ABN AMRO beleggen tool & tips


ABN AMRO beleggen: uitleg en handig tooltjeVia ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je tegenwoordig wereldwijd gespreid beleggen in goede Northern Trust indexfondsen tegen zeer lage kosten. Sinds kort kun je zowel in de ontwikkelde markten, de opkomende markten als in de kleine bedrijven beleggen. In deze post vind je uitleg en een tooltje om je inleg mee te kunnen verdelen.

ABN AMRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Inleiding

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is wat mij betreft een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Indexfondsen volgen passief een index. Daardoor geven ze brede spreiding tegen relatief lage kosten. Beide punten zijn cruciaal als je met beleggen op de langere termijn succes wilt behalen. Hier kun je zien op welke 6 punten ik let bij het selecteren van een indexfonds.

In de post De beste ETF in 2021 ga ik dieper op verschillende indexfondsen (ook vaak ETF’s of trackers genaamd) in. De Northern Trust fondsen uit deze post komen aan bod. Ik beleg onder andere in deze fondsen. Zie overigens hier voor mijn beleggingsstrategie inclusief uitleg.

De Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO

Sinds een tijdje biedt ABN AMRO goede indexfondsen van Northern Trust aan.

Tot recent kon je via Zelf Beleggen Basis alleen in het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) en het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) inleggen. Oftewel een fonds voor de ontwikkelde markten en een fonds voor de opkomende markten.

Bij deze twee fondsen ontbreken de kleinere bedrijven, oftewel de zogeheten Small Caps. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds juli 2020 is het mogelijk om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis ook in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen.

Omwille van de eenvoud duid ik de fondsen in de rest van de post aan met NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps.

ABN AMRO beleggen kosten

Bij ABN Amro Beleggen kun je kiezen uit Vermogensbeheer, Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen. Zelf beleggen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Zie hier voor een vergelijk in kosten tussen deze twee vormen van zelf beleggen.

Zelf Beleggen Basis is de goedkoopste keuze via welke je de Northern Trust indexfondsen aan kunt schaffen.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis bedragen:

 • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
 • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
 • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Je betaalt verder niets, ook geen transactiekosten.

In de post De beste ETF van 2021 leg ik uit wat voor kosten er in de fondsen zelf nog verwerkt zitten. Die zijn erg laag.

Wereldwijde spreiding

Door goed te spreiden minimaliseer je je risico. Als bijvoorbeeld een sector of land het slecht doet, heb je bij een brede spreiding daar het minste last van.

Om wereldwijde spreiding te krijgen met de drie NT fondsen heb je een verdeling van 78% NT World, 12% NT Emerging Markets en 10% Small Caps nodig. Je volgt met die verdeling de MSCI All World Index zonder ESG uitsluitingen.

Deze verdeling kun je bepalen door de verhouding in marktkapitalisatie van World, Emerging Markets en Small Caps te berekenen. Die kun je vinden in de volgende documenten:

World

Emerging Markets

Small Caps

Op het moment van schrijven (juli 2020) is de verhouding World/Emerging Markets/Small Caps = 41,819,772.99/6,431,910.02/5,480,574.13 = 78%/12%/10%.

Als je in deze verhouding wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen:

In welk Northern Trust fonds moet je inleggen?


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen? Per fonds invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap: 
NT World
NT Emerging Markets
NT Small Caps

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World 
NT Emerging Markets 
NT Small Caps 

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Dit hoef je niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Je zou dit bijvoorbeeld 1x per jaar kunnen doen.

Via ABN AMRO kun je ook automatisch bijvoorbeeld maandelijks inleggen in bovenstaande fondsen. Je zou dan met behulp van bovenstaand tooltje kunnen bepalen hoe je een maandelijks bedrag kunt verdelen over de verschillende fondsen als je de MSCI All World Index wilt volgen.

 

Heb jij ervaring met beleggen in Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis? Zo ja, hoe bevalt je dat?

 

Veelgestelde vragen

Heeft ABN AMRO een welkomstactie voor nieuwe beleggers?

Zie hier voor welke actie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Wat kost beleggen via ABN AMRO?

Hier kun je alle kosten op een rijtje vinden.

Via ABN AMRO ZBB kun je tegenwoordig op een van de goedkoopste manieren die er is wereldwijd gespreid beleggen in uitstekende indexfondsen. Zie het artikel voor uitleg.

Kun je automatisch beleggen via ABN AMRO?

