Lijkt het je niet geweldig om niet per se van alles te moeten, maar vooral alles te mogen? Dat komt goed uit, want eerder eerder stoppen met werken is veel makkelijker dan velen denken. Ik geef hier 11 tips om eerder met pensioen te kunnen gaan en lekker te kunnen gaan doen waar je zin in hebt.

Eerder stoppen met werken – 11 tips:

1. Breng je inkomsten en uitgaven tot in detail in kaart

Ik gebruik hiervoor het FOB huishoudboekje. Je hebt pas grip op je geld als je weet waar het heen rolt. En dan genereert het FOB huishoudboekje ook nog eens automatisch van die mooie, zeer motiverende grafiekjes!

spaarsaldo 2016

Vervolgens kun je met dit inzicht goed berekenen hoeveel je nodig hebt om eerder te stoppen met werken.

2. Betaal jezelf eerst

Wanneer je meer zicht hebt op waar al je geld heengaat kun je makkelijker vooruit plannen. Daardoor kun je, zodra je inkomen binnen komt, meteen het bedrag dat je niet nodig hebt opzij zetten. Dat helpt enorm om vermogen op te bouwen. Want dan is je vermogensopbouw geen sluitpost meer voor als er toevallig wat over blijft aan het einde van de maand. Ik hield op deze manier ruim 60% van mijn maandinkomen over en kon daardoor eerder stoppen met werken.

3. Laat je geld voor je werken

Dat is veel fijner dan andersom, namelijk dat jij moet werken voor je geld. Dit zou je kunnen doen door het geld dat je jezelf betaalt te beleggen. Bijvoorbeeld op dezelfde manier zoals wij dat doen. Of door te investeren in vastgoed, zoals bijvoorbeeld Team CF dat doet. Sparen met de huidige rentestanden gaat het werk in ieder geval niet voor je doen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Zou je wel meer willen weten hoe je eenvoudig tegen minimale kosten heel efficiënt kunt beleggen maar vind je beleggen nog eng? Lees dan mijn post Beleggen voor beginners om je op weg te helpen.

Zet spaargeld dat je aanhoudt overigens wel weg tegen de hoogste rente. Deposito’s bij Raisin hebben vaak de hoogste rentes voor diverse looptijden. Dit zijn deposito’s die onder het Europees depositogarantiestelsel vallen.

Tip: tot en met 30 september 2024 bonus van € 125,- bij Centraal Beheer

4. Ga kleiner wonen

Niet de makkelijkste stap om te zetten, wel hoogstwaarschijnlijk de stap die je het meeste oplevert. Want zoals de meeste Nederlanders ben je hoogstwaarschijnlijk de meeste kosten per maand kwijt aan wonen. Hoe kleiner je woont, hoe meer je overhoudt. Marjolein woont fijn in het klein en Mrs FOB en ik gaan ook kleiner wonen. Niet zo klein als Marjolein overigens. Zie hier haar geweldige, vrijstaande huisje:

Tiny house

5. Rij zo min mogelijk auto en pak zoveel mogelijk de fiets

Voor de meeste Nederlanders de één na grootste kostenpost in het huishoudbudget. Als je je middenklasse auto de deur uit doet en die 3 km woon-werk afstand met de fiets aflegt, levert je dat al ruim €15.000 op in 10 jaar tijd.

6. Minimaliseer

Als je dingen die je niet echt nodig hebt de deur uit doet, dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over die spullen. Ook heb je dan minder onderhoudskosten, waardoor je eerder kunt stoppen met werken. En een opgeruimd huis levert een opgeruimd hoofd op. Marie Kondo is daar heel goed in.

7. Bespaar op je vaste lasten

Einstein

Kleine beetjes maken een groot verschil.

Zie bijvoorbeeld hier hoe wij bespaarden op onze energiekosten.

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen. Daarom noemde deze meneer dit fenomeen al een wereldwonder.

