VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?


VWRL Vanguard

Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden.

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

De informatie over de prestaties van de fondsen heb ik van de Vanguard website:

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

 

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Klik om te Tweeten

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12381 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

305 gedachten over “VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief?

 • plok

  Hmmm, ik had me natuurlijk niet ingelezen op het gebied van MiFID en probeerde net een aantal andere Vanguard en iShares ETF’s te kopen met als gevolg een foutmelding. Meteen daarna zie ik jouw bericht… Jammer dit! Ik zal dus op zoek moeten naar alternatieven.

 • Tim

  Heb sinds een paar maanden een combinatie van VXUS en VTI, erg vervelend dit. Hopelijk dat Vanguard hier wat tijd en moeite in wil steken, dat lijkt me een kleine moeite

 • Robert

  L.S., het blokkeren van aankopen van Vanguard trackers volgt niet uit de MiFID maar uit de PRIIPS. Doordat de AFM Engelstalige documentatie niet afdoende vind zijn grote aanbieders zoals Vanguard en IShares nu verplicht die documentatie te vertalen. De vraag is of deze partijen dat voor alle producten zullen gaan doen.

 • Juliette

  Fijn dat het uitzoekwerk voor een alternatief al gedaan is door u, het lijkt me een goede optie. Voor mij nieuwe informatie zijn de beurskosten van 2.50. Omdat ik naast de betreffende fondsen nog andere aandelen op de beurzen heb, ben ik van plan VTI en VXUS aan te houden. Als dit niet het geval was, zou ik ze verkocht hebben, omdat ik momenteel nog maar kleine potjes in die indexfondsen heb zitten.
  Ik ga meteen eens kijken of ik nog kleine posities heb in andere beurzen waarvoor ik moet betalen!

 • Antoine

  Ik ga er nog steeds vanuit dat er deze maand nog een oplossing komt voor dit “probleem”. Brokers kunnen mogelijk (bijvoorbeeld) ook zelf de documentatie van populaire fondsen laten vertalen. Vanguard/iShares gaan vast niet heel Europa buitensluiten vanwege documentatie.

 • Klaasvaak

  Inderdaad jammer, wilde gister mijn maandelijkse aankoop doen en dat ging al niet. Bedankt boor het uitzoeken van een alternatief. Ik denk echter dat ik nog even wacht met aankopen

 • Elwin

  Ik overweeg nu toch om Think ETF’s te kopen in plaats van Vanguard. Het voordeel daar is dat er geen dividendbelasting weglekt en het een gelijk gewogen index betreft. Dat laatste vind ik zelf ook veel beter dan een index gewogen op market cap.

 • Hmm

  Ik vind IWDA+EIMI van iShares een beter alternatief, zeker als je met een custody account zit. Zijn namelijk herbeleggende fondsen dus geen dividenduitkering.

  Daarnaast is de Think Global Equity ETF ook een kijkje waard omdat het dividendlek gesloten wordt. Ook het Actiam wereldwijd beleggingsfonds sluit het dividendlek, echter niet in de kernselectie van DeGiro.

  Andere brokers dan DeGiro bieden overigens nog wel VTI en VXUS, maar wie weet hoe lang nog.

 • Bart

  Wat vind je van de Schwab US Broad Market ETF (SCHB) als vervanger van VTI? JL Collins Maakt goede argumenten om alleen VTI aan te houden daar deze bedrijven vertegenwoordigd zijn in andere delen van de wereld, wat is jou mening hierover?

 • adriaan

  Vergeet ook niet dat VWRL, al is ie in euro te koop wel in dollar dividend uitkeerd. De aankoop kosten a 0.1% (ik denk niet dat je >12.5k dividend per kwartaal krijgt 😉 ) moet je dus ook mee nemen, dit 2 maal voor vti/vxus, en 1 maal voor vwrl (Dividend usd > euro balans > usd kopen voor vti/vxus; dividend USD > euro voor vwrl kopen.

  Dat zijn toch weer “verborgen” kosten. Daarnaast denk ik zelf ook niet dat het op de lange termijn mega verschillen gaat opleveren. De grootste bedrijven heb je nu nog steeds, die zullen uiteindelijk naar mijn mening ook voor 95% je rendement gaan bepalen..

 • Jaco

  Liever laat ik wat dividend wegvloeien, dan dat ik beleg in de all world tracker van Think (met 300 bedrijven versus 3000 in VWRL).
  Groeten Jaco

 • adriaan

  think global equity etf is “slechts” 249 posities, dat is niet heel erg goed gespreid. Je wilt een zo goed mogelijk gespreide portefeuille hebben. VTI/VXUS was ruim 9000 bedrijven, VWRL ~3000. Dat is heel wat anders als 249 bedrijven.

  Daarnaast maakt uitkerend of accumulating voor NL niet uit als je vermogensbelasting betaald, dat lek zit in het land van domicile, niet in Nederland…

 • Mike

  Ik heb na dit bericht ook gekeken naar alternatieven en kwam op vanguard vwrl of ishares iwda. Beiden zijn onderdeel van degiro’ s kernselectie dus dat is geen probleem
  Het verschil in ter betekent 5 euro extra kosten op 10000 euro geinvesteerd geld. Dan is de betere spreiding van vwrl tov iwda wel belangrijk. Ik hecht zelf niet zo aan wel of geen herbeleggen van dividend door een fonds
  Qua koers is iwda veel goedkoper dus voor dezelfde euro’ s meer stukken
  Ik ben er nog niet uit en wacht maar even af, had net al voor het mifid bericht van degiro mijn think tget etfs verkocht

 • PatrickR

  Ik ben ook net een paar maanden begonnen bij DeGiro en baal er net als anderen ook een beetje van. Het is vast goed bedoeld dat PRIIPS, maar zo voelt het nu niet. Ik vroeg mij af hoe VWRL vergelijkt met BND Wereld Indexfonds Unhedged. Misschien dat ik daar dit weekend aan toe kom om naar te kijken. Kan men daar misschien wel fracties kopen? Voorlopig zal ik even afwachten met aankopen doen.

 • Dutchwoman

  Dank voor de duidelijke uitleg mr FOB, heel fijn. Ik sta nu voor een lastige afweging want ik ben precies tussen kerst en oud en nieuw ingestapt in VTI/VXUS met een start van 1200 euro, met het idee om daarna meer in te leggen. Nu zijn (en blijven dus) die beurskosten van 5 euro totaal dus elke keer 0,41% kosten. Bij een grotere inleg vallen deze kosten steeds meer weg, maar die kans krijg ik nu niet meer. Ik denk dat die 0,41% beurskosten nog steeds opwegen tegen het gemiddelde rendement dat bij VWRL 0,7% lager is, dus ik denk dat ik VTI/VXUS toch maar aanhou. Of is dat een compleet foute redenering?

  Ik heb overigens jouw tweet aan Vanguard ge-retweet. Super initiatief, ik hoop dat ze de documenten in orde gaan maken. 🙂

 • Ineke

  Ik vind het ook jammer en hoop dat er snel een oplossing komt. Ik had toevallig in november nog een wat hoger bedrag ingelegd, naast het vaste maandelijkse bedrag. Ik ben nu voor the time being uitgeweken naar Meesman waar ik al jaren beleg. Wat er al staat bij Degiro laat ik gewoon staan.

  Heb ook mijn groenfonds bij Triodos vandaag verkocht, naar aanleiding van jouw kostenverhaal, en die ga ik ook overhevelen naar Meesman omdat hun aandelenfondsen nu ook duurzaam zijn. Dat geld valt dus straks buiten de groene beleggingen maar hoop op een beter rendement, we gaan het zien.

  Bedankt voor het uitzoekwerk en het genoemde alternatief. Daar zou mijn vaste maandelijkse inleg dus heen kunnen.

 • sunspot

  Zijn er naast VWRL nog op euro gebaseerde ETF’s die je aanraadt? Hoewel VTI en VXUS in dollars de laatste maanden goed zijn gestegen merk je daar op het moment netto niets van door de afzwakkende dollar. Ik zou dit effect graag compenseren met een ETF o.b.v. euro’s. Bedankt voor het informatieve artikel.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VWRL zie ik vooralsnog als beste optie, ik heb geen andere aanrader. ETF’s in euro’s genoteerd die voornamelijk in dollar bedrijven beleggen hebben net zo goed last van valutaschommelingen als ETF’s in dollars genoteerd die in die dollar bedrijven beleggen. Zie ook mijn post over beleggen in dollars

 • niettot71

  Zelf hanteren wij ook de beleggingsstrategie van VTI+VXUS. Wij hebben op de laatste handelsdag van 2017 nog 2 stuks VXUS gekocht. Vriendinlief wil eigenlijk helemaal niet beleggen, dus voor nu hebben we afgesproken dat we de komende twee maanden geen aankopen doen. Hopelijk is het dan in maart weer mogelijk om de geliefde combi te kopen.

