Ik ben gestopt met werken


Ik ben gestopt met werken. Lees hier meer!Ik heb de knoop doorgehakt en heb mijn baan opgezegd! Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen.

One more year syndrome

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Inkomsten missen

Ik heb tijd nodig gehad om een relatief zekere bron van inkomsten op te geven. Ondanks dat ik op basis van mijn sommetjes verwacht financieel veilig te zijn voelt het toch als een spannende stap. Ik vind zekerheid namelijk fijn en zekerheid heb ik niet. En elke maand flink wat geld overhouden en beleggen voelde ook erg goed!

Collega’s missen

Daarnaast heb ik de tijd nodig gehad om te accepteren dat ik het contact ga verliezen met een aantal leuke collega’s. En dat ik een aantal leuke uitdagingen die ik had in mijn werk zal gaan missen.

Mijn vrouw

Ook heb ik wat langer doorgewerkt dan dat ik denk dat voor mezelf financieel gezien strikt noodzakelijk was. Ik wil namelijk graag samen met mijn vrouw financieel onafhankelijk zijn. Maar doorwerken om dit voor elkaar te krijgen werd steeds minder noodzakelijk.

Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.

Al met al loopt ze nu al vrijwel geen financieel risico meer wanneer ze niet meer in loondienst zou zijn. Daarom zal ze hoogstwaarschijnlijk ook niet lang meer in loondienst werken. En aangezien ze die praktijk maar een paar dagen per week open heeft gaan we dan veel meer tijd samen hebben.

Vrijheid

Eén ding gaf echter de doorslag om mijn baan op te zeggen. Ik kreeg steeds meer zin om echt vrij te zijn om bezig te kunnen zijn met dingen die er voor mij het meeste toe doen. Zonder overigens al precies te weten welke dingen dat dan gaan zijn. Behalve dan dat ik meer aan lichaamsbeweging wil gaan doen, meer tijd en energie wil hebben voor sociale contacten en dat ik creatief bezig wil zijn. En dat ik alles in een rustiger tempo wil gaan doen.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.

Reacties omgeving

Mijn familie en vrienden wisten van mijn plannen en zijn zonder uitzondering blij voor me. Heel leuk vind ik.

Iedereen die ik sprak op mijn werk vond het jammer dat ik ga stoppen. Maar tegelijkertijd was iedereen in mijn beleving oprecht blij voor me, heel leuk. En iedereen vond het dapper van me. Ook vond ik het heel sympathiek dat diverse mensen aangaven dat ze dachten dat ik direct terug kon komen, mocht mijn nieuwe leven me tegenvallen. Ik acht de kans overigens heel klein dat ik van dat potentiële aanbod gebruik ga maken.

Mijn manager was erg teleurgesteld dat ik ga stoppen, maar had ook alle begrip voor mijn stap. Hij bood me aan om mee te denken hoe we zaken anders zouden kunnen inrichten zodat ik wilde blijven. Ik waardeerde dat, maar ben het gesprek daar niet verder met hem over aangegaan. Ik wil nu ook echt vrij zijn en heb het geld simpelweg niet nodig.

Ik heb bij mijn directe collega’s overigens niet benadrukt dat ik verwacht nooit meer te hoeven werken voor geld. Dat zal wellicht bijgedragen hebben aan het feit dat iedereen het zo dapper van me vond. Aan collega’s die het vroegen heb ik gezegd dat ik voldoende reserves heb om de stap te zetten om te stoppen met werken en na te denken wat ik verder met mijn leven wil gaan doen.

Al met al kijk ik terug op een leuke, zeer leerzame periode van ruim 22 jaar werken in loondienst. Ik zie enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn leven!

Zie trouwens hier als je nog wat meer achtergrond over mij wilt weten.

Hoever ben jij op je reis naar financiële onafhankelijkheid?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12381 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

114 gedachten over “Ik ben gestopt met werken

 • Laurens

  Gefeliciteerd !

  Ik ben pas net een jaar begonnen met sparen en investeren in indexfondsen (ben nu 32 jaar) en verwacht nog 12-15 jaar nodig te hebben.

  Blijf je anoniem nu je je baan hebt opgezegd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Succes en veel plezier op je reis!

