Eerder stoppen met werken – 11 tips


Eerder stoppen met werken is makkelijk dan je waarschijnlijk denkt. Lees hier 11 tips!

Eerder stoppen met werken is veel makkelijker is dan velen denken. Ik geef hier 11 tips om eerder met pensioen te kunnen gaan en lekker te kunnen gaan doen waar je zin in hebt.

Eerder stoppen met werken – 11 tips:

1. Breng je inkomsten en uitgaven tot in detail in kaart

Ik gebruik hiervoor het FOB huishoudboekje. Je hebt pas grip op je geld als je weet waar het heen rolt. En dan genereert het FOB huishoudboekje ook nog eens automatisch van die mooie, zeer motiverende grafiekjes!

spaarsaldo 2016

Vervolgens kun je met dit inzicht goed berekenen hoeveel je nodig hebt om eerder te stoppen met werken.

2. Betaal jezelf eerst

Wanneer je meer zicht hebt op waar al je geld heengaat kun je makkelijker vooruit plannen. Daardoor kun je, zodra je inkomen binnen komt, meteen het bedrag dat je niet nodig hebt opzij zetten. Dat helpt enorm om vermogen op te bouwen. Want dan is je vermogensopbouw geen sluitpost meer voor als er toevallig wat over blijft aan het einde van de maand. Ik hou op deze manier ruim 60% van mijn maandinkomen over.

3. Laat je geld voor je werken

Dat is veel fijner dan andersom, namelijk dat jij moet werken voor je geld. Dit zou je kunnen doen door het geld dat je jezelf betaalt te beleggen. Bijvoorbeeld op dezelfde manier zoals wij dat doen. Of door te investeren in vastgoed, zoals bijvoorbeeld Team CF dat doet. Sparen met de huidige rentestanden gaat het werk in ieder geval niet voor je doen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Zou je wel meer willen weten hoe je eenvoudig tegen minimale kosten heel efficiënt kunt beleggen maar vind je beleggen nog eng? Lees dan mijn post Beleggen voor beginners om je op weg te helpen.

Zet spaargeld dat je aanhoudt overigens wel weg tegen de hoogste rente. Deposito’s bij Raisin hebben vaak de hoogste rentes voor diverse looptijden. Dit zijn deposito’s die onder het Europees depositogarantiestelsel vallen.

4. Ga kleiner wonen

Niet de makkelijkste stap om te zetten, wel hoogstwaarschijnlijk de stap die je het meeste oplevert. Want zoals de meeste Nederlanders ben je hoogstwaarschijnlijk de meeste kosten per maand kwijt aan wonen. Hoe kleiner je woont, hoe meer je overhoudt. Marjolein woont fijn in het klein en Mrs FOB en ik gaan ook kleiner wonen. Niet zo klein als Marjolein overigens. Zie hier haar geweldige, vrijstaande huisje:

Tiny house

5. Rij zo min mogelijk auto en pak zoveel mogelijk de fiets

Voor de meeste Nederlanders de één na grootste kostenpost in het huishoudbudget. Als je je middenklasse auto de deur uit doet en die 3 km woon-werk afstand met de fiets aflegt, levert je dat al ruim €15.000 op in 10 jaar tijd.

6. Minimaliseer

Als je dingen die je niet echt nodig hebt de deur uit doet, dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over die spullen. Ook heb je dan minder onderhoudskosten. En een opgeruimd huis levert een opgeruimd hoofd op. Marie Kondo is daar heel goed in.

7. Bespaar op je vaste lasten

Kleine beetjes maken een groot verschil. Check hier bijvoorbeeld in een paar minuten hoeveel jij kunt besparen op je verzekeringen. Wij bespaarden 50% door naar die verzekeraar over te stappen.

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen. Daarom noemde deze meneer dit fenomeen al een wereldwonder:

Einstein

8. Bespaar op je boodschappen

Na woning en vervoer zijn boodschappen meestal de grootste kostenpost van een Nederlands huishouden. En besparen op je boodschappen is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. In de post Goedkoopste supermarkt & bespaartips boodschappen kun je lezen hoe wij ongeveer een kwart van ons boodschappenbudget afgehaald hebben en tegelijkertijd een betere kwaliteit eten zijn gaan kopen.

9. Ga pensioenbeleggen

Hiermee bouw je tot 3 keer meer vermogen op dan met gewoon beleggen. Zo creëer je een veiligheidsmarge. Mocht onverhoopt je gewone vermogen opraken nadat je eerder gestopt bent met werken, dan heb je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd in ieder geval een aanvulling op je AOW. Ervan uitgaande dat die er dan nog is. Zo niet, dan is inkomen uit pensioenbeleggen nog relevanter.

