Ik heb onlangs een beleggingsrekening geopend bij Centraal Beheer omdat ik daarbij een welkomstbonus van € 125,- kreeg (welke t/m 31 maart 2024 te krijgen is).

Ik zag vervolgens dat ze sinds kort naast een Wereldwijd Aandelenfonds ook een Opkomende markten Aandelenfonds hebben. Met die twee samen heb je wereldwijde spreiding. De kosten van Centraal Beheer Beleggen zijn daarnaast relatief laag. Daarmee vond ik het tijd om hun beleggingsaanbod eens aan een review te onderwerpen.

Centraal Beheer Beleggen kenmerken

Je bent niet verplicht, zoals bij beleggen via de grootbanken, om een betaalrekening aan te houden bij Centraal Beheer zelf om er te kunnen beleggen.

Centraal Beheer rekent geen kosten voor het openen of aanhouden van een beleggingsrekening bij hen. Het openen van een rekening ging bij mij zonder lange vragenlijsten, alleen een paar eenvoudige stappen.

Je kunt je inleg automatiseren en je kunt in fracties van fondsen beleggen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld € 100,- per maand automatisch in kunt leggen, ook als een fonds meer dan € 100,- kost. Je kunt een automatische overboeking instellen bij je bank nadat je in de app ingesteld hebt hoeveel je terugkerend in welke fondsen in wilt leggen. Daarna heb je daar geen omkijken meer naar.

Beleggen kan vanaf € 1,-.

Je kunt via Centraal Beheer uitsluitend beleggen in beleggingsfondsen van Achmea Investment Management. In de volgende paragraaf meer hierover.

Centraal Beheer Beleggen fondsen

Er worden 8 fondsen aangeboden waar je uit kunt kiezen. Met name de laatste twee uit onderstaande tabel vind ik interessant. Vandaar dat ik die vetgedrukt heb en er hun ISIN code bijgezet heb:

FondsISIN
Mixfonds Voorzichtig
Mixfonds Gemiddeld
Mixfonds Ambitieus
Mixfonds Zeer Ambitieus
Staatsobligatiesfonds
Bedrijfsobligatiesfonds
Wereldwijd AandelenfondsNL0015436551
Opkomende markten AandelenfondsNL0015001CY3

De andere fondsen vind ik niet interessant. De mixfondsen zijn relatief duur en mixen kun je heel eenvoudig zelf. Daarnaast vind ik hun obligatiefondsen momenteel ook niet interessant, aangezien deposito’s wat mij betreft op dit moment veel beter geschikt zijn dan obligaties voor het stabiele deel van een beleggingsportefeuille. Zie Vermogensbelasting: spaargeld of obligaties aanhouden?

Centraal Beheer Wereldwijd Aandelenfonds

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden belegt dit fonds niet wereldwijd gespreid, maar alleen in aandelen uit ontwikkelde landen. Je hebt er beleggingen in de opkomende markten bij nodig om wereldwijd gespreid te beleggen.

Via marketcaps.site kun je zien welke verdeling tussen het Wereldwijde fonds en het Opkomende markten fonds zorgt voor wereldwijde spreiding. Op het moment van schrijven is dat in een verhouding 89/11. Je mist met deze twee fondsen alleen nog de kleine bedrijven, oftewel de small caps.

Het fonds belegt daadwerkelijk in onderliggende aandelen, het doet namelijk aan zogenaamde fysieke replicatie. Dat vind ik een pluspunt. Er is echter geen sprake van volledige replicatie, niet alle stukken worden aangehouden.

Het fonds dekt valutarisico af naar de Euro, oftewel het is gehedged naar de Euro. Dat had van mij niet gehoeven, zie hier voor mijn kijk hierop.

Dividend wordt automatisch voor je herbelegd in het fonds. Je hebt er geen omkijken naar.

