Diverse lezers hebben me gevraagd over investeren in vastgoed te schrijven. Ik ben zelf echter geen ervaringsdeskundige in beleggen in vastgoed. Maar mijn collega-blogger Mr CF, van het blog Cheesy Finance, is dat wel. Hij bezit samen met zijn vrouw 4 verhuurde eenheden verdeeld over 2 panden, 1 uitstaande hypotheeklening (via Mogelijk.nl) en een achtergestelde lening. Ik ben dan ook blij dat hij een gastblog over investeren in vastgoed heeft geschreven! Aan hem het woord:
Inleiding Mr CF – investeren in vastgoed
Mr FOB heeft een duidelijke voorkeur voor beleggen in indexfondsen voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid, en terecht! Hij doet dat via DEGIRO. Het is een hele makkelijke en degelijke manier om financieel onafhankelijk te worden. Wij doen zelf ook gezellig mee aan indexbeleggen.
Lees ook: Beleggen in indexfondsen voor beginners
Echter, we hebben een nog grotere voorkeur voor cash-flow beleggingen. Ons portfolio bestaat dan ook grotendeels uit vastgoed en dividendaandelen. Het maandelijkse krijgen van geld uit verschillende inkomstenbronnen is voor ons mentaal erg prettig.
Tijdens een recente lunch in een park op een doordeweekse dinsdag (het hebben van geen baan heeft zo zijn voordelen!) gaf Mr FOB aan dat hij regelmatig vragen krijgt over investeren in vastgoed. Maar omdat hij zelf geen ervaring heeft, vroeg hij aan mij om een gastblog te schrijven. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen als vastgoedbelegger!
Hoe te beginnen met investeren in vastgoed?
Investeren in vastgoed vind ik leuk, soms spannend en het kan ook zeer lucratief zijn. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het meer tijd en energie kost (vooral aan het begin) dan (passief) indexbeleggen. Je kunt natuurlijk verschillende zaken uitbesteden, maar dit zal uiteindelijk je rendement drukken. Afhankelijk van wat je wilt en kunt, kan uitbesteden echter wel een slim idee zijn, vooral vanwege de belastingen. Later meer hierover, nu eerst een overzicht van de basis in vastgoed beleggen.
Wat is je doel en hoe ga je daar komen?
Voordat je begint moet jij je eerst afvragen waarom je wilt investeren in vastgoed. Doe je het voor de maandelijkse cash-flow? Ben je misschien meer geïnteresseerd in het flippen (kopen, opknappen en verkopen) van vastgoed? Of zie je het juist als een pensioen voorziening en wil je later (een) afbetaald(e) pand(en) bezitten om te kunnen verkopen om van te leven? Er zijn veel verschillende strategieën met vastgoed mogelijk, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.
Cash-flow
Stel je wilt graag vastgoed voor de cash-flow (zoals wij dat ook doen). Dan is de vraag wat voor vastgoed? Ga je voor woningen? Of juist commercieel/industrieel vastgoed? Of wil je juist land om te verpachten aan een boer of woningeigenaar?
Investeren in vastgoed met kleine bedragen
Misschien wil je investeren in vastgoed met kleine bedragen. Of wil je wel de lusten maar niet de lasten van vastgoed? Dan kan het handiger zijn om via een crowdfunding site of private lening indirect in vastgoed te investeren. Je kan ook vastgoedfondsen (lees: Real Estate Investment Trusts – REITs) kopen op de beurs die (maandelijks) dividend betalen.
Nog makkelijker is om indexfondsen te kopen die de vastgoedmarkt als geheel volgen (met bijbehorende spreidingsvoordelen). Er zijn heel veel manier om in vastgoed te beleggen (direct of indirect). Doe dus je huiswerk zodat je weet wat kan doen. Daarna is de keuze aan jou om te beginnen met investeren in vastgoed.
Vastgoed voor de verhuur
Echter, de manier die de meeste mensen aanspreekt (en waar de meeste vragen over komen bij Mr FOB) is het verhuren van vastgoed. En dan specifiek het verhuren van woonruimte. Dit is waar we verder naar zullen gaan kijken in de komende paragrafen.
Onderzoekspunten voorafgaand aan investeren in vastgoed
Je hebt dus net besloten om te gaan investeren in een appartement of huis voor de verhuur. Wat moet je dan allemaal uitzoeken? Hier zijn zaken waar je in ieder geval naar moet kijken:
- Wat is de normale vraagprijs in het gebied waar je wilt kopen (prijs per m2 woonruimte)?
- Wat is er zoal beschikbaar in de markt en waar ligt de vraag voor wat betreft verhuur?
- Wat zijn de huurprijzen in die buurt? Hiervoor kan je bijvoorbeeld kijken op sites als Pararius, Marktplaats, Funda, etc.
- Welke kosten komen op je af? Denk hierbij aan VvE, OZB, rioolheffing, waterschapsbelasting, verzekeringen (bv. rechtsbijstand), regulier (geiser) onderhoud, etc.
- Wat is de maximale hypotheek/lening die ik kan krijgen (vaak 70% van de marktwaarde in verhuurde staat, welk lager is dan de marktwaarde in niet-verhuurde staat)?
- Wat zijn de gangbare rentes die je hiervoor betaalt (hint, ongeveer 2-5% afhankelijk van voorwaarden, looptijd en “loan to value” (LTV) ratio).
- Wat zijn de kosten voor vastgoedbeheer? Als je al een baan hebt wil je waarschijnlijk jouw vermogen graag in Box 3 houden. Beheer uitbesteden is een van de makkelijkste eerste stappen om de belastingdienst met je mee te krijgen.
Als je de bovenstaande vragen globaal kunt beantwoorden ben je al een aardig eind op weg. Het kan echter even duren voordat je een goed beeld hebt van jouw specifieke deel van de vastgoedmarkt.
Bekijk een pand
Als je ooit een woning voor jezelf gekocht hebt, dan heb je waarschijnlijk erg naar woongenot gekeken. Doe dit niet voor een pand dat je wilt verhuren! Voor een pand voor de verhuur moet je namelijk heel anders gaan kijken. Je moet kijken vanuit rendementsoogpunt en vanuit de huurder(s). Maak eens een afspraak bij een makelaar en vraag jezelf het volgende af:
- Hoe groot is het risico op leegstand (waarschijnlijk laag in steden, hoger daarbuiten)?
