Indexfondsen via DEGIRO


schelpen

Minder uitgeven dan er binnen komt en het overschot beleggen in indexfondsen is een beproefde strategie om financieel onafhankelijk te worden. Bij mijn weten is de goedkoopste manier om in Nederland in de beste indexfondsen te beleggen via DEGIRO.

Ik heb dan ook verreweg het grootste deel van mijn vermogen daar belegd in een viertal indexfondsen. Zie de post over mijn beleggingsstrategie voor meer uitleg hoe ik beleg en de post Beleggen voor beginners voor uitleg over de basis van beleggen in indexfondsen.

Afgelopen jaar leverden deze beleggingen me een rendement op van 8.7%. Over een langere periode zit ik gemiddeld op ongeveer 6% rendement.

Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe je bij DEGIRO een indexfonds moet aanschaffen. Als je weet hoe het werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

DEGIRO uitleg

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken in 10 minuten middels een overboeking van €0,01 via iDeal. Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Aankopen VXUS indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard Total International Stock ETF kunt kopen, het internationale aandelen indexfonds van het zeer gerenomeerde Vanguard waaruit ongeveer 25% van mijn beleggingsportefeuille bestaat.

Dit fonds kun je zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VXUS. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het blauwe vakje rechtsboven om in te loggen

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VXUS in; automatisch verschijnen fondsen die VXUS in de ticker hebben.

vxus zoeken

Klik op het Vanguard fonds. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

vxus koop

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

 

vxus popup

 

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet ($) invul.

Limiet ($)

In het vakje Limiet ($) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechts onder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

 

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controleer

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op het groene vinkje. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Portefeuilleoverzicht

Mijn portefeuille bestaat uit VTI, VXUS, IEAC en IEGA, zie de post over mijn beleggingsstrategie voor uitleg over deze fondsen. 3 van de 4 fondsen uit mijn portefeuille kan ik zonder transactiekosten 1x per maand in handelen. Dit kan ik doen doordat ze in de DEGIRO Kernselectie zitten.

 

portefeuille degiro

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders in het hoofdscherm:

order degiro

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik op het penseeltje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

 

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 6000 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO. Een uitstekende stap op weg naar financiële onafhankelijkheid!

 

Vragen? Stel ze hieronder!

 

Tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12381 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

146 gedachten over “Indexfondsen via DEGIRO

   • Ineke

    Ah, zit het zo, allezins redelijk die kosten. Ik beleg nu bij Meesman in de indexfonsen, ik ben daarmee begonnen toen ik er in een blog van Erica Verdegaal over las. Wat vind je daarvan?

    Ik overweeg ook via de giro te gaan beleggen. Ik had al eens gekeken maar snapte het niet echt hoe het werkte, dus dank voor je uitleg, echt heel behulpzaam.

    Ook beleg ik nog in een groenfonds via Triodos omdat ik het sympathiek vind en ook omdat ik dan weer 50.000 vrijstelling heb voor de vermogenbelasting, ik weet dat de kosten daar hoger zijn dus of het echt superverstandig is weet ik niet. 😉

    Mijn jaarruimte voor pensioenbeleggen is 0 helaas, op zich wel wonderlijk want ik werk maar een halve baan, blijkbaar krijg ik al genoeg pensioen straks van het ABP als het zichzelf dan nog niet om zeep geholpen heeft. 😉 Ik wil graag eerder stoppen dan 67 dus neem zelf ook maatregelen.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Bedankt, graag gedaan.
     Meesman heeft ook goede indexfondsen, echter met veel minder goede spreiding dan de combinatie VXUS/VTI die ik bij DeGiro aanhoud. Zij vermijden dividendlekkage door hun fiscale structuur. Maar al met al toch significant duurder dan DeGiro omdat de indexfondsen die ik aanhoud vrijwel geen dividendlekkage hebben. Ik zal binnenkort eens precies het kostenverschil uitrekenen en posten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie mijn post “Broker kiezen” om te lezen waar DeGiro aan je verdient met het Custody account buiten de dividend kosten. Ik denk dat daarnaast heel wat mensen toch ook wat handelen naast de ETF’s en dat DeGiro daar profijt van heeft.
   Ik weet niet of ETF’s die geen dividend uitkeren niet in de kernselectie zitten.

   Goed om te beseffen dat je effecten bij alle Nederlandse brokers, en dus ook bij DeGiro, verplicht in een apart bewaarbedrijf bewaard worden. Als de broker omvalt zijn je effecten nog steeds van jou.

   Bij mijn weten is Lynx de een-na-goedkoopste broker van Nederland bij een buy-and-hold ETF portefeuille, wellicht een partij voor je als je DeGiro niet vertrouwt. Binck heeft tegenwoordig een service fee voor zijn Basic account en is daardoor voor mij afgevallen, eerder had ik daar ook een account. De grootbanken zijn bij mijn weten allemaal duidelijk duurder dan DeGiro.

   Ik zou overigens niet weten wat DeGiro met je effecten zou kunnen doen in een Custody account waar je je zorgen om zou moeten maken.