10. Wordt zoveel mogelijk zelfvoorzienend

Wij verbouwen deels zelf onze groenten en maken zelf onze tafels, buitenmeubels en lampen. Onder deze 11 tips staan wat foto’s van onze maaksels. Ik heb bijvoorbeeld ook, zonder enige ervaring, zelf deze website helemaal opgebouwd. De vaardigheden die je leert maken je onafhankelijker en helpen je flink te besparen.

11. Besef je waar het om draait in het leven

De palliatieve verpleegkundige Bronnie Ware heeft de bestseller The Top 5 Regrets of the Dying geschreven. Daarin beschrijft ze de top 5 van spijtbetuigingen die mensen op hun sterfbed haar toevertrouwden.

Nummer 1: mensen hadden spijt dat ze teveel naar de verwachtingen van anderen geleefd hadden en niet méér hun eigen leven geleefd hadden. Gezondheid geeft een ongelooflijke vrijheid, welke weinigen zich realiseren, totdat men tot de ontdekking komt dat men deze vrijheid kwijt is.

Nummer 2: alle (!!) mannen die ze verpleegd had gaven aan dat ze spijt hadden dat ze zoveel gewerkt hadden in hun leven.

eerder stoppen met werken geeft de mogelijkheid om te gaan kamperen

Eerder stoppen met werken: mentale voorbereiding

Maar hoe kun je je nou het beste mentaal voorbereiden op eerder stoppen met werken?

Volgens mij kun je het beste goed nadenken wat je nou echt wilt doen met je tijd. En daarbij is het geheim van een gelukkig vroegpensioen dat je je richt op creëren in plaats van consumeren. Denk na wat je wilt maken. Wil je iets fysieks maken, tekst schrijven, muziek maken, anderen iets leren?

Daarnaast helpt het om de stap richting eerder stoppen met werken te zetten om te beseffen waar het om draait in het leven. Namelijk je dromen najagen nu je gezond bent en je niet teveel richten op carrière maken.

Eigen ervaring

Mijn ouders leven helaas niet meer. Een groot gemis, maar ik heb er ook iets van geleerd.

Ik ben me namelijk gaan beseffen dat we maar een korte tijd in goede gezondheid hier op deze aardbol rondrennen. Dat besef stimuleert mij enorm om de vrijheid om te kunnen doen wat ik wil na te jagen. En dat heeft mijn leven leuker gemaakt omdat ik nu al meer doe wat ik echt wil, ondanks dat ik de vrijheid om niet te hoeven werken voor geld nog niet bereikt heb (update 2020: dat heb ik ondertussen wel, zie Ik ben gestopt met werken).

Recent kondigde een collega van me aan dat hij eerder stopt met werken. Hij is 55 jaar, heeft genoeg geld verzameld om niet meer te hoeven werken en dus stopt hij. Hij wil nog andere dingen gaan doen dan werken nu hij nog fit is. Zijn vader was op een leeftijd van 54 jaar overleden, dus ook hij heeft een voorbeeld van dichtbij hoe het leven kan lopen.

Deze collega gaf ook aan dat een andere collega, die begin dit jaar op 52 jarige leeftijd stopte, vooral reacties van onbegrip kreeg. Mensen snapten niet wat hij nou met zijn tijd zou gaan doen.

Eerder stoppen met werken: onbegrip

Ik vermoed dat dit onbegrip voortkomt uit het feit dat veel mensen zo druk zijn met werken en het huishouden, dat ze zich niet goed voor kunnen stellen wat er allemaal nog meer te doen is. En dat ze daardoor bang zijn in een zwart gat te vallen en zich te zullen gaan vervelen als ze eerder stoppen met werken. Velen hebben nauwelijks tijd om naast het werk en huishouden met andere dingen bezig te zijn en hebben dat dus nauwelijks ontwikkeld.

Ook beseffen veel mensen zich volgens mij niet hoe weinig tijd ze hier in goede gezondheid op deze aardbol hebben. Ik besefte me dat ook niet totdat ik mijn meest dierbaren verloor.

Fijn dat de levenswijsheden die Bronnie Ware beschrijft en die ik eerder al noemde tegenwoordig ruim voor het sterfbed van de meesten beschikbaar zijn. Daarmee hoeven wij niet aan het eind van ons leven terug te bekijken en te beseffen dat we eerder hadden willen stoppen met werken.

Begrip

De meeste mensen die ik tegen kom en die met financieel onafhankelijk worden bezig zijn hebben volop ideeën wat ze gaan doen zodra ze kunnen stoppen met werken. Zij hebben nu al verschillende interesses buiten hun baan, waar ze dan meer tijd aan willen gaan besteden.

Daar herken ik mezelf ook goed in. Ik werk nu deeltijd en kom privé nog steeds altijd tijd te kort. Ik heb eerder last van “vrije tijd-stress” dan van verveling. In een weekend of op mijn vrije deeltijd-dag wil ik altijd zoveel doen dat ik regelmatig keuzestress voel. Die vrije tijd vliegt ook altijd om.

