DEGIRO en de AFM


DEGIRO en de AFMDe toezichthouder AFM heeft broker DEGIRO boetes opgelegd voor het overtreden van regels op het gebied van vermogensscheiding, belangenconflicten en belangenverstrengeling. Daar ga ik in deze post op in. Ook heb ik mijn beleggingsstrategie gewijzigd.

DEGIRO en de AFM

2017-2018

De AFM heeft in de periode 1 januari 2017 tot 23 april 2018 een onderzoek verricht naar de gang van zaken bij DEGIRO. De AFM constateerde toen diverse overtredingen op de Wet op het financieel toezicht, welke terug te vinden zijn in dit onderzoeksrapport van de AFM.

Daarom heeft de AFM in 2018 aan DEGIRO een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat zorgvuldiger zou worden omgegaan met de belangen van klanten.

DEGIRO heeft vervolgens een groot aantal wijzigingen in haar bedrijfsvoering doorgevoerd. Hiermee had DEGIRO deels voldaan aan de last.

2019

DEGIRO heeft bezwaar gemaakt tegen de last onder dwangsom. Op 10 januari 2019 heeft de AFM op dit bezwaar beslist. Daarbij heeft de AFM twee onderdelen van de last onder dwangsom volledig herroepen. Ook zijn twee onderdelen van de last onder dwangsom gedeeltelijk herroepen. Voor het overige heeft de AFM de last onder dwangsom in stand gelaten. Het besluit van de AFM is door DEGIRO ter toetsing aan de rechter voorgelegd.

2020

De rechter heeft halverwege juli 2020 de AFM in het gelijk gesteld. Voor een aantal onderdelen zijn de aanpassingen niet voldoende gebleken en verbeuren er dwangsommen. Het gaat hierbij om vermogensscheiding, belangenconflicten en belangenverstrengeling.

Op 27 juli 2020 volgde de publicatie van het bovengenoemde onderzoeksrapport van de AFM.

De stand van zaken op het moment van schrijven van deze post

De AFM zegt op haar eigen site “DEGIRO onderneemt stappen om de geconstateerde gebreken alsnog te herstellen en rapporteert hierover aan de AFM.”

Het FD meldt daarnaast dat volgens DEGIRO alles nu in orde is, terwijl volgens het FD de AFM zegt nog vast te moeten stellen of de geconstateerde overtredingen zijn hersteld.

Is vermogensscheiding bij vergunning gegarandeerd?

Er zitten jaren tussen het moment waarop de AFM concludeert dat DEGIRO de vermogensscheiding niet op orde heeft en het moment waarop de AFM dit aan het beleggende publiek expliciet naar buiten brengt. Het niet op orde hebben van de vermogensscheiding heeft niet geresulteerd in bijvoorbeeld het tijdelijk opschorten van de vergunning van DEGIRO, tot het moment dat de vermogensscheiding op orde is.

Beleggingsdiensten aanbieden onder vergunning garandeert dus niet dat vermogensscheiding bij een broker of bank in Nederland in orde is.

Boven de €20.000 belegd vermogen per broker of bank loop je daardoor een bepaald risico. Beleggingen tot €20.000 vallen bij elke Nederlandse broker of bank met vergunning binnen de grenzen van het beleggerscompensatiestelsel.

Hoe hiermee om te gaan?

De kosten van beleggen verschillen tussen de brokers en banken. Vanuit dat oogpunt kan het aantrekkelijk zijn al je vermogen via de goedkoopste partij te beleggen. Ook kan het gemakkelijk en overzichtelijk zijn om al je vermogen via één partij te beleggen. Maar zoals gezegd brengt dit bij belegde vermogens boven de €20.000 per partij een bepaald risico met zich mee.

Spreiden over brokers en banken verlaagt dit risico. Afhankelijk van je belegde vermogen en je persoonlijke afweging tussen kosten/gemak/risico kun je hiervoor kiezen. Ik heb mijn beleggingsstrategie aangepast om dit risico te verlagen.

Mijn aangepaste beleggingsstrategie

VTI/VXUS via Lynx?

Ik wilde zoals eerder beschreven mijn vermogen in VTI/VXUS onderbrengen bij Lynx. Lynx had telefonisch toegezegd dat overboeken van mijn posities mogelijk was. Toen ik dit in gang had gezet bleek dit toch niet mogelijk.

Ik heb daarop mijn VTI/VXUS stukken bij DEGIRO verkocht en het tegoed overgeboekt naar mijn tegenrekening.

Het vrijgekomen geld kan ik overzetten naar Lynx en dan kan ik via de optieroute VTI en VXUS daar alsnog aanschaffen. Ik zie ietwat op tegen de optieroute en ben me aan het beraden of ik dit voor een deel van de VTI/VXUS stukken ga doen.

Ik overweeg als alternatief bijvoorbeeld om een deel in ACTIAM fondsen in te leggen. Deze zijn door lage lopende kosten en dividend efficiency ook aantrekkelijk. Wel hebben ze redelijk wat ESG uitsluitingen, wat het risico met zich meebrengt dat prestaties significant af gaan wijken van een wereldwijd gespreide belegging. Dat nadeel hebben niet-ESG-fondsen van bijvoorbeeld Vanguard of iShares niet.