- Hoeveel onderhoud zit eraan te komen voor het pand (kijk dus ook de VvE stukken na indien van toepassing)?
- Wat moet er eventueel gelijk vervangen worden voordat je gaat verhuren?
- Hoe goed is de wijk, en welke kant gaat deze op (ontwikkelingen in de buurt)?
- Hoe is het parkeren in de buurt, uitgaansleven, openbaar vervoer, etc. (locatie is heel belangrijk). Kortom hoe is de locatie en welk soort huurders spreekt dat aan?
- Is het handig om betere isolatie aan te brengen/ramen vervangen? Dit geeft je een hoger energielabel en dus puntentelling voor de verhuur (later meer hierover). Hiermee mag je een hogere huur vragen.
- Kun je meerwaarde creëren door een slaapkamer toe te voegen? Misschien is een upgrade van de keuken of badkamer handig (luxe kraan, doorgetrokken tegelwerk tot plafond in de badkamer, design radiator, etc.; wederom voor de verhuur-puntentelling).
Kleinere panden of appartementen
Probeer een goed beeld te krijgen van het werk dat nodig is om maximaal rendement uit je pand te halen. Het is vaak zo dat kleinere appartementen en woningen die verhuurd kunnen worden aan meerdere mensen het meeste rendement opleveren.
Investeren in vastgoed: kleinere appartementen en woningen die verhuurd kunnen worden aan meerdere mensen leveren meestal het meeste rendement op Share on X10-15 panden bekijken
Het komt zelden voor dat je bij je eerste pand gelijk succes boekt. Het is niet ongewoon om 10-15 of meer panden te bekijken voordat je het juiste gevonden hebt. Meer panden bekijken geeft je ook steeds meer inzichten. Je leert elke keer wel iets nieuws.
Neem ook eens een aannemer mee naar een (klus) pand, om sneller een offerte te krijgen. Of überhaupt om te kijken of ze tijd/zin hebben voor de klus waar je ze voor nodig zou hebben.
Overleg met vastgoedbeheerders en makelaars
In de huidige vastgoedmarkt is het vinden van panden behoorlijk lastig. Er is veel competitie en de prijzen zijn hoog. Dit maakt het vinden van een geschikt pand er niet makkelijker op. Kortom, ga eens praten met makelaars, vastgoedbeheerders en andere professionals in de vastgoed wereld. Laat weten dat je geïnteresseerd bent. Een netwerk is in deze tijd zeer belangrijk!
Ook goede aannemers en inspecteurs kunnen heel handig zijn om snel te kunnen schakelen. Kortom, zorg dat je een netwerk opbouwt! Heb je hier geen zin in? Dan zou ik wachten tot de volgende crisis voordat je begint met vastgoed, of je moet met relatief weinig rendement genoegen nemen.
Ga puntentellen!
Zorg er altijd voor dat je weet wat je voor huur mag vragen voor het pand. En dan heb ik het niet alleen over de huurprijs zoals die in de buurt zou gelden voor het pand. Het is niet onmogelijk dat de maximale huurprijs op basis van de puntentelling lager uit komt.
Mocht je teveel vragen, en je huurder gaat klagen bij de huurcommissie, dan heb je geen poot om op te staan. In zo’n geval zal je vaak, met terugwerkende kracht, al de teveel betaalde huur moeten terugbetalen. Ook is je rendement daarna een stuk minder goed. Weet dus wat je risico’s zijn bij de gekozen huurprijs (een goede vastgoedbeheerder zal je hier ook op wijzen; doet hij/zij dat niet, ga dan naar een ander!).
In de vrije sector (dus met puntentelling welke een huurprijs geeft van boven de €752), heb je geen problemen en kan je zelf de prijs bepalen op basis van wat de markt toelaat.
Financieren vastgoed
Waar veel mensen op stuklopen is het financieren van een huurwoning. Er zijn echter verschillende manieren om vastgoed te financieren. Een kort overzicht:
- Bancaire financiering. Kortom een vastgoed-hypotheek speciaal voor de verhuur. Deze kan je vaak het goedkoopst (2-3%) bij de grootbanken krijgen (lees Rabo, ING, etc.). Echter, deze partijen zijn nu juist hun portfolio’s aan het beperken door de bankenregels van Basel III. Hier ben je vaak beperkt tot een hypotheek voor 70% van de waarde van de woning in verhuurde staat.
- Specialistische banken. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld NIBC en RNHB. Deze partijen zijn duurder (3-5%), maar je kan soms wel hogere hypotheken krijgen (tot 80% van de marktwaarde van de woning). Ook Duitse banken willen nog wel eens bereid zijn om Nederlands vastgoed te financieren. Het vinden van de juiste tussenpersoon is nog wel eens een uitdaging.
- Er zijn tegenwoordig veel verschillende crowdfunding platforms, en sommige zijn speciaal voor vastgoed. Hier kan je tegen wederom nog hogere rentes (5-7%) vastgoed financieren. Soms tot wel 90 of 100% van de marktwaarde.
- Privaat kapitaal. Als je goed bent in netwerken dat is het mogelijk om privaat kapitaal te vinden. Dit is vaak handig om snel geld te vinden voor een koop. Hierbij leen je korte tijd tot 100% van de woning waarde, om deze later tegen gunstigere voorwaarden te herfinancieren. Deze tijdelijke leningen hebben vaak rentes op jaarbasis van 7-10%. Ook kun je tegenwoordig via online platforms hypotheken krijgen van private personen. Deze zijn dan vaak ook beperkt tot 70% van de marktwaarde. Hier betaal je dan vaak 6-7% voor.
Taxatie vastgoed
Om te weten hoeveel je kan financieren, moet je meestal een taxatie laten uitvoeren. Deze is duurder dan voor een gewone woning. Om de waarde in verhuurde staat te berekenen wordt vaak de jaarhuur genomen en vermenigvuldigd met een factor. Het probleem is dat die factor varieert per locatie en soms zelfs per taxateur. Globaal genomen zal deze factor tussen de 10-12 liggen. Dus voor een woning met een huurprijs van €800/maand, in de Randstad (zeg factor = 12), zou de waarde in verhuurde staat ongeveer €115.000 bedragen. Bij 70% financiering krijg je dus maximaal €80.500.
