com, Ikea, Zalando, Hema, Albelli, enzovoorts iets aankoopt krijg je extra miles.

 

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog tips? Gebruik jij nog andere apps die je helpen te besparen?

 

Veelgestelde vragen

Welke app laat zien op welke producten korting zit?

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn.

Waar kun je goed vers vlees en kip van Hollandse bodem kopen?

Via Grutto kun je relatief voordelig vers, traceerbaar (biologisch) vlees en kip van Hollandse bodem online bestellen.

Hoe kun je automatisch voor korting sparen?

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Bijenkorfcard of Silver Card (eerste jaar gratis), waarmee je automatisch punten spaart die korting geven.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12522 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

94 gedachten over “Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen

 • Min of meer

  Leuk artikel. Dat van de afprijsapp wist ik niet.
  Sinds ik alles alleen nog maar online doe bij de ah zijn we 100 euro minder gaan uitgeven. Ik deed t voor t gemak en ontdekte tot mijn verbazing dat t geld scheelde.AH heeft veel meer aanbiedingen dan de Deen waar we eerst kochten. En ik koop nu minder impulsief. Ook net als jij sla ik groter in en veel producten koop ik nu van aanbieding tot aanbieding.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt.
   Zo, dat is een flinke besparing door online je boodschappen te doen! Ja, minder impulsaankopen, groot inslaan en op aanbiedingen letten kan een flink verschil maken.

 • Hypotheekweg

  Tip: voor het jaar dat je de creditcard niet gebruikt kun je de euroclix card nemen. Dan spaar je per 10 euro een aantal clix die je voor geld kunt inwisselen. Ook die is het eerste jaar gratis. Wellicht daarna om en om gebruiken…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Heb even in de vriezer gekeken. Inderdaad, die wij hebben is zonder roomboter. Verklaart wellicht (een stuk van) het prijsverschil.
   Ik heb beide varianten nooit op smaak vergeleken. Deze smaakt mij goed.

 • BescheidenBeurs

  Wij merkten al een groot verschil toen we alleen maar op de prijs begonnen te letten. Vroeger gooiden we de boodschappenkar zonder nadenken vol en waren we voor de weekboodschappen meestal €100-€120 kwijt.
  Nu pakken we de aanbiedingen en de goedkopere b-merken (die liggen meestal onderin het schap) en rekenen we voor dezelfde hoeveelheid boodschappen rond de €80-€90 af.
  Een enorme besparing.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja, goede tip ook!
   Ik hoorde laatst iemand zeggen dat bij Jumbo dingen die op of over de datum zijn gratis meegenomen mogen worden. Iemand ervaring mee?
   Dan zou daarop letten ook een goede bespaartip zijn.

   • Sterre

    Mooi overzicht!
    Ja dat klopt ook is het zo als groente en fruit niet vers is Jumbo een zak fruit en groente schenkt toch aardig.

    Mijn zoon werkt in de Jumbo en ze kwamen erachter dat er veel tassen groente en fruit aan 1 persoon werden meegegeven ,toch vreemd.

    Wat bleek:elke keer als ze boodschappen ging doen zette ze de eerste zak gesneden groente helemaal achteraan,5 dagen later kwam ze terug en pakte die zak en zo komt splinter door de winter!

 • Minimaal

  Ik vond het ook schokkend dat de appie vaak goedkoper is. AH heeft toch die reputatie niet. Wat voor mij ook helpt/scheelt, is dat ik altijd een ruime voorraad droge goederen heb (pasta, rijst, etc.), maaltijden kook en invries en alles from scratch maak. Het is leuk om een nieuw recept uit te proberen. Laatst nog rode linzen curry 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   Van scratch maken en meer maken en dan invriezen zijn ook goede tips!
   Vandaag ook linzen op, in de soep met ook kikkererwten. Heerlijke maaltijdsoep voor 120ct p.p. Zo’n goedkoope maaltijd hebben we overigens zelden

 • Sam

  Sinds enige weken ben ik dit blog aan het volgen. Erg interessant! Vooral het besef ineens dat je zeer veel invloed kan uitoefenen op je eigen financiële positie en toekomst! Tot mijn wrs 70.3 werken? Amehoelavanjelangzalzelevenniet!

