Wanneer je als particulier belegt in ETF’s, kun je te maken krijgen met dividendbelasting. In deze post leg ik uit hoe dit werkt in 2020 en hoe je ingehouden dividendbelasting al dan niet kunt terugvragen.

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Het woord “dividend” komt van het Latijnse woord dividere, dat “verdelen” betekent. Op het moment dat een aandeel dividend heeft uitgekeerd, gaat het ex-dividend.

Een ETF, vaak ook wel indexfonds of tracker genoemd, is een fonds waarin meerdere bedrijven vertegenwoordigd zijn. Bedrijven waarin de ETF belegt kunnen dividend uitkeren aan de ETF. De ETF kan vervolgens dividend uitkeren aan de particulier die in de ETF belegt. Het keert dan het verzamelde dividend van alle onderliggende bedrijven uit.

Ik heb zelf beleggingen in vier ETF’s (klik op de afkortingen voor uitleg): VTI, VXUS, VWRL en DBZB. Zie de post over Mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik in deze fondsen beleggingen aanhoud.

Ik zal uitleggen hoe de dividendbelasting voor deze fondsen uitwerkt.

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is belasting welke ondernemingen moeten betalen over dividend dat ze uitkeren aan hun aandeelhouders.

Dividendbelasting ETF’s op 2 niveau’s

Bij beleggen in een ETF speelt dividendbelasting op 2 niveau’s:

 1. Bedrijven waar de ETF in belegt keren dividend uit aan de ETF en moeten hierop dividendbelasting inhouden.
 2. De ETF keert dividend uit aan jou als particuliere belegger en moet hierop dividendbelasting inhouden.

Invloed land van vestiging

De hoogte van de dividendbelasting is om te beginnen afhankelijk van het land van vestiging van de uitkerende instantie.

Een in Nederland gevestigd fonds moet 15% dividendbelasting inhouden. In andere landen kan dit tarief hetzelfde of anders zijn. In de VS is het bijvoorbeeld 30%, in Ierland 0% en in Luxemburg 15%.

Maar de uiteindelijk verschuldigde dividendbelasting is ook afhankelijk van het land van vestiging van de ontvanger. Veel landen hebben namelijk onderlinge belastingverdragen. Daarmee wordt voorkomen dat ontvangers van buitenlands dividend meer dividendbelasting betalen dan in hun land van vestiging zou worden ingehouden op binnenlands dividend.

Nederland heeft bijvoorbeeld een verdrag met de VS dat ervoor zorgt dat je niet het Amerikaanse tarief van 30% maar het Nederlandse tarief van 15% betaalt.

Land van vestiging

De bedrijven en overheden waar de ETF’s die ik heb in beleggen hebben als land van vestiging landen van over de hele wereld.

Ik zelf heb als particuliere belegger als land van vestiging Nederland.

De landen van vestiging van de ETF’s zelf zijn als volgt:

 • VTI en VXUS hebben als vestigingsland de VS
 • VWRL heeft als vestigingsland Ierland
 • DBZB heeft als vestigingsland Luxemburg

Dividendbelasting terugvragen

Niveau 1: de dividendbelasting welke is ingehouden door de bedrijven waar de ETF in belegt terugvragen

Bedrijven waar de ETF in belegt keren zoals gezegd dividend uit aan de ETF en moeten hierop dividendbelasting inhouden. Deze kun je als particuliere belegger in de ETF niet terugvragen. Dividendbelasting welke je op deze manier kwijt bent wordt ook wel dividendlekkage genoemd.

VTI heeft geen dividendlek, VXUS ongeveer 0.2% en VWRL had in 2019 een dividendlek van ongeveer 0.3%.

Sommige Nederlandse indexfondsen hebben de status van fiscale beleggingsinstelling. Bedrijven waar dit indexfonds in belegt keren ook dividend uit aan het indexfonds en moeten hierop dividendbelasting inhouden. Deze kan het indexfonds vanwege zijn fiscale status wel (vrijwel) volledig terugvragen. Daardoor is er nauwelijks of geen sprake van een dividendlek binnen het fonds.

Zie de post De beste ETF van 2021 voor voorbeelden van fondsen met de status van fiscale beleggingsinstelling.

Niveau 2: de dividendbelasting welke is ingehouden door een ETF terugvragen

VTI, VXUS en VWRL keren 4x per jaar dividend uit. DBZB keert dividend niet uit maar herbelegt het.