Ja, zelfs bij de goedkoopste beleggingsvariant kun je automatisch inleggen, afhankelijk van het type belegging.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12505 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

107 gedachten over “ABN AMRO beleggen tool & tips

 • Remco

  0,2% plus de LKF is toch 0,35% tot 0,45% kosten.
  Vergelijk dat met Actiam (Aviaw) 0,08% icmEMIM (0,18%) gratis aanhouden via TradersOnly of Fitvermogen (0,175% voor wereld en 0,3% voor EM dan is de ABN & NT constructie best duur. EMIM heeft lage tracking difference, heeft in tegenstelling tot NT wel EM small caps en geen ESG uitsluitingen.
  Voordeel van NT is dat hun ESG uitsluitingen met uit mijn hoofd zo’n 8% lager zijn dan Actiam (20%) en Fitvermogen (30%).
  VTI en VXUS zijn voor grote bedragen het beste.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie De beste ETF voor een tabel met een totaaloverzicht aan kosten voor de NT fondsen, inclusief de lopende kosten.

   EMIM is niet dividendefficiënt, dat geeft extra kosten door dividendlekkage.

   ACTIAM en Fit vermogen sluiten dermate veel sectoren uit dat de afwijking in prestaties van een wereldwijd gespreid beleggende ETF zonder dergelijke uitsluitingen met gemak eventuele kostenvoordelen kan overtreffen.

   Eens, VTI en VXUS blijven de onbetwiste koplopers, maar zijn lastig te verkrijgen

   @reem1x: LKF = Lopende Kosten Factor, oftewel de lopende kosten van het fonds zelf welke in de koers van het fonds verwerkt zitten

   • Hans

    Voor grotere bedragen is VTI/ VXUS een goede oplossing wordt aangegeven. Is er een soort maximum dat je in een fonds zou willen hebben zitten?

  • Jaco

   Beste MrFob,

   Het hebben van de 2 NT-fondsen leek de heilige graal voor Nederlandse beleggers. Nu biedt ABN de 3e aan, Small Caps.

   -voorheen was NT Small Caps niet beschikbaar. Ik heb een forse positie in World en EM. Ben ik daarbij niet tekort geschoten in de spreiding. Als ik het breder trek: veel beleggers gaan nu her-alloceren van 88/12 naar 78/12/10. Het lijkt dat veel beleggers dus geen wereldwijde allocatie hadden (voor juli) omdat er nog geen Small Caps bij NT beschikbaar was. En daardoor niet de small meenamen (terwijl 88/12 suggereerde dat je daarmee de gehele (>95%) marktkapitalisatie dekt.

   -Is er data dat enerzijds de spreiding over de 3 NT-FONDSEN plus  anderzijds het rendement significant beter zijn dan de 2 NT-FONDSEN in 88/12?

   Groeten Jaco

   • Mr FOB Bericht auteur

    Met 88/12 World/Emerging heb je ook al goede wereldwijde spreiding. Alleen neem je dan de kleine bedrijven nog niet mee. Die laatste categorie toevoegen geeft nog wat extra spreiding. Extra spreiding verlaagt het risico, vanuit dat oogpunt vind ik het aantrekkelijk ze toe te voegen.

    Rendementen uit het verleden zeggen niets over rendementen in de toekomst.

  • André

   Je kan je afvragen of NT EM well nodig is en wellicht zelfs rendement kost gezien de gemiddelde rendementen tot nu toe. Of dat NT World + NT SC niet een betere diversificatie en rendement brengt dan NT World + NT EM.

 • Vincent

  De grootbanken zijn erg goedkoop geworden met dit soort doe-het-zelf beleggingen. Een stuk goedkoper dan Meesman waar ik bij zit. Ik twijfel over overstappen omdat ik denk dat ABN de kosten in de toekomst weer verhoogd. Wat moet je dan doen om over te stappen en loop je daarbij een risico? Of verkoop je gewoon en koop je bij een andere aanbieder tegen dezelfde koers weer terug?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bij overstappen van Meesman naar ABN AMRO moet je de Meesman fondsen verkopen en de NT fondsen bij ABN AMRO weer aankopen. Je loopt koersrisico voor de tijd dat je niet belegd bent tijdens het overstappen.

 • Ron

  Goede middag,

  Dank voor deze blog! Wij zijn een aantal maanden geleden begonnen bij de ABN met zelfbeleggen basis via de ABN app. Het is inderdaad basic, zoeken kopen/verkopen en overzichten. De uitvoering van de opdrachten kost ongeveer een week.

  De door jou genoemde fondsen zijn (nog) niet 3 alledrie aan te kopen. De Small Caps kan ik niet vinden. Er zijn oudere commentaren te vinden op internet waar aangegeven wordt dat de Small Caps wel in de Plus versie zit maar niet in de basis.

