Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen


Hoe kan ik beginnen met beleggen? Welke aandelen moet ik kopen? Wat zijn de beste indexfondsen? Lees het hier in Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is tegenwoordig niet moeilijk meer. Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide ETF’s is voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Via brokers als DEGIRO kun je vandaag de dag zonder transactiekosten al wereldwijd gespreid beleggen in meer dan 3.000 aandelen door te beleggen in één enkele ETF.

Ik zal met duidelijke plaatjes stap voor stap uitleggen hoe je een indexfonds, aandeel of obligatie kunt aanschaffen. Dat is heel gemakkelijk.

Ook zal ik in deze post uitleggen wat een indexfonds of ETF is, hoe aandelen en obligaties werken en wat een broker is. Ook ga ik in op de risico’s van beleggen.

Zo kan beginnen met beleggen voor jou wellicht gemakkelijker worden. Ook zal ik aangeven waar je op deze site aanvullende informatie over bepaalde onderwerpen kunt vinden wanneer je wilt leren beleggen.

Deze post heeft in januari 2021 voor het laatst een update gehad.

Beleggen voor beginners

Een erg populaire manier van beleggen waar ik in deze post met name op inga is beleggen in aandelen of obligaties. Ook ETF’s en indexfondsen komen aan bod.

Beginnen met beleggen op deze manier vinden veel mensen die er nog geen ervaring mee hebben best wel een stap. Maar tegenwoordig is beleggen in aandelen of obligaties eigenlijk heel laagdrempelig en eenvoudig geworden. Leren beleggen is niet zo moeilijk meer en veel eenvoudiger dan een jaar of 10-20 geleden.

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is sterk in opkomst. Hierbij moet je wel goed op een aantal punten letten. Omdat dit wat teveel ruimte vraagt om hier uit te leggen heb ik daar een aparte post aan gewijd:

Duurzaam beleggen: welke fondsen zijn het beste?

Beleggen betekenis

Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld vastlegt voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Je kunt het zien als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst.

Allereerst zal ik eens uitleggen wat een aandeel en een obligatie zijn.

Beleggen in aandelen

Een aandeel in een bedrijf is een waardepapier dat een aantal rechten geeft met betrekking tot het bedrijf. Je bent een beetje mede eigenaar geworden van het bedrijf. Je mag bijvoorbeeld via de aandeelhoudersvergadering meebeslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf. En je hebt ook recht op een deel van de winst van het bedrijf, vaak uitgekeerd in de vorm van dividend. Een aandeel geeft geen rente.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een bewijs dat bijvoorbeeld een overheid of een bedrijf een schuld aan de eigenaar van de obligatie heeft. Deze schuld is ontstaan doordat de obligatiehouder een lening aan de overheid of het bedrijf heeft gegeven.

Als een overheid of een bedrijf geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd betaalt de uitgever van de obligatie de schuld terug aan degene die de obligatie in bezit heeft.

Tijdens de looptijd ontvangt de eigenaar van de obligatie rente over de schuld. Als een obligatie een looptijd heeft van meerdere jaren, ontvangt de eigenaar van de obligatie meestal jaarlijks een rentevergoeding.

Beleggen in obligaties: uitleg en tips

Aandelen kopen – hoe doe je dat?

Aandelen en obligaties zijn voorbeelden van zogenaamde effecten. Veel aandelen en obligaties kun je kopen of verkopen op een effectenbeurs. Daarvoor moet het aandeel of de obligatie genoteerd staan aan die effectenbeurs. Bekende effectenbeurzen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs en de effectenbeurs van New York.

Een aandeel of obligatie staat genoteerd op de effectenbeurs tegen een bepaalde koers. Dat is het bedrag waarvoor je het aandeel kunt aan- of verkopen. Als het bedrijf in waarde stijgt zie je dat bijvoorbeeld terug in de koers van het aandeel.

De handel op effectenbeurzen gebeurt tegenwoordig vooral elektronisch en digitaal. Je hoeft niet zelf naar Amsterdam of New York te reizen om daar te gaan beleggen.

Beleggen op de effectenbeurs kun je doen via een zogenaamde broker. Vaak is je huisbank een broker. Daarnaast heb je in Nederland ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals DEGIRO, Binck en Lynx.

Beginnen met beleggen – welke aandelen kopen?

Wanneer je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen in losse aandelen of obligaties. Je zult dan moeten bepalen welk bedrijf of welke bedrijven je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een los aandeel Apple kopen.

Het is echter vrijwel onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het relatief goed zal gaan doen dan is dat op dat moment al in de koers van het aandeel verwerkt. En er zijn veel onvoorspelbare aspecten die invloed op de koers kunnen hebben, waardoor het vooral gokken is welk aandeel het goed zal doen.

Het meeste rendement wordt met name behaald door degenen die simpelweg goed gespreid tegen lage kosten beleggen. Het liefst wereldwijd gespreid, zodat je minimaal afhankelijk van bent van regionale ups en downs, bijvoorbeeld ten gevolge van politieke ontwikkelingen.

Beleggen in indexfondsen of ETF’s

Wanneer je gaat beginnen met beleggen kun je er ook voor kiezen om in één keer in duizenden bedrijven te beleggen. Daar heb je geen grote som geld voor nodig. Dit kan al voor een paar tientjes. Je kunt dit simpelweg doen door een beleggingsfonds te kopen waar veel aandelen in vertegenwoordigd zijn. Een indexfonds of ETF is hier een voorbeeld van.

Wat is het verschil tussen een indexfonds en een ETF?

De termen ETF en indexfonds worden vaak voor hetzelfde type fonds gebruikt. Officieel zijn er verschillen tussen een indexfonds en een ETF. In een indexfonds kan 1x per dag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van de de intrinsieke waarde (ook wel Netto Asset Value of NAV genoemd) op het einde van de beursdag.

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund, oftewel een fonds dat op de beurs verhandeld wordt. In een ETF kan gedurende de gehele handelsdag worden gehandeld. De prijs wordt bepaald aan de hand van een bied- en laatkoers.

Voorbeelden indexfondsen

Een indexfonds dat de AEX index volgt heeft de 25 aandelen waaruit de AEX index bestaat in het fonds zitten. De AEX index vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Amsterdam. De AEX is echter wel een relatief kleine index.

Een al wat grotere index is de bekende S&P500 index. Deze bevat de 500 grootste bedrijven uit de VS. Het koersverloop van deze index over de afgelopen decennia ziet er zo uit:

Beleggen voor beginners S&P500 totaalrendement

Op korte termijn laat ze flinke schommelingen zien, op lange termijn een gestage stijging.

Er zijn ook indexen waar alle grotere bedrijven in de wereld in vertegenwoordigd zijn. In een indexfonds of ETF dat een dergelijke index volgt zitten dan aandelen van duizenden bedrijven.

Een uitstekend voorbeeld daarvan is het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Daarmee beleg je via slechts één fonds in meer dan 3.000 van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.

Voordelen indexfondsen

Een voordeel van beleggen in indexfondsen of ETF’s is dat je tegen lage kosten heel eenvoudig een goed gespreide belegging realiseert. Goede spreiding is nodig om je risico te minimaliseren. Wanneer één bedrijf slecht presteert en jij hebt daar aandelen in, dan kun je daar flink last van hebben. Wanneer dat bedrijf samen met duizenden andere bedrijven in je indexfonds zit heb je daar nauwelijks last van.

Een ander voordeel van beleggen in indexfondsen is dat je geen verstand meer hoeft te hebben van markten en bedrijven om te beginnen met beleggen.

Nog een groot voordeel van het aanhouden van een indexfonds is dat slecht presterende bedrijven in de index automatisch vervangen worden door goed presterende bedrijven. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Als laatste voordeel noem ik de lage kosten die indexfondsen met zich meebrengen. Lage kosten zijn nodig om een goed rendement op je beleggingen te maken. Losse aandelen kopen is vrijwel altijd duurder dan een indexfonds kopen vanwege de hogere transactiekosten.

Populariteit indexfondsen en ETF’s

In de Verenigde Staten zijn indexfondsen en ETF’s al wat langer populair. In Europa zijn ze de laatste jaren ook sterk in opkomst. Wereldwijd is ondertussen ruim 7.700 miljard dollar belegd in indexfondsenen ETF’s.

Er is meer dan 7.700 miljard euro belegd in indexfondsen en ETF's Klik om te Tweeten

Aanbieders indexfondsen en ETF’s

Indexfondsen en ETF’s worden aangeboden door zogenaamde fondshuizen. Vanguard is een van de grootste aanbieders van indexfondsen en ETF’s ter wereld met een belegd vermogen van 6.200 miljard dollar. iShares en Xtrackers zijn ook een bekende aanbieders.

Vanguard is tevens het fondshuis dat het hardste groeit in de wereld. Volgens ramingen was de instroom in Vanguard fondsen in het recente verleden 289 miljard dollar in een jaar.

Een uitstekende combinatie van een aandelen-ETF en een obligatie-ETF is het eerder genoemde fonds van Vanguard en daarnaast 1 obligatie ETF van Xtrackers:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

Door zo te beleggen wordt je nauwelijks geraakt door het slecht presteren van een los bedrijf. Met deze portefeuille heb ik jaren gemiddeld 6-7% netto rendement gemaakt (wat uiteraard geen garantie is dat dat in de toekomst zo zal blijven).

Ik zal nu uitleggen waarom het verstandig kan zijn naast een aandelen indexfonds ook een obligatie indexfonds in je portefeuille te hebben.

Risico’s beleggen

Met een belegging in aandelen loop je op de korte termijn meer risico dan met een belegging in obligaties. Aandelen kunnen plotseling tientallen procenten in waarde dalen. Obligaties fluctueren veel minder in waarde en geven dus stabiliteit en veiligheid. Op de langere termijn geven aandelen als beloning echter meer rendement voor het genomen risico.

De verhouding waarin je aandelen en obligaties in je portefeuille neemt wordt met name bepaald door hoe lang je de beleggingen aan wilt houden (je beleggingshorizon) en je risicobereidheid.

Je beleggingshorizon bepaalt hoeveel risico je kunt nemen. Hoe langer je beleggingshorizon, des te meer risico je kunt nemen.

Maar het gaat niet alleen om het risico dat je kunt nemen maar ook om hoeveel risico je wilt nemen. Oftewel wat is het maximaal acceptabele verlies onder slechte beursomstandigheden dat je kunt lopen zonder in paniek aandelen te gaan verkopen. Dat wordt je risicobereidheid genoemd.

Voor een beginner is het wellicht wel verstandig wat minder risico te nemen dan voor een gevorderde belegger. Een beginner weet namelijk nog niet hoe hij of zij op een forse beursdaling zal reageren. Zoals gezegd, de kunst is om dan niet je beleggingen te verkopen. Je moet dan juist obligaties verkopen en aandelen bijkopen zodat je weer op je vooraf vastgestelde verhouding aandelen/obligaties uitkomt. Zie de post over herbalanceren voor meer uitleg.

John Bogle, een van de oprichters van Vanguard, hanteerde als vuistregel dat je evenveel obligaties in je portefeuille moet hebben als je leeftijd. Iemand die 30 jaar oud is zou dan dus 30% obligaties in zijn portefeuille moeten hebben.

Gemakkelijk bepalen in welk fonds je moet inleggen

Hieronder kun je eenvoudig met behulp van een interactief tooltje bepalen hoeveel je in welk fonds in moet leggen als je deze beleggingsstrategie wilt volgen. Ook kun je eenvoudig bepalen hoe je je inleg moet verdelen als je defensiever of agressiever dan ik wilt beleggen. Als je agressiever wilt beleggen vul je een lagere leeftijd in dan je hebt (bijvoorbeeld 10 jaar jonger), voor defensiever beleggen vul je een hogere leeftijd dan je hebt.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen 
VWRL
DBZB

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL 
DBZB 

Beleggen app

Brokers zoals DEGIRO en Lynx hebben beleggen apps waarmee je gemakkelijk kunt beleggen vanaf je mobiele telefoon of tablet. Ook de grootbanken hebben dergelijke beleggen apps.

Automatisch laten inleggen en herbalanceren

Als je het vervelend vindt om maandelijks zelf te bepalen waar je in moet beleggen kun je ook automatisch voor je laten inleggen. Dit kan niet bij DEGIRO, maar wel bij bijvoorbeeld deze rekening van ABNAMRO, Brand New Day of Meesman.

Beleggen rendement

De kosten van beleggen bepalen voor het grootste deel je rendement op de lange termijn. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Beleggen kan tegenwoordig tegen buitengewoon lage kosten. Via DEGIRO kun je bijvoorbeeld zonder transactiekosten of bewaarloon beleggen in de eerder genoemde wereldwijd gespreide Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Dat komt doordat dat fonds in de zogenaamde DEGIRO Kernselectie zit.

Mijn ervaringen met DEGIRO kun je vinden in de post DEGIRO review 2021 – mijn ervaringen.

DEGIRO uitleg

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Als je weet hoe via hen beleggen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard waarin ik zelf al mijn aandelenbeleggingen doe.

Dit fonds kun je zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het blauwe vakje rechtsboven om in te loggen

DEGIRO inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

Klik op Vanguard FTSE AW, welke aangeboden wordt via Euronext Amsterdam (de tweede in bovenstaand plaatje). Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

DEGIRO uitleg: het popup scherm bij het aankopen van een indexfonds

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet (€) invul.

Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechts onder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op het groene vinkje. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders in het hoofdscherm:

openstaande order degiro

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik op het penseeltje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.000 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Wat is een goed moment om aandelen te kopen?

Als je wilt beginnen met beleggen, dan heb je de meestal de grootste opbrengst op de lange termijn wanneer je alles in één keer inlegt. Ook wanneer de beurzen ogenschijnlijk hoog staan is het meestal rendabeler op de lange termijn om wel te beleggen dan om af te wachten tot de beurs gedaald is.

Een Engelstalig gezegde hierover luidt: time in the market beats timing the market.

Time in the market beats timing the market Klik om te Tweeten

Meer hierover lezen? Zie deze post:

Verkopen! Verkopen!! Verkopen?

Als je ingelegd hebt is het verstandig er niet naar om te kijken. Dan kom je ook niet in de verleiding om te verkopen als de koersen dalen. En dat is de belangrijkste reden waardoor mensen verlies maken bij beleggen.

Zoals eerder gezegd is de kunst om tijdens beursdalingen niet te verkopen maar te herbalanceren. Want na verkopen mis je vrijwel zeker het herstel dat altijd weer volgt.

Andere vormen van beleggen

Beleggen met wisselgeld

Beginnen met beleggen kun je tegenwoordig uitstekend doen met kleine bedragen. Een paar tientjes is genoeg. Met een app als Peaks kun je zelfs met je wisselgeld beginnen met beleggen.

Bij iedere banktransactie rondt Peaks het bedrag af naar de volgende euro. Bij een gepind kopje koffie van €2.70 zet je zo direct €0.30 opzij. Het verzamelde wisselgeld wordt op je Peaks-account gestort en belegd in indexfondsen. Zo kun je gemakkelijk beleggen met weinig geld.

Het is wel relatief duur:

Peaks beleggen review

Beleggen op spaarrekening en via deposito’s

Geld kun je tegen een vaste rente gedurende een vast looptijd op een deposito spaarrekening wegzetten. Dit is relatief veilig, maar geeft daardoor relatief weinig rendement.

Via Raisin kun je Europese deposito’s afsluiten met een rente die meestal hoger is dan via een Nederlandse bank.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed kan bijvoorbeeld door een woning aan te schaffen en die te gaan verhuren. Dit vergt de nodige kennis van de markt om hier succesvol in te zijn. Ook heb je via deze manier van beleggen in vastgoed relatief weinig spreiding en dus loop je relatief veel risico.

Wil je hier meer over lezen, lees dan bijvoorbeeld deze gastblog van een ervaren vastgoedbelegger:

Investeren in vastgoed

Ook kun je via brokers beleggen in fondsen die voor jou beleggen in vastgoed. Daarmee bereik je veel meer spreiding. Zogenaamde REITs zijn hier een voorbeeld van.

