Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen 58


beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners is tegenwoordig niet moeilijk meer. Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen is voor iedereen bereikbaar. En dit leverde de afgelopen decennia relatief hoge rendementen op van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar

Via brokers als DeGiro kun je vandaag de dag zonder transactiekosten al wereldwijd gespreid beleggen in meer dan 3000 aandelen door te beleggen in één enkel indexfonds.

Ik zal in deze post uitleggen wat een indexfonds is, hoe aandelen en obligaties werken en wat een broker is. Ook ga ik in op de risico’s van beleggen. Ik zal uitleggen hoe je een indexfonds, aandeel of obligatie kunt aanschaffen.

Zo kan beginnen met beleggen wellicht gemakkelijker worden. Ook zal ik aangeven waar je op deze site aanvullende informatie over bepaalde onderwerpen kunt vinden wanneer je wilt leren beleggen.

Beleggen voor beginners

Als je gaat beleggen moet je een keuze maken hoe je wilt beginnen met beleggen. Je kunt je geld bijvoorbeeld inleggen op een spaarrekening of een deposito. Ook kun je rente krijgen op je geld door het uit te lenen via crowdfunding. Een andere manier van beleggen is bijvoorbeeld een woning aanschaffen en die gaan verhuren. Dit zijn maar een paar voorbeelden hoe je kunt beginnen met beleggen.

Een erg populaire manier van beleggen waar ik in deze post op inga is beleggen in aandelen of obligaties.

Beginnen met beleggen op deze manier vinden veel mensen die er nog geen ervaring mee hebben best wel een stap. Maar tegenwoordig is beleggen in aandelen of obligaties eigenlijk heel laagdrempelig en eenvoudig geworden. Leren beleggen is niet zo moeilijk meer en veel eenvoudiger dan een jaar of 10-20 geleden.

Allereerst zal ik eens uitleggen wat een aandeel en een obligatie zijn.

Wat is een aandeel?

Een aandeel in een bedrijf is een waardepapier dat een aantal rechten geeft met betrekking tot het bedrijf. Je bent een beetje mede eigenaar geworden van het bedrijf. Je mag bijvoorbeeld via de aandeelhoudersvergadering meebeslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf. En je hebt ook recht op een deel van de winst van het bedrijf, vaak uitgekeerd in de vorm van dividend. Een aandeel geeft geen rente.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een bewijs dat bijvoorbeeld een overheid of een bedrijf een schuld aan de eigenaar van de obligatie heeft. Deze schuld is ontstaan doordat de obligatiehouder een lening aan de overheid of het bedrijf heeft gegeven.

Als een overheid of een bedrijf geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen.

Een obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd betaalt de uitgever van de obligatie de schuld terug aan degene die de obligatie in bezit heeft.

Tijdens de looptijd ontvangt de eigenaar van de obligatie rente over de schuld. Als een obligatie een looptijd heeft van meerdere jaren, ontvangt de eigenaar van de obligatie meestal jaarlijks een rentevergoeding.

Aandelen kopen – hoe doe je dat?

Aandelen en obligaties zijn voorbeelden van zogenaamde effecten. Veel aandelen en obligaties kun je kopen of verkopen op een effectenbeurs. Daarvoor moet het aandeel of de obligatie genoteerd staan aan die effectenbeurs. Bekende effectenbeurzen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs en de effectenbeurs van New York.

Een aandeel of obligatie staat genoteerd op de effectenbeurs tegen een bepaalde koers. Dat is het bedrag waarvoor je het aandeel kunt aan- of verkopen. Als het bedrijf in waarde stijgt zie je dat bijvoorbeeld terug in de koers van het aandeel.

De handel op effectenbeurzen gebeurt tegenwoordig vooral elektronisch en digitaal. Je hoeft niet zelf naar Amsterdam of New York te reizen om daar te gaan beleggen.

Beleggen op de effectenbeurs kun je doen via een zogenaamde broker. Vaak is je huisbank een broker. Daarnaast heb je in Nederland ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals DeGiro, Binck en Lynx.

Beginnen met beleggen – welke aandelen kopen?

Wanneer je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen in losse aandelen of obligaties. Je zult dan moeten bepalen welk bedrijf of welke bedrijven je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een los aandeel Apple kopen.

Het is echter vrijwel onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het relatief goed zal gaan doen dan is dat op dat moment al in de koers van het aandeel verwerkt. En er zijn veel onvoorspelbare aspecten die invloed op de koers kunnen hebben, waardoor het vooral gokken is welk aandeel het goed zal doen.

Het meeste rendement wordt met name behaald door degenen die simpelweg goed gespreid tegen lage kosten beleggen. Het liefst wereldwijd gespreid, zodat je minimaal afhankelijk van bent van regionale ups en downs, bijvoorbeeld ten gevolge van politieke ontwikkelingen.

