VTI en VXUS overboeken


DEGIRO heeft aangekondigd per 30 juni 2020 alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aan te blijven bieden. Mijn posities in de Amerikaanse ETF’s VTI en VXUS vallen daar niet meer onder. Daarom heb ik besloten die over te zetten naar Lynx.

Wat is verlaagde bronbelasting?

In Nederland is het belastingtarief op dividend 15%. In andere landen kan dit tarief anders zijn. In Amerika is het bijvoorbeeld 30%. Wanneer je een Amerikaans aandeel, beleggingsfonds of indexfonds hebt dat dividend uitkeert wordt 30% belasting ingehouden op dit dividend.

Nederland heeft met veel landen belastingverdragen. Daardoor hoef je meestal niet meer dan de in Nederland geldende 15% aan belasting te betalen. Dan is er sprake van verlaagde bronbelasting.

Een W8-BEN formulier is een formulier dat je dient in te vullen om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dit verdrag zorgt ervoor dat je geen dubbele belasting op dividend betaalt. Vaak heeft je broker een digitale mogelijkheid om dit formulier in te vullen.

Wanneer je zo’n formulier ingevuld heb bij DEGIRO, verzorgen zij de verlaging van de bronbelasting vanaf 30 juni 2020 alleen nog maar voor fondsen in dit overzicht.

Zie Dividendbelasting 2020 en ETF’s voor meer uitleg over dit onderwerp.

VTI en VXUS blijven interessant om aan te houden

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn aandelenbeleggingen in VTI en VXUS. Ze zijn zeer breed gespreid en spotgoedkoop. Zie De beste ETF in 2020 voor details.

Ik wil deze fondsen graag aan blijven houden. Daarbij wil ik de dividendbelasting tot aan het verdragstarief terugkrijgen, omdat mij dat flink wat kosten scheelt per jaar. Dat kan dus niet meer via DEGIRO.

Amerikaanse ETF’s overboeken naar Lynx

Ik heb bij Lynx geïnformeerd of ik deze Amerikaanse ETF’s naar hen kan overzetten. Dan kan. Die procedure heb ik dan ook in gang gezet door een rekening te openen en dit formulier in te vullen.

DEGIRO rekent in totaal €200 voor het uitboeken van mijn posities in VTI en VXUS, Lynx rekent niets voor het inboeken.

Voor portefeuilles boven de €100.000 betaal je via Lynx geen service fee. Alleen bij eventuele verkoop heb ik wat transactiekosten en bij uitboeken heb ik wat valutakosten voor het omzetten van dollars in euro’s. Dat maakt dit voor mij een erg goedkope oplossing om deze Amerikaanse ETF’s aan te blijven houden.

Via opties kun je deze ETF’s overigens daarnaast ook nog gewoon aankopen via Lynx, ondanks de MiFID II / PRIIPS wetgeving.

Update 8 juli 2020: Ik kreeg een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dat eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument wordt gegeven: 

“In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. Via deze weblink vindt u hieromtrent meer informatie. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”

Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.

VWRL en DBZB via DEGIRO

Mijn posities in VWRL en DBZB blijf ik gewoon aanhouden via DEGIRO. Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.

 

Wordt jij geraakt door deze nieuwe regels van DEGIRO? Zet jij ook fondsen over naar Lynx?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12143 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

55 gedachten over “VTI en VXUS overboeken

 • GeldHamster

  Ha Mr. Fob,

  Ik had er ook een e-mail over ontvangen van de Giro. Ik zit zelf all Inn op VWRL. Is het niet slimmer in jouw geval om de overstap kosten van de Giro naar Lynx te vermijden? Kwestie van VTI en VXUS verkopen en VWRL opnieuw (gratis) via de Giro aankopen. Zelf zou ik dat denk ik doen. Ik ben wel benieuwd waarom jij dit een slimmere zet vindt?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Doordat ik een flink vermogen in VTI/VXUS heb belegd geeft VTI/VXUS via Lynx mij 0.14% kosten per jaar en VWRL via DEGIRO 0.56% kosten per jaar (zie deze post voor onderbouwing). Die €200 overstapkosten verdien ik daardoor vrij snel terug.