Eerst zal ik uitleggen hoe dividendbelasting voor een herbeleggende ETF zoals DBZB werkt, dan hoe je dividendbelasting van een Nederlandse ETF kunt verrekenen en daarna komen buitenlandse ETF’s zoals VTI, VXUS en VWRL aan bod.

Herbeleggende ETF’s zoals DBZB

Fondsen als DBZB, welke dividend niet uitkeren maar herbeleggen, houden geen dividendbelasting in. Deze hoef je dus ook niet terug te vragen.

Terugvragen binnenlandse dividendbelasting

Als je belegt in Nederlandse aandelen of ETF’s waarbij 15% Nederlandse dividendbelasting is ingehouden, kun je de ingehouden dividendbelasting terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Dit hangt niet af van de omvang van je inkomen of vermogen. Ook wordt ze niet ten laste gebracht van de heffingskortingen. Ingehouden Nederlandse dividendbelastingen worden namelijk gezien als voorbelasting, welke je altijd mag terugvragen in je aangifte inkomstenbelasting.

Nederlandse fondsen met de status van fiscale beleggingsinstelling moeten dividend aan beleggers uitkeren en daarop, net als gewone Nederlandse fondsen, ook 15% dividendbelasting inhouden. Deze 15% kun je als belegger, net als voor gewone Nederlandse fondsen, ook gewoon terugvragen via je aangifte.

Verlagen Amerikaanse dividendbelasting

Allereerst is het voor iedereen die in Amerikaanse effecten belegt verstandig om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het belastingverdrag tussen Nederland en de VS. Daardoor wordt de verschuldigde dividendbelasting verlaagd van het Amerikaanse tarief van 30% naar het Nederlandse tarief van 15%. Dit geldt dus ook voor VTI en VXUS.

Hiertoe dien je een zogenaamd W8-BEN formulier ingevuld te hebben. Het formulier dien je eens in de 3 jaar in te vullen.

Vaak heeft je bank of broker een digitale mogelijkheid om dit formulier in te vullen. Bij de broker van mijn voorkeur DEGIRO is dit formulier te vinden als je ingelogd bent. Zodra je dit ingevuld hebt, zorgt DEGIRO er automatisch voor dat het aangepaste tarief gehanteerd wordt.

Je ontvangt je dividend na inhouding van de verschuldigde 15% dividendbelasting. Deze 15% dividendbelasting kun je vervolgens onder voorwaarden in zijn geheel terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting, zie de volgende paragraaf.

Terugvragen buitenlandse dividendbelasting

Als je meer dan €30.360 (2019) of €30.846 (2020) aan vermogen hebt, moet je vermogensbelasting betalen. Buitenlandse dividendbelasting mag je in mindering brengen op je verschuldigde vermogensbelasting. Hier kun je berekenen hoeveel vermogensbelasting je verschuldigd bent.

Stel je betaalt €300 buitenlandse dividendbelasting en €1.000 vermogensbelasting. Dan mag je €300 buitenlandse dividendbelasting van je vermogensbelasting aftrekken. Je betaalt dan nog €700 vermogensbelasting.

Maar wat nu als je meer buitenlandse dividendbelasting hebt betaald dan dat je vermogensbelasting verschuldigd bent?

Stel je betaalt €1.200 buitenlandse dividendbelasting en €1.000 vermogensbelasting. Dan kun je niet meer dan €1.000 buitenlandse dividendbelasting van je vermogensbelasting aftrekken.

De €200 buitenlandse dividendbelasting die je niet hebt kunnen aftrekken mag je in volgende jaren alsnog verrekenen. Dit kun je doen zodra je die €200 in een volgend jaar als vermogensbelasting verschuldigd bent.

Terugvragen Ierse dividendbelasting VWRL

VWRL is een Iers fonds. En voor Nederlandse beleggers in Ierse fondsen geldt 0% dividendbelasting. Er wordt dus niets ingehouden en je hoeft voor VWRL dus ook niets terug te vragen.

