DEGIRO Tradegate: inleiding

Ik heb zelf jarenlang belegd via DEGIRO. Voor mijn review en ervaringen verwijs ik naar DEGIRO review. In deze post ga ik specifiek in op de nieuwe handelsmogelijkheden die DEGIRO sinds augustus 2021 aanbiedt via Tradegate. Mijn huidige beleggingsstrategie kun je hier vinden.

Wat is Tradegate?

Tradegate is een zogenaamde multilaterale handelsfaciliteit (MTF, multilateral trading facility). Een MTF is een handelsplatform naast de bekende beurzen. Een MTF is wat minder strikt gereguleerd dan een beurs zoals Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE (New York Stock Exchange). Een beurs zoals Euronext wordt ook wel een gereguleerde markt genoemd.

Via DEGIRO kun je op Tradegate handelen in meer dan 10.000 effecten uit de hele wereld waaronder Nederlandse, andere Europese en Amerikaanse aandelen.

Tradegate heeft ruimere openingstijden dan gewone effectenbeurzen. Tradegate is tijdens werkdagen open van 8.00 uur tot 22.00 uur.

DEGIRO rekent voor transacties op Tradegate een vast tarief van €3,90 per transactie. Afhankelijk van welke stukken je wilt kopen kan dit goedkoper zijn dan via een andere beurs. Daarentegen kun je in ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie zonder transactiekosten handelen, maar (nog?) niet op Tradegate. Je bent dan wel €1 handlingskosten per transactie kwijt, daar kom je niet onderuit.

DEGIRO Tradegate: 3 aandachtspunten

Ik heb eerder Tradegate getest via Flatex, welke resultaten ik in deze post gebruik. Ik ga er daarbij vanuit dat de aandachtspunten welke voor handelen op Tradegate via Flatex golden ook gelden voor handelen op Tradegate via DEGIRO. Of dit daadwerkelijk zo is heb ik niet getest.

Flatex stond indertijd nog los van DEGIRO. Ondertussen is DEGIRO door Flatex ingelijfd.

Mijn ervaring is dat je via Flatex op Tradegate, los van de €3,90 transactiekosten, goedkoop kunt handelen. Maar als je het risico wilt minimaliseren dat je alsnog te maken krijgt met significante kosten tijdens handelen, dien je volgens mij wel minimaal de volgende regels in acht te nemen. Ik ga hier in de post dieper op in.

 1. Alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
 2. Alleen handelen met limiet
 3. Nooit handelen met stop orders

Wat bedoel ik hiermee? Zie de volgende alinea’s:

Tip 1: alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs

Spread op Tradegate via Flatex

De biedkoers van een effect is de koers waartegen een partij een effect van jou wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen een partij een effect aan jou wil verkopen. Het verschil tussen de  bied- en de laatkoers van een effect wordt ook wel de spread genoemd. De spread is een maat voor de kosten welke in de koers verwerkt zitten.

Spread overdag

Ik heb op 2 verschillende dagen gekeken wat het verschil in spread was voor de ETF DBZB via Xetra (DEGIRO) en Tradegate (Flatex). De schermen van beide brokers staan naast elkaar tegelijkertijd open, dus je ziet de spread op hetzelfde moment. Beide keren heb ik rond het middaguur gekeken.

Dag 1, vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro

Dag 2: vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro dbzb

De spread was rond de 0.16%, berekend volgens (235.73-235.36)/((235.36+235.73)/2)*100%.

Spread ’s avonds

Ik heb ook gekeken wat de spread via Tradegate (Flatex) was buiten openingstijden van de referentiebeurs Xetra. Die was significant hoger:

spread flatex avond

De spread bedroeg toen 0.31%. Dat is het dubbele van overdag.

Waarom wijzigt de spread ’s avonds?

Zoals uit Tradegate Exchange Rules (§ 26.1) blijkt, kan de raad van bestuur van Tradegate één of meerdere referentiemarkten bepalen markten voor elk effect dat verhandelt wordt op Tradegate. Voor DBZB is de referentiemarkt de grote Duitse beurs Xetra. Omdat Tradegate langer open is dan Xetra, is buiten de openingstijden van Xetra deze referentiemarkt niet beschikbaar. En dan kan Tradegate (of kunnen handelaren die effecten verhandelen via Tradegate) dus zelf de prijs bepalen, wat zichtbaar wordt in de toegenomen spread.

Buiten openingstijden van de referentiebeurs handelen brengt dus het risico met zich mee dat er flinke opslagen in de koers terecht komen.

Conclusies beste handelsmoment

Ik concludeer dat het verstandig is uitsluitend overdag te handelen via Tradegate, wanneer de referentiebeurs waar DBZB genoteerd staat open is. Dat is de beurs Xetra in het geval van DBZB, welke open is tussen 9.00 en 17.30 uur.