Zodra ik hier een besluit over heb genomen zal ik dit hier of in een nieuwe blogpost delen.

Northern Trust via ABN AMRO

Mijn VTI/VXUS positie was relatief groot. Door de bevindingen die ik beschreven heb in deze post wil ik risico over brokers en banken spreiden. Daarom ga ik sowieso een deel van mijn VTI/VXUS gelden inleggen in deze Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis.

DBZB verruild voor deposito’s

Mijn DBZB positie bij DEGIRO was ook relatief groot. Een depositoladder zie ik als een uitstekend alternatief voor beleggingen in obligaties.

Deposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel, dat tot €100.000 per instelling garandeert. Dat is dus een hogere garantie voor spaartegoeden dan de €20.000 voor beleggingen via het beleggerscompensatiestelsel. Daardoor heb ik met spaartegoeden minder partijen nodig om onder garantie vermogen te stallen dan met obligaties.

Mijn DBZB positie heb ik daarom ondertussen verkocht en ondergebracht in een depositoladder via diverse aanbieders.

VWRL via DEGIRO

Mijn VWRL positie blijf ik vooralsnog aanhouden bij DEGIRO.

Risico verminderd

Door deze acties verwacht ik het risico op vermogensverlies bij het faillissement van een broker of bank aanzienlijk verminderd te hebben.

Heb jij actie ondernomen of ga jij actie ondernemen naar aanleiding van het AFM rapport? Zo ja, wat ga je doen of heb je al gedaan?

Update 27 augustus 2020: Mijn nieuwe beleggingsstrategie vind je hier

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12141 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

76 gedachten over “DEGIRO en de AFM

 • Medman

  Vraagje: maakt het bovenstaande wel of niet nu nog uit, met de actualiteit dat DEGIRO overgenomen was door Flatex en net recent haar klanten via email bericht heeft dat ze een bankrekening bij Flatex krijgen? Of begrijp ik het bovenstaande verkeerd en staat het één los van het ander?

  “Als eerste stap in ons partnerschap zullen wij in de tweede helft van 2020 flatex-bankrekeningen beschikbaar stellen aan onze klanten om niet-geïnvesteerd geld op aan te houden. Uw geld valt dan onder het Duitse depositogarantiestelsel tot €100.000. Dit vervangt de huidige opzet op basis van geldmarktfondsen. Hiermee voldoen we aan de eisen van de AFM.”

  • Mr FOB Bericht auteur

   Cash geld van klanten wordt door DEGIRO tot aan de overzetting naar een Flatex bankrekening aangehouden in een geldmarktfonds. Dan moet het net als belegd geld apart bewaard worden. Na overzetting van cash geld naar een Flatex bankrekening geldt alles uit de post nog steeds voor belegd geld, maar niet meer voor cash geld.

 • Agent Smith

  Als ik de berichtgeving goed begrijp gaat het puur om cash geld, niet om je stukken. Die liggen veilig bij een custodian. Nu Flatex Degiro overneemt gaan ze een Duitse bankrekening aanbieden die onder het Europese depositogarantiestelsel valt.

   • Stocks2hold

    Tnx voor post Mr FOB. Ik ga zeker nog bij een andere broker aan vermogensopbouw doen. Ik heb nu alles bij Degiro (voornamelijk VWRL) belegd maar je post heeft me erop gewezen allert te zijn. Dus risicospreiding door middel van meerder brokers/banken vind ik verstandig. Ik heb nu een account aangemaakt bij Bolero aangezien ik in België woon. Geen echte prijsvechter maar wel een gerenommeerde partij en onderdeel van de KBC bank. In de toekomst komt er wellicht nog een 3e partij bij. Maar die 20K beleggerscompensatie is weinig voor de degene die voor volledige onafhankelijkheid gaan want je zult dan toch al gauw minimaal 100K per broker gestald hebben. Ik neem het volgende ook mee in mijn afweging. Als je meerdere broker/banken insckakeld om risico op omvallen/wanbeleid te spreiden dan wordt theoretisch de kans ook groter dat het bij één van die partijen mis gaat. Ik ben ook zeer benieuwd hoeveel brokers/banken de lezers hier gaan inschakelen voor risicospreiding.

 • Marc

  Ik meende dat DEGIRO nu aan een bank zou worden gekoppeld (door de overname van een Duitse partij.)
  Hierdoor vallen de beleggingen onder het garantiestelsel 100.000 euro bij faillisementen.
  Dan zou die maximale 20.000euro bij DEGIRO ook dus naar 100.000 gaan … Toch?….

  • Pieter

   Bedenk wel dat dit zich voordoet bij een standaard account, een custody account heeft en had dat probleem niet.

   Dus echt relevant is het niet in dat geval wat sowieso al een stuk slimmer is vanuit een risico perspectief.

   Voor wat betreft cash geld kun je sowieso beter geinvesteerd zijn en veel cash geld bij je broker stallen ten alle tijde te vermijden danwel zsm onderbrengen bij je bank.