Beleggen via crowdfunding

Crowfunding is een manier van beleggen waarbij je geld uitleent met een groep mensen, waar je vervolgens rente op ontvangt. Beleggen in crowdfunding is over het algemeen riskanter dan beleggen in indexfondsen doordat je veel minder spreiding hebt.

Er zijn ook via crowdfunding mogelijkheden om specifiek sociaal en/of duurzaam te beleggen, zoals via Lendahand. Ik doe dat met een klein deel van mijn vermogen.

Je krijgt bij Lendahand als nieuwe investeerder €30 korting bij een minimale inleg van €50. Je legt dus eigenlijk maar €20 in en hebt dan een investering uitstaan van €50.

Na het aanmaken van een account kun je bij het afrekenen van je 1e investering in het veld ‘Tegoedbon toevoegen’ de code WELKOM30 invullen. De korting wordt dan verwerkt.

Lendahand interview met de oprichter

Beleggen in goud

Beleggen in goud, net zoals beleggen in zilver, is populair in tijden van economische en politieke onrust. Goud wordt door velen dan als een veilige haven beschouwd.

Je kunt relatief eenvoudig beleggen in goud door een fonds aan te schaffen dat voor jou in goud belegt. Een bekend voorbeeld hiervan is WisdomTree Physical Gold (ISIN: JE00B1VS3770). Dit fonds kun je gewoon aanschaffen via een broker als DEGIRO. Je kunt tijdens de openingstijden van de beurs het elk moment van de dag aan- of verkopen.

Ik beleg niet in goud, omdat mijn geld dan niet echt voor me aan het werk is. Op de lange termijn levert beleggen in aandelen over het algemeen meer op dan beleggen in goud.

Beleggen in whisky

Voor beleggen in whisky geldt eigenlijk hetzelfde als voor beleggen in goud. Het is populairder in tijden van economische en politieke onrust.

Voor de whiskyliefhebber wellicht een leuke en mogelijk interessante manier van beleggen, voor mij niet vanwege de beperkte spreiding die je ermee bereikt en dus het relatief hoge risico dat je ermee loopt.

Beleggen in cryptocurrency

Beleggen in cryptocurrency, zoals beleggen in bitcoins, wordt door sommigen als verantwoord gezien en door anderen als onverantwoorde speculatie.

Ik beleg zelf niet in cryptocurrency omdat ik alleen wil beleggen in zaken die ik echt snap. Daar valt cryptocurrency voor mij niet onder.

Beleggen in cryptocurrency brengt relatief grote risico’s met zich mee; de koersen zijn aan grote schommelingen onderhevig.

Beleggen voor dummies

Er is ook een Beleggen voor beginners boek geschreven (niet door mij overigens). Hierin komt een en ander uitgebreider aan bod. Het boek heet Beleggen voor dummies.

Beleggen voor beginners forum

Er is een paar forums dat heel geschikt is voor beginnende beleggers om vragen te stellen:

Tweakers Beleggen op de beurs in de praktijk

Reddit Dutchfire (vooral indexfondsen)

Tweakers Financiële Onafhankelijkheid (vooral indexfondsen)

Beleggen voor beginners – ten slotte

Het is bij beginnen met beleggen van belang dat je snapt wat je aan het doen bent. Als je een belegging niet snapt kun je hem beter links laten liggen.

Wellicht kunnen de aangehaalde posts je op weg helpen om basiskennis op te bouwen over beleggen in aandelen en obligaties. Een hoogstwaarschijnlijk lucratieve bezigheid als je er verstandig mee omgaat!

Overweeg je te beginnen met beleggen? Wat voor vragen heb je daar nog bij? Of ben je ervaren belegger en heb jij nog tips voor mensen die willen beginnen met beleggen?

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste beginnen met beleggen?

Beleggen in goede, breed gespreide zogenaamde indexfondsen of ETF’s is meestal de beste manier. Via bijvoorbeeld DEGIRO kan dat heel eenvoudig en goedkoop.

Kun je met kleine bedragen beginnen met beleggen?

Ja, dat kan al met minder dan een euro, namelijk automatisch met je wisselgeld.

Deze manier van beginnen met beleggen is heel laagdrempelig en eenvoudig, maar de kosten zijn wel relatief hoog, zie hier.

Is beleggen riskant?

Op korte termijn is de kans op flinke koersschommelingen groot. Op de lange termijn is de kans op positief rendement bij beleggen historisch gezien erg groot. Veel groter dan met spaargeld.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12505 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

271 gedachten over “Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen

 • erik

  Hoi Mr FOB, ik geniet van je blogs en leer er veel van!

  Wat betreft de Vanguard aandelen (ruim een maand geleden ingestapt) viel de afgelopen periode wat tegen. Je advies was waardevol en naar mijn verwachting zeker op de lange termijn, ik had echter geen rekening gehouden met de tegenwind ten gevolge van de Euro/Dollar koers. Was een goed leerpuntje voor mij.

  Overigens ook wat bitcoins gekocht en die hebben een prettige pleister op de wond gegeven van 100% rendement in 2 maanden (over risicovol beleggen gesproken 😉 ).

 • FireMe

  Duidelijke uitleg, dank je! Ik sluit me aan bij de tip om vooral niet dagelijks de koers te checken, daar wordt je vanzelf gek van. Het timen van aankopen lukt maar zelden en is leuk voor de korte termijn. Hoeveel jaar beleg je al in de genoemde indexfondsen, heb je al grote dips meegemaakt, en hoe voelde je je daarbij?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!
   Ik beleg al tientallen jaren. Eerst in losse aandelen, daarna in actief beheerde beleggingsfondsen. En sinds een vijftal jaren nog uitsluitend in indexfondsen. Mijn rendementen zijn daarmee flink omhoog gegaan door lagere kosten en betere spreiding.
   Ik heb de beurscrach van 2008 in vol ornaat meegemaakt en via de harde weg geleerd dat ik de markt niet kan timen en dat ik deels in obligaties wil zitten.

 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Een zeer duidelijke uitleg MR FOB. Eén vraag blijft voor mij nog open staan: Hoe zit het met de dividend/rente van de in jouw overzicht genoemde aandelen/obligatie fondsen? Worden deze periodiek uitgekeerd of automatisch herbelegd waardoor je hoeveelheid aandelen/obligaties automatisch stijgen?

 • gerard

  Over de keus van je index fondsen vraag ik af of het slim is om die in dollars aan te houden. Je hebt nu nog een extra risico in de dollar / euro koers. Zijn er ook die met dezelfde strategie in euro, liefst ook in de kernselectie bij DEGIRO.

 • Sabey

  Hallo Mr FOB

  Ik heb paar vragen.

  1 – Ik wil met 1000 Euro beginnen met beleggen. En elke 4 maanden 200 Euro inleggen op de fonds die slechtste doet.
  Ik wil indexfondsen kopen die jij ook hebt.

  Mijn Verdeling is 60% Aandelen / 40 % Obligaties ( Ik ben 32 jaar. )

  VXUS: US9219097683 – 300 Euro
  VTI: US9229087690 – 300 Euro
  IEAC: IE00B3F81R35 – 250 Euro
  IEGA: IE00B4WXJJ64 – 150 Euro (Met transactiekosten)

  Is de verdeling goed? Verstandig? ( Ik wil verstandig beginnen dus niet vol op aandelen. Ik heb genoeg tijd)

  2 – Deze indexfondsen zijn inderdaad in lange temijn rendabel.
  Waarom heb jij 4 gekozen maar niet meer? I.v.m kernselectie? (transactie kosten)
  Kan ik niet beter nog goed presteerde indexfondsen toevogen die onder kernselectie vallen?

  3 – Wat denk jij van onderstaande indexfondsen? Vooral de ROBO. ROBO is volgens mij in lange termijn beter gedaan dan VXUS VTI ?
  Welke indexfondsen kan ik nog bij toevoegen aan mijn portfoliueu? Of is dat niet verstandig?

  ASN Aandelenfonds
  Think Sustainable World UCITS ETF
  Think THINK GLOBAL EQ.
  ROBO Global Robotics&Automation ETF
  Kempel Global High Dividend

  4 – Waarom beleggen mensen niet op giga grote bedrijven zoals Google, Facebook, Shell, Mercedes ?
  Die maken toch altijd winst?

  5 – Ken jij Elon Maks? De oprichter van SpaceX. Dit soort bedrijven zijn toch de toekomst?
  Is het niet verstandig om te beleggen op dit soort bedrijven?

  6 – Ik wil nog niet actief beleggen maar… Stel maar voor over 2 jaar ga ik beleggen op een indexfonds dat ik denk van die zal het goed doen. En ik krijg binnen een jaar 5% dividend. En ga verkopen en dan heb ik ook winst gemaakt toch? Is dat niet verstandig? Als ik een indexfonds koop dan wil/kan ik zowiezo 1 jaar wachten. Dus ik ga niet binnen 2 maanden verkopen tenjzij dat ik meer dan 30% dividend krijg. Of is dit meeste fout die beleggers maken? Als ik rekenin houd met kernselectie ( transactie kosten) dan is toch geen probleem?

  Indexfondsen van VXUS VTI IEAC en IEGA ga ik minimaal 20 jaar niet verkopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap dat het verleidelijk is aandelen of indexfondsen te selecteren waarvan je verwacht dat die het beter dan de markt als geheel gaan doen. Maar dit is vrijwel onmogelijk. De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt.

   @1: Je ratio aandelen/obligaties is afhankelijk van je persoonlijke risicotolerantie. Dus als jij je hier goed bij voelt is het goed. Kun je alleen zelf bepalen.

   @2: De Amerikanen zeggen wel eens: KISS. Keep It Simple Stupid, oftewel hou het zo eenvoudig mogelijk. Dat is wat ik doe tegen minimale kosten. Meer fondsen voegen niets toe, want ik heb de wereldwijde spreiding die ik wil.

   @3: Ik doe niet aan sectorbeleggen, zie punt 2

   @4: Die maken een significant deel uit van VTI en VXUS, dus daar beleg je via die fondsen in. In een los bedrijf beleggen doe ik niet, denk maar aan het dieselschandaal van Volkswagen waarom dat riskant is.

   @5: Tesla van Elon Musk zit ook in VTI

   @6: Ik doe niet aan “stock picking” en “market timing” om dezelfde reden als genoemd onder 1: De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt

   Succes!

   • Amsterdamtri

    Superleuke blog! Ik heb een vraag aangaande de vrije ruimte bij de giro. Is het handig om de volledige vrije ruimte te benutten. Of kan je beter geen ‘geld lenen’ van de giro om in extra index fondsen te beleggen. Ik zag namelijk dat als mijn vrije ruimte te laag werd mijn saldo op de EUR MMF negatief wordt. Dat staat gelijk aan lenen toch?

 • Marco

  Super informatieve blog. Heb mij direct lid gemaakt om te volgen. Wel heb ik een wellicht ‘domme’ vraag, maar hoe kom ik erachter wat sterke dividend uitkerende aandelen zijn?
  Weet uit ervaring dat het wel loont om IPO’s in de gaten te houden en aan te kopen. Ook de trendwatchers enigszins volgen geeft goed weer wat de technologieën van de toekomst zullen zijn. Probleem blijft echter om bij deze technologieën de geschikte bedrijven te vinden. Alle tips zijn hier welkom.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, leuk dat je wat hebt aan de informatie!

   Mijn aanpak: ik volg geen trends en zoek niet naar hoge dividenden maar beleg simpelweg wereldwijd gespreid tegen de laagste kosten. Daarmee verwacht ik op lange termijn de grootste kans op een maximaal rendement te hebben. Ik heb dan ook geen idee wat sterke dividend uitkerende aandelen zijn.

 • Dirk

  Hoe kijk jij aan tegen het beginnen met beleggen op latere leeftijd? Hiermee bedoel ik als je tussen de 55-60 jaar bent en nog een beleggingshorizon voorziet van ongeveer 5-10 jaar.

  En als je zou beginnen op deze leeftijd zou je dan de verdeling aandelen/obligaties aanhouden volgens de regel van Bogle. In dit geval 40% aandelen / 60% obligaties??? Of eventueel iets meer/minder aandelen/obligaties naarmate het risico dat je wil nemen.

  Of zou je eerder voor een deposito kiezen? Of iets anders?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Met een dergelijke korte beleggingshorizon zou ik zelf niet meer dan 25% in aandelenfondsen beleggen en de rest in obligatiefondsen of een deposito. Zodra de beleggingshorizon onder de 5 jaar komt zou ik niet meer in aandelenfondsen beleggen. Ik versta onder beleggingshorizon dat je vanaf het einde van die horizon al het geld opmaakt in korte tijd, bijvoorbeeld binnen een jaar.

   Als je 55-60 jaar bent en over 5 tot 10 jaar gedurende meerdere jaren gebruik wilt maken van je geld heb je een langere beleggingshorizon dan 5 tot 10 jaar, in ieder geval voor een deel van je geld. Afhankelijk van in hoeveel jaar tijd je het geld wilt opmaken kun je je een groter deel in aandelenfondsen veroorloven, afhankelijk van je risicotolerantie.

 • Raphael

  Heel handig artikel!

  wat gebruikt u om uw portfolio te tracken? Ik ben zelf opzoek naar een programma/site om een beter overzicht te krijgen van het rendement op mijn portfolio, omdat de giro daar vrij weinig informatie over geeft.

 • Marco

  Ik gebruik een Duitse app: Finanzen100. Hier kun je diverse portefeuilles in aanleggen, inclusief de transactie kosten en aankoopkoers. Erg handig. Waarom een Duitse app… dat ik geen andere simpele app kon vinden….

 • Sophei

  You have enlightened apparently how to start investing. Really, a great work you have done for new bees in the field of investment. Thanks for sharing your deep knowledge with us.

 • Appeltje

  Ik wil beginnen met beleggen maar ik heb weinig vermogen. Is de strategie die jij gebruikt ook geschikt voor beleggen met kleine bedragen (bijv. €250) of is er dan een andere, betere strategie, zodat je in het begin wat grotere sprongen kunt maken? Ik wil wél beleggen voor de langere termijn. Ik begrijp natuurlijk wel dat je met grotere sprongen ook harder kunt vallen…. Ik zit er nog een beetje over te kraken…

 • Ralph

  Ik kan er wel mijn licht erop schijnen (extra meningen geven exra inzicht, wat altijd fijn is 😉 ).

  In princiepe is een goede beleggingsstrategie geschikt ongeacht het bedrag, dus als dit de strategie is waar je je veilig onder voelt is ook deze geschikt voor jou. Met beleggen is het zo dat de relatieve effectieviteit en je vermogen redelijk losgekoppelt zijn. Stel, je hebt een strategie, deze levert naar verwachting 4% rendement. Als je weinig geld hebt, levert dit 4% van weing geld op. Als je veel geld heb levert dit 4% van veel geld op.

  Met andere worden: beleggingsstrategiën kunnen je geld vermedigvuldigen met een quotient, maar om veel geld te krijgen hiermee, heb je eerst veel geld nodig.

  Verder, wat volgens mij een redelijke aanname is, is het volgende: Als jij met weinig geld grote sprongen kan maken, dan kan iemand anders met veel geld veel grotere sprongen maken. Dus een ‘easy money’ strategie bestaat eigenlijk niet. (Tenzij jij de eerste bent binnen een niche die met het goede idee komt en deze goed uitwerkt. Maar dan ben je waarschijnlijk niet meer aan het beleggen.) Aan de andere kant, doen wat de rest doet is over het algemeen redelijk veilig.

  Dus: Het kleine vermogen is denk ik ideaal om te beginnen met beleggen (er van uitgaande dat je het geld binnen 20 jaar niet nodig hebt): het zorgt ervoor dat je een beetje kan kijken en proberen hoe het werkt zonder dat je meteen fouten maaktdie veel geld kosten. Tegelijkertijd kun je werken aan je 50-80% spaarquota. Hiermee hou je elke maand meer geld over wat je beter en beter kan beleggen met door middel van de ervaring die je opdoet over tijd.

 • Appeltje

  Dank je wel voor het heldere antwoord! Ga ik inderdaad op deze manier beginnen, kan ik altijd nog kijken wat ik er verder mee ga doen als ik meer ervaring heb.