Creëren in plaats van consumeren

En het gelukkigst word ik altijd wanneer ik iets gemaakt heb. Ik haal heel veel voldoening uit het maken van deze website en het schrijven van blogposts. Ook maak ik graag fysieke dingen als een buitentafel, een bijzettafel of lampen (de lamp hieronder is overigens door Mrs FOB gemaakt).

En dat hoeft allemaal vrijwel niets te kosten. De buitentafel kostte minder dan €100, de bijzettafels en de lamp kostten niets. Die hebben we namelijk allemaal van afvalmateriaal gemaakt:

buitentafel

bijzettafel

bijzettafel

plafondlamp

Ook vind ik het heerlijk om een wandeltocht te gaan maken, een stuk te gaan wielrennen of te tuinieren in mijn moestuin of zelfgemaakte kas:

kas

Meer tijd voor familie, vrienden en reizen is natuurlijk ook altijd heel fijn!

Ik maak ik me er dan ook helemaal niet druk om dat ik me zou gaan vervelen wanneer ik eerder stop met werken. Integendeel, ik zie er enorm naar uit!

De pensionado’s die ik ken geven ook meestal aan niet te snappen hoe ze ooit het gewone leven hebben kunnen combineren met werken. Ze komen nog steeds tijd te kort.

Zodra je gestopt bent met werken: creëer in plaats van consumeer, dan heb je al snel een gelukkig vroegpensioen!

Lees ook: Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij eerder stoppen met werken? Hoe pak jij dat aan?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12505 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

76 gedachten over “Eerder stoppen met werken – 11 tips

 • minofmeer

  Goeie tips. Klopt helemaal, ik weet zoveel dingen die ik wil doen in mijn vrije tijd!
  Inderdaad gezondheid is t allerbelangrijkste. Die heb ik helaas niet meer. Daarom is mijn tip: blijf zoeken naar wat je kunt doen binnen de mogelijkheden die er zijn. Want t leven of verlangens stoppen niet ineens als je niet meer gezond bent en er is toch vaak best veel mogelijk.

 • Vlijtig Liesje

  Wauw, ik ga mijn man je zelfgemaakte kas laten zien zeg. Hij had er eentje van de Lidl die bij de eerste de beste storm wegwaaide. Ik vind dat je hele goede tips geeft die ook echt goed te doen zijn. Zelf vind ik mijn werk (fulltime blogger) zo leuk dat ik niet denk dat ik ooit wil stoppen.

 • Marieke

  Ontzettend goede blog en fijn dat er het streven is om zoveel leuks te (gaan) doen en dat collega’s dat al kunnen doen!
  Zelf ben ik een half jaar geleden moeder geworden van een prachtig meisje, waar we elke dag van genieten. Met de schildklierkanker die ik nog geen 5 jaar geleden gehad heb, realiseer ik me heel goed hoe betrekkelijk alles is. Daarom heb ik (uiteindelijk) vlak voor mijn bevalling aangegeven te stoppen met werken in loondienst.
  Verschillende meningen, en vooral heel veel reacties ‘het moet financieel wel kunnen’..
  We willen ons kindje zelf opvoeden, normen en waarden bij brengen, boekjes lezen, wandelen, zingen en als ze groter mag worden herinneringen met haar maken!
  we zien wel wat de toekomst ons brengt, proberen wat geld opzij te zetten en leven in het nu

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Heftig lijkt me, zo’n ziekte! Dat klinkt als een heel verstandige keuze! Ik snap het wel; het risico dat je gezondheid je in de steek laat bij het blijven werken voor geld moet je goed afwegen tegen het risico dat je zonder geld komt te zitten maar wel vroegtijdig van vrijheid hebt kunnen genieten.

 • Jolanda

  Bedankt voor deze weer interessante blog. Ik haal er veel goede tips en inzichten uit. Ik ben zo blij dat ik naast de Amerikaanse FIRE blogs over vroegpensioen ook een paar Nederlandse blogs hierover heb ontdekt. Het Nederlandse perspectief is gezien de grote belastingdruk en de beperkte mogelijkheden om daar als werknemer onderuit te komen toch anders dan in Amerika.
  Anderzijds kun je wel weer profiteren van de sociale voorzieningen als AOW en een betaalbare ziektekostenverzekering. Ook WW en/of een oprotpremie kan nog als een verkapte vroegpensioenregeling fungeren, mits je daarnaast voldoende eigen middelen bezit om de periode tot 70 jaar te overbruggen. Ik breek mijn hoofd over hoe je op het juiste moment een gedwongen ontslag met een WW uitkering zou kunnen regelen. Niet erg ethisch verantwoord, maar je zou het ook als compensatie kunnen zien voor de jarenlang betaalde bijdrage hieraan.
  Voorheen dacht ik dat ons maandelijkse spaarbedrag al goed was. Ik heb het echter dankzij alle tips met een paar verbeteringen, zonder in te leveren op levenskwaliteit in een half jaar al aanzienlijk kunnen verbeteren. En ik vind nog steeds mogelijke interessante besparingen.
  Aan beleggen heb ik mij nog niet gewaagd. ik heb jouw blogs over hoe te beleggen bij de Giro en de Vanguardfondsen al een paar keer gelezen, maar ik heb mij nog niet toe kunnen zetten. Het is voor mij nog een te grote sprong in het diepe.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!

