In de loop van de tijd heb ik diverse tools en calculators op deze website gepubliceerd. Omdat ik regelmatig de vraag krijg in welke post een bepaald tooltje te vinden is, heb ik de meest actuele hieronder op een rijtje gezet.

Beleggen Northern Trust en WEBG (huidige FOB strategie)

Ik beleg tegenwoordig via ABN AMRO ZBB wereldwijd gespreid in aandelen via een drietal Northern Trust fondsen in combinatie met WEBG via Interactive Brokers.

In de post FOB beleggingsstrategie per april 2024 leg ik dit in detail uit. Daar kun je het tool vinden waarmee je je inleg per fonds kunt bepalen.

Beleggen Northern Trust en IWDA

Als je wereldwijd gespreid in aandelen via een drietal Northern Trust fondsen in combinatie met IWDA wilt beleggen, dan kun je het tool in deze blogpost gebruiken.

Beleggen Northern Trust

Als je wereldwijd gespreid in aandelen wilt beleggen via alleen Northern Trust fondsen, kun je het tool in de post ABN AMRO beleggen tool & tips gebruiken.

Beleggen VWRL en DBZB

Via DEGIRO heb ik een aantal jaren wereldwijd gespreid belegd in aandelen en obligaties. Ik deed dat door VWRL te combineren met DBZB.

In de post Beleggen in obligaties leg ik uit welke fondsen dit precies zijn en vind je het tool waarmee je je inleg per fonds kunt bepalen.

Vermogensbelasting berekenen

Banktegoeden:

Overige bezittingen:

Schulden:


Gerelateerde post: Vermogensbelasting 2024

Vermogensopbouw (eindkapitaal) berekenen

Startkapitaal:

Jaarlijkse inleg:

Jaarlijks rendement:

Looptijd in jaren:


Oudedagsreserve en jaarruimte berekenen (zzp’ers)

Het tooltje dat ik hiervoor gemaakt had is ondertussen gedateerd. Hier kun je een up-to-dat tool vinden.

Gerelateerde post: Zelf pensioen opbouwen als zzp’er

AOW-leeftijd berekenen

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je AOW van de overheid gaat ontvangen. Je kunt je verwachte AOW-leeftijd hier berekenen met een tooltje dat de Sociale Verzekeringsbank mij beschikbaar heeft gesteld:

Accepteer statistiek cookies om deze inhoud te zien.

Gerelateerde post: Pensioenleeftijd berekenen en verlagen

FOB huishoudboekje

FOB huishoudboekje 2024

Gerelateerde post: FOB huishoudboekje kado

FIRE calculators op andere websites

 

Ken jij nog andere handige FIRE calculators?

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

13 Reacties

 1. Ik heb een vraag over de calculator. Is met het toevoegen van IWDA de onderlinge verhouding tussen de NT fondsen veranderd of is dat nog steeds 78% NT World, 12% NT Emerging Markets en 10% Small Caps? Ik heb net mijn VWRL-positie geliquideerd en ik wil de boel verdelen over NT en IWDA maar ik snap de berekening niet helemaal (NT heb ik al wat langer maar IWDA is nieuw).

  • In het tool zonder IWDA komt NT World op 78%.

   IWDA is net als NT World een World fonds. Dus in het tool met IWDA komen IWDA en NT World samen op 78%.

   Daarbij pakt IWDA 50% van je totale portefeuille, zodat je 50% in een iShares fonds en 50% in NT fondsen zit en dus 50/50 spreiding over fondsaanbieders hebt.

   De onderlinge verhoudingen zijn nauwelijks veranderd. Zie https://marketcaps.site/ voor de actuele verdeling. Als je naar de MSCI indexen kijkt zit je op 79/10/11 voor World/EM/SC en als je naar de NT fondsen kijkt zit je op 80/10/10. Dit soort kleine verschillen t.o.v. de getallen gehanteerd in de tooltjes maken vrijwel niets uit voor je resultaat.

 2. Bedankt voor het op een rij zetten van de calculators. Ik kom ook overal tegen dat het heel belangrijk is om goed te weten wat nu je daadwerkelijke rendement per maand of jaar is. Ik stort gedurende het jaar nog wel eens wat geld bij en je moet natuurlijk rekening houden met rente op rente.
  Ik heb nu de ROI
  (Huidige maand – vorige maand – inleg huidige maand)/totale inleg vorige maand. Dan krijg ik diverse percentage, maar hoe bereken ik daar dan weer het best het jaar rendement van? Ik zou graag wat tips willen of hoe je nu het beste je rendement kan berekenen per maand waarbij je random bijstort

  • Als je dat precies wilt weten, is dat is niet triviaal. Dat hangt bijvoorbeeld van het moment van storten in de maand af in combinatie met het dagelijks wisselende rendement.

   Ik zou me overigens niet drukmaken om maandelijks rendement. Het gaat om de lange termijn, eenmaal per jaar kijken en het dan bij benadering bekijken om het eenvoudig te houden geeft waarschijnlijk veel meer rust.

  • Bedankt voor de reactie. Ik keek ook per maand omdat u dat ook doet. Maar als ik alleen per jaar kijk hoe kan ik dan het beste het jaarrendement uitrekenen als ik her en der bijstort, want alleen eind – begin werkt niet door het bijstorten. Kan ik dan wel het rendement per maand uitrekenen (en dan eventueel de storing daarvan af halen van die maand) en dan de maandrendementen middelen?

  • Het is wat rommelen in excel, ik vind het lastig om dat hier uit te leggen. Ik heb hem zelf nooit bekeken, maar wellicht kun je het exceltool van Geldnerd gebruiken. Zie hier

 3. Beste Mr FOB,

  Wederom bedankt voor de vele inzichten. Ik vraag mij echter het volgende af. Er zijn door de jaren heen veel verschillende interessante indexfondsen en ETF’s geweest en de keuze lijkt alleen maar groter te worden. Vandaag de dag is Northern Trust de “beste”, maar wat als er binnenkort weer een andere komt die beter is/lijkt? Een tijd terug was iedereen namelijk nog lyrisch over VWRL, daarvoor de combinatie VTI/VXUS, en nu is het vooral NT dat ik zie terugkomen. Hoelang gaat u ervan uit dat deze relevant blijft voordat deze voorbij wordt gesneld door een ander? Zelf ben ik 20 jaar oud en zit ik bij Meesman in de NT fondsen. Hoewel ik mij er zelf veelal mee bezig hou, is de keuze voor Meesman deels gekomen uit het feit dat zij mij op de hoogte stellen wanneer dit het geval is. Natuurlijk kan u ook niet in de toekomst kijken, maar ik ben wel benieuwd hoe u denkt dat dit zich weerhoudt voor de lange termijn, zeg voor de komende 30 jaar? Blijft u zelf bijvoorbeeld constant opzoek naar betere fondsen, of vertrouwd u op het aanhouden van de huidigen?

  Ik ben heel benieuwd naar uw gedachte!

  • Er zullen wellicht nog weer betere fondsen uitgebracht worden, waar ik dan mogelijkerwijs naar overstap. Overstappen stelt weinig voor, een paar drukken op een knop is vaak voldoende. Neemt niet weg dat alle door jou aangehaalde fondsen uitstekende fondsen blijven wat mij betreft, dus daar kun je volgens mij geen buil aan vallen door er in te blijven zitten als je dat prettig vindt.