 • Sabey

  Hallo FOB. Ik ben al weken bezig met leren om verstandig te beleggen. Ik wil eind van dit jaar of begin van volgende jaar beginnen. Ik heb jouw portefeuille goed geanalyseerd.

  1- VTI doet het heel goed. Sinds 01/01/2016 is van 98.1 naar 132.1 gestegen!!!. Goed nieuws voor jou maar slecht nieuws voor de beginners! Maar ja, het is niet anders. Ik twijfel heel erg of het nu goed moment is om in te stappen. VTI zit nu echt op de top van de ijsberg. Omdat ik ongeveer 20-25 jaar deze ETF’s wil beleggen en erg gespreidde portefeuille is durf ik wel meer dan VXUS. In VTI zit top bedrijven zoals Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase & Co, Exxon Mobil, Bank of America. Ik mis nog paar bedrijven die ik heel graag wil zien zoals; Fanuc, Intel, Yakawa, IBM, Baudi… Zitten er in VTI? Daarnaast vind ik VTI een dure kandidaat op dit moment. Een vordeel is dat VTI in de kernselectie zit van De Giro. Zit VTI nog steeds in kernselectie? Mogen ze niet meer aanpassen?

  2- VXUS doet het ook goed maar als je naar afgelopen jaren kijkt, er zijn enorme dalingen geweest. Hier maak ik me beetje zorgen over. Ik zie VXUS geen stabiele ETF. Een ETF voor lange termijn (25 jaar) moet stabiel zijn en max shommelingen moeten niet meer dan 5% zijn. Ik zie bij VXUS van 2014 tot 2016 meer dan 10% daling. Er is geen stabiliteit. Ik ben benieuwd waarom dat jij deze ETF voor een lange termijn heb gekozen? Top bedrijven van VXUS; Samsung, Royal Dutch Shell, Nestle, Tencent, HSBC Holdings, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Novartis, Roche, Toyota, Unilever. Dit zijn prima bedrijven maar ik zie nog steeds geen enkele holdings of bedrijven van “industriele robotica” ( bedrijven van toekomst) zoals, fanuc, abb, kaku, yaskawa, omron enz… VXUS is net als VTI staat op dit moment top van de koers. De koers van beide ETF’s zijn beste positie ooit. Ik vind het eigenlijk slechte moment om in te stappen. Maar jaa straks daalt het niet meer.! Ik verwacht begin dit jaar min 2% daling van beide ETF. VXUS komt zowiezo terug naar 53. Dan wil ik pas instappen alhoewel dat posite ook een slechte timing vind.

  3- IEAC is een goei obligatie fonds met veel minder schommelingen. IEAC is ook veel stabiler dan paar andere obligatie fonds binnen kernselectie.

  4- IEGA ga ik niet doen i.v.m transactie kosten. Een obligatie fonds vind ik genoeg in mijn portefeuille. Ik kan altijd later instappen.

  Ik ga wel in VTI en VXUS beleggen maar wel op een goede moment. ( Jaa wanneer?) Naast VTI en VXUS wil ik ook nog op robotica sector ETF beleggen omdat ik robotica/automatesering heel belangrijk vind. En wat ik ook me beetje zorgen maak is dat sinds 2008 geen grote crash is geweest. Al bijna 8 jaar profiteren beleggers van hun vermogen op de beurs. 1998, 2001, 2008… weg de helft van je vermogen…. Ik heb een gevoel (dat zegt natuurlijk niks) dat binnen 3-5 jaar beursen enorm gaan dalen… Hoe lang gaat het nog goed? Of is dit een fabel/speculatie dat om de zoveel jaar beurs enorm gaat dalen? Beste moment om te beleggen is na de crach, dat weet ik. Daarom ga ik rustig beginnen en niet al met mijn spaar geld gaan beleggen.

  Groeten Sabey.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je zou op de site van Vanguard kunnen zoeken of daar staat welke bedrijven er precies allemaal in VTI zitten, dat weet ik zo niet. DeGiro is natuurlijk vrij fondsen toe te voegen of te verwijderen uit de kernselectie, geen idee of VTI erin blijft.

 • FireMe

  Het klinkt alsof je de markt wilt gaan timen, ik vind ook dat het allemaal erg hoog staat maar voor hetzelfde geld rendeert het volgend jaar nog op dezelfde manier door, je mist dan misschien wel >10% rendement. Je kunt langs de zijlijn blijven wachten maar instappen kun je nooit timen. Ik ben afgelopen augustus begonnen in deze fondsen en heb zojuist even gekeken: in deze periode is er al bijna 5% rendement gehaald op mijn inleg.

  Vooral als je kijkt naar VTI over een periode van 5 / 10 jaar zie je dat dit een continue groei is, hij blijft stijgen en natuurlijk zul je maanden/jaren hebben dat het minder performt, maar over langere periode gaat hij ALTIJD omhoog.

  Leuk leesvoer:

  http://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/
  http://jlcollinsnh.com/2012/04/15/stocks-part-1-theres-a-major-market-crash-coming-and-dr-lo-cant-save-you/
  http://jlcollinsnh.com/2012/04/19/stocks-part-ii-the-market-always-goes-up/

  En dan iets minder positief voor index-beleggers zoals wij; een bericht van Jack Bogle op CNBC gister:
  https://www.cnbc.com/2017/11/20/jack-bogles-5-bold-investment-predictions-for-2018-and-beyond.html

  En een stukje nuance: ik beleg op dit moment maandelijks een deel van mijn inkomen, daarnaast los ik extra af op mijn hypotheek omdat dit ons een fijn gevoel geeft. Ik heb wel besloten dat als de markt corrigeert (bijv >10%) dat ik mijn extra aflossingen stop zet en all-in ga.

 • Aart

  Hallo Mr. FOB, ik heb het probleem dat er soms geen LAAT-koersen worden weergegeven bij een indexfonds.
  Van DeGiro heb ik vernomen dat dat heeft te maken met de tijden waarop de beurs geopend is.

  Welk uur op de dag belegt u zelf iedere maand? Of gaat u hier anders mee om?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel.

   Een indexfonds verkoop je op dezelfde manier als dat je een indexfonds aankoopt. Alleen dan gebruik je niet de laatkoers maar de biedkoers uit de post die je aanhaalt en ga je eventueel met een paar stappen van een cent omlaag in plaats van omhoog.

   Ik ben groot voorstander van buy-and-hold, oftewel aankopen en dan aanhouden voor de lange termijn. Onafhankelijk van het beurssentiment. Is de post Verkopen! Verkopen!! Verkopen? wat je zoekt?

   • Elilouize

    Hi, ik heb een vraag over beleggingsfondsen zoals VWRL. Hoe weet men dat bijvoorbeeld over 20 jaar dezelfde fonds nog zal bestaan? (gezien er altijd over lange termijnen gesproken wordt.) En (hoe vaak) veranderen fondsen van hun portfolio aan bedrijven?

    Ik hoor het graag

    • Mr FOB Bericht auteur

     Ik weet niet zeker of een fonds blijft bestaan. Maar mocht een fonds opgeheven worden, dan stap ik eenvoudig op een ander fonds over op dat moment.

     Portefeuilles worden aangepast op het moment dat een fonds teveel van de index gaat afwijken. Bijvoorbeeld zodra bepaalde bedrijven hun eerdere positie in de index niet meer waarmaken. Ik durf niet te zeggen hoe vaak dit gebeurt.

     • Elilouize

      Bedankt voor uw reactie.

      Ik heb nog een paar andere vragen:
      1. Klopt het dat VWRL een offensief fonds is ? Wat is de verhouding in aandelen/ obligaties in hun portefeuille?
      2. Hoe weet ik dat VWRL wel of niet het risicoprofiel waarborgt, waarbij deze verhoudingen schommelen?
      3. Moet ik als ik wil instappen bij VWRL voldoen aan een instapbedrag / (continue) marge?
      Ik hoor het graag;-)

     • Mr FOB Bericht auteur

      1) VWRL bevat uitsluitend aandelen.

      2) Je moet zelf obligaties of spaargeld aanhouden naast VWRL indien je omwille van risicoverlaging niet vol in aandelen wilt beleggen.

      3) VWRL kun je alleen in hele stukken kopen. Als de koers bijvoorbeeld €95 is, moet je daardoor minimaal €95 inleggen. Verder is er geen minimaal inlegbedrag/margin o.i.d. vereist.

 • SG

  Bedankt voor je reactie!

  Ik had trouwens nog een vraag.

  Maar dividend/winst, wordt dat automatisch op je beleggingsrekening bijgeschreven of moet je daarvoor eerst (een aantal) aandelen/obligaties verkopen?

 • SG

  Bedankt!

  Het lijkt mij in deze tijd van economisch herstel niet slim om te gaan investeren in obligatiefondsen maar in aandelenfondsen.
  Ik zie de obligatiefondsen namelijk ook dalen, terwijl de aandelenfondsen aan het stijgen zijn.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Koersen van aandelen en obligaties zijn niet te voorspellen. Ik houd, onafhankelijk van beurssentiment, vast aan de verdeling aandelen/obligaties die hoort bij de hoeveelheid risico die ik wil lopen.

   • SG

    Klopt, je hebt zeker een punt maar het is een feit dat aandelen bij economisch voorspoed beter presteren en wanneer de economie in recessie komt de obligaties. Meestal werkt het bij die instrumenten net andersom, afhankelijk van het economisch klimaat.

 • Benjamin

  Hallo,

  Bedankt voor de heldere uitleg m.b.t. de indexfondsen, ik ben een stuk wijzer aan het worden op dit gebied dankzij uw blog.
  Nu heb ik echter nog wel een vraag:
  Ik wil graag uw strategie gaan volgen. Maar na wat onderzoek gedaan te hebben en gebeld te hebben met de giro ben ik erachter gekomen dat het nog niet mogelijk is om bijvoorbeeld in VXUS precies € 100,- per maand te beleggen. Zei bieden nu alleen nog de mogelijkheid om in hele aandelen te beleggen.
  Hoe houd u uw juiste verdeling in % goed als het te beleggen bedrag maandelijks anders is?
  Door er zo goed als mogelijk bij in de buurt te zitten?
  Ik hoop dat ik mijzelf duidelijk heb uitgedrukt. Best lastig om mijn gedachten helder op papier te krijgen.

  Met vriendelijke groet

  Ben

 • SG

  Je typte eerder dat je tijdens de economische crisis van 2009 het belang van staats- en bedrijfsobligaties hebt ervaren. Maar zijn die destijds dan ook daadwerkelijk, i.t.t. de aandelenfondsen, gestegen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ik me goed herinner zijn die koersen toen vrij vlak gebleven in plaats van te kelderen. Daarmee zouden die obligaties mijn portefeuille veel stabieler hebben gemaakt en me veel minder stress bezorgd hebben waardoor ik dan wellicht niet aandelen was gaan verkopen terwijl de koersen gedaald waren. Ook zou ik meer mogelijkheden gehad hebben om te herbalanceren. Ik had dan namelijk voldoende geld vrij kunnen maken om in aandelen te steken, welke sterk gedaald waren.

 • SG

  Ik zie het nut niet van zo’n obligatiefonds om eerlijk te zijn. Aangezien ze toch niet (of noemenswaardig) stijgen, kun je dat gedeelte van je vermogen beter beleggen op een (vrij opneembare) spaarrekening of een deposito. Die brengen tenminste nog wat op en vallen, tot 100.000 euro, onder het depositogarantiestelsel. Zo veel mogelijk weg blijven van de beurs is altijd beter lijkt mij.
  Offensief: aandelenfonds/losse aandelen en defensief: spaarrekening en/of deposito lijkt mij beter, maar dat is inderdaad een persoonlijke keuze.

 • SG

  Trouwens, ik had nog een vraag.
  Stel je koopt 1 aandeel voor €25. Kun je dit ook altijd ook terug zien bij je account bij DeGiro? Zo nee, wat raad je dan aan? Ergens opschrijven?

 • Martin

  Op 20-1 ben ik helemaal volgens de filosofie van mr FOB begonnen met beleggen in de fondsen VWRL, IEAC en IEGA. Ik ben met €1000,- begonnen. Helaas is mij 1000 euri nog maar 990 waard in 5 dagen. Ook heb ik het tooltje van hierboven gebruikt om de verhouding te bepalen. Tegen alle advies in kan ik het niet laten elke dag en soms zelfs meerdere keren per dag te kijken maar het is alleen de kleur rood die ik zie. En dat is geen fijn gevoel ondanks dat ik rationeel wel kan beredeneren dat ik het over een veel langere termijn moet bekijken. Ik neem aan dat een ieder van u dit al eens heeft meegemaakt en dat het bij velen van u nog wel eens om vele grotere bedragen gaat dan dat van mij. Het is dus wel duidelijk dat ik hier wel mee moet leren om te gaan en dat bijna net zo moeilijk is als je de beleggingsmaterie zelf eigen maken. Het scheelt wel dat ik het geld dat ik beleg “over” heb. Graag hoor ik eens van anderen hoe ze daar mee omgaan.
  Groeten Martin.

  • MrFireMe

   Gefeliciteerd met je eerste stappen 🙂 Ik herken het wel hoor, om die koersen regelmatig te checken. Je moet er wat vertrouwen in krijgen, stel voor jezelf een moment (bijv. iedere maand, wanneer je inlegt) en kijk er dan naar, het heeft bij mij ook een paar maanden geduurd voordat ik er niet meer bovenop zat.

 • Martin

  Bedankt, dat zal het zijn, vertrouwen. Maar dat gaat wat makkelijker met groene cijfers. Maar goed zag vandaag alweer eea groen kleuren. Kijk nu niet eerder weer als medio februari. Groeten Martin

 • investeren in diamant

  Ik vind investeren heel lastig moet ik zeggen. Je website maakt het gelukkig wat makkelijker. Ik heb de neiging om te investeren in het oudewetse goud of diamanten omdat je dat nog kan aanraken. Aandelen kan je niet aanraken… en als het bedrijf kapot gaat dan blijf je ook achter met lege handen. Hoe ga jij hiermee om?

 • SparenSchietNietOp

  Bedankt Mr Fob voor de zeer informatieve blog!

  Dat steeds koersenchecken herken ik zeker wel. Het heeft alleen niet zoveel zin natuurlijk, je moet het echt op langere termijn zien. Het went en dan ga je het vanzelf minder checken. Scheelt ook als je alleen belegt met geld wat je OVER hebt natuurlijk.

  Nog een vraag Mr Fob: wat denk jij van iShares IEAG? Goed gespreid obligatiefonds, in kernselectie DeGiro, investmentgrade obligaties. Een soort one stop shopping voor obligaties?

 • Maarten

  Aankomende ouders opgelet, net berekend: als je voor je kind een kop koffie per dag (2,50 € belegd) met 7% rendement (100% aandelen) is je kind miljonair € 1.070.808 op zijn 65e (en € 1.733.719 bij 8% rendement) ! doen dus. Valt ook binnen schenkingsvrijstelling dus open de beleggingsrekening wel op naam van je kind.

  • Jelle

   Hoi Maarten. Wat is je berekening hiervoor? Elke dag €2.50 is €75 in de maand. Met 7% rendement en dat 65 jaar lang kom je toch niet op de miljoen?

 • Wim

  Ik heb met veel interesse je blogs gelezen. Heerlijk duidelijk en overzichtelijk. Bedankt daarvoor!

  Ik zit met een vraag die ik nog niet beantwoord zie. Ik ben ondernemer en heb bijna al mijn geld in m’n holding b.v. op de bank staan (deposito). Als ik dit wil gaan beleggen, hoe zit dat dan eigenlijk? Ga ik dat dan zakelijk beleggen? Of moet ik dit aan mezelf privé lenen zodat ik privé ga beleggen? En betekent dit dan dat ik uiteindelijk nog VPB moet betalen over de geleende rente? Dit doe ik momenteel ook voor een stuk hypotheek die ik heb overgenomen van de bank op m’n huis. Of is het beter om dit eerst naar privé te halen na betaling van dividend, maar dan heb ik een stuk lager start kapitaal.