   Dat het mis zat is een feit maar gezien de hoogte van de boete niet dermate kwalijk dat ze echt hard aangepakt worden. Ze hebben >600.000 rekeningen is dus nog geen 0.50€ boete per rekening. Een hoop consternatie over een relatief klein iets en makkelijk te vermijden door een custody account te nemen

   • Henk

    Hoe kom je erbij dat custody geen risico liep?

    Het probleem werd niet veroorzaakt door al dan niet uitlenen van effecten (iets wat bij standaard wel gedaan wordt maar bij custody niet) maar het probleem was dat Degiro garant stond voor risico’s van een aan hen verbonden onderneming waarmee ze investeerden en het risico liepen meer schulden te maken dan dat ze zelf konden opbrengen. Zie het oordeel (hoofdstuk 4.4.3 is maar een kort stukje tekst) in het rapport van de AFM.

    Daar komt bij dat dit het volledige rapport een behoorlijk lange lijst van bevindingen bevat en dat maakt op mij (als leek) niet echt een goede indruk dat men het beste voor heeft met mijn geld. Het is heel fijn dat we de AFM hebben maar die lopen per definitie altijd achter op de werkelijke situatie die beter of slechter kan zijn.

 • maarten

  Dat van het geldmarktfonds was min of meer wel bekend, maar beleggingen? Ik zie op de site:

  “Bij DEGIRO kunt u er gerust op zijn dat uw beleggingen veilig worden bewaard. DEGIRO gebruikt een aparte juridische entiteit (SPV) om uw vermogen te scheiden. Dit betekent dat uw vermogen gescheiden is van het vermogen van DEGIRO. De enige taak van deze entiteit is het administreren en bewaren van uw beleggingen. Volgens de wet mag deze entiteit geen andere commerciële activiteiten ondernemen. Mocht er iets gebeuren met DEGIRO dan vallen uw beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf. Van derde partijen eist DEGIRO dat ook zij, op hun beurt, zorgen voor vermogensscheiding om op die manier de klanten van DEGIRO te beschermen tegen hun faillissement. ”

  Maar blijkbaar is dat toch niet solide, als ik de blog begrijp?

 • Mr. thinkingbig

  Ha mr. FOB,

  Ik snap je keuze voor deposito’s, inderdaad stukken veiliger. Maar betekent dat dat je niet herbalanceeet tussen obligaties en aandelen? Dat is voor mij juist de reden om obligaties in portefeuille te hebben (VUTY en DBZB). Deposito’s zijn echter veel minder liquide.

  Hoe kijk je daar naar?

 • Martin

  Ik las dat je je VTI/VXUS bij de Giro hebt verkocht en overgeboekt naar je tegenrekening, zit je dan momenteel met een deel niet belegd?
  Waarom zie je op tegen de optieroute om VTI/VXUS aan te schaffen via Lynx?

  Als je een groter belegd vermogen hebt ziet het er dus naar uit dat je dit het beste dit kunt spreiden over verschillende brokers/banken, al wordt dit wel een opgave als dit maar tot 20.000 ‘veilig’ staat.

  Ik vroeg me af of het risico bij systeembanken lager is? Als de ING bijvoorbeeld in de problemen raakt springt de Nederlandse overheid bij om deze overeind te houden, betekend dit dan ook dat je beleggingen die de ING beheerd veiliger zijn dan bijvoorbeeld een broker als de Giro?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het overboeken en het daarna doorsluizen naar Lynx en ABN AMRO kost even tijd. Ik blijf zo kort mogelijk niet belegd. Als ik voor de optieroute ga zal ik in de tussentijd wel beleggen in bijvoorbeeld VWRL bij Lynx.

   Ik kom met mijn beleggingen boven de €20.000 per broker/bank, maar ga niet spreiden over nog meer brokers/banken. Met mijn verdeling voelt voor mij de balans kosten/gemak/risico acceptabel. Dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn en moet iedereen voor zichzelf bepalen.

   Ik weet niet of het risico met systeembanken lager is.

 • Guy

  Vorig jaar heb ik de overstap gemaakt van Degiro naar ING (NT).

  Geen vaagheden als het geldmarktfonds of uitlenen van aandelen en ik kan automatisch maandelijks inleggen. Jammer van de US etf’s die ik nog had, maar ik zit wel bij een partij die ik betrouwbaarder acht.

 • Remco

  Twee vragen 1) krijgen we risicocompensatie die VEB van DeGiro wil zien? 2) wat als je een pensioenaccount hebt bij DeGiro welke een vertrekboete heeft van 150 euro? Zijn de geconstateerde tekortkomingen een reden om zonder deze boete over te stappen naar Brand New Day?

  Verder: uit het FD-artikel begrijp ik dat vanaf april 2020 vermogensscheiding tussen HIQ (Fundshare) en DeGiro volledig is doorgevoerd. Als dat zo is, dan zou de 20.000 euro uit het beleggerscompensatiestelsel voldoende moeten zijn. Maar: DeGiro is sowieso niet zo’n interessante broker meer sinds zij VTI/VXUS niet meer servicen. Beleggingsfondsen van bijv. Actiam zijn wegens service fee 0,2% daar duur. Bovendien zou het best wel eens kunnen dat na volledige integratie met Flatex alleen de Duitse toezichthouder nog de regels in de gaten houdt, zodat je het risico op verborgen fees die je nu al bij Flatex NL hebt ook bij DeGiro kan krijgen.