Euronext Amsterdam hanteert ook deze openingstijden.

Indien je wilt handelen in een effect waarvoor de referentiebeurs een Amerikaanse beurs is, dan is handelen tussen 15.30 en 22.00 uur waarschijnlijk het voordeligst.

Als je helemaal scherp aan de wind wilt varen, let dan ook nog hierop: Market makers die klantorders kunnen zien maken nog wel eens gebruik van de volgende truc. Als er veel kooporders zijn, verhoogt de market maker de bied- en laatprijzen. De hogere aankoopprijs is nauwelijks merkbaar, want de spread blijft gelijk aan die van de referentiebeurs. En dat is waar de meesten op letten.

Om hier scherp op te zijn zou je op het moment van handelen niet zozeer de spread, maar de exacte bied- en laatkoers op Tradegate moeten vergelijken met die op de referentiebeurs. Dit punt komt naar voren in een artikel in WirtschafsWoche, waar het volgende punt ook uit afkomstig is:

Tip 2: alleen handelen met limiet

In WirtschafsWoche wordt ook de uitvoering van een test beschreven. Na sluitingstijd van de referentiebeurs Xetra werd door ene heer Müller op Tradegate een order zonder limiet ingelegd welke 2x de omvang had van het volume dat werd aangeboden op Tradegate. De eerste helft werd tegen het aangeboden tarief verhandeld, de tweede helft tegen een 0.89% hoger tarief.

Tradegate vertoonde de hogere prijs in dezelfde seconde dat het tweede deel van de order werd uitgevoerd. Daarmee had Müller niet de kans om het tweede deel van de transactie te annuleren.

De EU-richtlijn vereist dat de partij met wie je handelt de prijzen bekendmaakt tegen welke zij bereid is te verhandelen. Handelaren publiceren ook het aantal aandelen dat ze bereid zijn te verhandelen tegen de aangeboden prijs. Beleggers moeten namelijk weten welke prijs ze mogen verwachten. Hoe lang moet worden gerapporteerd voorafgaand aan uitvoering van de transactie schrijft de EU echter niet voor…

Mijn conclusie: handel uitsluitend met limiet, dan weet je van tevoren tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Tip 3: nooit handelen met stop orders

In het al aangehaalde artikel uit WirtschafsWoche wordt ook uitgelegd dat het werken met stop orders op Tradegate nadelig kan uitpakken voor particulieren. Aangezien ik een buy-and-hold belegger ben zijn stop orders voor mij niet relevant. Ik ga hier daarom niet verder op in, maar kijk vooral in het aangehaalde artikel indien je hier meer over wilt weten.

DEGIRO Tradegate: conclusies

 • Beleggen via Tradegate vraagt naar mijn mening om extra alertheid, ervan uitgaande dat Tradegate via DEGIRO nog op dezelfde manier werkt als toen ik de werking van Tradegate via Flatex in 2019 getest heb:
  1. Handel alleen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
  2. Gebruik altijd een limiet
  3. Gebruik geen stop orders
 • DEGIRO rekent €3,90 voor een transactie op Tradegate. Afhankelijk van welke stukken je wilt kopen kan dit goedkoper zijn dan via een andere beurs. Een positie aangekocht via Tradegate kun je ook alleen maar verkopen via Tradegate. Zolang deze transactiekosten gelden ben je dus 2 x €3,90 = €7,80 kwijt voor een aan- en verkoop. In ETF’s uit de Kernselectie kun je overigens, binnen grenzen en (nog) niet via Tradegate, zonder transactiekosten handelen.

Beleg jij via Tradegate? Zo ja, hoe zijn jouw ervaringen daarmee?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

12 Reacties

 1. Mijn aandelen Avita medical zijn door de Giro overgezet naar tradegate. Gezien de door u genoemde nadelen wil ik hier vanaf en alles overzetten naar Nasdaq. Nu is er continue een verschil in koers tussen beide beurzen zodat het vrijwel onmogelijk is om dit zonder verlies te doen. Temeer omdat er er op tdg nauwelijks handel is in dit aandeel (AVH).
  Ik heb 8000 stuks van dit aandeel. Wat raadt u mij aan? Groeten Ralph

  • Ik kan en mag geen persoonlijk advies geven.

   In algemene zin kan ik zeggen dat, zoals benoemd in de blogpost, er buiten de openingstijden van de referentiebeurs het meeste kans is op koersverschil tussen Tradegate en de referentiebeurs.

 2. Ik heb ervaren dat liquiditeit een groot probleem is bij minder populaire (kleinere) bedrijven. Bij 1 bedrijf met een marketcap van 2B zijn er soms een paar dagen helemaal geen transacties….