  We zijn bekend met de strategieën om niet te veel uit te geven in de supers. Qua ‘prijs’peil boodschappen score we hoog door biologisch, duurzaam en volgens de richtlijnen van de orthomoleculaire voedingsrichtlijnen te eten. Dit is denken we goed voor ons en milieu (niet echt voor de porto;-)). De kosten hiervoor per maand liggen zo rond de 600euro per maand voor 2 volwassenen en 2 jonge kinderen. Besparen hierop is niet zo gemakkelijk want het kost al tijd genoeg om al het eten voor een week bij elkaar te sprokkelen.

 • Mama Tinus

  Leuke feitjes en tips. Dat boodschappen doen met apps bij de hand kan goed helpen besparen zo te lezen. Ik heb die mogelijkheid niet maar vind dat geloof ik wel fijn. Ik bespaar graag op mijn boodschappen maar hier zou ik geloof ik een beetje gestrest van raken. Van producten die ik koop weet ik of ze goedkoper bij AH op Lidl zijn. Ik bespaar vooral door groot in te kopen als dingen in de aanbieding zijn en door geen luxe dingen te kopen.
  Bij ons in het dorp zit trouwens een spar, inderdaad erg duur, maar we sponsoren hem wel want zou ook niet zonder supermarkt willen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een buurtsuper sponsoren kan ik me goed voorstellen. Heel handig om in de buurt te hebben.
   Wat ons trouwens wel opviel is dat AH en Lidl steeds stuivertje wisselen wie met een bepaald product het goedkoopst is.

 • Consuminderen

  Die afgeprijsd app heb ik gedownload. Hier doen weinig winkels mee. Sinds ruim een jaar doe ik mijn boodschappen bij de pick up store van Jumbo.
  Heel langzaam aan maak ik er meer gebruik van. Het grootste voordeel is het totaal aan uitgaven. Loopt het teveel op haal ik wat weg, of kies iets voordeligers.

  Ik vond het saai om niets meer op de markt te kopen. Fruit van Jumbo vind ik niet smaken, haal ik bij de Turk. De melk haal ik bij de Campina boer. Leuke rit.

  Deze week haalde ik helemaal geen boodschappen. Niks, niks, nada,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja, markt is wel gezellig. Wij halen olijven in grote blikken bij de Turk. Véél goedkoper en heel erg lekker. En vlees en kaas bij de boer zelf vind ik ook altijd erg leuk om te halen. Altijd even kalfjes en in de modder wroetende varkens kijken

 • Anna

  Je doet toch wel mee met Scoupy he:-) gratis of heel goedkoop producten uit proberen, altijd leuk (even aanmelden en dan is ‘t voortaan heel makkelijk)
  Ik gebruik ook Sjoprz, een app waar je de supermarkt bij jou in de buurt kan aanmelden en dan zie je gelijk wat in de aanbieding is. Heel handig vind ik.

 • gereon de leeuw

  Ik vind het erg leuk te lezen, deze blog. Overall is Lidl misschien goedkoper, maar niet alles is mijn ervaring. Bovendien ben ik vaak duurder uit bij de Lidl vanwege de specialties die ik daar koop. Bij mij in de buurt zijn AH en Lidl overburen, dus kan ik het altijd vergelijken. Ik kijk ook altijd naar smaak en kwaliteit. Sommige dingen, hoe goedkoop ook moet je gewoon niet bij Lidl kopen.Voor groente en vlees ga ik vaak naar de Ten Kate markt, dat is echt besparen, bij de groentekraam en slager. Betere kwaliteit en lekkerder.
  Ik blijf je volgen!

 • Sandra

  Leuk artikel. De meeste dingen wist ik al wel. Maar 80 euro per week met zijn tweeën? Dat vind ik nog veel! Wij doen boodschappen voor 60 euro per week met zijn tweeën. Maar dat even terzijde.

 • Renee

  Volgens mij doe ik vrij bewust boodschappen, hoewel ik wel bij de Coop en Spar winkel (de enige winkels in het centrum hier). Geef per week zo’n €30-€35 uit voor 1 persoon.