 • Jan

  En ik wilde 1 januari gaan instappen 50/50 op VTI/VXUS, helaas ben ik nu dus nog aan het twijfelen. Wellicht als beginnend belegger dan toch maar met VWRL beginnen? Niets doen lijkt me zowiezo een verlies.

  Alvast bedankt.

 • PecuniaNV

  Poeh het “her-balanceren” van de portfolio wordt er zo niet eenvoudiger op wanneer je VTI/VXUS aan gaat houden en VWRL erbij gaat kopen.
  Ben net begonnen en twijfel nog wat ik aanmoet met deze situatie, houden of verkopen en opnieuw beginnen. Denk even januari afwachten weet dat andere brokers nog wel de VTI-VXUS ETFs verkopen dus hier zal snel duidelijkheid over (moeten)komen.

  @Mr FOB Deze tweaker post bevat nog 2 andere portfolios:
  https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/52971077#52971077

  IWDA: 1653 Bedrijven, kernselectie, euros en euronext
  EMIM: 1929 Bedrijven, niet kernselectie, euros en euronext
  3582 bedrijven
  Deze combinatie kost met het dividendlek meegerekend 0,436%.

  Of deze:

  Vanguard S&P 500 UCITS ETF VUSA IE00B3XXRP09
  iShares Core FTSE 100 UCITS ETF Dist ISFA IE0005042456
  Vanguard FTSE Developed Europe ex UK UCITS ETF VERX IE00BKX55S42
  Vanguard FTSE Japan UCITS ETF VJPN IE00B95PGT31
  Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan UCITS ETF VAPX IE00B9F5YL18
  Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF VFEM IE00B3VVMM84
  In totaal dus in 2.936 bedrijven, bereken de totale beheerkosten voor deze fondsen komt dit op 0,341% per jaar.

  Met VWRL: one size fits all, met de 2e portfolio hierboven meer complexiteit maar meer knoppen om aan te draaien? (weet niet of rendement gelijk is aan VTI-VXUS)

 • Jacomine

  Bedankt Mr. FOB voor je bericht en uiteenzetting.
  Ja even een domper. Wat denk je/jullie van een account bij Vanguard zelf ipv ETFs als alternatief?

  Deze link laat even snelweg een vergelijk zien tussen bijvoorbeeld VTI en Vanguard mutual fund en is gebaseerd op een Amerikaans account met minimum inzet van 10.000 dollar.

  https://personal.vanguard.com/us/faces/JSP/Funds/Tools/FundsToolsEtfCostSelectionContent.jsp

  Ik moet zelf de kleine lettertjes en kosten nog lezen wanneer je deze afsluit bij Vanguard.nl
  Iemand hier al verder in verdiept? Voor- en nadelen vergeleken met een Vanguard etf?

  Uiteindelijk heeft de ‘lump sum’ aanpak een hoger rendement op langer termijn dan de ‘dollar cost averaging’ aanpak.

 • Thomas

  Volgens de post van Hielko op 3-1-2018 om 18:22 uur op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1771673/78 is de dividend lekkage van VWRL 0.2989%. Klopt zijn berekening? Dat is nogal een verschil met die 10% waar jij van uitgaat.

  Wat is trouwens de reden dat jij kiest voor VWRL en niet voor IWDA. Die heeft namelijk 0,05% lagere kosten. Is het dividend lekkage in dat fonds zoveel hoger? Het rendement is wel hoger.

  PS: “Nagel van DeGiro verwacht dat de meeste producten binnen een maand weer te koop zijn.” https://fd.nl/beurs/1234704/degiro-stopt-verkoop-van-aantal-producten-vanwege-nieuwe-regels

 • Thomas

  Dividend lekkage van IWDA is volgens mijn berekening (niet 100% zeker of ik het goed heb gedaan) ook lager dan die van VWRL, namelijk: 0,2854% voor VWRL (lager dan wat “Hielko” berekend) vs. 0,2348% voor IWDA.

 • Mike

  @jacomine: je kunt als niet-Amerikaan volgens mij geen account openen bij vanguard in Amerika. Dat betekent dat je alleen klant kunt worden van een kantoor in je eigen land / regio en in de EU val je dan onder de MIFIDII regels dus daar heb je niets aan

 • Thomas

  Excuses voor de spam, maar ik kom ook nog op een ander alternatief, namelijk ITOT+IXUS. Wat zijn de nadelen van deze fondsen t.o.v. VTI+VXUS?

 • Team CF

  Voorlopig maar even bonds kopen? Misschien ook niet een slecht idee met de hoge waarderingen van de verschillende beurzen? Daarna weer aan de bak met VTI-VXUS wanneer de documentatie klaar is. Hopelijk heb je dan gelijk ook een beurs correctie te pakken 😉

 • Julia

  Hartelijk dank voor het uitzoeken!
  Ik heb een (leken)vraag, VWRL wordt in 4 valuta’s aangeboden. Hoe kies ik precies in welke valuta ik moet kopen? Euro lijkt me het handigst maar misschien zijn er factoren waardoor je toch in andere valuta zou kopen.

 • Harry Jeurink

  DeGiro beperkt tijdelijk haar aanbod Als gevolg van de nieuwe regelgeving snijdt DeGiro tijdelijk in het aanbod derivaten en certificaten. Producten waarbij de documenten nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn, worden uit de schappen gehaald. BinckBank biedt de producten vooralsnog wel aan en waarschuwt de klanten als de documenten niet beschikbaar zijn. Als de vertalingen van de documenten niet snel beschikbaar komen, kan het zijn dat BinckBank de verkoop ook stopzet.

  en nu let op!!
  DeGiro verwacht dat de meeste producten binnen een maand weer te koop zijn. (FD, p.3)

  Dus als je geen haast hebt even maandje wachten.

 • Jeroen

  Wat denk je van WRD (ISIN: IE00B4X9L533). Ten opzichte van VWRL is de lopende kosten factor 0,15% in plaats van 0,25%. Aangezien WRD tot de kernselectie van DeGiro behoort zijn er volgens mij geen transactiekosten.

 • Jeroen

  Hmmm… in tegenstelling tot het artikel waaraan je refereert keert deze ETF dividend uit (dividend rendement factor 2,45%). Ik denk dat WRD redelijk OK is. Wordt verhandeld in Parijs, dus wel €2,50 per jaar kosten voor die beurs.

 • Jacomine

  @Mike: bedankt. Dan zit je inderdaad in hetzelfde schuitje… Las op vanguard.nl over het aanmaken van een account dat je doc’s moet faxen naar bureau in Ierland om een account aan te maken. Veel hassle en waarschijnlijk loop je vervolgens tegen dezelfde regulering aan.

  Vond het wel even interessant om het verschil te weten tussen die twee (Vanguard mutual fund vs ETFs). Vond hier mijn antwoorden: https://www.investopedia.com/articles/investing/112415/buying-vanguard-mutual-funds-vs-etfs.asp

 • Jacomine

  @PecuniaNV
  Bedankt voor het overzicht en een goed punt.

  I.p.v. VWRL, leek mij deze drie Vanguard Index fondsen een goed alternatief om inderdaad wat meer invloed te hebben op inleg van verschillende markten en meer spreiding:
  – VDEV (dev. world), 0,18 % exp. ratio, 2121 holdings
  – VEUR (dev. Europe), 0,12% exp. ratio, 568 holdings
  – VFEM (emerging markets), 0,25 % exp. ratio, 1039 holdings

 • PecuniaNV

  Vooralsnog is men bij VG nog niet happig op de Mr FOB twitter actie:
  VG offers many MiFID II compliant European domiciled UCITS ETFs throughout Europe. Please email European_client_services at vanguard.co.uk for a list. We’re confident you’ll find investments that meet your needs. If you have addtl queries please send an email to the address above.