   Ik heb er even over nagedacht en heb besloten, ook nu ik geen werkgever meer heb, anoniem te blijven. Ik heb geen behoefte aan echt persoonlijke publiciteit.

 • DeBudgetman.nl

  Wow!
  En ineens is het zover. Dan breekt er echt ineens een heel nieuwe fase aan. Geniet ervan en ik ben benieuwd hoe goed de nieuwe vrijheid gaat bevallen.

  Van harte gefeliciteerd!

 • Evelien

  Wat goed van je en gefeliciteerd met deze enorme stap! Ik ben toevallig ook 22 jaar in loondienst maar pas vorig jaar begonnen met FIRE. Ik hoop daardoor rond mijn zestigste te kunnen stoppen met werken, dus voorlopig gaan we nog even door.

 • F

  Wow! Supergaaf dat je nu die stap kunt zetten! Ben benieuwd wat je allemaal gaat doen nu je niks meer ‘moet’?!
  Hoe lang ben je nu eigenlijk bezig geweest om je financiële buffer hiervoor op te bouwen? (Even als referentie ik ben nog niet heel lang geleden me in deze materie gaan verdiepen ;-))

 • Henriëtte

  Gefeliciteerd Mr. FOB, wat fijn dat je je doel hebt bereikt. Geweldig om nu in alle vrijheid invulling aan je verdere leven te geven. Zelf ben ik helaas pas vorig jaar begonnen met jouw tips en ik ben (al) 56. Maar jouw tips hebben me tot dusver al veel inzichten gegeven, dus dank daarvoor!

 • ErikF

  Gefeliciteerd. Blijf ons op de hoogte houden hoe je je tijd nu gaat indelen. Nadat ik 2 jaar geleden gestopt ben merk ik dat ik minder zorgvuldig/efficient met mijn tijd omga sinds er minder druk is om wat op tijd af te hebben. Er blijven ook meer dingen liggen die ik zou willen doen maar (nog) steeds niet aan toe kom. Gelukkig zijn er ook de nodige zaken die wel aan bod komen. Geniet ervan!

  • Angela

   Hier ben ik ook wel bang voor dat dat gaat gebeuren: als de druk van de ketel is dat de indeling van de tijd niet meer zo efficiënt is en er alsnog dingen blijven liggen die je graag doet, omdat je bijvoorbeeld meer lanterfantert. Ik vraag me af of iemand weet hoe je dat kunt voorkomen of hoe je daar aan kunt werken om het te voorkomen?

 • Marijn

  Interessant. Kan je in een post meer toelichten over je financiële strategie nu je gestopt bent met werken? Hou je dezelfde mix indexfondsen/obligaties aan, of ga je langzaam over op een hoger percentage in obligaties?

 • Mr. Thinkingbig

  De stap waar we toch allemaal een beetje naartoe werken. Hulde! Lekker vieren nu en de komende tijd proberen echt even te detoxen. En daarna zal het je wel weer gaan kriebelen vermoed ik. Ik zie je toekomstige projecten tegemoet 🙂

 • Jasper

  Gefeliciteerd!!
  Het is inderdaad een spannende stap. Ik stop zelf per 1 mei aanstaande. Dan ben ik 64,5 jaar. Jouw verhaal kan ik bijna kopiëren, echter mijn echtgenote heeft geen eigen praktijk of baan. Ik weet ook niet wat er op mijn pad kom. Wel wil ik meer ontspannen. Niet door extreem veel te gaan reizen, maar gewoon huisje boompje beestje. Wat oude hobby’s oppakken en meer sociale contacten. Ook meer bewegen,,,,, Ik hoop dat je wel blijft schrijven, want ik geniet steeds van je stukjes.
  Succes!!

 • Audrey

  Gefeliciteerd! Ik klikte even door naar het artikel over de pop-up-huizen, en ik maak me wel wat zorgen over de brandveiligheid van de gebruikte materialen. Duik daar nog even in, je hebt nu toch tijd zat 😉 Geniet ervan!

 • B at Fire The Boss

  Wauw, wat goed! Heel erg gaaf, gefeliciteerd met deze stap! En zoals op Reddit de traditie is: go fuck yourself!

