VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?


VWRL Vanguard

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden.

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

De informatie over de prestaties van de fondsen heb ik van de Vanguard website:

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

 

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Klik om te Tweeten

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12830 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

305 gedachten over “VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?