DEGIRO heeft onlangs haar Kernselectie ETF’s gewijzigd. In de Kernselectie zitten ETF’s waarin je zonder transactiekosten kunt handelen. VWCE, het tweelingbroertje (of zusje?) van VWRL, is nu toegevoegd. VWCE herbelegt dividend automatisch, VWRL keert dividend uit waarna je het zelf kunt herbeleggen. Is VWCE nu aantrekkelijker dan VWRL?

Update: in de post komen Standaard (Basic) en Custody accounts aan bod. Sinds eind 2021 is het openen van een Custody account niet meer mogelijk. Als je zo’n account al hebt kun je het wel blijven gebruiken.

DEGIRO Kernselectie ETF’s

Het meest actuele overzicht van ETF’s die in de DEGIRO Kernselectie vallen kun je hier vinden.

Wanneer je gratis wilt kunnen handelen in de fondsen uit de Kernselectie moet je op de volgende punten letten:

De transactie vindt plaats op de juiste beurs

Je kunt niet zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie handelen op alle beurzen waar deze fondsen aangeboden worden. Veel ETF’s worden op meerdere beurzen aangeboden.

Als voorbeeld hier de ETF die als afkorting (ook wel “ticker” genoemd) VWRL heeft (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis, ISIN: IE00B3RBWM25). Deze wordt via DEGIRO op de volgende beurzen aangeboden:

VWRL beurzen

Alleen op Euronext Amsterdam valt VWRL onder de DEGIRO Kernselectie. ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie kun je alleen gratis in handelen als je ze op de beurs verhandelt die in het Kernselectie-overzicht vermeld staat. De beurs staat in de rechter kolom in het overzicht.

De transactie vindt plaats met de juiste ISIN code

Als je een fonds op naam gezocht hebt, kijk dan ook altijd even of de zogenaamde ISIN code overkomt met die uit het overzicht. Dit is de code IE00B3RBWM25 uit het bovenstaande plaatje. De ISIN code staat in de linker kolom in het Kernselectie-overzicht.

DEGIRO Kernselectie – 1x per maand zonder transactiekosten

In fondsen die onder de DEGIRO Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop.

Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Maar niet in de volgende situatie:

Extra gratis transacties per maand

Elke volgende transactie in hetzelfde fonds is ook gratis onder de volgende voorwaarden:

 1. De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.
 2. De waarde van de transactie is 1.000 euro (of dollar of Britse pond) of meer.
 3. Er heeft geen tegengestelde transactie plaatsgevonden.

Wanneer je bovenstaande punten in acht neemt kun je zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie handelen.

VWRL vs VWCE

Als je zo eenvoudig mogelijk tegen lage kosten wereldwijd gespreid wilt beleggen, is de toevoeging van VWCE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc, ISIN: IE00BK5BQT80) aan de Kernselectie wellicht interessant voor je. Deze kan als vervanger van VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis, ISIN: IE00B3RBWM25) dienen.

Het verschil tussen deze twee fondsen is dat VWCE het dividend dat uitgekeerd wordt door de onderliggende bedrijven direct voor je herbelegt, terwijl je dat bij VWRL zelf moet doen. Verder zijn de fondsen identiek.

Er is bij DEGIRO nog een paar verschillen ten aanzien van de kosten die DEGIRO in rekening brengt voor deze twee fondsen. Als voorbeeld neem ik een belegd vermogen van €10.000 in VWRL of VWCE. De lopende kosten per jaar zien er dan als volgt uit. Onder de tabel licht ik de kosten toe.

Vergelijk €10.000 belegd vermogen VWRL Basic account VWRL Custody account VWCE Basic account VWCE Custody account
Tracking Difference 0,560% 0,560% 0,560% 0,560%
Aansluitkosten 0,000% 0,000% 0,025% 0,025%
Dividendkosten 0,000% 0,100% 0,000% 0,000%
Valutakosten 0,002% 0,002% 0,000% 0,000%
Totale kosten per jaar  0,562% 0,662% 0,585% 0,585%

Tracking Difference

Om de totale fondskosten exclusief de kosten die DEGIRO rekent te bepalen hanteer ik de zogenaamde Tracking Difference (TD). Ik leg dit begrip uit in de post De beste ETF in 2021.