  De fondsen van NT zijn goed zoals je al eerder schreef dacht ik.

  Met vriendelijke groet

 • Liesbeth

  Misschien begrijp ik het verkeerd, maar er staat toch dat de transactiekosten bij “zelf beleggen” voor ETF’s 5 euro per transactie is. Voor de volledigheid hier even de link

 • Andre

  Hoe kijk jij er tegen aan dat naast NT World, mi NT SC en NT EM niet nodig nodig zijn en wellicht zelfs rendement kosten gezien de gemiddelde rendementen tot nu toe? Oftewel keep it basic mogelijk met 1 fonds NT World.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Rendementen uit het verleden zeggen niets over rendementen in de toekomst. NT EM en NT SC geven mooie extra spreiding en zou ik toevoegen. Spreiding verlaagt je risico.

  • Michel

   zoek eens naar filmpjes over factor investing. b.v. van Ben Felix.

   small caps hebben een ander risico, en verkleinen daardoor je risico.

   het is ook onderdeel van de strategie van Ray Dalio (zoeken op Ray Dalio + holy grail)

 • Huub

  Mooi artikel over beleggen in aandelen bij ABN-AMRO. Heeft ABN-AMRO ook nog vergelijkbare obligatiefondsen in het assortiment ter uitbreiding van de Asset mix?

 • Jip

  Dank voor wederom een interessant artikel! Northern Trust via ABN AMRO is toch wel goedkoper van VWRL via degiro. Het is ook een voordeel dat nu small-caps meegenomen kunnen worden.

  Je gaf aan dat je met de 78%-12%-10% verdeling de MSCI ALL World Index zonder uitsluitingen volgt. Maar dit klopt toch niet? Volgens mij hanteren toch alle de 3 NT fondsen ESG uitsluitingen? Of heb ik dat verkeerd?

  Ik overweeg om de 3 NT fondsen te kopen en eens in de zoveel tijd om te zetten via opties naar VTI/VXUS. Alleen zie ik in de essentiële beleggersinformatie staan dat er uitstapvergoedingen voor NT’s zijn:

  World 1%
  Emerging markets 2%
  Small caps 1%

  ABN AMRO rekent 0,2% servicekosten geen transactiekosten. Wordt deze 1-2% uitstapvergoeding wel in rekening gebracht wanneer ik de NT’s verkoop?

  • Mr FOB Bericht auteur

   NT heeft ESG uitsluitingen, maar je volgt met deze verdeling de MSCI All world index naar marktkapitalisatie alsof er geen uitsluitingen zijn. Small Caps heeft procentueel gezien wat meer ESG uitsluitingen dan EM en World. Door de verdeling uit de post aan te houden neem je dus iets meer Small Caps op dan wanneer je een verdeling zou aanhouden die wel rekening houdt met de ESG uitsluitingen. Je compenseert de Small Caps die niet door de ESG screening heen zijn gekomen met Small Caps die dat wel zijn. Zo blijf je dichter bij een wereldwijde spreiding naar marktkapitalisatie zonder ESG uitsluitingen dan wanneer je een wereldindex zou volgen die wel rekening houdt met de ESG uitsluitingen.

   De uitstapvergoedingen worden naar ik begrepen heb van diverse mensen tot op heden niet in rekening gebracht.

   • Jeroen

    Hoe kijk je tegen deze fondsen aan versus VWRL ? Ik begrijp dat VWRL geen focus op small caps heeft, maar verder is dat toch ook prima gespreid? Of is je artikel specifiek interessant voor mensen die via ABN Amro beleggen?

    • Mr FOB Bericht auteur

     VWRL is prima gespreid, maar heeft inderdaad iets minder focus op small caps. VWRL sluit op haar beurt geen sectoren uit, wat deze fondsen weer wel doen (op basis van ESG criteria). Zie ook deze post

   • RK

    Weer een helder verhaal. Wat ik mij nog afvraag is, of het handiger is voor de NT fondsen te gaan bij de Rabobank waar ik al zit, of een ABN rekening te openen omdaar voor de fondsen te gaan. Als je nog geen rekening hebt, krijg je namelijk ook te maken net extra kosten voor het aanhouden van een extra lopende rekening.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Bij Rabobank kun je niet beleggen in het NT Small Caps fonds, bij ABNAMRO wel. Het is een persoonlijke afweging of je daar de kosten van een extra betaalrekening wel of niet voor over hebt. Ik merk daarbij op dat de lopende kosten voor beleggen van ABNAMRO en Rabobank iets verschillen, los van de kosten van de betaalrekening. ABNAMRO is tot een paar ton belegd vermogen goedkoper, daarboven wordt Rabobank goedkoper.

