Eerder stoppen met werken – 11 tips 37


eerder stoppen met werken

 

Dit blog staat vol met tips hoe je eerder kunt stoppen met werken. Ik heb er hier 11 geselecteerd.

Vervolgens zal ik ingaan op hoe je je mentaal kunt voorbereiden op die grote stap.

 

Eerder stoppen met werken – 11 tips:

 

1. Breng je inkomsten en uitgaven tot in detail in kaart. Ik gebruik hiervoor het FOB huishoudboekje. Je hebt pas grip op je geld als je weet waar het heen rolt. En dan genereert het FOB huishoudboekje ook nog eens automatisch van die mooie, zeer motiverende grafiekjes!

spaarsaldo 2016

 

2. Betaal jezelf eerst. Wanneer je meer zicht hebt op waar al je geld heengaat kun je makkelijker vooruit plannen. Daardoor kun je, zodra je inkomen binnen komt, meteen het bedrag dat je niet nodig hebt opzij zetten. Dat helpt enorm om vermogen op te bouwen. Want dan is je vermogensopbouw geen sluitpost meer voor als er toevallig wat over blijft aan het einde van de maand. Ik hou op deze manier 60% van mijn maandinkomen over.

 

3. Laat je geld voor je werken. Dat is veel fijner dan andersom, namelijk dat jij moet werken voor je geld. Dit zou je kunnen doen door het geld dat je jezelf betaalt te beleggen (bijvoorbeeld op dezelfde manier zoals wij dat doen) of te investeren in vastgoed (zoals onder andere Team CF dat doet). Een spaarrekening gaat het werk in ieder geval niet voor je doen met de huidige rentestanden.

 

4. Ga kleiner wonen. Niet de makkelijkste stap om te zetten, wel hoogstwaarschijnlijk de stap die je het meeste oplevert. Want zoals de meeste Nederlanders ben je hoogstwaarschijnlijk de meeste kosten per maand kwijt aan wonen. Hoe kleiner je woont, hoe meer je overhoudt. Marjolein woont fijn in het klein en Mrs FOB en ik gaan ook kleiner wonen. Niet zo klein als Marjolein overigens. Zie hier haar geweldige, vrijstaande huisje:

Tiny house

 

5. Rij zo min mogelijk auto en pak zoveel mogelijk de fiets. Voor de meeste Nederlanders de één na grootste kostenpost in het huishoudbudget. Als je je middenklasse auto de deur uit doet en die 3 km woon-werk afstand met de fiets aflegt, levert je dat al ruim €15.000 op in 10 jaar tijd.

 

6. Minimaliseer. Als je dingen die je niet echt nodig hebt de deur uit doet, dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over die spullen. Ook heb je dan minder onderhoudskosten. En en opgeruimd huis levert een opgeruimd hoofd op. Valhalla vertelt er vaak en zeer vermakelijk over hoe goed minimaliseren haar bevalt.

 

7. Bespaar op je vaste lasten. Kleine beetjes maken een groot verschil. Doe in een paar minuten de online vergelijking en zie hoeveel jij kunt besparen.
Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen. Daarom noemde deze meneer dit fenomeen al een wereldwonder:

Einstein

 

8. Bespaar op je boodschappen. Na woning en vervoer zijn boodschappen meestal de grootste kostenpost van een Nederlands huishouden. En besparen op je boodschappen is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. In de post Goedkoopste supermarkt & bespaartips boodschappen kun je lezen hoe wij ongeveer een kwart van ons boodschappenbudget afgehaald hebben en tegelijkertijd een betere kwaliteit eten zijn gaan kopen.

 

9. Ga pensioenbeleggen. Hiermee bouw je tot 3 keer meer vermogen op dan met gewoon beleggen. Zo creëer je een veiligheidsmarge. Mocht onverhoopt je gewone vermogen opraken nadat je eerder gestopt bent met werken, dan heb je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd in ieder geval een aanvulling op je AOW. Ervan uitgaande dat die er dan nog is. Zo niet, dan is inkomen uit pensioenbeleggen nog relevanter.