  • J

   Ha Mr FOB, kun je nog eens iets schrijven over welke ETFs je nu precies aanhoudt en waarom? Als ik dit lees vermoed ik dat je oudere blogs niet meer helemaal actueel zijn. Ik realiseer me dat je geen adviseur bent, maar mijn nagekochte Vanguard ETFs leggen me geen windeieren ;-).

   • Mr FOB Bericht auteur

    Aandelen: VTI, VXUS. Reden: samen wereldwijde spreiding en spotgoedkoop.

    Aandelen: VWRL. Reden: wereldwijde spreiding via 1 fonds en gratis en eenvoudig te verkrijgen (wat niet meer geldt voor VTI en VXUS sinds MiFID II / PRIIPS), goedkoop.

    Obligaties: DBZB. Reden: wereldwijde spreiding en goedkoop.

 • Ron

  Heb je inmiddels al ervaring opgedaan met het aankopen van VTI en VXUS dmv opties of nog niet? Zo nee, in hoeverre ben je van plan om dit in de toekomst te gaan doen als je deze bij Lynx onderbrengt? Ben benieuwd naar je overwegingen. Zelf lijken mij dit met stipt de beste ETF fondsen die er zijn maar het aankoop proces vind ik best omslachtig, ondanks je mooie artikel waar je naar linkt.

 • Remco

  De aankondiging van DeGiro heeft de impliciete aanname van DeGiro dat deze Amerikaanse ETF’s niet meer beschikbaar komen voor de Nederlandse markt. Simpelweg omdat het voor aanbieders als de Amerikaanse Vanguard niet de moeite loont om aan alle Europese MiFID II / PRIIPS vereisten te voldoen zonder daar al te veel voor terug te krijgen. Jammer. Maar op lange termijn niet erg. Op deze manier komt er meer schaalgrootte in de Europese ETF’s en worden ze op termijn vanzelf goedkoper.

 • Jaco

  V.w.b. het W8-BEN-formulier had ik dat vorige week al nagevraagd bij de Giro. Zij gaven aan:
  “Bedankt voor uw e-mail.

  Dat is niet nodig. U hoeft alleen maar een keer in te vullen. In uw account staat of de belastingverlaging ook is toegewezen.

  Mocht u nog andere vragen hebben dan hoor ik dat graag van u.”

  Dat verschilt met jouw weergave. Wat zou correct zijn? De status in mijn account staat nog steeds op ‘toegewezen’

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op de site van de IRS staat dat het formulier in het algemeen 3 jaar geldig is, maar dat er uitzonderingen kunnen zijn. Mogelijk dat DEGIRO onder deze uitzonderingen valt, dat heb ik niet verder uitgezocht. Nu je het trouwens zo zegt, het is volgens mij langer dan 3 jaar geleden dat ik het formulier getekend heb en het is nog geldig, dus dan hoef je het bij DEGIRO inderdaad niet elke 3 jaar opnieuw te tekenen. Ik heb de opmerking over 3 jaar uit de post gehaald.

 • lezer

  Hoe lang gaat de overboeking duren? Wat ik op internet lees is degiro hiermee zeer langzaam. Ik denk dat het goedkoper is om de stukken te verkopen en via opties weer aan te kopen omdat er anders teveel belasting wordt ingehouden voor je dividend in Q3.

  Ook beter direct bij Interactive Brokers zelf ipv Lynx omdat Lynx duurder is.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik weet nog niet hoe lang de overboeking gaat duren. Als ik verkoop, het geld overzet en weer aankoop ben ik hoogstwaarschijnlijk een aantal dagen niet belegd. Dat brengt het risico met zich mee dat ik door koersschommelingen dan veel meer verlies dan de €200 die ik nu kwijt ben + de eventuele extra dividendbelasting over Q3.

   Omdat ik niet handel en geen service fee hoef te betalen (>100k€ belegd vermogen) kost Lynx mij vrijwel niets, net als IB zelf en andere IB resellers zoals Mexem. Dan vind ik een Nederlandse partij prettiger dan een buitenlandse, zoals IB zelf.