   • Maarten

    Goedenavond Mr FOB,

    Bedankt voor wederom een informatieve blog. Mijn vraag gaat over uitstapvergoedingen voor NT’s zoals beschreven in de essentiële beleggersinformatie (World 1%, Emerging markets 2%, Small caps 1%). Ik heb hier met ABN over gebeld en zij konden geen duidelijkheid geven of deze kosten wel of niet gerekend worden. Echter verwezen zij naar het ‘Tarievenkaart Zelf Beleggen Basis’ document en daar staat dat de productkosten zijn gebaseerd op de essentiële beleggersinformatie, wat dus zou betekenen dat de uitstapvergoeding wel gehanteerd wordt. Van wie heb jij gehoord dat dit tot op heden niet in rekening wordt gebracht? En heeft iemand al NT’s verkocht en gezien of deze kosten wel of niet worden gehanteerd? Aangezien het een aanzienlijke kostenpost is is dit sterk bepalend voor het kiezen tussen NT’s en bijvoorbeeld VWRL.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Gerben, die me geholpen heeft met de post De beste ETF, heeft via Rabobank te horen gekregen dat ze steeds per kwartaal of half jaar veranderen. Typisch zitten ze rond de 0.1-0.2%. Als je wil weten wat de actuele percentages zijn dan moet je het “DILUTION LEVY RATES REVIEW” document opvragen.

     In en uitflow worden tegen elkaar weggestreept. Dus je krijgt deze kosten niet altijd. De NAV wordt aangepast, maar dat is dus nergens zichtbaar.

     Omdat ze steeds veranderen publiceren ze max 1-2% in de EBI.

 • Job

  Ha Mr Fob, interessante blog weer! Ik ben zelf wat bang dat als ik bij meerdere partijen beleg, ik overzicht verlies. Heb je daar nog tips voor? En hoe bepaal jij wanneer je in welke fondsen belegt (Vanguard + NT)? Obv verhouding + koersen? Ik vroeg me daarnaast nog iets anders af: DeGiro kwam recent erg slecht in het nieuws ivm risico’s voor beleggers. Ik zit met mijn beleggingen daar en ik krijg er een wat unheimisch gevoel van. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. En maakt het nog uit of je wel of geen custody account hebt?

 • Tiago

  Hi, I am an expat living in the Netherlands for a couple of years but only about one year I have finished my studies and started working. I have been thinking for a long time to start investing on ETFs/indexfund rather than only savings accounts. I have studied a lot but it seems it is never enough! I loved your blog, it has been very helpful (even though I need to use google translator). It is one of the few good blogs I have seen that explain really well for Dutch taxpayers.
  In the beginning I couldn’t decide between Meesman, Degiro, or ING (where I currently hold a student betaalrekening). So, I decided to open an account at Degiro and bought a few shares of VWRL. However, after reading your previous post on the best ETF in 2020, I am thinking about changing my strategy to Northern Trust index funds (or Meesman).

  So first, I have a question: does it make a big difference to have NTWCEAE / NTEMESA combo (via ING) vs NTWCEAE / NTEMESA + NT Small Caps (via ABN AMRO) mentioned in this post? (ING still does not offer the NT Small Caps, I have just checked…). I don’t know if the NT Small Caps is enough advantage to open the account at ABN AMRO, because the difference in costs between ABN and ING seems to be only 0.04% (from 0.2% to 0.24%).

  Second, if I decide to change, how could I change from Degiro VWRL to the ING/ABN Northen Trust? What should I take into consideration when selling my VWRL shares?

  Thanks a lot!

 • BW

  Wat voor mij een beetje verwarrend is, is dat u in verleden hebt vermeld dat ABN de duurste is (ik citeer: ”ABN AMRO is hekkensluiter”) :
  https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/degiro-kosten/

  En nu kom je met een artikel geheel toegewijd aan ABN AMRO.
  Wat is uw gedachte hierover? Is ABN zodanig veranderd dat het nu wel interessant is? Wat ik vernomen heb is dat DeGiro is overgenomen door een Duits bedrijf. Is het verstandig om nu met ABN de beleggingen te gaan doen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het artikel dat je aanhaalt waarin ABN AMRO hekkensluiter was, is uit de tijd dat VTI en VXUS nog gewoon in Nederland te verkrijgen waren, dat de dividend efficiënte Northern Trust fondsen nog niet te verkrijgen waren en dat ABN AMRO nog hogere tarieven had dan nu. ABN AMRO is sindsdien aantrekkelijker geworden.