  Ik ben heel erg benieuwd te lezen over je eventuele nieuwe projecten, want ik kan me zo voorstellen dat niks doen snel gaat vervelen ;-).

 • Marijke

  Wat leuk om te lezen dat je doel is bereikt, gefeliciteerd. Het grote avontuur is begonnen, ik wens je heel veel plezier en ik hoop jouw voorbeeld binnen een paar jaar te volgen,

 • snelengezond

  Eerst financieel onafhankelijk worden en daarna downsizen. Klinkt erg als het verhaal van Dr Doom, die ik overigens via jouw lijst met aanbevelingen gevonden heb. Ik ben stikjaloers en gun je alle vrijheid en geluk.

  • snelengezond

   Mocht je overigens met je voornemen van meer lichaamsbeweging ook vormen van krachttraining bedoelen, en je bent op zoek naar wat informatie, stuur me dan een bericht. Je hebt mij met jouw blog erg geholpen een jaar geleden en ik zou graag iets terug doen.

 • BartH

  Wat een speciale blogpost: De finish van je avontuur richting financiële onafhankelijkheid! Een hoop mensen beginnen met enthousiasme maar veranderen na een paar jaar toch van plan, en jij hebt het gewoon echt gered. Ik hoop dat je ontzettend gaat genieten de komende tijd!

 • Arda

  Wat leuk voor je! Ik hoop dat het je alles brengt waar je op hoopt. Spannende nieuwe fase.
  Voor mij is het nog ver weg, ben eigenlijk pas afgelopen jaar serieus begonnen met beleggen en dan voorlopig vooral voor studie van m’n dochter en ons pensioen. Hoop met de tijd steeds een hoger percentage te kunnen beleggen dus wie weet valt dat pensioen uiteindelijk vroeger…

  Blijf je wel bloggen trouwens?

 • dhk40

  Fantastisch nieuws! Gefeliciteerd!
  Geniet ervan en ik hoop dat we blijven genieten van jouw blog.
  We (55 en 52 jaar) hebben plannen om over 1,5 jaar te stoppen met werken.

 • Jan

  Van harte gefeliciteerd en welkom bij de club! Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad en ik denk niet dat jij er spijt van zult krijgen, je hebt hier wel erg grondig naartoegewerkt en je hebt je zaken veel beter op orde dan ik. Geniet met volle teugen van de extra vrijgekomen tijd, ik hoef je niet te vertellen hoe ongelooflijk kostbaar die is.

 • MrPFP

  Gefeliciteerd! Als een doel waar jaren naar toe wordt gewerkt gehaald wordt is dat een echte mijlpaal.
  Ik ben ook nieuwsgierig naar het vervolg. Hoe vul je je dagen nu, maar vooral ook over een jaar of over 2 jaar. Ben benieuwd. De meeste leeftijdsgenoten zullen nog werken en ik ben benieuwd of het ook makkelijk of moeilijk is sociale contacten intensiever te maken.
  Ook ben ik benieuwd naar je beleggingsbeslissingen die je nu maakt of de komende jaren. Wordt het defensiever? En dan meer obligaties met de huidige rentestand? De beleggingsstrategie vanaf die punt wordt helemaal niet zoveel over geschreven vind ik. Dus ben erg benieuwd.
  Heel veel plezier en geluk toegewenst in deze fase van het leven!

 • Jaco078

  Ik volg je blog, Reddit en de FIRE-community al jaren, maar jij bent de eerste waarvan ik hoor dat die echt gestopt is. Wat gaaf en een inspirator voor velen.
  Wat is je leeftijd nu, rond de 40?
  Is is je asset-mix nog steeds bijna 100% VWRL?

 • Mark

  Wat een groots moment zal dat geweest zijn voor je, toen je het je baas vertelde!

  Echt heel tof, Mr FOB, het is je gegund. En heel inspirerend voor je volgers, want je laat zien dat onafhankelijkheid écht bereikbaar is. Ik hoop dat we nog lang van je blog mogen blijven genieten.

 • Mark

  Geweldig zeg! Van harte proficiat met het nemen van deze stap! Heel veel plezier en geluk in het volgende hoofdstuk van je leven!