Soms zie je overigens bij “DEGIRO Corporate Actions” bij de toekenning van het dividend dat er voor VWRL (Vanguard FTSE AW) dividendbelasting ingehouden zou gaan worden. Na een paar dagen is dit meestal gecorrigeerd en niet meer zichtbaar. Volgens DEGIRO heeft dit met tussenpartijen te maken, van wie zij de informatie ontvangen.

degiro corporate actions

In je jaaroverzicht van DEGIRO kun je als alles correct is afgehandeld voor Ierse fondsen (Land: IE) vinden dat er 0,00 bronbelasting is ingehouden (de overige bedragen heb ik onzichtbaar gemaakt omwille van mijn privacy):

dividend in jaaropgave degiro

Dividendbelasting aangifte

De dividendbelasting die ingehouden is staat als het goed is al automatisch ingevuld in je belastingaangifte. Je bank of broker moet deze gegevens namelijk aanleveren aan de belastingdienst, die ze vervolgens al vooraf ingevuld heeft.

De ingehouden Nederlandse dividendbelasting staat in onderstaande figuur in het bovenste vakje ingevuld. Als die er nog niet staat dien je die zelf in te vullen. Vervolgens wordt die automatisch goed verrekend.

Voor de buitenlandse dividendbelasting  dient het vakje “Ja” aangevinkt te staan en dient per land het ontvangen dividend en de ingehouden dividendbelasting ingevuld te staan. Als alles goed ingevuld staat wordt het automatisch goed verwerkt.

Om in latere jaren te kunnen verrekenen is het nodig dat de ingehouden buitenlandse belasting in je aangifte ingevuld staat, ook als je hem dit jaar niet terug kunt vragen:

dividendbelasting in aangifte inkomstenbelasting

In een jaar dat je vervolgens wel kunt verrekenen kun je dat doen in de aangifte onder het kopje “Aftrek om dubbele belasting te voorkomen” => “Had u een restant buitenlandse belasting over 2018 of eerder op rente of dividend waarvoor u nog aftrek ter voorkoming van dubbele belasting kunt krijgen?”. Je zou in je laatste definitieve aanslag terug moeten kunnen vinden hoeveel buitenlandse dividendbelasting er eventueel nog niet verrekend is.

Voor de volledigheid: buitenlandse dividendbelasting mag je tot een maximum van 15% verrekenen. Stel je hebt 20% dividendbelasting betaalt in een bepaald land, dan mag je maar 15% verrekenen met je vermogensbelasting.

Heb je nog vragen, opmerkingen of tips? Je kunt ze hieronder in de reacties kwijt.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

33 Reacties

 1. Ik vraag mij af waarom u niet in een hoog dividend ETF belegd zoals Vanguard FTSE All word High div.

  • Dividend zie ik als een sigaar uit eigen doos. Zie ex-dividend voor uitleg. Daarnaast hebben dergelijke fondsen minder spreiding doordat ze zich beperken tot bedrijven die relatief veel dividend uitkeren, wat ze wat mij betreft ook nog eens minder aantrekkelijk maakt.

 2. Mr FOB,
  Dank voor de bijdrage.
  Ca afgelopen 1,5 jaar beleg ik via Flatex . Ik stoei met de belastingaangifte (2020) van mijn dividenduitkeringen /-inhoudingen zoals dat door Flatex verwerkt is. In de ontvangen overzichten zie ik daf Flatex af en toe “kerkbelasting” en “solidariteitsbelasting” inhoud. Hieruit leid ik af dat Flatex mij als duitse belasting betaler ziet. Kan ik deze ook als buitenlandse (duitse) belastingen (inhoudingen) aangeven ? Waar geef ik dan de ontvangen dividend/ ingehouden belasting aan van Nederlandse fondsen/ aandelen die ik bij Flatex aanhoud , aangezien dit m.i. niet aan de Ned. fiscus is afgedragen / doorgegeven. De vooringevulde ingehouden Nederlandse dividendbelasting van beleggingen die ik bij de RABO is correct. Mijn vraag spitst zich dus toe op de beleggingen/ dividenden die ik bij Flatex( duitse broker) aanhoud , van bijv, Nederlandse /Amerikaanse /Belgische fondsen/ aandelen , die op bv. Luxemburgse of Ierse beurs verhandeld worden. Hoe weet ik welk vestigingsland van toepassing is op een fonds/ aandeel , bijv. voor sommige chinese bedrijven is het vestigingsland de US. Of is he allemaal veel simpeler: Alle ontvangen dividend /-belastingen die ik van Flatex (over alle “wereldwijde” fondsen/aandelen) ontvang is van Duitsland (=1 buitenland) afkomstig en geef dit ook zo aan in de aangifte ? Hopenlijk kan u/ iemand hier wat over toelichten , bvd !

