Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten 26


indexfondsen, is dat nou zo moeilijk?

Indexfondsen

Indexfondsen winnen steeds meer aan populariteit. Er is een aantal uitstekende indexfondsen waar je in kunt beleggen. Er zit echter ook een heel aantal slechte indexfondsen tussen.

In deze post leg ik uit welke 6 punten maken of een indexfonds een goed indexfonds is. Ook geef ik aan in welke 4  indexfondsen ik zelf beleg. Deze voldoen aan de 6 punten die een indexfonds goed maken. Ik heb met die indexfondsen wereldwijde spreiding tegen minimale kosten in zowel aandelen als obligaties.

Beleggen in aandelen en obligaties

Als je wilt beginnen met beleggen en je aan het inlezen bent raad ik je aan eerst de post Beleggen voor beginners te lezen. Daarin leg ik bijvoorbeeld uit wat een aandeel, een obligatie en een indexfonds zijn. Ook ga ik in op hoe je aandelen, obligaties en indexfondsen kunt aanschaffen en wat een goed moment is om ze aan te kopen of te verkopen. In deze post ga ik dieper in op indexfondsen.

Beleggen in aandelen (of obligaties) kun je doen in losse aandelen of via fondsen. Om mijn risico te beperken wil ik een flinke spreiding van mijn beleggingen. Ik wil belegd zijn in minimaal een paar duizend bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. Ik ben dan minder gevoelig voor individuele bedrijven, sectoren of landen die slecht presteren.

Aangezien ik die wereldwijde spreiding wil, vallen losse aandelen voor mij af. Het zou me veel te veel tijd kosten om ze uit te zoeken. Ook zou ik dan veel te hoge kosten maken doordat ik dan vaak losse posities moet kopen en verkopen. En het zou me opnieuw veel te veel tijd kosten om al die losse posities steeds weer te balanceren.

Er bestaan beleggingsfondsen waar je in kunt beleggen die voor jou duizenden bedrijven in dat fonds hebben zitten. Dergelijke beleggingsfondsen hebben mijn voorkeur. Bij zulke beleggingsfondsen kun je vervolgens kiezen tussen actief en passief beheerde fondsen. Onder die laatste categorie vallen de indexfondsen.

Actief beheerde beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen heb je zogenaamde actief beheerde beleggingsfondsen en passief beheerde indexfondsen. De actief beheerde fondsen proberen de markt te verslaan, tegen gemiddeld ongeveer 1-2% kosten per jaar. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de markt verslaan op de langere termijn nauwelijks of niet lukt.

Passief beheerde beleggingsfondsen: indexfondsen

Indexfondsen vallen onder passief beheerde fondsen welke een index volgen tegen ongeveer 0.03-0.4% aan kosten. Passief beheerde fondsen hebben dus veel lagere kosten dan actief beheerde fondsen.

Een voorbeeld van passief beheerde fondsen zijn indexfondsen. Wanneer de index die ze volgen een wereldwijd gespreide index is, halen ze automatisch het rendement van de wereldwijd gespreide aandelenmarkt na aftrek van bovengenoemde kosten. Ik beleg in dergelijke indexfondsen.

Een heel leuk boek over actief beheerde fondsen en indexfondsen vond ik Ontmaskerd door Peter van der Slikke; dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft:

 • Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting
 • Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen. Buy-and-hold in plaats van proberen in te stappen en uit te stappen op “het goede moment” is dus een no-brainer voor mij.

Indexfondsen – de 6 punten om op te letten

Er is een voor mij een aantal aspecten dat maakt of een indexfonds een goed indexfonds is:

1. Lage kosten

Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat.

“Slechts” 0.1% extra kosten lijkt wellicht niet veel. Maar als je 30 jaar lang belegt met het historisch beursrendement over de afgelopen decennia van 7% per jaar resulteert die 0.1% niet in 30 * 0.1% = 3% minder opbrengst maar in maar liefst 21% minder opbrengst.

Dit werkt als volgt: Als ik 100.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar 761.225 euro. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar 740.169 euro. Een verschil in opbrengst van ruim 21.000 euro op mijn inleg van 100.000 euro door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder opbrengst in plaats van 3% minder opbrengst.

0.1% kosten bij beleggen geeft niet 3% maar 21% minder rendement na 30 jaar Klik om te Tweeten

Behalve de kosten die het indexfonds zelf rekent spelen ook de transactiekosten, bewaarloon en dergelijke een grote rol. Om die kosten zo laag mogelijk te houden beleg ik in indexfondsen via DeGiro. 3 van de 4 fondsen waar ik in beleg vallen bij hen in de Tracker Kernselectie, waardoor je die 1x per maand gratis kunt aan- of verkopen.

