Indexfondsen via DeGiro 43


schelpen

 

Minder uitgeven dan er binnen komt en het overschot beleggen in indexfondsen is een beproefde strategie om financieel onafhankelijk te worden. Bij mijn weten is de goedkoopste manier om in Nederland in de beste indexfondsen te beleggen via DeGiro. Ik heb dan ook verreweg het grootste deel van mijn vermogen daar belegd in een viertal indexfondsen. Zie de post over mijn beleggingsstrategie voor meer uitleg hoe ik beleg en de post Beleggen voor beginners voor uitleg over de basis van beleggen in indexfondsen.

Afgelopen jaar leverden deze beleggingen me een rendement op van 8.7%. Over een langere periode zit ik gemiddeld op ongeveer 6% rendement.

Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe je bij DeGiro een indexfonds moet aanschaffen. Als je weet hoe het werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Hoe werkt het aankopen van een fonds via DeGiro?

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken in 10 minuten middels een overboeking van €0,01 via iDeal.

 

Aankopen VXUS indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard Total International Stock ETF kunt kopen, het internationale aandelen indexfonds van het zeer gerenomeerde Vanguard waaruit ongeveer 25% van mijn beleggingsportefeuille bestaat.

Dit fonds kun je zonder transactiekosten aanschaffen bij DeGiro. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VXUS. Bij DeGiro kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool.

DeGiro inloggen

Ga naar de website van DeGiro en klik op het blauwe vakje rechtsboven om in te loggen

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DeGiro kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VXUS in; automatisch verschijnen fondsen die VXUS in de ticker hebben.

vxus zoeken

Klik op het Vanguard fonds. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

vxus koop

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

 

vxus popup

 

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet ($) invul.

Limiet ($)

In het vakje Limiet ($) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechts onder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DeGiro hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

 

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controleer

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op het groene vinkje. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Portefeuilleoverzicht

Mijn portefeuille bestaat uit VTI, VXUS, IEAC en IEGA, zie de post over mijn beleggingsstrategie voor uitleg over deze fondsen. 3 van de 4 fondsen uit mijn portefeuille kan ik zonder transactiekosten 1x per maand in handelen. Dit kan ik doen doordat ze in de DeGiro Kernselectie zitten.

 

portefeuille degiro

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders in het hoofdscherm:

order degiro

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik op het penseeltje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

 

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 6000 bedrijven via een indexfonds bij DeGiro. Een uitstekende stap op weg naar financiële onafhankelijkheid!

 

Vragen? Stel ze hieronder!

 

 

Ik ben te volgen via Facebook en Twitter

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2017 kado? Ik stuur geen spam, uitschrijven kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 1.978 andere abonnees

 

Tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes. Deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies.

 


Geef een reactie

43 gedachten over “Indexfondsen via DeGiro

   • Ineke

    Ah, zit het zo, allezins redelijk die kosten. Ik beleg nu bij Meesman in de indexfonsen, ik ben daarmee begonnen toen ik er in een blog van Erica Verdegaal over las. Wat vind je daarvan?

    Ik overweeg ook via de giro te gaan beleggen. Ik had al eens gekeken maar snapte het niet echt hoe het werkte, dus dank voor je uitleg, echt heel behulpzaam.

    Ook beleg ik nog in een groenfonds via Triodos omdat ik het sympathiek vind en ook omdat ik dan weer 50.000 vrijstelling heb voor de vermogenbelasting, ik weet dat de kosten daar hoger zijn dus of het echt superverstandig is weet ik niet. 😉

    Mijn jaarruimte voor pensioenbeleggen is 0 helaas, op zich wel wonderlijk want ik werk maar een halve baan, blijkbaar krijg ik al genoeg pensioen straks van het ABP als het zichzelf dan nog niet om zeep geholpen heeft. 😉 Ik wil graag eerder stoppen dan 67 dus neem zelf ook maatregelen.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Bedankt, graag gedaan.
     Meesman heeft ook goede indexfondsen, echter met veel minder goede spreiding dan de combinatie VXUS/VTI die ik bij DeGiro aanhoud. Zij vermijden dividendlekkage door hun fiscale structuur. Maar al met al toch significant duurder dan DeGiro omdat de indexfondsen die ik aanhoud vrijwel geen dividendlekkage hebben. Ik zal binnenkort eens precies het kostenverschil uitrekenen en posten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie mijn post “Broker kiezen” om te lezen waar DeGiro aan je verdient met het Custody account buiten de dividend kosten. Ik denk dat daarnaast heel wat mensen toch ook wat handelen naast de ETF’s en dat DeGiro daar profijt van heeft.
   Ik weet niet of ETF’s die geen dividend uitkeren niet in de kernselectie zitten.

   Goed om te beseffen dat je effecten bij alle Nederlandse brokers, en dus ook bij DeGiro, verplicht in een apart bewaarbedrijf bewaard worden. Als de broker omvalt zijn je effecten nog steeds van jou.