8. Bespaar op je boodschappen

Na woning en vervoer zijn boodschappen meestal de grootste kostenpost van een Nederlands huishouden. En besparen op je boodschappen is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. In de post Goedkoopste supermarkt & bespaartips boodschappen kun je lezen hoe wij ongeveer een kwart van ons boodschappenbudget afgehaald hebben en tegelijkertijd een betere kwaliteit eten zijn gaan kopen.

9. Ga pensioenbeleggen

Hiermee bouw je tot 3 keer meer vermogen op dan met gewoon beleggen. Zo creëer je een veiligheidsmarge. Mocht onverhoopt je gewone vermogen opraken nadat je eerder gestopt bent met werken, dan heb je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd in ieder geval een aanvulling op je AOW. Ervan uitgaande dat die er dan nog is. Zo niet, dan is inkomen uit pensioenbeleggen nog relevanter.

10. Word zoveel mogelijk zelfvoorzienend

Wij verbouwen deels zelf onze groenten en maken zelf onze tafels, buitenmeubels en lampen. Onder deze 11 tips staan wat foto’s van onze maaksels. Ik heb bijvoorbeeld ook, zonder enige ervaring, zelf deze website helemaal opgebouwd. De vaardigheden die je leert maken je onafhankelijker en helpen je flink te besparen.

11. Besef waar het om draait in het leven

De palliatieve verpleegkundige Bronnie Ware heeft de bestseller The Top 5 Regrets of the Dying geschreven. Daarin beschrijft ze de top 5 van spijtbetuigingen die mensen op hun sterfbed haar toevertrouwden.

Nummer 1: mensen hadden spijt dat ze teveel naar de verwachtingen van anderen geleefd hadden en niet méér hun eigen leven geleefd hadden. Gezondheid geeft een ongelooflijke vrijheid, welke weinigen zich realiseren, totdat men tot de ontdekking komt dat men deze vrijheid kwijt is.

Nummer 2: alle (!!) mannen die ze verpleegd had gaven aan dat ze spijt hadden dat ze zoveel gewerkt hadden in hun leven.

eerder stoppen met werken geeft de mogelijkheid om te gaan kamperen

Eerder stoppen met werken: mentale voorbereiding

Maar hoe kun je je nou het beste mentaal voorbereiden op eerder stoppen met werken?

Volgens mij kun je het beste goed nadenken wat je nou echt wilt doen met je tijd. En daarbij is het geheim van een gelukkig vroegpensioen dat je je richt op creëren in plaats van consumeren. Denk na wat je wilt maken. Wil je iets fysieks maken, tekst schrijven, muziek maken, anderen iets leren?

Daarnaast helpt het om de stap richting eerder stoppen met werken te zetten om te beseffen waar het om draait in het leven. Namelijk je dromen najagen nu je gezond bent en je niet teveel richten op carrière maken.

Eigen ervaring

Mijn ouders leven helaas niet meer. Een groot gemis, maar ik heb er ook iets van geleerd.

Ik ben me namelijk gaan beseffen dat we maar een korte tijd in goede gezondheid hier op deze aardbol rondrennen. Dat besef stimuleert mij enorm om de vrijheid om te kunnen doen wat ik wil na te jagen. En dat heeft mijn leven leuker gemaakt omdat ik nu al meer doe wat ik echt wil (update: Ik ben gestopt met werken).

Recent kondigde een collega van me aan dat hij eerder stopt met werken. Hij is 55 jaar, heeft genoeg geld verzameld om niet meer te hoeven werken en dus stopt hij. Hij wil nog andere dingen gaan doen dan werken nu hij nog fit is. Zijn vader was op een leeftijd van 54 jaar overleden, dus ook hij heeft een voorbeeld van dichtbij hoe het leven kan lopen.

Deze collega gaf ook aan dat een andere collega, die begin dit jaar op 52 jarige leeftijd stopte, vooral reacties van onbegrip kreeg. Mensen snapten niet wat hij nou met zijn tijd zou gaan doen.

