Een depositoladder vind ik op dit moment een goed alternatief voor beleggen in obligaties. Ik leg uit wat een depositoladder is en waarom ik dit een goed alternatief voor obligaties vind.

Sparen of beleggen?

In een beleggingsportefeuille zitten typisch aandelen en daarnaast obligaties of deposito’s. Zo ook in mijn portefeuille.

Aandelen heb ik voor het rendement op de lange termijn. Tegen typische rendementen van aandelen op de lange termijn van rond de 7-8% per jaar kan sparen niet op. Op de korte termijn kunnen aandelen echter behoorlijk beweeglijk zijn.

Een obligatiefonds heb ik gehad voor de stabiliteit van mijn portefeuille op de kortere termijn. Dat hielp mij om rustig te blijven wanneer bijvoorbeeld aandelen plotseling tientallen procenten in waarde dalen. Obligaties zijn vrij verhandelbaar en geven typisch iets meer rendement dan een vrij opneembare spaarrekening.

Als alternatief voor obligaties ben ik echter een tijd geleden op deposito’s overgestapt. De obligatierente staat momenteel nog steeds relatief laag en stijgt de laatste tijd. Zodra de obligatierente stijgt daalt de koers van de obligaties. Dit wordt renterisico genoemd. In de post Beleggen in obligaties ga ik hier dieper op in.

De depositorente staat momenteel ook relatief laag en is stijgend. Maar je loopt bij deposito’s niet het risico dat je inleg minder waard wordt door een oplopende rente. Je inleg staat vast.

Ook worden obligaties voor de vermogensbelasting vanaf 2023 beschouwd als hoog renderende beleggen. Daardoor betaal je daar 1.97% vermogensbelasting over als je vermogen boven de heffingsvrije voet van €57.000 uitkomt. Deposito’s worden als laag renderend beschouwd. Daardoor betaal je daarover het lage tarief van waarschijnlijk ongeveer 0.06%. Zie Vermogensbelasting 2023: spaargeld of obligaties aanhouden? voor details.

Depositogarantiestelsel

Sparen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel geeft met bedragen tot €100.000 per bank op de korte termijn relatief weinig risico. Je bent naar mijn mening goed beschermd tegen failliet gaan van je bank.

Sparen onder het Europese depositogarantiestelsel geeft iets hogere rentes en acht ik ook veilig. Ik verwacht namelijk dat de Europese Unie geen lidstaat laat omvallen. Maar omdat Nederland een van de meest stabiele landen van de Europese Unie is, acht ik het Nederlandse depositogarantiestelsel nog veiliger dan dat van de meeste andere Europese landen.

Depositoladder of obligaties? Uitleg wat te kiezen.Wat is een depositoladder?

Een depositoladder is een aantal deposito’s bij elkaar met oplopende looptijden. Als je een depositoladder samenstelt uit een deposito met een looptijd van 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar, heb je een depositoladder met een gemiddelde looptijd van 3 jaar.

Stel dat de rentes behorende bij bovenstaande looptijden 1.70%, 1.80%, 2.05%, 2.10% en 2.20% zijn voor respectievelijk 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar rentevaste periode. Dit is op het moment van schrijven het geval bij LeasePlan Bank, waar ik een depositoladder aanhoud. Je gemiddelde rente bij bovenstaande depositoladder is dan (1.70+1.80+2.05+2.10+2.20) / 5 = 1.97% op jaarbasis.

Zodra het deposito met 1 jaar looptijd afloopt, zijn de looptijden van de andere deposito’s ondertussen ook een jaar korter geworden. Het deposito dat eerst een looptijd van 2 jaar had heeft ondertussen nog maar een looptijd van 1 jaar, dat met een looptijd van 3 jaar heeft nog een looptijd van 2 jaar, enzovoorts.

Als je het vrijvallende bedrag dan weer in een deposito van 5 jaar inlegt, heb je weer dezelfde depositoladder als waar je mee begon.

Met een dergelijke depositoladder kun je in feite een obligatie met een laag risico, een gemiddelde looptijd van 3 jaar en een rentepercentage van 1.97% nabootsen.

Een nadeel is dat je niet, net zoals met een obligatie, het geld in je deposito’s altijd direct tot je beschikking hebt. Het is namelijk geblokkeerd gedurende de looptijd. Dat nadeel heeft het vrij verhandelbare obligatie indexfonds DBZB, het obligatiefonds waar ik in belegd heb, niet.

Een deposito heeft echter als voordeel dat de koers kan niet dalen. Dat kan bij een obligatie indexfonds wel.

Een deposito of spaarrekening heeft verder als voordeel dat je geen transactiekosten betaalt. Die heb je bij DBZB wel.

Depositoladder of obligaties?