 • Jan

  Vanguard heeft een schitterende reputatie en erg lage kosten. Maar heeft het geen nadelen om te beleggen in een ETF uit de VS, USD, en niet op onze beurs genoteerd staat?

 • Ineke

  Ik heb net geprobeerd een aandeel aan te kopen. Ondanks dat ik al 9 cent boven de laatkoers zit pakt hij de order nog niet. Verder heb ik alles zo gedaan zoal beschreven en er staat ook voldoende geld in mijn account. Doe ik iets verkeerd of ben ik te ongeduldig?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Dan kun je hem wel geven maar wordt die pas uitgevoerd zodra de beurs open is. Ik geef altijd pas orders als de beurs open is, dan is de spread (verschil bied-laat koers) veel kleiner dan bij gesloten beurs

 • Ineke

  Nog een vraag, als je gaat verkopen, dezelfde procedure maar dan het aantal aandelen wat je weg wil doen, en dan de biedkoers invullen neem ik aan? Lukt het niet de order uit te voeren dan steeds een cent zakken?

 • Investeerder

  Dank voor je heldere blog!
  Ik zit net te kijken om via DeGiro de gaan investeren en zit al bij Meesman. Bij Meesman ik gewoon een maandelijkse transactie die op dat moment via de geldende koers wordt omgezet in ETF’s, dat zijn dus bijna nooit nette, volledig afgeronde pakketjes. Hoe zit dat bij DeGiro? Kun je daar ook ter waarde van een bepaald bedrag kopen (bijvoorbeeld 1,4894 deel) of kun je er alleen volledige, complete pakketjes kopen (dus enkel 1 of 2)?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!
   Bij DeGiro kun je alleen fondsen per stuk aanschaffen. Dus als de koers van VXUS bijvoorbeeld 45.50 euro is, kun je alleen 45.50 euro of veelvouden daarvan in VXUS aanschaffen

 • Phalox

  Zeer hands on, altijd leuk! Als belg moet ik ook bij degiro een stuk beurstaks afstaan, maar tot op heden heb ik nog niet gevonden wat die is voor de ETFs. Degiro laat ze mij precies ook niet zien. Enig idee waar ik meer kan vinden?

 • Anonymous

  Jouw posts hebben mij overgehaald om het ook eens te proberen bij DeGiro. Ik wil nu een aantal aandelen via VXUS/VTI kopen, maar ik krijg geen prijzen en koersen te zien. Ik heb een custody account aangemaakt. Heb jij als aanvulling daarop een abonnement op real-time koersen? Of duurt het een dag voordat de koersen en prijzen van aandelen te zien zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik krijg je plaatje niet geopend. Heb nu zelf even gekeken bij DeGiro, maar ik krijg de real time bied- en laatkoersen gewoon te zien. Ik zou de DeGiro helpdesk even proberen..

 • Klaasvaak

  Ik begrijp niet hoe hij mijn totaal berekend en het dagverschil. Als ik de dollars omreken naar de laatste valuta omwisselkoers, kom ik op minder euros terecht. Daarnaast geeft hij veel meer geld aan in mijn totaalaccoumt terwijl ik dat niet terugreken in mijn portefeuille. Zie ik iets over het hoofd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik snap je vragen niet goed omdat ik niet kan meekijken in je scherm. Kun je e.e.a. wat meer toelichten? Of wellicht handiger voor je als je even de helpdesk van DeGiro belt?

 • Klaasvaak

  Misschien maak ik een beginnersfout, maar ik heb 100 stuks VXUS gekocht tegen een tarief van $54,73. De koers staat nu op $54,75. Je zou dus zeggen dat mijn aandeel totaal 100 x $0,02 = $ 2,- is gestegen. Ik heb echter een plussaldo van €49,28. Hoe kan ik dit verklaren? Voor de VTI geldt min of meer hetzelfde.

  • Rob

   Ik heb even meegelezen met je post omdat ik het zelfde ervaar. De wisselkoers euro-dollar is toch nooit zo hoog dat het een bedrag van €49,28 oplevert. Of mis ik hierin iets? Hoeveel tijd zat er tussen?

 • Freedo

  Ik heb nog een vraag.
  Je geeft aan dat je gemiddelde rendement met je beleggings mix 6% is en dat je in 2014 bent begonnen. Tel je dan het volledige jaar mee aangezien de rendementen dat jaar behoorlijk hoog waren in vergelijking met ibeleggen(13.1%)? Dit zou dan eigenlijk op een hoger gemiddelde moeten uitkomen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik beleg al tientallen jaren, maar sinds 2014 via DeGiro. Ik bedoel te zeggen dat het langjarig gemiddelde rendement 6-7% is met de beleggingsmix die ik nu heb.

 • R.S.

  Een paar vragen:
  U heeft het over het ontbreken van transactiekosten, toch vraag ik me hier wat dingen bij af:
  1. Hoe hoog is de (bied-laat) spread van dit soort trackers? Zijn dat ook niet aanzienlijke kosten als er bijv. 5 keer per jaar wordt gehandeld binnen een jaar?
  2. Kunt u ook trackers geven die in euro’s worden verhandeld (met een acceptabele spread)?