 

10. Wordt zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Wij verbouwen deels zelf onze groenten en maken zelf onze tafels, buitenmeubels en lampen. Onder deze 11 tips staan wat foto’s van onze maaksels. De vaardigheden die je leert maken je onafhankelijker en helpen je flink te besparen.

 

11. Besef je waar het om draait in het leven. De palliatieve verpleegkundige Bronnie Ware heeft de besteller The Top 5 Regrets of the Dying geschreven. Daarin beschrijft ze de top 5 van spijtbetuigingen die mensen op hun sterfbed haar toevertrouwden.

Nummer 1: mensen hadden spijt dat ze teveel naar de verwachtingen van anderen geleefd hadden en niet méér hun eigen leven geleefd hadden. Gezondheid geeft een ongelooflijke vrijheid, welke weinigen zich realiseren, totdat men tot de ontdekking komt dat men deze vrijheid kwijt is.

Nummer 2: alle (!!) mannen die ze verpleegd had gaven aan dat ze spijt hadden dat ze zoveel gewerkt hadden in hun leven.

 

Eerder stoppen met werken: mentale voorbereiding

Maar hoe kun je je nou het beste mentaal voorbereiden op eerder stoppen met werken?

Volgens mij kun je het beste goed nadenken wat je nou echt wilt doen met je tijd. En daarbij is het geheim van een gelukkig vroegpensioen dat je je richt op creëren in plaats van consumeren. Denk na wat je wilt maken. Wil je iets fysieks maken, tekst schrijven, muziek maken, anderen iets leren?

Daarnaast helpt het om de stap richting eerder stoppen met werken te zetten om te beseffen waar het om draait in het leven. Namelijk je dromen najagen nu je gezond bent en je niet teveel richten op carrière maken.

Eigen ervaring

Mijn ouders leven helaas niet meer. Een groot gemis, maar ik heb er ook iets van geleerd.

Ik ben me namelijk gaan beseffen dat we maar een korte tijd in goede gezondheid hier op deze aardbol rondrennen. Dat besef stimuleert mij enorm om de vrijheid om te kunnen doen wat ik wil na te jagen. En dat heeft mijn leven leuker gemaakt omdat ik nu al meer doe wat ik echt wil, ondanks dat ik de vrijheid om niet te hoeven werken voor geld nog niet bereikt heb.

Recent kondigde een collega van me aan dat hij eerder stopt met werken. Hij is 55 jaar, heeft genoeg geld verzameld om niet meer te hoeven werken en dus stopt hij. Hij wil nog andere dingen gaan doen dan werken nu hij nog fit is. Zijn vader was op een leeftijd van 54 jaar overleden, dus ook hij heeft een voorbeeld van dichtbij hoe het leven kan lopen.

Deze collega gaf ook aan dat een andere collega, die begin dit jaar op 52 jarige leeftijd stopte, vooral reacties van onbegrip kreeg. Mensen snapten niet wat hij nou met zijn tijd zou gaan doen.

Eerder stoppen met werken: onbegrip

Ik vermoed dat dit onbegrip voortkomt uit het feit dat veel mensen zo druk zijn met werken en het huishouden, dat ze zich niet goed voor kunnen stellen wat er allemaal nog meer te doen is. En dat ze daardoor bang zijn in een zwart gat te vallen en zich te zullen gaan vervelen als ze eerder stoppen met werken. Velen hebben nauwelijks tijd om naast het werk en huishouden met andere dingen bezig te zijn en hebben dat dus nauwelijks ontwikkeld.

Ook beseffen veel mensen zich volgens mij niet hoe weinig tijd ze hier in goede gezondheid op deze aardbol hebben. Ik besefte me dat ook niet totdat ik mijn meest dierbaren verloor.

Fijn dat de levenswijsheden die Bronnie Ware beschrijft en die ik eerder al noemde tegenwoordig ruim voor het sterfbed van de meesten beschikbaar zijn. Daarmee hoeven wij niet aan het eind van ons leven terug te bekijken en te beseffen dat we eerder hadden willen stoppen met werken.

Begrip

De meeste mensen die ik tegen kom en die met financieel onafhankelijk worden bezig zijn hebben volop ideeën wat ze gaan doen zodra ze kunnen stoppen met werken. Zij hebben nu al verschillende interesses buiten hun baan, waar ze dan meer tijd aan willen gaan besteden.