Ik zelf geef omwille van het renterisico en de lage vermogensbelasting op dit moment de voorkeur aan een depositoladder.

Hier vind je een tooltje waarmee je eenvoudig kunt zien waar je je geld in dient in te leggen als je als je wilt beleggen in aandelen en deposito’s/obligaties.

Aanbieders depositoladder

Nederlandse partijen die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen en waarbij je goed een depositoladder kan opbouwen zijn bijvoorbeeld LeasePlan Bank en NIBC Direct.

Europese partijen waarbij je een depositoladder vallend onder het Europees depositogarantiestelsel kunt aanhouden kun je vinden via Raisin.

Hou jij deposito’s of obligaties aan in je beleggingsportefeuille?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

69 Reacties

 1. Werk je met je depositoladder met 1 deposito per jaar, of heb je de ladder op maandelijks niveau staan, zodat er iedere maand geld (en een deposito) vrijvalt?

 2. Eindelijk een logisch verhaal waarom je beter deposito’s kan nemen dan obligaties. Bijna overal zie ik op sites staan dat een evenwichtige aandelenportefeuille ook obligaties bevat. Ik heb me suf gepiekerd of dat nu wel of niet verstandig is en intuïtief steeds niet gekozen voor obligaties, maar voor deposito’s (o.m. bij BigBank nadat ik eerst de hele economie van Estland onder de loep had genomen). Veel beter dan die intuïtie is de argumentatie en het duidelijke rekenvoorbeeld dat hier gegeven wordt. Ik ben erg blij dat ik nu ook rationeel kan onderbouwen waarom het beter is om het bij deposito’s te houden. Dank daarvoor.

 3. Overtuigend verhaal. Ik overweeg nu ook een gedeelte van mijn vermogen in deposito’s om te zetten. Waar ik wel nog benieuwd naar ben—welke verhouding raad je aan tussen de verschillende treden van de ladder? Dus stel ik wil 10k in deposito’s, hoe die dan te verdelen over de deposito van 1 jaar, van 2 jaar, 3 jaar, etc.? Is hier een geijkte strategie voor? Ik zie dat de depositorente afloopt bij langere looptijd, en gegeven het doel van stabiliteit zou ik in eerste instantie het grootste bedrag voor 5 jaar vastleggen, en het laagste voor 1 jaar. Maar zodra ik de eerste vrijgekomen deposito weer in een nieuwe 5-jarige deposito stop, leg ik waarschijnlijk een lager bedrag vast voor vijf jaar dan voorheen. Hier heb ik weer geen last van als ik in iedere deposito hetzelfde bedrag vastzet. Dus wat te doen?

  • Dat is een persoonlijke afweging waarbij elke keuze zijn eigen voor- en nadelen heeft, zoals je zelf onderkent.

 4. Een depositoladder kan inderdaad een interessant alternatief zijn voor obligaties vanwege het renterisico en de lagere vermogensbelasting. Het biedt een laag risico, een gemiddelde looptijd en een redelijk rentepercentage. Heb je ervaring met het gebruik van een depositoladder en hoe heeft dit je beleggingsportefeuille beïnvloed?

  – Joost

 5. Idee om box 3 te omzeilen waar ik graag reactie op wil.
  je geld op de rekening zetten bij Degiro en dan een future long gaan. Je houdt een bank tegoed aan maar je doet wel volledig mee met de AEX (1 future is ongeveer 145K )
  Andere is om aandelen Shell te houden voor bijna 9 maanden en de 3 maanden + 1 dag rondom de jaarwisseling een call te kopen en een put te schrijven.( Dit noemen we ook wel een sythetisch aandeel) voor de geschreven out moet je weer een margin aanhouden, cash, maar je doet bijna 100% mee met de waarde verandering. In de tijd dat je het aandeel aanhoudt vang je 3 van de 4x het dividend. Maar doordat je minimaal 3 maanden je bezit in cash hebt, val je buiten de peildatumarbitrage regels van de Belastingdienst.
  Ben benieuwd of dit al eerder is bedacht en wat de voors en tegens zijn?

  • Ik kom dergelijke suggesties wel vaker tegen. Wellicht bieden deze routes mogelijkheden. Ik mis de ervaring met futures en opties om de risico’s echt goed in te kunnen schatten. Mogelijk dat die in onrustige tijden significant zijn door de hefboomwerking die beide producten met zich meebrengen. Maar mogelijk is dit ook allemaal goed beheersbaar. Misschien dat een andere lezer hier meer ervaring mee heeft en er iets zinnigs over kan zeggen?