  • Mr FOB Bericht auteur

   De bied-laat spread van VTI en VXUS is enorm laag door hun omvang. De obligatie trackers hebben een iets hogere spread. Op de langere termijn is deze spread nauwelijks significant voor je beleggingsresultaat omdat deze kosten eenmalig zijn.

   Ik heb me niet in euro genoteerde trackers verdiept.

 • Baytep

  Hoi allemaal,
  Bedankt voor de uitvoerige informatie die je geeft!

  Ik heb dit en andere blogs de afgelopen tijd wat uit zitten pluizen en heb daarna een DeGiro account geopend.
  Nu heb ik een paar centen op zowel de VTI als VXUS gezet en vraag ik me af hoe het dividend betaalt gaat worden.
  Wordt dit automatisch van dollars naar Euro’s omgezet?
  Kan ik het ook in dollars laten staan om daarna weer in dollars te herinvesteren?
  Dat scheelt twee keer wisselen

  Ik zie dat ik kan kiezen tussen “autofix” en “handmatig” maar snap het trucje nog niet…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Autofix betekent dat de dollars automatisch naar euro’s omgezet worden. Als je daarna weer in dollars koopt heb je dan weer automatische omzetting van euro’s naar dollars.
   Bij handmatig moet je het zelf omzetten en kun je het dus in dollars laten staan. Aan handmatig omzetten zitten echter relatief hoge vaste kosten verbonden waardoor autofix meestal goedkoper is, zie het tarieven overzicht van DeGiro.

 • Baytep

  Bedankt, is al iets duidelijker.
  Maar als ik dividend in dollars uitgekeerd krijg en ik heb handmatig omzetten ingesteld dan kan ik het dividend dus opsparen om het weer te investeren zonder dat het eerst naar Euro’s wordt omgezet (en weer terug).
  Dit kost me dus niets, want er wordt nooit omgezet. Correct?

 • Baytep

  Heb het even gevraagd bij DeGiro, hieronder het antwoord voor de volledigheid:

  -“Met AutoFX wordt alle vreemde valuta automatisch voor u aangekocht en worden alle vreemde valuta die vrijkomen uit verkoop van Financiële Instrumenten of anderszins automatisch binnen 24 uur teruggezet naar de basis valuta Euro. Wanneer AutoFX ingeschakeld is, heeft u enkel een vrije ruimte in Euro. Een eventuele kaspositie in een vreemde valuta wordt niet meegenomen in de vrije ruimte.

  Met Handmatig heeft u de mogelijkheid om handmatig vreemde valuta aan te kopen. Wanneer Handmatig ingeschakeld is voor de betreffende valuta wordt deze valuta op de kas rekening aangehouden als zijnde deze vreemde valuta. Wanneer u Handmatig ingeschakeld heeft voor de betreffende valuta heeft u een vrije ruimte ter hoogte van deze vreemde valuta. Ter illustratie: Wanneer u een kas saldo in Dollars heeft van $5,000 en daarnaast in Euro’s van €5.000 en u tracht een order te plaatsen voor $6,000 dan zal deze niet geaccepteerd worden, omdat hier enkel naar het Dollar saldo gekeken wordt.

  Bij DEGIRO maakt u standaard gebruik van AutoFX. Echter wanneer u veelvuldig maakt van buitenlandse valuta’s, dan kan Handmatig goedkoper zijn dan de AutoFX functionaliteit.

  Het is mogelijk om deze instellingen op enig moment aan te passen vanuit uw account.”-

  Als je het op AutoFX laat staan kost het je dus 0.2% (2 x 0.1%) van je divident omdat het eerst naar Euro’s wordt omgezet en je het daarna weer terugwisseld naar $ .
  Het is dus handiger om het op handmatig te laten staan en divident in $ uit te laten keren en vanuit je $ rekening weer te herinvesteren (behalve als je divident minder dan de waarde van 1 aandeel is, want dan kun je er niets voor kopen).

  Als je nieuw geld inlegt (Euro) is het beter om het op AutoFX te zitten zolang de iinleg beneden 12 500 Euro blijft.

  Het maakt dus allemaal niet bijzonder veel uit, wel leuk om met het knopje te spelen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is een persoonlijke afweging. Het hangt ervan af of je liever iets offensiever of defensiever belegd wilt zijn dan je ideale verdeling en of je wel of niet iets meer wilt beleggen dan je eigenlijk van plan was.

 • adriaan

  Is het niet handig om auto FX uit te zetten, dividend in dollars te laten uitkeren (welke je immers weer direct investeerd) en na aankoop van een fractie (als je >40$ dividend krijgt/kwartaal, dus als je al even op weg bent) de rest via autoFX aan te kopen?

  Je voorkomt daarmee 0.2% dividend “lekkage” aan de giro (2x 0.1% bij omzetten heen en terug naar usdeur)

  Of is deze strategie niet mogelijk?

