Indexfondsen via DEGIRO


schelpen

Minder uitgeven dan er binnen komt en het overschot beleggen in indexfondsen is een beproefde strategie om financieel onafhankelijk te worden. Bij mijn weten is de goedkoopste manier om in Nederland in de beste indexfondsen te beleggen via DEGIRO.

Ik heb dan ook verreweg het grootste deel van mijn vermogen daar belegd in een viertal indexfondsen. Zie de post over mijn beleggingsstrategie voor meer uitleg hoe ik beleg en de post Beleggen voor beginners voor uitleg over de basis van beleggen in indexfondsen.

Afgelopen jaar leverden deze beleggingen me een rendement op van 8.7%. Over een langere periode zit ik gemiddeld op ongeveer 6% rendement.

Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe je bij DEGIRO een indexfonds moet aanschaffen. Als je weet hoe het werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

DEGIRO uitleg

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken in 10 minuten middels een overboeking van €0,01 via iDeal. Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Aankopen VXUS indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard Total International Stock ETF kunt kopen, het internationale aandelen indexfonds van het zeer gerenomeerde Vanguard waaruit ongeveer 25% van mijn beleggingsportefeuille bestaat.

Dit fonds kun je zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VXUS. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het blauwe vakje rechtsboven om in te loggen

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VXUS in; automatisch verschijnen fondsen die VXUS in de ticker hebben.

vxus zoeken

Klik op het Vanguard fonds. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

vxus koop

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

 

vxus popup

 

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet ($) invul.

Limiet ($)

In het vakje Limiet ($) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechts onder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

 

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controleer

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op het groene vinkje. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Portefeuilleoverzicht

Mijn portefeuille bestaat uit VTI, VXUS, IEAC en IEGA, zie de post over mijn beleggingsstrategie voor uitleg over deze fondsen. 3 van de 4 fondsen uit mijn portefeuille kan ik zonder transactiekosten 1x per maand in handelen. Dit kan ik doen doordat ze in de DEGIRO Kernselectie zitten.

 

portefeuille degiro

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders in het hoofdscherm:

order degiro

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik op het penseeltje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

 

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 6000 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO. Een uitstekende stap op weg naar financiële onafhankelijkheid!

 

Vragen? Stel ze hieronder!

 

Tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12835 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

147 gedachten over “Indexfondsen via DEGIRO

 • Liem

  Ik ben belgische van nationaliteit, woon in Belgie: ik moet in Bel gie 30% dividendbelasting betalen op alle soorten beleggingen. Moet ik als ik in Nl bij u beleg, 2x div belasting betalen ?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Hoe bedoel je “als ik in NL bij u beleg”? Als je in België een account bij DEGIRO opent, dan beleg je in België en niet in Nederland.

 • Nicole

  Als ik VXUS in typ krijg ik niets te zien. Kan het zo zijn dat de tickers veranderen en er daarom niets naar voren komt? Ik ben nog echt een leek hierin (om te oefenen heb ik mijn eerste aandeel gekocht in het Vanguard S&P 500 UCITS ETF) Door te zoeken op Vanguard vindt ie ‘m wel.

 • Bart

  Hallo,

  Beetje late reactie.
  Ik ben compleet nieuw in deze wereld en mede door uw blog zeer nieuwsgierig geworden. We zijn op een leeftijd en fase dat we eindelijk financieel stabiliteit hebben gevonden (lees er komt meer binnen dan er uit gaat) en willen met relatief kleine bedragen voor de toekomst gaan sparen.

  Ik ben nogal iemand die uit emotie kan reageren, maar wil wel op lange termijn beleggen. Ik ben bang dat als ik alle zelf doe, ik in paniek een daler verkoop en een stijger verkeerd aankoop.
  Ik denk daarom na over beheerd beleggen zoals Meesman. Klopt het dat ik bij Giro zelf actief moet zijn met handelen? Dat wil zeggen elke maand handmatig aankopen doen? En als ik wel elke maand inleg in bijvoorbeeld de bovenstaanden, kan ik ze dan met een gerust hart laten staan, ook al dalen deze een tijdje? (ik weet dat het altijd een gok blijft)

  Of kan ik als totale beginner toch echt beter beheerd en in goed vertrouwen een vast bedrag per maand wegleggen en jaarlijks eens kijken wat het rendement is?

  • Piet Snot

   Je kunt op elk moment bijstorten en iets kopen of verkopen. Dus elke maand een vastbedrag storten kan wel maar moet je handmatig doen. Bij iedere ver/aankoop betaal je vaak wel transactiekosten. (Sommige ETFs kun je gratis aanschaffen/bijkopen.) Dus kijk wel of elke maand wel een gunstige frequentie is…

 • Joost

  Beste Mr FOB
  Ik sta op het punt om een gedeelte van mijn spaargeld te gaan investeren. Met dank aan je website die mij enorm op weg heeft geholpen om kennis op te doen als beginnend belegger. Nou wil ik met Degiro aan de gang. Wat mij niet duidelijk is zijn de risico categorien die bij de ETFs staan (lopend van A to H). Ik heb via de helpfunctie geprobeerd op te zoeken wat deze categorien precies betekenen, maar het is me niet helemaal duidelijk. Kun jij hier iets over vertellen?
  Alvast bedankt.

 • Sara

  Hallo Mr. Fob, ik heb gisteren voor het eerst belegd (in VWRL, 1 stuk). Ik was oorspronkelijk van plan elke maand 50 euro te beleggen, maar nu heb ik dus geleerd dat bij Degiro alleen hele stukken aandelen gekocht kan worden. Ik denk niet dat ik elke maand 70 euro wil beleggen (in ieder geval nog niet). Wat kan ik het beste doen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je zou op kunnen sparen en dan bijvoorbeeld telkens wanneer je genoeg hebt in kunnen leggen.

  • Sara

   Bedankt voor het antwoord. Hoe doe jij dat? Van de meeste mensen (bijv. op youtube of andere blogs) hoor ik altijd dat ze een vast bedrag per maand beleggen, maar met degiro kan dat dus niet. Ik heb in principe genoeg achter de hand om vanaf nu elke maand bijv. 1 stuk VWRL te kopen (of iets anders/meer), maar ik wilde een soort plan hebben waarbij ik dus elke maand (ongeveer) hetzelfde bedrag uitgeef.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb jarenlang maandelijks ruim de helft van mijn salaris ingelegd. Daarbij had ik er geen last van dat ik alleen hele stukken aan kon kopen, omdat ik er maandelijks meerdere aan kon schaffen

 • Me

  Hallo Mr. Fob,

  Ik heb net een rekening geopend bij de Giro en wil in indexfondsen gaan bellegen. Maar zo te zien is best wel lastig te weten in welke index je belegd als de indexen alleen maar bestaan uit codes en niet duidelijk wordt gemaakt welke producten (bedrijven) er onder hangen.

  Bestaat ergens een lijst met de indexfondsen uit bijvoorbeeld Nederland om er mee te beginnen en vertrouwd mee te raken.
  En als het kan ook voor de Amerikaanse en Canadese markt en lijst laten weten.

  Trouwens bedankt voor je mooie commentaren en uitleg.

  Gr, Me

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je net als ik eenvoudig via 1 indexfonds wereldwijd gespreid in aandelen wilt beleggen, kun je VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) kiezen. Dit fonds volgt de FTSE All World index, welke uit deze bedrijven is samengesteld