Via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je tegenwoordig wereldwijd gespreid beleggen in goede Northern Trust indexfondsen tegen zeer lage kosten. Sinds kort kun je zowel in de ontwikkelde markten, de opkomende markten als in de kleine bedrijven beleggen. In deze post vind je uitleg en een tooltje om je inleg mee te kunnen verdelen.

Inleiding

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is wat mij betreft een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Indexfondsen volgen passief een index. Daardoor geven ze brede spreiding tegen relatief lage kosten. Beide punten zijn cruciaal als je met beleggen op de langere termijn succes wilt behalen. Hier kun je zien op welke 6 punten ik let bij het selecteren van een indexfonds.

In de post De beste ETF in 2024 ga ik dieper op verschillende indexfondsen (ook vaak ETF’s of trackers genaamd) in. De Northern Trust fondsen uit deze post komen aan bod. Ik beleg onder andere in deze fondsen. Zie overigens hier voor mijn beleggingsstrategie inclusief uitleg.

De Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO

Sinds een tijdje biedt ABN AMRO goede indexfondsen van Northern Trust aan.

Tot recent kon je via Zelf Beleggen Basis alleen in het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) en het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) inleggen. Oftewel een fonds voor de ontwikkelde markten en een fonds voor de opkomende markten.

Bij deze twee fondsen ontbreken de kleinere bedrijven, oftewel de zogeheten Small Caps. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds juli 2020 is het mogelijk om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis ook in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen.

Omwille van de eenvoud duid ik de fondsen in de rest van de post aan met NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps.

ABN AMRO beleggen kosten

Bij ABN Amro Beleggen kun je kiezen uit Vermogensbeheer, Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen. Zelf beleggen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Zie hier voor een vergelijk in kosten tussen deze twee vormen van zelf beleggen.

Zelf Beleggen Basis is de goedkoopste keuze via welke je de Northern Trust indexfondsen aan kunt schaffen.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis bedragen:

 • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
 • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
 • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Je betaalt verder niets, ook geen transactiekosten.

In de post De beste ETF van 2024 leg ik uit wat voor kosten er in de fondsen zelf nog verwerkt zitten. Die zijn erg laag.

Wereldwijde spreiding

Door goed te spreiden minimaliseer je je risico. Als bijvoorbeeld een sector of land het slecht doet, heb je bij een brede spreiding daar het minste last van.

Om wereldwijde spreiding te krijgen met de drie NT fondsen heb je een verdeling van 83% NT World, 9% NT Emerging Markets en 8% Small Caps nodig (verdeling april 2024). Zie Marketcaps voor de meest actuele verdeling.

Deze verdeling kun je ook zelf bepalen door de verhouding in marktkapitalisatie van World, Emerging Markets en Small Caps te berekenen. Die kun je vinden in de volgende documenten:

World

Emerging Markets

Small Caps

Als je in deze verhouding wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen:

In welk Northern Trust fonds moet je inleggen?


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen? Per fonds invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap:  
NT World
NT Emerging Markets
NT Small Caps

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World  
NT Emerging Markets  
NT Small Caps  

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Dit hoef je niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Je zou dit bijvoorbeeld 1x per jaar kunnen doen.

Via ABN AMRO kun je ook automatisch bijvoorbeeld maandelijks inleggen in bovenstaande fondsen. Je zou dan met behulp van bovenstaand tooltje kunnen bepalen hoe je een maandelijks bedrag kunt verdelen over de verschillende fondsen als je de MSCI All World Index wilt volgen.

Heb jij ervaring met beleggen in Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Veelgestelde vragen

Wat kost beleggen via ABN AMRO?

Via ABN AMRO ZBB kun je tegenwoordig op een van de goedkoopste manieren die er is wereldwijd gespreid beleggen in uitstekende indexfondsen. Zie het artikel voor uitleg.

Kun je automatisch beleggen via ABN AMRO?

Ja. En zelfs bij de goedkoopste beleggingsvariant kun je automatisch inleggen, afhankelijk van het type belegging.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

154 Reacties

 1. Volgens mij moeten de verhoudingen in de tool opnieuw geupdate worden. Ik zie dat de tool bijv. nog 78% aanhoudt voor World, terwijl je in het artikel van 82% uitgaat.

