Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen 18


beleggen voor beginners

Een tijdje geleden kreeg ik via de mail een aantal vragen:

 • Hoe werkt beleggen?
 • Wat is een aandeel? Krijg je dan rente of zo?
 • Kun je eens uitleggen hoe beleggen voor beginners werkt?

In deze post zal ik op deze vragen ingaan, zodat beginnen met beleggen wellicht gemakkelijker wordt. Ook zal ik aangeven waar je op deze site aanvullende informatie over bepaalde onderwerpen kunt vinden wanneer je wilt leren beleggen.

Beleggen voor beginners

Als je gaat beleggen moet je een keuze maken hoe je wilt beginnen met beleggen. Je kunt je geld bijvoorbeeld inleggen op een spaarrekening of een deposito. Ook kun je rente krijgen op je geld door het uit te lenen via crowdfunding. Een andere manier van beleggen is bijvoorbeeld een woning aanschaffen en die gaan verhuren. Dit zijn maar een paar voorbeelden hoe je kunt beginnen met beleggen.

Een erg populaire manier van beleggen waar ik in deze post op inga is beleggen in aandelen of obligaties.

Beginnen met beleggen op deze manier vinden veel mensen die er nog geen ervaring mee hebben best wel een stap. Maar tegenwoordig is beleggen in aandelen of obligaties eigenlijk heel laagdrempelig en eenvoudig geworden. Leren beleggen is niet zo moeilijk meer en veel eenvoudiger dan een jaar of 10-20 geleden.

Allereerst zal ik eens uitleggen wat een aandeel en een obligatie zijn.

Wat is een aandeel?

Een aandeel in een bedrijf is een waardepapier dat een aantal rechten geeft met betrekking tot het bedrijf. Je bent een beetje mede eigenaar geworden van het bedrijf. Je mag bijvoorbeeld via de aandeelhoudersvergadering meebeslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf. En je hebt ook recht op een deel van de winst van het bedrijf, vaak uitgekeerd in de vorm van dividend. Een aandeel geeft geen rente.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een bewijs dat bijvoorbeeld een overheid of een bedrijf een schuld aan de eigenaar van de obligatie heeft. Deze schuld is ontstaan doordat de obligatiehouder een lening aan de overheid of het bedrijf heeft gegeven.

Als een overheid of een bedrijf geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd betaalt de uitgever van de obligatie de schuld terug aan degene die de obligatie in bezit heeft.

Tijdens de looptijd ontvangt de eigenaar van de obligatie rente over de schuld. Als een obligatie een looptijd heeft van meerdere jaren, ontvangt de eigenaar van de obligatie meestal jaarlijks een rentevergoeding.

Aandelen kopen – hoe doe je dat?

Aandelen en obligaties zijn voorbeelden van zogenaamde effecten. Veel aandelen en obligaties kun je kopen of verkopen op een effectenbeurs. Daarvoor moet het aandeel of de obligatie genoteerd staan aan die effectenbeurs. Bekende effectenbeurzen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs en de effectenbeurs van New York.

Een aandeel of obligatie staat genoteerd op de effectenbeurs tegen een bepaalde koers. Dat is het bedrag waarvoor je het aandeel kunt aan- of verkopen. Als het bedrijf in waarde stijgt zie je dat bijvoorbeeld terug in de koers van het aandeel.

De handel op effectenbeurzen gebeurt tegenwoordig vooral elektronisch en digitaal. Je hoeft niet zelf naar Amsterdam of New York te reizen om daar te gaan beleggen.

Beleggen op de effectenbeurs kun je doen via een zogenaamde broker. Vaak is je huisbank een broker. Daarnaast heb je in Nederland ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals DeGiro, Binck en Lynx.

Beginnen met beleggen – welke aandelen kopen?

Wanneer je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen in losse aandelen of obligaties. Je zult dan moeten bepalen welk bedrijf of welke bedrijven je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een los aandeel Apple kopen.