 • maarten

  ja hoor, hoog risico beleggingen kun je het beste in de BV doen (aftrekbare verliezen). hoog rendement kun je het beste in prive doen (zo boven de 5% uit mijn hoofd) mijn aandelen heb ik dus zoveel mogelijk in prive: 8 % rendement en beperkt risico (gezien horizon van meer dan 20 jaar).

 • Michel Leroi

  Met de huidige spaarrente van max. 0,35 %, een inflatie van ruim 1 % en een forfaitaire rendementsheffing van 1.2% kies ik voor aandelen met een behoorlijk dividendrendement.
  Na een periode van 10 jaar met stijgende koersen niet altijd van harte maar:
  TINA = There is no alternative.
  Ik zoek het dicht bij huis en kies voor aan de AEX, AMX, AScX en Lokale Markt genoteerde aandelen.

 • Jasper

  Goedendag, Ik ben ook begonnen bij de giro volgens uw methodiek. En ik volgde de stappen om 2 Vanguards te kopen. ik bood 2 cent meer dan de Laat en hij kwam bij de Openstaande orders te staan. Daarna ging ik verhogen zoals u aangaf, maar ook al bied ik 73,00 i.p.v. 72,31 blijft hij in de Openstaande order staan. Doe ik iets verkeerd of moet ik gewoon langer wachten?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

 • Jasper

  Aha, ik vermoed omdat de beurs is gesloten, wat ik op een ander blog op uw website lees.
  Maar waar zie ik dan snel of de betreffende beurs waar je aandelen wilt kopen open is? Of moet je dat ‘gewoon’ weten, kantoor uren?

 • Thijs

  Hi, super leerzaam blog! Waar ik zelf nog niet helemaal uit ben is hoeveel je van je inkomen zou moeten beleggen, als ‘best-practise’ zeg maar. Ik ben zelf namelijk nog student en verdien wat bij. Het meeste gaat naar een spaarrekening maar hoe zou jij die verdeling spaarrekening/beleggingen verdelen? En gaat dat in percentages of doe je dat in bedragen. Bijvoorbeeld als je inkomen x is dan beleg je daar 10% van en 10% op een spaarrekening.

  Dan nog een vraag, wat vind je van Evi beheerd beleggen? Zij zeggen met een agressieve benadering ~5% per jaar te halen.

  Bedankt voor alle informatie!

  MVG,
  Thijs

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik hanteer als regel dat ik voldoende spaargeld wil hebben om een half jaar van te kunnen leven, alles daarboven beleg ik.
  Evi heb ik niet in detail bekeken, maar ik vermoed dat het veel minder rendement oplevert dan beleggen in een paar goede indexfondsen via een broker als DeGiro. Dergelijke partijen hebben meestal hoge kosten, welke je rendement grotendeels om zeep helpen. 5% met een agressieve portefeuille is bedroevend weinig rendement voor veel risico; 7-8% is dan realistischer op de lange termijn.

 • Sander

  Hi mister FOB, een super interessante blog waar ik veel aan heb gehad, bedankt hiervoor!

  Er is alleen één punt waar ik tegen aanloop en ook weinig informatie op internet kan vinden, het gaat over het margin traden bij het active (50%) en trader (100%) account.
  Via deze optie kan je dus met “geleend” geld extra beleggen met je effecten als onderpand. Dit principe spreekt mij in eerste instantie erg tegen. Echter kan ik de giro voorwaarden en documenten nergens kosten vinden over dit geleende geld. Er is (volgens mij) alleen sprake van kosten als je buiten je margin treed.

  Klopt het dat met margin traden in indexfondsen (met name voor active account) maar weinig risico heeft en geen extra kosten? Als je je kredietfaciliteiten voor 50% belegt, hoe veel kans is er dan dat je buiten je kreditfaciliteiten treed, of nog erger een margin call optreed?

  Ik kijk uit naar je reactie.

 • Sander

  Hmm apart. Als ik na account informatie ga en dan naar profiel aanpassen. Kan ik daar kiezen tussen Basic account, Active account en trader account. (https://prnt.sc/jnxja8)

  Ik heb mijn account nu staan op active, dit betekent een toegestaande margin van 50%.

  Als ik dan druk op vrij ruimte (onder dag / totaal verschil) krijg ik een vrije ruimte berekening te zien. Hier berekenen ze de margin (tekort / overschot) en de Kredietfaciliteiten. (http://docplayer.nl/docs-images/42/1836261/images/page_4.jpg)

  Wat mij ook opviel is dat ik nergens de instellingen kan vinden voor voor een standaard en Custody account, wellicht heeft het er ook mee te maken dat je een Custody account hebt en daarom deze optie niet beschikbaar is. Ik vindt het echter we een belangrijke optie waar ook zeker voordeel mee te halen is.

  Extra informatie: https://www.degiro.nl/data/pdf/Handleiding_Risico_Beleggingsportefeuille.pdf

 • Beginner

  Dividend over de Vanguard FTSE AW index, wordt dit automatisch op DeGiro rekening bijgeschreven? En is er ergens terug te vinden wanneer het dividend wordt uitgekeerd en of dit 1 of meerdere keren per jaar is?

 • Roy

  Ik heb gisteren mijn eerste aandelen en obligaties gekocht via De Giro, maar ik had nog enkele vragen.

  Ik heb 3 pakketten gekocht van Vanguard Funds PLC Vanguard FTSE All-World ETF en daarnaast een deel obligaties via BlackRock iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF. Ik houd de vuistregel aan van 30% procent obligaties, omdat mijn leeftijd 29 is. Ik beleg vooral met het oog op de lange termijn.

  Nu bemerk ik bij aankopen dat het uiteindelijk bedrag in aandelen lager ligt dan het ingestoken bedrag. Heeft dit te maken met kosten voor De Giro of andere kosten? Binnenkort krijg ik een andere investering terug van 5000 euro en dit wil ik beleggen in aandelen. Maar dit bedrag in bovengenoemd indexfonds steken levert mij dan ongeveer 4300 euro op. Waar komt dit verschil vandaan?
  Daarnaast wil ik elke maand een vast bedrag van ongeveer 250 euro inleggen, maar bij bovengenoemde obligatie kost 1 pakket 120 euro. Moet ik er dan meer geld insteken of minder frequent obligaties kopen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik krijg altijd exact het bedrag aan aandelen dat ik inleg. VWRL via DeGiro brengt geen kosten voor DeGiro met zich mee. Ik herken niet dat je minder krijgt dan dat je inlegt.

   Je inleg verhogen of minder frequent aankopen kan beide, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

 • Dividend Hunter

  Misschien is het verschil te verklaren door de spread – het verschil tussen de aan- en verkoopprijs (bied- en laatprijs)

  Je betaald bij aankoop de laatprijs.Dat is dus de prijs waar de tegenpartij de aandelen aan jou voor wil verkopen. Vervolgens hanteert deGiro in jouw portefeuilleoverzicht als prijs: het gemiddelde van de aan- en verkoopprijs. Dit gemiddelde ligt lager dan de door jou betaalde prijs.
  Voorbeeld: van aandeel A geldt als koers bieden / laten: 1,20 / 1,24
  Bij aankoop betaal je 1,24 (bij verkoop krijg je 1,20).
  In je portefeuille overzicht staat mogelijkerwijs als koers 1,22

  Met vriendelijke groet,
  Dividend Hunter

 • Sandra

  Geweldige blog! Ik heb een vraagje. Ik ben nu 33 jaar en voornemens om ieder jaar ongeveer 5 duizend euro te indexbeleggen en dat gedurende 25 jaar, om zo 10 jaar eerder te kunnen stoppen met werken (of ik dat ook wil, zie ik tzt wel, maar leuk als ik kan kiezen :). Is er een simpele tool om te berekenen wat de 125.000 euro dan waard is met een gemiddeld rendement? Gr. Sandra

 • Mark

  Super uitgebreid artikel, thanks! Ik ben al een aantal jaar actief aan het beleggen/traden, maar ben ook van plan om ook elke maand wat in een indexfonds te stoppen, waar ik verder niet naar om hoef te kijken. Is wat jou betreft Vanguard FTSE All-World UCITS ETF nog steeds een goede keuze?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Fondsen met nadruk op dividend hebben niet mijn voorkeur. Dergelijke fondsen geven minder spreiding en dus meer risico. Ook kan focus op dividend ten koste van lange termijn succes gaan, omdat winst gebruikt kan worden voor dividend in plaats van investeringen.
   Dividenduitkering kan daarnaast extra transactiekosten geven bij herbeleggen.

 • SG

  Waarom zou je spreiding nodig hebben als je een dividend aandeel van een bedrijf hebt die zelfs bij een economische crisis blijft verkopen en groeien? Daarnaast hoeft de ene het andere niet uit te sluiten.
  Hoog dividend aandeel kopen van een bedrijf (vooral voeding) met een lange termijn succes (Walmart, Coca Cola etc.)

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik kan niet beter dan de markt voorspellen welke bedrijven en sectoren het relatief goed zullen doen, ook tijdens crises. Was het maar zo gemakkelijk. Dat wordt ook wel stock-picking genoemd. De kans dat iemand daar succesvoller mee is dan met brede spreiding is uiterst klein.

 • SG

  Je hoeft bij Walmart en Coca Cola de markt niet te kunnen voorspellen, want het is bewezen dat een economische crisis hen niet of nauwelijks treft.
  Dividend aandelen van bedrijven op het gebied van voeding is altijd wel stabiel. En Walmart is een goedkopen supermarktketen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het Amerikaanse Walmart heeft ruim 9% geannualiseerd rendement gegeven over de afgelopen 10 jaar, inclusief dividendrendement.
   Het indexfonds VTI, dat breed gespreid de Amerikaanse aandelenmarkt volgt, heeft ruim 14% geannualiseerd rendement gegeven over de afgelopen 10 jaar, inclusief dividendrendement.
   Bron: Morningstar

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb toen verlies geleden door in de dip te verkopen en na de dip weer te kopen. De les die ik ervan geleerd heb, na me er ook verder in verdiept te hebben, is om tijdens een dip niet verkopen maar te herbalanceren.

 • SG

  Mijn vraag ging niet zozeer over jouw foute of juiste handeling op de beurs maar of dat je fonds tijdens de crisis wel of geen waarde verloor. Aangezien je spreekt over een ‘dip’ ga ik er vanuit van wel.
  Ik vraag mij dan af wat de waarde van Walmart t.o.v. jouw fonds deed in dezelfde (crisis)tijd.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Tijdens de crisis verloor Walmart minder dan VTI. Maar de koers van Walmart is veel beweeglijker dan die van VTI. In 2015 verloor Walmart op zijn beurt tientallen procenten, VTI niet. Je kunt de momenten van daling niet voorspellen. Voor de stabiliteit kun je beter breed gespreid dan in een paar losse aandelen beleggen. En obligaties toevoegen, omdat die veel minder beweeglijk zijn.

 • Tim

  Hallo mr FOB, ik ben me al even aan het oriënteren op beleggen. Maar hierbij zouden we graag in een duurzaam indexfonds willen inleggen. In hoeverre zijn jouw indexfondsen duurzaam en heb je hiervoor tips?

 • Paul

  Mr FOB, Ben nog beetje nieuw op je blog maar is zeker super goed leermateriaal en heb inmiddels mijn eerste stapjes gezet. Echter was ik wat meer aan het kijken en kwam op een “custody” account vs normale account posts tegen. Kan je hier wat meer info over geven? Misschien ook een blog over hoe je beste BankGiro account kan openen met extra info.

  Top blog

 • Tom

  Custody account is dat grote investeerders niet short kunnen gaan met jouw portefeuille. Feitelijk worden je stukken uitgeleend aan grote partijen. Je kunt deze niet kwijtraken, maar eventueel wel in waarde dalen.
  Wanneer je custody hebt, gebeurt dat niet. Al zijn de risico niet groot, het is vaak meer een gevoelskwestie.

  Voor custody ben je iets meer aan kosten kwijt. Uit mijn hoofd over de dividenduitkering.
  De fondsen / ETF uit de kernselectie blijven gratis. (je betaalt wel de TER) Voor VWRL is dat 0,25%

 • Maarten

  Wat is het beste duurzame alternatief voor VWRL? Actiam?
  PS ik adviseer iedereen om voor hun kind (direct na de geboorte) ook (NB op naam kind ivm schenkingsvrijstelling) ook een custody degiro te openen en zo te beleggen.

 • Maarten

  Bij Brand New day passen ze nu automatisch meer duurzaam beleggen toe zoals het uitsluiten van bv tabak.

  Zelf had ik deze fondsen gevonden
  1) ACTIAM Duurzaam Wereld Aandelenfonds | SNSWA:
  http://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000QQVS&tab=3
  gelukkig wel Mid Cap zoals bij VWRL, koers/winst en koers/boekwaarde is gelijk aan VWRL. Dus prima fonds lijkt me.

  2) Think Sustainable World UCITS ETF | TSWE
  http://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000YYIZ&tab=3&InvestmentType=FE
  koers/winst en koers/boekwaarde zijn lager dan VWRL dus gunstig. Alleen geen mid cap, ik geloof wel in zoveel mogelijk spreiding ook over grootte wat ook een factor is (small en mid presteren beter dan large).
  Wellicht biedt dit al een basis?

 • Ninja

  Dear Mr Fob,

  I just managed to buy stocks/bonds via degiro. Thanks for all the great job that you are doing and sharing. If i knew who you are, i would buy you a drink 🙂

 • Ninja

  Hi All,

  I am completely new to stocks investing, and I would highly appreciate if someone can help me understand the following.

  I was reading through the blog and I started my investing in VWRL/DBZB through degiro, and thanks for all the explanations Mr.Fob!

  I want to understand how does taxes work in regards to stocks/bonds, is there a difference if they are EU or US funds? and if YES, how can I verify the origin country of the assets that I am buying.

  Thanks!

 • Tom

  Ik ga mij pas meer richting op duurzaam beleggen wanneer dit voordelen biedt voor je VRH.
  Het fonds van Actiam en Think zijn opzich wel goed, echter niet met een grote spreiding (aantal fondsen in de portefeuille).

 • Maarten

  De spreiding in aantal is volgens Morningstar als volgt:

  1) ACTIAM Duurzaam Wereld Aandelenfonds | SNSWA:
  Top 10 Posities 30-09-2018
  Totaal aantal aandelenposities 245
  % van vermogen in Top 10 posities 19,74

  2) Think Sustainable World UCITS ETF | TSWE
  Totaal aantal aandelenposities 249
  % van vermogen in Top 10 posities 5,69

  in vergelijking met Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) | VWRL:
  Top 10 Posities 30-09-2018
  Totaal aantal aandelenposities 3147
  % van vermogen in Top 10 posities 11,09

  In dat opzicht komt VWRL het beste uit de bus gevolgd door Think. Nu heb ik wel eens gelezen dat spreiding over 250 aandelen al meer dan ruim voldoende is.

 • Toine

  Je moet ACTIAM AVIAW pakken ter vergelijking van spreiding over posities:
  Totaal aantal aandelenposities 1566
  % van vermogen in Top 10 posities 12,76

 • Nova

  Dag mr. FOB

  Eerst en vooral hartelijk dank voor de uitvoerige schrijfsels. 2 vraagjes:

  Stel je hebt een jeugdige leeftijd, een vermogen van 50K en wilt beginnen met beleggen. Hoeveel % zou je daarvan inleggen in indexfondsen?

  Verder, lijkt het je een goed moment om de VWRL te kopen?

 • Nova

  Na wat onderzoek blijkt vanuit Belgie een accumulerend aandeelfonds voordeliger uit te komen. Daarmee valt de VWRL voor mij uit de boot. Als ‘alternatief’ vond ik IWDA (ook in kernselectie DeGiro), echter zonder emerging markets en de helft minder bedrijven (1620 vs 3003).

  Ik ben dus nu aan het twijfelen om EIMI (ook accumulerend) toe te voegen en eventueel ook een etf die small caps covert.
  Mijn vraag is niet per se of dit een goede keuze is (moeilijk voorspelbaar) maar eerder of ik volgens u zaken/fondsen over het hoofd zie die aantrekkelijk(er) zijn?

