Xetra – wat is dat precies?

Xetra is de elektronische beurs in Frankfurt. Hiermee kun je elektronisch handelen in aandelen, ETF’s, obligaties en grondstoffen. In 1997 startte de handel via dit platform.

Volledig elektronische handel

Deutsche Börsche AG is eigenaar van Xetra. Deze partij verzorgt ook onder andere de effectenhandel en beursnoteringen in Duitsland. Met hun platform maken zij handel mogelijk in allerlei effecten, maar dan volledig digitaal. Alle aankoop- en verkooporders van handelaren met een licentie komen in een computersysteem. Vervolgens worden de orders volledig elektronisch gecombineerd. Dat maakt het platform enorm efficiënt.

Op werkdagen is Xetra open van 9.00 tot 17.30 uur. In dat tijdsframe verwerkt het systeem meer dan 90% van alle effectentransacties in Duitsland. Bijna een derde van alle ETF-handel in Europa verloopt via dit systeem. Daardoor is het een referentiemarkt voor dit type effecten.

Wat verhandel je met Xetra?

Via Xetra verloopt maar liefst 60% van alle handel in aandelen die opgenomen zijn in de Deutscher Aktienindex (DAX). Dit is de voornaamste performance-index van Duitse beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast worden er veel ETF’s verhandeld via het platform. Dat komt door de grote flexibiliteit, hoge snelheid en lage kosten voor het matchen van koop- en verkooporders. Daarom is het platform ook geliefd bij de handel in obligaties en grondstoffen.