  Waar ik op let is:
  – Altijd een lijstje maken
  – Een keer per week
  – Veel huismerk producten
  – Veel zelf maken (geen gesneden groenten e.d)

  Ik ga binnenkort verhuizen dus dan ga ik de Lidl proberen en zal de apps die je noemt downloaden. Van Scoupy vind ik het jammer dat het vaak ongezonde producten met veel conserveermiddelen erin zijn.

 • Prijsbewust

  Ik heb een excel blad waar in ik de (kilo) prijzen van mijn 250 meest gekochte artikelen in bij houd. Het blad heet inkoopmanagersindex. (geintje)
  Ik kan hem sturen als je wilt.

 • Ximaar

  Zelf woon ik tussen een Jumbo en Vomar en 3 AH’s. Lidl, Aldi en Spar zijn iets verder en voor Deen en Deka zou ik de fiets moeten pakken. Heel veel is gelijk geprijsd. Spar is duidelijk een stuk duurder en ook AH vind ik voor mijn spullen behoorlijk duur. Komt ook omdat ik geen bonuskaart of andere kaart wil aanschaffen. Vomar is redelijk goedkoop en Jumbo valt erg mee. Bij Jumbo zijn ze het langs open en hebben het beste kassabeleid. Zelfs op zaterdag ben ik er zo langs. AH-XL is hier een ramp. Ze doen structureel te weinig kassa’s open. Koffie haal ik bij Kruidvat, die is duidelijk goedkoper dan de Hema en de Supermarkten. Kant en klare lasagne is verreweg het goedkoopst bij de HEMA. Circa de helft van AH.

  Zelf hou ik van Duits brood, dat bakken ze hier in NL en kan je bij de meeste supermarkten vinden. Allemaal 1,19. Alleen laat de Jumbo er 500 gram in stoppen in plaats van de gebruikelijke 400. Daarmee zijn zij dus 20% goedkoper.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zo, jij hebt veel keuze van supermarkten om heen te gaan!

   Goede tips van die koffie en lasagne.

   Dat is ook een goede, naar het gewicht kijken van wat je koopt! Het gaat uiteindelijk om de kiloprijs..

 • geldvertrouwen

  Veel handige tips! dank. wij doen onze boodschappen ook heel bewust in meerdere supermarkten. Daar waar mogelijk pakken we de betere kortingen van minimaal 50% om bulk in te slaan. We kijken ook naar online aanbieders maar die blijken vaak toch niet goedkoper dan de winkel in de buurt. Enige voordeel is dan de tijd die je niet kwijt bent met fysiek naar een winkel te gaan. groet,

 • moneysavingz

  Dat zijn goede tips. Mijn boodschappen zitten tussen de €30 – €40 per week voor 1 persoon.Met acties van onder andere Scoupy koop ik producten die ik vaak bewaar tot er feestjes zijn. Zo hoef ik voor feestjes minder in huis te halen en kan ik daar ook op besparen.

 • Joke

  Even een voorbeeld je kan wel zeggen de stroopwafels van de AH zijn goedkoper dan bij de Aldi maar als je die van de Aldi
  lekkerder vind ??? neem ik die van de Aldi…en zo kan het ook andersom zijn dus bedoel maar je kan alleen maar vergelijken met zelfde produkt/prijs…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja een echt eerlijk vergelijk kun je alleen doen met exact hetzelfde product. Maar als ik ze jiet naast elkaar proef, proef ik het verschil meestal niet 🙂

