Wat is een ETF en hoe beleg je erin?

Wat is een ETF?

Letterlijk gezien is een ETF is een Exchange Traded Fund. Oftewel een fonds (in het Engels “fund”) dat wordt verhandeld (in het Engels “traded”) op de beurs (in het Engels “exchange”).

Als iemand me vraagt “Wat is een ETF?”, dan heb ik daar een heldere definitie van. Een ETF is een beleggingsfonds dat ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Voorbeelden van een beursindex zijn de AEX, de Dow Jones, de S&P500 en de MSCI World Index.

ETF’s beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen. Dit doen ze in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Doordat een ETF dezelfde samenstelling heeft als de index volgt de waardeontwikkeling van het fonds ook de waardeontwikkeling van de index.

Deze manier van beleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Dat komt doordat passief de index gevolgd wordt en niet actief geprobeerd wordt de index te verslaan. Dat laatste lukt overigens vrijwel geen enkel actief beleggingsfonds op de wat langere termijn.

De kosten van beleggen in een ETF zijn vaak relatief laag, zeker ten opzichte van actief beheerde beleggingsfondsen. Daardoor is beleggen in ETF’s enorm aan populariteit aan het winnen. En vandaar dat de vraag “Wat is een ETF precies?” steeds vaker gesteld wordt.

De populairste ETF van Nederland is tegenwoordig de wereldwijd gespreid beleggende ETF VWRL.

Via DEGIRO kun je bij mijn weten het goedkoopste beleggen in VWRL. De kosten van beleggen in VWRL via DEGIRO zijn in totaal ongeveer 0.54% per jaar:

Kosten ETF VWRL per jaar

Voor details en uitleg, zie Wat zijn de kosten van een ETF?

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat, net als een ETF, ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Dit doet het fonds door die index na te bootsen.

Gerelateerde post: Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

Wat is het verschil tussen een indexfonds en een ETF?

De termen ETF en indexfonds worden vaak voor hetzelfde type fonds gebruikt. Officieel zijn er verschillen tussen een indexfonds en een ETF. In een indexfonds kan 1x per dag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde (ook wel Netto Asset Value of NAV genoemd) op het einde van de beursdag. In een ETF kan gedurende de gehele handelsdag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van een bied- en laatkoers.

Wat is een tracker?

Een tracker is een beleggingsfonds dat ernaar streeft exact hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. De term tracker wordt vaak gebruikt voor zowel een indexfonds als een ETF.

Wat is een actief beheerd beleggingsfonds?

Een actief beheerd beleggingsfonds is een beleggingsfonds dat probeert de markt te verslaan. Dit gebeurt vaak met behulp van dure fondsmanagers en onderzoeksteams. Dit doen ze tegen gemiddeld ongeveer 1-2% kosten per jaar. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dat op de langere termijn nauwelijks of niet lukt. Passief beheerde indexfondsen volgen een index tegen ongeveer 0.05-0.4% aan kosten. Daardoor leveren ze op de langere termijn vrijwel altijd een hoger netto rendement op dan actief beheerde beleggingsfondsen.