Depositoladder als alternatief voor obligaties


Een depositoladder is een reeks deposito's met oplopende looptijden. Een depositoladder vormt een goed alternatief voor obligaties. Lees hier meer!Een depositoladder vind ik op dit moment een goed alternatief voor beleggen in obligaties. Ik leg uit wat een depositoladder is en waarom ik dit een goed alternatief voor obligaties vind.

Sparen of beleggen?

Ik beleg via DEGIRO in 2 indexfondsen. Een wereldwijd gespreid aandelenfonds en obligatiefonds.

Het aandelenfonds heb ik voor het rendement op de lange termijn. Tegen typische rendementen van aandelen op de lange termijn van rond de 7-8% per jaar kan sparen niet op. Op de korte termijn kunnen aandelen echter behoorlijk beweeglijk zijn.

Het obligatiefonds heb ik voor de stabiliteit van mijn portefeuille op de kortere termijn. Dat helpt mij om rustig te blijven wanneer bijvoorbeeld aandelen plotseling tientallen procenten in waarde dalen. Obligaties zijn vrij verhandelbaar en geven typisch iets meer rendement dan een vrij opneembare spaarrekening.

Als alternatief voor obligaties kun je echter ook deposito’s nemen. De obligatierente staat momenteel relatief laag. Zodra de obligatierente stijgt daalt de koers van de obligaties. In de post Beleggen in obligaties ga ik hier dieper op in.

De depositorente staat momenteel ook relatief laag. Maar je loopt bij deposito’s niet het risico dat je inleg minder waard wordt door een oplopende rente. Je inleg staat vast.

Depositogarantiestelsel

Sparen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel geeft met bedragen tot €100.000 per bank op de korte termijn relatief weinig risico. Je bent naar mijn mening goed beschermd tegen failliet gaan van je bank.

Sparen onder het Europese depositogarantiestelsel geeft iets hogere rentes en acht ik ook veilig. Ik verwacht namelijk dat de Europese Unie geen lidstaat laat omvallen. Maar omdat Nederland een van de meest stabiele landen van de Europese Unie is, acht ik het Nederlandse depositogarantiestelsel nog veiliger dan dat van de meeste andere Europese landen.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder is een aantal deposito’s bij elkaar met oplopende looptijden. Als je een depositoladder samenstelt uit een deposito met een looptijd van 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar, heb je een depositoladder met een gemiddelde looptijd van 3 jaar.

Stel dat de rentes behorende bij bovenstaande looptijden 0.65%, 0.75%, 0.85%, 0.95% en 1.05% zijn voor respectievelijk1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar rentevaste periode. Je gemiddelde rente bij bovenstaande depositoladder is dan (0.65+0.75+0.85+0.95+1.05) / 5 = 0.85% op jaarbasis.

Zodra het deposito met 1 jaar looptijd afloopt, zijn de looptijden van de andere deposito’s ondertussen ook een jaar korter geworden. Het deposito dat eerst een looptijd van 2 jaar had heeft ondertussen nog maar een looptijd van 1 jaar, dat met een looptijd van 3 jaar heeft nog een looptijd van 2 jaar, enzovoorts.

Als je het vrijvallende bedrag dan weer in een deposito van 5 jaar inlegt, heb je weer dezelfde depositoladder als waar je mee begon.

Met een dergelijke depositoladder kun je in feite een obligatie met een laag risico, een gemiddelde looptijd van 3 jaar en een rentepercentage van 0.85% nabootsen.

Een nadeel is dat je niet, net zoals met een obligatie, het geld in je deposito’s altijd direct tot je beschikking hebt. Het is namelijk geblokkeerd gedurende de looptijd. Dat nadeel heeft het vrij verhandelbare obligatie indexfonds DBZB, zoals ik dat heb, niet.

Een deposito heeft echter als voordeel dat de koers kan niet dalen. Dat kan bij een obligatie indexfonds wel.

Een deposito of spaarrekening heeft verder als voordeel dat je geen transactiekosten betaalt. Die heb je bij DBZB wel.

NIBC Direct, waar ik een deposito aanhoud, heeft onder andere een deposito met een looptijd van 7 jaar. Dat komt daarmee qua looptijd het dichtst in de buurt van die van DBZB, welke een gemiddelde looptijd heeft van ruim 7 jaar. Het obligatie indexfonds DBZB heeft een verwacht rendement van 1.78% per jaar tot einde looptijd. Dat is hoger dan het rendement van een 7 jaars deposito bij NIBC Direct van 0.95% per jaar.