 • paula

  – zaai snijbiet. Groeit geweldig, staat heel decoratief in de tuin of in een
  pot vooral als je diverse kleuren snijbiet kiest. Na het afsnijden groeit
  het weer….en weer….
  – ga lezen ! aardappels lezen, appels, bruine bonen. Verdiep je in wat er in
  je omgeving groeit, houdt de oogst in de gaten. Pas gerooide bruine bonen
  moet je thuis nog even goed laten drogen, daarna doppen en in de wind al het
  stof en schilletjes weg laten waaien. Wij eten het hele jaar bruine bonen
  die we zelf hebben geraapt en gedroogd. Sperciebonen kun je ook lezen, goed
  wassen, drogen en met een molentje snijden en dan de vriezer in. Tot de
  nieuwe oogst sperciebonen er weer is eten we ze uit de vriezer. Wij snijden
  ze wel, onze ervaring met hele bonen invriezen is dat het niet werkt. Als
  snijboon lukt dat wel.
  – Is er groente heel goedkoop? Kijk of je het kan invriezen! In de winter is
  de snijboon misschien heel duur en kan jij het goedkoop uit je vriezer eten.
  – investeer in een vriezer.
  – bewaar lege potten en maak zelf jam, appelmoes en stoofperen.
  – bij sommige boeren mag je appels plukken zoveel je wilt en als je klaar
  bent betaal je een X bedrag per kilo. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld
  sperciebonen. Kwestie van regiokrantjes lezen en in je omgeving kijken.
  – eet zoals je oma at. Loop eens door de supermarkt of loop eens online
  door alle artikelen heen. Vraag jezelf bij bijvoorbeeld het chips-schap nou
  eens af: is het nou normaal dat er zoveel soorten chips liggen met al die
  belachelijke smaken? Vraag je dat eens af bij allerlei artikelen, wordt je
  bewust van wat je nodig hebt. Wij eten nooit elk weekend toasjes,
  kaasblokjes, hapjes enzovoorts. We missen het ook niet. Niet eens uit
  zuinigheid maar we hebben het niet nodig.
  – vraag eens belangstellend op een plaatselijke tuindersvereniging naar de
  groei en bloei en misschien kan je wat afnemen voor een leuk prijsje? De
  meeste tuinders kletsen graag en hebben vaak toch wel te veel. Denk een
  beetje in termen als ruilen. Heb je teveel eieren? ruil ze eens met iemand
  voor een krop sla ofzo.

 • Pien

  Ik zou hier nog graag de Picknick app tussen willen zetten. Erg fijn om dit online op je werk te bestellen, je kiest zelf een tijd dat het afgeleverd moet worden en je staat niet in een lange drukke rij in de supermarkt.

 • Hessel

  Ik vind 80 euro per week voor 2 personen niet per se heel frugal. Wij zijn met een gezin van 6 (4 kids van 14,13,7 en 2) en besteden 150 euro per week, soms zelfs iets minder. Producten als kaas, vlees en vis zijn relatief vrij duur. Wij eten inmiddels 3 a 4 jaar volledig plantaardig en dat scheelt echt enorm in de kosten. Daarbij komt dat de jongste van 2 nog het duurste is met plantaardige melk die hij krijgt, maar dat zal straks nog meer in kosten besparen als dat niet meer nodig is. Behalve kostenbesparing is dit ook nog eens duurzamer, diervriendelijker en een boost voor je gezondheid. Hoewel wij 100% plantaardig zijn, is natuurlijk iedere kleine stap die richting op al een besparing. Wij hebben berekend dat wanneer we met zijn 2en zouden zijn, dat we voor max 40-50 euro per week klaar zijn. Dit kan nog verder omlaag als we meer uit eigen tuin zouden eten.

 • Ralph

  80 euro per week? Is dat alleen eten of ook toiletpapier, alles-reiniger en vuilniszakken? Dit klinkt in mijn oren namelijk schokkend hoog.

  Een half jaar geleden hadden mijn vriendin en ik gekeken naar onze etens-uitgaven. Naar aanleiding van deze post zijn we dat weer opnieuw gaan doen. Voor eten zijn we bijde keren uitgekomen op ongeveer 1 euro per gerecht en 50 cent voor snacks per dag per persoon, dus ontbeid+lunch+avondeten+snack=3,50 euro per dag. Per maand is dit: 30*3.5= ongeveer 100€ eten per persoon per maand.