  Ik kreeg net zelf een visioen van mijn 25-jarig jubileum waar ik de microfoon pak en per direct mijn ontslag indien hahaha!
  Dat zou in 2026 zijn, als ik 51 ben.

 • Ineke

  Wat superleuk voor je zeg, geniet ervan, het moet inderdaad een bijzonder gevoel zijn. Ik werk nog vijf jaar, dan ben ik zestig en heb voldoende middelen om te stoppen. Ik ben ook op wat latere leeftijd tot de conclusie gekomen dat ik niet tot 67 verplicht wil werken dus stop ook iets later, na 39 jaar noeste arbeid. 😉
  Ik ben er echter heel blij mee dat ik het zo kan vervroegen. Hoe oud ben jij nu en wanneer ben je gaan reserveren voor dit moment?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik ben nu 49. Ik ben 5-6 jaar geleden flink gaan snoeien in mijn uitgaven toen ik het FO concept ontdekte op zoek naar een escape uit de ratrace. Dat snoeien zorgde ervoor dat ik veel minder nodig heb om te kunnen stoppen dan ik ooit had kunnen vermoeden. En dat het vermogen opbouwen veel sneller ging. Ik had toen overigens al wel flink wat vermogen opgebouwd, ik beleg al ruim 30 jaar.

 • R

  Succes!
  Ik ben aan het sparen maar ik moet nog een paar jaar. Ben zelf 50 en ik wil stoppen voor mijn 55ste. Het huis heb ik afgelost, belegen doe ik niet.

 • Anoniem

  Gefeliciteerd! Heel knap. Ik ben net begonnen met t grote plan, heb nog een lange weg te gaan maar heb veel aan je adviezen. (Ik hoop dus stiekem dat je nwe status niet t einde van je blog is….)

 • De kleine belegger

  Gefeliciteerd! Het is je gegund.

  De reactie van je manager is ook heel herkenbaar. Als je je baan opzegt gaan er deuren open die daarvoor gesloten bleven.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Bedankt voor jullie sympathieke reacties, heel leuk! Ik stop voorlopig overigens niet met bloggen, dit is een van de dingen die ik erg leuk vind om te doen.

 • indefruitboomgaard

  Gefeliciteerd!
  Mooi en spannende stap. Hij ligt voor mij ook voor de deur. Al moet ik over een tijdje nog wel (deeltijd) werk regelen.

 • Pecunia

  Gefeliciteerd mr Fob!
  Vraag me stiekem wel af hoe vaak je die rekensom hebt gemaakt voordat je echt zeker wist dat je ging stoppen.. 🙂
  Hoop dat je nu je nieuwe leven ook nog wat tijd over hebt voor je trouwe lezers..!
  Het ga je goed..

 • Peter

  Indien je zelfstandig bent dan ben je altijd geheel vrij en laat je personeel voor je werken. De kassa loopt door en je kan zelf andere dingen doen.
  Waarom 30 jaar voor een schamel loontje voor een baas werken? Nog zo veel jaar en dan kan ik stoppen…Hou er rekening mee dat je ook ziek kan worden of op je 50e dood neer valt. Heb je dan geleefd? Wat wil je nog zo graag.doen na je 60e?
  Je moet in het hier en nu leven.
  Wat ik hier nu lees is werken voor het geld en eindelijk mag je stoppen.
  Advies: start voor je zelf!

  • Geldover

   Super! Ga er lekker van genieten. Je hebt er hard genoeg voor gewerkt altijd. Wij moeten nog wel even al ben ik gelukkig met elk klein stapje dat ik vooruit zet op de weg naar FO.

 • Richard

  Ontzettend stoer van je, Mr. Fob, dat moet een spannend moment geweest zijn, het gesprek met je manager.

  Ik ben er nog lang niet, maar het zou voor mij een grote stap zijn, ondanks dat “het kan” het ook gewoon “doen”. Je hebt er lang naar toegewerkt, ik hoop dat je vind wat je zoekt. Well done!!