  • Ik verwacht dat het bij het bepalen van de verschuldigde belasting gaat om het land van vestiging van het fonds en niet om het land van vestiging van de broker. Hoe het zit met die kerkbelasting en solidariteitsbelasting durf ik niet te zeggen. Wellicht kan de helpdesk van Flatex je duidelijkheid geven?

 3. Dank voor al deze info, had ik allemaal eerder moeten weten.

  Vraag:
  Is het ook mogelijk de ingehouden dividendbelasting via een voorlopige aanslag (negatief ) terug te vragen.

  Hoor graag van u.

 4. Dank voor het heldere artikel mr Fob.
  Ik kreeg een e-mail van DeGiro:
  “Vanaf 30-06-2020 zullen wij alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aanbieden. Hiertoe zijn wij genoodzaakt vanwege de aanzienlijke operationele opzet die vereist is in het kader van regelgeving om ‘verlaging aan de bron’ aan te bieden.”
  Ik neem aan dat alle klanten van DeGiro deze gehad hebben.
  Betekent dit nu dat DeGiro gestopt is met het automatisch verrekenen of gaat dit over iets anders?

  • Het betekent dat DEGIRO vanaf 30 juni 2020 alleen voor de Amerikaanse fondsen op deze lijst nog de verlaging van de bronbelasting van 30% naar 15% van het dividend regelt. Voor Amerikaanse producten die beschikbaar zijn DEGIRO, maar niet op deze lijst staan, wordt het 30% belastingtarief toegepast.

  • FIRE Finder

   Het aanhouden van VTI via DeGiro is door deze onsympatieke maatregel niet meer aantrekkelijk. Ik ben dan ook helaas(!) voornemens om die EFT na de volgende dividenduitkering te verkopen.
   Het zelf terugvragen van dividendbelasting bij de IRS in de VS lijkt zeer lastig of is dit iets voor een toekomstig artikel?
   Ik heb geprobeerd om mij door de IRS formulieren te worstelen maar kom er nog niet uit…
   Links: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p515.pdf https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040nr.pdf https://ibkr.info/article/946

  • Doordat je 0.3% extra kosten gaat maken (15% over je dividend van typisch 2%) wordt VTI/VXUS ongeveer even duur als VWRL. Met VTI en VXUS behoud je wel meer spreiding dan met VWRL. Omzetten heeft dus niet zoveel zin.
   Dat gezegd hebbend: zelf terugvragen is bij mijn weten vrijwel onbegonnen werk. Als je je posities graag aan wilt houden en wel je verlaagde bronbelasting wilt behouden zou je kunnen overwegen ze naar bijvoorbeeld Lynx over te zetten. Die vragen voor zover ik weet de teveel betaalde bronbelasting nog wel voor je terug.

 5. L. van Disseldorp Reageer

  Ik beleg nu enige tijd in Vanguard ETF’s (S & P 500, all world) op de AEX in euro’s. Ik vraag me sterk af wat het valutarisico doet met mijn portfolio. In Europa met deze onzekere tijden is het niet slimmer om te beleggen in Dollars of in een andere grote valuta? Of heeft valuta waarin je kiest om te beleggen geen invloed op de waarde van je investering?

 6. Weer een duidelijk artiikel over iets dat lastig is uit te zoeken!

  Wat bij mijn een beetje blijft knagen is of buitenlands dividend aftrekken bij het nieuwe belasting plan voor 2022 blijft gelden?
  Heeft iemand hier wat over kunnen vinden?

 7. Hi Mr Fob, bedankt weer voor dit interessante artikel.

  VWRL is een Iers fonds en voor Nederlandse beleggers in Ierse fondsen geldt 0% dividendbelasting. Je kan dus ook niets verrekenen/terugvragen met je vermogensbelasting in box 3. Echter voor een Iers fonds dat (voornamelijk) belegd in Amerikaanse aandelen, zal in de VS wel 15% bronbelasting worden ingehouden onder het belastingverdrag tussen Ierland en de VS welke je dus niet in Nederland kan verrekenen met je vermogensbelasting in box 3.

