Diversificatie | Hoe doe ik dat?

Je risico als belegger verkleinen door je fondsen te spreiden over diverse financiële instrumenten, maar ook geografische gebieden en marktsectoren, dat is diversificatie. Verschillende investeringen reageren immers anders op dezelfde gebeurtenis. Zo minimaliseer je het risico op verlies.

Diversificatie via Vanguard

Het spreekt voor zich dat diversificatie een verstandige methode is om je geld te beleggen. Je spreidt je kansen en vangt zo eventuele verliezen op in bepaalde markten met rendementen in andere. Wil je ook op deze manier beleggen? Lees dan het artikel van Vanguard over wereldwijd gespreide obligaties gehedged naar de euro voor Europeanen. Dit artikel is gebaseerd op een combinatie van ongeveer 20% bedrijfsobligaties en 80% staatsleningen en andere leningen die meestal door overheden gegarandeerd zijn.

Een inleg in wereldwijde obligaties geeft toegang tot een groter aantal leningen, markten, economieën en inflatie omgevingen dan een inleg uitsluitend in Europese obligaties. Daardoor heb je meer diversificatie en heb je een stabielere portefeuille. En volgens Vanguard zonder verlies aan rendement. Cruciaal daarbij is dat je valutaschommelingen uitsluit door te hedgen naar de valuta van je eigen land, de euro in mijn geval.

Vanguard laat zien dat wereldwijde obligaties gehedged naar de euro in de periode 1988-2017 significant minder volatiliteit laten zien dan Europese obligaties. Wereldwijd in obligaties beleggen geeft ook ongeveer 4x zoveel spreiding dan alleen Europees beleggen.

Op eenzelfde manier kun je ook diversificatie aanbrengen in aandelenbeleggingen. Lees De beste ETF om te leren welke de best gediversifieerde aandelen ETF’s zijn. Vanguard komt als aanbieder daarbij ook erg goed uit de bus.