Depositoladder of obligaties?

Ik zelf geef omwille van het niet hoeven market timen, het iets hogere rendement op de lange termijn en het vrij verhandelbaar zijn de voorkeur aan DBZB boven deposito’s, zie Beleggen in obligaties. Maar dat neemt niet weg dat ik deposito’s een prima alternatief vind bij de huidige obligatierentes.

Als je net als ik in DBZB wilt beleggen maar je hebt relatief kleine bedragen die je per maand kunt inleggen, dan heeft het opsparen van je inleg op een spaarrekening en dan bijvoorbeeld jaarlijks omzetten in DBZB zin om transactiekosten te drukken.

Hier kun je een beleggingstooltje in excel downloaden om eenvoudig te kunnen zien waar je je geld in dient in te leggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. Als je een depositoladder in plaats van obligaties gebruikt, dan kun je het tooltje daar ook voor gebruiken.

Aanbieders depositoladder

Nederlandse partijen die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen en waarbij je goed een depositoladder kan opbouwen zijn bijvoorbeeld NIBC Direct en LeasePlan Bank.

Europese partijen waarbij je een depositoladder vallend onder het Europees depositogarantiestelsel kunt aanhouden zijn bijvoorbeeld Raisin en Savedo.

Hou jij deposito’s aan naast obligaties of als alternatief voor obligaties?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12380 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

51 gedachten over “Depositoladder als alternatief voor obligaties

 • Menne

  Sinds ongeveer twee maanden geleden is dit precies wat ik gedaan heb met mijn cash. De obligatie-fondsen waarin ik belegde deden het niet best. Dus voor mijn gemoedsrust heb ik een depositoladder opgezet, met 3 maanden als vrijvaltermijn, en elk deposito evengroot. Oftewel, elke 3 maanden val er een deposito vrij. Daarnaast houd ik 1 deposito-bedrag als cash-reserve op de spaarrekening. Voor de deposito’s heb ik een combinatie van Garantiebank en Leaseplan. Grappig is wel dat de spaarrente van Leaseplan (0,35%) momenteel hoger is dan hun 3-maands deposito. Mijn drie-maands deposito in de ladder staat daarom op de spaarrekening 😉

 • René

  Mooi overzicht. Ik heb mijn cashreserve bij MoneYou overgezet naar een 6 maands deposito met 0,4% toen de spaarrente onlangs werd verlaagd naar 0,25% Ik zou nooit al mijn cash voor 5 jaar vastzetten maar een depositoladder is wellicht een goed idee omdat er dan elk jaar geld vrijkomt. De depositorentes bij LeasePlan zijn inderdaad aantrekkelijk. Ik ga zeker overstappen zodra mijn MoneYou deposito afloopt.

 • Mryeahbaby

  Mooi overzicht. Is er een reden dat je de deposito’s via e.g. Savedo niet in ogenschouw neemt? Daar zijn voor alle looptijden vele malen hogere rentes te verkrijgen met ook EU garantiestelsel?

 • Paul

  Mooie blog weer mr Fob,

  Met Savedo kan je ook een ladder maken en daar is de 5 jaar 1,81%, das toch aanzienlijk hoger en is toch ook gedekt tot 100.000 per bank?

  Begrijp dat dit een puur Nederlands product is via Leaseplan maar 1.05 vs 1.81 is toch best stukkie meer.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Klopt, dat is waar ik in de post aan refereer met Europees deposito. Ik heb zelf via Savedo een deposito van €5.000 bij BNI. Ook gegarandeerd tot €100.000, maar door in dit geval de Portugese nationale bank voor BNI. Acht ik ook veilig, maar voor grote bedragen zou ik zelf toch Nederlands depositogarantiestelsel prefereren, nog iets veiliger verwacht ik.

 • HereIsTom

  Toen er eind van de zomer een flink bedrag ter beschikking kwam heb ik een deel in ETF wereldwijd gestopt, gekeken naar obligaties, maar inderdaad i.v.m. de huidige rentes gekozen voor een depositoladder bij Leaseplanbank.
  Aangezien de rente laag is heb ik het ook over steeds 6 en 9 maanden vast gezet.
  Vanaf januari komt er nu iedere maand een bedrag vrij die ik dan weer voor een jaar vast kan zetten, in de hoop dat komend jaar de rente weer gaat stijgen.