 • Charlie

  HI Mr fob, Superhandige tool!
  Ik wil dit jaar nog wat inleggen op met name NT world en NT Small caps(had ik nog niet).
  Nu kan ik DCA gaan doen, maar indien mogelijk maak ik graag gebruik van eventuele marketdips die toch te verwachten zijn in de komende 4/5 maanden. Je weet het nooit zeker natuurlijk, maar de economie wordt nu door de overheid kunstmatig gestimuleerd, met name in de USA. Wat een beetje lastig is van de NT fondsen is dat je ze niet op limiet prijs kan kopen. Is er een mogelijkheid om de actuele koersen te zien en een beetje te volgen bij een dip?

 • NAV

  Dank voor deze goed blog! Korte vraag: welke obligatie fonds binnen ABN AMRO adviseer je ? Ik dacht zelf aan ishares core euro corporate. Andere suggesties ?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik zou geen corporate bonds nemen, zie hier waarom.
  Aangezien ABN bij Zelf Beleggen Basis bij mijn weten geen wereldwijd gespreid beleggend en naar de euro gehedged staatsobligatie-indexfonds heeft zou ik elders zo’n fonds zoeken of in een depositoladder inleggen

  • Henk

   @Mr FOB, wat dacht je van het obligatiefonds: iShares Green Bond Index Cap?
   https://fondsen.abnamro.nl/nieuw/fund/IE00BD0DT578.
   Class D Accumulating EUR Hedged,
   “De Index omvat obligaties van beleggingskwaliteit, uitgegeven door bedrijven en overheidsgerelateerde emittenten uit de hele wereld, inclusief opkomende markten, luidend in verschillende valuta’s”

   Ondanks dat er een waarschuwing staat dat er geen periodieke belegging in dit fonds mogelijk is, kon ik er wel gewoon een periodieke order voor aanmaken..

   • Mr FOB Bericht auteur

    Het fonds belegt in obligaties uitgegeven door zowel bedrijven als overheden. Ik zou alleen overheden willen, zie hier. Daarnaast heeft het een screening op basis van bepaalde milieucriteria. Dat moet je ook willen, zie hier mijn kijk op duurzaam beleggen.

 • marcopus

  Ik zou het helemaal niet aanraden om in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen. Het is een Small Cap Growth fonds (https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000013ON4&tab=3), terwijl het al lang goed bekend is dat Small Growth stocks over de lange termijn slechts presteren (vergelijken bv met Small Cap Value stocks). Dus ik zie geen enkele reden om dit fonds te kopen. Integendeel zou je dit fonds liever short moeten verkopen in combinatie met het kopen van een small cap (of beter Small Cap Value) fonds! Om de reële voordelen en risico’s van de Small Cap stocks te benutten

 • Tim

  Hi Mr FOB!

  Interessant artikel weer! Ik ga binnenkort starten met beleggen en heb al een rekening bij de ABN lopen dus wil in de NT fondsen gaan beleggen. Echter: volgens mij spreek je in veel andere posts over gespreid beleggen, met een deel aandelen en een deel overheidsobligaties, toch? Voor zover ik nu begrepen heb zitten deze niet in de drie besproken NT fondsen en is er dus geen optimale spreiding, of zie ik dat verkeerd? En als dit klopt, wat zou je dan aanraden om obligaties toch mee te kunnen nemen via ABN zelf beleggen basis?

 • Laura

  Met veel interesse heb ik jouw blog over het beleggen via ABN AMRO in
  NT World Custom ESG Equity Index fonds gelezen.
  Ik heb de essentiële beleggersinformatie van dit fonds gelezen en
  daarin lees ik dat er 1% uitstapvergoeding aan eenmalige kosten in
  rekening gebracht kan worden.
  Kan je me uitleggen wat dat inhoudt en moet ik hier rekening mee
  houden dat dit in rekening gebracht wordt en dus ten laste komt van
  eventueel rendement?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je krijgt het komende half jaar deze instap of uitstapkosten:

   Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund: 0.07% instap, 0.03% uitstap
   Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund: 0.20% instap, 0.25% instap
   Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund: 0.09% instap, 0.05% uitstap

   Omdat ze steeds per kwartaal of half jaar veranderen publiceren ze max 1-2% in de EBI. Als je wil weten wat de actuele percentages zijn dan moet je het “DILUTION LEVY RATES REVIEW” document opvragen.

   In en uitflow worden tegen elkaar weggestreept. Dus je krijgt deze kosten niet altijd.

   Deze kosten zijn eenmalig bij aanschaf of verkoop en hebben daardoor nauwelijks effect op het rendement op de langere termijn.

   Met dank aan Gerben voor het uitzoeken van deze info via zijn bank.