Eerder stoppen met werken: onbegrip

Ik vermoed dat dit onbegrip voortkomt uit het feit dat veel mensen zo druk zijn met werken en het huishouden, dat ze zich niet goed voor kunnen stellen wat er allemaal nog meer te doen is. En dat ze daardoor bang zijn in een zwart gat te vallen en zich te zullen gaan vervelen als ze eerder stoppen met werken. Velen hebben nauwelijks tijd om naast het werk en huishouden met andere dingen bezig te zijn en hebben dat dus nauwelijks ontwikkeld.

Ook beseffen veel mensen volgens mij niet hoe weinig tijd ze hier in goede gezondheid op deze aardbol hebben. Ik besefte dat ook niet totdat ik mijn meest dierbaren verloor.

Fijn dat de levenswijsheden die Bronnie Ware beschrijft en die ik eerder al noemde tegenwoordig ruim voor het sterfbed van de meesten beschikbaar zijn. Daarmee hoeven wij niet aan het eind van ons leven terug te bekijken en te beseffen dat we eerder hadden willen stoppen met werken.

Begrip

De meeste mensen die ik tegen kom en die met financieel onafhankelijk worden bezig zijn hebben volop ideeën wat ze gaan doen zodra ze kunnen stoppen met werken. Zij hebben nu al verschillende interesses buiten hun baan, waar ze dan meer tijd aan willen gaan besteden.

Daar herken ik mezelf ook goed in. Ik werk nu deeltijd en kom privé nog steeds altijd tijd te kort. Ik heb eerder last van “vrije tijd-stress” dan van verveling. In een weekend of op mijn vrije deeltijd-dag wil ik altijd zoveel doen dat ik regelmatig keuzestress voel. Die vrije tijd vliegt ook altijd om.

Creëren in plaats van consumeren

En het gelukkigst word ik altijd wanneer ik iets gemaakt heb. Ik haal heel veel voldoening uit het maken van deze website en het schrijven van blogposts. Ook maak ik graag fysieke dingen als een buitentafel, een bijzettafel of lampen (de lamp hieronder is overigens door Mrs FOB gemaakt).buitentafelEn dat hoeft allemaal vrijwel niets te kosten. De buitentafel kostte minder dan €100, de bijzettafels en de lamp kostten niets. Die hebben we namelijk allemaal van afvalmateriaal gemaakt:

bijzettafel

bijzettafelplafondlamp

Ook vind ik het heerlijk om een wandeltocht te gaan maken, een stuk te gaan wielrennen of te tuinieren in mijn moestuin of zelfgemaakte kas:

kas

Meer tijd voor familie, vrienden en reizen is natuurlijk ook altijd heel fijn!

Ik maak ik me er dan ook helemaal niet druk om dat ik me zou gaan vervelen wanneer ik eerder stop met werken. Integendeel, ik zie er enorm naar uit!

De pensionado’s die ik ken geven ook meestal aan niet te snappen hoe ze ooit het gewone leven hebben kunnen combineren met werken. Ze komen nog steeds tijd te kort.

Zodra je gestopt bent met werken: creëer in plaats van consumeer, dan heb je al snel een gelukkig vroegpensioen!

Lees ook: Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij eerder stoppen met werken? Hoe pak jij dat aan?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

85 Reacties

 1. Hallo Mr FOB,

  Ten eerste een groot compliment voor deze blog. Wat interessant en wat heb ik al veel geleerd.

  Waar ik erg nieuwsgierig naar ben hoe u denkt over, wat te doen met het opgebouwde pensioen via mijn werkgever, zeg maar 4 jaar eerder stoppen met werken en niet aan het pensioen komen. Proberen om van spaargeld die 4 jaar te overbruggen.
  Is dat wijsheid?