 • Arno.

  Wederom dank voor de heldere en duidelijke uitleg! Naar mijn idee zijn de te behalen rendementen in het voorbeeld zo laag dat ik beter alle reserves in aandelen kan steken. De *kans* dat aandelen minder dan 1% opleveren is mi. niet zo groot.

  • Mr FOB Bericht auteur

   6 maanden en 1 jaars depositorente zijn gelijk, langere looptijden geeft Yapi Kredi ietsje hogere rente. Yapi Kredi is bij mijn weten geen Nederlandse bank, maar een Turkse bank met vergunning van de Nederlandsche Bank welke wel onder Nederlands depositogarantiestelsel valt.

 • Empire

  @Mr. FOB
  Verheugd ben ik met de aandacht voor sparen (vrij opneembare spaarrekening / CD Ladder) als alternatief voor obligaties. Het door jou gekozen obligatiefonds DBZB had dit jaar een rendement in het 1e kwartaal van +0,01%, in het 2e kwartaal van -0,69% en in het 3e kwartaal van -1,33% (vlgs. Morningstar).
  De US maken ongeveer 36% uit van DBZB. Het renteverschil (spread) tussen de US en Europa is momenteel groot (zo’n 3%). Bijgevolg zullen de kosten van het hedgen naar de euro door forward contracts (forwards en futures) relatief zwaar op het rendement van het fonds drukken.
  Heb jij de kosten van het hedgen niet onderschat?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb me niet heel erg verdiept in de kosten van het hedgen, maar die markten zijn heel efficiënt tegenwoordig waardoor de kosten naar ik verwacht niet al teveel voorstellen. De rendementen van DBZB zijn dit jaar negatief door oplopende rentes, maar zolang je niet verkoopt heb je daar geen last van. Je gaat dan op termijn juist hogere yields krijgen.

 • Jaap

  De vergelijking tussen een spaardeposito van LeasePlan en een yield to maturity van een obligatiefonds als DBZB is toch een stuk complexer en minder rooskleurig dan je beschrijft…
  Volgens mijn berekening levert DBZB slechts 0,50% netto rendement op, minder dan de helft op een vergelijkbaar deposito van LeasePlan dat 1,05% oplevert (en dat met een veel lager risico).

  Om te beginnen is de 1,78% yield to maturity van DBZB een bruto rendement; daar moet je in elk geval de TER en de (interne) transactiekosten nog aftrekken. Deze kwamen totaal op 0,30% uit voor DBZB vorig fiscaal jaar (0,25% TER en 0,05% transactiekosten). Dat drukt het rendement tot 1,48%.

  De grootste caveat zit hem echter wel degelijk in het hedgen; er zijn behoorlijk wat studies gedaan naar de effecten van het hedgen van buitenlandse obligaties op het uiteindelijke netto rendement in de basisvaluta. Hier eentje van Vanguard:
  https://personal.vanguard.com/pdf/ISGHC.pdf

 • Jaap

  De conclusie van bovenstaande studie:

  “a hedged international bond fund’s hedge return (…) is likely to bring the average return of an international bond investment closer to that of the investor’s domestic market. An important conclusion to be derived from a close examination of the hedge return is that comparing the yield to maturity of domestic versus hedged international investments, no matter how similar the underlying investment characteristics might be, is
  not useful. Investors should thus avoid making allocation decisions based on yield differentials between a domestic and international investment and, rather, should focus on the potential for a diversification benefit.”

  Een vergelijkbaar rendement op Europese obligaties voor een gemiddelde looptijd gelijkaardig aan DBZB komt uit op zo’n 0,80%. Trek daar de totale kosten van 0,30% af en je komt uit op ongeveer een 0,50% netto rendement.

 • Empire

  @Mr. FOB
  Door het rentebeleid van ‘the Fed’ is de rente in de US (verder) gestegen. Het renteverschil t.o.v. de euro is nog groter geworden. Onder deze omstandigheden kan jouw veronderstelling dat de ‘hedging costs’ niet te veel voor zullen stellen, niet kloppen. Even zoeken op het internet levert dan ook resultaten op als: ‘Costly dollar hedges tarnish U.S. bonds for overseas investors’, ‘European Investors Face Rising Costs for Hedging U.S. Dollar Investments’ en ‘Rising USD Hedging Costs – Is This the End for Globilized Bond Portfolios?’.