In het bovenstaande voorbeeld moet je dus nog steeds een flinke zak eigen geld meenemen om het pand te kunnen kopen. Voor het bovenstaande voorbeeld in de Randstad met een vraagprijs van €125.000, moet je zelf al gauw tussen de €50.000-55.000 meenemen. Je moet tenslotte de kosten koper nog betalen en het verschil tussen de koopprijs en het gefinancierde bedrag.
Exit Strategie
Belangrijk bij het kopen van vastgoed voor de verhuur is dat je ook een exit plan hebt. Je zal het pand op een gegeven moment weer moeten verkopen. Dit kan zijn omdat je iets anders hebt gevonden, je van het vermogen in het pand wil gaan leven, je financiële problemen hebt (denk een scheiding) en snel moet verkopen, of omdat je komt te overlijden en je erfgenamen er niet mee verder willen gaan. Hoe dan ook, koop nooit een vastgoed object dat je niet of heel moeilijk weer liquide kunt maken. Panden die lastig verkopen, zeker in crisis tijden, zijn bijvoorbeeld recreatiewoningen.
Investeren in vastgoed: eerste pand kopen
Als je een pand gevonden hebt, dan begint het pas echt spannend en interessant te worden. Eerst moet je de prijs uitonderhandelen met de verkoper. Wees hier echter streng voor jezelf, zet een maximum en blijf daar bij! Lukt het niet, dan moet je niet bang zijn om weg te lopen van de onderhandelingen. De verkoopprijs bepaalt uiteindelijk hoeveel rendement en winst je investering gaat opleveren. Koop dus nooit te duur!
Wanneer een prijs bepaald is kan het voorlopig koopcontract opgesteld worden. Dit kan via een makelaar, maar je kan dit ook zelf doen. Er zijn verschillende concept koopovereenkomsten te vinden op het internet. Bedenkt wel dat bij een gecompliceerde koop, van (bijvoorbeeld) meerder panden/reeds verhuurde eenheden, een ervaren makelaar/jurist erg handig kan zijn. Ga bewust om met je risico’s en weet wanneer je hulp moet inschakelen.
Zodra het koopcontract getekend is en de ontbindende voorwaarden afgehandeld zijn ga je samen met de verkoper naar de notaris. Hier laat je het pand overschrijven op jouw naam en laat je eventueel een hypotheek passeren.
Je bent nu eigenaar van een pand voor de verhuur!
Beginnen met verhuren
Je kan zelf gaan verhuren (let wel, dit wordt mogelijk gezien als inkomen in box 1 omdat je “arbeid” verricht). In dat geval moet je advertenties gaan plaatsen, mensen gaan rondleiden, selectie procedures gaan opzetten en mensen screenen. Dit kost veel tijd en als je dit niet dagelijks doet kan je je ook flink verslikken in een verkeerde huurder. Daarna moet je nog een huurcontract opstellen en tekenen, gevolgd door de sleutel overdracht en inspectie van de woning.
Dit kan je dus ook allemaal uitbesteden aan een vastgoedbeheerder. Deze vragen vaak 0,75-1 keer maand huur + BTW voor werving en selectie. Daarna zal je ongeveer 5-8% van de maandhuur betalen aan managementkosten. Hierbij zit dan administratie/ondersteuning verwerkt, en eventueel “technisch onderhoud” (lees: iemand die midden in de nacht de CV gaat bekijken als die het niet meer doet, maar jij krijgt dan nog steeds wel die rekening als er wat gedaan moet worden).
Wij zien het uitbesteden van vastgoedbeheer als handig i.v.m. belastingen en risicomanagement en doen dit ook bij al ons vastgoed.
Vastgoed management
Heb je een vastgoedmanager ingeschakeld, dan hoef je vrij weinig te doen. Vaak (en dit is afhankelijk van wat voor diensten je afneemt) is het niet meer dan alleen akkoord geven op de voorgestelde nieuwe huurders en het huurcontract tekenen.
Doe je je management zelf, dan zal je dus huurpenningen moeten innen. Je zal regelmatig een bezoek aan het pand moeten brengen voor een tussentijdse inspectie. Maar je bent dan dus zelf ook verantwoordelijk voor het opvolgen van te late betalingen. En eventueel het gerechtelijk traject als het echt verkeerd gaat. Het hebben van een rechtsbijstandsverzekering is dan ook zeker een must als je het zelf gaan beheren (het is trouwens ook aan te raden als je het management uitbesteedt).
Onderhoud vastgoed
Het is altijd verstandig om een onderhoudsplan op te stellen voor je pand. Dit geeft je de mogelijkheid om tijdig aannemers in te schakelen (om dus tijd te hebben om een goede offerte te regelen). Maar ook om te zorgen dat je voldoende cash hebt om het onderhoud te betalen.
Zelf doen is natuurlijk voordeliger, maar ook hier geldt weer dat je hierdoor gezien kan worden als “actieve eigenaar” en dat je dus belast kan worden in Box 1.
Let wel, de vastgoedbeheerder regelt vaak wel noodonderhoud. Maar hij/zij regelt niet je lange termijn onderhoud (hoewel je soms ook dit weer kunt uitbesteden, als je zelf bijvoorbeeld niet meer in Nederland woont). Je bent dus vaak zelf verantwoordelijk voor je vastgoed en het heeft zijn voordelen als je pand in goede staat verkeerd. Het levert meer geld op, staat vaak korter leeg bij wisselen van huurders en geeft minder kopzorgen. Ook het verbeteren van je pand wat betreft isolatie wordt steeds belangrijker, omdat energiezuinigheid steeds meer verrekend wordt in de huurprijs en de verkooprijs. Het verdient de aandacht om hier goed naar te kijken bij het kopen van je (eerste) vastgoed.
Heb jij ervaring met investeren in vastgoed? Zo ja, hoe bevalt je dat? Of heb je vragen aan Mr CF? Stel ze hieronder!
Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?
De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.
60 Reacties
Goedemorgen!
Leuk om te lezen.
Belangrijke factoren die meer impact hebben dan parkeren in de buurt etcetera zijn. Thans met name de fiscale omgeving en de toekomstige knoppen waar aan gedraaid zal gaan worden.