 • Anna

  Ik ben heel benieuwd hoe je t gaat ervaren. Werk zelf 3 dagen, kinderen bijna uit huis, nog geen kleinkinderen maar ik moet er niet aan denken om niet meer te werken. Het geeft mij toch structuur en doel, ben ook niet supersociaal met veel contacten en clubjes dat zal ook schelen.

 • Niels

  Gefeliciteerd!! Mooi om te zien dat een situatie waar je niet gelukkig mee was, volledig hebt weten om te vormen. En daar zelfs volledige vrijheid van gemaakt. Erg veel bewondering voor.

 • Robbert

  goed hoor, Stoer dat je de stap hebt gezet. Er naar toe werken is 1 ding, maar de daadwerkelijke stap nemen is weer een andere drempel die je toch moet nemen.
  ik sta ook in dubio; Ben nu 53. nu stoppen of nog 2 jaar doorgaan, maar durf de stap nog niet te nemen. heb er slapeloze nachten van; ook al omdat ik het niet echt meer naar mijn zin heb op mijn werk.

 • Ronald

  Heel veel succes met de nieuwe fase in je leven. Begrijp het helemaal, het is alsof ik een deel van het artikel zelf geschreven heb, behalve dan dat laatste deel met het ontslag nemen 🙂 Ik begrijp ook heel goed de psychologische knop die je moet omdraaien. Ik doe het minder drastisch, ik ben iets materialistischer ingesteld, maar ik hoop over vijf jaar als ik 57 ben, met vroeg pensioen te gaan. Een hele kast vol projekten die ik nooit echt heb doorgezet, maar waar ik o zo veel zin in heb zoals een elektrisch gitaar, een cursus tekenen, de landen die ik uitgebreid wil gaan zien, zonder de stress van de korte vakantietijd. Veel meer buiten in de natuur zijn. Ik zal ook een knop moeten omdraaien tegen die tijd en de verlokking om toch weer een jaartje langer te blijven werken zal best groot zijn.

 • Angela

  Fantastisch nieuws, gefeliciteerd! Ik hoop dat je deze website aanhoudt want je inspireert me enorm. Ik ben nog maar net begonnen, ben 33, ik verwacht (hoop) op ons 55ste uiterlijk te kunnen stoppen met werken.

 • Heidi Bouman

  Wat zal dat een gelukzalig gevoel geven: niet meer te hoeven werken, omdat je genoeg geld hebt verdiend! Het spreekt bij mij tot de verbeelding, een droom… van harte gegund! Heb je dit pad zo uitgestippeld of kwam je er gaandeweg achter?

  Vriendelijke groeten, Heidi

 • HereIsTom

  Gefeliciteerd! Een mooie stap na al je financiële inspanningen.
  Hopelijk blijf je wel blogen hoe het nu verder gaat en ook zou het leuk zijn om te weten hoe het nu financieel gaat.
  Ik denk nog twee jaar en dan ga ik dezelfde staap nemen.

 • Danny

  Welke save withdrawl ratw ga je aan houden? En hoeveel keer je inkomen heeft u gespaard?

  Had je een jaar geleden eigenlijk ook al kunnen stoppen?

  reken je aow en werkgevers pensioen en brand new day ook mee met de SWR?

  Succes en veel plezier, je nieuwe hobby zou misschien ook altijd nog leuke extra’s op leveren.

  Gaan jullie nu ook meer op reis?

  Het is zoveel goedkoper om te vliegen als je gewoon de goedkoopste blucht van een heel jaar kunt kiezen 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zal binnenkort wel een keer een post plaatsen over de financiële aspecten van mijn stop. Ik weet niet of we meer gaan reizen, ik moet eerst eens kijken hoe mijn nieuwe leven zonder loondienst me bevalt.

 • Dutch Mustachian

  Gefeliciteerd Mr Fob!

  Wat ontzettend gaaf. Ik heb al je posts gelezen en veel aan je ideeën gehad. Nog niet eerder een reactie gegeven, maar nu wel, want dit is zeker een reactie waard. Mensen als jij laten zien dat FO mogelijk is, en geven vertrouwen dat het ook echt te bereiken is.

  Bedankt voor al je posts tot nu toe, en ik hoop ook van je te lezen hoe het verder gaat nu je van je vrijheid kan genieten.