  Many thanks

 • Empire

  @Nova (in aanvulling op Mr. FOB)
  – Het accumulerende IWDA is een prima keuze. Voor iemand uit België komen daar nog fiscale overwegingen bij.
  – Het aantal bedrijven in de door jou genoemde fondsen wordt niet werkelijk aangehouden. De methodologie van iShares is optimalisatie. Vanguard spreekt in dit verband van ‘so far as possible or practicable, consists of the component securities of the index’. Overigens worden fondsen als AEX, Euro Stoxx 50 en Stoxx Europe 600 wel volledig fysiek door iShares gerepliceerd.
  – EMIM is het accumulerende fonds van iShares voor opkomende landen.
  – Praktisch: gewoon met IWDA beginnen en koers houden. Eventueel later (als de portefeuille groot genoeg is) EMIM en WSML toevoegen. Houd het simpel en de kosten laag.

 • Nova

  Bedankt beiden.
  @Empire, ben nog maar 20 jaar dus portefeuille is klein, dus ik denk inderdaad aan om enkel met IWDA te beginnen.
  Ik ben van plan mijn portefeuille voorlopig zo te verdelen: 25% IWDA en de rest voorlopig op de bank houden. Achteraf kan ik kosteloos bijkopen in IWDA naar eigen wens (kernselectie).

  Deze strategie (25% IWDA) baseer ik op eigen terughoudendheid in verband met eventuele crash (tijdens dewelke ik dan goedkoop zou kunnen bijkopen in IWDA). En uiteraard mijn jeugdige leeftijd in gedachten houdend, als er een crash is, dat ik nog genoeg overhoud in geval van nood.

  Lijkt dit u een gefundeerde strategie?
  Ps: obligatiefondsen ipv cash voorlopig geen optie vanwege eigen overtuiging en fiscaal gedoe (meerwaardetaks)

 • johan

  Na een aantal boeken over investeren in indexfondsen kwam ik op deze site. De algemene inhoud was volledig in lijn met wat ik uit de boeken had gehaald. Na lange tijd lopen twijfelen besloten de knoop door te hakken en daadwerkelijk te gaan investeren. Bij De Giro account aangemaakt en volgens de stappen in deze blog als test geprobeerd Vanguard FTSE AW aan te kopen…
  Bij de stappen over LAAT gaat het mis. De 4 blokjes uit de schermafbeelding “VOLUME”, “BIED”, “LAAT” en nog een keer “VOLUME” vertonen geen informatie. Tig keer gecontroleerd of daadwerkelijk het juiste fonds had. Ja toch wel; juiste ISIN, de Euronext variant. Dat zou toch moeten kloppen?
  Mijn vraag is dus logischerwijs > waarom ontbreekt de eerder genoemde informatie bij mij?

 • Empire

  @Nova
  Je kiest in de eerste plaats voor een verdeling aandelen vs. obligaties of spaargeld waarbij je je (gevoelsmatig) comfortabel voelt. Daarnaast moeten de afwegingen ook rationeel kloppen. In jouw geval kies je voor 25% IWDA en daar lijkt me niks mis mee (al zullen velen, gelet op je leeftijd, eerder 75% of meer kiezen).
  De meeste beleggers overschatten echter zichzelf en hebben geen idee hoe het is (of beter: voelt) om diep in het rood te staan. Velen hebben dat ook nog niet meegemaakt. Vervolgens wordt tijdens een beurscrash in paniek de aandelenportefeuille verkocht (de emoties winnen het van de ratio). Ten slotte resteert dan veelal een (groot) verlies.
  Zelf ben ik (vanuit een opbrengsten- en kostenaspect alsmede om het eenvoudig te houden) voor het aanhouden van spaargeld (eventueel in combinatie met spaardeposito’s) in plaats van obligaties door particulieren. In het geval van een crash, kan het spaargeld gebruikt worden om extra aandelen te kopen (aan te zuiveren) en daarvoor is het, naast een noodvoorziening, ook bedoeld.
  Kortom, je volgt een verstandige strategie. Veel succes!

 • Michael

  Erg leuke Blog en ik ben daarom ook begonnen met beleggen met dezelfde strategie als jij. Wel heb ik nog een een vraag over het W8-BEN formulier. Ik begrijp uit jou blog dat als je niet de hoger belasting over een divident wil betalen die in de US geld je dit formulier moet invullen als Nederlander. Maar weet eerlijk gezegd niet waar ik dit dan heen moet sturen? Of geld eea niet voor oa Vanguard aandelen?

 • Marvin

  Door je uitgebreide en duidelijke uitleg heb ik besloten me er in te verdiepen en mijn eerste stappen te zetten middels degiro.

  Nu heb ik op basis van je advies gekocht op de Vanguard FTSE AW. Deze zou gratis zijn met betrekking tot transacties en inderdaad mijn eerste aankoop was dat ook. Nu ik vandaag echter nog eens Vanguard FTSE AW wilde kopen, kwam er €2,- en €0,03 aan transactie kosten bij. Misschien een enorme beginners fout, maar iemand die hier ook ervaring mee heeft? Heb ik iets verkeerd gedaan?

  Ben stiekem enorm benieuwd!

 • Michael

  Volgens mij kun je 1 transactie per maand gratis uitvoeren. Ik weet alleen niet of dan de eerste van de maand tot het einde van de mand geld. Anders gezegd als ik op de laatste dag van een maand een eerste transactie doe in die maand en vervolgens de volgende dag weer een transactie op de eerste van de volgende maand of beide dan gratis zijn? Misschien meet iemand anders dit.

 • leesgraag

  Volgens mij heeft mr.FOB dat allemaal duidelijk uitgelegd. Maar het is 1x per kalendermaand gratis. Dus op 30 november en op 1 december zou je gratis kunnen handelen. Daarna kan je zonder transactie kosten bijkopen als je voor 1000euro of hoger koopt. Tenzij je eerste (gratis) transactie een VERkoop was, dan niet. Je mag weer wel 1x gratis verkopen en voor 1000 of meer verkopen in 1 maand, of 1x gratis kopen en voor 1000 of meer bijkopen in een maand.

 • Crovax

  Beste Mr FOB, bedankt voor alle informatie. Met name omdat veel informatie die online te vinden is zich richt op de buitenlandse (Amerikaanse) wet- en regelgeving. Ik heb nog 1 vraag: Ik overweeg op zeer korte termijn mijn eerste inleg te doen en de jaarwisseling staat voor de deur. Is het nog verstandig juist nog dit jaar te beginnen of te wachten tot vlak na de jaarwisseling en waarom? Kan me voorstellen dat dit bijv. belastingtechnisch of qua dividend uitkering kan schelen. Ik hoor het graag.

 • Ninja

  I am buying VWRL/DBZB and thanks for all the help! I just want to understand if these are EU index funds and how does tax works? I assume i would be only paying tax in box 3 in NL for these funds. Thank you

 • Aagje

  Beste Mr FOB, Ik liep al jaren met het idee om te gaan beleggen maar durfde steeds niet. Na aantal keren deze site bekeken te hebben heb ik vandaag de stoute schoenen aangetrokken en eens 5000,- op de girorekening gezet die ik al een poos heb maar steeds niet durfde. Enfin ik dus gedaan zoals je omschrijft bij ,imiet 71 ingevult want dat stond bij laat en dat moest ik dus nemen volgens de uitleg. Dit pakte ie niet toen heb ik het verlaagd naar 70,75 en dan dus 70 bij aantal toen pakte ie het wel maar het blijft bij openstaande orders staan.

  Wat gebeurd er nu verder moet ik dan wachten of heb ik iets verkeerd gedaan? Staat me bij dat bij volume 20 stond misschien kan je niet meer dan 20 aandelen per keer kopen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Waarschijnlijk heb je je order ingelegd tijdens sluitingstijd van de beurs. Dan blijft die open staan. Wanneer je de stappen volgt zodra de beurs open is kun je alle aantallen kopen die je maar wilt, zolang je saldo op je rekening het toelaat.

 • Aagje

  Beste Mr FOB,

  bedankt voor het beantwoorden van mijn vorige vraag Euronext was inderdaad al om 17 uur of zo gesloten. Ik heb de order terug getrokken en zal morgen tijdens openingstijden het opnieuw doen.

  Een andere vraag die mij bezig houd is: hoe gaat het als ik mocht overlijden dan is alle vermogen uiteraard van mijn vrouw maar hoe kan ik haar gemakkelijk toegang geven of welke informatie moet ik haar geven zodat ze aan de aandelen kan komen?

  Ik heb met haar uiteraard overlegt wel of niet aandelen kopen en heb haar verteld waar en waarom bij DeGiro maar ja wachtwoorden en inlognamen email adressen is nou niet de sterkste kant van mijn vrouw.

  Stel ik kiep morgen om kan ze dan naar DeGiro bellen of moet ze een professional in de arm nemen? Hoe kan ik haar voorbereiden op eventueel zo’n situatie?

  Misschien een gekke vraag maar het houd me bezig.
  Hoe heb je het zelf geregeld of misschien heb je zelf nog niet aan gedacht.

  Ons geld staat nu op rekeningen die we beiden kunnen benaderen.

 • leesgraag

  Beste mr.FOB (en meelezers hier).
  Heb in vroegere jaren eigenlijk nooit overzichtjes bijgehouden van mijn (fonds)beleggingen. Gewoon stand 1 jan-31dec, voor (eigen) inzicht en belasting.

  Sinds vorig jaar ben ik aan het verschuiven naar beleggen via DeGiro in etf’s en gaan de fondsen er deels uit.
  Ik leg per maand steeds een plukje in en heb daartoe een excel overzichtje gemaakt met de xirr formule.

  Nu weet ik eigenlijk niet hoe ik nu verder ga. “Sluit” ik het jaar af en begin ik weer opnieuw (en neem ik dan de slotstand van 2018 als “aankoop”waarde op 1 januari.

  Of tel ik door. Hoe doen anderen hier dat?

 • Paul

  Sinds enige tijd beleg ik een bepaald bedrag per maand in VWRL en ben van plan dit voor de komende 15-20 jaar te blijven doen, waarbij ik de maandelijkse inleg waar mogelijk blijf verhogen. De laatste maanden heb ik erg veel gelezen en geleerd over beleggen in ETF’s.

  Wat mij tot op dit moment nog niet helemaal helder is, is het bepalen van het rendement. De kracht van sparen/beleggen is het effect van rendement op rendement. Bij het beleggen in ETF’s koop je periodiek aan maar realiseer je tussentijds geen rendement waardoor dit effect er niet is. Je moet er van uit gaan dat aan het einde van je belegingshorizon het rendement dusdanig is dat je een gemiddeld (fictief) rendement van x procent per jaar. Klopt deze redenatie?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je realiseert wel tussentijds rendement.

   Het zit deels in de oplopende koers verwerkt. Als de koers 10% oploopt, dan gaat de koers bijvoorbeeld van 100 naar 110. Als die daarna weer 10% oploopt, dan gaat die daarna van 110 naar 121, enzovoorts. Dat geeft rendement op rendement.

   Ook wordt het rendement deels via dividend uitgekeerd, dat je vervolgens zelf kunt herbeleggen. Dat gaat dan ook rendement op rendement geven.

 • Jelle

  Zeer bedankt voor dit artikel! Ik ben van plan te beginnen bij DeGiro (ik zal via jouw link registreren als jou dat wat oplevert) in indexfondsen, maar iets waar ik wel over inzit is de betrouwbaarheid. Het bedrijf staat goed bekend, maar die garantie is er niet op de lange termijn (meer dan 20 jaar bijv.) Het vermogen zal groeien (of niet) en staat dan wel allemaal bij hun. Ik snap dat dat het risico is die ik dan neem maar hoe zie jij DeGiro op de lange termijn voor je? Ik zie dat ze pas vanaf 2008 bestaan en opgericht is oud-medewerkers van BinckBank.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je vermogen zit bij DeGiro, net als bij alle andere brokers in Nederland, verplicht in een apart bewaarbedrijf. Als DeGiro onverhoopt in de problemen komt blijven jouw effecten van jou

 • folkert

  Leuke, informatieve blog!
  Ik ben al gestopt met werken. Krijg over 2 maanden mijn eerste AOW. Dus pensioenbeleggen is op mij niet van toepassing. Maar vanwege de lage spaarrente ben ik nu toch aan het kijken of ik wat meer rendement kan krijgen op mijn spaargeld. Is indexbeleggen dan een goede keuze? Mijn beleggingshorizon is uiteraard geen 30 jaar. Heeft u suggesties?

 • Aagje

  Beste Mr FOB,

  Ik heb d.m.v. jouw uitleg paar honderd aandelen Vanguard all world gekocht. Nu zat ik te denken stel ik zou 100 aandelen verkopen voor 74,- en als ze verkocht zijn ze weer opnieuw kopen voor 73,- dan heb ik 100,- cash verdient. Dat zal vast niet zo simpel kunnen maar ik wil het eens proberen.

  Volgens mij is dat meer actief beleggen heet dat geloof ik.
  Maar ik wil het eens proberen gewoon voor de leuk.

  Is dat aan te raden? Doen dat meer mensen? Kan je dat beter met een doorlopend order doen of dag order?

  Veel vragen tegelijk maar misschien is er een antwoord op zoals “niet doen” 🙂
  Maar ik vroeg het me vanmorgen af en lijkt me een leuk experiment.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat noem ik niet actief beleggen maar speculeren. Ik doe niet aan speculeren.
   Het wordt ook wel het timen van de markt genoemd. Dat is een bewezen strategie om uiteindelijk vrijwel zeker minder rendement te behalen dan de aandelen simpelweg lang aanhouden.

 • Rob

  Hallo! Kwam op jullie site via een zoekopdracht over Triodos Groen. Begrijp dat je geen adviseur bent, maar zijn die er eigenlijk niet op duurzaam gebied? Heb een aardig bedrag (maatschappelijk verangtwoord) te beleggen na de verkoop van mijn huis, maar wordt al een beetje gestoord van alle mogelijkheden die Triodos en ASN bieden. Ben in algemene zin al te rade gegaan bij Finner.nl en daar redelijk uitgewerkte voorstellen gekregen gekregen. Waaronder ook een “duurzame” vermogensbeheerder….maar inhoudelijk bleef er veel onduidelijk. Zijn er in Nederland echt geen adviseurs/beheerders die je de verschillen bv bij Triodos goed uit kunnen leggen en helpen bij een keuze? Begrijp dat zij dat zelf niet mogen….maar is er dan nog niemand in dat gat gesprongen om mensen die hun geld graag op een duurzame of maatschappelijke wijze willen beleggen te adviseren? En geen behoefte hebben om zelf te gaan handelen? Ik kom steeds maar uit op bedrijven die niet zo kritisch zijn over door hen beheerde beleggingen.

 • Ron

  Goedemorgen,
  bedankt voor dit mooie artikel.

  Ik heb een aantal standaard rekeningen bij degiro waar in Ishares MCSI all world EUR maandelijks inleg echter ik denk dat ik deze het beste om kan zetten naar de VWRL. Kan ik deze verkopen en direct de andere aankopen zonder transactie kosten?

  Beide zitten binnen de kernselectie maar hoe dat precies zit is me niet geheel duidelijk. Denk toch dat op de lange termijn het beter is om te switchen. Of kan ook de andere gewoon laten staan en enkel de VWRL bijkopen, maar heb ik mogelijk wel rendementsverlies.

  Ook wil ik een nieuw Custonly account aanmaken met neem aan dat de kernselectie ook gewoon gratis beschikbaar is?

  Geniet van het mooie weer vandaag en je vrijheid.

  Groetjes Ron

 • Brad

  Beste Mr. FOB,

  Recentelijk ben ik als student begonnen met het beleggen via DeGiro en ik begreep niet precies hoe ik de kosten moest berekenen voor het investeren als ik in meerdere ETF’s investeer. Ik heb wel een zo goed mogelijke start gehad dankzij uw blog, dus bedankt daarvoor!