  Vraag 1: Betekent dit dan niet een extra dividendlek van 0.3% (2% dividend *15% dividendbelasting) in VWRL waarmee het dividendlek in VWRL voor Nederlandse beleggers effectief verdubbeld naar 0.6% in plaats van de 0.3% die je in je andere artikel over VWRL als alternatief voor VTI/VXUS berekende?

  Vraag 2: Mocht een Nederlandse belegger nog VTI/VXUS in de portefeuille hebben, kan de 15% dividendbelasting (ingehouden onder belastingverdrag Nederland en de VS) nog steeds verrekend met de vermogensbelasting in box 3?

  • 1. Nee. De ingehouden brombelasting in de VS is niet exact 15%, maar het percentage dat volgt uit de berekening die ik maakte in dat andere artikel.
   2. Ja, er geldt datgene wat in de post beschreven staat in de paragraaf “Terugvragen buitenlandse dividendbelasting”

 8. Beste Mr. Fob,

  Allereerst mijn complimenten voor de prettige overzichten en informatie.
  Uw website en kennis heeft mij reeds veel geholpen.

  Nu heb ik in het verleden enkele leuke kleine rendementen kunnen behalen met losse aandelen.
  Ik ben mij sinds begin 2020 aan het inlezen op het gebied van ETFs en wil gaan instappen.
  Beleggingshorizon >10 jaar via DeGiro.

  Ik heb het volgende in gedachte, qua posities:
  – VWRL – 72% (lump sum, daarna maandelijks inleggen).
  – IUSN – 14% (1x per jaar)
  – IDVY – 14% (1x per jaar)

  Na 12 maanden zou ik op een andere verdeling zitten, 78/11/11.
  Dan wil ik herbalanceren.

  Nu had ik gezien dat u in het verleden (of nog steeds) de Smallcap als Dividend ETF heeft gehad.
  Wat is uw overweging geweest om hier niet meer maandelijks in te beleggen?
  Al het dividend wil ik overigens direct (extra) investeren, bovenop de maandelijkse inleg.

  Wat zou volgens u een kwetsbaar/aandachts punt zijn van dit portfolio?
  Gegroet

  • Ik heb geen small caps als apart fonds in portefeuille gehad. Via VTI en VXUS, wat mijn voorlopers waren van VWRL, heb ik wel small caps. Die zitten daar namelijk al automatisch in opgenomen. VWRL heeft geen small caps. Mijn VTI en VXUS posities heb ik aangehouden nadat ik op maandelijks aanschaffen van VWRL was overgestapt.

   Het nut van high dividend aandelen (IDVY) zie ik niet. Sterker nog, ik vind ze onaantrekkelijk. Je levert voor dividenduitkeringen, welke ten laste gaan van de koers en dus niets extra’s opleveren, namelijk spreiding in en je lekt extra dividend weg.

  • Duidelijke en heldere aanvulling.
   Verder wil ik maximale spreiding creëren en heeft VWRL/IUSN mijn voorkeur met een verhouding 90/10% via DeGiro.
   VWRL maandelijks, IUSN 1x per jaar.

   VWCE daarin nog vergeleken met VWRL, echter heeft dit mijn inziens geen enkel voordeel aangezien dit zorgt voor extra kosten (maandelijkse transacties) en ik al het dividend toch direct wil herbeleggen.
   1). Klopt dit? Of zie ik hierin iets over het hoofd?

   Op dit moment heb ik een basic account (voor enkele losse aandelen) waardoor ik extra risico’s loop door het uitlenen van effecten. Voor mijn lange beleggingshorizon wil ik hierin geen extra risico’s lopen.
   2). Klopt het dat ik een nieuw account moet aanmaken bij DeGiro om een Custody account naast mijn Basic account te kunnen gebruiken?

   Daarnaast hoor ik uit mijn omgeving goede ervaringen met Mintos.
   3). Heeft u hier al eens naar gekeken of ervaringen mee?

   Dank!