   Lastige ethische keuze die je schetst.. Ik ga vooralsnog voor onafhankelijkheid van WW.

   Ik vind ook nog steeds nieuwe bespaarmogelijkheden zonder aan kwaliteit van leven in te leveren, leuk.

   Ik vond beleggen ook spannend in het begin. Maar hoe eerder je eraan begint, hoe eerder je eraan went en je weg erin vindt. Wat ik overigens niet bedoel als een beleggingsadvies, maar als een waarheid als een koe ;-).

 • BescheidenBeurs

  Ik weet al jaren wat ik wil gaan doen als ik gestopt ben met werken: een mooie modelspoorbaan maken op zolder en dan ook echt alles van het landschap zelf ontwerpen en maken 🙂

 • Project Lonica

  Weet je wat ik weleens denk als mensen zeggen dat ze niet snappen waarom je in vredesnaam zo vroeg met pensioen zou willen? Calvinisme. Werken hoort in onze cultuur zo bij het leven, dat mensen misschien wel vinden dat het hoort. Dat het synoniem staat voor je nuttig maken. Terwijl vrijwel niemand die niet meer hoeft te werken op de bank gaat zitten.

  Al zijn er natuurlijk ook mensen die hun werk zo leuk vinden, dat ze er niet aan moeten denken om het niet meer te mogen doen. Op die mensen ben ik weleens jaloers.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Daar heb je een goed punt; onze calivinistische cultuur speelt inderdaad een grote rol denk ik ook.

   Die mensen die hun werk zo leuk vinden dat ze er niet aan moeten denken te stoppen zijn de uitzondering ben ik bang. Maar inderdaad jaloersmakend.

 • Gea

  Ik heb de wil om 90 te worden. Dat is mijn stip aan de horizon. Voor mijn gevoel staan alle keuzes die ik maak in dat teken. Ik heb nog heel veel tijd.

 • Janne

  ..partner en ik zijn dus mensen die nog graag werken en nu, in hun 68ste levensjaar, dat ook nog steeds met plezier doen hoewel het financieel gezien helemaal niet nodig is. We hebben 35 jaar geleden de gok genomen om niet meer in loondienst maar als kleine zelfstandige de kost te verdienen. De vrijheid die je dan krijgt om te werken op tijden die jou passen en tevreden zijn met minder geld maar meer tijd voor andere leuke dingen (reizen, moestuinieren, lange-afstand-wandelingen maken, vrienden en familie bezoeken. Dat deden wij dus en doen we nog steeds en daar genieten we van. Ook van het werken!

 • Coos

  Ik ben 1 van die mensen… sorry! Is er geen ene baan die je zo leuk zou vinden dat je niet zou willen stoppen met werken? Ik ben wel geïnspireerd door het hosselen van Janine Scheurs en heb daarmee mijn werkzame leven nog net iets anders ingedeeld, wat het alleen maar leuker heeft gemaakt.

 • Vrijheid

  ik als creatieve zzp’er vind mijn werk ook zo leuk dat ik het niet zou willen missen (zoals de meeste zzp’ers die hier bewust voor hebben gekozen). Maar het idee van dit werk uitvoeren terwijl ik financieel vrij ben (en mij dus totaal niet meer druk hoef te maken over acquisitie) maakt het nog leuker.

 • jjs

  nr 2 is onzin, 60% besparen kan met een gewoon huurhuis of koophuis en de gemaakte kosten voor energie gewoonweg niet. Dan zit je al op minimaal 50% van je salaris en tel daar de uitbuiting van de asociaal dure zorgkosten en de jaarlijkse straf van 385,- euro bij als je ziek wordt of 1 stap in het ziekenhuis zet bij en je zit al snel op 75% van je inkomen. Dan nog eten, kleding kopen etc. Kinderbijslag is ook om te huilen in NL, wat wij hier in 3 maanden krijgen, dat hebben ze in DL elke maand, geen grapje. Wel een tippie, wij gebruiken 1 rekening voor alle betalingen. En 1 rekening voor alle boodschappen en brandstof. Als het salaris binnenkomt gaat er gelijk een bedrag naar die rekening. ZO heb je iig altijd je eetgeld op orde en kom je daarvoor niet tekort.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap dat mijn spaarquote van 60% niet voor iedereen haalbaar is. De boodschap die ik bedoel te geven is dat door bewuster met geld om te gaan heel wat mensen die nu niet bewust met geld omgaan veel meer over kunnen houden aan het eind van de maand dan ze nu overhouden.