  Ik was van plan om maandelijks zo’n 75 euro apart te zetten voor beleggingen, waarmee ik een verdeling wilde doen dit jaar van:

  – Een aantal EURONext ETFs, waarvan ik begreep dat ze; ongeacht of ze in de kernselectie zaten, zonder extra kosten komen. (Stel voor nu even 2 ETFs)

  – Een aantal ETFs in de Xetra markt (stel voor nu even 2 ETFs)

  – Een aantal ETFs in de SWX markt (stel voor nu even 2 ETFs)

  Zou dit betekenen dat ik aan commissiekosten, naast de TER-kosten; dus één keer 2,50 betaal omdat ik de Xetra betreedt en één keer 2,50 betaal omdat ik de SWX betreedt? Ongeacht het aantal betalingen in dezelfde richting (koop), of werkt het anders zodra je buiten de EuroNext investeert per maand o.i.d.?

  In ieder geval bedankt voor de enorm handige blog! Hij heeft enorm geholpen.

  Ik hoor het graag!

  Groetjes,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Alleen ETF’s uit de Kernselectie kun je zonder transactiekosten aanschaffen. Voor de beurs Euronext zelf betaal je inderdaad geen extra kosten.
   Voor de andere beurzen betaal je 1x per jaar €2.50 per beurs, ongeacht het aantal transacties dat je pleegt.
   Zie DeGiro Kernselectie – aandachtspunten voor details hoe je zonder transactiekosten in fondsen uit de Kernselectie kunt handelen.

 • J. van Alphen

  Hallo Brad,

  Persoonlijk denk ik dat je met het sparen van 75 euro per maand met jaarlijks beleggen in 6 ETF’s op 3 verschillende beurzen een dief van je eigen portemonnee wordt vanwege de relatieve hoge kosten.
  Allereerst transactiekosten voor niet-kernselectie: minimaal 2 euro voor Euronext en minimaal 4 euro voor Xetra en SWX. SWX heeft voor zover als ik kan nagaan geen Kernselectie.
  Daarnaast: elk jaar 5 euro platformkosten (2,50 voor Xetra en 2,50 voor SWX).

  Stel dat je inlegt, als je 1000 euro hebt gespaard, conform je plan in 6 verschillende ETF’s met de aanname:
  Elk ongeveer 166 euro
  1* Kernselectie Euronext Gratis
  1* Niet-kernselectie Euronext Aanschaf 2,07
  1* Kernselectie Xetra Aanschaf gratis ; jaarlijks platform 2,50
  1* Niet-kernselectie Xetra Aanschaf 4,10 ;
  2* Niet-kernselectie SWX Aanschaf 8,20 ; jaarlijks platform 2,50

  Aanschafkosten 14,37 en jaarlijks 5,00. Dit betekent jaarlijks ongeveer 2% directe kosten op je inleg! Op de Zwitserse beurs zelfs boven de 3%.

  Mijn mening begin met een breed gespreide ETF, bijvoorbeeld VWRL, en ga pas naar buitenlandse beurzen als de directe kosten beneden de 1% blijven.

 • beginner

  Fijne blog voor beginners!
  Toch heb ik twee korte vragen:
  1. Bij Degiro kan je alleen hele aandelen kopen, dat is lastig als je een bepaald bedrag per maand wil beleggen. Raad jij aan om toch maandelijks een vast bedrag op de rekening te storten (€100,- in mijn geval) en daarvan zoveel mogelijk aandelen kopen (in dit geval dus 1 aandeel VWRL) en de rest te laten staan tot er voldoende is voor 2 aandelen of is er een betere strategie? Gaat dit bijv. ten kosten van je rendement, omdat je niet meer aandelen kan kopen voor hetzelfde bedrag als de beurzen lager staan (wat je wel kan doen als je delen kan kopen)?
  2. Leef je op het moment van FO enkel van dividend of verkoop je steeds een deel van je beleggingen? Is er daarmee geen risico in het geval van een beurscrash?
  Zou je hier misschien iets meer over kunnen vertellen? Alvast bedankt

  • Mr FOB Bericht auteur

   1. Vast bedrag per maand storten lijkt me verstandig, omdat dat routine in de hand werkt en daarmee de invloed van emoties op beleggingsbeslissingen minimaliseert. Doordat je soms bij hogere en soms bij lagere beurs niet kunt kopen, maak je gemiddeld genomen geen extra winst of verlies door een deel van je €100 nog niet te kunnen beleggen (je maakt gebruik van zogenaamde dollar cost averaging). Je hebt wel iets last van het feit dat een paar tientjes van je vermogen structureel niet belegd is (zogenaamde cash drag), maar dat is op de langere termijn bij een groeiende portefeuille verwaarloosbaar.
   2. Dat hangt van je beleggingen en je uitgaven af, oftewel hoeveel dividend je ontvangt ten opzichte van je uitgaven. En het hangt ook van koersontwikkelingen af. Als de beurs gedurende wat langere tijd flink daalt, zul wellicht op obligatiedeel interen en dividend herbeleggen om daarmee de balans tussen aandelen en obligaties op het gewenste risiconiveau te houden. Voor risico beurscrash tijdens opnamefase, zie deze post

 • beginner

  Vriendelijk bedankt voor deze snelle en duidelijke reactie!
  Ik ga nu gewoon verder met het inleggen van een vast bedrag per maand en ondertussen lekker verder leren met behulp van deze blog 🙂

 • Belegger M

  Hoi Mr. FOB,

  Bedankt voor al je artikelen. Ik heb een vraagje over het beleggen. Hoe zie je de vergrijzing met beleggen op de lange termijn? Als bedreiging of kans?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik beleg wereldwijd gespreid. Ik heb het niet uitgezocht, maar ik vermoed dat de wereld als geheel, gezien de groei in Afrika, niet erg vergrijst. Vergrijzing houdt me overigens niet bezig. Ouderen hebben andere behoeftes dan jongeren. Beide groepen dragen daarmee ook bij aan de economie.

 • Seth

  Is het nog steeds verstandig om deel obligaties te pakken of is het vanwege de lage rentes verstandiger alleen vwrl te kiezen en deel van obligaties gewoon op spar rekening te zetten. Wil gaan starten met beleggen en ben me aan verdiepen. Ik wil sparen voor mijn eigen lange termijn een voor studie van mijn 2 jarige zoon. Kan ik voor mijn zoon beter en aparte rekening openen?

 • Belegger M

  Bedankt voor je artikels! Op internet kwam ik fastinvest tegen. Ken jij dit en hoe kijk je hier tegen aan? Het lijkt erop alsof je hier erg goede rendementen kunt halen zonder echte verliezen te lijden door terugkoopgaranties. Klint interessant.

  • Mr FOB Bericht auteur

   P2P leningen dragen door mindere spreiding veel meer risico in zich dan breed gespreide beleggingen in aandelen via indexfondsen.
   Het Fastinvest aanbod klinkt voor mij veel te mooi om waar te zijn. Een korte google sessie op Fastinvest review maakt me zeer terughoudend; alleen virtuele adressen waarop ze gehuisvest zijn en geen transparante antwoorden op kritische vragen…
   Ik zie daarnaast bij hun FAQ als antwoord op de vraag “Is investment repayment guaranteed?” geen harde ja. Dus ik vermoed dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen ondanks de term “terugkoopgarantie”.

 • Bart

  Dag Mr. FOB,
  Ik ben onlangs begonnen met beleggen bij DEGIRO. Om te beginnen heb ik voor een vast bedrag aan VWRL gekocht. Nu wil ik mijn portefeuille elke maand uitbreiden met extra VWRL kopen. Hierbij twijfel ik tussen twee opties:
  – Elke maand een vast bedrag storten en dan maximaal haalbare VWRL kopen.
  – Elke maand een vaste hoeveelheid VWRL kopen (voor ongeveer hetzelfde bedrag).

  Wat zij uw gedachten hierover?

   • Gijs

    Is het niet zo dat het aandeel/etf hopelijk stijgt in waarde en daardoor steeds duurder wordt? En je met dezelfde inleg over X jaar maandelijks niet meer 1 stuks bij kunt kopen. Dus loopt je rendement toch ook niet meer linear door?

    • Mr FOB Bericht auteur

     Met bijvoorbeeld €1000 belegd vermogen behaal je bijvoorbeeld 6% rendement. Daarbij maakt het niet uit of dat in bijvoorbeeld 10 aandelen van €100 of 9 aandelen van €111 belegd is. Het gaat om het procentuele rendement ten opzichte van je totaal belegde vermogen. En dat verandert niet doordat de aandelen per stuk duurder worden.

 • Renske

  Misschien een hele domme vraag, maar ik ben me ah verdiepen in beleggen en heb, om een beetje rond te kunnen kijken, een rekening bij degiro geopend. Nu zag ik dat de laat prijs bij DBZB op dit moment op 240 staat. Is het dan ook mogelijk om een stukje te kopen, dat je bijv 100 inlegd? Of koop je de obligatie echt bij iemand zelf en kan het dus alleen voor die 240?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nee, delen van een fonds kopen kan niet via DeGiro.

   Via bijvoorbeeld Brand New Day kan dat wel. Alleen heb je dan iets hogere kosten en minder keuze in fondsen. Ik doe via hen aan pensioenbeleggen en beleg daar in deze fondsen. Deze fondsen kun je ook in beleggen bij hen wanneer je aan gewoon beleggen doet.

 • Renske

  Bedankt voor het snelle antwoord, dan ga ik daar eens kijken! We willen om te oriënteren en ‘n beetje bekend te worden met het beleggen met een klein bedrag beginnen, dus het is voor ons fijn om dan een deel te kunnen kopen 😉

 • Tumu

  u geeft als voorbeeld de Vanguard FTSE All-World UCITS ET. Wat is uw motivatie deze te verkiezen boven de Vanguard sp500 etf??
  Alvast vriendelijk bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat vind ik een prima fonds. Is inderdaad hetzelfde fonds als VWRL, met als verschil dat VWRL dividend uitkeert en VWCE het herbelegt.

   VWRL is gratis te verhandelen via DeGiro, VWCE niet.

   Met standaard account via DeGiro betaal je geen dividendkosten. Dan is VWRL gunstiger.

   Met Custody account via DeGiro betaal je wel dividendkosten en kan VWCE gunstiger zijn. Dat hangt van je inleg en beleggingstermijn af (eenmalige transactiekosten versus terugkerende dividendkosten).

 • Patrick

  Beste,

  Met veel interesse ben ik je blog gaan lezen. Ik heb zelf een aantal vragen:
  1:In je blog zeg je dat je bent belegd in 4 verschillende fondsen + 1 obligatiefonds als een soort contragewicht. Koop je dus elke maand dezelfde soort fondsen aan?

  2:Als ik naar die fondsen kijk; ik zie dat deze fondsen niet alleen AEX fondsen zijn, maar ook de Nasdag en de NyStock. Ben je niet bang voor valutaverlies als je ook in die fondsen belegd?

  3:Je zegt op je blog dat je geen pro-belegger bent en je drukt mensen op het hart goed te kijken wat ze doen. Dus waarom zouden deze fondsen jou wel een jaarlijks rendement KUNNEN bezorgen tussen de 6 en 8% en iemand bv niet.

  4:Stel, ik ga een ETF kopen. Maakt het een groot verschil of ik bv 1 ETF koop of ik koop er meerdere op 1 dag?

  5:Kan ik ook, als ik handel via de Giro het aantal % instellen qua obligaties en aandelen? Ik weet dat het bv bij Brand New Day wel gaat.
  (Ik heb daar een pensioenrekening, box 1: 20% obligaties en 80% aandelen in het unhedged fonds)

  Graag op iedere vraag een antwoord aub,

  Dank.

  Patrick

  • Mr FOB Bericht auteur

   1) Ik heb maandelijks dat fonds aangekocht dat volgens mijn beleggingstooltje nodig was
   2) Ik heb tegenwoordig andere fondsen, zie het hierboven genoemde tooltje. Zie Beleggen in dollars voor hoe ik tegen valutarisico aankijk
   3) Als ze het mij kunnen bezorgen, dan kunnen ze het iemand anders net zo goed bezorgen.
   4) Als je er meerdere koopt, dan leg je een groter bedrag in een keer in. Als je te maken hebt met transactiekosten, dan worden die nogal eens lager per aangekochte ETF als je er meerdere tegelijk koopt.
   5) Nee

 • Dik

  Allereerst bedankt voor het opzetten van deze website en heldere informatie.
  Ik start hierbij met beleggen.
  Na veel gelezen te hebben heb ik DEGIRO app gedownload.
  Ik wil starten met een inlegbedrag van 1000,- euro.
  Om te beginnen volg ik graag precies de instructies op die hier zijn uitgelegd.

  Is dit de manier?

  1000 euro
  70 % aandelen: 30 % obligaties

  1:1 aandelen
  350 euro : Vanguard Total International Stock ETF (ticker: VXUS, ISIN:US9219097683)
  350 euro : Vanguard Total Stock Market ETF (ticker: VTI, ISIN: US9229087690)

  150 euro : iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (ticker: IEAC, ISIN: IE00B3F81R35)
  150 euro : iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (ticker: IEGA, ISIN: IE00B4WXJJ64)

  In afwachting!

  • Mr FOB Bericht auteur

   De aandelenfondsen die je noemt zijn door Europese wetgeving niet meer te verkrijgen. Zoals ik in de post beschrijf beleg ik tegenwoordig in:

   Aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker: VWRL, ISIN: IE00B3RBWM25)
   Obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (ticker: DBZB, ISIN: LU0378818131)

   Succes!

   • Dik

    Hartstikke bedankt voor de hulp!
    Ik ben erg blij dat u antwoord geeft op gestelde vragen op deze website.

    Ik heb de aandelen gevonden in DEGIRO app, maar de precieze obligatie die u noemt verschijnt niet in de lijst.
    Ik zie wel iets verschijnen wat in de buurt komt, maar die geeft € – aan..
    Zitten er grote verschillen in de obligaties Xtrackers?

    Tot slot de vraag, wanneer ik zowel de aandelen als obligaties heb aangekocht, zou ik deze de komende tijd nog veel in de gaten moeten houden en/of veranderen? Doet u dat ook?
    Of zou ik dit gewoon voor een hele langere tijd zo kunnen laten staan voor wat het is en soms een kleine herbalans: aandeel verkopen, obligatie bij bijv.

    In afwachting.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Wanneer ik DBZB in het zoekvenster intyp na inloggen, dan krijg ik het goede fonds gewoon te zien.

     Ik volg mijn fondsen niet, maar leg alleen in of neem op met behulp van het tooltje uit deze post zodra ik geld beschikbaar heb of nodig heb. Daarmee zie ik welk fonds ik moet aankopen of verkopen.

   • Esmée

    Dag Mr Fob, ik lees hier dat de aandelen dus soms door een wetgeving niet meer te verkrijgen zijn.
    Houd dat in dat je alle aandelen daarvan die je dan hebt niets meer waard zijn en deze volledig verliest of niet meer kan verkopen?
    Wat is jouw ervaring hiermee toen die wetgeving veranderde? Ik beleg namelijk passief. Ik kijk er niet naar om, maar als een wetgeving zou veranderen en ik hiervan niet de hoogte ben, kan ik dan alles verliezen? Hoe kun je hier op inspelen?
    Dit is een vraag voor mij!

 • Niels

  Hoi!

  Ik ben 22 jaar oud en van plan om jouw strategie te volgen. Ik wil beginnen met een inleg van 5.000,- en daarna elke maand 200 euro inleggen.

  Ik heb twee vragen:
  1 – Hoe werkt dit met belasting? Als ik elk jaar een (klein) geldbedrag krijg, of na 20 jaar ooit mijn aandelen met winst verkoop, hoe geef ik dit dan aan bij de belasting, en moet dit ook of hoeft dat pas bij inkomsten vanaf een bepaald aantal euro’s?

  2 – Hoe werkt verkopen? Klik ik op de knop ”verkopen”, en is het dan een automatisch proces waarna ik na een tijdje mijn geld op mijn rekening zie staan, of moet ik actief op zoek naar een koper en met diegene een prijs afspreken etc?