 • Sven

  Vandaag contact gehad met Binck. Ze bieden voorlopig nog gewoon de VTI en VXUS aan en zullen hun klanten persoonlijk informeren indien ze stoppen met het aanbieden van de VTI en VXUS ETF. Snap de Giro trouwens ook niet, ze gaan wat mij betreft ook niet echt netjes om met hun klanten. Je zou toch verwachten dat ze hun klanten proactiever zouden begeleiden. Ze sturen je 2x een nieuwsbrief waarin staat dat buitenlandse ETF mogelijk niet meer worden aangeboden en daarna is het radiostilte. De Giro mag dan goedkoper zijn dan Binck, ik krijg sterk de indruk dat ze daar meer verstand hebben van klant infomeren en klant binding!

  • Jaco

   @Sven, afweging die ik nu dan ga maken is: a. verder bijkopen van VWRL of voor de time-beinig rekening openen bij Binck en van daaruit VTI en VXUS aankopen. Kost wel € 5 + 0,10% (Max. € 150) of minimaal €9 (bij Binck Active). Dat vind ik ook nogal wat bij mijn maandelijkse inleg…

  • Jaco

   @Mr.FoB, je forum ‘explodeert’ van ideeën en opties. Heb jij een visie op bovenstaande VDEV, VEUR en FEM. Nadeel dat ik zie, is dat balanceren lastig wordt (bijv. om 53% op VS te krijgen).

   • Mr FOB Bericht auteur

    Ik heb me niet specifiek verdiept in die fondsen. Ik hou me graag bij het KISS principe (Keep It Simple Stupid) en geef daarmee voorkeur aan 1 fonds (of 2 fondsen zoals VTI/VXUS was) om wereldwijde spreiding te behalen. Hoe complexer je het maakt, des te meer moeite je hebt om je strategie vast te houden. Je wordt ook eerder verleid om dan vanuit emotie te overwegen of onderwegen, wat meestal niet helpt om een optimaal rendement te behalen.

 • mrkip

  Ik zit ook aan deze combinatie te denken. Ben net mijn eerste stappen aan het zetten in de beleggingswereld. Koop jij de EIMI in USD of GBP? Zie dat EIMI op DeGiro in beide valuta’s wordt aangeboden.

 • J.

  Dat ben ik met je eens. Ook vond ik het vreemd dat De Giro het pas op het laatste moment aan haar klanten berichtte. Daarnaast spreken ze consequent dat het een gevolg is van MiFID II terwijl dit juist gaat om PRIIPs wetgeving.

 • Frankie

  Ik kreeg ook een afwijzende tweet van Vanguard. Ziet er dus naar uit dat er geen vertaling van de documenten gaat komen.

  Beetje off-toppic. Ik begrijp de verplichting om de documentatie in het nederlands aan te bieden niet. Met de huidige globalisatie mag je toch verwachten dat beleggers engels kunnen lezen en anders zich maar alleen op nederlandse producten moeten richten. Ik mag nog steeds Ahold Delhaize kopen, maar kan geen nederlands jaarverslag vinden.

  Deze maand heb ik ingelegd in de iShares bonds. Maar eens nadenken en rekenen om te zien of ik VTI en VXUS aanhoud en waar ik in ga instappen.

 • Peter

  Dank voor het uitzoeken! Ik heb alleen vxus omdat ik in mijn werkpensioen een tracker heb met relatief veel Amerikaanse aandelen. Dat trek ik dus recht met vxus privé. Wat is een goed alternatief voor vxus alleen?

 • xavhere

  Beste Mr. Fob, super bedankt voor het uitzoekwerk! Heel vervelend dit… Na enkele uren internet en een paar mails met Vanguard om dit echt duidelijk te krijgen, heb ik maar besloten om de AFM te bellen. Vanguard beweert in de mail dat het onmogelijk is om de KIIDS documentatie op te stellen voor VS-gedomicieerde ETFs: dat lijkt mij sterk, dat zou betekenen dat alle niet-EU beleggingen ineens buiten bereik van EU-consumenten liggen. De AFM had geen direct antwoord, ze gaan het uitzoeken. Ben benieuwd. Voel me als Nederlander met ons kleine taalbereik nogal achtergesteld tov engelstaligen en ik wil nu ook PRECIES weten hoe het zit en wat er dan precies geleverd moet worden. Misschien kunnen we dan Vanguard nog verleiden om die vertalingen wel te maken.

 • J.

  De Nederlandse Wetgever had de mogelijkheid om ook Engelstalige KID’s toe te staan. Daar is niet voor gekozen (zie memorie van toelichting bij Wet implementatie verordening essentiële-informatiedocumenten: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34639-3.html ). Dat is jammer omdat dit de drempel voor Vanguard lager zou maken.
  Op de AFM website kwam ik nog iets tegen in de Q&A over PRIIPs: “Moet een aanbieder (ontwikkelaar) een Eid opstellen wanneer een product (met de kenmerken van een PRIIP) niet bedoeld is voor verkoop aan retailbeleggers, maar het mogelijk toch bij deze retailbeleggers terecht kan komen? Nee, dit is niet nodig. De PRIIP’s-verordening stelt dat een Eid alleen hoeft te worden opgesteld als de ontwikkelaar aangeeft dat het product aan retailbeleggers mag worden verkocht. Om het risico te verkleinen dat retailbeleggers producten kopen die niet geschikt zijn voor hen, vindt de AFM het wenselijk dat aanbieders (ontwikkelaars) in hun reclamemateriaal en productinformatie duidelijk aangeven dat het product niet geschikt is voor retailbeleggers. Bovendien is het wenselijk dat de ontwikkelaar de ketenpartners expliciet meldt dat het product ongeschikt is voor retailbeleggers.” Staat hier nu dat PRIIPs wettelijk wel verkocht mogen worden aan particuliere beleggers als Vanguard zegt dat het product eigenlijk niet bedoeld is voor retailbeleggers?

 • Hans

  Ik heb zojuist een rekening geopend bij DeGiro en wilde Mr. Fob’s beleggingsadvies volgen tot ik las over de kwestie van VTI/VXUS versus VWRL. Ik vraag me twee dingen af: 1. kunnen we ook soortgelijke situaties verwachten m.b.t. IEAC en IEGA? en 2: is het qua spreiding voldoende om 50% van je portefeuille te beleggen in éé’n fonds (VWRL)? Ik heb nog even niets gekocht. Even wchten misschien?

  • Mr FOB Bericht auteur

   IEAC en IEGA hebben het vereiste Nederlandstalige document. Je hebt met VWRL wereldwijde spreiding in een keer. Je kunt mijns inziens gerust inleggen in VWRL. Dat kan zonder transactiekosten. Mochten VTI en VXUS toch nog beschikbaar komen, dan kun je zonder transactiekosten VWRL weer verkopen en zonder transactiekosten VTI en VXUS aankopen. Ondertussen ben je belegd geweest; time in the market beats timing the market.

 • xavhere

  Nu weet ik eindelijk hoe Vanguard er in zit: bij deze deel ik de reactie van Vanguard toen ik vroeg waarom nu precies die US gedomicilieerde ETFs niet meer gekocht mochten worden van Vanguard door EU-burgers:
  “Hierbij tref je het antwoord aan zoals hij eerder formeel door Vanguard is geformuleerd. Het perspectief van de broker kan daarin anders zijn.
  With effect from the 3rd January 2018 MIFID II and PRIIPs regulations require various additional disclosures for European regulated funds. Vanguard’s US domiciled ETFs are approved and regulated by the SEC which has different disclosure requirements to those stipulated by MiFID II and PRIIPs. Vanguard’s US domiciled products are not registered in Europe under AIFMD, and as such the products are not actively marketed in Europe. Therefore, Vanguard does not provide PRIIP KIDs or the transaction costs, ongoing charges and target market analysis for our US domiciled ETFs.”

  Oftewel: de standaard US informatie voorzieningen komen niet overeen met de eisen in Europa, er zou dus meer administratie bijgehouden en opgeleverd moeten worden en Vanguard is niet van plan dat te doen. Dat is jammer voor ons Europese investeerders. Wij zijn gewoon geen interessante markt voor hen waar ze op actief willen zijn met die US-based ETFs…
  Taal is dus niet de enige barriere die de EU heeft opgeworpen voor ons.