  Wellicht kan Toine reageren of kun je hem om een reactie vragen. Hij is immers degene – als ik het goed begrijp – die jou heeft overtuigd of geholpen om voor DBZB te kiezen.

 • Toine

  Mijn keus voor internationale overheidsobligaties gehedged naar de Euro is niet gedreven door eventueel extra rendement, maar om langetermijn verlaging van de volatiliteit. Als de rente in de US stijgt, stijgen de hedge kosten ook mee, anders zouden alle Europeanen nu voor hedged US-treasury gaan. Er is dus geen “gratis” extra rendement te halen, wel verlaging van je volatiliteit. Juist daarvoor hou ik obligaties aan. Ik verwacht dat het uiteindelijke DBZB rendement ook lager zal (moeten) zijn dan de nu weergegeven YTM, immers zal die ongeveer moeten overeenkomen met Duitse staatsobligaties (vergelijkbaar risico en die hebben nu een lagere YTM).

 • Pasja

  Wij sparen nu (nog) op een reguliere spaarrekening via SNS (0.25%). Zeer binnenkort komt er best een leuk bedrag vrij uit de overwaarde van ons pas verkochte huis. Een ladder deposito lijkt ons ook wel iets..ipv aandelen en/of obligaties. Dit gezien onze leeftijden, midvijftigers. En als ik jou goed begrijp zou lease plan bank dan de beste optie kunnen zijn (naast voortzetten SNS??)

 • leesgraag

  Als je meer dan een ton uit je huis vrij krijgt, zou ik in elk geval over meer dan 1 bank spreiden. Er zijn ook langlopende deposito’s waarbij de rente maandelijks wordt uitgekeerd, dat kan soms ook fijn zijn.

 • Tom

  Heel slim zo’n depositoladder. Ik ben nu daar een paar jaar mee bezig bij leaseplan. Vanwege de lage langetermijn rente, pak ik nu alleen 1 jaars deposito, welke om de 3 maanden nu afloopt.

  Toch nog even een beleggingsvraag. In mijn portefeuille heb ik een mix van 70% aandelen (world index) en 30% obligaties (overheid en bedrijf). Ik hou het ‘leeftijdsprincipe’ aan, dat wil zeggen in de 30e jaren 30%, 40e jaren 40%. Is dit een redelijke verdeling? Of zou het verstandiger zijn om pas op latere leeftijd in obligaties te stappen?

 • UncleX

  Vooral in reactie op Tom:

  Persoonlijk zie ik niet in waarom de wereldindex een te hoog risico zou zijn voor iemand die in de accumulatiefase zit, nog jaren te gaan heeft en waarschijnlijk nog niet precies weet wanneer hij gaat stoppen met werken. Ik zou pas overstappen op een deel obligaties of deposito’s wanneer je FIRE streefbedrag in zicht komt en je nog maar een paar jaar te gaan hebt.

  Het is uiteraard heel persoonlijk, maar voor mij zijn de getallen en rekenvoorbeelden niet overtuigend. Het levert gewoon nauwelijks iets op, minder dan inflatie, dus feitelijk verlies je nog steeds. Ik zie de wereldindex niet als risicovol en ben flexibel. Als het moet werk ik gewoon twee jaar langer. Mocht je nog een hypotheek hebben, dan zou ik persoonlijk meer heil zien in het aflossen daarvan. Het hebben van een afbetaald huis biedt een flink stuk zekerheid.

  Ik vond het overigens wel een interessant artikel, bedankt Mr FOB voor het uitzoeken.

 • wsteenhu

  Bedankt inderdaad voor het overzicht, ben de laatste tijd ook bezig uit te zoeken waar ik mijn geld het best kan stallen (liefst met de mogelijkheid snel op te kunnen nemen, aangezien de kans groot is dat ik binnen enkele jaren een huis koop). Zat ook te kijken naar de DELA spaarverzekering; 2% per jaar voor periode van 10 jaar, met boete voor eerder opnemen van 150E. Klinkt mij goed in de oren; stel dat je 12500E wegzet hoef je het geld maar een half jaar te laten staan om niet op verlies uit te komen. Zie ik hier iets over het hoofd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vind Dela voor het stabiele deel van mijn portefeuille niet aantrekkelijk. Het valt niet onder het depositogarantiestelsel.