Beleggen in indexfondsen

Wanneer je gaat beginnen met beleggen kun je er ook voor kiezen om in één keer in duizenden bedrijven te beleggen. Daar heb je geen grote som geld voor nodig. Dit kan al voor een paar tientjes. Je kunt dit simpelweg doen door een beleggingsfonds te kopen waar veel aandelen in vertegenwoordigd zijn. Een indexfonds is hier een voorbeeld van.

Een indexfonds dat de AEX index volgt heeft de 25 aandelen waaruit de AEX index bestaat in het fonds zitten. De AEX index vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Amsterdam. De AEX is echter wel een relatief kleine index.

Een al wat grotere index is de bekende S&P500 index. Deze bevat de 500 grootste bedrijven uit de VS. Het koersverloop van deze index over de afgelopen decennia ziet er zo uit:

Beleggen voor beginners sp500

Op korte termijn laat ze flinke schommelingen zien, op lange termijn een gestage stijging.

Er zijn ook indexen waar alle grotere bedrijven in de wereld in vertegenwoordigd zijn. In een indexfonds dat een dergelijke index volgt zitten dan aandelen van duizenden bedrijven.

Ik heb twee van dergelijke indexfondsen in mijn portefeuille en beleg daarmee moeiteloos in duizenden van de meest succesvolle bedrijven in de wereld. Ik beleg in deze twee aandelen indexfondsen:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Sinds januari 2018 beleg ik in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Daarmee beleg ik via slechts één fonds in duizenden van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.

Voordelen indexfondsen

Een voordeel van beleggen in indexfondsen is dat je tegen lage kosten heel eenvoudig een goed gespreide belegging realiseert. Goede spreiding is nodig om je risico te minimaliseren. Wanneer één bedrijf slecht presteert en jij hebt daar aandelen in, dan kun je daar flink last van hebben. Wanneer dat bedrijf samen met duizenden andere bedrijven in je indexfonds zit heb je daar nauwelijks last van.

Een ander voordeel van beleggen in indexfondsen is dat je geen verstand meer hoeft te hebben van markten en bedrijven om te beginnen met beleggen.

Nog een groot voordeel van het aanhouden van een indexfonds is dat slecht presterende bedrijven in de index automatisch vervangen worden door goed presterende bedrijven. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Als laatste voordeel noem ik de lage kosten die indexfondsen met zich meebrengen. Lage kosten zijn nodig om een goed rendement op je beleggingen te maken. Losse aandelen kopen is vrijwel altijd duurder dan een indexfonds kopen vanwege de hogere transactiekosten.

Populariteit indexfondsen

In de Verenigde Staten zijn indexfondsen al wat langer populair.  Daar is ruim 5.000 miljard dollar belegd in indexfondsen. In Europa zijn ze de laatste jaren ook sterk in opkomst en is ondertussen ruim 1.000 miljard dollar belegd in indexfondsen. In 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

[bctt tweet=”Er is meer dan 6.000 miljard euro belegd in indexfondsen in de VS en Europa” username=”OpwegnaarFO”]

Aanbieders indexfondsen

Indexfondsen worden aangeboden door zogenaamde fondshuizen. Vanguard is een van de grootste aanbieders van indexfondsen ter wereld met een belegd vermogen van 4.000 miljard dollar. iShares is ook een bekende aanbieder. Vanguard is tevens het fondshuis dat het hardste groeit in de wereld. Volgens ramingen was de instroom in Vanguard fondsen het afgelopen jaar 289 miljard dollar.

Ik heb uitsluitend indexfondsen in mijn portefeuille. De twee eerder genoemde aandelen indexfondsen van Vanguard en daarnaast 2 obligatie indexfondsen van iShares:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Ik word zo nauwelijks geraakt door het slecht presteren van een los bedrijf. Met deze portefeuille maak ik al jaren gemiddeld 6-7% netto rendement (wat uiteraard geen garantie is dat ik dat in de toekomst zal blijven doen).

Ik zal nu uitleggen waarom ik naast aandelen indexfondsen ook obligatie indexfondsen in mijn portefeuille heb.

Risico’s beleggen

Met een belegging in aandelen loop je op de korte termijn meer risico dan met een belegging in obligaties. Aandelen kunnen plotseling tientallen procenten in waarde dalen. Obligaties fluctueren veel minder in waarde en geven dus stabiliteit en veiligheid. Op de langere termijn geven aandelen als beloning echter meer rendement voor het genomen risico.

De verhouding waarin je aandelen en obligaties in je portefeuille neemt wordt met name bepaald door hoe lang je de beleggingen aan wilt houden (je beleggingshorizon) en je risicobereidheid.

Je beleggingshorizon bepaalt hoeveel risico je kunt nemen. Hoe langer je beleggingshorizon hoe meer risico je kunt nemen.

Maar het gaat niet alleen om het risico dat je kunt nemen maar ook om hoeveel risico je wilt nemen. Oftewel wat is het maximaal acceptabele verlies onder slechte beursomstandigheden dat je kunt lopen zonder in paniek aandelen te gaan verkopen. Dat wordt je risicobereidheid genoemd.

