Ik heb de knoop doorgehakt en heb mijn baan opgezegd! Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen.

One more year syndrome

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Inkomsten missen

Ik heb tijd nodig gehad om een relatief zekere bron van inkomsten op te geven. Ondanks dat ik op basis van mijn sommetjes verwacht financieel veilig te zijn voelt het toch als een spannende stap. Ik vind zekerheid namelijk fijn en zekerheid heb ik niet. En elke maand flink wat geld overhouden en beleggen voelde ook erg goed!

Collega’s missen

Daarnaast heb ik de tijd nodig gehad om te accepteren dat ik het contact ga verliezen met een aantal leuke collega’s. En dat ik een aantal leuke uitdagingen die ik had in mijn werk zal gaan missen.

Mijn vrouw

Ook heb ik wat langer doorgewerkt dan dat ik denk dat voor mezelf financieel gezien strikt noodzakelijk was. Ik wil namelijk graag samen met mijn vrouw financieel onafhankelijk zijn. Maar doorwerken om dit voor elkaar te krijgen werd steeds minder noodzakelijk.

Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.

Al met al loopt ze nu al vrijwel geen financieel risico meer wanneer ze niet meer in loondienst zou zijn. Daarom zal ze hoogstwaarschijnlijk ook niet lang meer in loondienst werken. En aangezien ze die praktijk maar een paar dagen per week open heeft gaan we dan veel meer tijd samen hebben.

Vrijheid

Eén ding gaf echter de doorslag om mijn baan op te zeggen. Ik kreeg steeds meer zin om echt vrij te zijn om bezig te kunnen zijn met dingen die er voor mij het meeste toe doen. Zonder overigens al precies te weten welke dingen dat dan gaan zijn. Behalve dan dat ik meer aan lichaamsbeweging wil gaan doen, meer tijd en energie wil hebben voor sociale contacten en dat ik creatief bezig wil zijn. En dat ik alles in een rustiger tempo wil gaan doen.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.Ik ben gestopt met werken. Lees hier meer!

Reacties omgeving

Mijn familie en vrienden wisten van mijn plannen en zijn zonder uitzondering blij voor me. Heel leuk vind ik.

Iedereen die ik sprak op mijn werk vond het jammer dat ik ga stoppen. Maar tegelijkertijd was iedereen in mijn beleving oprecht blij voor me, heel leuk. En iedereen vond het dapper van me. Ook vond ik het heel sympathiek dat diverse mensen aangaven dat ze dachten dat ik direct terug kon komen, mocht mijn nieuwe leven me tegenvallen. Ik acht de kans overigens heel klein dat ik van dat potentiële aanbod gebruik ga maken.

Mijn manager was erg teleurgesteld dat ik ga stoppen, maar had ook alle begrip voor mijn stap. Hij bood me aan om mee te denken hoe we zaken anders zouden kunnen inrichten zodat ik wilde blijven. Ik waardeerde dat, maar ben het gesprek daar niet verder met hem over aangegaan. Ik wil nu ook echt vrij zijn en heb het geld simpelweg niet nodig.

Ik heb bij mijn directe collega’s overigens niet benadrukt dat ik verwacht nooit meer te hoeven werken voor geld. Dat zal wellicht bijgedragen hebben aan het feit dat iedereen het zo dapper van me vond. Aan collega’s die het vroegen heb ik gezegd dat ik voldoende reserves heb om de stap te zetten om te stoppen met werken en na te denken wat ik verder met mijn leven wil gaan doen.

Al met al kijk ik terug op een leuke, zeer leerzame periode van ruim 22 jaar werken in loondienst. Ik zie enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn leven!

Zie trouwens hier als je nog wat meer achtergrond over mij wilt weten.

Hoever ben jij op je reis naar financiële onafhankelijkheid?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

116 Reacties

  1. van harte gefeliciteerd! een mooie mijlpaal en ik kan me idd goed voorstellen dat de stap om je baan op te zeggen uiteindelijk best groot is. Ik hoop idd, dat je, ondanks dat je gestopt bent, kijk ik uit naar nog veel meer blogs van jouw hand!

    • Knap hoor, en erg stoer dat je al op je 49e kunt stoppen met werken en vrij kunt kiezen wat je hierna doet.
      Zelf willen we rond ons 58e stoppen met werken, maar laatst heb ik berekend dat we met minder uitkunnen dan gedacht. Wellicht (met opeten van vermogen) kan het dus nog wel een slagje eerder.

  2. Gefeliciteerd ?
    Eindelijk het doel bereikt EN de stap gemaakt. Dit is waar ik ook naar toe aan het werken ben en het is leuk om te zien dat het mogelijk is. Tegelijkertijd ook grappig om te zien dat het echt maken van deze beslissing dan weer moeilijk is terwijl je er al jaren naar toe werkt.
    Succes en hopelijk zien we veel leuke blogs terug op dit blog nu je meer tijd hebt 😉

  3. Dutch Mustachian Reageer

    Gefeliciteerd Mr Fob!