  • Mr FOB Bericht auteur

   In principe zal dit wel kunnen, maar het brengt heel weinig op voor 4 keer autofx naar handmatig zetten en later weer terugzetten zodat je tussendoor wel je maandelijkse inleg met autofx kunt doen.
   Je bespaart dan 0.2% van je dividend. Bij een portefeuille van €10.000 en een dividendrendement van 2% per jaar heb je €200 dividend per jaar. Je bespaart dan met deze methode 0.2% van €200, oftewel €0.40 per jaar op een portefeuille van €10.000

 • Jaco

  In diverse blogs over FIRE wordt gesproken over de VTI + VXUS van Vanguard. Deze zouden gezamenlijk alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld bevatten. Afgelopen periode wat verdiept in deze ETF. Hoewel ik van mening ben dat het haast niet luk om een hogere spreiding te krijgen met zo’n lage TER, verbaast het me dat toch niet alle beursgenoteerde bedrijven in deze trackers zitten. UIt google kon ik niet opmaken hoeveel beursgenoteerde ondernemingen er zijn op dit moment, in 2012 waren dat er 47.520. MMM is voor velen een voorbeeld, ook voor mij. Ik ga zondermeer er vanuit dat deze twee een ideale spreiding hebben, ik gebruik je excel-verdeling ook maandelijks. Maar ik wist niet dat VTI + VXUS ‘maar’ een kwart van alle beursgenoteerde bedrijven dekt. Of zie ik iets over het hoofd?
  Groeten, Jaco

 • edwin Eegerdingk

  Hallo,
  Ik wil ook graag met de Giro aan de gang maar heb even gekeken naar het fonds VXUS als ik zie voor dit jaar is de waarde gestegen van circa 1-1-17 $46 naar 28-12-17$56 dat is een stijging van bijna 20%.
  Als ik echter kijk naar de afgelopen jaren en even kijk naar het moment dat jij bent ingestapt 2014 dan zie ik dat de koers op 1-1-2014 $ 51,5 en als ik dan kijk naar 28-12-2017 $ 56 dan is er over een periode van 4 jaar maar een rendement van 10% en is dat 2,5%.
  klopt deze benadering of moet ik ook rekening houden met dollar-euro verhouding en dividend uitkering?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je naar het koersverloop in dollars kijkt hoef je alleen dividend ook mee te nemen. Als je vervolgens wilt weten wat je in euro’s verdiend hebt moet je de dollar-euro verhouding meenemen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik verwacht dat dat op (hele) korte termijn opgelost zal zijn door Vanguard en je al in januari weer zal kunnen handelen bij alle brokers. iShares heeft de essentiële beleggingsinformatie van IEAC en IEGA al in het Nederlands beschikbaar, wellicht dat je daar gewoon in kunt blijven aankopen.

 • Jaco

  Dit is héél vervelend voor de VTI-VXUS-belegger. Gelukkig geldt wel: “wat je al hebt mag je houden”, maar het structureel bijstorten maakt deze strategie juist zo interessant. Ik zag op de site dat Vanguard een contactadres in NL heeft, hopelijk wordt e.e.a. snel vertaald en zal dan hopelijk weer snel beschikbaar komen.

 • anique

  Misschien kijk ik niet goed, maar ik ben voor het eerst aan de slag gegaan met degiro en ik zie VTI en VXUS niet verschijnen als ik erop zoek. Enkel CVXUSD verschijnt in het zoekvenster. IEGA is bijvoorbeeld wel vindbaar. Doe ik iets verkeerd of dien ik contact op te nemen met degiro? Ik heb nog geen transacties gedaan…

 • Martin

  Hoi Allen,

  Ik heb het idee dat wanneer Vanguard de Nederlandse handleiding straks voor elkaar heeft er een enorme run op de hierboven besproken fondsen komt. Benieuwd ben ik dan ook of dat iets met de prijs gaat doen. Omdat ik de fondsen nu helemaal niet vinden kan heb ik geen idee wat de laatste prijs ongeveer was. Kortom straks gelijk kopen of even wachten.

  Wel een domper trouwens, na drie maanden van twijfel, lezen en leren. Eindelijk de stap gezet kan ik de fondsen niet kopen.

  Groeten Martin

  P.S.

  Mr FOB Heel erg bedankt voor uw duidelijke blog. Drie maand geleden wist ik echt het verschil nog niet tussen een aandeel en een obligatie.

 • PecuniaNV

  Helaas slecht nieuws mbt de VTI/VXUS combinatie. Heb antwoord gekregen van Vanguard (volgens mij ontbreekt het woordje geen in de zin):

  Dank voor uw bericht.

  Onze in VS gedomicilieerde ETFs hebben geen Europees paspoort. Om die reden is er ook documentatie voor de Europese markt beschikbaar.

  Voor onze Iers gedomicilieerde UCITS ETFs daarentegen is de documentatie in de locale talen beschikbaar. Zie volgende link: https://global.vanguard.com/portal/site/kiids/be/en/documents. Deze ETFs blijven beschikbaar voor u via uw locale bank.

  Vanguard Asset Management Ltd

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb helaas een vergelijkbaar antwoord gekregen van Vanguard.
   VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) lijkt het best haalbare, wel beschikbare Vanguard alternatief. Maar hier moet ik me nog eens wat verder in verdiepen.