Als voorbeeld een huis waar je niet zelf in woont geeft een fiscale druk van 1,95/2.17% van de woz waarde …
Dat is een hele heftige druk op de inkomsten. Elk jaar gaat deze waarde die de grondslag vormt omhoog.
Zojuist heb ik iets 5maanden lang verbouwd tussen huurperiodes in. Geen huur maar wel deze belastingdruk. In mijn geval een appartement in een mooie stad in noord Holland zo’n 800,- per maand!
De vermogensrendementsheffing.
Daarnaast zijn de belastingen bij aankoop thans 10% van de aankoopprijs.
Conclusie onder huidig regime ( dat aangepast gaat worden) is dat als de cv nog stuk gaat er geen inkomen meer overblijft.
Uiteraard kunnen er wel Andere redenen zijn om een pand te hebben.. de exitwaarde, inflatie hedge, en ik dacht ook waar is nog een woning voor mijn kids later…
Een mooi weekend gewenst !
Interessant artikel.
Een vraag over de rechtsbijstandsverzekering: Heb je een tip welk bedrijf rechtsbijstandsverzekeringen heeft voor verhuurders? Bij onze (privé) rechtsbijstandsverzekering kunnen wij het niet meeverzekeren.
Alvast bedankt.
Hallo José,
Deze verzekeringen bestaan wel, maar je kan ze vaak alleen via een tussenpersoon afsluiten. De grote partijen voor consumenten verzekeringen doen hier vaak niet aan. Alpina.nl lijkt een optie te zijn, maar ik ben er alweer een tijdje uit en weet op dit moment geen andere partijen (of tussenpersonen) waar je kan aankloppen.
Succes met je zoektocht
Mr CF
Ik heb de rechtsbijstandverzekering via Vereniging Eigen Huis, hier zit een optionele module ‘Eigendom & Verhuur onroerend goed’ in –> https://www.eigenhuis.nl/diensten/verzekeringen/rechtsbijstandverzekering#aanvullende-modules
Ik vraag me af of deze strategie nog verstandig is gegeven de box 3 veranderingen, het puntenstelstel wat wordt opgetrokken tot 1100 euro en de overdrachtsbelasting. Wat is jullie visie hierop? Het leveragemodel met 25% EV en 75vv wordt met box3 keihard afgestraft, de overheid bepaald het rendement op de woning doordat zij het bedrag per punt vaststellen. Daarnaast is vastgoed nog te duur (hoge rente is nog niet doorgesijpeld voldoende).
Hallo Jan,
Heel valide punten en opmerkingen! Het wordt een heel stuk minder interessant om in vastgoed te investeren. Ik heb er laatst eens kort een stukje over geschreven: https://cheesyfinance.nl/blog/2022/12/18/dutch-real-estate-and-proposed-taxes/
Maar om wel wat te relativeren, elke vorm van vermogen gaat meer belast worden in Box 3, door het hogere forfairtaire rendement dat de belastdienst gebruikt. Maar vastgoed wordt inderdaad nog harder geraakt omdat schulden minder mogen worden afgetrokken en omdat de leegwaarderatio aangepast is (dus op papier meer vermogen in Box 3).
Voor de sociale huurwoningen en het hogere segment zijn dit de enige aanpassingen. Maar als je in het middenhuur gedeelte zit met je woning, dan gaat de toekomst heel erg pijn doen vrees ik.
Of het nog handig is om vastgoed te kopen? Dat hangt erg af van wat je wilt bereiken en hoeveel (totaal) rendement je wilt hebben (en of omdat je cashflow belangrijk vindt). De hogere rente gaan zeker nog druk uitoefenen op de vastgoedprijzen, zeker als deze nog verder omhoog gaat ivm inflatiebestrijding. Dus nu kopen is waarschijnlijk niet heel verstandig (zeker niet in combinatie met de andere beperkingen en bovengenoemde belastingdruk). Maar goed, mijn kristallenbol is wel vaker kapot 😉
Het kijken naar alternatieven, zoals REIT’s of REIT ETF’s zijn natuurlijk nog wel een mogelijkheid om indirect in vastgoed te investeren met beperkte risico’s. Participaties zou ik ver van weg blijven. Crowdfunding wordt ook risicovoller (afhankelijk van het soort pand en LTV), aangezien minder toekomstige inkomsten en hogere belastingdruk het risico op cashflow tekort ook doen groeien. Maar wat nu wijsheid is, ik weet het op dit moment zelf ook niet goed meer. Misschien maar gewoon weer indexfondsen gaan doen 😉
Via Google kwam ik op deze pagina terecht. Interessant en zeer compleet artikel waar de verschillende onderwerpen helder uiteen zijn geschreven. Ik krijg vaak vragen van beginnende vastgoedbeleggers waar ze alle informatie terug kunnen lezen. Dit is een mooi startpunt.
De constructie is in feite heel simple, je brengt eigen vermogen in om het verschil tussen de (maximale) beleggingshypotheek (of lening) te overbruggen om een vastgoed object te kopen. Voor deze hypotheek/lening betaal je natuurlijk rente, dit zijn extra kosten (en cash-flow) die je goed moet afzetten tegen het rendement van je object. Er is namelijk zowel een positief als negatief effect van het gebruik van een hefboom. Als je namelijk minder rendement maakt op je object dan de rente die je betaald voor de lening, daalt je rendement op eigen vermogen. Dit is natuurlijk niet een situatie die je wilt hebben. Het wordt interessant als het rendement op het object hoger ligt dan die van je lening/hypotheek, in dit geval gaat je rendement op eigen vermogen juist om hoog. Weet wel, je hebt ook een groter risico! Als je door omstandigheden minder huurinkomsten hebt knalt je rendement op eigen vermogen ook heel hard naar benden (en kan negatief worden). Weet dus wat je doet en wat de risico’s zijn.
En wat betreft hoe je aan andermans geld komt? Kijk eens bij NIBC, RNHB, Mogelijk.nl, sameningeld,nl, geldvoorelkaar.nl, etc. Of ga netwerken en zoek private investeerders die je geld kunnen lenen.