 • Team CF

  Ik heb een gruwelijke hekel aan internet lijstjes, maar gelukkig is de inhoud wel van toepassing 😉
  Je bent trouwens knap handig aan het worden! Ziet er netjes uit.

 • Gerlinde

  Allemaal helemaal mee eens. Dat beleggen daar moet ik me echt eens verder in verdiepen. We leven ook wel grotendeel zo. Ik werk niet, de man is flexibel met werktijden wegens grotendeels eigen baas. Net zoals mensen niet snappen wat ik heel de dag doe, snappen ze ook niet dat je echt eerder wil stoppen met werken. Raar! Ik verveel me nooit en vind altijd wel iets om te doen of te diy-en of te typen of te koken. Maar dan nog: wat er is vredesnaam zo verkeerd aan gewoon eens helemaal niets doen. Gewoon, er zijn. Zitten. Overdenken. Zonder to-do lijstjes in je hoofd te moeten maken. Zouden we allemaal van opknappen denk ik.

 • M - Two Pennies

  Wat een interessant artikel. Ik vind de “regrets” altijd zo’n eye-opener om te lezen.

  Wij zijn met veel van deze punten al bezig. Helaas werken we momenteel allebei heel veel, dus hebben we nog niet echt tijd om veel interesses naast ons werk uit te werken. Wel hebben we ons Ziggo-abonnement opgezegd, zodat we ‘s avonds met interessantere dingen bezig kunnen zijn dan nutteloze programma’s kijken.

 • Chris

  Mijn huis is op een haar na afbetaald, eind van het jaar helemaal. Ik heb een spaarquote van 62%, dus voor iedere maand die ik nu werk hoeft ik er straks meer dan eentje niet te werken. Ik ben nu 51, dus mijn officiele pensioen is pas met 68 (plus de rest). Als ik mijn resttijd door twee deel ga ik dus uiterlijk met 59 met pensioen. Maar ik mag mijn pensioen 10 jaar eerder laten ingaan, dus dat biedt ook perspectieven. Doel is om met 58 met pensioen te gaan, net als mijn vader gedaan heeft (andere tijden). Hij is met 64 overleden, hij heeft zijn AOW nooit gehaald, maar wel van zijn pensioen genoten.

 • Adine

  Goede tips!! En wat hebben jullie die kas ook mooi gemaakt! Het is jammer dat mensen ‘vroeg stoppen met werken’ nu nog zien als een soort teken van dat je lui bent ofzo. Net als ‘druk, druk, druk’ jarenlang een soort trend is geweest. Het verandert nog wel, en anders maar niet. Wij gaan er in ieder geval ook voor!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!
   Het maakt mij niet zoveel uit wat anderen ervan vinden. Misschien wordt eerder kunnen stoppen met werken wel het nieuwe hip, na druk, druk, druk…
   Leuk dat jullie er ook voor gaan, succes!

 • Eline

  Vervroegd met pensioen is net zoiets veroordeelt als thuisblijven voor de kinderen. Dat laatste doe ik al en het eerste ga ik aan werken!
  Mijn vader is mijn voorbeeld wat dat betreft, zijn vader (opa) was overleden toen hij 24 was. Op dit moment is mijn vader al tien jaar ouder dan zijn vader is geworden, maar hij geniet al 15 jaar van niet in de ratrace te zitten.
  Ik weet niet of ik het al voor mijn 50ste ga halen, maar de wil is er wel ?

 • Gerard

  Leuke tips echter de grote onzekere en meest belangrijke stoorzender heeft maling aan die tips. De (r)overheid houdt niet van zelfstandige mondige burgers en is druk doende met zijn nivellerings-feestje . Eigen vermogen wordt ongenadig hard afgestraft. Oneigenlijke argumentatie en zelfs het beschadigen van groepen mensen ( denk aan termen als scheefhuurders, kapitaal krachtigen, belasting onduikers, misbruik hypotheekrente aftrek enz enz) is toegestaan om eigen kapitaal te bestraffen. De nieuwste maatregel is de belasting op het afbetaalde huis. Schandelijk heeft men het instrument wat gebruikt werd om hypotheekrente aftrek te nivelleren nu ingezet om elk afbetaald huis te bestraffen nadat men uiteraard heeft bepaald dat aflossen verplicht moet plaats vinden. In 2022 komen vele voor de onaangename verrassing dat hun levensloop rekening in 1 keer gebruteerd word en daarmee netto word. Weer een voorziening voor de oude dag vernietigd. Beslissingen die de individuele burger neemt met een horizon van zeg 30 tot 40 jaar kan Den Haag in 1 kabinets periode vernietigen. Wees je dus bewust dat jezelf maar zeer beperkt kan plannen als een willekeurig kabinet met 1 wijziging je gehele planning kan vernietigen. Een hongerige overheid is een onbetrouwbare overheid. De eigen bijdrage welke men nu hanteert in de zorg zal je nog lelijk opbreken als je ook maar 1 euro boven zit !

