Kas maken, hoe doe je dat? 35


tomaten

 

Ik heb het altijd heel leuk gevonden om zelf groenten te kweken. Eerder in mijn stadstuintje tussen de gewone planten door. Nu ik wat meer ruimte heb in de tuin, kweek ik groenten in een aparte moestuin.

Nou word je van zelf groenten kweken niet rijk. Voor besparen op kosten van eten kun je beter de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips lezen.

Maar van zelf groenten kweken wordt je wel zelfredzaam. En als je dat als levenshouding aanneemt en op zo veel mogelijk fronten toepast word je wel rijk. Daarnaast is het ook nog eens gezond.

Omdat ik altijd baalde dat mijn tomaten het niet redden in de koude grond, heb ik een kas gebouwd. Ik heb een kas van hout gemaakt en kunststof platen gebruikt voor de beglazing. Hout omdat ik dat veel mooier vind dan aluminium en kunststof platen omdat die veel sterker, lichter en goedkoper zijn dan glas.

Een houten kas kopen kost al gauw ettelijke duizenden euro’s. Als je hem zelf maakt ben je voor een paar honderd euro klaar.

Mocht je dat ook altijd al eens hebben willen doen, maar er nog niet aan toe gekomen zijn: hier de uitleg hoe ik het gedaan heb.

 

Hoe maak je een houten kas?

 

Materialen

Ik ga hier geen maten vermelden, omdat die sterk afhangen van hoe groot je de kas wilt maken. Ik zal hier wel de gebruikte typen materialen noemen.

 • Douglas balken 45x45mm. Ze kosten ongeveer 1,60 euro per meter
 • Douglas plankjes voor de onderkant van de deur
 • UV bestendig polycarbonaat 2mm dikke platen voor de “beglazing”. Ik heb online een restpartij gekocht via Perlaplast kunststofshop. Scherpe prijs en een zeer goede klantenservice. Transportbedrijf was te laat met bezorgen, vervolgens is de eigenaar van het bedrijf de platen hoogstpersoonlijk af komen leveren
 • Oude tegels die je verticaal in de grond plaatst als fundament en die je kunt gebruiken als paadje in je kas; meestal gratis via marktplaats af te halen
 • Verzinkte houtschroeven en verbindingsplaatjes om de palen mee aan elkaar vast te maken
 • Druppelslang om de planten water te kunnen geven zonder de bladeren nat te maken. Planten als tomaten kunnen niet goed tegen natte bladeren, dan is een druppelslang ideaal
 • Deurrail om de schuifdeur aan op te hangen, te verkrijgen bij de bouwmarkt

 

Stappen

Fundament

 • Graaf een sleuf voor het fundament. Plaats hierin verticaal tegels en laat die 5-10 cm uit de grond steken. Het hout moet op verticaal in de grond geplaatste tegels geplaatst worden. Het hout mag de grond niet rechtstreeks raken in verband met duurzaamheid.
 • Laat een spleet in je fundament waar tussen je de druppelslang naar binnen leidt

Kozijnen

 • De kozijnen voor aan de onderkant van de beglazing kun je heel eenvoudig maken. Zaag een profiel van 2 schuine randen en een opstaande rand waar de beglazing tegen aan komt te staan in de balken met een invalcirkelzaag (ik heb een Festool inclusief geleiderail; niet de goedkoopste maar wel de beste en meest waardevaste en dat betaalt zich uit):

kozijn profiel

 • De verticale kozijnen en dak kozijnen kun je heel gemakkelijk maken door met de invalcirkelzaag een strook van ongeveer 1 cm dik van de balk af te zagen. De beglazing klem je straks tussen de strook en de rest van de balk.
 • Vervolgens plaats je de kozijnen en zet je ze met de verbindingsplaatjes aan elkaar:

plaatsen kas

 

kozijnen

Beglazing

 • Zaag de polycarbonaat platen met de cirkelzaag op maat
 • Klem de beglazing in de verticale kozijnen door de houten strip met houtschroeven aan de balk vast te zetten

Deur

 • Het kozijn aan de onderkant van de beglazing van de deur krijgt een zelfde profiel als alle andere kozijnen die je aan de onderkant van de beglazing hebt gebruikt.
 • In de overige kozijnen van de deur frees je een sleuf waar de beglazing in valt, in plaats van een strip van 1 cm van de balk afhalen waar je de beglazing tussen klemt
 • Aan de kant van de kozijnen waar je de plankjes van de deur in gaat laten vallen frees je ook een sleuf
 • Zet de deur in elkaar met houtschroeven, voordat je de bovenkant monteert schuif je de beglazing in de sleuf (beglazing niet te zien op foto):

deur kas

 • Plaats de beglazing in de kas
 • Monteer de deurrail aan de kas en hang de deur in de deurrail

kas

Roestwerende afwerking

Werk de metalen delen af met de Hammerite die je nog over hebt van het maken van de buitentafel ;-).

