Wat is passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen dat ook doorloopt zonder dat jij daar uren werk in hoeft te stoppen. Het is het tegenovergestelde van uurtje-factuurtje, dat zo’n beetje de definitie is van een actief inkomen. Passief houdt in dat je er slechts een paar keer iets voor hoeft te doen, waarna het geld jouw kant op blijft komen.

Slapend rijk worden dus?

Ja, zo zou je het kunnen noemen. Het is voor velen in ieder geval belangrijk dat ze niet per se altijd hoeven te werken om geld te verdienen. Een passief inkomen is in dat geval het ideaalbeeld. Denk bijvoorbeeld aan beleggen, waarbij je jouw geld voor je laat werken. Of investeer in vastgoed en verhuur dit. Ook royalty’s van muziek of boeken vallen onder de noemer passief inkomen. Net als bijvoorbeeld affiliate marketing of een abonnementsmodel op software- of dienstverleningsgebied.

Hoe kom je aan een passief inkomen?

Het antwoord hierop is simpel: bedenk een goed idee en voer het uit. Zeker als je zo vroeg mogelijk wilt stoppen met werken, is het belangrijk om een inkomensbron te vinden waar je nog lang mee verder kunt. Dus of je nu gaat voor vastgoed, beleggen, muziek of dat ene briljante abonnementsidee: zorg dat het toekomstbestendig is. En bij voorkeur schaalbaar, dat zorgt ervoor dat je relatief eenvoudig je inkomen kunt laten toenemen zonder daar veel extra voor te hoeven doen.