  Het bijzondere is dat we vrij luxe eten: Zo hebben we de afgelopen tijd onder andere gegeten: Lasagna, aspersgesoep, gemarineerde varkenslappen met aardappels en salade met olijven en feta, gevulde courgettes, vispakketjes, rode bietenquiche. Voor de lunch: broodjes kaas met pesto, paprika en olijven. Broodjes pittige paprika humus met augurk, broodjes tonijnsalade, broodjes eiersalade. En op mijn werk eet ik elke dag een handje ongezouten notenmix.

  1 van de belangrijkste zaken waar wij op letten en waardoor we zo goedkoop uit zijn denk ik, is niks weggooien. Eten over? In de koelkast of invriezen voor een volgende keer. Te weinig voor avondeten? meenemen als lekkere lunch voor op werk. Lelijke plek op je wortel? eruit snijden, de rest is nog uitstekend. Raar gevormde paprika? gewoon opeten, de smaak is er echt niet minder op.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is voor alle boodschappen, inclusief de dingen die je noemt.
   Leuk dat jullie zo bewust bezig zijn. Voor 100€ per persoon per maand kun je inderdaad nog steeds “luxe” eten als je maar niets weg gooit en niets kant en klaar koopt.

 • Sira

  Goed artikel en erg helder, wij gebruiken zelf tegenwoordig picknick als applicatie. Het is goedkoop en zo prettig dat zij op een afgesproken tijd komen bezorgen. echt een aanrader.

 • Chris

  Dan ga ik er van uit dat jouw Lidl en Albert heijn bij elkaar op een winkel centrum zitten? Want als ik hier bij de Lidl een prijs wil vergelijken met de Albert heijn bijv en ik kom er achter dat AH goedkoper is, wordt de AH toch echt duurder omdat ik brandstof kwijt bent voor de rit er naartoe 😉

 • Op weg naar financiele onafhankelijkheid

  Zeer interessant blog! Ik zou graag het huishoudboekje eens willen doorlezen dus heb ik me ingeschreven. Helaas krijg ik een foutmelding nadat ik de link in mijn mailbox open. Moet ik verplicht een WorldPress account aanmaken? Of kan ik het boekje op een andere manier ontvangen?

  Alvast bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt! Nee, je hoeft geen WordPress account aan te maken. Normaliter hoef je alleen je emailadres in te vullen zodat ik het huishoudboekje naar je toe kan mailen. Niet erg dat er iets fout is gegaan, ik heb je het huishoudboekje toch toe kunnen mailen. Succes ermee.

 • Wannabe Mrs Mustache

  Ik ga de wekelijkse boodschappen omzetten naar maandelijkse met de auto. Plus de wekelijkse op de fiets rondje Lidl-Appie. Verder werk ik in het centrum van de stad, dus tussentijds snel iets vers halen kan tijdens de rit op de fiets naar huis.

 • Gecko

  Afgelopen weekend de kassabon van de Lidl naast de prijzen van AH (via de Appie app) gelegd. Dezelfde boodschappen waren bij de AH gemiddeld maarliefst 40% duurder! Mij viel op dat geen enkel product van de kassabon goedkoper was bij de AH.

 • bespaarfreak

  Wij doen ook boodschappen bij de AH, spaar daar ook koopzegels. Verder doen we aan eurosparen, en aan scoupy. De afgeprijdd app heb ik ook gedownload, maar dat werkt hier helaas niet. Geen enkele winkel doet nog mee….

 • Anna

  Wij zijn een gezin van 3 personen: man (54), vrouw (51) + dochter (19). Dochter heeft baan van 5 dagen en betaald maandelijks kostgeld wat wij apart zetten voor haar. Man heeft WIA en vrouw meerdere schoonmaakadresjes per week. Hier vult zij een maandelijks “gat” mee op van momenteel €600,00. (Het gat wat ontstond toen manlief in de WIA kwam. Wij doen boodschappen voor €55,00 per week voor 3 personen. Wij consuminderen al jaren, hebben daardoor altijd ruimte gehad om een buffer op te bouwen voor financieel moeilijke tijden. Nu staan wij op het punt om een financieel “doel” op te stellen vanaf nu: minimaal €100.000,00 sparen dmv spaarrekening + beleggen om over 15 jaar een huisje te kopen, waardoor onze maandelijkse lasten omlaag gaan en wij met een gerust hart kunnen gaan pensioenen.