Voor zowel VWRL als VWCE komt de TD op 0.56% per jaar (Gerben bedankt voor het uitzoeken).

Aansluitkosten verschillende beurzen

De fondsen zijn niet op dezelfde beurs zonder transactiekosten te verhandelen bij DEGIRO. VWRL valt genoteerd aan Euronext Amsterdam onder de Kernselectie. VWCE valt genoteerd aan Xetra onder de Kernselectie.

Voor het aanhouden van fondsen aan Euronext Amsterdam brengt DEGIRO geen zogenaamde aansluitkosten in rekening. VWRL kun je dus aanhouden zonder aansluitingskosten.

Het aanhouden van fondsen aan Xetra kost bij DEGIRO €2.50 aan zogenaamde aansluitingskosten per jaar. VWCE aanhouden kost je dus €2.50 aan aansluitingskosten per jaar. Als je bijvoorbeeld €10.000 belegd hebt, gaat het dan om (€2.50 / €10.000) * 100% = 0.025% kosten per jaar.

Verschil in dividendkosten

Als je bij DEGIRO een standaard Basic beleggingsaccount aanhoudt, kost het verwerken van dividend je niets.

Maar als je een Custody account aanhoudt, kost dit €1 + 3% van het uitgekeerde dividend (maximaal in totaal 10% van het uitgekeerde dividend) per dividenduitkering.

VWRL keert 4x per jaar dividend uit. Dus heb je bij het aanhouden van VWRL via een Custody account 4x per jaar deze kosten.

Een voorbeeld om welke bedragen dit gaat:

Stel je hebt €10.000 belegd in VWRL. Per dividenduitkering wordt er gemiddeld €50 dividend uitgekeerd. Dat geeft €1.00 + (3% * €50) = €2.50 aan kosten.

Bij 4 dividenduitkeringen per jaar heb je bij een Custody account dus €10 aan dividendkosten voor elke €10.000 aan belegd vermogen in VWRL. Dat gaat dan om (€10 / €10.000) * 100% = 0.1% kosten per jaar.

Bij VWCE heb je deze kosten niet.

Verschil in valutakosten

VWRL is genoteerd in euro’s maar keert dividend uit in dollars. Daardoor krijg je te maken met 0.1% valutakosten voor het omwisselen van deze dollars in euro’s. Dit zijn kosten die steeds weer terugkeren en kun je dus beschouwen als lopende kosten. Bij een gemiddeld dividendrendement van 2% per jaar resulteert dit in 2% * 0.1% = 0,002% extra lopende kosten per jaar.

Bij VWCE brengt DEGIRO deze kosten niet in rekening, omdat Vanguard het dividend al voor je herbelegt.

De kosten die Vanguard bij herbeleggen van dividend voor VWCE moet maken zijn in de koers verwerkt en zijn dermate laag dat dit niet terug te zien is in een verschil in Tracking Difference tussen VWRL en VWCE. Er is namelijk geen verschil in Tracking Difference.

Eventueel verschil in zogenaamde cash drag

Zodra VWRL het dividend uitgekeerd heeft, moet je het zelf herbeleggen. Hierbij moet je voldoende hebben om een heel stuk VWRL aan te kunnen kopen. Dit kan ervoor zorgen dat je een tijdje moet wachten. Dan is je uitgekeerde dividend een tijdje niet belegd en maakt geen rendement. Dat zorgt voor een zogenaamde cash drag.

Een voorbeeld om welke bedragen dit gaat:

Stel je hebt €10.000 belegd in VWRL. Per dividenduitkering wordt er gemiddeld €50 dividend uitgekeerd. Als dit een maand niet belegd is voordat het herbelegd wordt, loop je bij 4 dividenduitkeringen per jaar 4 maanden rendement mis op €50.

Bij een jaarrendement van typisch 7% gaat dit om 4 maanden * (7% / 12 maanden) = 2.3% rendement op deze €50. Dat is 2.3% * €50 = €1.17. Op een belegd bedrag van €10.000 gaat het dan om (€1.17 / €10.000) * 100% = 0.01% gemist rendement per jaar. Omdat het persoonsafhankelijk is of je te maken hebt met deze cash drag heb ik haar niet opgenomen in de tabel.