 9. Beste Mr. FOB,
  Hartelijk dank voor dit goede overzicht.
  Ik heb een vraag over de keuze tussen een ETF die dividend herbelegd (accumulating) en een ETF die dividend uitkeert (distributing). Ik zie voor de Vanguard FTSE All-World beide mogelijkheden en tevens ook voor de emerging markets ETF van Vanguard.
  Is er een verschil in dividend lekkage of belastingafdracht tussen beide? Stel dat ik de dividend uitkerende optie kies en de uitgekeerde dividenden gebruik om te herbeleggen in dezelfde ETF, zouden dan de rendementen overheen komen wanneer je de transactie kosten buiten beschouwing houdt?
  Overigens zie ik dat de dividend uitkerende Vanguard All World ETF op Euronext staat genoteerd en de dividend herbeleggende All World ETF op de Italiaanse beurs (Borsa Italiana S.p.A.) staat genoteerd. Kent u hiervan de achtergrond?

  • Er is geen verschil in dividendlekkage of belastingafdracht tussen de uitkerende en de herbeleggende variant van Ierse ETF’s zoals Vanguard FTSE All-World.

   Ik weet niet waarom Vanguard de uitkerende en de herbeleggende varianten op verschillende beurzen aanbiedt.

 10. Als in je jaaropgave van DEGIRO staat dat er geen Nederlandse dividendbelasting is ingehouden en als dat overeenkomt met je rekeningafschriften van DEGIRO, dan hoef je niets terug te vragen

 11. Het vakje “Ingehouden Nederlandse dividendbelasting” is bij mij leeg en op mijn jaaropgaaf van De Giro staat € 0 bij ingehouden bronbelasting. Moet ik zelf [15%* het ontvangen dividend in 2019] doen om dit vakje in te kunnen vullen? Het staat bij mij namelijk niet automatisch ingevuld.

  Bedankt voor het mooie artikel!

 12. I hope you don’t mind I write in English. I feel more comfortable. First of all thanks for all your posts. I have read many of them in the last days since I recently moved to the Netherlands and I want to see where to invest here.

  I see you invest in VWRL (IE00B3RBWM25 in Euronext), which is distributed. From my experience in UK, I always prefer accumulated funds. Relatively recently (23/07/2019), Vanguard launched VWRA, the accumulated version of VWRL. Unfortunately is not in Euronext, you can find it in euros in:
  – Deutsche Boerse (XETRA): IE00BK5BQT80
  – Borsa italiana: IE00BK5BQT80

  If you look at the KIID of both VWRL and VWRA, it seems that both have the same underlying ETF but one is distributed and the other accumulated. In my opinion, that is good since I would not invest in a ETF that was recently created.

  VWRA is not part of the core selection of DeGiro so it will be €4,00 + 0,05% (both XETRA and Italy). VWRA is also available through Interactive Brokers. If you choose fix price, it will be 0.1%. If you choose tier price, it will be:
  – IB fee: 0.05%
  – XETRA fee: 0.0048%
  – Clearing fee: 0.03 euros + 0.001%
  – Regulatory fee: 0.01

  What do you think about VWRA?

 13. 1. Buitenlandse dividendbelasting mag je in mindering brengen op je verschuldigde vermogensbelasting.

  Waar kan ik zien hoeveel buitenlandse dividendbelasting ik moet betalen? Ik zag vooraf ingevulde dividend uitkeringen bij mijn belastingen maar zag niet direct dat ik dat ook dien te betalen.

  2. Ik vind DeGiro niet helder rapporteren over het ontvangen document per aandeel en uitkeerdatum.. Hoe houden jullie dit bij in jullie administratie?

  • 1. Je kunt ze zien in je jaaropgave van DEGIRO. Die zouden overeen moeten komen met wat je in je aangifte al ingevuld ziet staan.

   2. Ik neem aan dat je dividend i.p.v. document bedoelt; ik hou dit niet apart bij.

  • Mooi en duidelijk overzicht Mr. Fob!

   Bij DBZB speelt dit toch sowieso niet? Is een obligatie fonds, dus je krijgt rente ipv dividend?

  • Toen ik nog de uitkerende obligatie-ETF’s IEGA en IEAC had, werd dat als dividend verwerkt in de rekeningoverzichten en de jaaropgave van DEGIRO. Niet als “Ontvangen Couponrente”, wat een aparte categorie was indertijd.

   Volgens mij werkt het zo: de obligaties keren rente uit aan het obligatiefonds en het obligatiefonds keert dividend uit aan de belegger.

   iShares zelf spreekt op hun site ook van dividend voor obligatie-ETF’s, zie hier: “De meeste obligatie-ETF’s keren eens per kwartaal of eens per maand dividend uit.”