Het is echter vrijwel onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het relatief goed zal gaan doen dan is dat op dat moment al in de koers van het aandeel verwerkt. En er zijn veel onvoorspelbare aspecten die invloed op de koers kunnen hebben, waardoor het vooral gokken is welk aandeel het goed zal doen.

Het meeste rendement wordt met name behaald door degenen die simpelweg goed gespreid tegen lage kosten beleggen. Het liefst wereldwijd gespreid, zodat je minimaal afhankelijk van bent van regionale ups en downs, bijvoorbeeld ten gevolge van politieke ontwikkelingen.

Beleggen in indexfondsen

Wanneer je gaat beginnen met beleggen kun je er ook voor kiezen om in één keer in duizenden bedrijven te beleggen. Daar heb je geen grote som geld voor nodig. Dit kan al voor een paar tientjes. Je kunt dit simpelweg doen door een beleggingsfonds te kopen waar veel aandelen in vertegenwoordigd zijn. Een indexfonds is hier een voorbeeld van.

Een indexfonds dat de AEX index volgt heeft de 25 aandelen waaruit de AEX index bestaat in het fonds zitten. De AEX index vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Amsterdam. De AEX is echter wel een relatief kleine index.

Een al wat grotere index is de bekende S&P500 index. Deze bevat de 500 grootste bedrijven uit de VS. Het koersverloop van deze index over de afgelopen decennia ziet er zo uit:

sp500

Op korte termijn laat ze flinke schommelingen zien, op lange termijn een gestage stijging.

Er zijn ook indexen waar alle grotere bedrijven in de wereld in vertegenwoordigd zijn. In een indexfonds dat een dergelijke index volgt zitten dan aandelen van duizenden bedrijven.

Ik heb twee van dergelijke indexfondsen in mijn portefeuille en beleg daarmee moeiteloos in duizenden van de meest succesvolle bedrijven in de wereld. Ik beleg in deze twee aandelen indexfondsen:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Voordelen indexfondsen

Een voordeel van beleggen in indexfondsen is dat je tegen lage kosten heel eenvoudig een goed gespreide belegging realiseert. Goede spreiding is nodig om je risico te minimaliseren. Wanneer één bedrijf slecht presteert en jij hebt daar aandelen in, dan kun je daar flink last van hebben. Wanneer dat bedrijf samen met duizenden andere bedrijven in je indexfonds zit heb je daar nauwelijks last van.

Een ander voordeel van beleggen in indexfondsen is dat je geen verstand meer hoeft te hebben van markten en bedrijven om te beginnen met beleggen.

Nog een groot voordeel van het aanhouden van een indexfonds is dat slecht presterende bedrijven in de index automatisch vervangen worden door goed presterende bedrijven. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Als laatste voordeel noem ik de lage kosten die indexfondsen met zich meebrengen. Lage kosten zijn nodig om een goed rendement op je beleggingen te maken. Losse aandelen kopen is vrijwel altijd duurder dan een indexfonds kopen vanwege de hogere transactiekosten.

Populariteit indexfondsen

In de Verenigde Staten zijn indexfondsen al wat langer populair.  Daar is ruim 5.000 miljard dollar belegd in indexfondsen. In Europa zijn ze de laatste jaren ook sterk in opkomst en is ondertussen ruim 1.000 miljard dollar belegd in indexfondsen. In 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

Aanbieders indexfondsen

Indexfondsen worden aangeboden door zogenaamde fondshuizen. Vanguard is een van de grootste aanbieders van indexfondsen ter wereld met een belegd vermogen van 4.000 miljard dollar. iShares is ook een bekende aanbieder. Vanguard is tevens het fondshuis dat het hardste groeit in de wereld. Volgens ramingen was de instroom in Vanguard fondsen het afgelopen jaar 289 miljard dollar.

Ik heb uitsluitend indexfondsen in mijn portefeuille. De twee eerder genoemde aandelen indexfondsen van Vanguard en daarnaast 2 obligatie indexfondsen van iShares:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Ik word zo nauwelijks geraakt door het slecht presteren van een los bedrijf. Met deze portefeuille maak ik al jaren gemiddeld 6-7% netto rendement (wat uiteraard geen garantie is dat ik dat in de toekomst zal blijven doen).