 • Barrie015

  Dank voor deze interessante informatie. Dat verklaart waarom ook brokers in de UK massaal Amerikaanse producten ‘van de schappen’ hebben gehaald. In de internationale media wordt veel bericht over deze kwestie, zoek bij Google News op PRIIPS of MIFID. In een van de artikelen wordt gesuggereerd dat de grote fondshuizen deze wetgeving aangrijpen om de verkoop van hun Europese producten te boosten. Wellicht leidt dit op den duur tot een goed Europees alternatief, even goedkoop en breed gespreid als VXUS+VTI?
  @Mr. FOB: fijn dat u een platform biedt voor deze discussie! Zou het verstandig zijn om de komende maanden even niet in te leggen, gezien de grote verschuivingen op de internationale markt door deze nieuwe wetgeving? En hoe staat u tegenover het Actiam Verantwoord Indexfonds Wereld als alternatief?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zou niet weten wat de komende maanden voor impact zouden moeten hebben voor de wereldwijd gespreid beleggende belegger. Het gaat om de onderliggende bedrijven en die trekken zich weinig aan van deze discussie. Ik leg gewoon in in VWRL en kan altijd zonder transactiekosten weer verkopen en dan naar iets beters switchen mocht dat beschikbaar komen.

 • Roger

  Dat lijkt er inderdaad te staan. Wellicht mag De Giro VTI en VXUS wel aanbieden als zij op haar website een waarschuwing plaatst dat deze ETF’s niet zijn bedoeld voor (Europese) retailbeleggers.

 • Toine

  Dan is Binck goedkoper. Daar betaal je “slechts” 0.15% jaarlijkse servicefee tegenover de 0.76% die je jaarlijks kwijt bent met VWRL (DeGiro custody). Je eenmalige transactie kosten zouden bij Binck als nieuwe klant gratis zijn (EUR 200 tegoed).

  Heb je geen gratis transactietegoed meer dan is Binck het eerste jaar al goedkoper vanaf een inleg van ~EUR 150 per keer (transactiekosten versus verlies op VWRL). Beleg je voor langer dan een jaar geldt dit voor een lagere inleg ook (maar dat moet je dan precies berekenen afhankelijk van de verwachtte looptijd).

  Als DeGiro het over een maand toch heeft opgelost op de een of andere manier kan je daar natuurlijk ook op wachten.

 • Mrkip

  Hoe kan Binck de fondsen wel aanbieden? Zijn zij nu niet in overtreding? En welke zekerheid heb je dat de fondsen daar volgende week ook nog beschikbaar zijn?

 • Ben Bentvelzen

  In oktober van afgelopen jaar heb ik een rekening geopend bij DeGiro. Ik heb in totaal ongeveer €12.000 in VTI en VXUS belegd. Nu vraag ik mij af wat slimmer is: 1. Deze fondsen aanhouden en vanaf nu beleggen in VWRL? 2. VTI en VXUS verkopen (omdat het om een klein bedrag gaat en ik hier toch beurs- en dividendkosten over moet betalen) en alles in VWRL beleggen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI/VXUS levert ongeveer 0.7% van €12.000 = €84 meer rendement op dan VWRL per jaar, ervan uitgaande dat de afgelopen 5 jaar representatief zijn voor de toekomst. Uitgaande van een Custody account bij DeGiro zijn je beurskosten en dividendkosten ongeveer €5 + €4 = €9 hoger voor VTI/VXUS dan voor VWRL. Bij een standaard account heb je de dividendkosten van €4 niet. Aanhouden en vanaf nu beleggen in VWRL loont dus voor beide typen accounts.

 • Thomas

  Hoi Toine, bedankt. Maar ik reken met een Basic account van DeGiro. Bovendien zit er een flink verschil in valuta-afhandelingskosten. 0,2% bij Binck vs. € 10 + 0,02% bij DeGiro. Mis ik daarnaast nog andere kosten in mijn overweging?

 • Toine

  Binck zal vast beter zijn voorbereid met een groter juridisch team en verwachten dat het niet de bedoeling van de wet was om internationale beurshandel onmogelijk te maken voor Europeanen. Zij nemen het risico dat ze hier een boete voor kunnen krijgen totdat er meer duidelijk is.

  Als Binck lange termijn het kan blijven aanbieden (dat is nog niet zeker) zal het ook terug bij DeGiro komen. Die voorspellen zelf met een maand. Dus misschien moet iedereen even geduld hebben? 🙂

 • Will

  @ Ben Bentvelzen. Goede vraag, zou ik ook graag willen weten. Ik ben ook benieuwd of het nog eventuele gevolgen heeft voor het herbalanceren. Ik neem aan dat men nu in de bedragen die bij VTI en VXUS verschijnen bij elkaar optelt, en vervolgens in VWRL stopt?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Inderdaad, VTI & VXUS optellen en dat in VWRL stoppen.
   VTI en VXUS moet je daarnaast ongeveer 50/50 in portefeuille zien te houden. Als ze erg uit de pas gaan lopen (bijvoorbeeld meer dan 5%) dien je degene die je het meest hebt zoveel te verkopen totdat je evenveel hebt als de andere. Het vrijgekomen bedrag kun je dan ook in VWRL stoppen.

 • adriaan

  bij de giro is autofx 0.1% over het bedrag ipv 10euro + 0.02 (at is bij handmatig ,en pas goedkoper vanaf 12500 euro)

  Daarnaast staat vwrl in euro’s genoteerd op amsterdam (gratis bij de giro) ipv op 2 amerikaanse beurzen (extra kosten/jaar)

 • Ben Bentvelzen

  Bedankt voor de snelle reactie, uw hulp wordt erg op prijs gesteld! Ik begin net met beleggen en uw blog heeft mij erg veel geholpen. De bogleheads forum is top maar voor de Nederlandse investeerder is uw blog een betere hulp. Gaat u alstublieft door met wat u doet!

 • plok

  De beurskosten zijn toch niet noodzakelijk als je de positie alleen maar wilt aanhouden? Zelfs als je wilt aan- of verkopen is dat niet strikt noodzakelijk. Zelf heb ik ook een Custody account bij DeGiro, zonder extra abonnementen op koersinfo. Kwestie van een real-time bied- of laatkoers opzoeken op bijv. etf.com en de order inleggen.
  Tot begin dit jaar handelde in maandelijks in ETF’s als VTI, VEU, VNQ, etc. zonder betaalde koersinfo.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Om fondsen als VTI en VXUS aan te houden op beurzen in de VS betaal je 2.50 euro per beurs per jaar. Deze fondsen staan niet genoteerd op de gratis beurs Euronext in Amsterdam. Dat staat los van een vrijwillig eventueel abonnement op realtime koersinfo

 • Dutchwoman

  Ik heb maar eens een mail gestuurd naar DeGiro. (mail: klanten@degiro.nl)
  Deze luidt als volgt:

  Goedendag,

  Ik begrijp dat u als de DeGiro zijnde, de trackers van o.a. Vanguard (VXUS en VTI) geblokkeerd heeft om beleggers te beschermen. Ik heb vernomen dat dit voort vloeit uit de wet PRIIPS. Jammer dat deze maatregel voor mijn idee zo plompverloren uit de hemel komt vallen en zonder voorbericht werd doorgevoerd.

  Wel, bij deze maak ik kenbaar het blokkeren van de trackers volledige betutteling te vinden en wellicht moet ik niet bij u zijn, maar bij de regering. Uit onderzoek van medebeleggers en vanuit mijn eigen onderzoek kan gezegd worden dat deze trackers wellicht tot één van de veiligsten behoren die er zijn. Ook dat een belegger de documenten niet zou kunnen begrijpen ivm de engelse taal vindt ik een beperkende gedachte. Maar goed, dat is mijn mening.

  Los daarvan hierbij de vraag: U geeft aan dat de mogelijkheden worden geblokkeerd totdat de juiste documenten beschikbaar zijn. Zijn er binnen DeGiro op korte termijn plannen om de mogelijkheid tot aankoop van deze trackers weer vrij te geven?

  Graag verneem ik van u.

  Met vriendelijke groeten,

 • Will

  Super bedankt! Het zal je maar gebeuren dat je zo’n goed blog opzet, en dan ineens met deze (tamelijke) ingrijpende gevolgen te maken krijgt. Zie dan maar eens het hoofd koel te houden en zo snel met een goed alternatief te komen. Daarnaast altijd een antwoord klaar op de vragen en wat extra informatie indien nodig. Mijn complimenten! Ik blijf daarom ook gewoon dezelfde strategie volgen, die tot vandaag prima rendement heeft opgeleverd. Zonder dit blog was dat in ieder geval niet gelukt.