 3. Ik gebruik Tradegate via de GIRO nu een paar maanden, en ben er behoorlijk tevreden over.
  Voor fondsen met dollar en ponden notering is het een verademing (Tradegate noteert alles in Euro’s).
  Vooral bij het maken van vergelijkingen,overzichten of grafieken heb je niet meer de twijfel in welke munteenheid de koers is genoteerd.
  Kortom,voor mij een aanrader voor US en VK fondsen

  • Ralph de Bolster

   Ik Handel momenteel in het aandeel Avita medical via tdg /de Giro. Het aandeel is genoteerd aan de ASX de Australische beurs. Ik merk op dat er continue een verschil van 10-12 ct in de koers bestaat, waarbij de koers op tdg lager is. Aangezien de Australische beurs snachts handelt is gelijktijdig handelen niet mogelijk. Wanneer je grotere aantallen aandelen hebt zoals ik, dan kan dit verschil bij verkoop aardig oplopen. Kijk dus uit hierbij.

 4. Het grootste probleem met Tradegate is dat je afhankelijk wordt van een derde als je een aandeel wil verkopen. Stel dat je aandeel X koopt, en na een aantal dagen of jaren wil verkopen: wat doe je dan als de bied en laat drastisch uit elkaar liggen? Dat je bijvoorbeeld genoegen moet nemen met 1 of 10 euro lagere koers? Je kan dan eigenlijk niets anders doen dan het aanbod accepteren of maar wachten op een beter aanbod. Door op Tradegate te gaan beleggen maak je jezelf erg afhankelijk van de goede wil van een derde partij.

 5. Een keurig uitgelegd verhaal en een stuk genuanceerder dan de cowboy verhalen die de ronde deden toen DeGIRO de TradeGate mogelijkheid introduceerde. Toen was bij sommige de mening dat DeGIRO haar klanten bedroog met niet nakomen van afspraken dat er niets zou veranderen bij de overgang naar Flatex.
  In werkelijkheid valt het dus allemaal wel mee. Je kunt hier zelf voor kiezen als je wilt..
  Gezien ik zelf alleen gespreid beleg in wereldwijde ETF’s en elke maand een simpele aankoop doe met een limiet, raakt me dit totaal niet.
  Voor degene die dit wel willen gebruiken, kunnen ze dus hun gang gaan.

 6. Ik vind het fantastisch dat er meer mogelijkheden komen voor particulieren om buiten beurstijden te handelen. Als je overdag op je werk zit en buiten werktijden nog wel eens een order zou willen plaatsen is dat erg fijn. Over een jaar of 10 verwacht ik echt wel dat aandelenhandel 24 uur per dag is.
  Tip 1 om vooral tijdens reguliere uren te handelen vind ik onzin. Tradegate gaat juist om verruimde openingstijden.

  Tip 2 en tip 3 gelden wat mij betreft altijd en voor elke beurs. Goed dat hier naar gekeken is en dat het op Tradegate blijkbaar een groter risico is.

  Wat mij vooral interesseert, is de liquiditeit. Is er voldoende handel op “rare” momenten. Crashes, aanslagen etc. Zijn er dan voldoende marktpartijen en kan je er dan nog uit of in.

  • @Sjoerd: je kunt alleen uit een positie stappen met Tradegate als je het ook via Tradegate hebt gekocht. Let daarop, je kunt dus niet tijdens een crash zomaar overal buiten kantooruren uitstappen.

 7. Interessant. Bij Interactive Brokers kan je opteren voor ‘split the spread’ en ‘adaptive algo’, zie https://www.clientam.com/en/index.php?f=26817. Je hebt in dat geval als voordeel dat je (in het geval van tiered pricing) refunds van de beurs waar je handelt kunt krijgen voor het toevoegen van liquiditeit. Maar: het zou best kunnen dat de bied- en laatkoersen dan hoger liggen, zoals je hierboven beschrijft. Dan zou dit toch niet zo voordelig zijn. Is dit een goede vergelijking, of zit ik er helemaal naast?

  • Wirtschafswocche vond dat je de bied- en laatkoers op Tradegate het beste kon vergelijken met die op de referentiebeurs om te weten of je op Tradegate met prijsopdrijving te maken hebt. Aangezien IB handel aanbiedt op de referentiebeurzen zelf en niet op Tradegate vermoed ik dat deze vorm van potentiële prijsopdrijving daar niet van toepassing is.

  • Nee, een order plaatsen binnen de spread heeft hier niets mee te maken, waarom zou dat nadelig zijn? Als de markt voor het product dat je wil niet liquide is heb je daar last van ongeacht wat voor order je plaatst.