Ik ben gestopt met werken


Ik ben gestopt met werken. Lees hier meer!Ik heb de knoop doorgehakt en heb mijn baan opgezegd! Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen.

One more year syndrome

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Inkomsten missen

Ik heb tijd nodig gehad om een relatief zekere bron van inkomsten op te geven. Ondanks dat ik op basis van mijn sommetjes verwacht financieel veilig te zijn voelt het toch als een spannende stap. Ik vind zekerheid namelijk fijn en zekerheid heb ik niet. En elke maand flink wat geld overhouden en beleggen voelde ook erg goed!

Collega’s missen

Daarnaast heb ik de tijd nodig gehad om te accepteren dat ik het contact ga verliezen met een aantal leuke collega’s. En dat ik een aantal leuke uitdagingen die ik had in mijn werk zal gaan missen.

Mijn vrouw

Ook heb ik wat langer doorgewerkt dan dat ik denk dat voor mezelf financieel gezien strikt noodzakelijk was. Ik wil namelijk graag samen met mijn vrouw financieel onafhankelijk zijn. Maar doorwerken om dit voor elkaar te krijgen werd steeds minder noodzakelijk.

Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.

Al met al loopt ze nu al vrijwel geen financieel risico meer wanneer ze niet meer in loondienst zou zijn. Daarom zal ze hoogstwaarschijnlijk ook niet lang meer in loondienst werken. En aangezien ze die praktijk maar een paar dagen per week open heeft gaan we dan veel meer tijd samen hebben.

Vrijheid

Eén ding gaf echter de doorslag om mijn baan op te zeggen. Ik kreeg steeds meer zin om echt vrij te zijn om bezig te kunnen zijn met dingen die er voor mij het meeste toe doen. Zonder overigens al precies te weten welke dingen dat dan gaan zijn. Behalve dan dat ik meer aan lichaamsbeweging wil gaan doen, meer tijd en energie wil hebben voor sociale contacten en dat ik creatief bezig wil zijn. En dat ik alles in een rustiger tempo wil gaan doen.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.

Reacties omgeving

Mijn familie en vrienden wisten van mijn plannen en zijn zonder uitzondering blij voor me. Heel leuk vind ik.

Iedereen die ik sprak op mijn werk vond het jammer dat ik ga stoppen. Maar tegelijkertijd was iedereen in mijn beleving oprecht blij voor me, heel leuk. En iedereen vond het dapper van me. Ook vond ik het heel sympathiek dat diverse mensen aangaven dat ze dachten dat ik direct terug kon komen, mocht mijn nieuwe leven me tegenvallen. Ik acht de kans overigens heel klein dat ik van dat potentiële aanbod gebruik ga maken.

Mijn manager was erg teleurgesteld dat ik ga stoppen, maar had ook alle begrip voor mijn stap. Hij bood me aan om mee te denken hoe we zaken anders zouden kunnen inrichten zodat ik wilde blijven. Ik waardeerde dat, maar ben het gesprek daar niet verder met hem over aangegaan. Ik wil nu ook echt vrij zijn en heb het geld simpelweg niet nodig.

Ik heb bij mijn directe collega’s overigens niet benadrukt dat ik verwacht nooit meer te hoeven werken voor geld. Dat zal wellicht bijgedragen hebben aan het feit dat iedereen het zo dapper van me vond. Aan collega’s die het vroegen heb ik gezegd dat ik voldoende reserves heb om de stap te zetten om te stoppen met werken en na te denken wat ik verder met mijn leven wil gaan doen.

Al met al kijk ik terug op een leuke, zeer leerzame periode van ruim 22 jaar werken in loondienst. Ik zie enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn leven!

Zie trouwens hier als je nog wat meer achtergrond over mij wilt weten.

Hoever ben jij op je reis naar financiële onafhankelijkheid?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12828 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

114 gedachten over “Ik ben gestopt met werken

 • Nathaly

  Fijn dat ik deze blog gevonden heb! Ik ben 48 en mijn doel is ook voor mijn 50e te stoppen met werken door financieel onafhankelijk te zijn. Zodra ik even tijd heb wil ik meer lezen, interesse is gewekt!

 • Rick

  Dat is een duidelijk antwoord, dank je wel!