 • Remco

  Over je opmerking waar nu in te beleggen: zo moeilijk is die optieconstructie voor VTI/VXUS echt niet hoor. Een manier om het nog wat simpeler te maken is evt alles in VT stoppen (is wel iets duurder). De optieconstructie is niet alleen goedkoper qua lopende kosten, maar ook qua transactiekosten (je betaalt niet de 0,1% transactiekosten). Ik zou dan VWRL ook overzetten naar VTI/VXUS of VT, is goedkoper en dan krijg je ook een betere verhouding small caps. Mocht je toch voor Nederlandse fondsen willen gaan, dan is AVIAW wel interessant (20% ESG uitsluitingen, maar iets meer dan bij NT Small Cap waar ze 17,7% zijn). Als je bij Lynx zit zou ik voor Emerging Markets toch voor EMIM gaan ipv voor AVIAO. EMIM heeft weliswaar een dividendlek maar AVIAO heeft dat op korte termijn ook nog. EMIM heeft een lage tracking difference, wel EM small caps, en geen ESG uitsluitingen (AVIAO sluit op aantal ongeveer 50% uit).

 • Pieter Horsthuis

  Persoonlijk bouw ik via 3 brokers vermogen op. Pensioen via brand new day (fiscaal voordelig net als jij) Meesman wereldwijd en de Giro wereldwijd om dit risico zoals je schrijft zoveel mogelijk te mitigeren.

  Op dit moment ben ik midden 30, ik verwacht dat er over 20 a 30 jaar een behoorlijk kapitaal staat bij al deze drie partijen.

  Voor het overzicht is dit niet handig voor het risico wel. Zijn er andere handige mogelijkheden? Hoe kijk jij hier tegenaan mr FOB?

 • Frans

  Via Interactive Brokers (Lynx) heb je een veel ruimere garantieregeling (tot 500K en daarboven nog een aparte verzekering), die geldt ook gewoon voor Nederlandse klanten.

  • Martin

   Ik vraag me af of je wel in alle situaties bij Lynx gebruik kan maken van die ruimere garantieregeling van IB LLC . Mogelijk zijn er ook situaties (wanbeleid, fraude) waarbij je ook bij Lynx alleen aanspraak kan maken op het Nederlandse beleggerscompensatiestelsel welke maar tot €20.000 vergoed van je gelden en effecten.

   Heb jij je hierin verdiept Mr FOB?

   • Frans

    Zie mijn post hierover. Ja, er zijn situaties denkbaar waarbij een foutieve vermogensscheiding niet te wijten is aan je broker. Als je dan schade lijdt, geldt er geen garantieregeling. Geen enkele garantieregeling dekt alle mogelijke risico’s.
    Als klant van Lynx ben je feitelijk klant van Interactive Brokers (IB LLC). Lynx is slechts een tussenpersoon, een introducing broker. De orderuitvoering en de bewaring van je effecten is in handen van IB. Als klant van IB val je daarmee onder de Amerikaanse garantieregeling. Die wordt uitgevoerd door de SIPC en IB is daarbij aangesloten. Ook al ben je geen Amerikaan, je bent klant bij een bij de SIPC aangesloten broker en dat is het criterium. Op sipc.org vind je alle informatie.
    Ja, Lynx valt onder het Nederlandse beleggerscompensatiestelsel, maar daar zal je in de praktijk niets mee te maken hebben. Lynx is immers alleen tussenpersoon en houdt geen gelden of effecten van je aan.

    • Martin

     Ik de bedoelde met mijn vraag of er bij andere brokers (Bijv. Lynx) (soortgelijke) risico’s zich kunnen voordoen als bij de Giro. Of kan dit niet omdat ze een andere constructie gebruiken.

     Bij de Giro had het gigantisch fout kunnen aflopen door de risico’s die ze hebben genomen door beleggingen/cash van klanten als onderpand te gebruiken. En door het niet goed afscheiden van de beleggingen/cash van klanten waardoor de beleggingen en bezittingen van hun cliënten niet meer buiten de inboedel van de Giro vielen.

     Oftewel je krijgt maar 20k als het fout gaat en daar schiet je weinig mee op je als je er bijv 100k hebt staan aan beleggingen.

     bij Lynx is de garantie regeling inderdaad veel ruimer $500.000 (waarvan $250.000 cash) gedekt met de garantie regeling van IB LLC. Maar is er ook een risico dat je door toedoen van een fout bij de broker of het niet naleven van de regels je hier geen aanspraak op kunt maken?

   • Martijn

    Vanaf 1 januari 2021, na de Brexit, vervalt de Amerikaanse garantieregeling voor Lynx en Europese klanten van Interactive Brokers klanten. Tot die tijd had je een rekening in het Verenigd Koninkrijk maar waren Interactive Brokers UK (inclusief Lynx) slechts introducing brokers, tussenpersonen dus, van Interactive Brokers LLC. Deze laatste viel volledig onder Amerikaans recht. Je had dan ook een garantie van $ 500.000 van de Amerikaanse overheid.