Leuk ik ben een van de gene die geld verdient aan geld uitlenen via geldvoorelkaar en sameningeld
gem z’n 6% je moet wel flink meer verdienen met zelf huizen kopen en verhuren met alle moeite en zorgen!
koop gerust huizen ik mede investeer wel????
Je kan gewoon bij partijen als DAS rechtsbijstand terecht voor een rechtsbijstandverzekering specifiek voor verhuur van vastgoed. Laatste keer dat ik daar keek was het ongeveer €7-8 per maand per huurcontract. Zeker het overwegen waard!
Beste,
Interessant artikel. Ben zelf woningbezitter sinds 4 jaar. Druk aan het sparen voor een volgende woning. Heb gezien mijn inkomen nog ruimte over om een volgende hypotheek af te sluiten. Kom alleen nog net te kort om een volgende te kopen (pak hem beet 30.000). Wat is hierbij handig. Mijn huidige woning aflossen en zodoende meer leningsruimte creëren of het geld opzij leggen en later gebruiken om een volgend huis te kopen? Is het anderzijds mogelijk om via een externe partij deze som geld te lenen?
Het klinkt zo makkelijk, hefbomen door geld te maken op andermans geld. Ik heb hier wel vaker over gelezen, maar waar ik heel benieuwd naar ben is hoe je dit voor elkaar krijgt? Mag ik vragen hoe jij deze constructie inzet?
Sinds twee jaar zijn wij nu ook aan het beleggen in vastgoed en waar ik wel benieuwd naar ben is waar je een rechtsbijstandverzekering zou kunnen afsluiten die ook daadwerkelijk de juridische kosten dekt als er problemen zijn met huurders of buren. Ik begreep van mijn particuliere rechtsbijstand dat zij zich hier niet mengen. Waar heb jij je verzekerd?
Het hoogste rendement op eigen vermogen behaal je juist door te hefbomen en geld te maken op andermans geld, je cash on cash return heet dat ook wel. Als je snel wilt groeien zou ik juist voor een agressieve strategie kiezen en veel OPM (vreemd vermogen) gebruiken, dan over een paar jaar aflossen en herfinancieren en zo de LTV naar beneden brengen en het rendement omhoog..Wat is het juiste moment? 20 jaar geleden vonden ze het vastgoed ook duur en kijk nu…Wat kost het je om jarenlang huurrendement mis te lopen? Gewoon goed zoeken, off market deals vinden en onder de marktwaarde in proberen te komen van zogeheten gemotiveerde verkopers.
Dank voor dit interessante en zeer uitgebreide artikel! Toevallig overweeg ik zelf een pand te kopen, grotendeels met eigen geld. In mijn ogen haal je uiteindelijk het hoogste rendement als je zo snel mogelijk meerdere panden (grotendeels) met eigen vermogen kunt aanschaffen. De huurinkomsten dus constant herinvestering. Enerzijds wil je dus zo snel mogelijk beginnen, anderzijds twijfel ik of dit wel het juiste moment is. Want: zijn de huizenprijzen momenteel niet veel te hoog?
Ja dat kan. Een verhuurhypotheek is anders dan een consumentenhypotheek. Bij dat laatste kijkt men voornamelijk naar jouw inkomsten. Bij een vastgoedhypotheek kijkt men naar de waarde van het pand en wat deze op moet leveren bij verhuur. Meestal wordt er niet meer gekeken naar jouw inkomen. Je kan met een verhuurhypotheek ook minder financieren natuurlijk. Dus bij omzetten moet je consumentenhypotheek voldoende zijn afgelost om het te kunnen vervangen met een verhuurhypotheek (of je moet eigen geld inbrengen). Je HRA werkt in principe alleen bij een consumentenhypotheek. Maar ik weet niet hoe het zit als je een verhuurhypotheek zou nemen voor een pand dat je gedeeltelijk verhuurd en gedeeltelijk zelf bewoond. Mogelijk kan je dan je rente nog steeds aftrekken, maar dat zou je eens met een specialist moeten bespreken!
Het is momenteel moeilijk om een goed rendement te krijgen, vooral door de hoge prijzen en het relatief kleine aanbod. Maar onmogelijk is het niet en je zult wat creatiever moeten worden en er harder voor moeten werken (zo lang je maar niet “werkt” in ogen van de belastingdienst natuurlijk).
Ik weet niet precies waar je heen wilt met je laatste opmerking? Je kan je eigen woning natuurlijk verhuren (tijdelijk or via Airbnb), maar je hebt formeel wel toestemming nodig van je hypotheekverstrekker! Dit kan, ook in de huidige markt met hoge huren, best wel eens interessant zijn.
kan je trouwens een verhuur-hypotheek krijgen zonder eerst een eigen hypotheek te krijgen (met HRA)? of leidt dat tot juridische/fiscale problemen?
hi team cf, als ik jouw commentaar zo lees, is het niet echt de juiste tijd om een pand te kopen voor verhuur? waar zit dat in?
en hoe kijk je tegen een constructie aan van een pand kopen eventueel zelf er deels of niet in wonen (zelf bij mn ouders/vriendin) met deze huizenmarkt?
Hey Erik, wij houden ons netjes aan de regels en hebben alles via vastgoedbeheerders uitbesteed (en we hebben een aantal aannemers die we gebruiken voor het grotere onderhoud werk). Voor je rendement moet je wel naar het totaal plaatje blijven kijken, je belastingen hebben ook een flinke invloed op het totale eind rendement. De extra kosten die wij maakte om alles in Box 3 te krijgen en houden betaalde zich vanzelf terug doordat we het inkomen niet in Box 1 hoefde op te geven (en wij zijn ook gewoon “lui” en hebben geen zin om gebeld te worden midden in de nacht voor een niet werkende geiser of niet doorlopend toilet). Er zijn dus geen andere manier om de belastingdienst met je mee te krijgen, ander dan het vermeld staat in die link. Als je het rendement niet genoeg vindt voor het risico, dan moet je op zoek naar een andere belegging. Sterkte!
Hoi Team CF. Bedankt voor je reactie en het bijgevoegde artikel! Helemaal duidelijk hoe dit in elkaar zit. Door het beheer uit te besteden heb je de punten 1, 2 en 4 aardig afgedekt en kan je het goed verantwoorden. Hoe doe jij dat op dit moment? Ik heb hier wel interesse in om dit uit te laten besteden, maar ik wil wel mijn rendement zo hoog mogelijk houden. Of zijn er nog andere manieren om dit te doen en je aan de Belastingdienst kan verantwoorden dat je niet in Box 1 komt?