   Ik gebruik Savedo voor wat kleinere deposito’s met hogere rentes. Als ja daar nu €10.000 voor 4 jaar vastzet bij BNI krijg je 1.71% rente per jaar + bonus van €100. Die bonus staat gelijk aan 0.25% extra rente per jaar. Dan heb je dus ook 2% rente, het staat maar 4 jaar ipv 10 jaar vast en het valt onder Europees depositogarantiestelsel. Dat lijkt me veiliger dan afhankelijk zijn van Dela. Ik verwacht dat Europa geen land laat omvallen, bij een individueel bedrijf als Dela weet je maar nooit

 • leegraag

  Je kan je geld best lang vast zetten, als je er maar op let dat het deposito gratis mag worden opengebroken tbv aankoop huis.

  Dit hebben wij ca 12 jaar geleden gedaan met flink bedrag. Deposito 10 jaar met goede rente. Paar jaar later huis gekocht, deposito gratis open kunnen breken.

 • Tom

  Omdat ik inderdaad nog een horizon van 30 jaar heb, kan ik wat meer risico nemen. Ik pas mijn verdeling aan, maar ga niet volledig op aandelen. Wellicht dat ik ik in de toekomst ipv obligaties deposito’s pak, maar dat zie ik tegen die tijd wel. In ieder geval bedankt voor de informatie.

 • Tom

  Hoe zit dat met de (bron)belasting bij de Portugese banken? Kost dat niet een deel van je inleg?
  Ik ben namelijk wel geïnteresseerd in een dergelijke deposito met bonus.

 • Mr. Groeigeld

  Dela is een goed alternatief. Nee het valt niet onder het stelsel, maar Dela valt niet zomaar om (mensen overlijden nu eenmaal). Mocht dat wel dreigen te gebeuren, dan wordt de onderliggende waarde overgenomen door de moedermaatschappij, of je haalt je geld eruit tegen €150.
  Zo hebben we al een tijdje een leuk rendement tegen (de oude) 2,75% plus winstuitketing.

 • Mzzl

  Nog even over het deposito garantiestelsel; dit wordt in de lucht gehouden door de overige banken. Dus niet door een overheid. Als “jou” bank omvalt, is de kans groot dat de (markt)situatie zodanig is dat andere banken het zelfde overkomt, of is overkomen. Je kan dus waarschijnlijk naar je geld fluiten mocht je aanspraak moeten maken op.

 • Jaap

  @mzzl, het depositogarantiestelsel wordt gegarandeerd door DNB. Dus ook al raken alle banken in de problemen, DNB garandeert dus die moet je 100k per bank terugbetalen…

  Ik meen dat DNB zo’n 600 ton aan fysieke goudreserves heeft dus desnoods betalen ze je in goud. Met de huidige goudkoers is het een kleine 3kg goud per ton. Kun je dus gemakkelijk met je fiets ophalen aan het Frederiksplein 🙂

 • Robert

  Zo werk ik al een tijdje met deposito’s van LeasePlan bank. Ik weet het is kruimelwerk maar je moet toch wat.
  Ik hou het nu op 1-jaars deposito’s, als het Dragi opkoopprogramma stopt zal de rente toch wel weer gaan stijgen.
  Iemand al een rekening bij en ervaringen met BigBank ? Fractioneel hoger dan LPB.

  • Niek

   @Robert iets om rekening mee te houden is dat BigBank onder het Estse depositogarantiestelsel valt en niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel . BigBank staat dus ook niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

   • Joost

    Hele late reactie… Ik heb al vele jaren deposito’s bij BigBank. Estland zou wel eens minder snel kunnen ‘omvallen’ dan Nederland (geen grote internationale banken als ABN Amro en ING). Is in ieder geval veel beter geautomatiseerd en financieel bijzonder stabiel. Echt ander verhaal dan Letland en Litouwen (die we vanuit hier vaak op één hoop met Estland gooien). Bigbank heeft een prima website, eenvoudig, duidelijk, snel en goed. Altijd keurige uitbetaling, vaak extra rente bij ‘doorrollen’ en reageert snel bij vragen. Ik heb ook goede ervaringen met deposito’s via Garantibank (Turkse bank vallend onder Nederlands deposito-garantiestelsel) en Savedo (PrivatBanka, CKV, BNI). Let daarbij wel op dat je in een Euro land een deposito afsluit (dus geen risico nemen met Tsjechische kronen etc.). Bij vergelijken van de rente rekening houden met dat bijvoorbeeld bij BNI en PrivatBanka de rente pas aan einde looptijd wordt betaald i.t.t. jaarlijks zoals bij bijvoorbeeld BigBank en CKV. Een tijd lang waren er regelmatig zeer aantrekkelijke bonus-rente acties bij Savedo. Savedo is wel een stuk omslachtiger en ook meer uitzoekwerk en minder benaderbaar, maar het werkt wel allemaal OK.