 6. Beste Mr. FOB,

  Op dit moment is de reguliere spaarrente bij Bunq 1,56% op jaarbasis. Zeker wat lager dan de gemiddelde 1,97% die je haalt met deze depositoladder, maar bij Bunq is je geld elk moment vrij opneembaar. Daarnaast valt ook Bunq gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

  In deze onzekere markt met snel veranderende marktrentes wellicht niet gek om alles bij Bunq te stallen als alternatief voor de depositoladder?

  • Je strategie laten afhangen van marktbewegingen wordt ook wel het timen van de markt genoemd. Daar doe ik niet aan, dat is vaak een recept voor teleurstellingen omdat de markt uiteindelijk nou eenmaal niet te timen is. Ik hou vast aan mijn strategie, onafhankelijk van het marktsentiment.

 7. Ik denk er over om geld te plaatsen bij Imprebanca (via Raisin) voor 5 jaar tegen een rente van 3.6%. Voor zover ik het begrijp staat mijn geld dan veilig zolang Italie niet failiet gaat. Zodra Italie failliet gaat , maar Raisin nog steeds overeind staat, kan ik dan de deposito openbreken/ beeindigen? Waarschijnlijk niet.

  Mr FOB,
  Wat vindt u van deze optie? Bedankt alvast voor de reactie!

  • Zodra Imprebanca failliet gaat, moet je terugvallen op het Italiaanse depositogarantiestelsel voor zover je tegoeden niet uitbetaald kunnen worden vanuit de boedel van Imprebanca. Ik weet niet hoe dat Italiaanse depositogarantiestelsel gevuld wordt en dus ook niet wat het gevolg is van een eventueel faillissement van Italië op dat stelsel. In Nederland dragen alle banken bijvoorbeeld aan bij aan het vullen van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wat niet wegneemt dat ik ook voor Nederland niet uitgezocht heb hoe een faillissement van Nederland doorwerkt op het Nederlandse depositogarantiestelsel.

 8. Is er iets te zeggen over het (maandelijkse) bedrag dat je moet inleggen in een depositoladder om het de moeite waard te maken? Moet ik bijv aan 50 euro per maand of eerder 1000 euro per maand denken?

  • Dat is een persoonlijke afweging: hoeveel renteopbrengst maakt het de extra moeite waard van het openen van een deposito?

 9. Hi Mr. FOB,
  Dank voor uw fijne blogs.
  Ik ben bezig met het opbouwen van een depositoladder.
  Via LeasePlan Bank heb ik deposito’s geopend met een looptijd van respectievelijk 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar met een rentevaste periode.
  Ik ben op zoek naar een aanbieder die ook deposito’s aanbiedt van 6 jaar of meer met een inleg van minimaal 1000,-.
  Op Raisin en Savedo kan ik die helaas niet vinden. Heeft u tips waar dat evt zou kunnen?
  Daarnaast vraag ik me af hoe uw depositoladder is opgebouwd? Zou u dat willen delen via een fictief voorbeeld?
  Heeft u een depositoladder van 1-5 jaar of een langere? Of heeft u meerdere depositoladders van 1-5 jaar?
  Alvast dank!

  • Bijvoorbeeld NIBC Direct heeft tot 10 jaar. Ik heb diverse deposito’s van paar maanden tot 5 jaar.

 10. Goedendag,

  bedankt voor de informatieve posts. Er is zoveel info en links dat je van de een in de andere komt 🙂

  N.a.v. deze post een vraagje mbt obligaties om het risico van aandelen te balanceren. Ik heb Meesman ‘aandelen wereld wijd’ en op advies van de Meesman site ook ‘obligaties wereldwijd’. Maar als ik nu kijk naar het rendement van ‘obligaties wereldwijd’ bij Meesman over de jaren heen EN de 0.5% lopende jaarlijkse kosten, vraag ik me af waar ik mee bezig ben…. het schommelt sinds 2012 tussen de 49 – 53 euro. Dus echt iets aan verdienen zit er niet bij, helemaal als je de lopende kosten meerekent. Dan kun je toch net zo goed je geld ipv in gespreide obligaties op je bank rekening laten staan? Of zoals u schrijft mischien beter in kort lopende deposito’s?

 11. Michiel Groothengel Reageer

  Is inleggen in lijfrenteprodukten gunstig tot een bepaalde leeftijd? Is er anders gezegd ruwweg een omslagpunt/moment als je let op huidige aftrekruimte, belastingdruk na pensioendatum en beleggingshorizon? Heel hartelijk dank voor alle tips. Fantastisch.
  Vriendelijke groet,
  Michiel Groothengel

  • Zie deze grafiek. Die is nog wel gebaseerd op 3 schijven voor de inkomstenbelasting, daar waar dat er nu nog maar 2 zijn. Maar dat maakt voor het principe niets uit. Als je kort voor je pensioendatum pas begint kan het nog steeds ongeveer een factor 1.5 in opbrengst schelen, ervan uitgaande dat je vanaf AOW leeftijd alleen nog inkomen in de laagste AOW belastingschijf hebt en voor je pensioendatum nog steeds inkomen hebt waarover je inkomstenbelasting verschuldigd bent.