Ik zal nu uitleggen waarom ik naast aandelen indexfondsen ook obligatie indexfondsen in mijn portefeuille heb.

Risico’s beleggen

Met een belegging in aandelen loop je op de korte termijn meer risico dan met een belegging in obligaties. Aandelen kunnen plotseling tientallen procenten in waarde dalen. Obligaties fluctueren veel minder in waarde en geven dus stabiliteit en veiligheid. Op de langere termijn geven aandelen als beloning echter meer rendement voor het genomen risico.

De verhouding waarin je aandelen en obligaties in je portefeuille neemt wordt met name bepaald door hoe lang je de beleggingen aan wilt houden (je beleggingshorizon) en je risicobereidheid.

Je beleggingshorizon bepaalt hoeveel risico je kunt nemen. Hoe langer je beleggingshorizon hoe meer risico je kunt nemen.

Maar het gaat niet alleen om het risico dat je kunt nemen maar ook om hoeveel risico je wilt nemen. Oftewel wat is het maximaal acceptabele verlies onder slechte beursomstandigheden dat je kunt lopen zonder in paniek aandelen te gaan verkopen. Dat wordt je risicobereidheid genoemd.

Voor een beginner is het wellicht wel verstandig wat minder risico te nemen dan voor een gevorderde belegger. Een beginner weet namelijk nog niet hoe hij of zij op een forse beursdaling zal reageren. Zoals gezegd, de kunst is om dan niet je beleggingen te verkopen. Je moet dan juist obligaties verkopen en aandelen bijkopen zodat je weer op je vooraf vastgestelde verhouding aandelen/obligaties uitkomt. Zie de post over herbalanceren voor meer uitleg.

Ik hanteer als vuistregel dat ik evenveel obligaties in mijn portefeuille wil hebben als mijn leeftijd. Iemand die 30 jaar oud is zou dan dus 30% obligaties in zijn portefeuille moeten hebben. Deze vuistregel is bedacht door John Bogle, een van de oprichters van Vanguard.

Gemakkelijk bepalen in welk fonds je moet inleggen

In de post Waar moet ik in beleggen? kun je eenvoudig met behulp van een interactief tooltje bepalen hoeveel je in welk fonds in moet leggen als je mijn beleggingsstrategie wilt volgen. Ook kun je eenvoudig bepalen hoe je je inleg moet verdelen als je defensiever of agressiever dan ik wilt beleggen. Hier kun je een afbeelding zien van dat tooltje:

waarin beleggen

Ook leg ik in die post uit hoe je zelf zo’n tooltje in excel kunt maken voor het geval je dat liever gebruikt.

Automatisch laten inleggen en herbalanceren

Als je het vervelend vindt om maandelijks zelf te bepalen waar je in moet beleggen kun je ook automatisch voor je laten inleggen. Dit kan niet bij DeGiro, maar wel bij bijvoorbeeld Meesman of Brand New Day.

Dit is wel duurder dan via DeGiro zelf beleggen. En daarmee kom ik op een belangrijk aspect van beleggen in aandelen en obligaties:

De kosten van beleggen

De kosten van beleggen bepalen voor het grootste deel je rendement op de lange termijn. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Beleggen kan tegenwoordig tegen buitengewoon lage kosten. Ik heb in een eerdere post vergeleken wat de kosten zijn van beleggen in de indexfondsen van mijn voorkeur via DeGiro, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO. Daarbij heb ik alle kosten in beeld gebracht waarmee je te maken krijgt. De grootbanken komen duidelijk als duurste uit de bus. Zie voor het vergelijk de post over de Goedkoopste broker.

Omdat DeGiro de goedkoopste broker bleek te zijn in dit vergelijk bij maandelijks inleggen beleg ik daar zelf. Mijn ervaringen met hen kun je vinden in de post DeGiro review – mijn ervaringen.

In de post over Beleggen via DeGiro leg ik stap voor stap met plaatjes uit hoe je daar een fonds kunt aanschaffen.

