Wat zijn effecten op de beurs?

Alle financiële producten die op een beurs verhandeld kunnen worden, noemen we effecten. Daaronder vallen bijvoorbeeld aandelen, opties en obligaties. Effecten zijn de verzamelnaam voor alle waardepapieren en het recht om deze beleggingsproducten te kopen of verkopen.

Wanneer is iets een effect?

Alles wat verhandelbaar is op de beurs is een effect. Je kunt er eigenaar van worden doordat je het aankoopt of je kunt afstand doen van je eigenaarschap door te verkopen. Door vraag en aanbod ontstaat de actuele prijs van het effect. Die noemen we de koers. Zijn er meer mensen die een aandeel, optie of obligatie willen hebben? Dan stijgt de koers van het effect. Willen mensen er juist graag vanaf en zijn er weinig kopers? Dan daalt het bedrag waarvoor het effect wordt aangeboden.

En wat zijn effecten op de beurs waard?

Aandelen en obligaties die worden uitgegeven, zijn bedoeld om voor financiering te zorgen van de bedrijven die ze uitgeven. Het hoeven overigens niet per se commerciële partijen te zijn die dit doen. Ook overheden geven bijvoorbeeld staatsobligaties uit. Het principe komt op hetzelfde neer: de effecten zijn bedoeld om geld op te halen. In ruil daarvoor krijgen de kopers dividend of rente. Door de beurshandel en de wisselende koersen kun je ook geld verdienen of verliezen door de effecten zelf te verhandelen.