   • FOBFan

    Hallo Mr. FOB,
    Ik heb al een pensioenrekening en een gewone rekening bij degiro maar was aan het plan om een nieuwe rekening te openen bij Interactive Brokers. Waarom omdat IB is gereguleerd door twee van de grootste en strengste partijen namelijk de SEC en de VK variant van SEC. Verder als degiro zou omvallen (zou niet gebeuren) is de compensatie van AFM alleen maar € 20.000 en bij IB is dat $ 500.000, voor alle belegd vermogen en $ 250.000 voor cash die stond om belegd te zijn, die compensatie is van de SPIC en de laatste wat ik las was dat deze dekking voor alle wereldwijd beleggers van IB was en niet alleen voor de burgers van VS. Ik ben vooral benieuwd naar je redenen Mr. FOB voor niet openen van een rekening bij IB. En als je kosten vergelijkt voor een portefeuille van ruim € 100.000 is IB goedkoper dan de rest.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Omdat ik niet handel en geen service fee hoef te betalen (>100k€ belegd vermogen) kost Lynx mij vrijwel niets, net als IB zelf. De compensatieregelingen die je beschrijft voor IB zijn ook van toepassing voor effecten aangehouden via Lynx, zie hier

   • Peter

    Mr FOB, vwb je opmerking over risico van koerswisseling. Bedoel je hiermee het risico dat je (achteraf gezien dan) bij een daling hebt verkocht en / of een stijging hebt ingekocht?

    En in hoeverre heeft dit wel of niet betrekking op een dollar cost average strategie? Want die hanteer je toch?

    • Mr FOB Bericht auteur

     Ja.

     Bij verkopen, geld uitboeken en naar Lynx overzetten en daarna weer aankopen via opties gaat alles lump sum. Op dit moment leef ik van mijn vermogen en leg ik niet meer maandelijks is. Totdat ik stopte met werken legde ik maandelijks in, dat was in die zin een dollar cost average strategie.

 • Daniël

  Dank voor de interessante post! Een vraag over VTI en VXUS: ben benieuwd of en hoe je je hebt ingedekt voor het risico op aanzienlijke belasting in geval van overlijden? Schijnt dat de Amerikaanse estate tax op bezit van niet-Amerikanen na overlijden nogal hoog is…

   • Daniël

    Alles aan US-vermogen boven de USD 60.000 wordt voor 40% aangeslagen, ik denk tenzij het op twee namen staat… Dat is een flink nadeel van VTI en VXUS voor non-US-persons. Mustachian Post had er vorige maand een interessante blog post over.

     • Ron

      Ik heb hier zelf ook van gehoord maar nooit een fact check hierop gelezen. Ben wel benieuwd of dit nu juist of onjuist is. Het lijkt mij niet de bedoeling dat de langstlevende partner na overlijden wordt geconfronteerd met een hoog bedrag aan (erf)belasting

 • S

  Hallo Mr. Fob. Heb je overwogen om via de markt je VTI en VXUS via je DEGIRO account te verkopen en dezelfde stukken voor dezelfde prijs via LYNX direct terug te kopen = aan jezelf te verkopen. In dat geval 0,01USD per 1000 aandelen. Of te risicovol dat het mis gaat/stukken naar iemand anders gaan ivm relatief lage spread voor mn VTI? Dit niet opwegend tegen de iets hogere kosten overschrijven.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt ze alleen nog via de optieroute kopen. En dan zou ik met marge moeten werken om niet een aantal dagen niet belegd te zijn. Niet belegd zijn = koersrisico lopen. Daar had ik allemaal geen trek in.

 • FIRE Finder

  Bedankt voor wederom een interessant artikel!
  Kan ik vragen waarom je VWRL & DBZD via DeGiro blijft aanhouden? Is dat omdat je die posities nog blijft aankopen? De aankoopkosten van VWRL zijn lager bij DeGiro (gratis) dan bij Lynx (6 / 0.06% / 45 afhankelijk van ordergroote).
  Ik heb zelf VTI & VWRL in een Custody Account bij DeGiro en ben geschrokken van de kosten die ze voor iedere dividenduitkering in rekening brengen. Lynx brengt geen kosten voor dividend in rekening.
  Met het dividendlek van VWRL en het kosten- en rendementsverschil tussen VTI/VXUS en VWRL ben ik voornemens om alles over te zetten naar Lynx en dan VWRL daar geleidelijk om te zetten naar VTI/VXUS (mijn strategie voordat ze niet meer via DeGiro verkrijgbaar waren).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vind het aantrekkelijk dat ik zonder transactiekosten kan handelen in VWRL, dat vond ik prettig bij maandelijkse inleg en nu in opnamefase. En DBZB is herbeleggend en geeft me dus geen dividendkosten.

