Ik heb de knoop doorgehakt en heb mijn baan opgezegd! Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen.

One more year syndrome

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Inkomsten missen

Ik heb tijd nodig gehad om een relatief zekere bron van inkomsten op te geven. Ondanks dat ik op basis van mijn sommetjes verwacht financieel veilig te zijn voelt het toch als een spannende stap. Ik vind zekerheid namelijk fijn en zekerheid heb ik niet. En elke maand flink wat geld overhouden en beleggen voelde ook erg goed!

Collega’s missen

Daarnaast heb ik de tijd nodig gehad om te accepteren dat ik het contact ga verliezen met een aantal leuke collega’s. En dat ik een aantal leuke uitdagingen die ik had in mijn werk zal gaan missen.

Mijn vrouw

Ook heb ik wat langer doorgewerkt dan dat ik denk dat voor mezelf financieel gezien strikt noodzakelijk was. Ik wil namelijk graag samen met mijn vrouw financieel onafhankelijk zijn. Maar doorwerken om dit voor elkaar te krijgen werd steeds minder noodzakelijk.

Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.

Al met al loopt ze nu al vrijwel geen financieel risico meer wanneer ze niet meer in loondienst zou zijn. Daarom zal ze hoogstwaarschijnlijk ook niet lang meer in loondienst werken. En aangezien ze die praktijk maar een paar dagen per week open heeft gaan we dan veel meer tijd samen hebben.

Vrijheid

Eén ding gaf echter de doorslag om mijn baan op te zeggen. Ik kreeg steeds meer zin om echt vrij te zijn om bezig te kunnen zijn met dingen die er voor mij het meeste toe doen. Zonder overigens al precies te weten welke dingen dat dan gaan zijn. Behalve dan dat ik meer aan lichaamsbeweging wil gaan doen, meer tijd en energie wil hebben voor sociale contacten en dat ik creatief bezig wil zijn. En dat ik alles in een rustiger tempo wil gaan doen.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.Ik ben gestopt met werken. Lees hier meer!

Reacties omgeving

Mijn familie en vrienden wisten van mijn plannen en zijn zonder uitzondering blij voor me. Heel leuk vind ik.

Iedereen die ik sprak op mijn werk vond het jammer dat ik ga stoppen. Maar tegelijkertijd was iedereen in mijn beleving oprecht blij voor me, heel leuk. En iedereen vond het dapper van me. Ook vond ik het heel sympathiek dat diverse mensen aangaven dat ze dachten dat ik direct terug kon komen, mocht mijn nieuwe leven me tegenvallen. Ik acht de kans overigens heel klein dat ik van dat potentiële aanbod gebruik ga maken.

Mijn manager was erg teleurgesteld dat ik ga stoppen, maar had ook alle begrip voor mijn stap. Hij bood me aan om mee te denken hoe we zaken anders zouden kunnen inrichten zodat ik wilde blijven. Ik waardeerde dat, maar ben het gesprek daar niet verder met hem over aangegaan. Ik wil nu ook echt vrij zijn en heb het geld simpelweg niet nodig.

Ik heb bij mijn directe collega’s overigens niet benadrukt dat ik verwacht nooit meer te hoeven werken voor geld. Dat zal wellicht bijgedragen hebben aan het feit dat iedereen het zo dapper van me vond. Aan collega’s die het vroegen heb ik gezegd dat ik voldoende reserves heb om de stap te zetten om te stoppen met werken en na te denken wat ik verder met mijn leven wil gaan doen.

Al met al kijk ik terug op een leuke, zeer leerzame periode van ruim 22 jaar werken in loondienst. Ik zie enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn leven!

Zie trouwens hier als je nog wat meer achtergrond over mij wilt weten.

Hoever ben jij op je reis naar financiële onafhankelijkheid?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

116 Reacties

 1. Fijn dat ik deze blog gevonden heb! Ik ben 48 en mijn doel is ook voor mijn 50e te stoppen met werken door financieel onafhankelijk te zijn. Zodra ik even tijd heb wil ik meer lezen, interesse is gewekt!