  Wij hadden het perfect gepland en zouden over 4 tot 5 jaar met pensioen kunnen echter , de levensloop zijn we kwijt, vervroegd uittreden is afgeschaft , de lijfrenten worden nu afbetaald omdat verlengen niet meer is toegestaan net zo min als overdragen aan de minst verdienende partner (aftikken tegen 52%), de belasting vrije som zijn we kwijt want dat was aanrechtsubsidie volgens groen links, ik als meest grote inkomstenbron heb geen belastingvrije som meer noch een arbeidskorting, in box 3 worden we uitgekleed omdat een simpele opslag nu deel uitmaakt van die belasting , ons afbetaalde huis mag nu ook mee de belasting in en als klap op de vuurpijjl is er een aow gat als je eerder wil stoppen. Plannen met deze politieke onbetrouwbaarheid is nagenoeg onmogelijk. Leef je leven want elke dag kan de laatste zijn. Dat is mijn motto geworden door schade en schande wijs geworden.

 • Pursuit 2 Freedom

  Leuke post! Wel moeilijke materie. Wij sparen zo’n 20% van ons inkomen en moeten daar flink ons best voor doen. 2 jonge kinderen maken het niet makkelijker. 🙂

  Ik investeer een 5000 per jaar en los een 5000 per jaar af op de hypotheek (bovenop wat in de maandelijkse aflossing zit). Zo proberen we een leuk vermogen op te bouwen. Maar ik verwacht niet voor mijn 60e met pensioen te kunnen (nu 38).

  Aan de andere kant werken mijn vrouw en ik wel beide 4 dagen. Met andere woorden, 3 dagen weekend is 50% langer dan een standaard weekend! Fulltime werken zou financiële onafhankelijkheid dichterbij brengen, maar ik zou er nu veel vrije tijd voor op moeten offeren. Het blijft altijd een lastig dilemma he.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel!
   Ja, jonge kinderen nemen een hap uit je budget :-).
   Ik snap je keuze voor deeltijd werken heel goed. Doen wij ook en is onze beste carrièrebeslissing tot nu toe.

 • UncleX

  Zijn er nog andere zaken waarmee je rekening moet houden of die je zelf moet regelen/betalen als je eerder stopt met werken. Is dit anders dan wanneer je met pensioen gaat? Misschien is dit al besproken, maar ik kan het niet vinden.

 • UncleX

  Ik vroeg me bijvoorbeeld af hoe het zit het werkgeversdeel ziektekosten? Een zzp-er betaalt dit volgens mij zelf. Wanneer wordt dit verrekend? En hoe zit het bij geen box 1 inkomen of incidenteel inkomen en wel box 3 inkomen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Hoe dat voor een zzp-er precies zit weet ik niet.

   Over inkomen uit vermogen in box 3 betaal je alleen vermogensbelasting, over box 1 inkomen betaal je inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen

 • Thinkingbig

  Als zzp’er heb je geen verplichte extra kosten. Wel is een zakelijke aansprakelijkheids- en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) erg aan te raden. Maar het is optioneel (helaas).

  Verder zijn er natuurlijk gemeentebelastingen, waterschapsbelastingen en vrh. Maar die zijn er voor iedereen, dus niet enkel voor FO-ers.

  Je betaald misschien wel wat meer accijns 😉

 • Martine vlaminck

  Door een operatie aan de hand en het plaatsen van een duimprothese,heb ik besloten mijn job als instrumenterende in de neurochirurgie op te geven ,en zeven jaar te vroeg ,nl.op mijn 57jaar.
  Ondertussen ben ik al meer dan een jaar thuis en raar maar waar,dit is het mooiste dat mij kon overkomen ,niettegenstaande ik erg gevlast was op mijn job.
  Ik heb verschillende kookboeken aangeschaft,mijn eega wordt extra in de watten gelegd,mijn man is zeven jaar jonger en gaat nog enkele jaren zijn job handhaven,en dan ws;dezelfde laan in gaan.
  De reden van ons bestaan komt geleidelijk aan naar boven,je krijgt besef over de weldaad van vrijheid ,het besef dat andere mensen jou de wetten gaan dicteren,vind ik meer en meer een waar onrecht,het besef dat iedereen structuur en een job MOET hebben is totaal verkeerd,niemand hoeft te zeggen wie wat en waar hoeft te doen,het leven is daarvoor veel,te kort,wie heeft er in godsnaam zoiet uitgevonden,rijken rijker maken ,neen,zorg voor jezelf en spaar fel en stop wanneer je nu kan met te doen wat anderen vragen,kom,eindelijk,op voor jezelf en leef je eigen leven ,want het is zo gedaan.