De benchmark van dit fonds is de MSCI World Net Total Return Index (EUR hedged). Achmea volgt die benchmark overigens niet precies. Bij het beleggingsbeleid wordt geselecteerd op ecologische en/of sociale kenmerken, maar duurzame beleggingen zijn niet het doel. Daarnaast wordt er volgens Achmea nog geoptimaliseerd om een beter rendement-risicoprofiel te verkrijgen.

Ongeveer 15% van de index werd uitgesloten in 2021. Dat is significant. Daarmee is de kans reëel dat het rendement van het fonds een paar tienden tot een paar hele procenten per jaar van de index afwijkt. En die afwijkingen kunnen daarmee makkelijk groter zijn dan kostenvoordelen die het fonds kan hebben t.o.v. fondsen die de index wel gewoon volgen. Puur op basis van eventuele kostenvoordelen dit fonds verkiezen boven een duurder fonds dat de index gewoon volgt is daarmee niet triviaal.

Centraal Beheer Opkomende markten Aandelenfonds

Dit fonds belegt in aandelen uit opkomende landen, ook wel emerging markets genoemd. Door dit fonds te combineren met het Wereldwijd Aandelenfonds krijg je wereldwijde spreiding.

Ook dit fonds doet aan fysieke replicatie.

Het Opkomende markten Aandelenfonds dekt het valutarisico niet af.

De benchmark van dit fonds is de MSCI Emerging Markets Net Total Return Index. Achmea volgt bij dit fonds de benchmark zo goed mogelijk, waarbij wel selectie van aandelen gedaan wordt op basis van Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid. Het fonds heeft daarnaast als doelstelling de CO2-voetafdruk te verkleinen. Maar duurzame beleggingen zijn ook hier niet het doel.

Het percentage uitsluitingen voor dit fonds heb ik nergens kunnen vinden.

Zie overigens Duurzame ETF’s, wat zijn de beste fondsen? voor mijn kijk op duurzaam beleggen.

Centraal Beheer Beleggen kosten

Centraal Beheer Beleggen geeft hier een kostenoverzicht.

Lopende kosten

Lopende kosten zijn jaarlijks terugkerende kosten. Deze hebben veel invloed op je eindresultaat op de lange termijn.

“Slechts” 0,1% extra kosten lijkt wellicht niet veel. Maar als je 30 jaar lang belegt met het historisch beursrendement over de afgelopen decennia van 7% per jaar resulteert die 0,1% niet in 30 * 0,1% = 3% minder rendement maar in maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Dit werkt als volgt: Als je € 100.000,- 30 jaar lang belegt met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar € 761.225,-. Als je 0,1% kosten hebt maak je nog 6,9% rendement. Dan heb je na 30 jaar € 740.169,-. Een verschil in opbrengst van ruim € 21.000,- op je inleg van € 100.000,- door slechts 0,1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement in plaats van 3% minder rendement ten opzichte van je inleg.

Met behulp van mijn calculator vermogensopbouw berekenen kun je dit eenvoudig zelf narekenen en zien wat wijzigingen van looptijd, rendement en inleg voor effect hebben op je eindkapitaal.

Lopende kosten Centraal Beheer Wereldwijd Aandelenfonds

De TER (Total Expense Ratio) zit voor dit fonds op 0,28%. Daar komen nog wat kosten bij, zoals dividendlekkage, interne transactiekosten en hedgekosten.

De fondsen die Centraal Beheer aanbiedt worden aangemerkt als Fiscale Beleggingsinstelling (FBI). Zie paragraaf 7.1 van deze prospectus. Dat betekent dat dividendlekkage geminimaliseerd wordt, wat gunstig is. Deze kostenpost schat ik daarmee op 0,02%, omdat die eigenlijk nooit helemaal nul is.

De interne transactiekosten van 0,06% werden nog wel vermeld in de factsheet van april 2022, maar niet meer in die van 2023.

De hedgekosten zijn 0,005% per jaar.