  Met vriendelijke groet, Marianne

 2. Prachtig, ik zou het financieel kunnen maar wil niet stoppen. Mag dat ook? Wat als juist werken je jong houdt?

 3. Ik constateer foutief gebruik van het werkwoord “zich beseffen”. Dit moet òf “zich realiseren” zijn òf “beseffen”.

 4. Beste mr. FOB,

  Wat vind je van de stelling dat alle handen in Nederland gewoon nodig zijn om te werken? Aan het bed van de ouderen en zieken, voor de klas, in de bediening, in de bouw. Ik deel je streven naar financiële vrijheid, maar ik vind het lastig wanneer mensen die gezond zijn van lijf en leden ‘het werk’ overlaten aan de rest.

  • In een ideale wereld zouden we wellicht elkaar allemaal helpen. Maar helaas leven we niet in die utopie en wordt die naar ik verwacht ook niet bereikt wanneer FIRE-aanhangers zich voltijds aanbieden in functies zoals degene die jij noemt.
   Ik probeer voor mezelf een optimum te vinden met in mijn ogen zinvolle en prettige bezigheden. Ik help mensen via dit blog, maak tegen kostprijs meubels voor anderen, werk als vrijwilliger met verstandelijk beperkten en heb relatief veel tijd en energie voor familie en vrienden. En doe nog allerlei andere dingen waar alleen ik zelf baat bij heb. Als iederen op een dergelijke manier zou leven zag de wereld er al een stuk fraaier uit dan nu wat mij betreft. Ik ben tevreden met mijn keuzes.

  • Begin dan eerst met mensen die in de ww zitten, en een uitkering wel lekker vinden, handen uitsteken zou ik zeggen. Dit geldt niet voor mensen die vervroegd met pensioen willen gaan, en altijd hard hebben gewerkt voor iedereen.

 5. Nadat ik mijn been verbrijzeld had bij een stom ongeluk en een vriendin veel te vroeg overleed, ben ik eens gaan denken of het anders kon. Nu ben ik 55 en woon in het buitenland, ik leef van de overwaarde van mijn huis, dat ik voor veel geld kon verkopen afgelopen december (vrijstaand huis in de Randstad). Ik belegde al jaren, dus ik had ook nog een aardig bedrag er naast. Ik verveel me geen minuut, sterker nog mijn leven is nog nooit zo vol geweest, maar dan wel met leuke dingen en niet met de sleur van het werk. We zijn hard bezig om steeds meer zelfvoorzienend te worden. Olijven, truffels, kippen. Klein wonen hoeft niet persé, er zijn landen waar je voor de prijs van een goedkoop rijtjeshuis (minder dan 3 ton) een vrijstaand huis met een flinke lap grond kan kopen. Zo’n flinke lap grond kun je natuurlijk voor van alles gebruiken. Ook zijn er genoeg landen waar het leven wel een stuk goedkoper is dan in Nederland. Misschien niet voor iedereen, maar overweeg het eens als je echt eerder wilt stoppen.

 6. als je eerder wilt stoppen kun je ook denken aan deeltijdpensioen of varieren met je pensioeninkomen. zo kun je eerder stoppen dan je denkt. check je mogelijkheden bij je pensioenaanbieder

 7. Allemaal handige tips. Mijn partner zoekt naar manieren, hoe hij eerder kan stoppen met werken. Jouw tips kunnen hem helpen om op ideetjes te komen. Dank je voor het delen. Eerlijk gezegd vinden we het veiliger om thuis te werken, maar zijn werk laat het niet toe. Ga zo door!

 8. Beste Mr FOB,

  Ik weet niet goed of ik de vraag bij dit artikel past, maar ik stel hem toch maar.
  Hoe kijk je aan tegen dividend aandelen? Het dividend wat uitgekeerd wordt op kwartaal/jaarlijks basis kan mooi als passief inkomen dienen lijkt mij. Ik lees hierover niets op uw blog. Neemt u dit niet mee in de afweging van de 3.5% safe withdrawal rate?

  Dank!