 • PecuniaNV

  Met de VTI-VXUS kun je de 15% dividendbelasting verrekenen. (dividendlek 0%.) Het document van TrackerBelegger stelt dat je met VWRL van 0% opeens gemiddeld 10% belasting “kwijt” bent https://www.trackerbelegger.nl/dividendlekkage-berekenen/

  Heb dat ook nog nagevraagd bij Vanguard en daar kreeg ik dit antwoord op:
  QUOTE: De dividendbelasting die de VS inhoud voor uitkeringen van bedrijven uit de VS gehouden in onze Ierse ETFs is 15%, bij US gedomicilieerde ETFs is dat 0%. Echter in tegenstelling tot de Ierse ETF is de dividend uitkering van de US ETFs aan belasting onderhevig. Afhankelijk van uw situatie kunt u deze belasting mogelijk verrekenen.
  EINDE QUOTE

  Ik heb alleen geen idee in welke situatie je deze belasting wel kunt verrekenen (alleen wanneer je een bedrijf bent?)

 • Jaco

  Mr. Fob en allen; beste wensen voor 2018.
  Ik heb het laatst ook nagevraagd, antwoord zal – als ik het ontvangen heb – wel op hetzelfde neerkomen. Het lijkt dat VTI + VXUS mogelijk niet terugkomen. VT is ook afgevallen. Als je Vanguard trouw wilt blijven i.v.m. de lage TER, kom je denk ik bij VWRL uit inderdaad (https://www.vanguard.nl/portal/instl/nl/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9505/assetCode=EQUITY/?overview). Voordeel is dat 1 ETF volstaat, want de VS zit er ook in (nu met 51,8%). Nadeel is dat er “maar” spreiding over 3.000 bedrijven is (3 x zo weinig als de combi VTI+VXUS). Heb nog niet ontdekt wat andere verschillen zijn. Benieuwd wat Mick van TrackerBelegger vindt…
  Groeten,
  Jaco

 • Jaco

  Toevoeging:
  Een avond research gedaan (ongemerkt ben je dan al snel 3 – 4 uurtjes verder). Een paar bevindingen m.b.t. VWRL:
  -scoort 4 sterren en Zilver op Morningstar;
  -TER 0,25%;
  -Met 3.000 bedrijven totaal is het ongeveer 30% van VTI+VXUS samen;
  -Wordt vergeleken met iShares Core MSCI World en Amundi ETF MSCI Emerging Markets (http://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000YXJO&tab=11&reportlang=en) beide met een TER van 0,20. Het “samen eigenaar zijn van Vanguard” geeft echter voor mij een prettiger gevoel dan bijv. IShares (hier wordt op Reddit overigens veel over geschreven);
  -Overeenkomsten die ik zie met VTI+VXUS: Fysieke replicatie (geen synthetische), dividenduitkerend (i.p.v. ACC) qua dividend en uitkering per kwartaal.
  -Heb VWRL in de fondsvergelijker van Vanguard gezet. Komt qua rendement en qua volatilteit nagenoeg overeen met VT (en VTI+VXUS). R-kwadraat (51,6)) wijkt wel sterkt af van de andere, maar dat kan omdat hij mogelijk met een ‘verkeerde’ index wordt vergeleken. Dit lijkt me bijzonder, omdat dit feitelijk zegt dat de bewegingen van de ETF nogal afwijken van de beweging van de index.
  -Sectorverdeling komt nagenoeg overeen.
  -Ik heb ze alle vier in de X-Ray van Morningstar gezet. VWRL (Vanguard FTSE All-World ETF EUR) is qua risico ‘benedengemiddeld’, de anderen scoren ‘gemiddeld’;
  -Dividendbelasting: VWRL heeft Ierse domicilie. TrackerBelegger heeft hier een artikel aan gewijd; (https://www.trackerbelegger.nl/dividendlekkage-repareren/). I.v.m. de lage TER lijkt VWRL interessant, door het belastingverdrag is de 15% terug te krijgen (?).
  -VWRL zit in de Kernselectie en heb ik vanmorgen 3-1-’18 kunnen aankopen.

  Uiteraard heel benieuwd naar de visie van anderen, nu VTI-VXUS van de baan lijken.

  Groeten,
  Jaco

 • Juliette

  Mooi overzicht, ik heb de afgelopen maanden dankbaar gebruik gemaakt van je lijstje, kan me goed vinden in je argumenten. Ik kwam er helaas vandaag achter dat door nieuwe regelgeving, DeGiro ETFs en derivaten zonder Nederlandse documentatie niet meer mag verkopen. terwijl ik dit typ zie ik dat uw nieuwe blog hierover zojuist online is gekomen….Ik zal hem eens gaan lezen!

 • sufkip

  Begrijp ik goed dat ik met een basic account 1x per maand gratis kan handelen in de kernselectie? Hoe werkt dat dan als ik bijvoorbeeld op dezelfde dag van 2 indexfondsen ieder één aandeel wil kopen? Is er dan 1 aankoop zonder kosten en betaal ik wel kosten voor de tweede aankoop?

