752 keer je besparing aan opbrengst


Einstein

Een wekelijkse besparing levert je in 10 jaar tijd 752 keer die besparing aan opbrengst op. Hoe dat kan?

Albert Einstein noemde het het 8e wereldwonder: het rente op rente effect (oftewel het samengestelde interest effect). Daarmee wordt het sneeuwbal effect bedoeld dat je bereikt wanneer je rente op je vermogen het jaar erna zelf ook weer rente gaat genereren, enzovoorts.

En hetzelfde geldt voor dividend op beleggingen. De belegde euro gaat steeds harder voor je werken. Die groei gaat niet met een rechte lijn maar zogenaamd exponentieel: hij lijkt in het begin langzaam te gaan, maar na een aantal jaren levert diezelfde euro steeds sneller steeds meer op.

 

Rente op rente gaat op termijn héééél hard

Stel je belegt 10 euro per week. Ik doe dat in indexfondsen via DEGIRO. Ik beleg daar omdat dat de goedkoopste broker is die ik ken.

Beleggen doe ik volgens de eerder beschreven beleggingsstrategie.

In mijn berekening ga ik ervan uit dat dat geld dan zal aangroeien met 7% per jaar, volgens historisch beursrendement.

Dan levert dat het volgende plaatje op:

rente op rente

Dan heb je dus 7520 euro na 10 jaar. Na 30 jaar heb je niet 30 jaar x 52 weken x 10 euro = 15600 euro maar meer dan 53.000 euro. Dat is de wonderschone werking van het 8e wereldwonder!

 

Besparen

Het rente op rente effect werkt ook net zo hard in je nadeel voor elke euro die je uitgeeft. Eén euro per dag extra uitgeven scheelt je 5264 euro vermogen in 10 jaar. En het is natuurlijk heel gemakkelijk en verleidelijk om een paar euro per dag aan een broodje in de kantine van je werk uit geven of aan een bak koffie in de stad.

Het rente op rente effect werkt in Nederland hetzelfde door als in de VS. Dus zoals Mr Money Mustache al voorrekende in de VS kost ook in Nederland door het rente op rente effect een dagelijkse kop koffie op een werkdag met iets erbij van 4 euro je 4×5 = 20 euro per week = 15040 euro in 10 jaar!

En een goed verdienend stel dat 2x per week uiteten gaat met een wijntje en een dessert erbij voor 75 euro in plaats van 1x per week voor 40 euro is in 10 jaar tijd 82.756 euro extra kwijt!

 

Wat levert een besparing echt op?

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen.

Een maandelijkse besparing moet je met 173 vermenigvuldigen.

Nu kun je je wellicht ook voorstellen dat die besparing van 6 km fietsen in plaats van autorijden per dag uit mijn post over 3 bespaartips in 10 jaar ruim 15.000 euro oplevert. En dat de besparing van 25 euro per week uit mijn post over de goedkoopste supermarkt in 10 jaar 18.800 euro oplevert!

 

Als je zelf wilt spelen met de getallen kun je dat hier doen.

 

Geef jij zonder er al te veel over na te denken geld uit of ben je je bewust van de lange termijn waarde en geef je daardoor minder uit?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Een wekelijkse besparing levert je in 10 jaar tijd 752 keer die besparing aan opbrengst op. Hoe dat kan? Einstein noemde dat het 8e wereldwonder!

 

Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12828 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

15 gedachten over “752 keer je besparing aan opbrengst

 • Dik

  Beste,
  Geldt dit alleen wanneer je periodiek inlegt?
  (Vb 10e p maand?)
  Ik heb namelijk gekozen voor een eenmalig hoge inleg. Dit verdeeld over 2 aanbieders voor risicospreiding. Degiro en eigen bank.
  Hoe werkt dit dan met het rendement op lange termijn?
  Daarnaast het verschil tussen een index die dividend uitkeert en een index die herinvesteert. Daar heb ik nml mee te maken: VWRL en IShares.
  Heeft dit invloed op het eindbedrag na bijv 30 jaar?

  Ik ben benieuwd hoe u hier tegen aan kijkt.
  In afwachting,

  Mvg,
  Dik

  • Mr FOB Bericht auteur

   Met deze calculator kun je eenvoudig zien wat je na 30 jaar onder verschillende omstandigheden aan eindkapitaal behaalt. Dividend uitkeren en zelf herbeleggen of automatisch herbeleggen door het fonds zelf maakt voor het eindresultaat nauwelijks tot niet uit.

 • Bas

  Wellicht omdat je 52 weken per jaar hebt en dus 52×25=1300 euro/jaar in legt, terwijl je in het geval van maandinleg 12×100=1200 euro/jaar in legt? Je legt dus te veel in als je gewoon je maandinleg door 4 deelt (je zou dan door 4,33 moeten delen). .

 • Aart

  Hallo Mr. FOB,
  Het volgende bedacht ik me, maar misschien maak ik een denkfout. Volgens mij zou het een verschil van 8,67% maken wanneer je iedere week inlegt in plaats van iedere maand, klopt dat?

  In het voorbeeld van iedere maand €100 inleggen » over 10 jaar is dat 100 * 173 = €17.300
  En wanneer je iedere week €25 (€100 / 4) inlegt » over 10 jaar is dat 752 * 25 = €18.800

  Het percentage van het verschil is dan (18.800 – 17.300) / 17.300 * 100 = 8.67%

  U heeft hier vast al aan gedacht, maar een winst van €8.67% is wel significant. Nu is het zo dat er wel inlegkosten verbonden zijn bij DeGiro, maar bij een dergelijk percentage winst is dat misschien te verwerpen. Is er een reden waarom u dit niet doet?

 • Elmar

  Je gaat in je berekeningen uit van 7% rendement, maar van het vermogen waar die 7% over wordt gerekend gaat (ervan uitgaande dat je meer dan €25.000 bezit ) ook jaarlijks ongeveer 1% vermogens belasting vanaf en nog ongeveer 0,5% minimaal aan kosten aan de aandelenbroker. 7% lijkt mij dus een bruto percentage in Nederland, waarom reken je niet met een netto percentage?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mensen die beginnen met besparen betalen vaak geen vermogensrendementsheffing. Voor hen gelden deze getaleen. In mijn posts over de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn en hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt neem ik de vermogensbelasting wel mee.

 • Team CF

  Alleen jammer dat de gemiddelde nederlands (lees mens) niet verder kijkt dat een jaar of twee. 35 jaar is bijna niet voor te stellen en daarom betekenen de enorme bedragen ook weing voor de meeste. Echter, als het kwartje is gevallen voor FO, dan is dit toch wel het meest belangrijke principe om FO te worden en te blijven. Overigens werkt de inflatie natuurlijk net zo hard de andere kant op. Gelukkig is dat percentage een stuk lager!

 • geld is tijd

  Het is heel onwaarschijnlijk dat einstein dit gezegd heeft. En als hij het gezegd heeft, dat was het waarschijnlijk sarcastisch bedoeld.
  En de grafiek is de inverse van logaritmisch, namelijk exponentieel:-)

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je bericht. Volgens historisch beursrendement van de afgelopen decennia groeit dat met 7% per jaar aan. Daar ben ik vanuit gegaan. Ik heb het toegevoegd in de post.