    Na de Brexit worden de klanten van Interactive Brokers verdeeld over op 2 nieuw op te richten bedrijven: in Luxemburg en in Ierland. Vanaf dan vallen Lynx en Europese klanten van Interactive Brokers onder Europees recht en geldt dezelfde garantie van EUR 20.000 als bij De Giro.

    Ik heb hier gisteren bericht gehad. Het is erg jammer dat de garantie van $ 500.000 dus niet meer geldt voor klanten van Lynx en IB.

 • Frans

  Overigens, het risico op foutieve vermogensscheiding reikt verder dan je broker alleen. Ook bij het fonds kan het misgaan. Vanguard zal de aandelen uit de indices die het nabouwt bewaren bij custodians en sub-custodians, die ook weer derden kunnen inschakelen. Als belegger heb je geen idee welke bedrijven er precies bij betrokken zijn. Als ergens in die keten de vermogensscheiding niet goed wordt nageleefd, kun je schade lijden. Staat netjes vermeld onder Risk Factors in de prospectus, die natuurlijk niemand woord voor woord leest. Er geldt dan überhaupt geen garantieregeling, want de fout lag niet bij je broker.
  Zelfde geldt voor de periode tussen aankoop en feitelijke settlement. Vanaf het moment dat je op de koop-knop drukt gaat je geld via een ondoorgrondelijke route langs allerlei partijen waar het in collective accounts terecht komt voor de deal feitelijk gesettled is. Die collective accounts zijn niet altijd gescheiden dus in dat stadium loop je ook risico. Bij verkoop en dividenduitkering idem.

  • Gerben

   Tussen de tijd van het aankopen van een order en daadwerkelijk ontvangen (settlement) van een order is het beleggerscompensatiestelsel van toepassing. De dekking is 20.000 per persoon.

 • MrPFP

  Hallo Mr FOB,
  Bedankt voor het delen van je overwegingen. Interessant om te lezen hoe ook in deze fase weer diverse beslissingen moeten worden genomen omdat de wereld wel blijft veranderen.
  Wat vervelend voor je, dat Lynx niet doet (kan doen) wat toegezegd is en vooraf specifiek naar gevraagd is. De optieroute lijkt mij behoorlijk omslachtig en zal waarschijnlijk in de toekomst ook weer voor soortgelijke problemen zorgen. Ik heb daarom voor de eenvoud nu en later niet voor die route gekozen.

  De kosten van een substantieel deel van je portefeuille gaan meer dan verdubbelen begrijp ik, doordat DeGiro op de vingers is getikt. Jouw vetrouwen in Degiro is behoorlijk geslonken dus, gezien het feit dat je toch de positie in VTI/VXUS geheel verkocht hebt. Tegen peace of mind kan geen enkele kostenfactor op, lijkt mij.
  Wat is jouw reden om toch VWRL nog wel aan te houden via DeGiro? Zelfs al zou het beleggerscompensatiestelsel soelaas bieden, dan zit je daar niet op te wachten toch?

  Ik heb zelf de indruk – net als Frans in de reactie hiervoor – dat er zoveel schakeltjes in het financiële stelsel zitten, dat we nog steeds op diverse plaatsen risico lopen, die we niet precies kunnen duiden. Ook bij de gevestigde partijen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VWRL via DEGIRO aanhouden geeft me extra spreiding zonder significant risico, omdat dat mijn kleinste aandelenpositie is in combinatie met het beleggerscompensatiestelsel in geval van uiterste nood.

   • Joost

    Beste Mr FOB,

    Gezien de artikelen over DeGiro, overweeg ik om een gedeelte van mijn vermogen te beleggen via ABNAMRO. Dit om risico te spreiden, zoals jij ook aangeeft in je Blog. Ik zie dat ABNAMRO ook VWRL aanbiedt en volgens de begeleidende documentatie (EB) zijn er geen instap en uitstap vergoedingen, alleen lopende kosten van 0,22%.

    Betekend dit dat qua kosten het niet uitmaakt of ik in VWRL beleg via DeGiro of ABNAMRO?

    Groet
    J.

    • Mr FOB Bericht auteur

     De fondskosten zijn via beide partijen gelijk. Bij DEGIRO heb je geen kosten voor het aanhouden van de beleggingsrekening, bij ABN AMRO wel. Ook heb je bij DEGIRO geen transactiekosten bij beleggen in VWRL, bij ABN AMRO wel.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een terecht punt dat je aanhaalt en iets om alert op te zijn en blijven. Het lijkt erop dat Nederlanders geen erfbelasting aan de Amerikaanse overheid verschuldigd zijn vanwege een belastingverdrag, zie bijvoorbeeld hier. Maar 100% zeker ben ik er niet van. Ik neem het risico hoe dan ook mee in mijn overwegingen.