 2. Beste Mr. FOB
  Ik ben in augustus dit jaar ingestapt op de drie fondsen van ABN Amro.
  Wanneer ik het ingelegde bedrag nu invul is de verhouding anders dan in augustus.
  Hoe vaak pas je de verhouding aan in de ETF’s?
  Gr.
  Jerry

  • Minder dan eens per jaar of als er een significante wijziging is (wat al jaren niet het geval is geweest).

 3. Hi ,

  Korte vraag: ik lees overal dat je periodiek wilt herbalanceren zodat de verhouding nt world/ nt emerging goed blijft. (Voor gemak even zonder sc)

  Maar stel deze verhouding is nu 90/10 obv market cap, je koopt dit aan en emerging doet het vervolgens geweldig en world doet het juist slecht en de verhouding van je portefeuille wordt 80/20. Dan is de market cap toch ook op die manier verschoven en wil je niet terug naar 90/10 maar juist die nieuwe verhouding aanhouden? Welke actie moet je dan nemen?

  Ik snap dit bij een aandelen/ obligatie herbalancering wel. Dank!

  • Dan hoef je inderdaad niets te doen. Als je niet eenmalig maar periodiek in de verhouding 90/10 aan blijft kopen, dan kun je wel uit de pas gaan lopen als de werkelijke verhouding verschoven is naar 80/20 en zou bijvoorbeeld eenmaal per jaar herbalanceren passend kunnen zijn.

  • Het artikel is nog steeds van toepassing. Ik heb de verhoudingen in de rekenmachine geupdate.

 4. Ik ben in loondienst en bouw pensioen op o.b.v. de zogenaamde beschikbare premieregeling. Elke maand kan ik hiervan aandelen/obligatiefondsen kopen, en in het opgebouwde kapitaal ook switchen tussen de verschillende fondsen die ASR aanbiedt.
  En in dat laatste zit nu net mijn vraag. Ik zou mijn fondsen net zo willen verdelen als mr. FOB voor 2023 zelf doet. Alleen ASR biedt maar een beperkt aantal fondsen aan, https://www.asr.nl/service/fondsen-koersen. Welke zou ik kiezen om eenzelfde risicospreiding als Mr FOB te krijgen?

  Hier zitten dus wel een aantal NT fondsen in, maar dit zijn wel andere dan Mr FOB gebruikt.

  • Ik zie een aantal FGR fondsen van NT staan. Die hebben het minste dividendlekkage van de fondsen die aangeboden worden. Daarmee zou je zo goed mogelijk kunnen proberen wereldwijde spreiding te realiseren. Ik heb de verhoudingen waarmee je ze dan aan zou moeten houden helaas niet op een rijtje voor je.

  • gratisgeld

   dank mr FOB; learning all the time; die afkorting FGR kende ik nog niet, nu wel!

 5. Geweldige blogs die jullie maken, behulpzaam voor mij als beginnende belegger. Begin nu op mijn 42ste, jammer dat ik het nu pas ontdek omdat je liever jong start.

  Ik heb voor mijn kinderen een beleggers rekening geopend. Helaas kan dit niet meer bij DEGIRO dus doe dit bij de ABN AMRO bank met servicekosten van 0.20% op je portefeuille.

  Hebben jullie nog tips voor de opbouw van de portefeuille voor mijn kinderen? Ik zou de gedeelte van de portefeuille als buy & hold willen insteken zodat ze die nog tientallen jaren vast kunnen blijven houden. Maar misschien ook een gedeelte juist meer in groei aandelen willen stoppen.

  Specifieke zaken om rekening mee te houden voor een portefeuille voor je kinderen?

 6. Bij Rabobank heb je een minimale ordergrootte van €50. Dan zou ik in NT dus €400-€50-€50 per maand moeten investeren. Kan je dit ook per maand corrigeren? Ik heb meestal iets meer in het World fonds staan.

 7. Is het de bedoeling dat je bij de tool de bedragen invult zoals je die zelf ingelegd hebt, of hoeveel de door jou ingelegde bedragen (bij de 3 fondsen) nu waard zijn? Dank voor de info!

 8. Ik ben precies driejaar geleden via deze blog gestart met beleggen bij degiro in jouw aanbevolen fondsen en ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Na het lezen van dit artikel nu een zelf beleggen rekening bij ABN geopend en ik ben begonnen met periodiek beleggen in NT small caps, als aanvulling op degiro.

  Bedankt voor deze blog!

  Tip: bij het zoeken bij ABN moet je zoeken bij beleggingsfondsen (en dus niet bij ETF) met zoekterm ‘NT’.
  Bij mijn eerste zoekacties op Northern werden er maar 2 NT fondsen zichtbaar.