 • Dawai

  Hallo Mr Fob,
  Dank voor je post! maar ik begrijp het nog niet in zijn geheel. Momenteel betaal je 15% belasting op je dividend welke je ontvangt van USA genoteerde beleggingen. Deze bronheffing verminder je op je IB-aangifte. Zodoende betaal je netto geen dividendbelasting.
  Zo is altans mijn situatie, mijn ingehouden bronheffing is lager dan mijn vermogensrendement belasting.
  Als dat nu 30% wordt, oke dan kom je eerder aan het bedrag van je vermogensrendement belasting, maar als je eronder blijft, dan verandert er toch niets?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je bespaart ongeveer 0.3% kosten per jaar aan dividendbelasting door over te zetten (15% belasting over ongeveer 2% dividend = 0.3%). Maar je krijgt er wel een servicefee voor terug van €60 per jaar, oftewel ongeveer 0.2% van je €30.000 vermogen. Je wint dus 0.1% per jaar.

   Als je nu een Custody account hebt, spaar je door over te zetten ook nog ongeveer 0.1% dividendkosten per jaar.

   Je bespaart ook €5 aansluitingskosten, oftewel verwaarloosbaar.

   Je bespaart dus 0.1-0.2% per jaar.

   Overzetten kost je eenmalig €200, oftewel bijna 0.7%.

   Al met al ben je dus ongeveer 3.5 tot 7 jaar verder voordat overzetten loont met jouw vermogen in VTI/VXUS (0.7% gedeeld door 0.1% of 0.2%).

 • AlPi

  Ik ben gek op je blog maar met dit statement: “Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.”
  vind ik wel dat je je een beetje te “politiek correct” uitdrukt.
  Laten we eerlijk zijn: deGiro is gebleken een zeer onbetrouwbare partner te zijn.
  Naast dat ze haantje de voorste waren met het niet meer mogelijk maken van VTI/VXUS aankopen zijn de maatregelen die deGiro daarna heeft genomen (na ETFs ook steeds meer andere producten niet meer aanbieden, mensen benaderen dat posities gesloten moeten worden voor een bepaalde datum alvorens DeGiro dat even zal regelen voor de klant) en nu het niet langer honoreren van de belastingwet tussen de VS en Nederland voor alle aandelen behalve degene die op hun “groene” lijst staat is een regelrechte schande.
  Op termijn zullen ze nog veel meer stunts gaan uithalen om de laatste eurocent eruit te persen. Mensen met een horizon van 10-20 jaar hebben niks te zoeken bij deGiro naar mijn mening.

 • annoniem

  Dank voor deze interessante blog mr FOB.
  Zelf ben ik ook afwegingen aan het maken m.b.t. mijn ETF’s bij DeGiro. Ik heb ca. E50.000 in VTI en VXUS, dus ik wil graag overstappen naar Lynx om aanspraak te blijven maken op de verlaagde bronbelastingtarieven. Bij Lynx heb ik aan extra kosten de service fee van E60,- per jaar. Daarom overweeg ik om ook een deel van mijn ETF VWRL ook mee te verhuizen. Als ik in totaal belegd vermogen bij Lynx boven de E100.000 kom (en blijf) heb ik geen service fee kosten. Bij DeGiro kan ik dan een resterend deel van VWRL aanhouden en verder gaan met inleg en groei, omdat maandelijks 1x aanschaffen daar kosteloos kan (kernselectie).
  Bij deze aanpak is het wel van belang om er rekening mee te houden dat het eenmalig uitboeken van de ETF’s bij DeGiro duurder wordt: E100,- per regel, dus voor 3 ETF’s (VTI + VXUS + deels VWRL) zijn de totale kosten voor uitboeken E300,-.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Als je €50.000 VWRL wilt overboeken, zou je ook kunnen overwegen die te verkopen en via opties ook in VTI en VXUS in te leggen. Scheelt overboekingskosten en lopende kosten

 • Paul

  Beste mhr Fob,

  Ik heb nav je blog de volgende FTE eerder bij De Giro aangekocht.
  Nu is mij niet duidelijk of je deze ook bedoelt aangaande de lagere dividend belasting teruggave.
  Het betreft: Vanguard FTSE All World Ucits ETF.
  Een reactie van je zou ik erg waarderen. Dank alvast!