VWCE heeft deze cash drag niet, doordat het dividend automatisch wordt herbelegd.

Pensioenaccount

Een pensioenaccount is altijd een Custody account. Maar bij pensioenbeleggen pakt het iets anders uit dan bij een gewoon Custody account.

Bij een pensioenaccount heb je aansluitingskosten van €1 per maand voor Xetra bij VWCE in plaats van €2.50 per jaar bij een gewoon account. VWRL heeft geen dividendkosten bij een pensioenaccount.

Bij een pensioenaccount is VWRL daardoor altijd goedkoper per jaar dan VWCE, ervan uitgaande dat je uitgekeerd dividend bij VWRL direct herbelegt.

Om je een idee te geven: bij €10.000 belegd vermogen komt VWCE voor een pensioenaccount op 0.68% aan jaarlijkse kosten. Dan is duurder dan VWRL via een Custody pensioenaccount, dat op 0.56% aan kosten komt exclusief eventuele cash drag t.g.v. handmatig herbeleggen van het uitgekeerde dividend (ordegrootte 0.01%).

VWRL vs VWCE conclusie

Al met al zijn de kostenverschillen tussen VWRL en VWCE voor een Basic account klein en maakt de keuze vanuit kostenoogpunt niet zoveel uit. Voor een Custody account worden de verschillen wel significant en is VWCE voortaan de logische keuze.

Bij een pensioenaccount is VWRL altijd goedkoper per jaar dan VWCE, ervan uitgaande dat je uitgekeerd dividend bij VWRL direct herbelegt.

Andere interessante toevoeging

Als je naast aandelen ook in obligaties wilt beleggen, dan kan dat vanaf nu ook zonder transactiekosten in een wereldwijd gespreid in staatsleningen beleggende ETF, waarbij het valutarisico afgedekt is naar de euro. Namelijk in DBZB (Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF, ISIN code LU0378818131). Dit fonds staat net als VWCE aan Xetra genoteerd.

Dit was het obligatiefonds van mijn voorkeur, voordat ik overgestapt ben van obligaties naar een depositoladder.

Beleggen in obligaties

Voor de volledigheid: ik beleg sinds DEGIRO beboet is door de AFM niet meer via hen, maar via ABN AMRO ZBB in Northern Trust indexfondsen en de iShares ETF IWDA in combinatie met bovengenoemde depositoladder:

Mijn huidige beleggingsstrategie

Wat vind jij van de wijzigingen van de DEGIRO Kernselectie? Stap jij over van VWRL naar VWCE, indien je nu belegd bent in VWRL via DEGIRO?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

70 Reacties

 1. Hallo Mr Fob,

  Bedankt voor deze verhelderende post.
  Wij hebben momenteel 192 stuks VWRL in bezet bij de Giro met een Custody account. Ik zal voortaan maandelijks inleggen in VWCE.
  Is het kostentechnisch verstandig om die 192 stuks VWRL te verkopen en daarvan VWCE te kopen?

  Alvast bedankt!

  • Als de dividenden bijgeschreven worden in de waarde van VWCE zou je toch verwachten dat de waarde van VWCE op den duur hoger is dan VWRL? Dit is momenteel niet het geval.
   VWCE noteert ongeveer 101 en vwrl 105, of zie ik iets over het hoofd?

  • VWCE is later tegen een lagere koers dan VWRL op dat moment stond geïntroduceerd. Het duurt dus nog even voordat VWCE VWRL “ingehaald” heeft.

 2. Hallo Mr FOB,

  Ik snap nog niet helemaal hoe het herbeleggen bij VWCE werkt. Hoe zie je het herbelegde dividend terug in je vermogen als belegger? Betekent dit dat de koers automatisch hoger wordt?

  Als dat zo is, is de keerzijde dan niet dat de koers van VWCE harder stijgt dan VRWL, en dat je dus elke maand minder aandelen kan kopen wanneer je maandelijks een vast bedrag belegt?