    Wat ontzettend gaaf. Ik heb al je posts gelezen en veel aan je ideeën gehad. Nog niet eerder een reactie gegeven, maar nu wel, want dit is zeker een reactie waard. Mensen als jij laten zien dat FO mogelijk is, en geven vertrouwen dat het ook echt te bereiken is.

    Bedankt voor al je posts tot nu toe, en ik hoop ook van je te lezen hoe het verder gaat nu je van je vrijheid kan genieten.

  4. Welke save withdrawl ratw ga je aan houden? En hoeveel keer je inkomen heeft u gespaard?

    Had je een jaar geleden eigenlijk ook al kunnen stoppen?

    reken je aow en werkgevers pensioen en brand new day ook mee met de SWR?

    Succes en veel plezier, je nieuwe hobby zou misschien ook altijd nog leuke extra’s op leveren.

    Gaan jullie nu ook meer op reis?

    Het is zoveel goedkoper om te vliegen als je gewoon de goedkoopste blucht van een heel jaar kunt kiezen 🙂

    • Ik zal binnenkort wel een keer een post plaatsen over de financiële aspecten van mijn stop. Ik weet niet of we meer gaan reizen, ik moet eerst eens kijken hoe mijn nieuwe leven zonder loondienst me bevalt.

  5. Gefeliciteerd! Een mooie stap na al je financiële inspanningen.
    Hopelijk blijf je wel blogen hoe het nu verder gaat en ook zou het leuk zijn om te weten hoe het nu financieel gaat.
    Ik denk nog twee jaar en dan ga ik dezelfde staap nemen.

  6. Wat zal dat een gelukzalig gevoel geven: niet meer te hoeven werken, omdat je genoeg geld hebt verdiend! Het spreekt bij mij tot de verbeelding, een droom… van harte gegund! Heb je dit pad zo uitgestippeld of kwam je er gaandeweg achter?

    Vriendelijke groeten, Heidi

  7. Fantastisch nieuws, gefeliciteerd! Ik hoop dat je deze website aanhoudt want je inspireert me enorm. Ik ben nog maar net begonnen, ben 33, ik verwacht (hoop) op ons 55ste uiterlijk te kunnen stoppen met werken.

  8. Heel veel succes met de nieuwe fase in je leven. Begrijp het helemaal, het is alsof ik een deel van het artikel zelf geschreven heb, behalve dan dat laatste deel met het ontslag nemen 🙂 Ik begrijp ook heel goed de psychologische knop die je moet omdraaien. Ik doe het minder drastisch, ik ben iets materialistischer ingesteld, maar ik hoop over vijf jaar als ik 57 ben, met vroeg pensioen te gaan. Een hele kast vol projekten die ik nooit echt heb doorgezet, maar waar ik o zo veel zin in heb zoals een elektrisch gitaar, een cursus tekenen, de landen die ik uitgebreid wil gaan zien, zonder de stress van de korte vakantietijd. Veel meer buiten in de natuur zijn. Ik zal ook een knop moeten omdraaien tegen die tijd en de verlokking om toch weer een jaartje langer te blijven werken zal best groot zijn.

  9. goed hoor, Stoer dat je de stap hebt gezet. Er naar toe werken is 1 ding, maar de daadwerkelijke stap nemen is weer een andere drempel die je toch moet nemen.
    ik sta ook in dubio; Ben nu 53. nu stoppen of nog 2 jaar doorgaan, maar durf de stap nog niet te nemen. heb er slapeloze nachten van; ook al omdat ik het niet echt meer naar mijn zin heb op mijn werk.

  10. Gefeliciteerd!! Mooi om te zien dat een situatie waar je niet gelukkig mee was, volledig hebt weten om te vormen. En daar zelfs volledige vrijheid van gemaakt. Erg veel bewondering voor.

  11. Ik ben heel benieuwd hoe je t gaat ervaren. Werk zelf 3 dagen, kinderen bijna uit huis, nog geen kleinkinderen maar ik moet er niet aan denken om niet meer te werken. Het geeft mij toch structuur en doel, ben ook niet supersociaal met veel contacten en clubjes dat zal ook schelen.

  12. Ontzettend stoer van je, Mr. Fob, dat moet een spannend moment geweest zijn, het gesprek met je manager.

    Ik ben er nog lang niet, maar het zou voor mij een grote stap zijn, ondanks dat “het kan” het ook gewoon “doen”. Je hebt er lang naar toegewerkt, ik hoop dat je vind wat je zoekt. Well done!!

