Ik heb het altijd heel leuk gevonden om zelf groenten te kweken. Eerder in mijn stadstuintje tussen de gewone planten door. Nu ik wat meer ruimte heb in de tuin, kweek ik groenten in een aparte moestuin.

Nou word je van zelf groenten kweken niet rijk. Voor besparen op kosten van eten kun je beter de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips lezen.

tomaten

Maar van zelf groenten kweken word je wel zelfredzaam. En als je dat als levenshouding aanneemt en op zo veel mogelijk fronten toepast word je wel rijk. Daarnaast is het ook nog eens gezond.

Omdat ik altijd baalde dat mijn tomaten het niet redden in de koude grond, heb ik een kas gebouwd. Ik heb een kas van hout gemaakt en kunststof platen gebruikt voor de beglazing. Hout omdat ik dat veel mooier vind dan aluminium en kunststof platen omdat die veel sterker, lichter en goedkoper zijn dan glas.

Een houten kas kopen kost al gauw ettelijke duizenden euro’s. Als je hem zelf maakt ben je voor een paar honderd euro klaar.

Mocht je dat ook altijd al eens hebben willen doen, maar er nog niet aan toe gekomen zijn: hier de uitleg hoe ik het gedaan heb.

Hoe maak je een houten kas?

Materialen

Ik ga hier geen maten vermelden, omdat die sterk afhangen van hoe groot je de kas wilt maken. Ik zal hier wel de gebruikte typen materialen noemen.

  • Douglas balken 45x45mm. Ze kosten ongeveer 1,60 euro per meter
  • Douglas plankjes voor de onderkant van de deur
  • UV bestendig polycarbonaat 2mm dikke platen voor de “beglazing”. Ik heb online een restpartij gekocht via Perlaplast kunststofshop. Scherpe prijs en een zeer goede klantenservice. Transportbedrijf was te laat met bezorgen, vervolgens is de eigenaar van het bedrijf de platen hoogstpersoonlijk af komen leveren
  • Oude tegels die je verticaal in de grond plaatst als fundament en die je kunt gebruiken als paadje in je kas; meestal gratis via marktplaats af te halen
  • Verzinkte houtschroeven en verbindingsplaatjes om de palen mee aan elkaar vast te maken
  • Druppelslang om de planten water te kunnen geven zonder de bladeren nat te maken. Planten als tomaten kunnen niet goed tegen natte bladeren, dan is een druppelslang ideaal
  • Deurrail om de schuifdeur aan op te hangen, te verkrijgen bij de bouwmarkt

Stappen

Fundament

  • Graaf een sleuf voor het fundament. Plaats hierin verticaal tegels en laat die 5-10 cm uit de grond steken. Het hout moet op verticaal in de grond geplaatste tegels geplaatst worden. Het hout mag de grond niet rechtstreeks raken in verband met duurzaamheid.
  • Laat een spleet in je fundament waar tussen je de druppelslang naar binnen leidt

Kozijnen

  • De kozijnen voor aan de onderkant van de beglazing kun je heel eenvoudig maken. Zaag een profiel van 2 schuine randen en een opstaande rand waar de beglazing tegen aan komt te staan in de balken met een invalcirkelzaag (ik heb een Festool inclusief geleiderail; niet de goedkoopste maar wel de beste en meest waardevaste en dat betaalt zich uit):

kozijn profiel

  • De verticale kozijnen en dak kozijnen kun je heel gemakkelijk maken door met de invalcirkelzaag een strook van ongeveer 1 cm dik van de balk af te zagen. De beglazing klem je straks tussen de strook en de rest van de balk.
  • Vervolgens plaats je de kozijnen en zet je ze met de verbindingsplaatjes aan elkaar:

plaatsen kas

kozijnen

Beglazing

  • Zaag de polycarbonaat platen met de cirkelzaag op maat
  • Klem de beglazing in de verticale kozijnen door de houten strip met houtschroeven aan de balk vast te zetten

Deur

  • Het kozijn aan de onderkant van de beglazing van de deur krijgt een zelfde profiel als alle andere kozijnen die je aan de onderkant van de beglazing hebt gebruikt.
  • In de overige kozijnen van de deur frees je een sleuf waar de beglazing in valt, in plaats van een strip van 1 cm van de balk afhalen waar je de beglazing tussen klemt
  • Aan de kant van de kozijnen waar je de plankjes van de deur in gaat laten vallen frees je ook een sleuf
  • Zet de deur in elkaar met houtschroeven, voordat je de bovenkant monteert schuif je de beglazing in de sleuf (beglazing niet te zien op foto):

deur kas

  • Plaats de beglazing in de kas
  • Monteer de deurrail aan de kas en hang de deur in de deurrail

kas

Roestwerende afwerking

Werk de metalen delen af met de Hammerite die je nog over hebt van het maken van de buitentafel ;-).