 • Laurens

  Hi FOB, ik ben net gestart met het kopen van aandelen en obligaties via De Giro. Dank voor je duidelijke blog. Ik heb via De Giro 1 IEGA (iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF) gekocht voor +/- EUR 121. Ik moest hiervoor 2 euro aan transactiekosten betalen. Gaat dit dan wel goed? Ik dacht dat de aanschaf van de aandelen (VWRL) en obligaties (IEGA en IEAC) geen transactiekosten met zich mee zouden brengen?

 • Johnny

  Hey Mr FOB,

  Bedankt voor de heldere uitleg. Echter zodra ik de stappen volg en VXUS in de zoekbalk typ dan krijg ik alleen chevron corp(usd) te zien en niet de Vanguard fonds. Hoe komt dit en hoe krijg ik wel het juiste te zien.

  Gr,

  Johnny.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat komt doordat VXUS per januari niet meer verkocht mag worden. Ik koop tegenwoordig VWRL op Euronext Amsterdam als alternatief voor de combinatie VTI en VXUS. Zie deze post die ik daarover geschreven heb. En in deze post kun je een beleggings tooltje vinden gebaseerd op VWRL.

 • pierre

  beste, ik heb een nieuw DeGiro accoubt aangemaakt en zoek nu op DeGiro website naar de beleggingsfondsen (Vanguard Total …) die hier eerder aangegeven zijn. Maar ik kan de Vanguard beleggingsfondsen (VTI OF VXUS) niet vinden. Wat doe ik verkeerd?

 • Roy

  Hallo
  Ik heb zojuist een account aangemaakt bij De Giro als beginnend belegger. Daarin ben ik nu op zoek naar bepaalde indexfondsen.
  De afkortingen die u echter gebruikt kan ik binnen De Giro nergens terugvinden. Veranderen deze namen voortdurend?
  Ik kan bijvoorbeeld de Total Stock van Vanguard niet vinden?

 • Erik van Riet

  Beste Mr. FOB,

  Naar aanleiding van bovenstaand artikel en een later artikel wat je schreef wil ik gaan beleggen in het VWRL Vanguard Fonds.
  Nu zie ik bij de Giro dat je kan kiezen tussen de Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en de Swiss Stock Exchange.
  Alle drie de beurzen hebben hetzelfde ISIN nummer en symbool.
  Zijn er hierin nog voordelen te behalen om bijvoorbeeld in juist de ene of de andere valuta te kopen?
  En zijn Trackers (ETF’s) dat je koopt in een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille zoals je beschrijft in jouw blog?
  Ik hoor het graag!

 • SG

  Mr FOB, bedankt voor je antwoorden. Maar hoe kun je bij morningstar of eventueel een ander financieel bron zien of een indexfonds een fysieke- of een synthetische replicatie methode hanteert?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bij Morningstar kun je bijvoorbeeld voor VWRL dit op de overzichtspagina onder de paragraaf Beleggingsdoelstelling vinden. Onder het tabblad Documenten staan de Prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie, waar deze informatie ook in te vinden is.

 • Luuk Kelderman

  Ik was voornemens om met een maandelijks bedrag in een 4-tal indexfondsen te beleggen en hier een verhouding in aan te brengen tussen obligaties en aandelen etf’s. Maar moet je altijd minimaal 1 stuk kopen of kun je ook bijvoorbeeld 30,- aanschaffen en je dus een hoeveelheid koopt die kleiner is dan 1 stuk of groter dan 2 maar kleiner dan 3 bijvoorbeeld? Of moet ik de spreiding in mijn maandelijkse aankoop gaan bwerkstelligen?

 • Sander

  Ik speel al een tijdje met het idee om te gaan beleggen. Ik wou in stappen op VWRL aangezien VXUS en VTI op dit moment niet beschikbaar zijn. Dit via De Giro na het lezen van de analyse op dit blog. Echter, bij het “Controleer order” scherm komt er onderaan de volgende melding te staan: “Kosten uitgevende Instelling: Op dit moment zijn de kosten van de uitgevende instelling nog niet verstrekt aan DEGIRO.” Ik kan helaas met wat google werk niet zo eenvoudig vinden wat dit precies inhoud. Kan iemand hier wat over uitleggen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vermoed dat hiermee eventuele instapkosten of uitstapkosten van een fonds bedoeld worden. Aangezien die er niet zijn voor VWRL maakt het ontbreken van deze kostenopgave niets uit op je transactiekosten

 • Roy

  Beste Mr FOB,

  Misschien kunt u voor mij iets verduidelijken. Ik heb momenteel bij De Giro een basic account. Klopt het dat als je voor safe gaat en je indexfondsen niet wil uitlenen je moet overstappen op een Custody account? Ik krijg van DeGiro niet het juiste antwoord.

  Bedankt voor uw reactie.