 • Guust

  Super fijne ontdekking, deze blog! Ik ben zelf ook meer en meer geïnteresseerd om de overheid mijn pensioenleeftijd niet te laten bepalen. Alleen, de gedachte dat je op je 80e niet veel meer kan ondernemen moest je spaargeld toch niet toereikend zijn, vind ik nog beangstigend…

 • Piet

  Ikzelf ben gestopt op mijn 57e, ik heb de 40 jaar dienstjaren volgemaakt De laatste 7 jaar, dus vanaf mijn 50e werkte ik nog maar
  3 dagen. Door mijn leefstijl is mijn spaargeld opgelopen tot een bedrag waar een erg fraai huis betaald zou kunnen worden, en NEE ik heb en wil perse geen koopwoning, ik ben erg tevreden met mijn sociale huurwoning. Ieder jaar in de laatste week van het jaar maak ik een lijstje met daarop alle vaste lasten. en streep dan door wat er is afgehouden. Mijn tot nu toe opgebouwde pensioen (PME) wat ik ga krijgen vanaf mijn 67e is opgeteld met de beloofde AOW nog steeds meer als wat ik nodig heb. Hoe zoveel pensioen opgebouwd?? Simpel. Als iemand part-time werkt gaat ook de franschise omlaag, gevolg: als iemand 60% werkt, dan bouwt hij 60% pensioen op. Dit wil dus zeggen dat iemand die evenveel verdient met 40 uur per week, als ik toen met 24. Ik veel meer pensioen opbouwde als mijn collega die voor hetzelfde geld 40 uur moest werken. Verdiepen in de regels en dan de goede keuze maken kan veel opleveren. Autorijden doe ik ook, een klein goedkoop Japans stads autootje brengt mij overal waar ik wil. veel huisraad en kleding haal ik in de lokale kringloop. bijvoorbeeld de meest fraaie heren overhemden kosten daar gemiddeld E 3,- per stuk. Boodschappen doe ik met een lijstje en streep door wat ik al heb, en in kleine hoeveelheden tegelijk en lopend.

 • Jan

  Mooi Blog. Hier al een jaar of zes tijdelijk meer gaan werken (ondermeer als zzper) om vooral de hypotheeklast aan te pakken. Inmiddels is, mede door een ton af te lossen en een drastische renteverlaging, ons “hypotheekprobleem” onder controle. Tot eind 2019 gooien we nog eenmaal alles op de hypotheek waarna we onze financiele doelen wat gaan bijstellen. Ook ben ik 27 uur gaan werken (samen met zzp handiger ook).
  Ik krijg geregeld reacties van in de trant van “waarom werk jij maar 27 uur”? naar mijn idee komt dit omdat onze maatschappij dusdanig op zoveel mogelijk werken is ingericht (dat komt de overheid bijvoorbeeld ook prima uit!) dat minder werken iets afwijkends is. Ik stel dan wel eens de tegenvraag: had je me ook iets gevraagd als ik had aangegeven vijf keer negen uur te werken? Het antwoord is dan steevast: neen!
  Ik ben nu 50, mijn partner is 44 en we kunnen ons nu al beiden een baan van 27 uur veroorloven. Juist! Door niet groter te willen gaan wonen, en bij meer inkomen uit te blijven gaan van de standaard van een 10 jaar geleden. Wat heb ik aan een groot, luxe ingericht huis met een grote auto als ik vervolgens hele werkweken moet draaien, een hoog inkomen moet vasthouden, want anders……… Niets dus.

 • Alex

  Bedankt voor de tips! Ben zelf al een paar jaar bezig om naast mijn baan een passief inkomen op te bouwen via een vergelijkingswebsite. Daarbij doe ik veel zelf en voel me daardoor vele malen beter, dan dat ik zaken uitbesteed. Daarnaast zijn er nog genoeg tips die ik nog kan toepassen als ik je blog zo lees. Bedankt voor de inspiratie in ieder geval! Grt Alex

 • Remko Voogt

  Ik heb in januari 2014 een doelstelling opgeschreven dat ik op 31 december 2019 financieel onafhankelijk wilde zijn. Deze datum komt met rasse schreden dichterbij. Ik ben er nog niet maar ik ben nog steeds overtuigd dat ik mijn doelstelling ga behalen. Misschien niet precies op deze datum maar zeker wel in 2020. Het pad waar ik voor heb gekozen is om forex trader te worden. Ik heb een software programmaatje ontwikkeld die automatisch voor mij trade. Ook kunnen mensen mijn signaal volgen waarvoor ik een vergoeding krijg. Over dit (onbekende) pad lees ik nooit iets op blogs over financiële onafhankelijkheid.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Forex trading heeft naar mijn mening niets met beleggen te maken, maar alles met speculatie. Datzelfde geldt wat mij betreft voor de handel in forex m.b.v. robots/tooltjes/software programmaatjes. De overgrote meerderheid van de mensen verliest met speculatie, zowel op de korte als op de langere termijn. Ik denk dat je er daarom niets over leest op blogs van mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid.