 2. Dat is een duidelijk antwoord, dank je wel!

  Nog een laatste vraag. Heb je je ook verdiept in de hoogte van je aanvullend pensioen (opgebouwd via je werkgever), of dat op je ca. 67e hetzelfde is als wat nu in je pensioenoverzicht staat? Of wordt dat nu ook, naar beneden, aangepast?

  • Ja, ik heb gekeken wat ik krijg in mijn huidige situatie. Dat is ook lager dan wanneer ik door was blijven werken.

 3. Ik realiseer me dat je een (financieel) plan hebt, maar als ik op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kijk, verandert (= keldert) je pensioenuitkering significant wanneer je stopt met werken. Je stopt immers de komende (ca.) zeventien jaren met de pensioenafdracht, via je werkgever. Hoe kijk je hier tegen aan? Heb je min-of-meer exact uitgerekend wat deze pensioenhoogte gaat worden? Ik kon er niks van vinden in je posts, ook op de diverse blogs/fora/rekentools kan ik er nergens iets over vinden.

 4. Beste,
  Ik weet niet of het al eerder gevraagd is, maar heb je overwogen om belasting te middelen?

 5. Hi Mr Fob,

  gefeliciteerd met het financieel onafhankelijk zijn! Ik sta aan de vooravond om aan het hele FIRE avontuur te beginnen.

  Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is hoe je “het” nu doet nu je financieel onafhankelijk bent.

  1) Hou je nog steeds de verdeling aandelen/obligaties aan zoals in de online tool?
  2) Doe je nu nog steeds een maandelijkse inleg, of onttrek je alleen geld zoals je beschrijft in de blog over de veilige marge wat je kunt onttrekken (in jouw geval 3,5%)?
  3) Doe je verder nog iets “anders” met je vermogen of opbouw dan je deed toen je nog in loondienst was?

  Bedankt alvast voor je antwoord en geniet van je financieel onafhankelijke tijd!

  Groet,

  Jeffry

 6. Wat een geweldige prestatie! Zelf heb ik nog wel wat jaren te gaan. Tot die tijd zal ik jouw blog zeker in de gaten houden om te lezen hoe het je vergaat. En natuurlijk voor de nodige dosis inspiratie en tips.

 7. ik ben wel benieuwd hoe FIRE mensen tegen het volgende aankijken; als je nu goed opgeleid bent, en bijvoorbeeld 2 dagen per week werkt zodat je precies rond kan komen totdat je AOW bereikt hebt en de staat je verzorgt. dan geniet je optimaal, want als je later nog allerlei dingen wilt gaan ondernemen heb je mogelijk de kans dat je minder jong en vitaal bent.

 8. Held ! Maar… hoe ga je nu verder ? Je blijft beleggen (ETF) Ga je je risico’s anders spreiden ? Wij blijven benieuwd !

 9. Ik ben financieel onafhankelijk, ook als ik zou scheiden en/of niet kleiner zou gaan wonen. Mijn vrouw is het niet. Als we niet verhuizen zou ik nog een paar jaar door moeten werken om zo ook mijn vrouw mede financieel onafhankelijk te krijgen op basis van gezamenlijk vermogen. Als we kleiner en energieneutraal gaan wonen verwacht ik dat we nu al samen financieel onafhankelijk zijn gebaseerd op gezamenlijk vermogen.