De totale lopende kosten van het Centraal Beheer Wereldwijd Aandelenfonds schat ik daarmee op 0,37% per jaar (0,28% + 0,02% + 0,06% + 0,005%).

Lopende kosten Centraal Beheer Opkomende markten Aandelenfonds

De TER voor dit fonds zit op 0,39% per jaar.

Als dividendlekkage hou ik voor dit fonds ook 0,02% aan, omdat het ook een Nederlandse FBI is.

De interne transactiekosten voor dit fonds heb ik nergens kunnen vinden. Typisch zitten die voor een fonds dat in opkomende markten belegt iets hoger dan die voor een fonds dat in de ontwikkelde markten belegt. Maar aangezien het fonds van de ontwikkelde markten actief beheerd wordt en dit fonds niet, schat ik dat ze ongeveer gelijk zullen zijn. Ik hou daarom 0,06% als kostenpost hiervoor aan, maar ik benadruk dat dit een schatting van mezelf is.

Dit fonds is niet gehedged, dus heeft het ook geen hedgekosten.

De totale lopende kosten voor het Centraal Beheer Opkomende markten Aandelenfonds schat ik daarmee op 0,47% per jaar (0,39% + 0,02% + 0,06%), waarbij ik nogmaals benadruk dat dit een schatting van mezelf is.

Totale lopende kosten Centraal Beheer wereldwijd gespreid beleggen

Wanneer je wereldwijd gespreid belegt in een verhouding 89/11 van het Wereldwijd Aandelenfonds / Opkomende markten fonds, dan heb je volgens mijn schatting aan totale lopende kosten 0,38% per jaar ((0,89 * 0,37%) + (0,11 * 0,47%)). Dat is laag als je het vergelijkt met de meeste ETF’s die beschreven staan in De beste ETF in 2024.

Overige kosten

Centraal Beheer rekent geen lopende kosten voor het aanhouden van de beleggingsrekening.

Eenmalige kosten

Eenmalige aan- of verkoopkosten hebben op de lange termijn nauwelijks effect op je eindresultaat. Maar voor de volledigheid noem ik ze wel. Volgens de website van Centraal Beheer worden er 0,30% aankoopkosten, geen verkoopkosten en geen switchkosten in rekening gebracht.

Wel wordt er bij aankoop, verkoop of switch een zogenaamde opslag of afslag gehanteerd tot maximaal 0,60% onder normale marktomstandigheden. Bij een switch krijg je 2x te maken met een opslag of afslag, namelijk zowel bij de verkoop als de aankoop. Zie de “Aanvullend prospectus pagina 51″ voor uitleg.

De actuele op- en afslagen kun je hier vinden.

Centraal Beheer Beleggen risico’s / veiligheid

Centraal Beheer bestaat ruim 100 jaar. Ze is onderdeel van Achmea Groep. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het geen start-up is met alle risico’s die daarbij kunnen horen. Maar het feit dat ze al lang bestaan geeft uiteraard geen garanties.

Effecten worden niet uitgeleend. Je loopt dus geen risico’s die hier typisch mee gepaard gaan.

Je beleggingen worden apart bewaard, zodat ze bij een onverhoopt faillissement van Centraal Beheer nog steeds van jou blijven. Deze ‘vermogensscheiding’ is een wettelijke verplichting. Daarnaast geldt het beleggerscompensatiestelsel. Staat er tijdelijk geld op je rekening dat nog niet of niet meer is belegd? Dat geld valt onder het depositogarantiestelsel.

Conclusies Centraal Beheer Beleggen review

 • Je kunt via Centraal Beheer heel eenvoudig en tegen lage kosten wereldwijd gespreid beleggen. Daarbij sluit je wel een significant deel van de bedrijven uit, waardoor afwijkingen in prestaties van de wereldwijde index kunnen optreden.
 • De aandelenfondsen hebben een paar aantrekkelijke kenmerken:
  • Ze hebben FBI status en lekken daardoor nauwelijks dividend.
  • De beleggingsfondsen hebben de onderliggende aandelen grotendeels daadwerkelijk in hun bezit.
  • Je effecten worden niet uitgeleend.
  • Je kunt geheel geautomatiseerd en in fracties beleggen.
 • Als je wilt beginnen met beleggen via Centraal Beheer, dan kun je tot en met 31 maart 2024 een bonus van € 125,- van hen krijgen.