Voor een beginner is het wellicht wel verstandig wat minder risico te nemen dan voor een gevorderde belegger. Een beginner weet namelijk nog niet hoe hij of zij op een forse beursdaling zal reageren. Zoals gezegd, de kunst is om dan niet je beleggingen te verkopen. Je moet dan juist obligaties verkopen en aandelen bijkopen zodat je weer op je vooraf vastgestelde verhouding aandelen/obligaties uitkomt. Zie de post over herbalanceren voor meer uitleg.

Ik hanteer als vuistregel dat ik evenveel obligaties in mijn portefeuille wil hebben als mijn leeftijd. Iemand die 30 jaar oud is zou dan dus 30% obligaties in zijn portefeuille moeten hebben. Deze vuistregel is bedacht door John Bogle, een van de oprichters van Vanguard.

Gemakkelijk bepalen in welk fonds je moet inleggen

In de post Waar moet ik in beleggen? kun je eenvoudig met behulp van een interactief tooltje bepalen hoeveel je in welk fonds in moet leggen als je mijn beleggingsstrategie wilt volgen. Ook kun je eenvoudig bepalen hoe je je inleg moet verdelen als je defensiever of agressiever dan ik wilt beleggen. Hier kun je een afbeelding zien van dat tooltje:

beleggen voor beginners tool

Ook leg ik in die post uit hoe je zelf zo’n tooltje in excel kunt maken voor het geval je dat liever gebruikt.

Sinds januari 2018 kun je het aangepaste tooltje gebruiken uit de post Beleggen per 2018 in indexfondsen.

Automatisch laten inleggen en herbalanceren

Als je het vervelend vindt om maandelijks zelf te bepalen waar je in moet beleggen kun je ook automatisch voor je laten inleggen. Dit kan niet bij DeGiro, maar wel bij bijvoorbeeld Meesman of Brand New Day.

Dit is wel duurder dan via DeGiro zelf beleggen. En daarmee kom ik op een belangrijk aspect van beleggen in aandelen en obligaties:

De kosten van beleggen

De kosten van beleggen bepalen voor het grootste deel je rendement op de lange termijn. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Beleggen kan tegenwoordig tegen buitengewoon lage kosten. Ik heb in een eerdere post vergeleken wat de kosten zijn van beleggen in de indexfondsen van mijn voorkeur via DeGiro, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO. Daarbij heb ik alle kosten in beeld gebracht waarmee je te maken krijgt. De grootbanken komen duidelijk als duurste uit de bus. Zie voor het vergelijk de post over de Goedkoopste broker.

Omdat DeGiro de goedkoopste broker bleek te zijn in dit vergelijk bij maandelijks inleggen beleg ik daar zelf.

Beginnen met beleggen DeGiro

Mijn ervaringen met hen kun je vinden in de post DeGiro review – mijn ervaringen.

In de post over Beleggen via DeGiro leg ik stap voor stap met plaatjes uit hoe je daar een fonds kunt aanschaffen.

Wat is een goed moment om aandelen te kopen?

Als je wilt beginnen met beleggen, dan heb je de meestal de grootste opbrengst op de lange termijn wanneer je alles in één keer inlegt. Ook wanneer de beurzen ogenschijnlijk hoog staan is het meestal rendabeler op de lange termijn om wel te beleggen dan om af te wachten tot de beurs gedaald is. Een Engelstalig gezegde hierover luidt: time in the market beats timing the market. In de post Verkopen! Verkopen!! Verkopen? ga ik hier verder op in.

[bctt tweet=”Time in the market beats timing the market” username=”OpwegnaarFO”]

Als je ingelegd hebt is het verstandig er niet naar om te kijken. Dan kom je ook niet in de verleiding om te verkopen als de koersen dalen. En dat is de belangrijkste reden waardoor mensen verlies maken bij beleggen. Zoals eerder gezegd is de kunst om tijdens beursdalingen niet te verkopen maar te herbalanceren. Want na verkopen mis je vrijwel zeker het herstel dat altijd weer volgt.

Onafhankelijk van de stand van de koersen leg ik dan ook maandelijks in op mijn beleggingsrekening bij DeGiro.  Met 3 van mijn 4 fondsen heb ik daarbij geen transactiekosten omdat ze in de DeGiro Trackers Kernselectie zitten.

Beleggen voor beginners – ten slotte

Het is bij beginnen met beleggen van belang dat je snapt wat je aan het doen bent. Als je een belegging niet snapt kun je hem beter links laten liggen.

Wellicht kunnen de aangehaalde posts je op weg helpen om basiskennis op te bouwen over beleggen in aandelen en obligaties. Een hoogstwaarschijnlijk lucratieve bezigheid als je er verstandig mee omgaat!

Overweeg je te beginnen met beleggen? Wat voor vragen heb je daar nog bij? Of ben je ervaren belegger en heb jij nog tips voor mensen die willen beginnen met beleggen?