 • eenPassiefInkomen

  Gefeliciteerd ?
  Eindelijk het doel bereikt EN de stap gemaakt. Dit is waar ik ook naar toe aan het werken ben en het is leuk om te zien dat het mogelijk is. Tegelijkertijd ook grappig om te zien dat het echt maken van deze beslissing dan weer moeilijk is terwijl je er al jaren naar toe werkt.
  Succes en hopelijk zien we veel leuke blogs terug op dit blog nu je meer tijd hebt 😉

 • Juliette

  van harte gefeliciteerd! een mooie mijlpaal en ik kan me idd goed voorstellen dat de stap om je baan op te zeggen uiteindelijk best groot is. Ik hoop idd, dat je, ondanks dat je gestopt bent, kijk ik uit naar nog veel meer blogs van jouw hand!

  • Mr. Groeigeld

   Knap hoor, en erg stoer dat je al op je 49e kunt stoppen met werken en vrij kunt kiezen wat je hierna doet.
   Zelf willen we rond ons 58e stoppen met werken, maar laatst heb ik berekend dat we met minder uitkunnen dan gedacht. Wellicht (met opeten van vermogen) kan het dus nog wel een slagje eerder.

 • huub

  klinkt euforisch, maar alles went uiteraard…. ook vrijheid van doen en laten.
  & na verloop van tijd zul je toch weer gaan zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding.
  de overgrote meerderheid van loterijwinnaars blijft, na de eerste euforie, trouwens ook gewoon doorwerken.

 • Crystal

  Gefeliciteerd, wat een mijlpaal! Bedankt voor de geruststelling dat je door gaat met deze website. Ik ben zo blij met de duidelijke en grondige uitleg over FIRE-onderwerpen (in het Nederlands!). Ga zo door! 🙂

 • Paul

  Hoi! Succes maar vooral veel plezier gewenst! Knappe stap maar vooral dat je zover gekomen bent op een in mijn ogen gebalanceerde en nuchtere manier. Een voorbeeld voor velen. Dank voor het delen van je inzichten! Hopelijk blijf je dat doen!

 • Lolapaloza

  Ik (tot nu toe een stille lezer) ben heel blij voor je. Toch word ik er ook wel een beetje weemoedig van. Het einde van een tijdperk.. Ze zeggen wel eens: Na iedere voltooiing ontstaat er een leegte. Voel jij dat ook zo? Ik hoop snel weer wat van je te lezen!

 • Ruud

  Van harte gefeliciteerd Mr FOB en heel veel plezier toegewenst! Heel inspirerend voor mij als 30 jarige die nu ongeveer een jaar met een soortgelijke strategie bezig is.

 • MarkB

  Gefeliciteerd. Het is je gegund!

  Ik lees nog maar kort je blogs en heb de eerste stappen genomen in beleggen. Ik hoop dat je ons blijft helpen met inspiratie om hetzelfde te bereiken wat jij bereikt hebt! Ben ook benieuwd of je nog andere inzichten gaat opdoen nu jij deze stap hebt genomen. Komt alles uit zoals verwacht? Wat zou je mogelijk anders hebben gedaan? Ik vermoed dat je hierover pas over een tijdje iets kunt schrijven. Nogmaals gefeliciteerd!

 • Frank | GeldGewoontes

  Beste mr. FOB gefelciteerd met het al kunnen stoppen met werken. Wat een mijlpaal en wat een heerlijk gevoel moet dat met zich meebrengen.

  Al geruime tijd volg ik je site en met veel plezier heb ik dan ook je adviezen en aanbevelingen gelezen. Zelf ben ik ook druk bezig met FO en alles wat daaromheen hangt.

  Geïnspireerd door jou en andere financiële bloggers ben ik recentelijk dan ook m’n eigen blog begonnen.
  Mijn insteek is vooral de manier waarop mensen naar geld kijken te veranderen en door veelal op de vaste lasten te besparen, dit te investeren om zo geleidelijk een mooie financiële buffer op te kunnen bouwen.

  Hopelijk kan ik op vergelijkbare wijze mensen bereiken en inspireren.

  Maar voor nu, geniet er lekker van!