Heb jij ervaring met beleggen via Centraal Beheer? Zo ja, hoe is die?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

18 Reacties

 1. Inmiddels de bonus ontvangen.. en het platform bevalt mij zo goed dat ik vaste klant ben geworden.

 2. Zoals in een eerdere reactie vermeld, heb ik via jouw affiliate link een beleggingsrekening geopend bij Centraal Beheer en daarbij eenmalig €500 en 6x maandelijks €50 ingelegd.

  Helaas heb ik tot op heden nog geen welkomstbonus mogen ontvangen. De €60 niet en de €65 ook niet.

  Jij vermeldt aan het begin van je post dat je de welkomstbonus wel hebt ontvangen. Op welke momenten werd dat bijgeschreven? En heb je daar zelf nog actie voor moeten ondernemen?

  • Inmiddels heb ik wel de €65 bonus gekregen voor de initiële inleg. Wel 3 weken later dan de uiterlijke datum volgens de actievoorwaarden, maar beter laat dan nooit.

   De €60 bonus voor het periodiek beleggen is nog steeds niet bijgeschreven. Na een telefoontje met de helpdesk van Centraal Beheer zagen ze inderdaad dat dit fout was en dat het al bijgeschreven had moeten zijn. Ze hadden de betaling geagendeerd voor 3 april, maar het is nu bijna een week later en er is nog steeds niets bijgeschreven.

   Die actie werkt dus niet helemaal vlekkeloos…

 3. Dank voor het uitgebreide artikel en zeer herkenbare ervaring. Momenteel heb ik een gedeelte van mijn portefeuille bij Centraal Beheer uitstaan, maar hoor steeds meer positieve geluiden over de VWCE bij DeGiro. Zijn er specifieke voordelen aan spreiding over de CB en DeGiro of is een volledige overstap naar VWCE mogelijk een nog betere keuze? Of is er een betere methode die ik nog heb gemist?

  • Kijk eens naar deze blogpost, mogelijk helpt dat. Het verschil tussen CB en de daar genoemde fondsen is met name dat CB meer bedrijven uitsluit (op basis van ESG criteria), waardoor de performance wat af kan wijken van fondsen met minder of geen uitsluitingen.

 4. Onlangs heb ik ook een beleggingsrekening geopend bij Centraal Beheer. Het aanmelden gaat vrij eenvoudig als je een idin bank als tegenrekening hebt. Voor de bonus heb ik al een inleg gedaan en ook een periodieke storting gestart. Helaas is de IT (op dit moment) niet op orde bij CB. Na een week kon ik niet meer bij mijn beleggingsrekening. In de app en ook in mijn online account wordt de rekening letterlijk niet meer weergegeven, de rest van mijn producten bij CB gelukkig wel. Dit probleem is erg vervelend. De klantenservice heeft laten weten dat er een storing is bij nieuwe beleggingsrekeningen, en er snel een oplossing komt. Maar snel oplossen lukt niet bij CB. Tot op heden (al meer dan een week) is het probleem nog aanwezig. Een slechte zaak voor zo’n groot bedrijf. Ik vraag me af of ik wel bij ze wil blijven beleggen.

 5. Aanmelden voor deze beleggingsrekening gaat met IDIN en helaas werken nog niet alle banken hiermee. Ik moet nu afwegen of het de moeite waard is om speciaal hiervoor een betaalrekening bij een van de wel- idin banken te openen.