  Ik kijk uit naar een antwoord, en wil je heel erg bedanken voor het maken van deze blog! Ik heb enorm het gevoel dat ik nu iets nuttigs kan doen met mijn spaargeld wat mij op de lange termijn gaat helpen. 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   1- Geldbedragen die je krijgt of winst bij verkoop hoef je niet op te geven. Dividend wordt bij uitkeren automatisch belast en deze dividendbelasting kun je wellicht terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Hierbij geldt dat ingehouden binnenlandse dividendbelasting volledig in mindering mag worden gebracht op de totaal verschuldigde inkomstenbelasting. Buitenlandse dividendbelasting mag alleen worden verrekend als Nederland een verdrag heeft met het betreffende land en als je vermogensbelasting in Box 3 verschuldigd bent. De buitenlandse dividendbelastingen mogen in mindering worden gebracht op eventueel verschuldigde vermogensbelasting. Zie ook Dividendlekkage voor wat meer achtergrond.

   In Nederland wordt vermogen belast boven een bepaalde drempel, zie bijvoorbeeld Vermogensbelasting 2020. Zodra je boven de heffingsvrije drempel komt ga je automatisch vermogensbelasting betalen.

   2- Als je op verkopen klikt, moet je een paar velden invullen, net zoals bij aankopen. Zie de bovenstaande post voor de uitleg wat je moet invullen (limiet, aantal, etc.). Je hoeft geen koper te zoeken, dat gaat automatisch.

 • Erik

  Beste Mr FOB,
  Ik ben begonnen met beleggen deels nav uw duidelijke artikelen. Ik beleg momenteel in 2 aandelen-indexfondsen en 2 obligaties-indexfondsen. Om in mijn beleving het minste risico te lopen wbt status trackers.

  Aandelen 70%
  1. Vanguard FTSW allworld (40%)
  2. Ishares core S&P 500 ucits (30%)
  Obligaties 30 %
  1. X trackers II Global (15%)
  2. Ishares core GLB (15%)

  Ik ben van plan om hier 1 maal per kwartaal naar om te kijken en dan eventueel te herbalanceren. Ik heb alleen onduidelijkheid over het incasseren van de winst. Wordt er automatisch dividend uitgekeerd? Of moet ik hier zelf achteraan? Waar wordt dat dan op uitgekeerd? Verschilt dat per fonds? Hoevaak wordt dat gedaan en waar kan ik dat dan vinden?

  Daarnaast is het plan niets te doen met het aankopen en verkopen van de aandelen en obligaties. Worden de aandelen dan na 10tallen jaren (gezien het verleden) automatisch hoger? Of ik moet ik toch actief verkopen/aankopen om hierin rendament tw behalen.
  Ik ben uw artikelen afgestruind, maar helaas nog geen duidelijk over gevonden.
  Ik hoop dat u hier een antwoord op heeft.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dividend wordt automatisch uitgekeerd, tenzij je een fonds hebt dat geen dividend uitkeert maar herbelegt. Dan gaat de koers omhoog na de dividendherbelegging. Op de website van de fondsaanbieder kun je meestal vinden hoe vaak en wanneer er dividend uitgekeerd wordt, dat kan wisselen per fonds.

   Naast dividend maak je rendement doordat de koers van het indexfonds in de loop van de tijd normaalgesproken stijgt, doordat de onderliggende aandelen in koers stijgen. Daar hoef je niets voor te doen, dat gaat ook automatisch. Als je na tientallen jaren verkoopt, incasseer je je rendement. Je krijgt op dat moment normaalgesproken veel meer per indexfonds terug dan je ervoor betaald hebt bij aankoop.

   • Erik

    Bedankt, Wat helder zo.
    Zoals beschreven heb ik gekozen voor 2 aandeelfondsen en 2 obligatiefondsen. Omdat ik in mijn beleving mijn kansen op deze manier verspreid.
    Ik ben erg benieuwd waarom u belegt in maar 1 aandeelfonds en gebruik maakt van 1 obligatiefonds. Loopt u dan geen groter risico? Wat als vanguard niet meer goed presteert bijv. Of trackers obligaties problemen ondervindt. Of een van de 2 failliet gaat? Waar kun je dan op terugvallen? Of denk ik nu verkeerd? Daarom koos ik voor nog een fonds bij zowel aandelen als obligaties. Of ziet u dat anders.
    Ik heb veel reacties gelezen en wil graag mijn waardering uitspreken, dat u de tijd neemt om op berichten te reageren.
    Met vriendelijke groeten,

    • Mr FOB Bericht auteur

     De kans dat Vanguard of Xtrackers omvalt acht ik buitengewoon klein, ik maak me daar niet druk om.

     Mocht een fondshuis onverhoopt omvallen, dan zijn mijn beleggingen daarmee niet verloren. Mijn vermogen is namelijk niet in Vanguard belegd, maar via een Vanguard indexfonds in de individuele aandelen en obligaties die deze fondsen bezitten. Deze beleggingen staan ​​als juridische entiteit los van het bedrijf Vanguard en blijven bij mijn weten van mij in het geval van een faillissement van het fondshuis.

 • Lisa

  Super! Het is mij gelukt om mijn eerste belegging te doen bij DEGIRO.
  Echter lukt een aandeel bij Ishares wél en bij ACTIAM niet.. Ik probeer ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld NL0011309349 te kopen, maar als ik op koop druk kan ik het aantal niet invullen en daarnaast worden er veel gegevens niet zichtbaar. Bij veel staat er een streepje (-). Laat bijv. wordt ook weergegeven met een streepje. Orderboek en koop/verkoop zijn allemaal voorzien van een streepje (-).
  Hoe kan dit? Is dit aandeel niet te koop? Of moet ik het op een ander moment proberen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik verwacht dat je die gewoon kunt aankopen. Probeer maar eens aan te kopen rondom de laatste koers waarvoor het fonds verhandeld is. Die is wel te zien als je op koop drukt.

   • Lisa

    Helaas lukt het niet. Ik druk op koop; er verschijnt alleen een mogelijkheid tot het invullen van bedrag (ordertype). Geen mogelijkheid tot aantallen.
    Ik wil er veel aankopen; moet ik dan het bedrag invullen voor hoeveel geld ik die aandelen wil hebben of het bedrag dat het aandeel kost?

    • Mr FOB Bericht auteur

     Dat fonds lijkt dus tegen andere voorwaarden aangeboden te worden dan mijn voorkeursfondsen VWRL of DBZB. Wellicht kan de helpdesk van DeGiro je zeggen hoe het voor dat fonds precies werkt.

 • Alex

  Hi Mr. Fob,

  Ik volg je al een tijdje en heb vanmiddag mijn eerste VWRL belegging gedaan. Wel spannend! Kan het kloppen dat ik niet in één keer bv €1000,- kan beleggen vanwege het volume (1)? Ik heb nu twee keer een enkel aandeel gekocht.

  Alvast bedankt voor het antwoord.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt bij een maximale inleg van €1000 bij de huidige koers van ruim €81 per stuk VWRL er 12 in een keer aankopen (12*€81=€972). Daarvoor hoef je niet meerdere aankopen te doen.

 • Belegger M

  Op het internet lees ik verschillende artikelen over een zogenaamde ‘etf bubble’. Is dit iets waar we ons zorgen over moeten maken? Ik hoor graag hoe jij hierover denkt!

 • Bob

  Ik ben nu een paar maanden bezig met beleggen. 100% vwrl, en heb nu een redelijke koerswinst te pakken. Wat is nu wijsheid om te doen?

  laat je dat gewoon staan – met als gevolg dat er over een aantal jaar hopelijk een heel hoog bedrag staat? wat je ook weer kwijt kan raken natuurlijk…

  Of verkoop je je aandelen op gegeven moment om die koerswinst te ver oploopt en beleg je die opnieuw? Daar zitten natuurlijk wel weer kosten aan, maar die verdien je dan wel weer terug doordat je meer belegt? Nadeel is natuurijk dat je dan wel weer al je aandelen moet kopen tegen een hogere koers dan dat je ze eerder gekocht had.
  Het gaat wellicht wat meer richting actief beleggen, maar ik vraag me af in hoeverre het dus slim is om koerswinst te verzilveren om opnieuw te beleggen.

  Ik hoor jullie overwegingen graag!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Aandelen verkopen om de koerswinst te verzilveren en vervolgens direct weer aandelen kopen heeft geen zin. Zoals je zelf al aangeeft moet je die aandelen dan kopen tegen de hogere koers waar ook die koerswinst in zit. Het enige dat je bereikt is dat je transactiekosten maakt, als je die hebt bij transacties.

   Aandelen verkopen om de koerswinst te verzilveren en vervolgens op een later weer aandelen kopen als ze eerst gedaald zijn heet market timing. Dat pakt bijna altijd ongunstig uit. Niemand weet wanneer de markt daalt of stijgt en het grootste deel van de tijd stijgt de markt. Statistisch gezien heb je de grootste kans op succes wanneer je aandelen koopt en nooit meer verkoopt (totdat je het geld uiteindelijk definitief een keer nodig hebt). Zie ook deze post.

   • Bob

    Helder verhaal, dank! Ik blijf er gewoon vanaf, maar dan weet ik in ieder geval dat ik niets vergeet.

    Heb je post nog een keer gelezen en begrijp hem nu ook beter dan de eerste keer dat ik hem las. 😁

 • Marc Moore

  Hey,
  Ik beleg al een dik jaar maar zeker nog wel leerrijk om bij te leren.
  Ik was vooral geinteresseerd in je ETFs en ga zeker die World ETF eens bekijken.
  Zelf beleg ik in het SP500 fonds van Vanguard, een bewuste keuze omdat ze maar lopende kosten van 0.07% hebben maar ik denk dat een World ETF een mooie aanvulling kan zijn!

 • Hans

  Beste Mr Fob,

  Gisteren kwam ik uw blog toevallig tegen toen ik aan het uitzoeken was hoe ik de kosten van mijn verzekeringsportefeuille kan terugschroeven.
  Verder kom ik op veel gebieden waar ik me zelf de afgelopen periode ook in aan het verdiepen was, zeer nuttige goed onderbouwde informatie tegen. Dat gaat mij veel tijd besparen!
  Voor nu heb ik alleen een korte vraag. Zelf was ik na grondig onderzoek tot de conclusie gekomen dat ik het beste af zou zijn met indexbeleggen via Ibeleggen. Ik kom daarover echter niets tegen in dit blog. Is daar een reden voor of is dat toeval, omdat u andere keuzes heeft gemaakt?

 • BuitenIsOverschat

  Even een praktische vraag: wat vul je in bij rekeningnummer op je belastingaangifte aangezien DEGIRO heeft geen rekeningnummers heeft?
  Ik heb het ze geprobeerd te vragen, maar het is daar nu natuurlijk stervensdruk dus ik krijg geen antwoord.

 • Alex Mostert

  Goedenmorgen,

  In deze crisistijden lijkt het me erg interessant om te beginnen met beleggen. Nu ben ik op zoek naar een goed fonds om dit te doen. Ik ben bezig met Robein maar las dat hier FTSE All-World UCITS ETF wordt aangeraden. Wat is nu het voordeel van dit fonds tegenover bijvoorbeeld Robein?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Via VWRL beleg je tegen 0.22% lopende kosten in de ruim 3.300 grootste bedrijven van over de hele wereld, waarbij de omvang naar marktkapitalisatie is gemeten.
   Via Robein (tegenwoordig InDelta) moet je, tegen ruim 2x zo hoge kosten, beleggen in een veelheid aan fondsen om spreiding te krijgen, welke ook nog eens flink beperkt is. Je belegt tegen 0.5% lopende kosten in maximaal 50 bedrijven per fonds, waarbij de spreiding niet naar marktkapitalisatie maar gelijkgewogen is. Met gelijkgewogen beleggen sluit je een stuk marktwerking uit, wat ik onaantrekkelijk vind.

   • Marie-Loes

    VWRL lijkt populair, toch zie je deze bijv. niet terug bij de ‘populaire keuzes’ bij de Giro. Ik vraag me af, waarom een ervaren belegger als Robeco dan MSCI world volgt. Hierbij begrijp ik de indexen niet helemaal. Bij S&P500 is het duidelijk, maar als je bijv. kijkt op pagina 502 van teletekst denk je, welke volgt MSI of VWRL dan (FTSE 100 e/o eurotop 100) en kan dat straks last gezien Britse/FTSE aandelen versus Brexit? Bij S&P500 staat regelmatig geen koers, wegens vertraging? Bovendien hebben boven genoemden bijna dezelfde aandelen in Noord-Amerika. Dan is S&P500 incl. Berkshire van Buffet zo gek nog niet? Wellicht kan iemand me uitleggen hoe het zit en wat het voordeel is van een groter aantal aandelen zoals bij VWRL, is de volatiliteit dan ook niet groter t.o.v. bij S&P500?

     • Marie-Loes

      Bedankt. Ter indicatie had ik gekeken bij de Giro interface. Via beurs, soort/EAM (trackers/gratis) en aanbieder kun je de knop aanzetten: ‘laat alleen populaire producten zien’. Daar zit VWRL niet bij, bedoel ik.

      FTSE All World staat niet bij de indices, gaat het dan om UK100?

 • OT

  hoi fob,

  ik zou graag willen beginnen met daytraden, ik weet dat je je er niet mee bezig houdt (voor zover ik heb gelezen), maar enig idee welk platform hiervoor geschikt zou zijn? ( ik ben al een beetje aan het googlen geslagen, maar ik heb uw mening hoog zitten.) 🙂

  en misschien heb je (gehoord van) een contactpersoon die mij hier wegwijs in kan maken

  bedankt voor je blogs en de simpliciteit (maar toch erg informatief) ervan.
  het ga je goed!

 • Patrick

  Mr FOB,

  Een belangrijk doel in mijn leven is het eerder stoppen met werken. Om dat te realiseren had ik graag in deze fondsen willen beleggen, maar zijn deze helaas niet bij een broker als De Giro te verkrijgen. Wel bij bv ABN of Rabo (maar daar ben ik niet zo`n fan van gezien ze nogal vaker negatief in het nieuws komen bij bv Radar):
  (1)  NL0011515424 Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund EUR 
  (2)  NL0011400346 Northern Trust Europe Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund EUR 
  (3)  NL0011225305 Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund EUR  

  Om een `goed’ alternatief te vinden voor deze fondsen heb ik besloten om bij Meesman te gaan beleggen in het `Aandelen Wereldwijd Totaalfonds’. wat ongeveer op hetzelfde neerkomt.

  Maar dan nu de vraag: als je je geld laat beleggen dan kost dat natuurlijk geld. Ik zie bv op uw blog dat maandelijks een aankoop doet in FTSE All World UCITS ETF van Vanguard bij De Giro, toch?
  Dan zou het dus eigenlijk praktischer zijn om, geldbesparend gezien, de rekening bij Meesman op te heffen en dus ook in dat Vanguard Fund te investeren waar u in investeert?

 • Rob

  Goedemiddag, ik (man, 41, getrouwd en vader van twee kids) ben sinds gisteren (ja, ik weet het, laat!) erg nieuwsgierig geworden. Na wat gezoek op internet kwam ik op deze pagina uit. Bedankt voor de erg heldere uitleg. Nu vraag ik mij af, omdat ik al wat ouder ben, is het beginnen met beleggen dan nog wel interessant? Je hebt over obligaties en aandelen, waarbij je je leeftijd moet beleggen in obligaties, althans als vuistregel, de rest in aandelen. Betekend dit dat je dus jaarlijks daarin moet gaan aanpassen? En koop je maandelijks dan telkens in dezelfde portefeuilles? Maakt het uit hoeveel ik maandelijks inleg? Ik begreep dat er inmiddels een wachtlijst is van ca. 18.000. Dus ze zijn in ieder geval populair!

  Sorry voor de vele vragen, maar misschien kun je het me nog iets verder helpen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Hoe dichter je bij je opnameleeftijd komt, des te defensiever zou ik beleggen (meer obligaties en minder aandelen). Ik heb dat jaarlijks aangepast. Of beleggen nog interessant is hangt met name af van je beleggingshorizon. Als je geld binnen een paar jaar nodig hebt is beleggen wellicht niet geschikt. Maar als je het minimaal 5-10 jaar kunt missen wellicht wel. En vaak hebben minder jonge mensen met kinderen een veel langere beleggingshorizon dan ze denken, omdat er geen rekening wordt gehouden met geld dat naar de kinderen zal gaan. Dat kan daardoor meestal veel langer belegd blijven dan wanneer dat doorgeven niet zou gebeuren.