 • HereIsTom

  Heb je blog net gevonden en ben aan het kijken of ik ook financieel onafhankelijk kan worden.
  Door dat we al jaren boodschappen doen bij de Lidl en Aldi hebben we de hypotheek al afgelost.
  Leuk om veel boodchappen op de foto te herkennen, ook veel XXL in huis hier 😉

 • Timothy

  Hi MrFob, ook ik houd me veel bezig met efficient boodschappen/inkopen doen. Dit heb ik van kleins af aan geleerd van mijn moeder die bijv. regelmatig 10 tot 20 pakken Taksi in huis haalde of 6-10 stuks Coolbest. Verse zalm of garnalen en vele andere producten kocht ze alleen in de aanbieding. Geen enkele folder werd weggegooid.

  Recentelijk heb ik in mijn vrije tijd een hulpmiddel ontwikkeld om makkelijker supermarkten te vergelijken en op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Je hebt op deze pagina al een aantal apps/sites genoemd. Een van de extra’s op supermarktscanner is dat je de prijshistorie van alle producten kunt bekijken om te zien hoe regelmatig een product/merk in de bonus/aanbieding is (en of je dus liever nog een week of 2 wacht met inkopen) en je kunt een notificatie krijgen wanneer een bepaald product in de aanbieding is. Bij groente en fruit is ook een extra prijsgrafiek te zien die het seizoenseffect aantoont (e.g. asperges, aardbeien etc)

  Bekijk het eens en laat maar weten of het in het lijstje thuis past!

 • LL

  Bedankt voot je interessante blogs. Wat mij aan deze opviel was de spaar/credit kaarten en mis daar nog wat toelichting in. Een reden voor mij om bijv. niet aan airmiles te gaan is omdat je ervoor moet betalen. Waarom betalen voor kortingen, kan dat echt uit? Net zoals koopzegels, klinkt mij altijd als verkapte oplichterij, zogen. korting maar er wel voor betalen en wie zegt/berekent of je er daadwerkelijk voordeel uit haalr. Heb je een conceet voorbeeld hoe je met de green card werkt? Want op de AX site staat dat deze na het 1e jaar 5,50 euro kost. Alvast erg bedankt!

 • LL

  Tnx voor je snelle reactie! Kun je het nog iets specifieker maken? Behoud je dan dezelfde account, maar meld je je dan aan voor een nieuwe kaart elk jaar, dus upgrade of downgrade je je card binnen hetzelfde account afhankelijk van lopende acties? En ze hebben dus elk jaar een kaart die gratis te gebruiken is?

  Ik kom nl. dit tegen: “Hoe lang zijn de Membership Rewards punten geldig?
  Uw Membership Rewards punten blijven net zo lang geldig als uw account actief is. Wanneer uw lidmaatschap bij American Express is beëindigd, vervallen uw Membership Rewards. De punten moeten binnen 30 dagen na annuleren van de Card danwel annuleren van het Membership Rewards programma worden ingewisseld, daarna zijn ze niet meer geldig.”

  Heb je voorbeelden van wat je ermee hebt gespaard aan boodschappen, tanken etc. en wat je daar mee hebt kunnen doen?

  Ben me ook aan het verdiepen in de verschillende kaarten met/zonder Flying Blue. Wat is jouw ervaring met de Membership Rewards vs de Miles sparen bij Flying Blue? Mag graag reizen, maak 1 grote reis per jaar (reis niet zakelijk) maar ben geen fan van de Skyteam airlines dus vlieg daar niet vaak genoeg mee om Miles onbeperkt te kunnen behouden.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Je Flyning Blue account hou je gewoon en daar blijven je miles geldig:

  —-Quote website AMEX—

  In het Flying Blue-programma blijven Miles geldig als u eens in de 2 jaar een vlucht met KLM en Air France of een van de andere SkyTeam partners maakt. Als u binnen die periode niet vliegt, dan komen de gespaarde Miles te vervallen. De Flying Blue – American Express cards bieden hier een oplossing voor. Bij élke uitgave met de kaart wordt de geldigheid van uw totale Miles-saldo namelijk met 2 jaar verlengd. Zo stelt u uw Miles-saldo eenvoudig veilig, ook als u een periode niet vliegt.