 • Sebastiaan Franken

  Is het meer mensen opgevallen dat ook een deel van de iShares ETF’s niet meer vindbaar zijn op De Giro?
  Ik was op zoek naar de smart beta ETF’s, maar nu vind ik alleen nog IE00BYXPXL17, IE00BYXPXK00 en IE00B6SPMN59 en dan op de Zwitserse beurs. De Blackrock iShares producten hebben echter allemaal gewoon netjes nederlandstalige factsheets en KIID’s, dus ik snap niet waarom die niet verhandelbaar zijn. Iemand hier een verklaring voor?

  • Jeroen

   Ik kan er wel meerdere vinden. Ik heb als steekproef gezocht naar IE00BZ0PKT83 en IE00BD1F4M44 en die zijn in ieder geval beschikbaar. Als je zoekt naar ETF’s dan moet je soms wel het vinkje uitzetten bij “Laat alleen Populaire producten zien”.

 • Sebastiaan Franken

  Laat ik het anders vragen:
  Waarom verhandelen ze geen iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF meer? Hun documentatie is volledig in het Nederlands beschikbaar en zat tot voor kort (samen met een paar andere smart betas) in de Kernselectie.

 • Klaasvaak

  Beste Mr Fob, ik meen te herinneren dat ik een staartje heb gezien van de VTI en VXUS van de afgelopen 10 a 15 jaar, maar kan het nu niet meer vinden. Heb jij informatie wat de fondsen de afgelopen 10 a 15 jaar hebben gedaan? Ik wil namelijk weten wat ik kan verwachten bij een crisis etc

 • Albertus Camus

  Hmm, ik wacht nog even af maar VWRL lijkt dan het beste alternatief. Was net als enkele anderen hier zo te lezen net begonnen met VTI+VXUS alleen misschien verkoop ik die dan wel. Het is natuurlijk niet wereldschokkend, maar aangezien ik nog slechts 2k had belegd is het toch 0,25% aan jaarlijkse beurskosten.

 • Sebastiaan Franken

  Gewoon? Ook die is helaas alleen nog op de Zwitserse beurs verkrijgbaar en niet meer vanuit Amsterdam. Dat betekent potentieel meer dividend lekkage maar belangrijker: niet in de kernselectie. Vreemd toch?
  Is mijn Engels wel goed genoeg om op de Zwitserse beurs iets te kopen maar niet in Nederland?

 • Kees

  Ik heb via DeGiro een aardige positie in het vanguard world stock index fund (IE00B03HCZ61), heeft een van jullie of dit fonds ook last heeft van dit probleem? DeGiro heeft nog niet op mijn mails gereageerd. Me dunkt dat ze aardig wat mails hebben gekregen de afgelopen tijd…

  En misschien een gek idee, maar DeGiro is ook actief in Ierland. Zou je een Ierse rekening bij DeGiro kunnen openen als omweg?

 • Lau

  Bedankt voor dit nuttige artikel. Ik heb jouw tweet naar Vanguard getweet en ik kreeg vrij snel de volgende reactie:
  “VG offers many MiFiD II compliant European domiciled UCITS ETFs throughout Europe. Please email European_client_services@vanguard.co.uk for a list. We’re confident you’ll find investments that meet your needs. If you have additional queries please send an email to the address above.”

  Nog een vraag/suggestie: heb je het rendement en de kosten van de Vanguard fondsen wel eens vergeleken met het aanbod van Brand New Day? Volgens mij is BND met 0,59% beheerkosten en 0,5% inlegkosten duurder dan de Vanguard fondsen via deGiro. Klopt dat of zie ik iets over het hoofd?

 • Jan-Willem

  Daar ben ik inderdaad ook heel benieuwd naar. Ik sta nu voor de keuze tussen DeGiro en Meesman. Liefst wil ik het zelf beleggen bij DeGiro (beter spreiding/lagere kosten?), maar als Meesman goedkoper is dan beleg ik het graag daar.

 • Giovanni

  Mr. FOB,

  Met veel plezier heb ik door uw verschillende blogs heen gelezen. Eén van mijn goede voornemens was om mijn spaargeld niet meer alleen op een spaar/deposito rekening te houden maar ook in ETF’s te beleggen, uw strategie en uitleg waren erg nuttig voor het bepalen van mijn eigen strategie en het meekrijgen van mijn vrouw.
  Inmiddels een DeGiro account geopend – daar overigens tevergeefs naar een duidelijke handleiding gezocht, zodat ik met enkele YouTube instructiefilmpjes mezelf wegwijs heb gemaakt.
  Toch aan u een vraag over het order proces voor a) een inleg ineens en b) maandelijks ‘bijkoop’ orders:
  a) om bij een limiet of market order het aantal stukken te weten, deel ik dan het bedrag door de laatste of door de laat prijs? Aangezien er een timelapse van 15 minuten op zit.
  b) kies ik het best voor limiet of market prijs als ik een paar stukken wil bijkopen?
  Ik houd het graag simpel maar wil geen risico’s lopen of teveel betalen.

  Overigens ook dank voor de huishoudboek tool – iets te uitgebreid voor mijn maar door wat categorieen samen te voegen erg handig!

 • Sean

  Beste FOB,

  Opnieuw bedankt voor deze post. Ik heb een aantal vragen:
  – Soms staat er in de naam van een ETF: (Dist). Zo is er een iShares Core EUR Corp Bond UCITS (Dist) ETF variant. Weet u wat het verschil is?
  – U geeft aan dat wereldweide spreiding voor u belangrijk is. Ik kan me voorstellen dat een te grote spreiding ook nadelen met zich meebrengt, namelijk dat er meer kans is op slecht presterende bedrijven in de portefeuille. Daarom bedacht ik het volgende waarbij de spreiding nog steeds groot is: Nikkei 225 ETF, S&P 500 ETF en een Euro Stoxx 50 ETF (Of AEX ETF – afhankelijk van de voorkeur). Vervolgens kun je het risico wat afdekken door in bedrijfs- en staatsobligaties te gaan zitten – al is het mij nog niet helemaal duidelijk waarom dit het risico afdekt, misschien kunt u daar wat uitleg over geven.

  Bedankt.
  Mvg,
  Sean

  • Mr FOB Bericht auteur

   -Dist betekent dat het fonds het dividend uitkeert, Acc betekent dat het fonds de dividenden herbelegt in het fonds en niet uitkeert.
   -Minder spreiding vergroot de impact van een slecht presterend bedrijf of slecht presterende regio in je portefeuille. Wat jij voorstelt bevat bijvoorbeeld geen China. Dat land zou ik niet willen missen.
   -Obligaties dempen de beweeglijkheid van je portefeuille en zijn als zodanig heel geschikt om in tijden van sterk dalende aandelenkoersen je te helpen rustig te blijven zitten en zelfs aandelen bij te kopen ten koste van obligaties. In die zin dekt het het risico op verkopen van aandelen vanuit paniek bij dalende beurzen af. Ook zijn obligatiekoersen in het verleden vaak gestegen wanneer aandelenkoersen daalden. Of dat nog zo is zou ik eens moeten uitzoeken. Als dat nog zo is dempen ze op die manier ook het risico van je portefeuille.

 • Jan-Willem

  Bedankt voor de snelle reactie!

  Ik had inderdaad de vergelijking gezien tussen DeGiro en Meesman (mooie uitwerking!). Ik vroeg me alleen af of DeGiro nog steeds het hoogste rendement biedt over de afgelopen 5 jaar nu VTI/VXUS (tijdelijk) niet meer beschikbaar zijn.

  Het is geen perfecte vergelijking, maar om de vergelijking toch te maken heb ik de tabel gebruikt “rendement na aftrek kosten” in de DeGiro VS Meesman blog. Als ik daar 0,7% van het rendement van DeGiro afhaal (extra kosten uit deze blog van VWRL tov VTI/VXUS) dan is het rendement van beide aanbieders bijna gelijk (klein voordeel voor DeGiro).

  Dan komt de keuze dus meer op andere factoren, zoals het gemak bij Meesman of de betere spreiding bij DeGiro.

  Is dit in uw ogen ook een redelijke vergelijking? Ik zag nml.dat er meer mensen een soortgelijke vraag hebben gesteld.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat lijkt me een redelijke vergelijking, zonder e.e.a. in detail verder bekeken te hebben. De 0.7% moet overigens 0.57% zijn, zie mijn recente reactie en de update in de post.

   Ik heb het verschil in opbrengsten zoals ik dat in die post had uitgerekend ook voor VWRL even uitgerekend, ervan uitgaande dat VWRL 0.7% minder oplevert per jaar dan VTI/VXUS:

   Een Custody account van DeGiro levert dan 7.1% meer op in totaal dan een Meesman account over de 5 vergeleken jaren in plaats van de 11.9% voor VTI/VXUS uit de Meesman post.