En klaar ben je!

tomaten druiven

 

oogst

 

Kweek jij je eigen groenten? Heb je ook een kas?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Hoe maak je zelf een houten kas? Een afbeelding waar de kas half afgebouwd zichtbaar is.

 

Het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, uitschrijven kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 5.106 andere abonnees


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

35 gedachten over “Kas maken, hoe doe je dat?

 • Gerlinde

  Wow, wat een prachtige kas! Geweldig is dat. In Nederland had ik er eentje, maar die heb ik maar een jaar kunnen gebruiken. Daarna gingen we verhuizen. Ik mis het wel. Hier hebben heel veel mensen een kasje, anders groeit er maar weinig. Behalve koolraap πŸ˜€

 • Mr. FRBUS

  Erg leuk en leerzaam, het zelf bouwen van een kas scheelt je niet alleen kosten, je doet ook weer kluservaring op voor een volgend project waarbij je dus weer kosten bespaard. Een soort van extra rendement op je inspanningen πŸ™‚

  Zelf gekweekte groenten en fruit besparen je niet alleen “supermarkt-kosten” ze besparen ook dokterskosten, mits je kiest voor biologische producten waar niet mee gerommeld is.

  Als je zelf zaden wint of kiest voor meerjarige planten (of bomen) bespaar je nog steeds enorm t.o.v. niet-biologische groenten/fruit uit de massaproductie van de supermarkt, je bespaart dan echter niet op je gezondheid.

  Kortom, supergoede zet!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel! Had je UV bestendig polycarbonaat? Je hebt vrij dik glas nodig voor dak als je wat grotere platen nodig hebt vanwege veilgheid, daarom wilde ik het niet

 • Pursuit 2 Freedom

  Leuk zo’n kas! Wij kweken wat groenten op een vierkante meter. Mede om ons dochtertje te laten zien hoe planten groeien. Een kas zou nogal wat ruimte in beslag nemen. Onze tuin is niet heel groot (zo’n 100 vierkante meter). Het past wel, maar andere dingen zouden moeten wijken. Een keuze van priorizeren dan toch maar weer. πŸ™‚

  Ik heb ook wel eens aan een volkstuin gedacht, maar iedere keer daar naar toe moeten is volgens mij een behoorlijke drempel en tijdens de vakantie is dat ook een uitdaging helaas. Maar het blijft leuk! En leuk dat je dit deelt!

 • Jess

  Wij zouden een kas willen bouwen van 4 op 2, gebaseerd op dit bericht. We snappen alleen niet zo goed wat de functie is van de schuine randen op de kozijnen voor aan de onderkant van de beglazing. En hoe ziet de binnenkant er dan uit, waar de beglazing tegen de kozijnen wordt geklemd? Hoe heb je dat precies gedaan? Bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je op basis hiervan een kas gaat maken!
   De schuine randen zorgen ervoor dat er geen water in het kozijn blijft staan.
   Je klemt de beglazing tegen de opstaande rand in het midden van de bovenkant van de balk, die op de scheiding zit van de twee schuine kanten waar het water af kan lopen

 • Jess

  Dat van die schuine randen klinkt echt heel logisch nu je het zegt πŸ˜‰
  Maar met wat en hoe klem je de beglazing nu eigenlijk vast? Het spijt me, maar dat is me toch nog niet geheel duidelijk (help, mijn man is een klusser ;-))

 • Mr FOB Bericht auteur

  Je klemt de beglazing tussen de verticale balken. Dan valt hij tegen de opstaande rand op de horizontale onderste balk aan.

  Ik kan me voorstellen dat dit nog niet helemaal duidelijk is. Laat dan gerust weten, dan voeg ik wel een foto toe.

  • Jess

   dus onderaan klem je het niet? en hoe klem je dan precies tussen de verticale balken? een foto is zeker welkom πŸ˜‰ Ik ben bezig met het uit te tekenen in Google sketchup, maar ik zie het nog niet helemaal voor me πŸ˜‰
   bedankt voor je hulp, ik apprecieer het enorm!

 • Mr FOB Bericht auteur

  Zie nu dat wanneer je inzoomt op het punt waar de verticale en horizontale balk op de fundering samen komen in de foto waar het polycarbonaat nog niet geplaatst is je het kunt zien. Is dat duidelijk?

 • RenΓ©

  Een mooie manier om toch fatsoenlijke groente in huis te hebben. De laatste jaren is de industrie flink verpest en je dat ‘urban farming’, zoals het thuishouden van groenten, steeds populairder wordt. Mooi om te zien dat je met deze trend meegaat en goede tips meegeeft πŸ™‚

 • Johan

  Mooi om het proces te zien en hoe je het gedaan hebt. Zelf hebben we een eigen veranda gemaakt met een afwateringssysteem om het water op te vangen, dit kunnen we gebruiken voor verschillende dingen zoals de planten water geven. Op deze manier willen wij gelijk ook proberen om zo min mogelijk water te verspilllen.