 • Roel

  Hi, ik lees met veel plezier je blogs. Ik heb een vraag over je beslissing om DBZB te verruilen voor deposito’s om het beter proberen te begrijpen. Als ik ga kijken dan haal ik met deposito’s niet meer dan 0,70 tot 0,9% rendement voor een langere periode. Een depositoladder heeft dan per definitie een lager redement afhankelijk van hoe je het inricht. DBZB daarentegen heeft volgens mij de afgelopen 10-11 jaar een rendement behaald van ongeveer 3,5% per jaar gemiddeld als ik me niet vergis. Is dat niet een te groot verschil om toch nog rendement te maken op je vermogen?
  ik hoor graag je reactie!
  mvg, Roel

  • Mr FOB Bericht auteur

   Rendementen uit het verleden zeggen niets over rendementen in de toekomst. En obligaties/deposito’s had/heb ik overigens niet voor het rendement maar voor de stabiliteit. Daarom deed bijvoorbeeld de coronakrach me niet zoveel.

   Deposito’s naast aandelen-indexfondsen geven me nu eenvoudig de mogelijkheid mijn vermogen over brokers en banken te spreiden. Dat vind ik, gezien de risico’s die samenhangen met mogelijke slechte vermogensscheiding zoals beschreven in de post, erg aantrekkelijk.

   Zie overigens de post over een depositoladder voor de voors en tegens van obligaties en deposito’s.

 • Rick

  Als ik op zoek op de hoogste deposito rente kom ik uit bij J&T Banka, via Savedo, namelijk 1% voor een deposito van een jaar. Dit is aanmerkelijk hoger dan bij NIBC. Wat zijn je gedachten over een deposito via Savedo? Op hun website vermelden ze dat ze onder het Depositogarantiestelsel vallen, echte bij De Nederlandse Bank kan ik dit (in het Register) niet terugvinden… Ik krijg het idee dat ze “minder veilig” zijn dan (bv) NIBC.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je moet in geval van faillissement van de buitenlandse bank “afrekenen” met de bijbehorende buitenlandse overheid bij afhandeling van het depositogarantiestelsel. Dat kan mogelijk lastiger zijn en bij een land met (banken met) een slechte kredietwaardigheid riskanter.

   Ik heb zelf deposito’s gehad via Savedo, omdat ik het risico voor kleinere bedragen acceptabel vind.

   Nu heb ik weer zo’n deposito, maar dan via Raisin. Die hebben de laatste tijd meestal betere rentes dan Savedo en momenteel een dubbele welkomstbonus.

   • Rick

    N.a.v. je reactie heb ik afgelopen weekend een hoop geDuckduckgo’ed, ik heb zelf ook mijn DBZD-positie verkocht en een forse depositoladder geopend. Via Raisin en Savedo kom ik, qua hoogste rente, uit bij een Poolse, Estse, Italiaanse of Tsjechische bank, desondanks heb ik gekozen voor Leaseplan Bank. De reden hiervoor is dat bij een eventuele aanspraak op het DGF een eventuele uitkering in kronen, of zloty’s volgt, ik weet niet hoe “solide” Estland is, maar van Italië weet ik het wel…
    Anyhow, wederom erg bedankt voor de update, ik heb er weer veel aan gehad. Ook wanneer ik de andere reacties hier lees heb je een hele hoop mensen weer geattendeerd op enkele belangrijke zaken. Keep up the good work!

 • Karel W

  Dat beleggen via Degiro niet zonder risico’s is, was al enige tijd bekend. Hun grote plus is echter de informatieve en klantvriendelijke website. Wel blijf ik onder de € 20.000 norm van het beleggerscompensatiestelsel. Let er wel op dat Degiro en Flatex nu 1 broker zijn met 1x de maximale compensatie.
  Ik ben benieuwd naar je verdere ervaringen met Lynx. Het begint al goed doordat ze hun toezegging m.b.t. de overboeking niet nakomen. Zelf heb ik sinds een week problemen met inloggen d.m.v. de verificatiecode. Er komt geen SMS code meer door. Dat lag in eerste instantie aan de provider Vodafone. Maar toen dit was opgelost doordat ik een KPN-nummer doorgaf bleef het niet werken. Ik heb inmiddels uren met Lynx hierover gebeld. Ik kreeg allerlei tijdelijke codes toegestuurd. Eenmalige die maar een kwartier werken. Een soort TANcodelijst met tig codes, die echter maar 1x werkte. Ze blijven vriendelijk bij de front office, maar intussen ben ik dus al een week bezig over een duurzame oplossing. Ik was bij Lynx omdat ze een ruim aanbod van fondsen hebben, maar ik heb het nu helemaal met ze gehad en ga z.s.m. mijn portefeuille verkopen en dan opzeggen. Wie hun app download kan zien dat andere klanten vergelijkbare ervaringen hebben.

 • Aagje

  Naar aanleiding van bovenstaande wilde ik ook een rekening openen bij Lynx. Na vorige week een deel van de aanmelding te hebben gedaan kreeg ik vandaag een email met een pdf die ik kon openen met x aantal laatste cijfers van mijn telefoon nummer. Vervolgens hebben ze een ….@lynx.nl email adres in het nieuwe account ingevuld die ik dan met mijn eigen email moet aanpassen en zodra ik dat gedaan heb moet ik het hen via de chat of email doorgeven dat ik het heb veranderd en welk email adres. Dan lees ik dat je daarna het handelsplatform kan downloaden.