   • Remko Voogt

    Beste Mr. Fob, daar heb je zeker gelijk in. De meerderheid van de mensen verliest (veel) geld in de Forex markt. De mensen die het wel goed doen verdienen veel geld. Ik zie het dan ook meer als baan om geld te verdienen en het daarna goed te investeren. Heb zeker veel geleerd van je blog en ben op diverse ideeën gebracht, bedankt daarvoor.

 • aflosser

  Ik heb gekeken bij Brand New Day voor pensioensparen. De site zegt dat ik er niet voor in aanmerking kom. Ik ben geen ondernemer, heb geen leasauto en geen jaarruimte over.
  Wat zijn er nog voor mogelijkheden? Ons huis is afbetaald op mijn 55e. Wil dan nog werken tot 60 jaar. Kom dan 7 jaar tekort aan inkomen. Hoe vul je dit dan aan?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dan zul je het vermogen dat je nodig hebt ter overbrugging buiten pensioensparen om moeten verzamelen. De tips uit deze post kunnen je daar wellicht bij helpen.

 • De jong

  Ik ben nu 59 jaar en wil nu gaan op houden met werken.
  Nu moet ik nog 8 jaar op mijn AOW uitkering wachten.
  Kan ik mijn prepensioen naar voren halen.
  Waar moet ik rekening mee houden.

 • Bassie

  Ben momenteel 31 jaar. Bouw pensioen op bij BeFrank via mijn werkgever. Las het verhaal over beleggen in ETF’s, klinkt renderend vergeleken met wat de bank momenteel en in de toekomst bied. Wat ik me hierbij afvraag is hoeveel je maandelijks dient te investeren in de ETF’s via De Giro om uiteindelijk tegen je pensioenleeftijd er met een fijn gevoel naar te kijken indien het uitgekeerd wordt…

 • FireNL

  Beste Mr FOB,

  Ik weet niet goed of ik de vraag bij dit artikel past, maar ik stel hem toch maar.
  Hoe kijk je aan tegen dividend aandelen? Het dividend wat uitgekeerd wordt op kwartaal/jaarlijks basis kan mooi als passief inkomen dienen lijkt mij. Ik lees hierover niets op uw blog. Neemt u dit niet mee in de afweging van de 3.5% safe withdrawal rate?

  Dank!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Met een fonds dat zich richt op hoog dividend heb ik minder spreiding tegen vrijwel altijd hogere kosten. En of ik nu leef van een paar aandelen verkopen tegen een hogere koers of dat de koers zakt door de dividenduitkering, waarbij mijn aantal aandelen constant blijft, maakt me niets uit. Ik zie dus geen voordelen maar alleen nadelen van een high dividendfonds.

   In de 3.5% SWR is rendement op aandelen meegenomen, of dat nu via koersstijging of via dividenduitkering gerealiseerd wordt maakt niet uit.

 • Floris B

  Allemaal handige tips. Mijn partner zoekt naar manieren, hoe hij eerder kan stoppen met werken. Jouw tips kunnen hem helpen om op ideetjes te komen. Dank je voor het delen. Eerlijk gezegd vinden we het veiliger om thuis te werken, maar zijn werk laat het niet toe. Ga zo door!

 • teamfo

  als je eerder wilt stoppen kun je ook denken aan deeltijdpensioen of varieren met je pensioeninkomen. zo kun je eerder stoppen dan je denkt. check je mogelijkheden bij je pensioenaanbieder

 • Lara

  Nadat ik mijn been verbrijzeld had bij een stom ongeluk en een vriendin veel te vroeg overleed, ben ik eens gaan denken of het anders kon. Nu ben ik 55 en woon in het buitenland, ik leef van de overwaarde van mijn huis, dat ik voor veel geld kon verkopen afgelopen december (vrijstaand huis in de Randstad). Ik belegde al jaren, dus ik had ook nog een aardig bedrag er naast. Ik verveel me geen minuut, sterker nog mijn leven is nog nooit zo vol geweest, maar dan wel met leuke dingen en niet met de sleur van het werk. We zijn hard bezig om steeds meer zelfvoorzienend te worden. Olijven, truffels, kippen. Klein wonen hoeft niet persé, er zijn landen waar je voor de prijs van een goedkoop rijtjeshuis (minder dan 3 ton) een vrijstaand huis met een flinke lap grond kan kopen. Zo’n flinke lap grond kun je natuurlijk voor van alles gebruiken. Ook zijn er genoeg landen waar het leven wel een stuk goedkoper is dan in Nederland. Misschien niet voor iedereen, maar overweeg het eens als je echt eerder wilt stoppen.