 6. Uiteindelijk is elke index zelf ook een vorm van stockpicking. Al was het alleen maar vanwege de minimale bedrijfsgrootte of de notering aan een bepaalde beurs. Er is GEEN ENKELE index die alle beursgenoteerde bedrijven in de hele wereld meeneemt. En zelfs als dat zo is ben je nog afhankelijk van wanneer en hoe een index steeds wordt aangepast met nieuwe of verdwijnende bedrijven etc. Elke index heeft dus een bepaalde subjectiviteit ingebouwd. En daarnaast kan geen enkele aanbieder een index werkelijk perfect volgen. Er zal altijd sprake zijn van aankopen en verkopen en die kunnen nooit allemaal tegelijk met dezelfde prijs plaats hebben. Kortom, je moet een keuze maken welke index je wilt volgen en welk fonds dat die index op een bepaalde manier zo goed mogelijk probeert te volgen, hetgeen eveneens per definitie suboptimaal zal zijn (met zowel een mogelijk beter als slechter rendement). Op het moment dat jij een order plaatst verandert in principe ‘alles’ al. ‘De markt’ bestaat eigenlijk niet en is daarnaast geen weerspiegeling van alles wat er aan bedrijfsactiviteiten op de wereld bestaat. Wel/geen ESG is een keuze. Ik beleg het liefst voor de toekomst en die zal eerder ESG gericht zijn dan niet. Daarnaast zit er ook een sprankje moraliteit in de ESG uitsluitingen.

 7. Zo jammer dat ook deze aanbieder weer onnodig een ‘beleggingsbeleid’ hanteert en blijkbaar denkt slimmer dan de markt te zijn. Zoals zo velen wil ik helemaal geen subjectieve ‘optimalisatie’ van rendement-risico, of selectie op ecologische of sociale kenmerken, of andere ESG uitsluitingen. Dat is immers allemaal stock picking; contra-productieve fondsmanagement-inspanning die ons als klanten zowel meer kosten als meer risico oplevert. Het lijkt alsof, vanwege de (terecht) slechte naam van stock picking, de financiele industrie nu elke paar jaar met nieuwe verkooptrucjes voor stock picking komt: “Nee, uiteraard weten ook wij [fondsbeheerder] dat actief beheer slechte resultaten oplevert. Daarom volgen wij dan ook de index! Althans, we blijven gewoon koppig actief beheer doen, maar baseren onze fondsen losjes op indices om passieve beleggers te lokken.”

  Hoewel ik in principe niet van het kopen van losse aandelen ben, overweeg ik intussen om toch gericht wat aandelen van uitgesloten bedrijven te kopen (wapenindustrie, tabak, fossiel, etc) om weer tot een breed gespreid portfolio te komen. Ik zie helaas geen andere manier om aan ongewenste ESG stock-picking te ontkomen. Zijn er eenvoudiger methoden die ik heb gemist?

 8. Wat doe je normaliter bij nieuwe partijen die een welkomstbonus bieden en waar je je voor inschrijft? Is de strategie doorgaans om die rekening lang aan te houden, of gaat het je puur om de – in dit geval zeker – interessante welkomstbonus(sen)?

  • Ik heb daar geen uitgedachte strategie voor. Maar meestal heb zo’n rekening wel een tijd.

 9. De groene revolutie zorgt er voor dat grondstoffen een steeds belangrijkere positie gaan innemen. Is dit ook een onderdeel van uw portefeuille ?

  • Specifieke sectoren zwaarder laten wegen in je portefeuille is een vorm van stock picking. Dat levert op de langere termijn vrijwel altijd minder op dan gewoon de markt volgen.
   Ik beleg wereldwijd gespreid zonder daarbij specifieke sectoren zwaarder te wegen. Zodra grondstoffen relatief belangrijker worden, vormen ze automatisch een belangrijker onderdeel van mijn portefeuille zonder dat ik daar iets voor hoef te doen.

 10. zeker nu met de bonus een extra interesant product, en volgend jaar maar kijken of het een blijfertje is