  Is dit normaal?
  Het komt bij mij niet bepaald professioneel over en krijg ernstige twijfels of ik met Lynx.nl wel verder wil gaan. Heb ik de URL wel goed ingetypt? http://www.lynx.nl ? Want het komt echt heel wazig over allemaal.

  Om hier nou mijn oude dag voorziening aan toe te vertrouwen voelt niet goed.

  • Danny

   Je kan ook een rekening openen bij Interactive Brokers. Die vraagt weliswaar $10,- per maand fee voor de rekening i.p.v. de € 5,- die LYnx vraagt, maar de aan en verkoop prijzen zijn vele malen lager dan Lynx. US aandelen iets meer dan € 0,50
   Lynx is een tussenhandelaar tussen de klant en Interactive Brokers.

   Daarnaast ben je zowel bij Interactive Brokers alsmede Lynx aangesloten bij SIPC. Mocht Interactive Brokers niet voldoen aan het gescheiden houden van de aandelen in een apart bewaarbedrijf, dan vergoed de SIPC maximaal $ 500.000,-. waarvan maximaal $ 250.000,- aan cash geld.
   De € 20.000,- die men krijgt van de beleggerscompensatieregeling is voor een beetje belegger veel te weinig en zou minimaal € 100.000,- moeten zijn.

    • Danny

     Ik heb het gelezen. Interactive Brokers is een grote gerenomeerde broker. Ik verwacht niet dat ze hun vermogensscheiding niet op orde hebben. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat IB al hun beheerder vermogen kwijt raken. Dit zal hooguit een gedeelte zijn. Daarnaast las ik nog dit:

     Although not every investor is protected by SIPC, no fewer than 99 percent of persons who are eligible get back their investments. Since its creation by Congress in 1970, SIPC has advanced over $2.3 billion in order to make possible the recovery of at least $134 billion in assets for no fewer than 773,000 investors. Without SIPC, investors at financially troubled brokerage firms might lose their investments forever.

     https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/63584210#63584210

   • Willem

    Heb onlangs bericht ontvangen van Interactive Brokers. Vanwege de Brexit vallen EU-klanten straks niet meer onder het garantiestelsel van VS/UK maar onder die van Ierland. En het garantiestelsel van Ierland gaat maar tot 20.000,- EUR is plaats 500.000,- USD. https://ibkr.info/node/3550

    Erg jammer, Na jaren met bij Interactive Brokers belegt te hebben is dit voor mij een reden om een deel elders onder te brengen.

 • Angelo

  Beste FOB,

  Ik heb al je blogs gelezen en had eindelijk nadat ik door de wachtrij kwam van DEGIRO besloten te beleggen volgens jou strategie. Dus ook beleggen in VWRL. Je zegt hier de positie van beleggen in VWRL te behouden.

  Ik vraag me af, aangezien ik nog niet ben begonnen met beleggen het handig is dit alsnog te doen volgens jou strategie, maar dan alleen beleggen in VWRL aangezien je zegt je DBZB verruild te hebben.

  Ik ben beginner dus wil graag zo min mogelijk risico en weten of ik er alsnog goed aan doet om hier via VWRL te beleggen. Graag zie ik jouw reactie en eventueel van andere lezers hun reactie tegemoet.

  mvg,

  Angelo

  • Mr FOB Bericht auteur

   Tot €20.000 belegd vermogen ben je gedekt door het beleggerscompensatiestelsel in geval van faillissement van je broker. Tot een dergelijk bedrag maakt het vanuit veiligheidsoogpunt volgens mij niet zoveel uit via welke partij je belegt. Bijvoorbeeld VWRL via DEGIRO of Northern Trust via een grootbank zijn dan prima opties.

 • Gerben

  Beleggerscompensatiestelsel is 20.000 per persoon. Met partner is het dan dus handig een en/of rekening aan te vragen. Bij DeGiro gaat dat helaas momenteel niet, bij andere brokers vaak wel.

    • Patrick

     Hallo Gerben, ik heb dat in het verleden telefonisch aangevraagd. Vervolgens heb ik dit ook schriftelijk moeten aanvragen. Ik heb zojuist nog even geverifieerd met de Giro of een mede rekeninghouder wettelijk het zelfde is als een en/of rekening. Dit werd door de Giro bevestigd.

  • Mike B

   Ik heb ook een aantal jaar geleden mijn vrouw als mede-rekeninghouder aan mijn degiro rekening toe laten voegen, weet alleen niet meer hoe dat destijds gegaan is. als mij wat mocht overkomen, dan kan ze in elk geval bij die rekening
   Vorig jaar moesten we wel ineens opnieuw een kopie van haar identiteitsbewijs uploaden, en ook moesten we beiden een digitaal vragenformulier invullen om het beleggersprofiel opnieuw vast te leggen, anders was handelen niet meer mogelijk
   de mederekening houder is te vinden onder je profiel instellingen, waar je ook je persoonlijke informate e.d. kan wijzigen

 • Geld Coach

  Ik heb altijd gedacht dat met beleggen je ook tot 100.000 euro per broker kon investeren om te voldoen aan het depositogarantiestelsel. Weer wat geleerd. Maakt het overigens wel complex om je aandelen overzichtelijk aan te houden.