  • Met een fonds dat zich richt op hoog dividend heb ik minder spreiding tegen vrijwel altijd hogere kosten. En of ik nu leef van een paar aandelen verkopen tegen een hogere koers of dat de koers zakt door de dividenduitkering, waarbij mijn aantal aandelen constant blijft, maakt me niets uit. Ik zie dus geen voordelen maar alleen nadelen van een high dividendfonds.

   In de 3.5% SWR is rendement op aandelen meegenomen, of dat nu via koersstijging of via dividenduitkering gerealiseerd wordt maakt niet uit.

 9. Ben momenteel 31 jaar. Bouw pensioen op bij BeFrank via mijn werkgever. Las het verhaal over beleggen in ETF’s, klinkt renderend vergeleken met wat de bank momenteel en in de toekomst bied. Wat ik me hierbij afvraag is hoeveel je maandelijks dient te investeren in de ETF’s via De Giro om uiteindelijk tegen je pensioenleeftijd er met een fijn gevoel naar te kijken indien het uitgekeerd wordt…

  • Dat lijkt me heel persoonlijk en zal wellicht ook afhangen van uitgaven en eventuele overige inkomsten, zoals pensioen en AOW

 10. Ik ben nu 59 jaar en wil nu gaan op houden met werken.
  Nu moet ik nog 8 jaar op mijn AOW uitkering wachten.
  Kan ik mijn prepensioen naar voren halen.
  Waar moet ik rekening mee houden.

  • Dat hangt van je pensioenfonds af. Je kunt dat denk ik het beste bij hen navragen

 11. Ik heb gekeken bij Brand New Day voor pensioensparen. De site zegt dat ik er niet voor in aanmerking kom. Ik ben geen ondernemer, heb geen leasauto en geen jaarruimte over.
  Wat zijn er nog voor mogelijkheden? Ons huis is afbetaald op mijn 55e. Wil dan nog werken tot 60 jaar. Kom dan 7 jaar tekort aan inkomen. Hoe vul je dit dan aan?

  • Dan zul je het vermogen dat je nodig hebt ter overbrugging buiten pensioensparen om moeten verzamelen. De tips uit deze post kunnen je daar wellicht bij helpen.

 12. Ik heb in januari 2014 een doelstelling opgeschreven dat ik op 31 december 2019 financieel onafhankelijk wilde zijn. Deze datum komt met rasse schreden dichterbij. Ik ben er nog niet maar ik ben nog steeds overtuigd dat ik mijn doelstelling ga behalen. Misschien niet precies op deze datum maar zeker wel in 2020. Het pad waar ik voor heb gekozen is om forex trader te worden. Ik heb een software programmaatje ontwikkeld die automatisch voor mij trade. Ook kunnen mensen mijn signaal volgen waarvoor ik een vergoeding krijg. Over dit (onbekende) pad lees ik nooit iets op blogs over financiële onafhankelijkheid.

  • Forex trading heeft naar mijn mening niets met beleggen te maken, maar alles met speculatie. Datzelfde geldt wat mij betreft voor de handel in forex m.b.v. robots/tooltjes/software programmaatjes. De overgrote meerderheid van de mensen verliest met speculatie, zowel op de korte als op de langere termijn. Ik denk dat je er daarom niets over leest op blogs van mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid.

  • Remko Voogt

   Beste Mr. Fob, daar heb je zeker gelijk in. De meerderheid van de mensen verliest (veel) geld in de Forex markt. De mensen die het wel goed doen verdienen veel geld. Ik zie het dan ook meer als baan om geld te verdienen en het daarna goed te investeren. Heb zeker veel geleerd van je blog en ben op diverse ideeën gebracht, bedankt daarvoor.