 12. Hallo mr Fob,
  In de komende 1-5 jaren willen we graag een huis kopen, maar het is even onzeker wanneer dat zou kunnen (mijn vrouw switcht net van baan, waar een trainingsperiode aan voorafgaat). Nu hebben we een buffer van 15k op de bank en een huidig bedrag van 14.2k in indexfondsen staan. Van dat laatste willen we uiteraard afblijven, zeker aangezien het nu met corona flink minder waard is :p

  Ik zit een beetje te twijfelen, want het is natuurlijk zonde als je geld niets aan het doen is. Nu zouden we in deposito’s kunnen inleggen (met gratis opname bij huis kopen) of bij DBZB, of het cash houden. Ik zou dat dan met 10k nu willen doen.

  Wat zou u in dit geval aanraden?

  Met vriendelijke groet,
  Aart

  • Check goed alle voorwaarden, een heleboel deposito’s zijn gratis open te breken in geval van aankoop huis (niet bij lease plan bank bijvoorbeeld).
   Wij hebben ook voor zo’n dilemma gestaan, zo’n dikke 12 jaar geleden. Uiteindelijk gunstige deposito’s uitgezocht en 10 jaar vastgezet. Al binnen 5 jaar konden we toch toeslaan op de huizenmarkt, en konden we probleemloos openbreken en terwijl we ondertussen toch ruim 4 jaar van de hogere rente hebben genoten.
   Helaas stellen de rentes nu niets meer voor, maar bij 5-10 jaar vastzetten is het nog altijd een fractie meer dan zomaar laten staan!

 13. Kon geen andere post vinden over obligaties, dus probeer ik het hier. N.a.v. deze post heb ik destijds ook geld dat qua verdeling eigenlijk bestemd was voor obligaties op depositos gezet. Geen langlopende, want rente daarvan is erg laag. Geldt – wat mr FOB en/of lezers betreft – deposito(ladder) nog steeds als alternatief voor obligaties?

 14. Zo werk ik al een tijdje met deposito’s van LeasePlan bank. Ik weet het is kruimelwerk maar je moet toch wat.
  Ik hou het nu op 1-jaars deposito’s, als het Dragi opkoopprogramma stopt zal de rente toch wel weer gaan stijgen.
  Iemand al een rekening bij en ervaringen met BigBank ? Fractioneel hoger dan LPB.

  • @Robert iets om rekening mee te houden is dat BigBank onder het Estse depositogarantiestelsel valt en niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel . BigBank staat dus ook niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

  • Hele late reactie… Ik heb al vele jaren deposito’s bij BigBank. Estland zou wel eens minder snel kunnen ‘omvallen’ dan Nederland (geen grote internationale banken als ABN Amro en ING). Is in ieder geval veel beter geautomatiseerd en financieel bijzonder stabiel. Echt ander verhaal dan Letland en Litouwen (die we vanuit hier vaak op één hoop met Estland gooien). Bigbank heeft een prima website, eenvoudig, duidelijk, snel en goed. Altijd keurige uitbetaling, vaak extra rente bij ‘doorrollen’ en reageert snel bij vragen. Ik heb ook goede ervaringen met deposito’s via Garantibank (Turkse bank vallend onder Nederlands deposito-garantiestelsel) en Savedo (PrivatBanka, CKV, BNI). Let daarbij wel op dat je in een Euro land een deposito afsluit (dus geen risico nemen met Tsjechische kronen etc.). Bij vergelijken van de rente rekening houden met dat bijvoorbeeld bij BNI en PrivatBanka de rente pas aan einde looptijd wordt betaald i.t.t. jaarlijks zoals bij bijvoorbeeld BigBank en CKV. Een tijd lang waren er regelmatig zeer aantrekkelijke bonus-rente acties bij Savedo. Savedo is wel een stuk omslachtiger en ook meer uitzoekwerk en minder benaderbaar, maar het werkt wel allemaal OK.

 15. @mzzl, het depositogarantiestelsel wordt gegarandeerd door DNB. Dus ook al raken alle banken in de problemen, DNB garandeert dus die moet je 100k per bank terugbetalen…

  Ik meen dat DNB zo’n 600 ton aan fysieke goudreserves heeft dus desnoods betalen ze je in goud. Met de huidige goudkoers is het een kleine 3kg goud per ton. Kun je dus gemakkelijk met je fiets ophalen aan het Frederiksplein 🙂