Wat is een goed moment om aandelen te kopen?

Als je wilt beginnen met beleggen, dan heb je de meestal de grootste opbrengst op de lange termijn wanneer je alles in één keer inlegt. Ook wanneer de beurzen ogenschijnlijk hoog staan is het meestal rendabeler op de lange termijn om wel te beleggen dan om af te wachten tot de beurs gedaald is. Een Engelstalig gezegde hierover luidt: time in the market beats timing the market. In de post Verkopen! Verkopen!! Verkopen? ga ik hier verder op in.

Time in the market beats timing the market Klik om te Tweeten

Als je ingelegd hebt is het verstandig er niet naar om te kijken. Dan kom je ook niet in de verleiding om te verkopen als de koersen dalen. En dat is de belangrijkste reden waardoor mensen verlies maken bij beleggen. Zoals eerder gezegd is de kunst om tijdens beursdalingen niet te verkopen maar te herbalanceren. Want na verkopen mis je vrijwel zeker het herstel dat altijd weer volgt.

Onafhankelijk van de stand van de koersen leg ik dan ook maandelijks in op mijn beleggingsrekening bij DeGiro.  Met 3 van mijn 4 fondsen heb ik daarbij geen transactiekosten omdat ze in de DeGiro Trackers Kernselectie zitten.

Beleggen voor beginners – ten slotte

Het is bij beginnen met beleggen van belang dat je snapt wat je aan het doen bent. Als je een belegging niet snapt kun je hem beter links laten liggen.

Wellicht kunnen de aangehaalde posts je op weg helpen om basiskennis op te bouwen over beleggen in aandelen en obligaties. Een hoogstwaarschijnlijk lucratieve bezigheid als je er verstandig mee omgaat!

Overweeg je te beginnen met beleggen? Wat voor vragen heb je daar nog bij? Of ben je ervaren belegger en heb jij nog tips voor mensen die willen beginnen met beleggen?

 

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? En het FOB huishoudboekje kado?

Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 1.777 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. 

 

 


Geef een reactie

18 gedachten over “Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen

 • erik

  Hoi Mr FOB, ik geniet van je blogs en leer er veel van!

  Wat betreft de Vanguard aandelen (ruim een maand geleden ingestapt) viel de afgelopen periode wat tegen. Je advies was waardevol en naar mijn verwachting zeker op de lange termijn, ik had echter geen rekening gehouden met de tegenwind ten gevolge van de Euro/Dollar koers. Was een goed leerpuntje voor mij.

  Overigens ook wat bitcoins gekocht en die hebben een prettige pleister op de wond gegeven van 100% rendement in 2 maanden (over risicovol beleggen gesproken 😉 ).

 • FireMe

  Duidelijke uitleg, dank je! Ik sluit me aan bij de tip om vooral niet dagelijks de koers te checken, daar wordt je vanzelf gek van. Het timen van aankopen lukt maar zelden en is leuk voor de korte termijn. Hoeveel jaar beleg je al in de genoemde indexfondsen, heb je al grote dips meegemaakt, en hoe voelde je je daarbij?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!
   Ik beleg al tientallen jaren. Eerst in losse aandelen, daarna in actief beheerde beleggingsfondsen. En sinds een vijftal jaren nog uitsluitend in indexfondsen. Mijn rendementen zijn daarmee flink omhoog gegaan door lagere kosten en betere spreiding.
   Ik heb de beurscrach van 2008 in vol ornaat meegemaakt en via de harde weg geleerd dat ik de markt niet kan timen en dat ik deels in obligaties wil zitten.

 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Een zeer duidelijke uitleg MR FOB. Eén vraag blijft voor mij nog open staan: Hoe zit het met de dividend/rente van de in jouw overzicht genoemde aandelen/obligatie fondsen? Worden deze periodiek uitgekeerd of automatisch herbelegd waardoor je hoeveelheid aandelen/obligaties automatisch stijgen?

