• Een ETF is een Exchange Traded Fund, oftewel een fonds dat op een beurs verhandeld wordt.
  • Een ETF geeft heel eenvoudig en goedkoop toegang tot een complete portefeuille met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen of vastgoed.
  • Een ETF volgt vaak passief een index, zoals bijvoorbeeld de MSCI World Index.
  • Een goede aandelen-ETF voldoet aan 6 punten: lage lopende kosten, wereldwijde spreiding, het bezit daadwerkelijk de onderliggende aandelen, het heeft zo min mogelijk last van dividendlekkage, het is groot en efficiënt en volgt nauwkeurig een breed erkende index.
  • Je kunt beleggen in een ETF via een bank of broker, zoals Interactive Brokers of DEGIRO.

Wat is je situatie?

Ik wil beginnen met beleggen in een ETF

Ik wil weten wat de beste ETF is en via welke partij ik die kan aanschaffen

Ik wil weten wat de beste duurzame ETF is

Ik wil meer weten over de 6 punten waar ik op moet letten bij het uitkiezen van een ETF

Ik wil weten hoe de kosten van een ETF opgebouwd zijn

Ik wil in ETF’s beleggen voor mijn (klein)kind

Ik wil met fiscaal voordeel pensioenbeleggen in ETF’s

Ik wil als gevorderde belegger een Amerikaanse ETF aanschaffen via opties

Ik wil weten wat de beste obligatie-ETF is

Ik wil weten hoe ik dividendlekkage bij een ETF kan voorkomen

Ik wil weten hoeveel vermogensbelasting ik moet betalen over een ETF


Toelichting

ETF’s vallen onder passief beheerde fondsen welke een index volgen tegen ongeveer 0.03-0.4% aan kosten. Passief beheerde fondsen hebben vrijwel altijd veel lagere kosten dan actief beheerde fondsen.

Wanneer de index die ze volgen een wereldwijd gespreide index is, halen ze automatisch het rendement van de wereldwijd gespreide aandelenmarkt na aftrek van bovengenoemde kosten. Ik beleg in dergelijke ETF’s, zie mijn beleggingsstrategie.

Er is een klein verschil tussen een indexfonds en een ETF. In een indexfonds kan 1x per dag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van de de intrinsieke waarde (ook wel Netto Asset Value of NAV genoemd) op het einde van de beursdag. In een ETF kan gedurende de gehele handelsdag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van een bied- en laatkoers.

Een heel leuk boek over actief beheerde fondsen en indexfondsen vond ik Ontmaskerd door Peter van der Slikke; dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft:

  • Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting
  • Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen. Buy-and-hold in plaats van proberen in te stappen en uit te stappen op “het goede moment” is dus een no-brainer voor mij.

Wil je iets anders weten? Vraag het gerust onderaan de pagina.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

7 Reacties

  1. Ik ben 5 jaar geleden begonnen met ETF’s naar aanleiding van deze blog. Ik heb de stappen gevolgd die je hebt beschreven en dit heeft me een heel goed rendement opgeleverd. Hiervoor mijn dank!

    Het was op dat moment voor mij niet helemaal duidelijk wat het hoogste rendement oplevert:
    1. Beleggen met ETF’s volgens advies MrFob
    2. Beheerd beleggen bij de ING (actueel offensief & duurzaam offensief)

    Ik begrijp dat deze tweede behoorlijk in tegenspraak is met jouw richtlijnen: de kosten van beheerd beleggen zijn relatief veel hoger. Omdat ik niet echt kon kiezen, heb ik de helft van mijn vermogen belegd volgens 1. en de andere helft volgens 2.
    Als ik nu terugkijk over het rendement minus de kosten over een periode van 5 of 10 jaar, dan lijkt het erop dat beheerd beleggen na aftrek van kosten toch een hoger rendement geeft met minder schommelingen doordat het pakket 20% obligaties heeft.

    Het is nog niet zo eenvoudig om deze rekensom goed te maken. Mijn verzoek aan jou is: zou je hier een keer een blog over willen schrijven op basis van data en harde feiten?

    • Ik weet niet waar ING beheerd beleggen in belegt en kan dus geen vergelijk maken. Maar een portefeuille met 80% aandelen + 20% obligaties kan het op korte termijn best beter doen dan een portefeuille met 100% aandelen. Maar op de lange termijn tot nu toe nooit.

      Zo’n portefeuille, mocht je die willen omwille van stabiliteit, kun je ook heel eenvoudig zelf samenstellen met significant lagere kosten dan via beheerd beleggen. Kortom, ik zou zelf nooit beheerd beleggen.

      Als ik niet zelf zou willen kiezen in welke fondsen te beleggen bij 80% aandelen + 20% obligaties, dan zou ik eerder gaan voor BND modelbeleggen of Meesman met een profiel met 80% aandelen en 20% obligaties, dan krijg je volledig automatisch ook een dergelijke verdeling met significant lagere kosten dan ING beheerd beleggen.

    • Het is inderdaad niet te doen om de rendementen van een vermogensbeheerder te bepalen op basis van de fondsen waarin ze beleggen. Het is wel mogelijk om een vergelijking te maken op basis van gepubliceerde cijfers over behaalde rendementen en kosten en dan een aantal vermogensbeheerders vergelijken over een periode van de laatste 10 jaar.
      En de beste aanbieder hiervan te vergelijken met een paar populaire ETF’s.

      Ik denk dat dit voor veel mensen interessant is om te weten. Het is maar een idee, de keuze is natuurlijk aan jou om deze vergelijking te maken of niet.

    • Het vergelijken van de rendementen na kosten over de laatste 10 jaar zegt niets over de toekomst. Het kan best dat een actief beheerd fonds over een dergelijke periode beter heeft gepresteerd dan een passief beheerd fonds. Maar over de langere termijn zorgt brede spreiding tegen de laagste kosten vrijwel altijd voor het hoogste rendement na kosten. Hoe langer de beleggingshorizon, des te beter het te verwachten resultaat van tegen zo laag mogelijke kosten de volledige markt volgen, onder de (naar mijn mening reële) aanname dat de markt efficiënt is. Hier kun je daar bijvoorbeeld wat meer over vinden.

    • Ik zou niet weten of BND modelbeleggen en Meesman een vergelijkbaar, beter of slechter resultaat heeft dan ING. Ik heb ING wel vergeleken met aan aantal banken en daarbij kwam ING als beste uit de bus.
      Mijn voorstel is om in de vergelijking deze beleggers ook mee te nemen.

  2. Daniel DRW Philipsen Reageer

    Hi FOB,

    Handig en nuttig, zo’n overzichtspagina. Het lijkt op een introductie in ETF. Een paar vragen dan:

    – wat is een fonds?
    – wat is een index?
    – wat houdt passief een index volgen in?

    Wellicht is het voor de beginner prettig als je links maakt van die woorden, zodat ze er direct op kunnen doorklikken, mocht je er al over geschreven hebben.