 • Hugo

  Kon geen andere post vinden over obligaties, dus probeer ik het hier. N.a.v. deze post heb ik destijds ook geld dat qua verdeling eigenlijk bestemd was voor obligaties op depositos gezet. Geen langlopende, want rente daarvan is erg laag. Geldt – wat mr FOB en/of lezers betreft – deposito(ladder) nog steeds als alternatief voor obligaties?

 • Aart

  Hallo mr Fob,
  In de komende 1-5 jaren willen we graag een huis kopen, maar het is even onzeker wanneer dat zou kunnen (mijn vrouw switcht net van baan, waar een trainingsperiode aan voorafgaat). Nu hebben we een buffer van 15k op de bank en een huidig bedrag van 14.2k in indexfondsen staan. Van dat laatste willen we uiteraard afblijven, zeker aangezien het nu met corona flink minder waard is :p

  Ik zit een beetje te twijfelen, want het is natuurlijk zonde als je geld niets aan het doen is. Nu zouden we in deposito’s kunnen inleggen (met gratis opname bij huis kopen) of bij DBZB, of het cash houden. Ik zou dat dan met 10k nu willen doen.

  Wat zou u in dit geval aanraden?

  Met vriendelijke groet,
  Aart

  • Leesgraag

   Check goed alle voorwaarden, een heleboel deposito’s zijn gratis open te breken in geval van aankoop huis (niet bij lease plan bank bijvoorbeeld).
   Wij hebben ook voor zo’n dilemma gestaan, zo’n dikke 12 jaar geleden. Uiteindelijk gunstige deposito’s uitgezocht en 10 jaar vastgezet. Al binnen 5 jaar konden we toch toeslaan op de huizenmarkt, en konden we probleemloos openbreken en terwijl we ondertussen toch ruim 4 jaar van de hogere rente hebben genoten.
   Helaas stellen de rentes nu niets meer voor, maar bij 5-10 jaar vastzetten is het nog altijd een fractie meer dan zomaar laten staan!

 • Michiel Groothengel

  Is inleggen in lijfrenteprodukten gunstig tot een bepaalde leeftijd? Is er anders gezegd ruwweg een omslagpunt/moment als je let op huidige aftrekruimte, belastingdruk na pensioendatum en beleggingshorizon? Heel hartelijk dank voor alle tips. Fantastisch.
  Vriendelijke groet,
  Michiel Groothengel

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie deze grafiek. Die is nog wel gebaseerd op 3 schijven voor de inkomstenbelasting, daar waar dat er nu nog maar 2 zijn. Maar dat maakt voor het principe niets uit. Als je kort voor je pensioendatum pas begint kan het nog steeds ongeveer een factor 1.5 in opbrengst schelen, ervan uitgaande dat je vanaf AOW leeftijd alleen nog inkomen in de laagste AOW belastingschijf hebt en voor je pensioendatum nog steeds inkomen hebt waarover je inkomstenbelasting verschuldigd bent.

 • Berend

  Goedendag,

  bedankt voor de informatieve posts. Er is zoveel info en links dat je van de een in de andere komt 🙂

  N.a.v. deze post een vraagje mbt obligaties om het risico van aandelen te balanceren. Ik heb Meesman ‘aandelen wereld wijd’ en op advies van de Meesman site ook ‘obligaties wereldwijd’. Maar als ik nu kijk naar het rendement van ‘obligaties wereldwijd’ bij Meesman over de jaren heen EN de 0.5% lopende jaarlijkse kosten, vraag ik me af waar ik mee bezig ben…. het schommelt sinds 2012 tussen de 49 – 53 euro. Dus echt iets aan verdienen zit er niet bij, helemaal als je de lopende kosten meerekent. Dan kun je toch net zo goed je geld ipv in gespreide obligaties op je bank rekening laten staan? Of zoals u schrijft mischien beter in kort lopende deposito’s?