 

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? En het FOB huishoudboekje kado?

Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 2.985 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. 

 

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

58 gedachten over “Beleggen voor beginners – tips bij beginnen met beleggen

 • erik

  Hoi Mr FOB, ik geniet van je blogs en leer er veel van!

  Wat betreft de Vanguard aandelen (ruim een maand geleden ingestapt) viel de afgelopen periode wat tegen. Je advies was waardevol en naar mijn verwachting zeker op de lange termijn, ik had echter geen rekening gehouden met de tegenwind ten gevolge van de Euro/Dollar koers. Was een goed leerpuntje voor mij.

  Overigens ook wat bitcoins gekocht en die hebben een prettige pleister op de wond gegeven van 100% rendement in 2 maanden (over risicovol beleggen gesproken 😉 ).

 • FireMe

  Duidelijke uitleg, dank je! Ik sluit me aan bij de tip om vooral niet dagelijks de koers te checken, daar wordt je vanzelf gek van. Het timen van aankopen lukt maar zelden en is leuk voor de korte termijn. Hoeveel jaar beleg je al in de genoemde indexfondsen, heb je al grote dips meegemaakt, en hoe voelde je je daarbij?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!
   Ik beleg al tientallen jaren. Eerst in losse aandelen, daarna in actief beheerde beleggingsfondsen. En sinds een vijftal jaren nog uitsluitend in indexfondsen. Mijn rendementen zijn daarmee flink omhoog gegaan door lagere kosten en betere spreiding.
   Ik heb de beurscrach van 2008 in vol ornaat meegemaakt en via de harde weg geleerd dat ik de markt niet kan timen en dat ik deels in obligaties wil zitten.

 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Een zeer duidelijke uitleg MR FOB. Eén vraag blijft voor mij nog open staan: Hoe zit het met de dividend/rente van de in jouw overzicht genoemde aandelen/obligatie fondsen? Worden deze periodiek uitgekeerd of automatisch herbelegd waardoor je hoeveelheid aandelen/obligaties automatisch stijgen?

 • gerard

  Over de keus van je index fondsen vraag ik af of het slim is om die in dollars aan te houden. Je hebt nu nog een extra risico in de dollar / euro koers. Zijn er ook die met dezelfde strategie in euro, liefst ook in de kernselectie bij DEGIRO.

 • Sabey

  Hallo Mr FOB

  Ik heb paar vragen.

  1 – Ik wil met 1000 Euro beginnen met beleggen. En elke 4 maanden 200 Euro inleggen op de fonds die slechtste doet.
  Ik wil indexfondsen kopen die jij ook hebt.

  Mijn Verdeling is 60% Aandelen / 40 % Obligaties ( Ik ben 32 jaar. )

  VXUS: US9219097683 – 300 Euro
  VTI: US9229087690 – 300 Euro
  IEAC: IE00B3F81R35 – 250 Euro
  IEGA: IE00B4WXJJ64 – 150 Euro (Met transactiekosten)

  Is de verdeling goed? Verstandig? ( Ik wil verstandig beginnen dus niet vol op aandelen. Ik heb genoeg tijd)

  2 – Deze indexfondsen zijn inderdaad in lange temijn rendabel.
  Waarom heb jij 4 gekozen maar niet meer? I.v.m kernselectie? (transactie kosten)
  Kan ik niet beter nog goed presteerde indexfondsen toevogen die onder kernselectie vallen?

  3 – Wat denk jij van onderstaande indexfondsen? Vooral de ROBO. ROBO is volgens mij in lange termijn beter gedaan dan VXUS VTI ?
  Welke indexfondsen kan ik nog bij toevoegen aan mijn portfoliueu? Of is dat niet verstandig?

  ASN Aandelenfonds
  Think Sustainable World UCITS ETF
  Think THINK GLOBAL EQ.
  ROBO Global Robotics&Automation ETF
  Kempel Global High Dividend

  4 – Waarom beleggen mensen niet op giga grote bedrijven zoals Google, Facebook, Shell, Mercedes ?
  Die maken toch altijd winst?

  5 – Ken jij Elon Maks? De oprichter van SpaceX. Dit soort bedrijven zijn toch de toekomst?
  Is het niet verstandig om te beleggen op dit soort bedrijven?

  6 – Ik wil nog niet actief beleggen maar… Stel maar voor over 2 jaar ga ik beleggen op een indexfonds dat ik denk van die zal het goed doen. En ik krijg binnen een jaar 5% dividend. En ga verkopen en dan heb ik ook winst gemaakt toch? Is dat niet verstandig? Als ik een indexfonds koop dan wil/kan ik zowiezo 1 jaar wachten. Dus ik ga niet binnen 2 maanden verkopen tenjzij dat ik meer dan 30% dividend krijg. Of is dit meeste fout die beleggers maken? Als ik rekenin houd met kernselectie ( transactie kosten) dan is toch geen probleem?