  • De verhouding is gewijzigd in 89,3 world en 10,7 small caps, geen emerging markets meer. Herbalanceer je dat nu?

 9. Met de laatste gegevens is de verhouding bij de Northern Trust fondsen 78%/11%/11% geworden als ik het goed zie. Pas je dat nog aan in je beleggingen of laat je dat zo?

  • Ik maak me niet druk om 1% fluctuatie en zie dat dan ook niet als een trigger om te herbalanceren.

  • Ja, daar is de verdeling ondertussen op terecht gekomen. De verdeling fluctueert iets in de loop van de tijd.

  • Kunt u mij vertellen hoe het bij ABN precies zit met het verschil tussen het moment van plaatsen en het daadwerkelijk uitvoeren van orders. Hier zitten vaak dagen verschil tussen en er zit ook geen consistentie in doe dagen. In mijn geval pakt het qua prijs vaak negatief uit .

  • Het kan drie tot en met vijf werkdagen duren voordat je NT orders zijn doorgevoerd. Soms duurt het langer omdat er dagen zijn dat de beurs gesloten is. In de handelskalender (PDF) kun je zien welke dagen er geen handel plaatsvindt.

 10. Fabian Leentjens Reageer

  Hoi Mr FOB,
  Ik werd door jouw mail geattendeerd op de 75 euro actie van ABN Amro tot 1 april 2022. Leek me de juiste tijd om deels over te stappen naar ABN AMRO. Dus jouw artikel over ABN Amro nog eens gelezen.
  Hierin heb je het volgens mij over geen transactiekosten voor de ETF ’s van NT bij de Zelf beleggen basis.Nu lees ik op hun site: “Geen transactiekosten voor beleggingsfondsen, wel voor aandelen en ETF’s” en “ETF’s: per order: € 5 + 0,05% over de orderwaarde”
  Zijn de voorwaarden onlangs aangepast, of lees/snap ik je artikel niet goed.

  M. Vr. Gr. Fabian

  • De NT fondsen vallen niet onder ETF’s maar onder beleggingsfondsen en hebben geen transactiekosten.

 11. Ha goedenavond! Ik ben groot fan van je heldere manier van financiele zaken presenteren! Inmiddels houd ik al twee jaar bij DEGIRO VWCE in m’n portefeuille. Sinds maart 2021 beleg ik tevens in NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps volgens de hierboven geschetste verdeling. De opgetelde resultaten van de NT fondsen vallen behoorlijk tegen als ik diezelfde periode afzet tegen prestaties van VWCE. Vooral NT Emerging Markets trekt de boel naar beneden (zit op -7% sinds start beleggen). Twijfel of ik de ‘financiele focus’ toch weer wat meer ga verleggen naar DEGIRO. Benieuwd naar jouw inzichten! 🙂

  • Als ik in Morningstar kijk wat het rendement van de combi van de NT fondsen in 2021 tot nu toe is, kom ik 24.1%. VWCE komt op 24%. Ze verschillen dus nauwelijks over deze periode.
   VWCE zit ook in de Emerging Markets. Een eventueel slechtere prestatie van die markten heeft VWCE ook gewoon last van.

 12. Hi,

  Ik houd altijd deze website aan voor de verdeling van de drie NT fondsen -> https://marketcaps.site/. Nu zie ik dat de Northern Trust World Custom ESG verschoven is naar 79,5% inplaats van 78% en Northern Trust Emerging Markets Custom ESG van 12% naar 10,5%. Hoe denk jij hierover?

  Groet, Ruben

  • Daar vind je inderdaad de meest actuele verdeling. Verschuivingen van die omvang hebben overigens niet veel invloed op je verdeling.

 13. Dank voor je uitgebreide informatie. De verhouding NT-fondsen is gebaseerd op juli 2020 schrijf je. We zijn nu ruim een jaar verder. Wat is de verhouding nu? En voor in de toekomst: hoe kan ik het zelf berekenen? Of is het interessant om jaarlijks even een update van dit artikel te maken? 🙂

 14. Hoi mr. Fob,

  Zeer leerzaam blog, mijn complimenten.
  Wat ik me afvraag, is de combinatie wat beterft het drietal NT fondsen, afgezien van de verhouding, nu een op een vergelijkbaar met het Meesman world totaal fonds? Ook wat betreft aantal aandelen?