Daar herken ik mezelf ook goed in. Ik werk nu deeltijd en kom privé nog steeds altijd tijd te kort. Ik heb eerder last van “vrije tijd stress” dan van verveling. In een weekend of op mijn vrije deeltijd dag wil ik altijd zoveel doen dat ik regelmatig keuzestress voel. Die vrije tijd vliegt ook altijd om.

Creëren in plaats van consumeren

En het gelukkigst word ik altijd wanneer ik iets gemaakt heb. Ik haal heel veel voldoening uit het maken van deze website en het schrijven van blogposts. Ook maak ik graag fysieke dingen als een buitentafel, een bijzettafel of lampen (de lamp hieronder is overigens door Mrs FOB gemaakt).

En dat hoeft allemaal vrijwel niets te kosten. De buitentafel kostte minder dan €100, de bijzettafels en de lamp kostten niets. Die hebben we namelijk allemaal van afvalmateriaal gemaakt:

buitentafel

bijzettafel

bijzettafel

plafondlamp

Ook vind ik het heerlijk om een wandeltocht te gaan maken, een stuk te gaan wielrennen of te moestuinieren in mijn moestuin of zelfgemaakte kas:

kas

Meer tijd voor familie, vrienden en reizen is natuurlijk ook altijd heel fijn!

Ik maak ik me er dan ook helemaal niet druk om dat ik me zou gaan vervelen wanneer ik eerder stop met werken. Integendeel, ik zie er enorm naar uit!

De pensionado’s die ik ken geven ook meestal aan niet te snappen hoe ze ooit het gewone leven hebben kunnen combineren met werken. Ze komen nog steeds tijd te kort.

Zodra je gestopt bent met werken: creëer in plaats van consumeer, dan heb je al snel een gelukkig vroegpensioen!

 

Wil jij eerder stoppen met werken? Hoe pak jij dat aan?

 

 

Wil jij het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 1.640 andere abonnees

 


Geef een reactie

37 gedachten over “Eerder stoppen met werken – 11 tips

 • minofmeer

  Goeie tips. Klopt helemaal, ik weet zoveel dingen die ik wil doen in mijn vrije tijd!
  Inderdaad gezondheid is t allerbelangrijkste. Die heb ik helaas niet meer. Daarom is mijn tip: blijf zoeken naar wat je kunt doen binnen de mogelijkheden die er zijn. Want t leven of verlangens stoppen niet ineens als je niet meer gezond bent en er is toch vaak best veel mogelijk.

 • Vlijtig Liesje

  Wauw, ik ga mijn man je zelfgemaakte kas laten zien zeg. Hij had er eentje van de Lidl die bij de eerste de beste storm wegwaaide. Ik vind dat je hele goede tips geeft die ook echt goed te doen zijn. Zelf vind ik mijn werk (fulltime blogger) zo leuk dat ik niet denk dat ik ooit wil stoppen.

 • Marieke

  Ontzettend goede blog en fijn dat er het streven is om zoveel leuks te (gaan) doen en dat collega’s dat al kunnen doen!
  Zelf ben ik een half jaar geleden moeder geworden van een prachtig meisje, waar we elke dag van genieten. Met de schildklierkanker die ik nog geen 5 jaar geleden gehad heb, realiseer ik me heel goed hoe betrekkelijk alles is. Daarom heb ik (uiteindelijk) vlak voor mijn bevalling aangegeven te stoppen met werken in loondienst.
  Verschillende meningen, en vooral heel veel reacties ‘het moet financieel wel kunnen’..
  We willen ons kindje zelf opvoeden, normen en waarden bij brengen, boekjes lezen, wandelen, zingen en als ze groter mag worden herinneringen met haar maken!
  we zien wel wat de toekomst ons brengt, proberen wat geld opzij te zetten en leven in het nu

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Heftig lijkt me, zo’n ziekte! Dat klinkt als een heel verstandige keuze! Ik snap het wel; het risico dat je gezondheid je in de steek laat bij het blijven werken voor geld moet je goed afwegen tegen het risico dat je zonder geld komt te zitten maar wel vroegtijdig van vrijheid hebt kunnen genieten.