  13. Van harte! Geniet ervan, heb je blog veel gelezen en je bent mede initiator van mijn pad naar FO.
    Bedankt

    • Super! Ga er lekker van genieten. Je hebt er hard genoeg voor gewerkt altijd. Wij moeten nog wel even al ben ik gelukkig met elk klein stapje dat ik vooruit zet op de weg naar FO.

  14. Indien je zelfstandig bent dan ben je altijd geheel vrij en laat je personeel voor je werken. De kassa loopt door en je kan zelf andere dingen doen.
    Waarom 30 jaar voor een schamel loontje voor een baas werken? Nog zo veel jaar en dan kan ik stoppen…Hou er rekening mee dat je ook ziek kan worden of op je 50e dood neer valt. Heb je dan geleefd? Wat wil je nog zo graag.doen na je 60e?
    Je moet in het hier en nu leven.
    Wat ik hier nu lees is werken voor het geld en eindelijk mag je stoppen.
    Advies: start voor je zelf!

  15. Gefeliciteerd mr Fob!
    Vraag me stiekem wel af hoe vaak je die rekensom hebt gemaakt voordat je echt zeker wist dat je ging stoppen.. 🙂
    Hoop dat je nu je nieuwe leven ook nog wat tijd over hebt voor je trouwe lezers..!
    Het ga je goed..

    • Best vaak :-). Maar uiteindelijk besefte ik me dat ik toch geen zekerheid vind, het is en blijft een gok. Maar wel een weloverwogen gok

    • Ik volg het beurs- en economisch nieuws zo min mogelijk en onderneem zeker geen actie naar aanleiding van dergelijk nieuws. Ik hou simpelweg vast aan mijn strategie en bijbehorende asset allocatie.

  16. indefruitboomgaard Reageer

    Gefeliciteerd!
    Mooi en spannende stap. Hij ligt voor mij ook voor de deur. Al moet ik over een tijdje nog wel (deeltijd) werk regelen.

  17. Bedankt voor jullie sympathieke reacties, heel leuk! Ik stop voorlopig overigens niet met bloggen, dit is een van de dingen die ik erg leuk vind om te doen.

  18. Van harte gefeliciteerd en wat snel gerealiseerd. Wij moeten nog even maar dankzij jouw blog wel een start gemaakt in beleggingen. Veel plezier in je nieuwe fase!

  19. De kleine belegger Reageer

    Gefeliciteerd! Het is je gegund.

    De reactie van je manager is ook heel herkenbaar. Als je je baan opzegt gaan er deuren open die daarvoor gesloten bleven.

  20. Wow, geweldig! Gefeliciteerd. Heel veel plezier met je vrijheid/vrije tijd. Blijf aub wel deze blog voortzetten 😉

  21. Gefeliciteerd! Heel knap. Ik ben net begonnen met t grote plan, heb nog een lange weg te gaan maar heb veel aan je adviezen. (Ik hoop dus stiekem dat je nwe status niet t einde van je blog is….)

  22. Succes!
    Ik ben aan het sparen maar ik moet nog een paar jaar. Ben zelf 50 en ik wil stoppen voor mijn 55ste. Het huis heb ik afgelost, belegen doe ik niet.

  23. Wat superleuk voor je zeg, geniet ervan, het moet inderdaad een bijzonder gevoel zijn. Ik werk nog vijf jaar, dan ben ik zestig en heb voldoende middelen om te stoppen. Ik ben ook op wat latere leeftijd tot de conclusie gekomen dat ik niet tot 67 verplicht wil werken dus stop ook iets later, na 39 jaar noeste arbeid. 😉
    Ik ben er echter heel blij mee dat ik het zo kan vervroegen. Hoe oud ben jij nu en wanneer ben je gaan reserveren voor dit moment?

    • Ik ben nu 49. Ik ben 5-6 jaar geleden flink gaan snoeien in mijn uitgaven toen ik het FO concept ontdekte op zoek naar een escape uit de ratrace. Dat snoeien zorgde ervoor dat ik veel minder nodig heb om te kunnen stoppen dan ik ooit had kunnen vermoeden. En dat het vermogen opbouwen veel sneller ging. Ik had toen overigens al wel flink wat vermogen opgebouwd, ik beleg al ruim 30 jaar.

  24. Geweldig zeg! Van harte proficiat met het nemen van deze stap! Heel veel plezier en geluk in het volgende hoofdstuk van je leven!

    Ik kreeg net zelf een visioen van mijn 25-jarig jubileum waar ik de microfoon pak en per direct mijn ontslag indien hahaha!
    Dat zou in 2026 zijn, als ik 51 ben.

  25. Wat een groots moment zal dat geweest zijn voor je, toen je het je baas vertelde!

    Echt heel tof, Mr FOB, het is je gegund. En heel inspirerend voor je volgers, want je laat zien dat onafhankelijkheid écht bereikbaar is. Ik hoop dat we nog lang van je blog mogen blijven genieten.