  • @Mr. FOB
   Dank voor je reactie: het is mij duidelijk zo.
   Ik wil nog twee zaken aansnijden. Een daarvan is het arbeidsverleden. Dat van jou is 22 jaar in loondienst. Heb je (ooit) overwogen dit verleden op een of andere manier te gelde te maken? Door vrijwillig op te stappen bestaat er immers geen recht op een uitkering.
   Spelen voor jou naast wettelijke bepalingen ook ethische/morele overwegingen hierbij een (overwegende) rol?
   Hoe wordt daar binnen de ‘FIRE-community’ over gedacht? Ik lees daar eigenlijk nooit iets over.
   Tot slot. Heeft het stoppen met werken van Mr. CF nog invloed gehad op je beslissing? Jullie schijnen elkaar te kennen. Als ik op zijn blog kijk, zie ik dat zijn wederhelft vooralsnog ook doorgaat met werken. Een vergelijkbare situatie, zo lijkt het althans.

  • Ik heb niet overwogen WW proberen te krijgen vanwege morele overwegingen.
   Mr CF zijn stap heeft geen invloed gehad op mijn beslissing, maar vind het wel leuk dat hij ook gestopt is.

 10. @Mr. FOB
  Welkom bij de financieel onafhankelijken!
  Al zeg ik dit met enige aarzeling. Je schrijft namelijk hierboven: “Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.” En in ‘Over mij’ staat: “Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 [cijfers doorgehaald] 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.”
  Bestaat jouw financiële onafhankelijkheid bij de gratie van een nog vier jaar doorwerkende vrouw, een bestendige relatie met haar (geen echtscheiding) en een toekomstige kleinere woning? Graag enige toelichting/verduidelijking.

 11. Super man! Gefeliciteerd met het nemen van deze stap. Een dapper besluit. Ik hoop dat het je veel gaat brengen en dat je ons op de hoogte houdt via dit blog!

 12. Geweldig, gefeliciteerd! Mooi om te lezen. Ik ben zelf 22 jaar en lees sinds 2 maanden financieelonafhankelijkblog. Helpt me enorm om alles te begrijpen! Ben begonnen met investeren in indexfondsen, een goede investering!

 13. Tjonge, wat een boel reacties. Van harte gefeliciteerd! Een grote en misschien enge stap om te nemen, maar dit was dan wel het uiteindelijke doel, dus de stap moest sowieso genomen worden. Ik ben benieuwd hoe deze gewonnen vrijheid je de komende paar jaar afgaat. Het zal wel even wennen worden, maar het wordt vast een groot succes.

  Ik ben zelf enkele maanden geleden ook een blog begonnen om mijn ‘reis’ naar financiële onafhankelijkheid vast te leggen, maar ik heb nog vrij weinig lezers. Ik ben dan ook nog maar net begonnen met mijn blog en ik moet nog de nodige promotie doen. Ik ben nu ongeveer 5 jaar aan het sparen en beleggen en volgens mijn berekeningen lig ik nog prima op koers om over nog eens 5 jaar te kunnen stoppen met mijn huidige werk. Ik ben dan overigens wel van plan om meerdere kleine bedrijfjes te beginnen om nog wat extra centjes erbij te verdienen en omdat het gewoon leuk is.

  Groet,
  Nedo Laanen

 14. financialchipmunk Reageer

  Van harte gefeliciteerd. Mooie mijlpaal! Geniet van de vrijheid. Dat is onbetaalbaar.

 15. BescheidenBeurs Reageer

  Mooi! Vooral dat ‘one more year syndrome’ lijkt mij iets waar ik zeer gevoelig voor zal zijn. Zoals het er nu uit ziet kan ik rond 2025 stoppen met werken, maar ik zit toch al excelletjes te maken wat er gebeurt als ik nog wat langer doorwerk en een hoger vermogen opbouw.

 16. Van harte gefeliciteerd Mr. FOB, leuk om te zien hoe nog iemand van Nederlandse bodem de stap waagt (looking at you Mr. CheesyFinance).

  Geniet, rust uit en ervaar. Ik kijk er naar uit om een nieuwe blog van je te lezen over een tijdje.