   • Rob

    Hi Fob,

    Ik was toch nog even benieuwd naar de in en uitstapkosten van de NT fondsen dus heb contact opgenomen met NT en navraag gedaan naar het dilution levy rates document. Dit zijn de swing prices die momenteel gehanteerd worden:

    Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund
    0,20% (SUB)
    0,25% (RED)

    Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund
    0,07% (SUB)
    0,03% (RED)

    Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund
    0,09% (SUB)
    0,05% (RED)

    Mijn vraag aan jou, is NT naar aanleiding van deze cijfers nog steeds aantrekkelijker dan VWRL qua kosten wanneer je via ABN belegd? Ik ben nog aardig nieuw in deze wereld.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Dat zijn precies dezelfde cijfers als die ik noemde, waarbij ik aangaf dat deze niet altijd gerekend worden en nauwelijks effect hebben op de lange termijn omdat het eenmalige kosten zijn. Doordat de jaarlijks terugkerende kosten van NT via ABN AMRO lager zijn dan VWRL is NT wat dat betreft aantrekkelijker bij een lange-termijn-belegging.

 • Mark

  Mr Fob, ik koop elke maand periodiek de 3 indexfondsen. Hoe kan ik binnen ABN AMRO Zelf Beleggen basis terugkijken tegen welke koers elk fonds per maand is aangekocht? Dus de historie van orders. Dat is binnen DeGiro een stuk eenvoudiger te vinden! Zelf Beleggen Basis is echt heel “basic”…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ik in de app bij mijn “Priverekening” kijk (dus niet bij “Zelf Beleggen Basis”), kan ik bij de desbetreffende “Storting Beleg. Fonds” onder “Omschrijving” zien hoeveel stukken ik tegen welke koers heb aangekocht.

 • irma

  Hoi mr FOB,

  Ik ben een trouw lezer van je blog en nu voor het eerst uit de luwte want ik heb een brandende vraag;

  Ondanks een gezond wantrouwen jegens ABN AMRO overweeg ik nu toch in te gaan op hun actie. Te verwachten jaarlijkse kosten voor
  de ABN AMRO bankrekening en 0,2% over de waarde van de portefeuille tot 100k voor de beleggingsrekening klinken niet onaardig.

  Mijn vraag is nu of jij (of iemand op dit blog) al dividend hebt uitgekeerd gekregen via Zelf beleggen basis en of deze bijschrijving zodanig transparant is uitgewerkt dat met zekerheid te zeggen valt dat ABN hier niet toch wat kostenverrekening in rommelt.

  Ik ben benieuwd!

  Hartelijke groet Irma

 • Hans

  Goedenavond,

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Ik vraag me echter nog wel iets af;
  Waarom wordt de verhouding tussen NT World+EM+SC gedaan aan de hand van de waarde in de portefeuille en niet aan de hand van de hoeveelheid stukken die van desbetreffende fondsen in bezit zijn?
  Alvast bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het aantal stukken zegt niets over de marktomvang van een bedrijf. Sommige stukken zijn bijvoorbeeld erg laag geprijsd per stuk, andere erg hoog. Het aantal zegt dan niets over het belang in de markt. Dus als je gespreid wilt beleggen naar marktomvang heeft beleggen op basis van het aantal stukken geen zin.

   • Sander

    Mr FOB,

    Dank voor de heldere informatie. Ik ben mij via internet aan het oriënteren en zo kwam ik op deze interessante blog terecht. Ik beleg nu reeds via Meesman in hun Aandelen Wereldwijd fonds. Ik wil echter ook wat specifieke ETF’s in mijn portefeuille opnemen en wat dat betreft is Meesman uiteraard wat beperkt in keuze. In dat verband was ik dus opzoek naar de beste partij om een beleggingsrekening te openen. Echter, nu lees ik in uw blog dat ik feitelijk dezelfde ETF’s van het Meesman Aandelen Wereldwijd fonds kan opnemen in mijn portefeuille via ABN Zelf Beleggen Basis. In dat kader (en omdat ik reeds een ABN-klant ben) zat ik te kijken naar de ETF’s waarin je kan beleggen volgens de site binnen dit pakket. Opvallend is dat de site vermeld dat bij Zelf Beleggen Basis je niet kan beleggen in
    Northern Trust Emerging Markets (NL0011515424) en dat slechts kan als je het pakket Vermogensbeheer kiest. Is dit juiste informatie op de site van ABN of klopt daar iets niet? Uiteraard heeft dat een impact op mijn keuze, omdat het verdere basispakket van ABN ook erg beperkt is voor specialistische ETF’s.