 • Adine

  Heerlijk zeg, fijn dat je dit punt bereikt hebt! Ik ben ontzettend benieuwd hoe die zee van vrijheid je gaat bevallen. Valt vast niet tegen!

 • Belia

  Gefeliciteerd. Geniet van je vrijheid.

  Nu ik een paar jaar niet meer werk heb ik voor mezelf een aardige daginvulling gevonden. Voornamelijk in de zomer. In de winter moet ik mezelf voorhouden dat ik genoeg te doen heb, maar dat het een tijdelijk iets is dat ik iets minder doe.

  Nadat ik de financiële achterstand als vrijwilliger bij de vereniging heb weggewerkt, heb ik dat werk overgedragen. Gelukkig maar, want in de zomer heb ik echt veel te doen.

 • FMU

  Fantastisch!!! Congrats!!

  Mijn man (47) en ik (42) werken op dit moment fulltime(+) en zouden vandaag ook kunnen besluiten om te stoppen met werken. We moeten dan overigens wel het geld uit onze stenen halen. Maar wij denken er op dit moment overigens beiden nog niet aan om op korte termijn te stoppen of minder te gaan werken. Daarvoor vinden wij ons werk nu nog veel te leuk. Maar de financiële vrijheid hebben voelt tussen de oren wel ONWIJS fijn.

 • Mr. Robot

  Van harte gefeliciteerd Mr. FOB, leuk om te zien hoe nog iemand van Nederlandse bodem de stap waagt (looking at you Mr. CheesyFinance).

  Geniet, rust uit en ervaar. Ik kijk er naar uit om een nieuwe blog van je te lezen over een tijdje.

 • BescheidenBeurs

  Mooi! Vooral dat ‘one more year syndrome’ lijkt mij iets waar ik zeer gevoelig voor zal zijn. Zoals het er nu uit ziet kan ik rond 2025 stoppen met werken, maar ik zit toch al excelletjes te maken wat er gebeurt als ik nog wat langer doorwerk en een hoger vermogen opbouw.

 • NedoLaanen

  Tjonge, wat een boel reacties. Van harte gefeliciteerd! Een grote en misschien enge stap om te nemen, maar dit was dan wel het uiteindelijke doel, dus de stap moest sowieso genomen worden. Ik ben benieuwd hoe deze gewonnen vrijheid je de komende paar jaar afgaat. Het zal wel even wennen worden, maar het wordt vast een groot succes.

  Ik ben zelf enkele maanden geleden ook een blog begonnen om mijn ‘reis’ naar financiële onafhankelijkheid vast te leggen, maar ik heb nog vrij weinig lezers. Ik ben dan ook nog maar net begonnen met mijn blog en ik moet nog de nodige promotie doen. Ik ben nu ongeveer 5 jaar aan het sparen en beleggen en volgens mijn berekeningen lig ik nog prima op koers om over nog eens 5 jaar te kunnen stoppen met mijn huidige werk. Ik ben dan overigens wel van plan om meerdere kleine bedrijfjes te beginnen om nog wat extra centjes erbij te verdienen en omdat het gewoon leuk is.

  Groet,
  Nedo Laanen

 • A.

  Geweldig, gefeliciteerd! Mooi om te lezen. Ik ben zelf 22 jaar en lees sinds 2 maanden financieelonafhankelijkblog. Helpt me enorm om alles te begrijpen! Ben begonnen met investeren in indexfondsen, een goede investering!

 • Empire

  @Mr. FOB
  Welkom bij de financieel onafhankelijken!
  Al zeg ik dit met enige aarzeling. Je schrijft namelijk hierboven: “Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.” En in ‘Over mij’ staat: “Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 [cijfers doorgehaald] 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.”
  Bestaat jouw financiële onafhankelijkheid bij de gratie van een nog vier jaar doorwerkende vrouw, een bestendige relatie met haar (geen echtscheiding) en een toekomstige kleinere woning? Graag enige toelichting/verduidelijking.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik ben financieel onafhankelijk, ook als ik zou scheiden en/of niet kleiner zou gaan wonen. Mijn vrouw is het niet. Als we niet verhuizen zou ik nog een paar jaar door moeten werken om zo ook mijn vrouw mede financieel onafhankelijk te krijgen op basis van gezamenlijk vermogen. Als we kleiner en energieneutraal gaan wonen verwacht ik dat we nu al samen financieel onafhankelijk zijn gebaseerd op gezamenlijk vermogen.