  —Einde quote—

  Zie Bespaartip: Gratis vliegen voor wat tips hoe de Flying Blue punten in te zetten

 • LL

  Bedankt, ik snap je alweer een stuk beter. Heb me even goed ingegraven in de verschillen tussen de Green card (waar je membership rewards spaart) en de Silver card (de Flying Blue combi) en welke mij het meeste zou opleveren, vooral op het gebied van tickets. Ben als voorbeeld eens uitgegaan van een retourtje Bangkok, geen andere acties waarmee je meer miles kunt sparen, alleen maar sparen dmv boodschappen/tanken etc.

  Flying Blue Silver Card: een (Economy) vlucht Amsterdam Bangkok kost volgens de mileage calculator 36.000 miles dus voor een retourtje 72.000. In het slechtste geval dat je dus alleen maar miles spaart met de dagelijkse dingen en je spaart tegen 0,80 euro voor 1 mile kom je uit op EUR57.600 wat je moet uitgeven om 1 retourticket te kunnen kopen. Hier betaal je alleen het basistarief mee, er komen nog taxen overheen, zo’n EUR250.

  Rewards Membership via de Greencard: Een rechtstreeks ticket naar Bangkok kost volgens de Amex Travel site afgerond EUR700. Ik ben tegengekomen dat elke 12.500 punten EUR50 waard is. Dus om voor 1 persoon een retourticket hiermee te kunnen kopen moet je eerst EUR175.000 uitgeven met die creditcard.

  Een enorm verschil dus en ondanks dat ik geen Skyteam fan ben, neig ik hierdoor toch echt naar de Flying Blue kaart, want hier lijken de gespaarde miles gewoon 3x zoveel waard te zijn dan de rewards. En dan krijg je nog allemaal extra miles als de autohuur ermee boekt, hotels via booking.com regelt, zaken die ik altijd al doe.

 • LL

  Ik zat daarna nog met het OM HET JAAR een andere kaart en het behouden van miles. Eerst las ik jouw reactie hier niet goed over, later ging ik er over nadenken en begon ik het te snappen. Soms moet je gewoon ff dingen 4x lezen i.c.m. de Amex/Flying Blue bronnen erbij. Zolang je dus blijft betalen met de creditcard, wordt de geldigheid van je miles dus continue met 2 jaar verlengd en verlopen ze daardoor dus niet. Serieus, had ik eerder moeten weten ;-). Kwam ik nog wel op iets, een jaar niet met een Amex kaart betalen zodat je er niet voor betaald. Ik neem aan dat dat is zodra je opzegt, er een “wachttijd” op zit, zodat niet iedereen continu opzegt en direct weer lid wordt om extra’s mee te krijgen? Als je dan toch met z’n 2en bent, is het dan niet net zo handig om ene jaar persoon A gratis kaart, einde vh jaar opzeggen en voor persoon B een gratis kaart, die na een jaar weer opzeggen en persoon A schaft weer een kaart aan etc etc. Dan vermijd je en de extra kosten, maar spaar je in het oversla jaar op de ander zn account? Is jouw ervaring dat ze dus eigenlijk elk jaar wel een van de kaarten gratis aanbieden?

 • LL

  Erg bedankt voor je blogs ook over beleggen in indexfondsen etc. Ik vind MMM ook erg leuk om te volgen, maar het is toch handig om een iets reeler beeld te krijgen tav de Nederlandse omstandigheden. Moest eigenlijk nooit wat van beleggen hebben, te risicovol, kennis hebben etc. Maar hoe jij het beschrijft, valt dit echt wel in mijn straatje en wil ik er ook aan gaan beginnen, al vind ik het herbalanceren, verhoudingen etc. nog allemaal wat vaag. Wellicht dat het zich zal uitwijzen als ik in de praktijk bezig ben. Ik heb gisteren flink je blogs doorgespit, aantekeningen gemaakt en vandaag de hypotheek onder de loep genomen en dit Amex verhaal aan het uitzoeken. De financien goed in beeld hebben, het minder spenderen, niets op krediet kopen en schijt hebben aan alles wat hip is, zijn zaken die al lang van nature gaan. Die spaarrentes van nu schiet je echt niets mee op dus dit is een goed onderdeel om verder mee te gaan! Love the knowledge sharing, keep up the good work!
  (sorry dat ik het in 3 losse moest doen, kreeg een error dat het te lang was ;-), wilde toch graag even mijn dankbaarheid tonen!)