En klaar ben je!

tomaten druiven

oogst

Kweek jij je eigen groenten? Heb je ook een kas?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

50 Reacties

  1. Hoi, mooie kas!
    Wat ik me afvraag: hoe blijft de kas stabiel als je het geraamte op de stenen neerzet? Er lijkt niks in de grond te zijn verankerd. Hoe werkt dat wanneer je de kas niet tegen een bestaande muur wil bouwen, maar los?

    • Je kunt bijvoorbeeld een paar hardhouten palen in de grond slaan (bijvoorbeeld 30 cm uit de grond laten steken) waar je de verticale palen aan vastzet.

  2. Mooi kasje! Let toch maar op dat je de kas goed verlucht want ik ken iemand die zijn kas altijd gesloten hield voor zogenaamd meer warmte. De bladeren raakten het plafond en de wanden omdat de planten te groot en te hoog werden, en door het water dat de bladeren verdampten plakten die dus gewoon aan het plafond, gevolg : aardappelziekte en alles aangetast. Weggooien dus.

    • Voornamelijk tomaten, kerstomaten, paprika, spaanse peper, komkommer, peterselie, koriander

  3. Super leuk gemaakt zeg! Het leuke is dat je geld bespaard door groenten in je eigen tuin te verbouwen, het is nog lekkerder ook!

    • Ik weet het niet meer precies, maar ik schat een paar dagen, verspreid over een paar maanden

  4. Mooi om het proces te zien en hoe je het gedaan hebt. Zelf hebben we een eigen veranda gemaakt met een afwateringssysteem om het water op te vangen, dit kunnen we gebruiken voor verschillende dingen zoals de planten water geven. Op deze manier willen wij gelijk ook proberen om zo min mogelijk water te verspilllen.

  5. Mooi werk! Ik wil ook graag een kas maken in de tuin, dus jouw ervaringen komen me goed van pas. Bedankt!
    Vr. groeten,
    Sira

  6. Een mooie manier om toch fatsoenlijke groente in huis te hebben. De laatste jaren is de industrie flink verpest en je dat ‘urban farming’, zoals het thuishouden van groenten, steeds populairder wordt. Mooi om te zien dat je met deze trend meegaat en goede tips meegeeft 🙂

  7. Zie nu dat wanneer je inzoomt op het punt waar de verticale en horizontale balk op de fundering samen komen in de foto waar het polycarbonaat nog niet geplaatst is je het kunt zien. Is dat duidelijk?

  8. Je klemt de beglazing tussen de verticale balken. Dan valt hij tegen de opstaande rand op de horizontale onderste balk aan.

    Ik kan me voorstellen dat dit nog niet helemaal duidelijk is. Laat dan gerust weten, dan voeg ik wel een foto toe.

    • dus onderaan klem je het niet? en hoe klem je dan precies tussen de verticale balken? een foto is zeker welkom 😉 Ik ben bezig met het uit te tekenen in Google sketchup, maar ik zie het nog niet helemaal voor me 😉
      bedankt voor je hulp, ik apprecieer het enorm!

  9. Dat van die schuine randen klinkt echt heel logisch nu je het zegt 😉
    Maar met wat en hoe klem je de beglazing nu eigenlijk vast? Het spijt me, maar dat is me toch nog niet geheel duidelijk (help, mijn man is een klusser ;-))

  10. Wij zouden een kas willen bouwen van 4 op 2, gebaseerd op dit bericht. We snappen alleen niet zo goed wat de functie is van de schuine randen op de kozijnen voor aan de onderkant van de beglazing. En hoe ziet de binnenkant er dan uit, waar de beglazing tegen de kozijnen wordt geklemd? Hoe heb je dat precies gedaan? Bedankt!