 • RLP

  Ik heb zelf een normale account bij de DeGiro waarmee ik in VWRL beleg. Ik wil nu extra pensioen gaan opbouwen, Wat is nu het beste in mijn geval, DeGiro of Brand New Day? En maakt het wat uit als ik dit met mijn huidige account doe indien DeGiro het advies is?

  De reden dat ik het vraag is dat ik niet goed in kan schatten hoe riskant het pensioenbeleggen bij DeGiro is aangezien ik hier ook al normaal doe beleggen. In een andere post over pensioenbeleggen lees ik dat dit bij DeGiro op een apparte ‘rekening’ gaat waardoor er geen risico is maar ik vraag het liever een keer extra gezien de potentiele impact.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Wanneer je zowel je gewone als je pensioenbeleggingen bij een en dezelfde partij aanhoudt, loop je risico met beide portefeuilles geraakt te worden zodra er bij die partij iets mis gaat. Wanneer je in jouw geval, waarbij je gewone beleggingen bij DEGIRO aanhoudt, je pensioenbeleggingen aan gaat houden bij Brand New Day, verlaag je dit risico.

 • Jasper

  Goede middag mr Fob,
  Ik zie het probleem nog niet. Ik heb voor mijn pre- en pensioenvermogen, aandelen bij Binckbank en de Giro. Bij Degiro voor 75% en bij Binckbank 25% van mijn vermogen. Bij Degiro heb ik alleen aandelen en geschreven opties op aandelen. Bij Binckbank alleen aandelen.
  Ik wil de 25% aandelen bij Binckbank overhevelen naar Degiro. Dan heb je alles in 1 hand en je zit ook niet bij een tegenvallende beurs met je marginverplichting. Immers er staan meer aandelen hier tegenover. Verder heb ik een licht negatief vermogen bij deGiro. Kortom, waar moet ik me nu angstig over maken. Alles in 1 hand vind ik makkelijk en daarbij komt dat deGiro goedkoper is met transacties.
  Zit ik goed met mijn overwegingen of zie ik alles gewoonweg verkeerd. DeGiro zou door de stevige waarschuwingen van AFM, toch wel zijn zaken op orde brengen of hebben gebracht? Ik hoor graag van je.

 • KH

  Wat ik me afvraag.
  Omdat dit onderzoek al een tijdje terug liep.
  Hoeveel zou deze situatie stabieler worden nu De Giro overgenomen is door het Duitse Flatex Bank?
  Z’n grote Duitse bank zal hier toch wel anders mee omgaan?

  • Danny

   De AFM heeft tijdig opgetreden bij DeGiro.

   Flatex is een Duitse onderneming en wordt gecontroleert door de BaFin. In het nieuws kwam naar voren dat BaFin al jaren wist dat er wat aan de hand was bij Wirecard (die nu failliet is). De vraag is dus hoe goed de controle is door de BaFin. Wellicht wordt dit nu een stuk strenger naar aanleiding van de wirecard afaire.

   Flatex is denk ik wel een solide bedrijf.

 • KH

  Toen ik begon met beleggen bij De Giro, 5 jaar geleden, heb ik per mail contact gehad over wat vragen mbt veiligheid.
  Dit was hun antwoord op wat er zou gebeuren als De Giro failliet zou gaan:

  “In het scenario dat DEGIRO BV failliet zou gaan, dan wordt het bewaarbedrijf hierdoor niet aangetast. Uw stukken zullen dan vanuit deze passieve entititeit moeten worden overgeboekt naar een andere bank of broker.”

  Als dit een eerlijk antwoord is zouden deze acties toch niet nodig zijn om je belegde geld te beschermen?
  Of zie ik hier wat over het hoofd?

  Alvast bedankt

 • Boerman

  Ik heb hier als beginnend belegger een paar vragen bij.

  -Door te spreiden over brokers vang je €20k per broker, mocht die omvallen. Maar de kans dat er een omvalt wordt groter omdat je met meer partijen werkt. Is het dan wel wijs om te spreiden?
  -Daarnaast hebben brokers verschillende tarieven. Als je spreidt, dan stal je dus vermogen bij niet-goedkoopste partijen. Dat loopt op termijn flink op. Weegt dat niet zwaarder dan een risico op een omvallende broker?

  • Mr FOB Bericht auteur

   -als je niet spreidt en flink meer dan €20k bij een broker hebt, dan kan het erg verstandig zijn om te spreiden. Anders ben je alles boven de €20k kwijt bij grote ellende
   -risico accepteren versus kosten accepteren is een persoonlijke afweging

 • Tim

  Nu de AFM degiro onder een vergrootglas heeft gelegd, hier verschillende artikelen over geschreven zijn en er volgens degiro acties zijn ondernomen om de situatie te verbeteren lijkt het mij nu zo dat degiro juist een veiliger keus is geworden. Wat er gebeurt is valt niet goed te praten, maar zeker nu degiro onder de flatex vlag valt heb ik er vertrouwen in dat mijn stukken nu veilig zijn.