 • GK

  Hi Mr FOB

  Bedankt voor de blog, ik heb 2 vragen:
  Allereerst gaf je aan dat je de overboeking in gang hebt gezet. Is het inmiddels overgezet (3 weken sinds plaatsing van de blog) of wacht je nog op de afhandeling? Ik zie in het overboekingsformulier dat het ‘wel 3 tot 4 weken’ kan duren, maar dat was zonder corona-tijd en waarschuwingen van DeGiro dat de dienstverlening daarom tegen kan vallen.

  Ten tweede, klopt het dat door deze actie van DeGiro de kosten van VWRL/VXUS bij DeGiro stijgen van ~0.14% naar ~0.44%? Of schaar je dat niet onder kosten?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het openen van de rekening bij Lynx is afgerond, dat ging vlot binnen een paar dagen. Door vakantie van mij heb ik vandaag pas opdracht voor de overboeking kunnen geven. Ik weet dus nog niet hoe lang dat in beslag neemt.

   De kosten van VTI/VXUS bij DEGIRO stijgen inderdaad grofweg met 0.3% per jaar (15% dividendbelasting * ~2% dividend) van ~0.14% naar ~0.44%.

   • GK

    Dank je wel, ik ben benieuwd.
    Ik ga dit ook in gang zetten, want ik wordt gewoon beroofd van enkele honderden euro’s per jaar als ik niets doe.

 • Dutch_Mustachian

  Ha Mr. Fob,

  Ik heb minder dan 30K aan VTI/VXUS vergelijkbaar met Kristian. Ik ben niet bekend met opties. Maar heb het artikel erover wel gelezen maar voelt nogal eng. Normaal zou ik niets willen veranderen, Of is het allemaal veel minder spannend dan het lijkt? Ik heb ook geen trek in 15% extra belasting over het dividend van VTI?VXUS.

  Over VWRL wordt geen dividend belasting ingehouden, dus je kan het volledige dividend direct weer herinvesteren ipv dat je dit na een jaar terug krijgt v/d belasting. Is dit ook geen voordeel? Of zie ik iets verkeerd hier?

  Wat raad je aan? Alle VTI en VXUS verkopen en dan VWRL aankopen? Loop ik nog risico qua timing? Of moet VWRL dezelfde groeipotentie hebben als VTI/VXUS op hetzelfde moment?

  Voelt wel als een stap om zoveel ineens te verkopen en dat ik het op de normale manier ook niet meer terug kan kopen.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Bij VTI/VXUS kun je de belasting inderdaad pas na teruggave herinvesteren. Je hebt het typisch over 0.3% belastingteruggave (15% dividendbelasting * 2% dividend) over je vermogen in die fondsen, dus met bijvoorbeeld een half jaar gemist rendement (7% jaarrendement gedeeld door 2 = 3.5%) komt dat op 3.5% * 0.3% = 0.01% gemist rendement. Niet significant als je het mij vraagt.

  De groeipotentie van VWRL en VTI/VXUS zal vergelijkbaar zijn verwacht ik. Het verschil zit hem in de kosten

  Of je overzet of niet is een heel persoonlijke keuze die een ander niet voor je kan maken.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik kreeg op 8 juli 2020 een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dit eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument werd gegeven: 

  “In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. Via deze weblink vindt u hieromtrent meer informatie. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”

  Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.

  • GK

   Gadver, dat is lelijk. Voor Jan Doedel die rekening geopent.

   Wat wordt nu je plan? Die optie route? Ik word van de optieroute een beetje zenuwachtig, maar ik heb me nog niet ingelezen dus waarschijnlijk maak ik me te druk.

   Denk je dat IB het wel zou doen? Ik verwacht het niet.

   Wellicht is het het waard om een update op je blog post te doen en/of een nieuwe blog hieraan te wijden?

   Voorlopig hou ik m’n VXUS/VTI op degiro aan, aangezien VWRL op DeGiro nog steeds hogere kosten heeft, zelfs met de 0.3% verslechtering van VTI/VXUS bij DeGiro

  • maarten

   Dat is jammer ik heb nu net een account bij Lynx geopend.Zal bij hen eens navragen wat de procedure is tav het W8-BEN formulier tbv belastingrestitutie..
   Vroeg me af is het geen optie om bij IAB direct een rekening te openen en zo rechtstreeks in bv VT/VTI/VXUS te handelen?