  Nog een laatste vraag. Heb je je ook verdiept in de hoogte van je aanvullend pensioen (opgebouwd via je werkgever), of dat op je ca. 67e hetzelfde is als wat nu in je pensioenoverzicht staat? Of wordt dat nu ook, naar beneden, aangepast?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja, ik heb gekeken wat ik krijg in mijn huidige situatie. Dat is ook lager dan wanneer ik door was blijven werken.

 • Rick

  Ik realiseer me dat je een (financieel) plan hebt, maar als ik op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kijk, verandert (= keldert) je pensioenuitkering significant wanneer je stopt met werken. Je stopt immers de komende (ca.) zeventien jaren met de pensioenafdracht, via je werkgever. Hoe kijk je hier tegen aan? Heb je min-of-meer exact uitgerekend wat deze pensioenhoogte gaat worden? Ik kon er niks van vinden in je posts, ook op de diverse blogs/fora/rekentools kan ik er nergens iets over vinden.

 • Jeffry

  Hi Mr Fob,

  gefeliciteerd met het financieel onafhankelijk zijn! Ik sta aan de vooravond om aan het hele FIRE avontuur te beginnen.

  Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is hoe je “het” nu doet nu je financieel onafhankelijk bent.

  1) Hou je nog steeds de verdeling aandelen/obligaties aan zoals in de online tool?
  2) Doe je nu nog steeds een maandelijkse inleg, of onttrek je alleen geld zoals je beschrijft in de blog over de veilige marge wat je kunt onttrekken (in jouw geval 3,5%)?
  3) Doe je verder nog iets “anders” met je vermogen of opbouw dan je deed toen je nog in loondienst was?

  Bedankt alvast voor je antwoord en geniet van je financieel onafhankelijke tijd!

  Groet,

  Jeffry

 • meneerschaap

  Wat een geweldige prestatie! Zelf heb ik nog wel wat jaren te gaan. Tot die tijd zal ik jouw blog zeker in de gaten houden om te lezen hoe het je vergaat. En natuurlijk voor de nodige dosis inspiratie en tips.

 • Fleur

  ik ben wel benieuwd hoe FIRE mensen tegen het volgende aankijken; als je nu goed opgeleid bent, en bijvoorbeeld 2 dagen per week werkt zodat je precies rond kan komen totdat je AOW bereikt hebt en de staat je verzorgt. dan geniet je optimaal, want als je later nog allerlei dingen wilt gaan ondernemen heb je mogelijk de kans dat je minder jong en vitaal bent.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik ben financieel onafhankelijk, ook als ik zou scheiden en/of niet kleiner zou gaan wonen. Mijn vrouw is het niet. Als we niet verhuizen zou ik nog een paar jaar door moeten werken om zo ook mijn vrouw mede financieel onafhankelijk te krijgen op basis van gezamenlijk vermogen. Als we kleiner en energieneutraal gaan wonen verwacht ik dat we nu al samen financieel onafhankelijk zijn gebaseerd op gezamenlijk vermogen.

  • Empire

   @Mr. FOB
   Dank voor je reactie: het is mij duidelijk zo.
   Ik wil nog twee zaken aansnijden. Een daarvan is het arbeidsverleden. Dat van jou is 22 jaar in loondienst. Heb je (ooit) overwogen dit verleden op een of andere manier te gelde te maken? Door vrijwillig op te stappen bestaat er immers geen recht op een uitkering.
   Spelen voor jou naast wettelijke bepalingen ook ethische/morele overwegingen hierbij een (overwegende) rol?
   Hoe wordt daar binnen de ‘FIRE-community’ over gedacht? Ik lees daar eigenlijk nooit iets over.
   Tot slot. Heeft het stoppen met werken van Mr. CF nog invloed gehad op je beslissing? Jullie schijnen elkaar te kennen. Als ik op zijn blog kijk, zie ik dat zijn wederhelft vooralsnog ook doorgaat met werken. Een vergelijkbare situatie, zo lijkt het althans.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb niet overwogen WW proberen te krijgen vanwege morele overwegingen.
   Mr CF zijn stap heeft geen invloed gehad op mijn beslissing, maar vind het wel leuk dat hij ook gestopt is.