  Indexfondsen van VXUS VTI IEAC en IEGA ga ik minimaal 20 jaar niet verkopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap dat het verleidelijk is aandelen of indexfondsen te selecteren waarvan je verwacht dat die het beter dan de markt als geheel gaan doen. Maar dit is vrijwel onmogelijk. De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt.

   @1: Je ratio aandelen/obligaties is afhankelijk van je persoonlijke risicotolerantie. Dus als jij je hier goed bij voelt is het goed. Kun je alleen zelf bepalen.

   @2: De Amerikanen zeggen wel eens: KISS. Keep It Simple Stupid, oftewel hou het zo eenvoudig mogelijk. Dat is wat ik doe tegen minimale kosten. Meer fondsen voegen niets toe, want ik heb de wereldwijde spreiding die ik wil.

   @3: Ik doe niet aan sectorbeleggen, zie punt 2

   @4: Die maken een significant deel uit van VTI en VXUS, dus daar beleg je via die fondsen in. In een los bedrijf beleggen doe ik niet, denk maar aan het dieselschandaal van Volkswagen waarom dat riskant is.

   @5: Tesla van Elon Musk zit ook in VTI

   @6: Ik doe niet aan “stock picking” en “market timing” om dezelfde reden als genoemd onder 1: De kans dat je dan beter dan de markt presteert is klein, maar de kans dat je dan slechter dan de markt presteert is groot. Daarom volg ik de markt

   Succes!

 • Marco

  Super informatieve blog. Heb mij direct lid gemaakt om te volgen. Wel heb ik een wellicht ‘domme’ vraag, maar hoe kom ik erachter wat sterke dividend uitkerende aandelen zijn?
  Weet uit ervaring dat het wel loont om IPO’s in de gaten te houden en aan te kopen. Ook de trendwatchers enigszins volgen geeft goed weer wat de technologieën van de toekomst zullen zijn. Probleem blijft echter om bij deze technologieën de geschikte bedrijven te vinden. Alle tips zijn hier welkom.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, leuk dat je wat hebt aan de informatie!

   Mijn aanpak: ik volg geen trends en zoek niet naar hoge dividenden maar beleg simpelweg wereldwijd gespreid tegen de laagste kosten. Daarmee verwacht ik op lange termijn de grootste kans op een maximaal rendement te hebben. Ik heb dan ook geen idee wat sterke dividend uitkerende aandelen zijn.

 • Dirk

  Hoe kijk jij aan tegen het beginnen met beleggen op latere leeftijd? Hiermee bedoel ik als je tussen de 55-60 jaar bent en nog een beleggingshorizon voorziet van ongeveer 5-10 jaar.

  En als je zou beginnen op deze leeftijd zou je dan de verdeling aandelen/obligaties aanhouden volgens de regel van Bogle. In dit geval 40% aandelen / 60% obligaties??? Of eventueel iets meer/minder aandelen/obligaties naarmate het risico dat je wil nemen.

  Of zou je eerder voor een deposito kiezen? Of iets anders?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Met een dergelijke korte beleggingshorizon zou ik zelf niet meer dan 25% in aandelenfondsen beleggen en de rest in obligatiefondsen of een deposito. Zodra de beleggingshorizon onder de 5 jaar komt zou ik niet meer in aandelenfondsen beleggen. Ik versta onder beleggingshorizon dat je vanaf het einde van die horizon al het geld opmaakt in korte tijd, bijvoorbeeld binnen een jaar.

   Als je 55-60 jaar bent en over 5 tot 10 jaar gedurende meerdere jaren gebruik wilt maken van je geld heb je een langere beleggingshorizon dan 5 tot 10 jaar, in ieder geval voor een deel van je geld. Afhankelijk van in hoeveel jaar tijd je het geld wilt opmaken kun je je een groter deel in aandelenfondsen veroorloven, afhankelijk van je risicotolerantie.

 • Raphael

  Heel handig artikel!

  wat gebruikt u om uw portfolio te tracken? Ik ben zelf opzoek naar een programma/site om een beter overzicht te krijgen van het rendement op mijn portfolio, omdat de giro daar vrij weinig informatie over geeft.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Ik klop 1x per half jaar mijn portefeuille over in excel en zie dan wat ik aan verandering heb ten opzichte van mijn vorige invoer. Ik gebruik dus geen site of speciaal programma daarvoor.

 • Marco

  Ik gebruik een Duitse app: Finanzen100. Hier kun je diverse portefeuilles in aanleggen, inclusief de transactie kosten en aankoopkoers. Erg handig. Waarom een Duitse app… dat ik geen andere simpele app kon vinden….

 • Sophei

  You have enlightened apparently how to start investing. Really, a great work you have done for new bees in the field of investment. Thanks for sharing your deep knowledge with us.