   • Rob

    Het is zeker niet dat ik het geld op korte termijn nodig heb, het is alleen dat ik dan denk, waarom ben ik niet eerder begonnen. Het is toch een beetje de gedachte dat je geld kan verliezen. Je geeft aan dat je defensiever moet beleggen naarmate je ouder wordt, is dan je leeftijd, in mijn geval 41, in obligaties en 59% in aandelen nog steeds de beste keuze?

    Ik heb me inmiddels aangemeld op DeGiro en sta ergens rond de 27000 op de wachtlijst.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Er is geen “beste keuze voor iemand met een bepaalde leeftijd”, het is een persoonlijke keuze die goed moet passen bij je risicotolerantie. Leeftijd in obligaties kan daarbij een behulpzame leidraad zijn, maar is niet in steen gebeiteld

 • Gemmy

  Hi, met interesse ben ik je blog en alle reacties aan het lezen. Ik ga daar nog even mee door, want er staan veel verwijzingen in, maar ik vind het jammer dat de oudste reacties bovenaan staan. Als het mijn site was zou ik altijd beginnen met de meest recente. Nu was ik even geneigd weg te klikken, omdat ik dacht ‘ouwe meuk’, niet uo-to-date etc.

  Via een kennis hoorde ik wel dat de conversie euro/dollar bij Degiro niet al te best is. Mocht ik in een Vanguard indexfonds willen beleggen heb ik hier toch mee te maken. Wat is jouw idee daarover?

  Groet, Gemmy

 • Beginner

  Echte beginners vraag dit, maar ik kon het antwoord nog niet vinden.

  Stel: ik wil een portfolio van 70% aandelen en 30% obligaties hanteren en ik leg €100 per maand in.

  VWRL is op het moment van schrijven €78,16
  DBZB is op het moment van schrijven €243,23

  Klopt het dat ik dan deze maand slechts 1 aandeel VWRL kan kopen, en niet de overige €21,84 kan beleggen in DBZB omdat je geen 1/10e aandeel kunt kopen?

  Alvast bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat klopt. Je zou IE00BKT6FT27 / iShares Global Govt Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) | IGLE als alternatief voor DBZB kunnen overwegen. Die lijkt er veel op en is per stuk veel goedkoper

 • Dio

  Wat een fijne en duidelijke uitleg hoe het nu werkt. Ik beleg sinds kort, lees er veel over, maar het voelt soms nog steeds een beetje alsof ik maar iets doe. Dus iets meer achtergrondkennis en wat er naast beleggen bij de Giro nog meer mogelijk is, is heel fijn! Thanks.

 • Can Bar

  Beste,
  Ik ben een beginnende belegger en zou graag de zienswijze van andere beleggers willen weten mbt het volgende.
  Kan een broker een overboeking tegenhouden en tegelijk ook de aandelen bevriezen, met als gevolg dat je deze niet meer mag verkopen? Dit betreffen aandelen die nog gewoon verhandeld worden.
  Wel moet ik erbij aangeven dat desbetreffende aandelen bijvoorbeeld van de Nasdaq naar de ‘pink sheets’ (OTC) zijn gedegradeerd?
  Persoonlijk vind ik het nogal absurd dat je je eigen aandelen ziet verdampen, maar kan (vooralsnog) niets doen!
  Ik hoor graag van jou/jullie.
  Vriendelijke groet

   • Can Bar

    Beste Mr FOB, Vanwege de lengte stuur ik de volgende mail in delen.
    DEEL1
    Zoals eerder aangegeven ben ik een beginnende belegger en zit ik in een zeer benarde situatie, die mij een hoop hoofdpijn veroorzaakt!
    Ik ben dan ook wanhopig op zoek naar steun of een duw de juiste richting in, eventueel met juridische hulp.
    Ik zal e.e.a. toelichting en nuanceren.
    Ik heb ongeveer 1 1/2 maand geleden ruim 135.000 aandelen SteinMart (verder te noemen SM) gekocht bij DeGiro.
    Vervolgens heb ik, zoals door velen wordt geadviseerd, de aandelen met rust gelaten.
    Op 24 augustus 2020 had ik gelezen over het feit dat SM Chapter 11 had aangevraagd. Direct hierop wilde ik mijn aandelen verkopen (zelfde dag, 24 augustus 2020). Echter werd mijn order afgekeurd.
    Hierop heb ik DeGiro gecontact en om uitleg gevraagd.
    Antwoord (DeGiro): uw verzoek is afgekeurd, vanwege dat dit product delisted is van de Nasdaq.
    Vraag (ik): Welke opties heb ik? Ik wil zsm deze aandelen verkopen.
    Antwoord: 3 opties zijn aangedragen.
    -uw positie aanhouden en wachten totdat het product weer een beursnotering heeft.
    -uw positie aanhouden en wachten totdat het product de waarde boven USD1,- noteert. Vervolgens kan DeGiro beoordelen of het éénmalig sluiten van uw positie op de OTC markt mogelijk is.
    -uw positie overboeken naar een andere broker of bank die wel een aansluiting heeft op de OTC markt.

 • Can Bar

  DEEL 2
  Hierop heb ik rondgebeld en een account geopend bij eerst IB brokers. De overboeking werd niet geaccepteerd, vanwege dat IB geen toegang zou hebben tot de OTC markt. Ik ben hier verder niet op ingegaan en een account geopend bij Binck. Overboeking ingediend bij Binck en eveneens niet gelukt.
  Hierop heb ik wel de reden opgevraagd. Binck gaf aan dat zij de overboeking niet konden accepteren, vanwege dat de stukken een Nasdaq notering hebben en niet meer te verhandelen zijn.
  Deze terugkoppeling aan DeGiro gegeven en vriendelijk gevraagd om hun medewerking.
  Toen is aan mij aangegeven, door DeGiro, dat desbetreffende aandelen op heden enkel nog verhandelbaar is op de Borse Frankfurt of op de OTC markt. Aangezien ik via DeGiro toegang heb tot de Borse Frankfurt heb ik verzocht om mijn aandelen intern over te boeken naar de Borse Frankfurt (inmiddels 2 september 2020). Echter is vervolgens ook dit verzoek afgekeurd, terwijl DeGiro zelf deze optie had aangedragen!
  Weer opgepakt waar ik was gebleven. Verzoek overboeking ingediend met opmerking de aandelen aan te bieden met de juiste notering, zodat Binck de overboeking kan accepteren!

 • Can Bar

  DEEL 3
  Vervolgens heb ik op 7 september gevraagd om een terugkoppeling wat betreft de status van mijn verzoek tot overboeking (vanzelfsprekend heb ik intussen diverse mails aan DeGiro en Binck geschreven om duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken eerder en om er kort op te blijven zitten).
  Op 8 september 2020 heb ik antwoord gekregen van DeGiro.
  Deze luidt als volgt: Helaas moet ik u mededelen dat wij de posities Stein Mart en GNC niet kunnen uitboeken, omdat de custiodian geen toestemming verleend. De custodian wil geen risico lopen, omdat deze bedrijven (bijna) failliet zijn. Onze excuses voor het ongemak.

 • Can Bar

  DEEL 4
  Hierop heb ik mijn ongenoegen geuit over de gang van zaken, service en begeleiding…….
  De situatie waar ik in ben beland is voor mij onbegrijpelijk, absurd, niet aanvaardbaar!
  Concreet: Ik heb ruim 137.000 stuks aandelen die ik niet kan verkopen en ook niet kan overboeken!
  Dagelijks zie ik deze aandelen verdampen en kan niets doen, terwijl het mijn aandelen zijn!
  Hoe kan dit!?
  Aangezien ik een nu ook een account heb bij Binck, heb ik gevraagd om mij te adviseren bij het benoemen van de juiste, gegronde argumenten om DeGiro overstag te krijgen (tenslotte heb ik meerdere keren getracht deze aandelen naar de Binck over te boeken).
  Krijg geen hulp! Binck geeft aan hierin geen partij te zijn.
  Het is alsof ik iemand op sterven zie en geen eerste hulp mag bieden.
  Blijkbaar mag die hulpbehoevende persoon doodbloeden.
  HELP!!! Graag krijg ik advies of een duw de juiste richting in

 • Floris

  Bedankt voor de nuttige tips. Ik ga ook (weer) beginnen met beleggen en dit x EFT voor pensioen, anders wordt t denk ‘pensionada’ met nadruk op ‘nada’ als t zover is. Bij het openen van een DEGIRO account kun je (nu) kiezen tussen:
  – basic
  – custody
  – Pensioen (maakt gebruik van Custody..) Inleg fiscaal aftrekbaar binnen fiscale regels.
  – PensioenPlus (netto lijfrenterekening, faciliteit in Box 3 van de inkomstenbelasting. Met deze dienst bouwt u alleen een aanvulling op uw pensioen op voor het deel van uw inkomen dat boven de €107.593 ligt.)

  Kun je met een basic profiel ook fiscaal aftrekbaar inleggen?

 • Jan-Hans

  Goeie dag Mr. (& Mrs.) `FOB`
  zo pas een beetje rondgeneust op uw FOB, vooral beleggen voor beginners; en verder met groeiende waardering. Dank voor een niet overdreven vanuit `broker` oogpunt maar met m.i. goede maar veilige adviezen voor een ieder.
  1 grote jammerte: jammer dat ik niet jaren geleden zo iets hebt kunnen vinden …..
  Vanaf nu hoop ik uw blog te volgen.

  1 vraag: allicht zinvol om uw `beleggen voor beginners` deel (sept. 2017) bij te werken naar omstandigheden/gegevens van nu?

  iig: hartelijk dank + svp zo doorgaan!

 • Evelina

  Ik ben me aan het verdiepen in het aankopen van Etf’s en vraag me af hoe anderen in de praktijk hier (succesvol) mee omgaan. Het idee wat ik had is om 3 of 4 “goeie” te kiezen en dan van elk er eentje maandelijks aankopen (of meer als de prijs goed is, ik wil 500,- per maand eraan besteden).
  En er dan eigenlijk niet meer naar omkijken tot over een jaar of 20.

  Is dat de “juiste” strategie? Of is het beter om de koersen enzo in de gaten te kopen en geregeld te wisselen of meer soorten erbij te kopen? Of misschien juist minder?!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Hoe minder je ernaar kijkt, des te gemakkelijker het is om je niet door emoties te laten leiden. En emoties zijn de grootste risicofactor bij beleggen, omdat die er voor kunnen zorgen dat je gaat afwijken van je plan.

 • Erwin

  Dank voor alle nuttige informatie in het blog. Ik heb er veel aan en ben mede door deze info gestart met ETF beleggingen. In dat kader vroeg ik mij af wat het risico is van de toenemende populariteit van ETF beleggen op het gehele systeem? Ik kwam in een zoektocht onder andere dit onderzoek tegen: https://www.esrb.europa.eu/pub/pdf/asc/esrb.asc190617_9_canetfscontributesystemicrisk~983ea11870.en.pdf

  Ik ben benieuwd naar jouw mening en inzichten op dit onderwerp.

 • AS

  Erg leuk om dit blog te lezen. Ik ben zoekende in meer rendement dan een spaarrekening. In 2019 heb ik mijn aflossjnsvrije hypotheek afgelost, waardoor nu een relatief kleine bankspaarhypotheek openstaat. Eind 2020 mijn doelen bereikt op mijn vrij opneembare spaarrekening, waarbij het over 0,02% rente nergens meer over gaat. Ben me nu aan het verdiepen in de ETF materie in combinatie met de FIRE beweging die populair aan het worden is. De ETF beleggingen lijken met ongeveer 4% rendement op jaarbasis er leuk uit te zien. Heb middels mijn ING broker er nu 2 op het oog, die ik wellicht op ga bouwen. Één van Vanguard en een van northern trust. Aangezien ik 1,5 modaal verdien en inmiddels 46 jaar ben, zal ik met het streven naar een pensioenleeftijd van 62 jaar wel iets te laat zijn om een mooie portefeuille op te bouwen met het oog op een passief inkomen, de FIRE gedachte spreekt me in ieder geval wel aan en wellicht is een klein beetje passief inkomen uit ETF wellicht helpend om het rekensommetje te maken over 16 jaar…
  Leuk: ik ga dit blog volgen.

  • Leesgraag

   Al kun je op enig moment maar vast wat meer parttime gaan werken, wat mij betreft is alles “winst”. Het is nooit te laat om wat op te bouwen, hoe klein (bescheiden) ook. Succes!

 • Astrid

  Wij staan op het punt om te beginnen met beleggen om zo eerder te kunnen stoppen met werken. Deze site is heel duidelijk en geeft goede informatie en adviezen. Dankjewel hiervoor.

  We hebben het afgelopen jaar een flinke hoeveelheid spaargeld opgebouwd dat we nu willen gaan gebruiken om te beleggen. Zelf dachten we aan een vermogensbeheerder die het geld voor ons belegt (ook daar zien we met name vanguard, ETF, ishares enz terug), maar die kosten wel 1% per jaar. In 30 jaar is dat volgens jouw bovenstaande berekening 210%, wat toch wel een heel groot bedrag is.
  Maar aan de andere kant is het ook wel heel erg spannend om zelf met een flink bedrag te beginnen met beleggen als we nog helemaal geen ervaring hebben.

  Is het een verstandig idee om toch bij een beheerder te beginnen en daarnaast met een klein bedrag zelf aan de slag te gaan? Als we dan na een paar jaar ervaring hebben hoe het echt werkt, dan kunnen we alsnog het geld (deels) uit het beheerfonds halen en zelf verder gaan beleggen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Meesman is wellicht een interessante partij voor jullie. Hoef je het niet helemaal zelf te doen, kun je goed mee sparren en hebben goede, breed gespreide indexfondsen met lage kosten.

 • Mathijs

  Eindelijk gelukt een rekening te openen bij ING. Bij zelf beleggen ging ik op zoek naar de indexfondsen die hier besproken worden.

  De enige die ik kan vinden is: NT World Small Cap Low Carbon UCITS Fund
  ISIN CodeNL0013552078 • EUROCLEAR FUNDSETTLE

  Is dit de goede of moet ik een andere hebben?

 • Rick

  Hi Mr. FOB,

  Echt een geweldige blog. Ik heb een aantal vragen en ik hoop dat je mij als beginner verder kan helpen.

  De situatie:
  Ik wil starten met beleggen en elke maand 100eu inleggen (voorlopig, zal met de tijd meer worden). Ik heb een rekening geopend bij DeGiro.Ik ben 30 jaar.

  Ik wil beleggen in:
  1. VWRL / IE00B3RBWM25
  2. DBZB / LU0378818131

  Nu komen de beginnersvragen:
  1. VWRL / IE00B3RBWM25 is momenteel (bij het schrijven van dit bericht) €95,39 en DBZB / LU0378818131
  is momenteel €237,76. Bij DeGiro kan je geen halve aandelen kopen las ik. Ik heb je tool gebruikt en advies gelezen om je leeftijd als percentage te nemen voor de hoogte van de obligaties. Dus 70% VWRL en 30% DBZB.

  Vraag: Als ik 100eu per maand wil verdelen, hoe werkt dit dan precies? Ik kan voor die 100eu toch maar 1 VWRL kopen? Zou je uitleg kunnen geven hoe die 70-30 verdeling werkt in deze situatie?

  2. Is het verstandiger om per jaar €1200 in 1x te beleggen of periodiek (maandelijks) €100? En ook hier de vraag, hoe werkt die verdeling dan precies?

  Een verwijzing naar de artikelen waar ik de antwoorden kan vinden of andere bronnen zou ook al heel fijn zijn.

  Bedankt !

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je zou maandelijks een VWRL kunnen kopen en het geld dat je in DBZB wilt beleggen kunnen opsparen en inleggen zodra je na een aantal maanden genoeg hebt verzameld.

   Ik beleg tegenwoordig niet meer in DBZB maar houd het stabiele deel van mijn portefeuille aan in spaargeld/deposito’s. Dat zou je ook kunnen overwegen. Zie deze post voor een vergelijk tussen spaargeld en obligaties.