Wederom bedankt voor je antwoord!
Interessant artikel. Ik heb ooit op tv gezien dat een vrouw een woning verhuurde. Er brak brand uit en de woning is volledig verwoest. De verzekeraar betaald niks uit omdat geconstateerd is dat de bewoner er wiet kweekte. Dit valt niet onder de voorwaarden. Is verhuren dan nog wel verstandig?
Laat ik het zo zeggen, als je niet vaak genoeg je eigen vastgoed controleert/laat controleren op wat je huurders eruit spoken, dan kan je inderdaad flink nat gaan! Ook screening van huurder is zeer belangrijk. Maar goed, je kan niet alles voorkomen (en er zitten altijd rotte appels tussen). Dit is wel heer erg zuur (en ik weet ook niet of het helemaal rechtsgeldig is, te weinig kennis van de polis en de voorwaarden), maar hoort wel bij de risico’s van beleggen in vastgoed (al is de kans natuurlijk wel heel erg klein).
Dat gezegd hebbende, had je aandelen Enron, SNS of Imtech gekocht, dan had je nu ook (bijna) niks meer. Kortom, spreiding is key! Ook in vastgoed beleggen.
Als investeerder spreid ik graag mijn risico’s. Ik heb goede ervaringen met Geldvoorelkaar. Sinds kort heb ik geïnvesteerd in sameningeld.nl voor particulieren die in de stad panden kopen en verhuren.
Sameningeld is voor mij eens en nooit meer. Als zakelijke belegger moet je twee accounts maken. Bovendien vind ik de communicatie niet geweldig.
Sinds het FD bevestigde dat er een dip zit aan te komen in vastgoed ben ik helemaal klaar met sameningeld.nl
Als jij een eerste hypotheekrecht lening afsluit (tot zeg 70% LTV) dan is dat kans op problemen beperkt. Zelfs als de markt flink instort (lees 20% o.i.d.), dan nog is de kans groot dat jij al je geld eruit haalt als het mis gaat. En als je elke keer in de stress schiet als er in de krant staat dat het mis gaat met “de … markt”, dan investeer je ook nooit 😉
Sterkte in ieder geval met je (vastgoed) crowdfunding!
Aanvullend is het bij appartementen wel handig om goed te kijken in de splitsingsakte wat de bestemming van het te koop staande object is en om goed te kijken of er sprake is van een vve met een (goed) gevulde oorlogskas voor onderhoud. Wettelijk verplicht sinds 1 januari 2018
Zeker een goed punt om naar te kijken. Er zijn nog steeds heel veel slapende VvE’s zonder geld in kas! Dit zou eigenlijk niet meer mogen volgens die nieuwe regels en kan je mogelijk ook veel kosten als je gedwongen wordt om bij te storten. Dus inderdaad iets om goed uit te zoeken als je gaat kijken naar een woning.
Erg interessant artikel!
Nog niet iets waar ik nu mee bezig ben, maar wel iets waar ik nu al af en toe over nadenk om later te gaan doen (op het moment dat ik meer vermogen heb, en de markt wat gunstiger is voor de aankoop van een eerste appartement).
Ontzettend bedankt voor dit goede verhaal Kaas! Ik heb het artikel in de bookmarks gezet om er later nog eens naar te kunnen kijken. Erg interessant!
Graag gedaan B!
4 jaar geleden heb ik 3 appartementjes gekocht. Investering toen ongeveer € 270.000. Ik vraag een huur volgens het puntensysteem. Dus gemiddeld 670,- per maand. Kosten VVE, onderhoud, belasting eraf. opbrengst ongeveer 500,- per appartement. Gezien de investering toen is het een redelijk rendement, maar ik denk dat het bij de huidige huizenprijzen, de appartementen zouden nú zeker 420.000 moeten kosten, geen reeel rendement meer is.
Ik heb hier een rustig stabiel inkomen aan. Ik ben al wat ouder, werk niet meer en dankzij mijn flatjes red ik het goed. De waardevermeerdering is voor mij absoluut geen voordeel. De VRH wordt hierdoor steeds hoger.
(En ja, foute huurders heb ik ook een keer gehad, maar dat zie ik maar als een beginnersfout, dat zou me nu niet meer overkomen)
Je geeft aan dat je foute huurders als een beginnersfout ziet en dat je dit niet meer zal overkomen. Wat doe je nu zoal wat je toen niet deed waardoor je foute huurders voorkomt?
Lekker bezig Anne! En ik ben het met je eens dat door de huidige prijzen dit soort verhuur steeds minder interessant begint te worden qua rendement. Zeker als je alles ook nog beheerd wilt laten doen om het in Box 3 onder te kunnen brengen. Je zal in deze markt wat creatiever moeten worden om nog goed rendement te halen. Dit is waarom wij ook al een tijd geen nieuwe pand meer hebben gekocht en over gestapt zijn op (hypothecaire) vastgoed leningen.
Hoi Team CF, dank voor je reactie! Ik volg jullie blog al een tijd met plezier. Ik vind het erg interessant om te volgen hoe andere mensen omgaan met (vastgoed)investeringen. Toen ik mijn appartementen kocht, in 2015, was er in mijn eigen omgeving weinig begrip. De huizenmarkt lag totaal op zijn gat. Mijn eerste appartement heb ik op de veiling gekocht! Pas veel later ben ik op het blog van Mr. Fob en jullie gestuit en het doet me goed jullie bespiegelingen over hoe je verstandig kunt investeren te volgen.
Ga zo door! Complimenten
Hi CF, leuk om een artikel van jullie te lezen hier! Ik ben zelf aan het overwegen om ook het vastgoed in te gaan voor (semi)passief inkomen. De huizenmarkt is nu echter wat hoog en mijn persoonlijke omstandigheden zijn er ook nog niet naar. Hopelijk kan ik het eind van het jaar beginnen, dan zal ik deze tips zeker gaan opvolgen!
Bedankt voor dit mooie artikel!
Dank je wel en veel succes!