Ik heb de totale kosten van beleggen in indexfondsen via DeGiro vergeleken met Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO en DeGiro kwam als goedkoopste broker uit de bus.

2. Wereldwijde spreiding

Ik wil niet afhankelijk zijn van het goed of slecht presteren van een los bedrijf. Zelfs niet van een specifieke sector van bedrijven. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek land. Zelfs niet van bedrijven actief in een specifiek werelddeel.

Zoals ik in mijn post over de veilige opname aangaf begint het aandeel van de VS in de groei van de wereldeconomie overgenomen te worden door de Aziatische groei economieën. Het voorspellen van waar de groei zal plaatsvinden of haperen is onmogelijk. Daarom wil ik zo breed mogelijk gespreid beleggen, wereldwijd gespreid in alle sectoren.

3. Fysieke replicatie

Ik beleg in indexfondsen die de onderliggende aandelen en obligaties ook daadwerkelijk in portefeuille hebben. Dit soort indexfondsen worden ook wel indexfondsen met fysieke replicatie genoemd.

Ik beleg niet in indexfondsen die de aandelen- of obligatieposities die in de index horen te zitten middels vage constructies zoals derivaten nabootsen. Dit zijn indexfondsen met synthetische replicatie, waar vooral de uitgevende instanties en banken zelf wijzer van worden.

4. Minimale dividendlekkage

Afhankelijk van het land van vestiging van een fonds en de belastingafspraken die het betreffende land al dan niet met Nederland heeft gemaakt, betaal je meer of minder belasting over je dividend. Gemiddeld heb je te maken met ongeveer 0.1-0.2% aan kosten op je belegde vermogen in aandelen indexfondsen. Dit komt doordat je een deel van de door het fonds ingehouden dividendbelasting niet kunt terugvragen via je belastingaangifte. Dit wordt dividendlekkage genoemd.

De aandelenfondsen die ik heb uitgekozen hebben gezamenlijk minder dan 0.1% dividendlekkage. Zie Trackerbelegger voor wat meer onderbouwing hiervan.

5. Een fonds moet groot en efficiënt zijn

Ik heb Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) als aandelenfondsen in portefeuille.

Door VXUS met VTI in de verhouding 1:1 te combineren heb je dezelfde blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt als wanneer je het Vanguard Total World Stock ETF (VT) zou nemen. Maar met ongeveer 0.3% meer rendement per jaar! Dit scheelt je bij een gemiddeld rendement van 7% in plaats van 6.7% per jaar voor kosten ruim 61.000 euro aan opbrengst in 30 jaar per 100.000 euro belegd vermogen!

Hoe dit kan? VT heeft 0.14% kosten per jaar en blijft qua performance ongeveer 0.24% achter bij de index per jaar. VTI heeft 0.05% kosten en presteert 0.02% beter dan de index. VXUS heeft 0.13% kosten heeft en presteert 0.03% beter dan de index.

Dit komt doordat VT een nog veel kleiner fonds is (9 miljard $ beheerd vermogen) dan VTI (460 miljard $ beheerd vermogen) en VXUS (219 miljard $ beheerd vermogen). Hierdoor kunnen VTI en VXUS veel kosten-efficiënter werken. Ze volgen de breed erkende index dus meer dan nauwkeurig. In vakjargon: ze hebben een lage tracking error. Met dank aan etf.com voor het uitzoekwerk.

6. Het indexfonds moet nauwkeurig een breed erkende index volgen

Het Think Global Equity UCITS ETF indexfonds is een voorbeeld van een alternatief wereldwijd aandelen indexfonds. Dit indexfonds heeft echter een hoge tracking error. Daarnaast volgt het ook nog eens een niet breed erkende index.Het volgt een door de uitgever zelf bedachte index, namelijk de Think Global Equity Index. Ten opzichte van deze index heeft het fonds een flinke tracking error van ongeveer 1.2% per jaar. Het is wel een fonds dat geen last heeft van dividendlekkage, dat is gunstig. De jaarlijkse kosten zijn redelijk, namelijk 0.2%.

Als je het rendement van Think Global Equity UCITS ETF over de laatste 5 jaar vergelijkt met dat van de fondsen die ik als aandelenfondsen in mijn portefeuille heb, zie je een verschil van 1.5% per jaar in mijn voordeel (1.4% na aftrek van de 0.1% dividendlekkage die ik heb)! De index zelf presteert dus ook 0.3% slechter dan de breed erkende indexen die VXUS en VTI volgen.