     • Wies

      Hi mr FOB,

      Ik zit met dezelfde issue wat Sander schetse over het kunnen kiezen van NT EM bij zelf beleggen basis. Ik heb vandaag contact opgenomen met een adviserende bij abnamro.

      En dit is het antwoord, het is niet mogelijk om hierin deel te nemen Het NT EM fonds is speciaal voor Vermogensbeheer ontwikkeld op verzoek van de ABN AMRO.

      Helaas

     • Sander

      Dank voor de snelle reactie. Ik heb zojuist gesproken met ABN. Zij komen tot dezelfde conclusie, nl. volgens de website kan het niet en alleen binnen het pakket vermogensbeheer. Een medewerker heeft zelf ingelogd op zijn Zelf Beleggen Basis-account en kon het fonds blijkbaar niet via de ISIN vinden, maar wel via de afkorting NT binnen internetbankieren. Zij zullen de website ongetwijfeld nu aanpassen, want het fonds moet dus idd gewoon beschikbaar zijn.

   • Wies

    Mr FOB, dank voor de toelichtingen! Ik ben aan het oriënteren om te gaan beleggen.
    Ik was even benieuwd of het verstandig is om combinatie te doen van de 3 NT fonds met een mixfondsen van abn amro (LU0498838035)? Wellicht is het overlapping maar ik ben gewoon nieuwsgierig.
    of toch de 3 NT fonds met IWDA (ISIN: IE00B4L5Y983 is de beste optie?

    Groeten, Wies

    • Mr FOB Bericht auteur

     Dat mixfonds vind ik erg duur (lopende kosten 0.85%, instapkosten tot 5%) en belegt grotendeels in obligaties. Ik zie dat fonds niet als een aantrekkelijk alternatief voor IWDA.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ja. Los van de betaalrekening is beleggen in Northern Trust fondsen via ING iets duurder dan via ABN AMRO. Het hangt van de omvang van je belegd vermogen af hoe groot deze verschillen zijn.

  • Marlon

   Okay, dank je, gaat nog niet om dermate grote bedragen, maar zou graag een paar duizend euro per jaar in deze fondsen stoppen en natuurlijk niet teveel kosten daarvoor moeten maken. Uiteraard is het ook fijn als het gemakkelijk en duidelijk gaat voor de minder getruukte belegger. Ik vond hetgeen je van de ABN deelde erg goed overkomen.

   • JS

    Hoi Marlon,

    Ik zit exact in dezelfde situatie als jij en heb na wikken en wegen vandaag toch de stap genomen om een (betaal-)rekening te openen bij de ABN. Reken erop dat je eerst door een identificatieproces van meerdere dagen moet om toegang te krijgen (voor zover ik dat nu kan overzien). Dit moet je afronden voordat je bij het punt aankomt dat je kan starten met inleggen in een NT fonds.
    Voor mij zijn de lage kosten van de beleggingen zelf in deze fondsen, maar ook de makkelijke mogelijkheid voor periodiek inleggen en het openen van kinder-rekeningen de doorslaggevende factor geweest.

 • Martin

  In dit artikel wordt voor de verhouding in marktkapitalisatie van Emerging Markets gelinkt naar de factsheet van MSCI Emerging Markets IMI (USD) (market cap 7,904,096.21) terwijl op de site van https://www.hette.ma/marketcap/ er gelinkt wordt naar MSCI Emerging Markets Index (USD) (market cap 7,116,068.80. )
  Welke link is de juiste voor deze NT fondsen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het is maar net waar je beleggingen in NT Emerging op wilt afstemmen.

   Als je de hoeveelheid die je in NT Emerging stopt wilt afstemmen op de marktkapitalisatie van alle bedrijven waar je in kunt beleggen in de opkomende wereld (large, mid en small caps), dan moet je vergelijken met MSCI Emerging Markets IMI. Dat doe ik in deze post. Je belegt via NT Emerging vervolgens niet in small caps in opkomende landen, je belegt alleen in de mid caps en large caps in die landen. Maar je stemt je hoeveelheid geld die je in opkomende landen belegt wel af op de totale marktomvang in die opkomende landen. Je compenseert het niet inleggen in Emerging Markets Small Caps met inleggen in Emerging Markets Mid en Large Caps.

   Als je het niet inleggen in Emerging Markets Small Caps niet met inleggen in Emerging Markets Mid en Large Caps wilt compenseren, maar met inleggen in Ontwikkelde markten Large, Mid en Small Caps, dan moet je je inleg in NT Emerging afstemmen op de omvang van de MSCI Emerging Markets Index.