Mijn complimenten voor het zeer gedetailleerde verhaal! Het geeft denk ik een goed beeld van wat je moet regelen en doen om in business te raken. Ik heb drie jaar geleden overwogen of ik met verhuur van vastgoed wilde gaan voorzien in mijn passieve inkomen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor dividendaandelen. Vastgoed leek mij teveel afhangen van de locatie en de goede huurder. Ik had en heb het netwerk niet en heb twee linkerhanden. In die tijd was is er bij ons in het wijkje ook nog een wietplantage ontruimd in een verhuurde woning waar werkelijk niemand dat verwachtte… Ook lees ik steeds meer over overheidsbemoeienis bij het bepalen van huurprijzen. En toch blijft het kriebelen. Investeer jij alleen in vastgoed in je eigen omgeving of ook in andere plaatsen? En hoe bepaal je dan wat een goede locatie is? En besteed jij het klussen volledig uit?
Dank je wel voor het compliment! Ik ken de horror verhalen van gesloopte huizen, weetplantages en probleemhuurders. Gelukkig niet eerste hand, maar wij doen er ook veel aan omdat te voorkomen. Inclusief regelmatige inspecties en uitbesteed beheer. Ik deel ook je zorgen wat betreft de overheid, deze is helaas niet te vertrouwen als vastgoedbelegger. Risico’s die hierbij horen moet je ook zeker meenemen in je risico analyse voor het pand en voor je stap in het verhuur van vastgoed. Wij hebben zeker naar locatie gekeken en hebben ook buiten onze eigen woonplaats vastgoed. Moet er wel bij gemeld worden dat we vooral in locaties geinvesteerd hebben waar we zelf bekend zijn gekeken hebben. Het overgrote deel van de klussen worden inderdaad uitbesteed, puur om aan de Box 3 eisen te kunnen voldoen van vermogen (en dus geen arbeid). Het moest voor ons ook passief investeren zijn, en dat lukt aardig!
Hoi Team CF! Ik heb een vraag over de Box 3 eisen. Ik heb zelf een appartement wat ik verhuur en in Box 3 zit. Ik ontvang de huur zelf en ik doe zelf het vastgoedbeheer. De huurder kan mij bellen als er iets stuk is (bijvoorbeeld CV-ketel) en ik zorg ervoor dat het wordt opgelost (besteed het uit) Dit is mijn eerste appartement en heb ervoor gekozen om dit zelf te doen om zo het rendement zo hoog mogelijk te houden.
Nu hoeft hier weinig onderhoud aan gedaan te worden de komende tijd (vangt de VvE voor een groot deel op).
In de toekomst wil ik graag nog meer appartementen kopen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zelf het beheer doe (wil graag het rendement zo hoog mogelijk houden) en dat dit niet belast wordt in Box 1? En als het dan wel belast wordt, hoe wordt dit dan belast?
Eventueel onderhoud besteed ik uit aan een bekende. Ik wil wellicht de keuken vervangen (kopen op marktplaats). Heel lastig dus om dit middels een factuur aantoonbaar te maken. In hoeverre moet je dit aantoonbaar maken en hoe kijkt de Belastingdienst hierna? Heb je misschien een artikel waar meer informatie staat over de Box 3 eisen?
Alvast bedankt voor je antwoord!
Hey Erik, gefeliciteerd met je eerste vastgoed! Ik raad je aan om dit stuk eens goed te bestuderen: https://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/databank/vastgoed_en_fiscus/exploitatie_panden_box_1_of_box_3/
Zoals als genoemd wordt in de conclusie, het is een heel grijs gebied. Kortom, het komt erop neer dat hoe meer jij zelf doet, hoe groter het risico is dat als je een controle krijgt van de fiscus ze je uit box 3 knikkeren en in box 1 opnemen. In dit geval ga je over de winst inkomensbelasting afdragen (kortom, tot zo’n 51.75% als je in de hoogste schaal zit). Dit moet je zeker niet willen want zo gaat je rendement heel hard naar beneden.
Zoals je het nu doet ben je volgens punten 1, 2 en 4 aardig op weg richting Box 1. Wat je wilt doen is aan jou, maar ik zou me er zelf niet prettig bij voelen. Daarom besteden wij het meest ook uit om ons risico zo klein mogelijk te houden.
Wij hebben een huis ge-erfd, staat in een populaire jaren 30 wijk. Twijfelen tussen verkopen en zelf groter gaan wonen en verhuren en minder werken. We moeten erfbelasting betalen, dat is qua liquiditeit geen probleem. Huurprijs zou rond de 1700 kunnen liggen….Tips?
Gezien de hoge huizen prijzen zou ik eerder neigen naar het verkopen van de woning. Zelf een andere woning betrekken, deze financieren (voor de hypotheekrenteaftrek, mits je die nog kan krijgen) en het geld dat je overhoud gebruiken om te investeren (in ander vastgoed, index fondsen, etc.). Levert je waarschijnlijk het meeste rendement, belastingvoordeel en spreiding op. Weet natuurlijk niet wat de waarde is van je woning en waar deze staat, maar als je al €1700 huur kunt krijgen zal het waarschijnlijk meer waard zijn dan €350.000?? Dit is helemaal afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen en waar jij je prettig bij voelt.
Succes!
Let op: ook in de vrije huur sector kunnen huurders naar de huurcommissie, binnen 6 maanden na aangaan huurovereenkomst. Of, bij een tijdelijk huurcontract, binnen 6 maanden na afloop tijdelijk contract. Op de site van de huurcommissie zit een rekentool om de maximale huur bij vrije sector woningen te berekenen. Anne J.
De huurcommissie kan in de geliberaliseerde markt alleen worden ingeschakeld als daar afspreken over staan in het contract, of als je van sociale huur naar de vrije sector bent gegaan door verbeteringen of huurverhoging. Zoe ook hier: https://www.huurcommissie.nl/procedure/
Dat klopt niet volgens mij. Als er niets in je huurcontract staat van je vrije sector huurwoning mag je juist wel naar de huurcommissie. Waar staat volgens jou dat dit recht expliciet in je huurcontract zou moeten staan?
Iets anders is dat in huurcontracten soms verboden wordt om naar de huurcommissie te stappen. De vraag is of zo een verbod rechtsgeldig is.
