Wat is een indexfonds?


Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Dit doet het fonds door die index na te bootsen. Indexfondsen beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen. Dit doen ze in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Doordat een indexfonds dezelfde samenstelling heeft als de index volgt de waardeontwikkeling van het fonds ook de waardeontwikkeling van de index.

Gerelateerde post: Indexfondsen: waar moet je op letten?

 

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange Traded Fund en is een beleggingsfonds dat ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Een ETF is hetzelfde als een indexfonds.

 

Wat is een tracker?

Een tracker is een beleggingsfonds dat ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Een tracker is hetzelfde als een indexfonds.

 

Wat is een actief beheerd beleggingsfonds?

Een actief beheerd beleggingsfonds is een beleggingsfonds dat probeert de markt te verslaan. Dit gebeurt vaak met behulp van dure fondsmanagers en onderzoeksteams. Dit doen ze tegen gemiddeld ongeveer 1-2% kosten per jaar. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dat op de langere termijn nauwelijks of niet lukt. Passief beheerde indexfondsen volgen een index tegen ongeveer 0.05-0.4% aan kosten. Daardoor leveren ze op de langere termijn vrijwel altijd een hoger netto rendement op dan actief beheerde beleggingsfondsen.