 • Appeltje

  Ik wil beginnen met beleggen maar ik heb weinig vermogen. Is de strategie die jij gebruikt ook geschikt voor beleggen met kleine bedragen (bijv. €250) of is er dan een andere, betere strategie, zodat je in het begin wat grotere sprongen kunt maken? Ik wil wél beleggen voor de langere termijn. Ik begrijp natuurlijk wel dat je met grotere sprongen ook harder kunt vallen…. Ik zit er nog een beetje over te kraken…

 • Ralph

  Ik kan er wel mijn licht erop schijnen (extra meningen geven exra inzicht, wat altijd fijn is 😉 ).

  In princiepe is een goede beleggingsstrategie geschikt ongeacht het bedrag, dus als dit de strategie is waar je je veilig onder voelt is ook deze geschikt voor jou. Met beleggen is het zo dat de relatieve effectieviteit en je vermogen redelijk losgekoppelt zijn. Stel, je hebt een strategie, deze levert naar verwachting 4% rendement. Als je weinig geld hebt, levert dit 4% van weing geld op. Als je veel geld heb levert dit 4% van veel geld op.

  Met andere worden: beleggingsstrategiën kunnen je geld vermedigvuldigen met een quotient, maar om veel geld te krijgen hiermee, heb je eerst veel geld nodig.

  Verder, wat volgens mij een redelijke aanname is, is het volgende: Als jij met weinig geld grote sprongen kan maken, dan kan iemand anders met veel geld veel grotere sprongen maken. Dus een ‘easy money’ strategie bestaat eigenlijk niet. (Tenzij jij de eerste bent binnen een niche die met het goede idee komt en deze goed uitwerkt. Maar dan ben je waarschijnlijk niet meer aan het beleggen.) Aan de andere kant, doen wat de rest doet is over het algemeen redelijk veilig.

  Dus: Het kleine vermogen is denk ik ideaal om te beginnen met beleggen (er van uitgaande dat je het geld binnen 20 jaar niet nodig hebt): het zorgt ervoor dat je een beetje kan kijken en proberen hoe het werkt zonder dat je meteen fouten maaktdie veel geld kosten. Tegelijkertijd kun je werken aan je 50-80% spaarquota. Hiermee hou je elke maand meer geld over wat je beter en beter kan beleggen met door middel van de ervaring die je opdoet over tijd.

 • Appeltje

  Dank je wel voor het heldere antwoord! Ga ik inderdaad op deze manier beginnen, kan ik altijd nog kijken wat ik er verder mee ga doen als ik meer ervaring heb.

 • Sabey

  Hallo FOB. Ik ben al weken bezig met leren om verstandig te beleggen. Ik wil eind van dit jaar of begin van volgende jaar beginnen. Ik heb jouw portefeuille goed geanalyseerd.

  1- VTI doet het heel goed. Sinds 01/01/2016 is van 98.1 naar 132.1 gestegen!!!. Goed nieuws voor jou maar slecht nieuws voor de beginners! Maar ja, het is niet anders. Ik twijfel heel erg of het nu goed moment is om in te stappen. VTI zit nu echt op de top van de ijsberg. Omdat ik ongeveer 20-25 jaar deze ETF’s wil beleggen en erg gespreidde portefeuille is durf ik wel meer dan VXUS. In VTI zit top bedrijven zoals Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase & Co, Exxon Mobil, Bank of America. Ik mis nog paar bedrijven die ik heel graag wil zien zoals; Fanuc, Intel, Yakawa, IBM, Baudi… Zitten er in VTI? Daarnaast vind ik VTI een dure kandidaat op dit moment. Een vordeel is dat VTI in de kernselectie zit van De Giro. Zit VTI nog steeds in kernselectie? Mogen ze niet meer aanpassen?

  2- VXUS doet het ook goed maar als je naar afgelopen jaren kijkt, er zijn enorme dalingen geweest. Hier maak ik me beetje zorgen over. Ik zie VXUS geen stabiele ETF. Een ETF voor lange termijn (25 jaar) moet stabiel zijn en max shommelingen moeten niet meer dan 5% zijn. Ik zie bij VXUS van 2014 tot 2016 meer dan 10% daling. Er is geen stabiliteit. Ik ben benieuwd waarom dat jij deze ETF voor een lange termijn heb gekozen? Top bedrijven van VXUS; Samsung, Royal Dutch Shell, Nestle, Tencent, HSBC Holdings, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Novartis, Roche, Toyota, Unilever. Dit zijn prima bedrijven maar ik zie nog steeds geen enkele holdings of bedrijven van “industriele robotica” ( bedrijven van toekomst) zoals, fanuc, abb, kaku, yaskawa, omron enz… VXUS is net als VTI staat op dit moment top van de koers. De koers van beide ETF’s zijn beste positie ooit. Ik vind het eigenlijk slechte moment om in te stappen. Maar jaa straks daalt het niet meer.! Ik verwacht begin dit jaar min 2% daling van beide ETF. VXUS komt zowiezo terug naar 53. Dan wil ik pas instappen alhoewel dat posite ook een slechte timing vind.