    • Leuk dat je op basis hiervan een kas gaat maken!
      De schuine randen zorgen ervoor dat er geen water in het kozijn blijft staan.
      Je klemt de beglazing tegen de opstaande rand in het midden van de bovenkant van de balk, die op de scheiding zit van de twee schuine kanten waar het water af kan lopen

  11. Leuk zo’n kas! Wij kweken wat groenten op een vierkante meter. Mede om ons dochtertje te laten zien hoe planten groeien. Een kas zou nogal wat ruimte in beslag nemen. Onze tuin is niet heel groot (zo’n 100 vierkante meter). Het past wel, maar andere dingen zouden moeten wijken. Een keuze van priorizeren dan toch maar weer. 🙂

    Ik heb ook wel eens aan een volkstuin gedacht, maar iedere keer daar naar toe moeten is volgens mij een behoorlijke drempel en tijdens de vakantie is dat ook een uitdaging helaas. Maar het blijft leuk! En leuk dat je dit deelt!

    • Misschien een koude bak proberen als je wat op wilt kweken? Neemt weinig plek in.
      Graag gedaan, dit delen!

    • Wat is een koude bak? Daar heb ik nog niet van gehoord. Bedoel je gewoon een bak die je als het ware of je terras zet? Of zit er meer achter?

    • Het gemakkelijkst is eens googlen op koude bak en dan afbeeldingen bekijken. Je kunt ze zowel op terras als op volle grond zetten

  12. Ik ga dit aan mijn man laten zien! Die is dol op zijn moestuin. Vorig jaar kocht hij een kas bij de Lidl maar dat ding is jammerlijk weggewaaid! Mijn man was helemaal ontdaan.

  13. Ziet er netjes uit hoor! Een optie met PVC buizen en bouwplastic is mogelijk nog goedkoper, maar zal er zeker niet zo goed uitzien.
    Eet smakelijk

    • Bedankt! Ja, PVC en bouwplastic zal zeker goedkoper zijn, maar het oog wil ook wat inderdaad.

  14. Wat een mooie kas! Wij hebben ook een kas (helaas niet zo’n mooie ;)) met polycarbonaat maar helaas zijn de dak platen al vergaan. Die gaan we nu toch vervangen door glas.

    • Dankjewel! Had je UV bestendig polycarbonaat? Je hebt vrij dik glas nodig voor dak als je wat grotere platen nodig hebt vanwege veilgheid, daarom wilde ik het niet

  15. Wat een mooi kasje zeg!
    Ik heb wel een moestuin, van de gemeente, maar daar mogen geen kasjes op. Gelukkig groeit daar zonder kas ook wel heel veel op. Vooral courgettes 🙂

    • Een paar bonen in de grond stoppen kan niet zo heel veel aan mis gaan ;-). Tomaten is lastiger

  16. Erg leuk en leerzaam, het zelf bouwen van een kas scheelt je niet alleen kosten, je doet ook weer kluservaring op voor een volgend project waarbij je dus weer kosten bespaard. Een soort van extra rendement op je inspanningen 🙂

    Zelf gekweekte groenten en fruit besparen je niet alleen “supermarkt-kosten” ze besparen ook dokterskosten, mits je kiest voor biologische producten waar niet mee gerommeld is.

    Als je zelf zaden wint of kiest voor meerjarige planten (of bomen) bespaar je nog steeds enorm t.o.v. niet-biologische groenten/fruit uit de massaproductie van de supermarkt, je bespaart dan echter niet op je gezondheid.

    Kortom, supergoede zet!

    • Bedankt. Ja, je wordt steeds handiger door gewoon van alles te maken. En dat betaalt zich inderdaad uit, die zelfredzaamheid

  17. Ik ben bezig om groene vingers te kweken, maar zo goed lukt het mij ook niet. Al zou ik heel graag een eigen moestuintje willen hebben…

  18. Wow, wat een prachtige kas! Geweldig is dat. In Nederland had ik er eentje, maar die heb ik maar een jaar kunnen gebruiken. Daarna gingen we verhuizen. Ik mis het wel. Hier hebben heel veel mensen een kasje, anders groeit er maar weinig. Behalve koolraap 😀

    • Dankjewel! Snap dat je het mist. Wat mij van Noorwegen wel super lijkt is dat je daar zelf je vis kunt vangen!