752 keer je besparing aan opbrengst 10


Einstein

Een wekelijkse besparing levert je in 10 jaar tijd 752 keer die besparing aan opbrengst op. Hoe dat kan?

Albert Einstein noemde het het 8e wereldwonder: het rente op rente effect (oftewel het samengestelde interest effect). Daarmee wordt het sneeuwbal effect bedoeld dat je bereikt wanneer je rente op je vermogen het jaar erna zelf ook weer rente gaat genereren, enzovoorts.

En hetzelfde geldt voor dividend op beleggingen. De belegde euro gaat steeds harder voor je werken. Die groei gaat niet met een rechte lijn maar zogenaamd exponentieel: hij lijkt in het begin langzaam te gaan, maar na een aantal jaren levert diezelfde euro steeds sneller steeds meer op.

 

Rente op rente gaat op termijn héééél hard

Stel je belegt 10 euro per week. Ik doe dat in indexfondsen via DeGiro. Ik beleg daar omdat dat de goedkoopste broker is die ik ken.

Beleggen doe ik volgens de eerder beschreven beleggingsstrategie.

In mijn berekening ga ik ervan uit dat dat geld dan zal aangroeien met 7% per jaar, volgens historisch beursrendement.

Dan levert dat het volgende plaatje op:

rente op rente

Dan heb je dus 7520 euro na 10 jaar. Na 30 jaar heb je niet 30 jaar x 52 weken x 10 euro = 15600 euro maar meer dan 53.000 euro. Dat is de wonderschone werking van het 8e wereldwonder!

 

Besparen

Het rente op rente effect werkt ook net zo hard in je nadeel voor elke euro die je uitgeeft. Eén euro per dag extra uitgeven scheelt je 5264 euro vermogen in 10 jaar. En het is natuurlijk heel gemakkelijk en verleidelijk om een paar euro per dag aan een broodje in de kantine van je werk uit geven of aan een bak koffie in de stad.

Het rente op rente effect werkt in Nederland hetzelfde door als in de VS. Dus zoals Mr Money Mustache al voorrekende in de VS kost ook in Nederland door het rente op rente effect een dagelijkse kop koffie op een werkdag met iets erbij van 4 euro je 4×5 = 20 euro per week = 15040 euro in 10 jaar!

En een goed verdienend stel dat 2x per week uiteten gaat met een wijntje en een dessert erbij voor 75 euro in plaats van 1x per week voor 40 euro is in 10 jaar tijd 82.756 euro extra kwijt!

 

Wat levert een besparing echt op?

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen.

Een maandelijkse besparing moet je met 173 vermenigvuldigen.

Nu kun je je wellicht ook voorstellen dat die besparing van 6 km fietsen in plaats van autorijden per dag uit mijn post over 3 bespaartips in 10 jaar ruim 15.000 euro oplevert. En dat de besparing van 25 euro per week uit mijn post over de goedkoopste supermarkt in 10 jaar 18.800 euro oplevert!

 

Als je zelf wilt spelen met de getallen kun je dat hier doen.

 

Geef jij zonder er al te veel over na te denken geld uit of ben je je bewust van de lange termijn waarde en geef je daardoor minder uit?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Een wekelijkse besparing levert je in 10 jaar tijd 752 keer die besparing aan opbrengst op. Hoe dat kan? Einstein noemde dat het 8e wereldwonder!

 

Het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 3.554 andere abonnees

 

Meer tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

10 gedachten over “752 keer je besparing aan opbrengst