  Ronnie

 15. Dag Mr. FOB,

  Zelf bouw ik vermogen op bij Meesman Index Beleggen. Zij bieden Northern Trust Fondsen (World, Emerging Markets, Small Cap) in een vaste verhouding aan onder de noemer Aandelen Wereldwijd Totaal. Kosten all in 0,5%. Hierbij opgemerkt dat buitenlandse bronbelasting op dividend vrijwel geheel teruggevorderd wordt hetgeen 0,4 a 0,5% voordeel oplevert.

  Wat is jouw visie hierop ten opzichte van het rechtstreeks beleggen in deze ETF’s via ABNAMRO ZBB? Hierbij doel ik ook op de factoren kosten en bewaarrisico.

  Hartelijke groet,

  Julio

 16. Hoe kan ik die verhoudingen berekenen?.
  Ik wil namelijk graag een verdeling maken van fondsen.
  Maar weet niet hoe ik dat kan uitrekenen.
  Is dat met excel of rekenmachine.
  Misschien een voorbeeld berekening?.

  • In deze post heb ik ooit uitgelegd hoe je een berekening voor fondsverdeling in excel kunt maken. Dat was weliswaar voor andere fondsen, maar hopelijk kun je aan de hand daarvan het voor deze fondsen in excel uitwerken.

 17. Betaal je bij de ABN de marktprijs op het moment dat je de order plaatst of als de order doorgevoerd wordt? Kan wel wat tijd tussen zitten heb ik gemerkt.

  Wel interessant wat je zegt over de kosten, dat die mogelijk hoger zijn dan VWRL bij DeGiro als je korter belegd. Voor mij bestaat er een grote kans dat ik geld in een eigen onderneming wil investeren. Maar goed, de ESG uitsluiting en veiligheid vind ik ook belangrijk, dus ben blij te zijn overgestapt.

  • Indexfondsen zijn, in tegenstelling tot ETF’s, niet beursgenoteerd. Transacties in indexfondsen worden 1x per handelsdag afgehandeld. Die in ETF’s direct bij het plaartsen van de order.

 18. Hoe zeker ben je ervan dat dividendlekkage wordt voorkomen bij de Northern Trust fondsen? Waarom beleg je voor 50% in Ishares waar kennelijk wel sprake is van dividendlekkage omdat ze geen fiscale beleggingsinstelling zijn?

  • Ik vertrouw daarbij op de informatie die ik rechtsreeks van Hendrik Meesman gekregen heb dat de fondsen het dividendlek vrijwel volledig dichten.

   Zie deze post voor de redenen dat ik deels in IWDA zit.

  • Bedankt voor je reactie. Zie dat IWDA in dollars uitkeert. Verlies je daardoor nog iets vanwege een premie op wisselkoersen die banken/brokers rekenen? Zit daar nog een verschil tussen banken als ABN en brokers als degiro? Twijfel tussen IWDA en VWRL, waarbij IWDA iets lagere LLK heeft (verschil van 0,02), maar VWRL in euro’s uitkeert ipv in dollars

  • IWDA keert niet uit in dollars, het herbelegt het dividend automatisch. Dat brengt geen extra kosten met zich mee.

 19. Heb je die tool die je hier gebruikt om de juiste verdeling aan te houden, ook in Excel toevallig?

 20. Beste mr Fob,

  1) Hoe kan je de actuele verhouding van marktkapitalisatie berekenen?

  2) Zijn deze veranderingen in verhouding tussen World, Emerging Markets en Small Caps ook maandelijks beschikbaar?

  3) Per hoeveel maanden adviseert u om de verhouding van World, Emerging Markets en Small Caps in de portefeuille te herbalanceren?
  Dank!

 21. Hallo Mr Fob et al,

  Als ik op dit moment kijk naar de kosten bij de Rabobank
  Rabo Zelf Beleggen
  Minimum: € 5
  Tot € 100.000: 0,06%
  Over het meerdere vanaf € 100.000: 0,03%
  Maximum: € 100 Over gemiddeld belegd vermogen per kwartaal

  Max 100, Dat is toch aanzienlijk! Of zie ik iets over het hoofd ?

  • Om €100 per kwartaal te moeten betalen moet je minimaal €233.000 belegd vermogen aanhouden bij de Rabobank. Of je dat een aanzienlijke vergoeding vindt voor het aanhouden van dat belegd vermogen is persoonlijk.

   Bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis mag je €266.666 belegd vermogen aanhouden om deze vergoeding kwijt te zijn.