   Een standaard account van DeGiro levert dan 8.3% meer op dan een Meesman account over de 5 vergeleken jaren dan de 13.1% voor VTI/VXUS uit de Meesman post.

   Ook heb je via DeGiro met VWRL inderdaad nog steeds een betere spreiding dan via Meesman. Via VWRL beleg je wereldwijd gespreid naar marktkapitalisatie in 3098 bedrijven. Via Meesman overweeg je de opkomende landen met 10% en onderweeg je Europa en de Pacific en beleg je in 2500 bedrijven.

 • Sebastiaan Franken

  Voor iedereen die nog op zoek is naar een ander alternatief: de iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA) is weliswaar een herbeleggende ETF maar met een ETR van 0,20 wel een nog goedkoper alternatief dan VWRL. Er is ook een uitbetalende variant, maar die ETR is dan weer hoger dan die van VWRL en niet interessant.

  • Sebastiaan Franken

   Prima aan te vullen met iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EMIM) voor de mensen die ook de BRIC landen etc in hun portefeuille willen (ETR van 0,25).

 • Mr FOB Bericht auteur

  Update 9 januari 2018: VWRL presteerde de afgelopen 5 jaar niet ongeveer 0.7% maar 0.57% minder goed dan VTI/VXUS 50/50.

  De ongeveer 0.14% dividendlekkage per jaar die VWRL meer heeft gehad de afgelopen 5 jaar dan VTI/VXUS 50/50 hoeft namelijk niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in de tabel met rendementen in de post weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

  Ik heb dit in de post verwerkt.

 • MrFireMe

  Super dat je het allemaal zo goed hebt verwoord! Ik heb ook contact gehad met Vanguard, eerst n.a.v. jouw tweet en vervolgens nog per mail. Hun reactie was als volgt:

  “With effect from the 3rd January 2018, MIFID II and PRIIPs regulations require various additional disclosures for European regulated funds. Vanguard’s US domiciled ETFs are approved and regulated by the SEC which has different disclosure requirements to those stipulated by MiFID II and PRIIPs. As Vanguard’s US domiciled products are not registered in Europe under AIFMD, these products are not actively marketed in Europe. Therefore, Vanguard does not provide PRIIP KIDs or the transaction costs, ongoing charges and target market analysis for our US domiciled ETFs.

  We understand that some investors are very disappointed with the above, however please be assured that our range of European domiciled equity and fixed income ETFs are fully compliant with MIFID II and PRIIPs and remain available to European investors through distributors. Each of these products will be supported with the appropriate UCITS KIIDs. Please also note that there is no requirement for UCITS funds to produce PRIIP KIDs until Jan 2020.”

  Ik heb gezocht op de site en kwam inderdaad ook uit bij VWRL, inmiddels de eerste stukken aangeschaft. De VTI en VXUS die ik al had laat ik staan.

  Bedankt Mr FOB!

 • Piet

  Net reactie gehad van Vanguard Europe.

  ________

  Good afternoon,

  Thank you for your email.

  With effect from the 3rd January 2018, MIFID II and PRIIPs regulations require various additional disclosures for European regulated funds. Vanguard’s US domiciled ETFs are approved and regulated by the SEC which has different disclosure requirements to those stipulated by MiFID II and PRIIPs. As Vanguard’s US domiciled products are not registered in Europe under AIFMD, these products are not actively marketed in Europe. Therefore, Vanguard does not provide PRIIP KIDs or the transaction costs, ongoing charges and target market analysis for our US domiciled ETFs.

  We understand that some investors are very disappointed with the above, however please be assured that our range of European domiciled equity and fixed income ETFs are fully compliant with MIFID II and PRIIPs and remain available to European investors through distributors. Each of these products will be supported with the appropriate UCITS KIIDs. Please also note that there is no requirement for UCITS funds to produce PRIIP KIDs until Jan 2020.

  __________

  Vanguard gaat VTI en VXUS alleen markten op VS markten.

  LET OP – UCITS (wat VWRL is) zijn nog geldig tot 2020 en daarna hebben deze ook een PRIIPS/KIDs nodig. Ik heb de vraag uitstaan of VanGuard UCITS wil voorzien van anders zijn we na 2 jaar ook een goed alternatief armer.

 • riozor

  Een gedeelte van het verschil in rendement is tevens te verklaren door de keuze om de verhouding wat betreft VTI en VXUS constant op 50/50 te zetten. Gezien VTI in de afgelopen 5 jaar aanzienlijk meer rendement heeft behaald dan VXUS (84% vs 22%) is deze ratio in de afgelopen 5 jaar sterk veranderd. Als je kijkt naar VT (en tevens VWRL) is de huidige verhouding 53/47, terwijl dit 5 jaar geleden nog 42/58 was. Met een oorspronkelijk kleinere allocatie naar de VS is het dan niet verwonderlijk dat VWRL slechter presteert dan een portfolio die voor de gehele periode uit 50% VTI en 50% VXUS bestaat.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Uitstekende aanvulling, ik was me er niet van bewust dat de allocatie VS versus de rest van de wereld zo hard verschoven was in zo’n korte tijd. Ik heb het toegevoegd aan de post.

   Update 18 januari 2018: Als je naar de prestaties van VTI/VXUS in de exact juiste verhouding VS/rest van de wereld kijkt zie je dit niet terug. Dit heb ik toegevoegd aan de post. Het feit dat VTI/VXUS beter presteerde dan VWRL heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage

 • Wouter

  Ook ik ben beginnend belegger en vond VXUS en met name VTI net lekker gaan met DeGiro..

  Ik snap nog 2 dingen niet helemaal goed en heb een andere vraag, wellicht dan een van jullie dit mij uit wil leggen:

  1) Waarom houd je behalve de 2 obligatie ETFs maar 2 ETFs voor aandelen en waarom niet meer verschillende? Wat is het nadeel van meerdere als ze toch in de gratis Tracker zitten?

  2) Waarom praten jullie over het wel of niet continueren van VTI/VXUS? Als je ze nu hebt en ze gaan prima waarom zou je ze dan weg doen?

  Mijn overige vraag:

  3) Ik lees mensen over Binck die deze nog wel zou verhandelen, klopt dit, en is het dan inderdaad niet slim om ze nu daar aan te schaffen nu het nog kan of zie ik iets over het hoofd? Ik zou met 200 transactietegoed ook daar kunnen beginnen en wellicht komen ze überhaupt nooit meer op DeGiro.

  Groetjes,

  Wouter

 • Toine

  Als je VTI/VXUS aanhoudt passen die zich automatisch aan (immers groeit de VS dan groeit VTI automatisch mee). Alleen als je zelf inlegt of herbalanceert is het dan wel belangrijk de juiste recente verhouding te pakken (dat is 1 minuut werk om even bij VT te kijken). Met vast 50/50 werk je steeds tegen de marktontwikkelingen in en corrigeer je dus onnodig/fouttief.

  Ik ben wel benieuwd hoe VWRL dan presteert t.o.v. VTI/VXUS in de juiste verhouding vergeleken. Makkelijkst is dan om VT met VWRL te vergelijken over de laatste 5 jaar.

 • Thomas

  Ik heb op het “Beleggen op de beurs in de praktijk” (tweakjes) forum een post van een forumbezoeker gelezen waarin stond dat het beschikbaar maken van een KID niet verplicht is als het fonds zich niet op de EU markt richt. In dat kader zouden brokers VTI & VXUS toch gewoon verhandelbaar mogen houden, ondanks het ontbreken van een KID?

  https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/veelgestelde-vragen/priips

  In die Q&A staat:
  Moet een aanbieder (ontwikkelaar) een Eid opstellen wanneer een product (met de kenmerken van een PRIIP) niet bedoeld is voor verkoop aan retailbeleggers, maar het mogelijk toch bij deze retailbeleggers terecht kan komen?
  Nee, dit is niet nodig. De PRIIP’s-verordening stelt dat een Eid alleen hoeft te worden opgesteld als de ontwikkelaar aangeeft dat het product aan retailbeleggers mag worden verkocht.Om het risico te verkleinen dat retailbeleggers producten kopen die niet geschikt zijn voor hen, vindt de AFM het wenselijk dat aanbieders (ontwikkelaars) in hun reclamemateriaal en productinformatie duidelijk aangeven dat het product niet geschikt is voor retailbeleggers. Bovendien is het wenselijk dat de ontwikkelaar de ketenpartners expliciet meldt dat het product ongeschikt is voor retailbeleggers.