  • Empire

   @Mr. FOB
   Dank voor je reactie: het is mij duidelijk zo.
   Ik wil nog twee zaken aansnijden. Een daarvan is het arbeidsverleden. Dat van jou is 22 jaar in loondienst. Heb je (ooit) overwogen dit verleden op een of andere manier te gelde te maken? Door vrijwillig op te stappen bestaat er immers geen recht op een uitkering.
   Spelen voor jou naast wettelijke bepalingen ook ethische/morele overwegingen hierbij een (overwegende) rol?
   Hoe wordt daar binnen de ‘FIRE-community’ over gedacht? Ik lees daar eigenlijk nooit iets over.
   Tot slot. Heeft het stoppen met werken van Mr. CF nog invloed gehad op je beslissing? Jullie schijnen elkaar te kennen. Als ik op zijn blog kijk, zie ik dat zijn wederhelft vooralsnog ook doorgaat met werken. Een vergelijkbare situatie, zo lijkt het althans.

   • Mr FOB Bericht auteur

    Ik heb niet overwogen WW proberen te krijgen vanwege morele overwegingen.
    Mr CF zijn stap heeft geen invloed gehad op mijn beslissing, maar vind het wel leuk dat hij ook gestopt is.

 • Fleur

  ik ben wel benieuwd hoe FIRE mensen tegen het volgende aankijken; als je nu goed opgeleid bent, en bijvoorbeeld 2 dagen per week werkt zodat je precies rond kan komen totdat je AOW bereikt hebt en de staat je verzorgt. dan geniet je optimaal, want als je later nog allerlei dingen wilt gaan ondernemen heb je mogelijk de kans dat je minder jong en vitaal bent.

 • meneerschaap

  Wat een geweldige prestatie! Zelf heb ik nog wel wat jaren te gaan. Tot die tijd zal ik jouw blog zeker in de gaten houden om te lezen hoe het je vergaat. En natuurlijk voor de nodige dosis inspiratie en tips.

 • Jeffry

  Hi Mr Fob,

  gefeliciteerd met het financieel onafhankelijk zijn! Ik sta aan de vooravond om aan het hele FIRE avontuur te beginnen.

  Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is hoe je “het” nu doet nu je financieel onafhankelijk bent.

  1) Hou je nog steeds de verdeling aandelen/obligaties aan zoals in de online tool?
  2) Doe je nu nog steeds een maandelijkse inleg, of onttrek je alleen geld zoals je beschrijft in de blog over de veilige marge wat je kunt onttrekken (in jouw geval 3,5%)?
  3) Doe je verder nog iets “anders” met je vermogen of opbouw dan je deed toen je nog in loondienst was?

  Bedankt alvast voor je antwoord en geniet van je financieel onafhankelijke tijd!

  Groet,

  Jeffry

 • Rick

  Ik realiseer me dat je een (financieel) plan hebt, maar als ik op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kijk, verandert (= keldert) je pensioenuitkering significant wanneer je stopt met werken. Je stopt immers de komende (ca.) zeventien jaren met de pensioenafdracht, via je werkgever. Hoe kijk je hier tegen aan? Heb je min-of-meer exact uitgerekend wat deze pensioenhoogte gaat worden? Ik kon er niks van vinden in je posts, ook op de diverse blogs/fora/rekentools kan ik er nergens iets over vinden.

 • Rick

  Dat is een duidelijk antwoord, dank je wel!

  Nog een laatste vraag. Heb je je ook verdiept in de hoogte van je aanvullend pensioen (opgebouwd via je werkgever), of dat op je ca. 67e hetzelfde is als wat nu in je pensioenoverzicht staat? Of wordt dat nu ook, naar beneden, aangepast?

 • Nathaly

  Fijn dat ik deze blog gevonden heb! Ik ben 48 en mijn doel is ook voor mijn 50e te stoppen met werken door financieel onafhankelijk te zijn. Zodra ik even tijd heb wil ik meer lezen, interesse is gewekt!