 • Xavier de Vries

  Super fijn zo’n lijst met handige tips om op de financien te kunnen letten!
  Zelf kijk ik ook altijd via folderbode.nl, hier vind je elke week nieuwe mooie aanbiedingen, misschien ook handig voor jullie?

 • Hayley

  Hallo FOB,

  Ik heb meerdere blogs van u gelezen en vind het leerzaam. Echter, merk ik dat sommige niet volledig zijn.
  Zo nu bij MoneYou. Voor de volledigheid: MoneYou is kosteloos maar stelt de voorwaarde dat men een tegenrekening hebt en daar zit wel kosten aan verbonden. Dus ik begrijp niet goed wat de kostenbesparende voordeel hiervan is.
  Zo ook bij de weergave van cijfers van aftrekbare jaarruimte bij belastingaangifte: de hoogte van aftrekbare jaarruimte wordt bepaald door factor A en je jaarinkomen van dat jaar.

 • Ger

  BOERENBOND, Voor mensen met katten een goede tip, katten zand is in de supermarkt nogal duur, bij de boerenbond (Petsplace) krijg je een zak katten zand van 20 liter voor € 4.00 (Bij AH 6 liter voor € 4.00 ) (afgelopen week was er zelfs nog korting op, als je 8 zakken kocht betaalde je maar € 3,25 per zak). 

 • Nadia

  Hoi, ik heb tegenwoordig ook de lidl app, dan kun je vouchers inzetten en heb je ook korting. Zo kocht ik laatst 6 doosjes cappuccino cups met 30% korting per doosje! En zo hebben ze wel vaker korting op producten die ik normaal ook al koop. Scheelt toch weer.

 • Pytha

  Best FOB, ik lees met genoegen je blogs en tips. Bij de goedkoopste boodschappen blijkt de ‘ hiiper’ app echter niet te werken voor mijn 06 nummer en is onvindbaar in de app store.

 • berkenbos

  Interessante blog! In deze pandemie zijn alle bespaar tips zeker welkom. Al mijn boodschappen deed ik altijd bij de AH, maar na deze blog heb ik zeker de andere supermarkten uitgeprobeerd. Scheelde wel veel in het besparen. Dank je voor deze tips!

 • Michiel

  Misschien interessant: gratis betaalrekening bij Openbank.nl en gratis creditcards met cashback bij supermarkten van Curve en Vivid. Ik heb de en/of rekening van de ING opgezegd en gebruik Openbank nu een half jaar zonder problemen.

 • Frederique

  Wellicht ook een optie om vaker hetzelfde te eten,ipv continu af te wisselen. In vele werelddelen eet men eenzijdig goed,en blijven mensen tot op late leeftijd gezond. Door je vast te houden aan een goed eenzijdig dieet,bespaar je enorm veel tijd en geld.

 • Misja

  Ik gebruik de Too Good To Go app. Voor 1/3 van de reguliere prijs kun je dan aan het einde van de dag eetwaren of voedsel ophalen bij bijvoorbeeld bakkers, supermarkten, afhaalrestaurants en zo voort die de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden. Wat je krijgt is een verrassing (‘magic box’). Per aanbieder kun je reviews zien. Het aantal op te halen magic boxen is beperkt, dus zaak om regelmatig de app te checken.

  Niet overal in Nederland is het aanbod even groot. Maar ik woon in de stad en na wat uitproberen heb ik inmiddels m’n favoriete aanbieders gevonden. In mijn geval bijvoorbeeld een desembakker waarvan de inhoud van de magic box prima in te vriezen is (ja, zelfs stokbrood!).