 • Raphael

  Beste mr. FOB, je hebt me geinspireerd om anders met mijn geld om te gaan en heb nu ook de MMM blogs gevonden.
  Dank voor je inspiratie.
  Aangezien ik weinig aanleg heb voor beleggen, probeer ik gewoon hetzelfde als jij te doen. Ik lees dat ik niet de enige ben.
  Door dat gebrek aan kennis twijfel ik tussen Think ETF (lijkt vertrouwd en simpel) en VWRL (jouw overtuiging). Maar door jouw overtuiging neig ik toch naar VWRL. Echter als ik de reacties van mensen lees raak ik wat in de war. Termen waar ik niets van begrijp.

  Kan ik gewoon maandelijks VWRL kopen en er verder niet meer naar omkijken?
  Of moet ik actief dingen doen ivm vreemde valuta, dividend enz.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt VWRL gewoon maandelijks kopen en er niet meer naar omkijken. Dat is zelfs de beste manier, hoe minder je kijkt des te beter het is. 1x per kwartaal krijg je ook nog dividend uitgekeerd, dat je bij je volgende maandelijkse aankoop gewoon mee kunt inleggen.

 • Raphael

  Dank je! Vanochtend mijn eerste investering gedaan. Veel simpeler dan ik dacht. Nog 1 vraagje. Moet je rond een bepaald tijdstip aanschaffen? Ik kocht ze in de ochtend. Daarna zag ik dat ze in waarde daalden. Ik las hier ergens dat je beter niet binnen het eerste en laatste kwartier kan kopen. Zijn dat openingstijden van de AEX?
  Dus kopen tussen 9:15 uur en 17:25 uur?
  Of kopen als ook de Amerikaanse beurs open is?
  Dus dan tussen 16:15 uur en 17:25 uur Nederlandse tijd.

 • Vrijheid

  hoi mr FOB, ik beleg sinds vorig jaar ook in VWRL. Nu wilde ik net mijn eerste aankoop van 2019 doen, en zal ik eens dat er kosten worden gerekend (rond de €2 meen ik) voor dit fonds, terwijl ik dacht dat die in de kernselectie zit. Is dat veranderd? Weet jij dat misschien?

 • Ewoud

  Hallo Mr. Fob, Ik vroeg me af of je maandelijks een standaard bedrag kan investeren om indexfondsen via DeGiro te kopen. En daarmee bedoel ik of dit automatisch kan, of zou je dan zelf elke maand de indexfondsen moeten kopen? Bedankt.

 • Wouter

  Bedankt voor deze plaatjes-uitleg. Ik ben al lid van DeGiro, maar kwam er niet doorheen. Indexbeleggen doe ik via mijn werk ook bij BND. Daar heb ik alle fiscale ‘ruimte’ al gebruikt. Ik ga waarschijnlijk jouw advies volgen bij de keuze van de indexfondsen bij DeGiro. Fijne, duidelijke website!

 • Kims

  Hoi Mr FOB, Ik heb echt met veel plezier je blog gelezen, je legt het fijn en goed uit. Maar vind het nog steeds “eng”. Mag ik vragen wat “klein” beginnen voor jou was? Ik ben (nog) niet vermogend dus heb geen idee waar ik aan moet denken bij klein beginnen.

 • Tessey Geurds

  hoi hoi
  na het lezen even gaan neuzen op De Giro, echter kan ik de VSUX er niet bij staan. Betekend dit dat uw artikel wat gedateerd is?

 • Leo Goutier

  Mr. Fob,
  Ik heb op dit moment mijn aandelen rekening bij Binck, ik wil overstappen naar DeGiro. Kunnen mijn aandelen worden overgeboekt naar DeGiro? Wat zijn de kosten?
  Dank voor uw antwoord,
  Leo

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je aandelen kunnen vrijwel altijd overgeboekt worden naar DEGIRO.

   DEGIRO vergoedt de kosten die Binck eventueel in rekening brengt voor het overboeken van jouw portefeuille niet. De kosten die je DEGIRO moet betalen voor het overboeken van jouw portefeuille bedragen €10,- per regel. Voor portefeuilles groter dan €3.000,- die je naar DEGIRO overboekt worden echter geen kosten gerekend.

 • Matthijs

  Hallo!
  Ik heb een rekening bij degiro geopend en er geld op gezet.
  Nu zoek ik naar “Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)” (rond 17:20 NL tijd)
  Ik vind wel vergelijkbare fondsen in euro of britse pond of soms zwitserse Frank.
  Maar niet met UCITS. Is dat wel nodig? En weet je wat ik moet aanpassen om ook de amerikaanse variant te kunnen zien?

  Bedankt!
  Matthijs

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je VWRL, genoteerd in € aan de beurs van Amsterdam (EAM) kiest, dan heb je dezelfde als ik heb. Deze valt in de Kernselectie van DEGIRO en is UCITS.
   VWRL is er niet in een Amerikaanse variant.

 • Paul

  Beste mr FOB,

  Ik zie bij tweakers dat er nu ook een acc VWRL is. Dus zonder dividend lek.

  VWCE IE00BK5BQT80

  is wel op de FRA dus meer kosten aan en verkoop maar ik zit te denken om mijn hele VWRL om te zetten hiernaar en gewoon weer plukjes VWRL aan te kopen. Heb momenteel best een aardig VWRL pakket en dacht om dit hete pakket in 1x over te zetten.