   Bij mijn weten is Lynx de een-na-goedkoopste broker van Nederland bij een buy-and-hold ETF portefeuille, wellicht een partij voor je als je DeGiro niet vertrouwt. Binck heeft tegenwoordig een service fee voor zijn Basic account en is daardoor voor mij afgevallen, eerder had ik daar ook een account. De grootbanken zijn bij mijn weten allemaal duidelijk duurder dan DeGiro.

   Ik zou overigens niet weten wat DeGiro met je effecten zou kunnen doen in een Custody account waar je je zorgen om zou moeten maken.

 • Jan

  Vanguard heeft een schitterende reputatie en erg lage kosten. Maar heeft het geen nadelen om te beleggen in een ETF uit de VS, USD, en niet op onze beurs genoteerd staat?

 • Ineke

  Ik heb net geprobeerd een aandeel aan te kopen. Ondanks dat ik al 9 cent boven de laatkoers zit pakt hij de order nog niet. Verder heb ik alles zo gedaan zoal beschreven en er staat ook voldoende geld in mijn account. Doe ik iets verkeerd of ben ik te ongeduldig?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Dan kun je hem wel geven maar wordt die pas uitgevoerd zodra de beurs open is. Ik geef altijd pas orders als de beurs open is, dan is de spread (verschil bied-laat koers) veel kleiner dan bij gesloten beurs

 • Ineke

  Nog een vraag, als je gaat verkopen, dezelfde procedure maar dan het aantal aandelen wat je weg wil doen, en dan de biedkoers invullen neem ik aan? Lukt het niet de order uit te voeren dan steeds een cent zakken?

 • Investeerder

  Dank voor je heldere blog!
  Ik zit net te kijken om via DeGiro de gaan investeren en zit al bij Meesman. Bij Meesman ik gewoon een maandelijkse transactie die op dat moment via de geldende koers wordt omgezet in ETF’s, dat zijn dus bijna nooit nette, volledig afgeronde pakketjes. Hoe zit dat bij DeGiro? Kun je daar ook ter waarde van een bepaald bedrag kopen (bijvoorbeeld 1,4894 deel) of kun je er alleen volledige, complete pakketjes kopen (dus enkel 1 of 2)?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!
   Bij DeGiro kun je alleen fondsen per stuk aanschaffen. Dus als de koers van VXUS bijvoorbeeld 45.50 euro is, kun je alleen 45.50 euro of veelvouden daarvan in VXUS aanschaffen

 • Phalox

  Zeer hands on, altijd leuk! Als belg moet ik ook bij degiro een stuk beurstaks afstaan, maar tot op heden heb ik nog niet gevonden wat die is voor de ETFs. Degiro laat ze mij precies ook niet zien. Enig idee waar ik meer kan vinden?

 • Anonymous

  Jouw posts hebben mij overgehaald om het ook eens te proberen bij DeGiro. Ik wil nu een aantal aandelen via VXUS/VTI kopen, maar ik krijg geen prijzen en koersen te zien. Ik heb een custody account aangemaakt. Heb jij als aanvulling daarop een abonnement op real-time koersen? Of duurt het een dag voordat de koersen en prijzen van aandelen te zien zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik krijg je plaatje niet geopend. Heb nu zelf even gekeken bij DeGiro, maar ik krijg de real time bied- en laatkoersen gewoon te zien. Ik zou de DeGiro helpdesk even proberen..

 • Klaasvaak

  Ik begrijp niet hoe hij mijn totaal berekend en het dagverschil. Als ik de dollars omreken naar de laatste valuta omwisselkoers, kom ik op minder euros terecht. Daarnaast geeft hij veel meer geld aan in mijn totaalaccoumt terwijl ik dat niet terugreken in mijn portefeuille. Zie ik iets over het hoofd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap je vragen niet goed omdat ik niet kan meekijken in je scherm. Kun je e.e.a. wat meer toelichten? Of wellicht handiger voor je als je even de helpdesk van DeGiro belt?

 • Klaasvaak

  Misschien maak ik een beginnersfout, maar ik heb 100 stuks VXUS gekocht tegen een tarief van $54,73. De koers staat nu op $54,75. Je zou dus zeggen dat mijn aandeel totaal 100 x $0,02 = $ 2,- is gestegen. Ik heb echter een plussaldo van €49,28. Hoe kan ik dit verklaren? Voor de VTI geldt min of meer hetzelfde.

 • Freedo

  Ik heb nog een vraag.
  Je geeft aan dat je gemiddelde rendement met je beleggings mix 6% is en dat je in 2014 bent begonnen. Tel je dan het volledige jaar mee aangezien de rendementen dat jaar behoorlijk hoog waren in vergelijking met ibeleggen(13.1%)? Dit zou dan eigenlijk op een hoger gemiddelde moeten uitkomen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik beleg al tientallen jaren, maar sinds 2014 via DeGiro. Ik bedoel te zeggen dat het langjarig gemiddelde rendement 6-7% is met de beleggingsmix die ik nu heb.