  @MrFOB: waar ik verder nog we benieuwd naar ben, is wat jouw analyse is van dit kosten/rendementoverzicht: https://m.imgur.com/gallery/VX0jB

 • PecuniaNV

  Dat is een mooi kosten overzicht Thomas, zou je die svp kunnen/willen delen met alle mensen hier? (dropbox of googledrive bijv)?
  Bij voorbaat dank!

 • Thomas

  Dit kostenoverzicht is niet van mij. Ik heb ‘m van betreffend Tweakers forum.

  Even wat anders: ik heb zojuist telefonisch contact gehad met Binck Bank en gevraagd naar de reden waarom zij nog wel VTI & VXUS aanbieden. Reactie: Binck interpreteerd de regels omtrent PRIIPS anders dan DeGiro. Ze hebben dit voorgelegd aan de AFM en die zijn vooralsnog akkoord met hun interpretatie. Medewerker benadrukte wel dat het allemaal nog niet is uitgedokterd en dat het vooralsnog een beetje een grijs gebied blijft.

 • Robbert

  Zeer nuttige informatie. Het heeft me aangezet om naast mijn account bij Meesman eens te kijken naar DeGiro i.v.m. de andere /betere spreiding van de index.

  Hoe kijk je tegen de DNB garantieregeling van €100000 p.p. die ik niet heb bij DeGiro? Het is best ‘eng’ om daar dan een aardige som geld in te brengen.

 • Bert Thomassen

  Vraag: zie bij Lynx het fonds VTI arca staan, waar gewoon in gehandeld kan worden
  Is dit nu het fonds waarover al enige tijd gesproken wordt en waarin bij de Giro in elk geval momenteel niet gehandeld kan worden
  Ben zeer recent begonnen met beleggen in indexfondsen

  • Toine

   Dat is de goede inderdaad. Bij alle brokers kan je er gewoon in handelen, alleen als je bij DeGiro zit niet (en moet je dus voor alternatieven gaan of afwachten tot ze het oplossen).

 • plok

  Ben hier al sinds 3 januari mee aan het stoeien, wellicht hebben jullie nog ideen…
  Ik ben op zoek naar een ETF die verhandelbaar is bij DeGiro ter vervanging van VEA of EFA: Dus wereldwijd ontwikkelde markten EX de VS.
  Het hoeft geen exacte replica te zijn, maar belangrijk is wel dat de VS er niet bij zit. Weet iemand een goede kandidaat?

  Ik dacht, appeltje eitje, maar in de praktijk valt het erg tegen. In het ergste geval moet ik er zelf maar één samenstellen voor mijn pensioenrekening en mijn privébeleggingen elders onderbrengen.

 • Jesse

  Een aardig vraagstuk, heb er ook even naar gekeken.
  Ik vind ook niet zo 1-2-3 een Europees genoteerde ETF in Developed ex US. Samenstellen is de makkelijste optie een optie, ik denk dan aan:

  -vooral Europa (amundi msci europe / stoxx 600).
  -ongeveer 25% Japan (nikkei van db / msci japan van hsbc zijn voordelig)
  -10% in australie en hong kong mis je dan nog

  De voorgestelde etf’s zijn overigens kernselectie met de minimale TER voor de betreffende regio.

 • Piet

  Reactie van Vanguard Europe. Het lijkt erop dat ze PRIIP and KIDSs voor UCITS gaan aanbieden mocht dat nodig zijn. Long term lijkt het dat VWRL een alternatief is 🙂

  _________________________

  Hello

  Please note that when it becomes necessary, we will produce the appropriate PRIIP KIDs for UCITS funds, so you will be able to continue to invest in them.

  Best wishes

 • Geert

  Wel bijzonder de dat documentatie van VWRL op de vanguard site (en gelinkt door DeGiro) nog gewoon Engels is en niet in het KID-format. Anyway, bedankt voor het artikel. Dat helpt goed.

 • Anoniem

  Als je een Europa en een pacific fonds neemt heb je het grootste gedeelte van de developed market ex de VS al te pakken, met bijkomend voordeel dat je het zelf kan herbalanceren

 • Dutchwoman

  Tjonge dit bericht en deze blog maken wel wat los. Nogmaals dank mr FOB voor alle informatie en uitzoekerij. Ik leer veel van deze website, echt fijn.

  Ter informatie: Van DeGiro kreeg ik onderstaand antwoord op mijn vraag wat het vervolg is en of ze eventueel actie ondernemen t.o.v. de Vanguard indexen:

  Bedankt voor uw e-mail.

  Hierin zijn wij afhankelijk van de uitgevende instellingen en kunnen u daarom geen verwachting geven. Onze excuses voor het ongemak.

  Mocht u nog andere vragen hebben dan hoor ik dat graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  …..

  I http://www.degiro.nl

  DEGIRO

 • Toine

  Ik vind de conclusie van 0.57% verschil die nog in het artikel staat wat misleidend. De 50/50 strategie was een losstaande keuze, het is vrijwel geen moeite om VTI/VXUS wel in de juiste verhouding te volgen. Voor een eerlijke vergelijking kom je op 0.17% verschil in fondskosten en 0.1% verschil in rendement (verklaart door dividendlek gecombineerd met kleinere portfolio). Dan zit je dus op 0.27% extra kosten VWRL t.o.v. VTI/VXUS als conclusie. Maak je de keuze om af te wijken van de juiste verhouding dan heb je nog eens 0.3% extra gemist de laatste 5 jaar (totaal 0.57%). In dat geval kan je sowieso beter VT of VWRL pakken om altijd de juiste verhouding te volgen en niet zelf te speculeren welke markt het beter gaat doen.

  Is het niet logischer om een artikel te plaatsen om van broker te switchen ipv beleggingsstrategie? Ik verwacht dat zowel Binck als Lynx nu goedkoper zijn (zelfs in vergelijking met standaard DeGiro) wanneer je voor een aantal jaar belegt?

 • Sander van de Weerd

  Sabastiaan, zit inderdaad ook te kijken naar alternatieven dieherbeleggend zijn. DeGiro biedt het custody account aan waarbij onze aandelen niet uitgeleend worden, maar rekent wel kosten bij dividendverwerking, wat weer een jaarlijkse kostenpost betekent die de lagere transactiekosten overschaduwt. De combinatie die jij nu voorstelt, in welke verhouding zou je die dan in portefeuille nemen? En hoe zit het dan met de Ter van 0,20% + 0,25% ?

 • Robin

  Ik heb VTI en VXUS verkocht en heb besloten om te gaan voor de IWDA en EMIM combinatie. Wel vervelend dat er geen emerging markets etf in de tracker kernselectie staat. Deze twee trackers laat ik staan in mijn custody account. Verder heb ik een basic account voor wat losse dividendaandelen en wat dividendETF’s.

 • Buy & Hold

  Nog een ander alternatief:

  DE FGR indexfondsen van Northern Trust, kosten 0,15%. Ik koop ze via ABN AMRO, bij periodieke inleg geen transactiekosten, wél jaarlijkse servicekosten Beleggen Plus van 0,08% (0,18% bij portefeuille < 100k Beleggen).

  Deze Northern Trust indexfondsen zijn in NL gevestigd als Fonds voor Gemene Rekening en dus fiscaal geoptimaliseerd voor NL belastingplichtige, dus minimale dividendlekkage.

  https://www.fgrinvesting.com/nl/

  Keuze uit wereldwijd, Europa, US of Emerging Markets.

  • Toine

   Buiten verminderde spreiding en verhandelbaarheid heeft Northern Trust een rare (maximale) exit fee van 3% in hun documentatie staan. Normaal wordt er geen fee berekend, maar dat mogen ze in uitzonderlijke gevallen dus wel. Bij de andere hier besproken ETFs staat de exit fee op 0%. Voor mij reden ze te vermijden.

  • Toine

   Buiten de mindere spreiding/verhandelbaarheid heeft Northern Trust een rare “exit-fee” van maximaal 3-4%. Die wordt normaal niet gerekend maar dat kan in sommige omstandigheden dus wel. Dat zie je bij de andere genoemde fondsen hier niet (maximaal 0%). Voor mij reden ze te vermijden.