  • Ja, dat zit in de koers verwerkt.

   Het is maar de vraag of minder aandelen kunnen kopen voor een bepaald bedrag nadelig is. Het gaat namelijk om het bedrag dat je kunt beleggen, niet om het aantal stukken dat dat oplevert. Je krijgt gewoon minder stukken die per stuk meer waarde hebben.

 3. Hoi mr Fob. Bedankt voor je mooie blog, die me mede op weg helpt in de wondere wereld van het beleggen.

  Er is iets wat ik niet snap aan ETFs. Hoe kan een ETF een bepaalde index (proberen te) volgen? Uiteindelijk wordt de prijs toch bepaald door wat de koper bied en wat de verkoper vraagt? Bepalen wij als beleggers dan niet de prijs i.p.v. de koers van de index die de ETF volgt?

  Bedankt!

  • Gewoon nieuwe VWRL’s van kopen. Als het uitgekeerde dividend niet voldoende is voor een VWRL kun je het aanvullen met extra inleg (als je daarvoor geld beschikbaar hebt) om zo wel een VWRL aan te schaffen.

 4. Transactiekosten zijn iets anders dan lopende kosten. Die eerste zijn eenmalig bij aan- of verkoop. Die laatste keren jaarlijks terug.

  De transactiekosten zijn voor VWRL en VWCE nul en dus gelijk.

  De lopende kosten zijn bij een Custody account vanaf ongeveer €1250 belegd vermogen lager voor VWCE dan voor VWRL, uitgaande van ongeveer 2% dividendrendement per jaar. De dividendkosten van VWRL zijn bij €1250 belegd vermogen €2.50 op jaarbasis. Dat is gelijk aan de jaarlijkse aansluitingskosten van VWCE.

 5. Dag FOB,
  Maakt het voor de transactiekosten per jaar nog uit of ik € 1000,- of € 10.000,- euro belegt heb in VWCE?
  En waar ligt het kantelpunt voor het totaal belegd vermogen, dus anders gezegd, vanaf hoeveel/welk bedrag belegd vermogen is het gunstiger om over te stappen naar VWCE. Of maakt dit niks uit?

  In uw voorbeeld rekent u namelijk met € 10.000,-. Maar stel dat mijn belegd vermogen € 1000,- is dan kom ik volgens uw berekening op een hoger percentage aansluitingskosten uit en dus een hoger kosten % / per jaar.
  Namelijkals ik de aansluitkosten voor VWCE via een custody account met uw formule herbereken voor een belegd vermogen van € 1000,- komt ik op (€ 2,5/ €1000 *100 =) ,25 % uit. Dit maakt de totale kosten per jaar 0,81%?

  VWRL met custody vs VWCE met custody bij een belegd vermogen van € 1000,- is in mijn optiek dan (0,81 – 0,662 =) 0,148 % per jaar duurder.

  Klopt dit? Waar ligt dit kantelpunt?

  Ik beleg op dit moment via DEGIRO custody maandelijks, € 50,- en heb nu zon € 1000,- belegd vermogen opgebouwd bij VWRL.
  Ik zou graag willen overstappen naar VWCE maar vraag me af of dit nu voor mij ook daadwerkelijk goedkoper is?
  Waar ligt dit kantelpunt en wat is uw advies in dit geval?

  Ik ben erg benieuwd naar uw kijk hierop en denk dat anderen hier mogelijk ook veel aan zullen hebben? Alvast bedankt voor uw reactie!

 6. Wout van Wissen Reageer

  Ik zie dat VWCE tweemaal voorkomt bij DeGiro: weliswaar hetzelfde ISIN maar bij het ene vermelding staat ‘XET’ bij de andere ‘MIL’. Wat is het verschil?

  • De ene wordt aangeboden op de beurs Xetra en de andere op de beurs van Milaan. Die op Xetra zit in de Kernselectie.

 7. goedemiddag
  kan je bij Degiro wel een transactie doen in meerdere fondsen tegelijk zonder transactiekosten?
  Dus bij meerdere fondsen tegelijk aankopen zonder transactiekosten?

Schrijf een reactie