 • gerard

  Over de keus van je index fondsen vraag ik af of het slim is om die in dollars aan te houden. Je hebt nu nog een extra risico in de dollar / euro koers. Zijn er ook die met dezelfde strategie in euro, liefst ook in de kernselectie bij DEGIRO.

 • Sabey

  Hallo Mr FOB

  Ik heb paar vragen.

  1 – Ik wil met 1000 Euro beginnen met beleggen. En elke 4 maanden 200 Euro inleggen op de fonds die slechtste doet.
  Ik wil indexfondsen kopen die jij ook hebt.

  Mijn Verdeling is 60% Aandelen / 40 % Obligaties ( Ik ben 32 jaar. )

  VXUS: US9219097683 – 300 Euro
  VTI: US9229087690 – 300 Euro
  IEAC: IE00B3F81R35 – 250 Euro
  IEGA: IE00B4WXJJ64 – 150 Euro (Met transactiekosten)

  Is de verdeling goed? Verstandig? ( Ik wil verstandig beginnen dus niet vol op aandelen. Ik heb genoeg tijd)

  2 – Deze indexfondsen zijn inderdaad in lange temijn rendabel.
  Waarom heb jij 4 gekozen maar niet meer? I.v.m kernselectie? (transactie kosten)
  Kan ik niet beter nog goed presteerde indexfondsen toevogen die onder kernselectie vallen?

  3 – Wat denk jij van onderstaande indexfondsen? Vooral de ROBO. ROBO is volgens mij in lange termijn beter gedaan dan VXUS VTI ?
  Welke indexfondsen kan ik nog bij toevoegen aan mijn portfoliueu? Of is dat niet verstandig?

  ASN Aandelenfonds
  Think Sustainable World UCITS ETF
  Think THINK GLOBAL EQ.
  ROBO Global Robotics&Automation ETF
  Kempel Global High Dividend

  4 – Waarom beleggen mensen niet op giga grote bedrijven zoals Google, Facebook, Shell, Mercedes ?
  Die maken toch altijd winst?

  5 – Ken jij Elon Maks? De oprichter van SpaceX. Dit soort bedrijven zijn toch de toekomst?
  Is het niet verstandig om te beleggen op dit soort bedrijven?

  6 – Ik wil nog niet actief beleggen maar… Stel maar voor over 2 jaar ga ik beleggen op een indexfonds dat ik denk van die zal het goed doen. En ik krijg binnen een jaar 5% dividend. En ga verkopen en dan heb ik ook winst gemaakt toch? Is dat niet verstandig? Als ik een indexfonds koop dan wil/kan ik zowiezo 1 jaar wachten. Dus ik ga niet binnen 2 maanden verkopen tenjzij dat ik meer dan 30% dividend krijg. Of is dit meeste fout die beleggers maken? Als ik rekenin houd met kernselectie ( transactie kosten) dan is toch geen probleem?

  Indexfondsen van VXUS VTI IEAC en IEGA ga ik minimaal 20 jaar niet verkopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap dat het verleidelijk is aandelen of indexfondsen te selecteren waarvan je verwacht dat die het beter dan de markt als geheel gaan doen. Maar dit is vrijwel onmogelijk. De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt.

   @1: Je ratio aandelen/obligaties is afhankelijk van je persoonlijke risicotolerantie. Dus als jij je hier goed bij voelt is het goed. Kun je alleen zelf bepalen.

   @2: De Amerikanen zeggen wel eens: KISS. Keep It Simple Stupid, oftewel hou het zo eenvoudig mogelijk. Dat is wat ik doe tegen minimale kosten. Meer fondsen voegen niets toe, want ik heb de wereldwijde spreiding die ik wil.

   @3: Ik doe niet aan sectorbeleggen, zie punt 2

   @4: Die maken een significant deel uit van VTI en VXUS, dus daar beleg je via die fondsen in. In een los bedrijf beleggen doe ik niet, denk maar aan het dieselschandaal van Volkswagen waarom dat riskant is.

   @5: Tesla van Elon Musk zit ook in VTI

   @6: Ik doe niet aan “stock picking” en “market timing” om dezelfde reden als genoemd onder 1: De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt

   Succes!