Welke indexfondsen kies ik?

Ik heb mijn portefeuille samengesteld uit de volgende fondsen:

Vanguard Total International Stock ETF (ticker: VXUS, ISIN:US9219097683)

Vanguard Total Stock Market ETF (ticker: VTI, ISIN: US9229087690)

iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (ticker: IEAC, ISIN: IE00B3F81R35)

iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (ticker: IEGA, ISIN: IE00B4WXJJ64)

Verder lezen

In de post over mijn beleggingsstrategie leg ik uit in welke verhouding ik deze indexfondsen in portefeuille heb bij DeGiro.

Wil je weten hoe de kosten van indexbeleggen zich verhouden tussen DeGiro, Binck, Lynx, ING Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen via brokers en banken.

In de post Indexfondsen via DeGiro leg ik met plaatjes uit hoe je een indexfonds via DeGiro kunt aanschaffen.

 

Hoe beleg jij? Als je ook in indexfondsen belegt, voor welke indexfondsen kies jij dan?

 

 

Wil je het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, uitschrijven kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 1.978 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. Zie ook mijn disclaimer.


Geef een reactie

26 gedachten over “Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten

 • Project Lonica

  Ha, wat een informatieve blog heb je! Ik beleg nog maar kort en een van de fondsen waar ik in beleg is dus Think Global Equity UCITS ETF 😉 De Vanguard ETF’s worden op veel plekken aangeraden, dus daar ga ik me nu toch maar eens in verdiepen. Het enige is dat ik graag ook groen of verantwoord beleg, daarom heb ik bijvoorbeeld Think Sustainable World UCITS ETF in mijn pakket. Dat kan met die Total Market ETF’s niet.

 • Joost van Alphen

  Allemaal hardstikke interessant maar ook verwarrend omdat ik de fondsen niet met zekerheid kan bepalen.

  Kun je ook aangeven welke ISIN code dat zijn?

  Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) ; ik vermoed US9229087690

  Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) ; ik vermoed US9220427424

  iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC) ;ik vermoed IE00B3F81R35

  iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) ; ik vermoed IE00B4WXJJ64

  Of zitten die laatste twee niet meer in de kernselectie?

  • Mr FOB Bericht auteur

   VXUS: US9219097683
   VTI: US9229087690
   IEAC: IE00B3F81R35
   IEGA: IE00B4WXJJ64 (is geen kernselectie)

   Hier kun je zien welke fondsen in de Trackers kernselectie vallen en staat op welke beurs je de eerste 3 aan moet schaffen zodat ze in kernselectie vallen.

   Succes ermee!

 • Vrijheid

  Ik wilde IEAC en IEGA aanschaffen, maar deze zijn niet te vinden op een beurs van een land met Eurovaluta. Bijv. IEAC kon ik wel vinden in Zwitserse franken. Is dat niet onvoordeling?

 • Swahami

  Aha, vandaar. Bedankt voor het antwoord. Zou je me misschien kunnen vertellen waar in DeGiro ik de kosten voor aankoop van IEGA kan zien?

 • De ZZP-er

  Bedankt voor je blog en tijd, vind het fantastisch om te lezen en ik ga er serieuzer werk van maken 🙂

  Mag ik vragen hoe je in deze fondsen belegd? Stort je maandelijks of jaarlijks een bedrag op Degiro en koop je die aandelen per stuk? Of heb je eenmalig een grote som geld ingelegd die je laat renderen? Het lijkt mij dat als je in de loop van de jaren extra aandelen blijft kopen dat de gemiddelde aankoopwaarde van de aandelen ook mee stijgt en daarmee de winst per aandeel afvlakt?

  Ik heb sinds een half jaar een account bij Degiro en geprobeerd wat geld te beleggen in “losse” aandelen, maar ik merk dat ik erg impulsief en ongeduldig ben en heb daardoor al een paar keer wat geld verloren (ook weer een paar klappers gemaakt, maar dat is beginnersgeluk denk ik dan maar).

  Thanks!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je wat aan hebt!

   Ik koop maandelijks zodra ik mijn salaris binnen heb en heb wel eens een grotere som geld in een keer ingelegd (bijvoorbeeld erfenis). Van mijn maandelijkse inleg koop ik dan die fondsen bij die het slechtst gepresteerd hebben om zo te herbalanceren.

   De aankoopwaarde stijgt in de loop van de jaren mee, maar je procentuele rendement is op de lange termijn gelijk als je kijkt naar de historie.

