Euronext, wat is dat precies?

Euronext is de fusie van verschillende Europese effectenbeurzen. Het begon in 2000 met de samenvoeging van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Daarna volgden beurzen in Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

2000 bedrijven genoteerd aan Euronext

Op 31 december 2021 werden er effecten van maar liefst 2000 bedrijven verhandeld aan de effectenbeurzen van Euronext. Hiermee is het een van de grootste beurzen van Europa. De aandeelhouderswaarde is in totaal rond de 7.000 miljard euro. Zo’n beetje een kwart van alle handel in aandelen in Europa vindt hier plaats. Ook zijn er meer dan 50.000 obligaties genoteerd.

Van wereldwijd naar toch weer Europees

Tussen 2007 en 2014 was de New York Stock Exchange eigenaar van Euronext. Door de samenvoeging ontstond de grootste beurs ter wereld. Dit bleef echter niet lang bestaan. Nieuwe eigenaar Intercontinental Exchange had geen behoefte aan Europese effectenbeurzen en stootte deze af. Daarna ging Euronext verder als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Overnames

Het bedrijf zat echter niet stil en begaf zich op overnamepad. In 2017 nam men FastMatch over, een elektronische valutahandelsplaats. Ook de Irish Stock Exchange werd eigendom in dat jaar. Oslo Børs, de Noorse beurs, volgde in 2019. Voorlopig is de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana de laatste toevoeging. Die trad in 2021 toe tot de Euronext groep.