  3- IEAC is een goei obligatie fonds met veel minder schommelingen. IEAC is ook veel stabiler dan paar andere obligatie fonds binnen kernselectie.

  4- IEGA ga ik niet doen i.v.m transactie kosten. Een obligatie fonds vind ik genoeg in mijn portefeuille. Ik kan altijd later instappen.

  Ik ga wel in VTI en VXUS beleggen maar wel op een goede moment. ( Jaa wanneer?) Naast VTI en VXUS wil ik ook nog op robotica sector ETF beleggen omdat ik robotica/automatesering heel belangrijk vind. En wat ik ook me beetje zorgen maak is dat sinds 2008 geen grote crash is geweest. Al bijna 8 jaar profiteren beleggers van hun vermogen op de beurs. 1998, 2001, 2008… weg de helft van je vermogen…. Ik heb een gevoel (dat zegt natuurlijk niks) dat binnen 3-5 jaar beursen enorm gaan dalen… Hoe lang gaat het nog goed? Of is dit een fabel/speculatie dat om de zoveel jaar beurs enorm gaat dalen? Beste moment om te beleggen is na de crach, dat weet ik. Daarom ga ik rustig beginnen en niet al met mijn spaar geld gaan beleggen.

  Groeten Sabey.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je zou op de site van Vanguard kunnen zoeken of daar staat welke bedrijven er precies allemaal in VTI zitten, dat weet ik zo niet. DeGiro is natuurlijk vrij fondsen toe te voegen of te verwijderen uit de kernselectie, geen idee of VTI erin blijft.

 • FireMe

  Het klinkt alsof je de markt wilt gaan timen, ik vind ook dat het allemaal erg hoog staat maar voor hetzelfde geld rendeert het volgend jaar nog op dezelfde manier door, je mist dan misschien wel >10% rendement. Je kunt langs de zijlijn blijven wachten maar instappen kun je nooit timen. Ik ben afgelopen augustus begonnen in deze fondsen en heb zojuist even gekeken: in deze periode is er al bijna 5% rendement gehaald op mijn inleg.

  Vooral als je kijkt naar VTI over een periode van 5 / 10 jaar zie je dat dit een continue groei is, hij blijft stijgen en natuurlijk zul je maanden/jaren hebben dat het minder performt, maar over langere periode gaat hij ALTIJD omhoog.

  Leuk leesvoer:

  http://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/
  http://jlcollinsnh.com/2012/04/15/stocks-part-1-theres-a-major-market-crash-coming-and-dr-lo-cant-save-you/
  http://jlcollinsnh.com/2012/04/19/stocks-part-ii-the-market-always-goes-up/

  En dan iets minder positief voor index-beleggers zoals wij; een bericht van Jack Bogle op CNBC gister:
  https://www.cnbc.com/2017/11/20/jack-bogles-5-bold-investment-predictions-for-2018-and-beyond.html

  En een stukje nuance: ik beleg op dit moment maandelijks een deel van mijn inkomen, daarnaast los ik extra af op mijn hypotheek omdat dit ons een fijn gevoel geeft. Ik heb wel besloten dat als de markt corrigeert (bijv >10%) dat ik mijn extra aflossingen stop zet en all-in ga.

 • Aart

  Hallo Mr. FOB, ik heb het probleem dat er soms geen LAAT-koersen worden weergegeven bij een indexfonds.
  Van DeGiro heb ik vernomen dat dat heeft te maken met de tijden waarop de beurs geopend is.

  Welk uur op de dag belegt u zelf iedere maand? Of gaat u hier anders mee om?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel.

   Een indexfonds verkoop je op dezelfde manier als dat je een indexfonds aankoopt. Alleen dan gebruik je niet de laatkoers maar de biedkoers uit de post die je aanhaalt en ga je eventueel met een paar stappen van een cent omlaag in plaats van omhoog.

   Ik ben groot voorstander van buy-and-hold, oftewel aankopen en dan aanhouden voor de lange termijn. Onafhankelijk van het beurssentiment. Is de post Verkopen! Verkopen!! Verkopen? wat je zoekt?

 • SG

  Bedankt voor je reactie!

  Ik had trouwens nog een vraag.

  Maar dividend/winst, wordt dat automatisch op je beleggingsrekening bijgeschreven of moet je daarvoor eerst (een aantal) aandelen/obligaties verkopen?

 • SG

  Bedankt!

  Het lijkt mij in deze tijd van economisch herstel niet slim om te gaan investeren in obligatiefondsen maar in aandelenfondsen.
  Ik zie de obligatiefondsen namelijk ook dalen, terwijl de aandelenfondsen aan het stijgen zijn.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Koersen van aandelen en obligaties zijn niet te voorspellen. Ik houd, onafhankelijk van beurssentiment, vast aan de verdeling aandelen/obligaties die hoort bij de hoeveelheid risico die ik wil lopen.

   • SG

    Klopt, je hebt zeker een punt maar het is een feit dat aandelen bij economisch voorspoed beter presteren en wanneer de economie in recessie komt de obligaties. Meestal werkt het bij die instrumenten net andersom, afhankelijk van het economisch klimaat.