Staat keurig in de tweede link van de huurcommissie:
“Om welke woningen gaat het?
De Huurcommissie behandelt geschillen over zelfstandige woningen, kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Het gaat daarbij om sociale huurwoningen (ofwel woningen met een niet-geliberaliseerd huurcontract).
De Huurcommissie behandelt ook geschillen bij woningen in de vrije sector (geliberaliseerd huurcontract) als huurder en verhuurder daar een afspraak over hebben gemaakt.”
Allereerst bedankt voor dit mooie, interessante artikel! Ik zit er al een tijdje aan te denken om een huis te kopen en te financieren met een verhuurhypotheek. Ik ben zelf student, maar heb toch een bedrag van €30.000,- weten te sparen om voor te financieren. Ik wil dan in dit huis gaan wonen en de overige kamers verhuren. Heeft iemand hier misschien al ervaring mee of weet iemand waar ik op moet letten? Alvast bedankt.
Zeker doen! Deze vorm van house-hacking is een van de beste manieren om te beginnen in het vastgoed. Zorg voor goede contracten, eventueel jaarlijkse zodat je jezelf meer flexibiliteit geeft en huren makkelijker kan blijven verhogen waar mogelijk. Weet ook wat je mag vragen voor de kamers op basis van de puntentelling voor onzelfstandige woonruimte. Zorg dat je huisgenoten zelf voor nieuwe huurders zorgen (heb jij geen werving en selectie kosten).
Je noemt jaarlijks, is dit momenteel nog wel toegestaan? Ik zit er niet zo in maar meen dat dit vroeger kon maar nu niet meer. Je kunt volgens mij niet keer op keer jaar contracten blijven slijten aan dezelfde huurder. Ik dacht dat je eenmalig een tijdelijk contract kon afsluiten maar daarna onbepaald?
Jaarlijkse contracten mogen zeker (worden veel voor internationale studenten gebruikt), maar inderdaad niet voor dezelfde kamer voor dezelfde persoon achter elkaar (dan wordt dit op een gegeven moment gezien als een contract voor onbepaalde tijd). Wissel je elke keer van kamer, dan is er geen probleem want die persoon huurt dan andere woonruimte.
Je kan in Oktober eens langs komen in Utrecht, mijn mede presentatoren doen dit soort verhuur in Rotterdam en kunnen je zeker hiermee helpen.
Wat is het gemiddeld rendement op vastgoed, waaraan moet ik dan denken als er een forse hypotheek op zit en je het beheer uitbesteed?
Ga uit van alles tussen de 0% en 15%, afhankelijk van soort huurders, hypotheek rente, aanschafprijs, staat van onderhoud, etc. Zelf zitten we rond de 7-8% per jaar zonder waardevermeerdering van de woningen.
heb je nog een suggestie voor moeilijke huurders? ken uit mijn omgeving meerdere mensen die het geprobeerd hebben; huurders die een ravage aanrichten zonder dat de verhuurder een poot heeft om op te staan. ook huursommen die niet binnen kwamen, en uiteindelijk uitzetting, maar voordat de huurder zijn schuld afbetaald heeft via een saneringsregeling is het echtpaar 20 jaar verder. verder lees ik dat het qua rendement wel tegen kan vallen; bijna evenveel als aandelen. en zijn huizen ook niet vrij van prijsschommelingen (sommige van de zuiderburen vinden investeren in stenen niet zo’n goed idee – helemaal niet wat de nederlander tegenwoordig moet neertellen voor een huis).
Ik ben in overleg met een plaatselijke makelaar. Hij idee is dat hij een courante middenklasse woning verhuurt aan mensen die tussen twee woningen in zitten. Je maakt dan gebruik van de wet tijdelijke verhuur, daarmee mag je maximaal voor 2 jaar verhuren. Het geeft je iets meer zekerheid; de makelaar kent vaak de huurders en het is altijd tijdelijk.
Qua rendement – net als indexbeleggen is het iets voor de lange termijn. Naar de inkomsten uit de huur heb je hier de mogelijkheid om te profiteren van de eventuele stijging van waarde. In hoeverre dat reëel is, kun je het beste zelf beoordelen. Zie hier de ontwikkelingen van de gemiddelde huizenprijzen over de afgelopen 25 jaar https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83625NED/table?ts=1530286203299
Mijn suggestie voor moeilijke huurders is vooral zorgen dat je ze niet krijgt! Wij hebben nog steeds geen problemen gehad met huurders, komt waarschijnlijk door de screening (via de vastgoedbeheerders) en de goede relatie die we proberen te hebben. Dat scheelt al veel ellende. En anders een goede advocaat of mediator….
Over de zuiderburen gesproken, daar hebben ze bijna geen prijsschommelingen gehad over de laatste jaren omdat ze meestal 20% zelf mee moeten nemen voor de koop. Dat buffert de marktprijs en wij gaan ook die richting op in Nederland. Vraag is of prijsschommelingen uitmaken? Voor ons niet, we willen toch niet verkopen maar alleen huur blijven ontvangen. Echter, risico is er altijd! VWRL kan in het komende jaren ook 50% van zijn waarde kwijtraken?!
Bedankt voor de mogelijkheid van een gastblog over beleggen in vastgoed! Het is een mooie aanvulling op indexbeleggen 🙂
Is vastgoed de moeite waard? Is het rendement bij vastgoed in Nederland beter dan als je je geld in VWRL (of een andere globaal gespreide ETF met lage kosten) stopt en laat staan voor 20+ jaar?
Ligt eraan waarvoor jij je vastgoed kan kopen en wat voor soort vastgoed je hebt. Bij kamerverhuur aan studenten met hefboomwerking van een hypotheek kan je ruim meer verdienen dan met VWRL op de lange termijn. Wel minder passief natuurlijk. Waardevermeerdering van je pand is dan nog eens de kerst op de taart. Voor de meeste appartementen ligt het aardig in dezelfde lijn als je naar totaal rendement kijkt. Moet er wel bij zeggen dat het nu wel een erg dure tijd is om te kopen, maar goed, zelfde probleem met VWRL!
Het is ook veel stabieler door de regelmatige cash-flow. Het is dus ook maar net waar jij voorkeur voor hebt qua belegging.