 • richard

  Bedankt voor deze inhoudelijke blog, erg duidelijk! Alleen vraag ik mezelf af of je niet beter i.p.v. de Vanguard Total International Stock ETF een ETF kunt aanschaffen die in euro’s genoteerd staat om zo het valuta risico te mijden? Welke gelijke waardige ETF in euro’s zou ik hiervoor kunnen gebruiken? Alvast bedankt!

 • Binvestor

  Ik ontdekte onlangs jouw blog, en is ook voor de Belgische beleggers heel leerrijk. Proficiat.
  Ik wou je wel vragen waarom je Amerikaans gedomicilieerde ETFs verkiest boven Ierse gedomicilieerde accumulatie ETFs in euro. Zo zou je ipv VTI + VXUS kunnen opteren voor IWDA + EMIM. De hogere TER bij deze laatste wordt ruimschoots gecompenseerd door volgende voordelen:
  – dividenden worden onmiddellijk geherinvesteerd (accumulatie) ipv uitgekeerd (distributie). In België worden dividenden 30% belast waardoor accumulatie fiscaal een stuk interessanter is. Dit argument alleen al overcompenseert de hogere TER.
  – geen euro/USD conversie. BinckBank rekent daar 0.45% wisselkoerskosten voor aan.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel!

   IWDA heeft een fors intern dividendlek, zie hier. Ook mist het de middelgrote bedrijven, zie deze post. Deze feiten in combinatie met de hogere TER maken hem niet zo aantrekkelijk voor mij als Nederlander met 15% dividendbelasting. EMIM heb ik me nooit zo in verdiept..

 • Binvestor

  Bedankt voor de link naar Bogleheads. Daar leerde ik veel over dividendlekken. Voor de Nederlandse belegger blijkt die heel doorslaggevend te zijn (https://www.bogleheads.org/wiki/Investing_from_the_Netherlands). Voor de Belgische belegger is dividendlek dan weer te verwaarlozen aangezien wij hoge taksen op dividenden betalen die niet terugvorderbaar zijn. Bij een Amerikaans gedomicileerde ETF betaalt een Belg 15% aan Amerika en op wat overblijft nog eens 30% aan België. We betalen dus een goeie 40% die niet terugvorderbaar is. Bij een Iers gedomicileerd accumulatieETF betalen we enkel het dividendlek. Ook bogleheads raadt de belgen Ierse gedomicilieerde accumulatieETFs aan (https://www.bogleheads.org/wiki/Investing_from_Belgium).
  Of zie ik hier nog iets over het hoofd? Laat het dan zeker weten.

  Dat IWDA de mid en small caps mist, daar heb je gelijk in. Die moet dan opgelost worden door een global small cap ETF zoals ZPRS.

  Spijtig voor de Belgen, want wat had ik graag bij Vanguard gekocht. Nog eens bedankt voor de interessante info.

 • Fer

  Ik had nog een vraag,

  Hoe komt ik erachter of een index fysiek gerepliceerd word of niet?

  Ik ben bezig om een portefeuille te maken maar ik kom daar nu even niet uit.

  Alvast bedankt en bedankt voor uw blog, ik heb al veel geleerd van u.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat kun je meestal vinden in de Essentiële beleggersinformatie die verplicht voor elk fonds aanwezig dient te zijn. Die is meestal te vinden via de site van het fondshuis.

   Leuk dat je wat hebt aan mijn blog!

 • Mies

  Waarom kies je voor de iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF als government fund? En niet de iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF? Dekken voor inflatie lijkt me niet onverstandig toch?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie het nut er niet zo van. Beschermen tegen inflatie komt tegen een prijs en geeft geen garantie op een beter rendement bij stijgende inflatie.

   De rentevergoeding op inflatiegerelateerde obligaties is bij de uitgifte gecorrigeerd voor de verwachte inflatie. Als de verwachte inflatie 2 procent is per jaar is dan geven inflatiegerelateerde obligaties 2 procent minder rente per jaar dan gewone obligaties met hetzelfde risico. De verzekeringspremie tegen inflatie kost een belegger dus 2 procent. Als de inflatie gedurende de looptijd hoger uitvalt dan heeft de belegger een financieel voordeel. Pakt de inflatie lager uit dan heeft hij een nadeel.

   iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF heeft de afgelopen 5 jaar gemiddeld 1.35% rendement per jaar gegeven.
   iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF heeft de afgelopen 5 jaar gemiddeld 4.66% rendement per jaar gegeven.