 • Jolanda

  Bedankt voor deze weer interessante blog. Ik haal er veel goede tips en inzichten uit. Ik ben zo blij dat ik naast de Amerikaanse FIRE blogs over vroegpensioen ook een paar Nederlandse blogs hierover heb ontdekt. Het Nederlandse perspectief is gezien de grote belastingdruk en de beperkte mogelijkheden om daar als werknemer onderuit te komen toch anders dan in Amerika.
  Anderzijds kun je wel weer profiteren van de sociale voorzieningen als AOW en een betaalbare ziektekostenverzekering. Ook WW en/of een oprotpremie kan nog als een verkapte vroegpensioenregeling fungeren, mits je daarnaast voldoende eigen middelen bezit om de periode tot 70 jaar te overbruggen. Ik breek mijn hoofd over hoe je op het juiste moment een gedwongen ontslag met een WW uitkering zou kunnen regelen. Niet erg ethisch verantwoord, maar je zou het ook als compensatie kunnen zien voor de jarenlang betaalde bijdrage hieraan.
  Voorheen dacht ik dat ons maandelijkse spaarbedrag al goed was. Ik heb het echter dankzij alle tips met een paar verbeteringen, zonder in te leveren op levenskwaliteit in een half jaar al aanzienlijk kunnen verbeteren. En ik vind nog steeds mogelijke interessante besparingen.
  Aan beleggen heb ik mij nog niet gewaagd. ik heb jouw blogs over hoe te beleggen bij de Giro en de Vanguardfondsen al een paar keer gelezen, maar ik heb mij nog niet toe kunnen zetten. Het is voor mij nog een te grote sprong in het diepe.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!

   Lastige ethische keuze die je schetst.. Ik ga vooralsnog voor onafhankelijkheid van WW.

   Ik vind ook nog steeds nieuwe bespaarmogelijkheden zonder aan kwaliteit van leven in te leveren, leuk.

   Ik vond beleggen ook spannend in het begin. Maar hoe eerder je eraan begint, hoe eerder je eraan went en je weg erin vindt. Wat ik overigens niet bedoel als een beleggingsadvies, maar als een waarheid als een koe ;-).

 • BescheidenBeurs

  Ik weet al jaren wat ik wil gaan doen als ik gestopt ben met werken: een mooie modelspoorbaan maken op zolder en dan ook echt alles van het landschap zelf ontwerpen en maken 🙂

 • Project Lonica

  Weet je wat ik weleens denk als mensen zeggen dat ze niet snappen waarom je in vredesnaam zo vroeg met pensioen zou willen? Calvinisme. Werken hoort in onze cultuur zo bij het leven, dat mensen misschien wel vinden dat het hoort. Dat het synoniem staat voor je nuttig maken. Terwijl vrijwel niemand die niet meer hoeft te werken op de bank gaat zitten.

  Al zijn er natuurlijk ook mensen die hun werk zo leuk vinden, dat ze er niet aan moeten denken om het niet meer te mogen doen. Op die mensen ben ik weleens jaloers.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Daar heb je een goed punt; onze calivinistische cultuur speelt inderdaad een grote rol denk ik ook.

   Die mensen die hun werk zo leuk vinden dat ze er niet aan moeten denken te stoppen zijn de uitzondering ben ik bang. Maar inderdaad jaloersmakend.

 • Gea

  Ik heb de wil om 90 te worden. Dat is mijn stip aan de horizon. Voor mijn gevoel staan alle keuzes die ik maak in dat teken. Ik heb nog heel veel tijd.

 • Janne

  ..partner en ik zijn dus mensen die nog graag werken en nu, in hun 68ste levensjaar, dat ook nog steeds met plezier doen hoewel het financieel gezien helemaal niet nodig is. We hebben 35 jaar geleden de gok genomen om niet meer in loondienst maar als kleine zelfstandige de kost te verdienen. De vrijheid die je dan krijgt om te werken op tijden die jou passen en tevreden zijn met minder geld maar meer tijd voor andere leuke dingen (reizen, moestuinieren, lange-afstand-wandelingen maken, vrienden en familie bezoeken. Dat deden wij dus en doen we nog steeds en daar genieten we van. Ook van het werken!