 17. Fantastisch!!! Congrats!!

  Mijn man (47) en ik (42) werken op dit moment fulltime(+) en zouden vandaag ook kunnen besluiten om te stoppen met werken. We moeten dan overigens wel het geld uit onze stenen halen. Maar wij denken er op dit moment overigens beiden nog niet aan om op korte termijn te stoppen of minder te gaan werken. Daarvoor vinden wij ons werk nu nog veel te leuk. Maar de financiële vrijheid hebben voelt tussen de oren wel ONWIJS fijn.

 18. Gefeliciteerd. Geniet van je vrijheid.

  Nu ik een paar jaar niet meer werk heb ik voor mezelf een aardige daginvulling gevonden. Voornamelijk in de zomer. In de winter moet ik mezelf voorhouden dat ik genoeg te doen heb, maar dat het een tijdelijk iets is dat ik iets minder doe.

  Nadat ik de financiële achterstand als vrijwilliger bij de vereniging heb weggewerkt, heb ik dat werk overgedragen. Gelukkig maar, want in de zomer heb ik echt veel te doen.

 19. Heerlijk zeg, fijn dat je dit punt bereikt hebt! Ik ben ontzettend benieuwd hoe die zee van vrijheid je gaat bevallen. Valt vast niet tegen!

 20. Beste mr. FOB gefelciteerd met het al kunnen stoppen met werken. Wat een mijlpaal en wat een heerlijk gevoel moet dat met zich meebrengen.

  Al geruime tijd volg ik je site en met veel plezier heb ik dan ook je adviezen en aanbevelingen gelezen. Zelf ben ik ook druk bezig met FO en alles wat daaromheen hangt.

  Geïnspireerd door jou en andere financiële bloggers ben ik recentelijk dan ook m’n eigen blog begonnen.
  Mijn insteek is vooral de manier waarop mensen naar geld kijken te veranderen en door veelal op de vaste lasten te besparen, dit te investeren om zo geleidelijk een mooie financiële buffer op te kunnen bouwen.

  Hopelijk kan ik op vergelijkbare wijze mensen bereiken en inspireren.

  Maar voor nu, geniet er lekker van!

 21. Gefeliciteerd. Het is je gegund!

  Ik lees nog maar kort je blogs en heb de eerste stappen genomen in beleggen. Ik hoop dat je ons blijft helpen met inspiratie om hetzelfde te bereiken wat jij bereikt hebt! Ben ook benieuwd of je nog andere inzichten gaat opdoen nu jij deze stap hebt genomen. Komt alles uit zoals verwacht? Wat zou je mogelijk anders hebben gedaan? Ik vermoed dat je hierover pas over een tijdje iets kunt schrijven. Nogmaals gefeliciteerd!

 22. Van harte gefeliciteerd Mr FOB en heel veel plezier toegewenst! Heel inspirerend voor mij als 30 jarige die nu ongeveer een jaar met een soortgelijke strategie bezig is.

 23. Ik (tot nu toe een stille lezer) ben heel blij voor je. Toch word ik er ook wel een beetje weemoedig van. Het einde van een tijdperk.. Ze zeggen wel eens: Na iedere voltooiing ontstaat er een leegte. Voel jij dat ook zo? Ik hoop snel weer wat van je te lezen!

 24. Hoi! Succes maar vooral veel plezier gewenst! Knappe stap maar vooral dat je zover gekomen bent op een in mijn ogen gebalanceerde en nuchtere manier. Een voorbeeld voor velen. Dank voor het delen van je inzichten! Hopelijk blijf je dat doen!

 25. Gefeliciteerd, wat een mijlpaal! Bedankt voor de geruststelling dat je door gaat met deze website. Ik ben zo blij met de duidelijke en grondige uitleg over FIRE-onderwerpen (in het Nederlands!). Ga zo door! 🙂

 26. klinkt euforisch, maar alles went uiteraard…. ook vrijheid van doen en laten.
  & na verloop van tijd zul je toch weer gaan zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding.
  de overgrote meerderheid van loterijwinnaars blijft, na de eerste euforie, trouwens ook gewoon doorwerken.

Schrijf een reactie