 13. Bedankt voor de tips! Ben zelf al een paar jaar bezig om naast mijn baan een passief inkomen op te bouwen via een vergelijkingswebsite. Daarbij doe ik veel zelf en voel me daardoor vele malen beter, dan dat ik zaken uitbesteed. Daarnaast zijn er nog genoeg tips die ik nog kan toepassen als ik je blog zo lees. Bedankt voor de inspiratie in ieder geval! Grt Alex

 14. Mooi Blog. Hier al een jaar of zes tijdelijk meer gaan werken (ondermeer als zzper) om vooral de hypotheeklast aan te pakken. Inmiddels is, mede door een ton af te lossen en een drastische renteverlaging, ons “hypotheekprobleem” onder controle. Tot eind 2019 gooien we nog eenmaal alles op de hypotheek waarna we onze financiele doelen wat gaan bijstellen. Ook ben ik 27 uur gaan werken (samen met zzp handiger ook).
  Ik krijg geregeld reacties van in de trant van “waarom werk jij maar 27 uur”? naar mijn idee komt dit omdat onze maatschappij dusdanig op zoveel mogelijk werken is ingericht (dat komt de overheid bijvoorbeeld ook prima uit!) dat minder werken iets afwijkends is. Ik stel dan wel eens de tegenvraag: had je me ook iets gevraagd als ik had aangegeven vijf keer negen uur te werken? Het antwoord is dan steevast: neen!
  Ik ben nu 50, mijn partner is 44 en we kunnen ons nu al beiden een baan van 27 uur veroorloven. Juist! Door niet groter te willen gaan wonen, en bij meer inkomen uit te blijven gaan van de standaard van een 10 jaar geleden. Wat heb ik aan een groot, luxe ingericht huis met een grote auto als ik vervolgens hele werkweken moet draaien, een hoog inkomen moet vasthouden, want anders……… Niets dus.

 15. Ikzelf ben gestopt op mijn 57e, ik heb de 40 jaar dienstjaren volgemaakt De laatste 7 jaar, dus vanaf mijn 50e werkte ik nog maar
  3 dagen. Door mijn leefstijl is mijn spaargeld opgelopen tot een bedrag waar een erg fraai huis betaald zou kunnen worden, en NEE ik heb en wil perse geen koopwoning, ik ben erg tevreden met mijn sociale huurwoning. Ieder jaar in de laatste week van het jaar maak ik een lijstje met daarop alle vaste lasten. en streep dan door wat er is afgehouden. Mijn tot nu toe opgebouwde pensioen (PME) wat ik ga krijgen vanaf mijn 67e is opgeteld met de beloofde AOW nog steeds meer als wat ik nodig heb. Hoe zoveel pensioen opgebouwd?? Simpel. Als iemand part-time werkt gaat ook de franschise omlaag, gevolg: als iemand 60% werkt, dan bouwt hij 60% pensioen op. Dit wil dus zeggen dat iemand die evenveel verdient met 40 uur per week, als ik toen met 24. Ik veel meer pensioen opbouwde als mijn collega die voor hetzelfde geld 40 uur moest werken. Verdiepen in de regels en dan de goede keuze maken kan veel opleveren. Autorijden doe ik ook, een klein goedkoop Japans stads autootje brengt mij overal waar ik wil. veel huisraad en kleding haal ik in de lokale kringloop. bijvoorbeeld de meest fraaie heren overhemden kosten daar gemiddeld E 3,- per stuk. Boodschappen doe ik met een lijstje en streep door wat ik al heb, en in kleine hoeveelheden tegelijk en lopend.

 16. Super fijne ontdekking, deze blog! Ik ben zelf ook meer en meer geïnteresseerd om de overheid mijn pensioenleeftijd niet te laten bepalen. Alleen, de gedachte dat je op je 80e niet veel meer kan ondernemen moest je spaargeld toch niet toereikend zijn, vind ik nog beangstigend…

  • Begin dan eerst met mensen die in de ww zitten, en een uitkering wel lekker vinden, handen uitsteken zou ik zeggen. Dit geldt niet voor mensen die vervroegd met pensioen willen gaan, en altijd hard hebben gewerkt voor iedereen.