Besparen op autorijden, bellen en verzekeringen


bespaartips

Om financieel onafhankelijk te worden moet je minder uitgeven dan er binnen komt. Het is veel gemakkelijker om minder geld te gaan uitgeven dan om meer te gaan verdienen. En dat mes snijdt aan 2 kanten; je houdt niet alleen meer over per maand, maar je hebt ook minder geld nodig om financieel onafhankelijk te worden omdat je je uitgaven structureel verlaagd hebt.

 

Bespaartips

 

Pak de fiets in plaats van de auto: 15.482 euro in 10 jaar

Deze besparing geldt alleen als je je auto ook daadwerkelijk verkoopt. Maar hij geldt dan al wel als je maar 6 kilometer per dag fietst in plaats van auto rijdt. Het gaat om dat besef.

Deze besparing gaat in Nederland veel sneller dan in de VS, omdat autorijden hier veel duurder is. Volgens Mr Money Mustache levert fietsen ten opzichte van autorijden een besparing van $0.50 per mile op, oftewel 0.28 euro per kilometer.

Volgens het Nibud kost een kleine tot middenklasse auto ongeveer 0.45 euro per kilometer (afschrijving, brandstof, verzekering, onderhoud, e.d.). Mr Money Mustache berekent dat in de VS 4 mile (6.4km) fietsen per dag in plaats van autorijden je $10752, oftewel 9569 euro oplevert in 10 jaar.

In Nederland levert je dat op dezelfde manier berekend 15.482 euro op in 10 jaar!*

 

Bel zoveel mogelijk via Whatsapp via wifi: 860 euro in 10 jaar

Bellen via Whatsapp kost je niets. Zeg daarmee je vaste telefoonabonnement op als je dat nog hebt en verlaag het aantal belminuten op je mobiele abonnement. En neem een sim-only abonnement.

Vergelijk sim-only abonnementen elke keer als je abonnement afloopt. Je hebt tegenwoordig recht op nummerbehoud bij overstappen. Vaak krijg je een welkomstpremie bij overstappen. Die krijg je ook vaak bij verlengen van je lopende abonnement. Laat je lopende abonnement dus niet gewoon doorlopen maar verleng het abonnement actief, anders loop je die korting mis.

Ik zit op dit moment naar tevredenheid bij Youfone. Voor iets minder dan een tientje per maand heb ik al mijn belkosten en mobiele internetkosten betaald. Een besparing van 5 euro per maand levert je in 10 jaar 860 euro op*.

 

Vergelijk verzekeringen in november: 5914 euro in 10 jaar

Zet een afspraak met jezelf in je agenda om je verzekeringen te vergelijken met alternatieven. Doe dat jaarlijks in november zodra de ziektekostenverzekeringen hun nieuwe premies bekend gemaakt hebben.

Gebruik Pricewise. Deze vergelijker werkt samen met de Consumentenbond. Tevens is het een van de grootste vergelijkers en heeft dus veel verzekeringen in zijn vergelijker. En deze vergelijker heeft een laagste prijsgarantie.

Stap over als het je een kostenbesparing oplevert. Kijk ook eens kritisch of je bepaalde verzekeringen echt nodig hebt. Neem waar mogelijk gezinsdekking in plaats van dekking per persoon als je met meerderen bent. Het heeft ons 400 euro besparing per jaar opgeleverd vanaf het moment dat we dit voor de eerste keer deden. Dat is een besparing van 5914 euro in 10 jaar*.

 

Hoeveel bespaar jij al op deze punten? En hoeveel kun jij nog besparen op deze punten? Heb je nog andere bespaartips?

 

*Zie mijn post 752 keer je besparing als opbrengst voor meer uitleg hoe dit werkt.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12847 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

18 gedachten over “Besparen op autorijden, bellen en verzekeringen

 • Wannabe Mrs Mustache

  Naar aanleiding van MMM was ik al eens door onze verzekeringen gegaan.
  Niet qua uitgaven, maar welke verzekeringen we hebben. Ooit heeft onze uitvaartverzekering een truc uitgehaald op deze toen-net-van-kind-bevallen dame, en we gooien toch een geld tegen de uitvaartverzekering aan! Maffia praktijken!

  Eerste actie van vandaag na het lezen van de hele FOB blog stond al gepland… voorwaarden doorlezen van de uitvaartmaffia en kijken hoe we dat kunnen aanpakken.