   Uiteindelijk maakt je keuze niet zoveel uit. De Emerging Markets Small Caps marktkapitalisatie beslaat maar net iets meer dan 1% van de totale wereldwijde marktkapitalisatie. Daar wel of geen rekening mee houden maakt voor de risicospreiding binnen je totale portefeuille niet veel uit.

 • Bart

  Beste allemaal,

  Heeft iemand deze fondsen kunnen vinden op TradingView? Dit is wat ik gebruik voor het tracken van koersen, maar ik krijg de fondsen tot op heden nog niet gevonden. Is iemand dit wel gelukt? Of is er een andere manier waarop jullie de koersen bijhouden? Het liefst met candlestick charts.

  Gr. Bart

  • JW

   Heb je het al kunnen vinden? Ik ben ook op zoek naar een plek waar ik de tickers vandaan kan schapen voor mn Google Sheetje.

   Ps heb ik het goed berekent dat de totale lopende kosten 0.17% zijn in de 78/12/10 verhouding?

 • François

  Beste MrFOB,
  Voor zover ik het beoordelen kan is NT Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) bij ABN exclusief voor vermogensbeheer en niet beschikbaar via Zelf Beleggen. Kan dat kloppen of ben ik verkeerd geïnformeerd?

 • Raymond

  Interessant bericht. Na orientatie op de website van ABN Amro blijkt echter dat het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) niet (meer?) verkrijgbaar is via Abn Amro zelf beleggen basis. Daar heb ik ook telefonisch contact over gehad met Abn Amro en Abn Amro geeft aan recent wijzigingen in het portfolio doorgevoerd te hebben. Komt dit beeld overeen met jullie beeld?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Om €100 per kwartaal te moeten betalen moet je minimaal €233.000 belegd vermogen aanhouden bij de Rabobank. Of je dat een aanzienlijke vergoeding vindt voor het aanhouden van dat belegd vermogen is persoonlijk.

   Bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis mag je €266.666 belegd vermogen aanhouden om deze vergoeding kwijt te zijn.

 • Thomas

  Beste mr Fob,

  1) Hoe kan je de actuele verhouding van marktkapitalisatie berekenen?

  2) Zijn deze veranderingen in verhouding tussen World, Emerging Markets en Small Caps ook maandelijks beschikbaar?

  3) Per hoeveel maanden adviseert u om de verhouding van World, Emerging Markets en Small Caps in de portefeuille te herbalanceren?
  Dank!

 • Casper

  Hoe zeker ben je ervan dat dividendlekkage wordt voorkomen bij de Northern Trust fondsen? Waarom beleg je voor 50% in Ishares waar kennelijk wel sprake is van dividendlekkage omdat ze geen fiscale beleggingsinstelling zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vertrouw daarbij op de informatie die ik rechtsreeks van Hendrik Meesman gekregen heb dat de fondsen het dividendlek vrijwel volledig dichten.

   Zie deze post voor de redenen dat ik deels in IWDA zit.

   • Casper

    Bedankt voor je reactie. Zie dat IWDA in dollars uitkeert. Verlies je daardoor nog iets vanwege een premie op wisselkoersen die banken/brokers rekenen? Zit daar nog een verschil tussen banken als ABN en brokers als degiro? Twijfel tussen IWDA en VWRL, waarbij IWDA iets lagere LLK heeft (verschil van 0,02), maar VWRL in euro’s uitkeert ipv in dollars

 • Joas

  Betaal je bij de ABN de marktprijs op het moment dat je de order plaatst of als de order doorgevoerd wordt? Kan wel wat tijd tussen zitten heb ik gemerkt.

  Wel interessant wat je zegt over de kosten, dat die mogelijk hoger zijn dan VWRL bij DeGiro als je korter belegd. Voor mij bestaat er een grote kans dat ik geld in een eigen onderneming wil investeren. Maar goed, de ESG uitsluiting en veiligheid vind ik ook belangrijk, dus ben blij te zijn overgestapt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Indexfondsen zijn, in tegenstelling tot ETF’s, niet beursgenoteerd. Transacties in indexfondsen worden 1x per handelsdag afgehandeld. Die in ETF’s direct bij het plaartsen van de order.

 • Willems

  Hoe kan ik die verhoudingen berekenen?.
  Ik wil namelijk graag een verdeling maken van fondsen.
  Maar weet niet hoe ik dat kan uitrekenen.
  Is dat met excel of rekenmachine.
  Misschien een voorbeeld berekening?.

  • Mr FOB Bericht auteur

   In deze post heb ik ooit uitgelegd hoe je een berekening voor fondsverdeling in excel kunt maken. Dat was weliswaar voor andere fondsen, maar hopelijk kun je aan de hand daarvan het voor deze fondsen in excel uitwerken.