 • Coos

  Ik ben 1 van die mensen… sorry! Is er geen ene baan die je zo leuk zou vinden dat je niet zou willen stoppen met werken? Ik ben wel geïnspireerd door het hosselen van Janine Scheurs en heb daarmee mijn werkzame leven nog net iets anders ingedeeld, wat het alleen maar leuker heeft gemaakt.

 • Vrijheid

  ik als creatieve zzp’er vind mijn werk ook zo leuk dat ik het niet zou willen missen (zoals de meeste zzp’ers die hier bewust voor hebben gekozen). Maar het idee van dit werk uitvoeren terwijl ik financieel vrij ben (en mij dus totaal niet meer druk hoef te maken over acquisitie) maakt het nog leuker.

 • jjs

  nr 2 is onzin, 60% besparen kan met een gewoon huurhuis of koophuis en de gemaakte kosten voor energie gewoonweg niet. Dan zit je al op minimaal 50% van je salaris en tel daar de uitbuiting van de asociaal dure zorgkosten en de jaarlijkse straf van 385,- euro bij als je ziek wordt of 1 stap in het ziekenhuis zet bij en je zit al snel op 75% van je inkomen. Dan nog eten, kleding kopen etc. Kinderbijslag is ook om te huilen in NL, wat wij hier in 3 maanden krijgen, dat hebben ze in DL elke maand, geen grapje. Wel een tippie, wij gebruiken 1 rekening voor alle betalingen. En 1 rekening voor alle boodschappen en brandstof. Als het salaris binnenkomt gaat er gelijk een bedrag naar die rekening. ZO heb je iig altijd je eetgeld op orde en kom je daarvoor niet tekort.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap dat mijn spaarquote van 60% niet voor iedereen haalbaar is. De boodschap die ik bedoel te geven is dat door bewuster met geld om te gaan heel wat mensen die nu niet bewust met geld omgaan veel meer over kunnen houden aan het eind van de maand dan ze nu overhouden.

 • Team CF

  Ik heb een gruwelijke hekel aan internet lijstjes, maar gelukkig is de inhoud wel van toepassing 😉
  Je bent trouwens knap handig aan het worden! Ziet er netjes uit.

 • Gerlinde

  Allemaal helemaal mee eens. Dat beleggen daar moet ik me echt eens verder in verdiepen. We leven ook wel grotendeel zo. Ik werk niet, de man is flexibel met werktijden wegens grotendeels eigen baas. Net zoals mensen niet snappen wat ik heel de dag doe, snappen ze ook niet dat je echt eerder wil stoppen met werken. Raar! Ik verveel me nooit en vind altijd wel iets om te doen of te diy-en of te typen of te koken. Maar dan nog: wat er is vredesnaam zo verkeerd aan gewoon eens helemaal niets doen. Gewoon, er zijn. Zitten. Overdenken. Zonder to-do lijstjes in je hoofd te moeten maken. Zouden we allemaal van opknappen denk ik.

 • M - Two Pennies

  Wat een interessant artikel. Ik vind de “regrets” altijd zo’n eye-opener om te lezen.

  Wij zijn met veel van deze punten al bezig. Helaas werken we momenteel allebei heel veel, dus hebben we nog niet echt tijd om veel interesses naast ons werk uit te werken. Wel hebben we ons Ziggo-abonnement opgezegd, zodat we ‘s avonds met interessantere dingen bezig kunnen zijn dan nutteloze programma’s kijken.

 • Chris

  Mijn huis is op een haar na afbetaald, eind van het jaar helemaal. Ik heb een spaarquote van 62%, dus voor iedere maand die ik nu werk hoeft ik er straks meer dan eentje niet te werken. Ik ben nu 51, dus mijn officiele pensioen is pas met 68 (plus de rest). Als ik mijn resttijd door twee deel ga ik dus uiterlijk met 59 met pensioen. Maar ik mag mijn pensioen 10 jaar eerder laten ingaan, dus dat biedt ook perspectieven. Doel is om met 58 met pensioen te gaan, net als mijn vader gedaan heeft (andere tijden). Hij is met 64 overleden, hij heeft zijn AOW nooit gehaald, maar wel van zijn pensioen genoten.