 • Hans

  De kostprijsberekening van NIBUD herken ik nooit zo. Het klopt natuurlijk wel, maar dan gaan ze uit van een nieuwe auto en weinig km/jaar. Ik heb nu een kleine auto (4 m klasse) met LPG en rijd 35000 km/jaar: 13.5 ct/km all in. LPG is gunstig bij kleinere auto’s, omdat de wegenbelasting namelijk nog erg laag is t.o.v van zware auto’s.

  Gekocht toen ie 2,5 jaar oud was en 32000 km gereden had voor 8200 euro.

  En omdat ik gemiddeld per maand veel meer aan zakelijke km vergoeding ontvang t.o.v wat de auto in totaal kost begrijp je wel dat ik de lease-auto weer.

  PS. Kleinere auto’s rijden tegenwoordig geweldig! Ik heb 11 jaar in grote auto’s gereden en vind dit eigenlijk een fijnere auto. en een mooie besparing van ruim 200 euro netto per maand.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat klinkt als een logische keuze inderdaad, lpg in kleine auto bij veel km met goede km vergoeding

 • mrMB

  Mijn reiskostenvergoeding is groter dan het verbruik van mijn auto. Ik maak hier winst op. Als ik zou fietsen krijg ik een tegmoetkoming. En OV is volledig vergoedt. In jouw berekening zit niet de andere vergoedingen en dat vertekent het beeld.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je feedback. Afhankelijk van eventuele vergoedingen kan de berekening inderdaad anders uitpakken

 • Minimaal Leven

  Toffe tips en een toffe blog. Ben me al aan het inlezen!

  Ik zat te denken om mijn verzekeringen eens goed door te lichten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Kun je er misschien niet een blogpost aan wijden?

 • Team CF

  Zowel puntje 2 als 3 doen we nu ook, dus daar valt helaas niet nog meer te besparen. Echter puntje 1, dit geld natuurlijk alleen als je je auto ook werkelijk zou verkopen en vervangt met de fiets. Wij hebben nog een prive auto, deze wordt nu niet heel veel gebruikt en is eigenlijk een luxe/gemak dat we ons zelf veroorloven (via openbaar vervoer naar vrienden en familie is erg lastig/tijdrovend). Door de lage km per jaar (Mr CF heeft een lease auto (zonder bijtelling), Mrs CF een openbaarvervoerskaart) zitten we nu rond de €0.9-1.0 per km (voornamelijk door de afschrijving), met de vorige auto’s die we hadden kwamen we meeste meer in de richting van €0,25-0.40.

 • Sjoukje - www.meergeldminderstress.nl

  Ik heb nooit uitgerekend hoeveel onze autobesparing in 10 jaar was, maar het is wel veel inderdaad, als je wat meer gaat fietsen. Ik heb er ook ooit een blog aan gewijd: http://www.meergeldminderstress.nl/fietsen-in-de-regen/

  Verzekeringen vergelijken doen wij inderdaad. Ik heb ook veel besparingen gerealiseerd door tijdschriften op te zeggen. En de boodschappen he, als je daarop let, bespaar je misschien nog wel het meest.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Heb je mooie blog gezien, leuk dat je ook zo bewust met besparen bezig bent! Ga je anders naar je uitgaven kijken.

 • Project Lonica

  Hè shit, nooit een auto gehad… Daar gaat mijn besparing… 😉
  Ik heb weleens uitgerekend hoeveel ik bespaar door alle ritten onder de 10 km op de fiets te doen in plaats van met het openbaar vervoer. Dat was een behoorlijk bedrag. Alleen al met woon-werkverkeer bespaar ik zo iets van 500 euro per jaar.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Jammer voor je dat je die besparing mist ?. Maar je bent nog veel beter bezig dan je schrijft! Zo is 500 euro per jaar 721 euro per jaar over een termijn van 10 jaar bekeken en maar liefst 1694 euro per jaar over een termijn van 30 jaar (vanwege het rente op rente effect waar ik in mijn volgende post op terug kom).

 • geldistijd

  Je kunt zeker veel besparen op een auto, maar bij ons is het niet zoveel als hierboven beschreven: mijn auto kost ongeveer 17.7ct/km; mijn fiets 3.3ct/km. Hier zit in beide gevallen de afschrijving en onderhoud bij. Mijnbesparing is dus slechts 1/3 van het voorbeeld van hierboven. Voor de details, zie hier

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je reactie. Leuk om jouw berekening gelezen te hebben op jouw site. Goed bezig met een auto met weinig afschrijving. Zoals Nibud laat zien doe je het al heel wat beter dan de gemiddelde Nederlander.