 • Benjamin

  Hallo,

  Bedankt voor de heldere uitleg m.b.t. de indexfondsen, ik ben een stuk wijzer aan het worden op dit gebied dankzij uw blog.
  Nu heb ik echter nog wel een vraag:
  Ik wil graag uw strategie gaan volgen. Maar na wat onderzoek gedaan te hebben en gebeld te hebben met de giro ben ik erachter gekomen dat het nog niet mogelijk is om bijvoorbeeld in VXUS precies € 100,- per maand te beleggen. Zei bieden nu alleen nog de mogelijkheid om in hele aandelen te beleggen.
  Hoe houd u uw juiste verdeling in % goed als het te beleggen bedrag maandelijks anders is?
  Door er zo goed als mogelijk bij in de buurt te zitten?
  Ik hoop dat ik mijzelf duidelijk heb uitgedrukt. Best lastig om mijn gedachten helder op papier te krijgen.

  Met vriendelijke groet

  Ben

 • SG

  Je typte eerder dat je tijdens de economische crisis van 2009 het belang van staats- en bedrijfsobligaties hebt ervaren. Maar zijn die destijds dan ook daadwerkelijk, i.t.t. de aandelenfondsen, gestegen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ik me goed herinner zijn die koersen toen vrij vlak gebleven in plaats van te kelderen. Daarmee zouden die obligaties mijn portefeuille veel stabieler hebben gemaakt en me veel minder stress bezorgd hebben waardoor ik dan wellicht niet aandelen was gaan verkopen terwijl de koersen gedaald waren. Ook zou ik meer mogelijkheden gehad hebben om te herbalanceren. Ik had dan namelijk voldoende geld vrij kunnen maken om in aandelen te steken, welke sterk gedaald waren.

 • SG

  Ik zie het nut niet van zo’n obligatiefonds om eerlijk te zijn. Aangezien ze toch niet (of noemenswaardig) stijgen, kun je dat gedeelte van je vermogen beter beleggen op een (vrij opneembare) spaarrekening of een deposito. Die brengen tenminste nog wat op en vallen, tot 100.000 euro, onder het depositogarantiestelsel. Zo veel mogelijk weg blijven van de beurs is altijd beter lijkt mij.
  Offensief: aandelenfonds/losse aandelen en defensief: spaarrekening en/of deposito lijkt mij beter, maar dat is inderdaad een persoonlijke keuze.

 • SG

  Trouwens, ik had nog een vraag.
  Stel je koopt 1 aandeel voor €25. Kun je dit ook altijd ook terug zien bij je account bij DeGiro? Zo nee, wat raad je dan aan? Ergens opschrijven?

 • Martin

  Op 20-1 ben ik helemaal volgens de filosofie van mr FOB begonnen met beleggen in de fondsen VWRL, IEAC en IEAG. Ik ben met €1000,- begonnen. Helaas is mij 1000 euri nog maar 990 waard in 5 dagen. Ook heb ik het tooltje van hierboven gebruikt om de verhouding te bepalen. Tegen alle advies in kan ik het niet laten elke dag en soms zelfs meerdere keren per dag te kijken maar het is alleen de kleur rood die ik zie. En dat is geen fijn gevoel ondanks dat ik rationeel wel kan beredeneren dat ik het over een veel langere termijn moet bekijken. Ik neem aan dat een ieder van u dit al eens heeft meegemaakt en dat het bij velen van u nog wel eens om vele grotere bedragen gaat dan dat van mij. Het is dus wel duidelijk dat ik hier wel mee moet leren om te gaan en dat bijna net zo moeilijk is als je de bellegingsmaterie zelf eigen maken. Het scheelt wel dat ik het geld dat ik beleg “over” heb. Graag hoor ik eens van anderen hoe ze daar mee omgaan.
  Groeten Martin.

  • MrFireMe

   Gefeliciteerd met je eerste stappen 🙂 Ik herken het wel hoor, om die koersen regelmatig te checken. Je moet er wat vertrouwen in krijgen, stel voor jezelf een moment (bijv. iedere maand, wanneer je inlegt) en kijk er dan naar, het heeft bij mij ook een paar maanden geduurd voordat ik er niet meer bovenop zat.

 • Martin

  Bedankt, dat zal het zijn, vertrouwen. Maar dat gaat wat makkelijker met groene cijfers. Maar goed zag vandaag alweer eea groen kleuren. Kijk nu niet eerder weer als medio februari. Groeten Martin

 • investeren in diamant

  Ik vind investeren heel lastig moet ik zeggen. Je website maakt het gelukkig wat makkelijker. Ik heb de neiging om te investeren in het oudewetse goud of diamanten omdat je dat nog kan aanraken. Aandelen kan je niet aanraken… en als het bedrijf kapot gaat dan blijf je ook achter met lege handen. Hoe ga jij hiermee om?