  Groet

  • Oost

   Ik heb een pensioen account bij de Giro. Met een jaarlijkse inleg van circa 3500 euro, is het dan beter om VWRL of VWCE te nemen? Als ik het goed begrijp kost het aankopen van VWCE maximaal 60 euro per aankoop? En ik had begrepen dat je geen dividendkosten hebt met een pensioenrekening bij de Giro, wat dus denk ik weer gunstig is voor VWRL?

 • Marcel

  Ik heb bij DeGiro ook een account aangemaakt. Helaas kan ik VXUS en VTI niet vinden. IEAC en IEGA heb ik wel weer kunnen vinden (en kopen). Ben benieuwd wat ik fout doe.

 • Me

  Hallo Mr. Fob,

  Ik heb net een rekening geopend bij de Giro en wil in indexfondsen gaan bellegen. Maar zo te zien is best wel lastig te weten in welke index je belegd als de indexen alleen maar bestaan uit codes en niet duidelijk wordt gemaakt welke producten (bedrijven) er onder hangen.

  Bestaat ergens een lijst met de indexfondsen uit bijvoorbeeld Nederland om er mee te beginnen en vertrouwd mee te raken.
  En als het kan ook voor de Amerikaanse en Canadese markt en lijst laten weten.

  Trouwens bedankt voor je mooie commentaren en uitleg.

  Gr, Me

 • Sara

  Hallo Mr. Fob, ik heb gisteren voor het eerst belegd (in VWRL, 1 stuk). Ik was oorspronkelijk van plan elke maand 50 euro te beleggen, maar nu heb ik dus geleerd dat bij Degiro alleen hele stukken aandelen gekocht kan worden. Ik denk niet dat ik elke maand 70 euro wil beleggen (in ieder geval nog niet). Wat kan ik het beste doen?

   • Sara

    Bedankt voor het antwoord. Hoe doe jij dat? Van de meeste mensen (bijv. op youtube of andere blogs) hoor ik altijd dat ze een vast bedrag per maand beleggen, maar met degiro kan dat dus niet. Ik heb in principe genoeg achter de hand om vanaf nu elke maand bijv. 1 stuk VWRL te kopen (of iets anders/meer), maar ik wilde een soort plan hebben waarbij ik dus elke maand (ongeveer) hetzelfde bedrag uitgeef.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Ik heb jarenlang maandelijks ruim de helft van mijn salaris ingelegd. Daarbij had ik er geen last van dat ik alleen hele stukken aan kon kopen, omdat ik er maandelijks meerdere aan kon schaffen

 • Joost

  Beste Mr FOB
  Ik sta op het punt om een gedeelte van mijn spaargeld te gaan investeren. Met dank aan je website die mij enorm op weg heeft geholpen om kennis op te doen als beginnend belegger. Nou wil ik met Degiro aan de gang. Wat mij niet duidelijk is zijn de risico categorien die bij de ETFs staan (lopend van A to H). Ik heb via de helpfunctie geprobeerd op te zoeken wat deze categorien precies betekenen, maar het is me niet helemaal duidelijk. Kun jij hier iets over vertellen?
  Alvast bedankt.

 • Bart

  Hallo,

  Beetje late reactie.
  Ik ben compleet nieuw in deze wereld en mede door uw blog zeer nieuwsgierig geworden. We zijn op een leeftijd en fase dat we eindelijk financieel stabiliteit hebben gevonden (lees er komt meer binnen dan er uit gaat) en willen met relatief kleine bedragen voor de toekomst gaan sparen.

  Ik ben nogal iemand die uit emotie kan reageren, maar wil wel op lange termijn beleggen. Ik ben bang dat als ik alle zelf doe, ik in paniek een daler verkoop en een stijger verkeerd aankoop.
  Ik denk daarom na over beheerd beleggen zoals Meesman. Klopt het dat ik bij Giro zelf actief moet zijn met handelen? Dat wil zeggen elke maand handmatig aankopen doen? En als ik wel elke maand inleg in bijvoorbeeld de bovenstaanden, kan ik ze dan met een gerust hart laten staan, ook al dalen deze een tijdje? (ik weet dat het altijd een gok blijft)

  Of kan ik als totale beginner toch echt beter beheerd en in goed vertrouwen een vast bedrag per maand wegleggen en jaarlijks eens kijken wat het rendement is?

 • Nicole

  Als ik VXUS in typ krijg ik niets te zien. Kan het zo zijn dat de tickers veranderen en er daarom niets naar voren komt? Ik ben nog echt een leek hierin (om te oefenen heb ik mijn eerste aandeel gekocht in het Vanguard S&P 500 UCITS ETF) Door te zoeken op Vanguard vindt ie ‘m wel.

 • Liem

  Ik ben belgische van nationaliteit, woon in Belgie: ik moet in Bel gie 30% dividendbelasting betalen op alle soorten beleggingen. Moet ik als ik in Nl bij u beleg, 2x div belasting betalen ?