 • Sebastiaan

  Hoi Sander,
  wat ik helaas nog over het hoofd gezien had, is dat EMIM niet in de kernselectie zit. Ik heb wel een goed alternatief gevonden dat er wel inzit: iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IEMA, IE00B4L5YC18. Nadeel van deze is wel een TER van 0,68.
  Maar omdat je verdeling 89/11% moet zijn om een gelijke verdeling met VWRL te krijgen komt de TER overeen (0,89×0,20 + 0,11×0,68 + 0,25). Helaas is het dus geen goedkoper alternatief, maar wel een goed alternatief (performance in de afgelopen jaren is zeer vergelijkbaar).

  Ik hoop overigens dat De Giro een aantal nieuwe trackers aan de kernselectie toe zal voegen nu er zoveel uit zijn verdwenen.

 • Guido

  Zouden Binck & Lynx ook goedkoper zijn indien je maandelijks bijkoopt? En ook in combi met IEAC & IEGA?

  Bv. stel dat ik 30K wil beleggen (80% VWRL, 15% IEAC, 5% IEGA), en maandelijks 200 EUR wil bijkopen, wat raad jij dan aan? Mijn horizon is 10/15 jaar.

 • Sander van de Weerd

  Bedankt Sebastiaan voor je antwoord. Ik heb DeGiro een mail gestuurd om te vragen of EMIM niet als alternatief (emerging markets) in de tracker kernselectie toegevoegd kan worden. Ik vraag me ook af waar een tracker dan aan moet voldoen. Is alweer een week geleden. Hebben het denk ik nogal druk met mailtjes beantwoorden nu VTI en VXUS uit de handel zijn.

 • Sam

  IEMA heeft wel minder spreiding dan EMIM. Zit nog te twijfelen. Kan iemand mij eens uitleggen hoe je de verhouding berekend? Stel ik wil een verdeling IWDA en EMIM, wat zou dan de verhouding moeten zijn? Met 50 / 50 kom je er niet denk ik.

 • Ed

  Na lang rekenen heb ik er voor gekozen om mijn eenmalige inleg te besteden aan VT via Lynx.

  Zoals uitgebreid besproken is de VTI/VXUS combinatie koning. Ook al zijn deze (net als VT) nu nog overal behalve bij DeGiro aan te schaffen, ben ik bang dat dit aan het eind van het jaar zal stoppen en ook de andere brokers je er niet meer in laten handelen. Wanneer dat gebeurt kan je niet meer herbalanceren en loop je – zeker op een lange horizon – een groot risico met een portfolio te blijven zitten waarin Amerika over of ondervertegenwoordigd is.

  VT is slechts marginaal duurder (0.11% ipv ~ 0.08%) en zal automatisch in balans blijven ook al kan je er zelf niet meer in handelen. Prima om voor jaren aan te houden zonder naar om te kijken. En vergeleken met VWRL win je 0.1% aan dividendlek en 0.14% aan TER. Via Lynx geen service fee en door het 500 euro welkomstegoed tot end april gratis aan te schaffen.

  • Antoine

   Voor zover ik het snap, is het een misvatting dat je VTI/VXUS moet herbalanceren. Groeit de VS, dan groeit VTI in de juiste verhouding automatisch mee. Zo blijft VTI/VXUS altijd de juiste verhouding volgen. Alleen als je bijkoopt/verkoopt, is het belangrijk dat je de meest recente verhouding volgt (anders raken ze inderdaad uit balans). Overigens zal je altijd kunnen blijven verkopen mocht de balans toch scheef gaan. De andere brokers verwachten niet dat ze eind dit jaar moeten stoppen met niet-EU ETFs zonder Nederlandse documentatie, maar er is inderdaad nog veel onduidelijk.

 • PetitMR

  Ik vind het op het moment te vroeg om over te stappen naar VWRL; alleen DeGiro heeft VTI/VXUS stopgezet. Gezien het dividendlek en de hogere fondskosten is het nog altijd een betere keus om VTI/VXUS bij Lynx te kopen. Ja, daar heb je wel transactiekosten, maar als je belegt voor decennialang, vallen eenmalige kosten in het niet. En momenteel hebben ze nog een mooie actie voor gratis transactietegoed ook!

  By the way, als je makkelijk wil weten wat je verhouding VTI/VXUS zou moeten zijn, en je trackt je portfolio in Google Sheets, kan je deze formule gebruiken om het huidige aandeel VS in het fonds VT op te vragen: Dit is beter dan op de site van Vanguard kijken want daar is hij op het moment “as of 11/30/2017”, beetje achterhaald.

  =QUERY(IMPORTHTML(“https://screener.fidelity.com/ftgw/etf/goto/snapshot/portfolioComposition.jhtml?symbols=VT”,”table”,8),”SELECT Col3 LIMIT 1″)

  Daarnaast kan je ook deze formule gebruiken om te zien wanneer het voor het laatst geupdate is, gebeurt volgens mij iedere vrijdag:

  =IMPORTXML(“https://screener.fidelity.com/ftgw/etf/goto/snapshot/portfolioComposition.jhtml?symbols=VT”,”//div[8]/span”)

  In Excel zijn er ook mogelijkheden om dit automagisch op te vragen.

 • Jaco

  Beste Mr.Fob,
  Inmiddels al 160 reacties op dit stuk. Sommige gaan er diep op in, andere zijn meer algemene vragen. Ook worden al veel andere opties genoemd van brokers en alternatieve tickers. Vraag die bij mij nog ligt nu het jaar 2018 2 weken oud is : blijf je via de giro in VWRL, ga je voor de time being naar Lynx met de combi vti-vxus nu het nog kan óf heeft één van de reacties je op een ander idee gebracht?
  Groeten,
  Jaco

  • Olivier

   Ik vind de optie om via Lynx te beleggen ook een interessante gedachte. Op het tweakers forum heeft iemand het doorgerekend waaruit blijkt dat VTI/VXUS via Lynx interessanter is dan VWRL via DeGiro. Overigens heb ik ook DeGiro zelf gevraagd of ze niet hun eigen beleid zouden moeten herzien nu na een paar weken blijkt dat ze de enige broker in Nederland zijn die geen non EU ETFs meer aanbied. Ik hoop dat ze het gaan heroverwegen…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Vooralsnog ga ik voor VWRL via DeGiro voor nieuwe aankopen en hou ik mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan. Ik herbalanceer VTI en VXUS niet naar de verhouding zoals die binnen VWRL voor VS/de rest van wereld geldt, maar verkoop van deze posities niets. Daar kijk ik op zijn vroegst begin volgend jaar naar.

   Het is onduidelijk voor hoe lang Lynx en Binck VTI en VXUS nog aanbieden. Als ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen (wellicht uiterlijk per volgend jaar) zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DeGiro omwille van de eenvoud. Want IEAC en IEGA wil ik sowieso via DeGiro blijven doen. Over een tijdje overhevelen naar DeGiro brengt kosten met zich mee.

   Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DeGiro dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DeGiro. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

   Als ze per volgend jaar wel via Lynx en Binck beschikbaar blijven en niet via DeGiro, ga ik ze wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DeGiro VWRL positie om in VTI en VXUS posities via Lynx.

   De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop dit jaar neem ik voor lief. Ik loop ook risico op minder rendement als ik VTI en VXUS via Lynx ga aanschaffen in plaats van VWRL via DeGiro als ik bij stoppen van VTI/VXUS via Lynx kosten voor overhevelen moet maken. En het scheelt me een hoop gedoe.

 • Ed

  Goed punt, wat je zegt klinkt eigenlijk logisch: als je VTI/VXUS op moment van aankoop (en bijkopen) maar in de juiste verhouding hebt staan (momenteel dus niet 50/50!) zou het ongeveer gelijk moeten groeien als 100% VT.

  In dat geval begrijp ik niet waarom anderen hun bestaande VTI/VXUS hebben ingeruild voor VWRL, of dit overwegen. 0.25% winst opgeven puur om de portfolio eenvoudiger te houden?

  • Bert Thomassen

   Ed, voor nog een leek in jullie midden: in welke aankoopverhouding moeten VTI en VUXUS dan staan bij een aankoop van zeg eens € 40.000?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat werkt anders volgens mij. VWRL (en naar ik aanneem ook VT, maar daar heb ik de gegevens niet van en van VWRL wel) had 48% VS in 2013. Dat is het aandeel van Amerikaanse bedrijven in de marktkapitalisatie van alle bedrijven in de wereld.

   Als je begin 2013 48 euro in VTI had belegd was die eind 2017 98.89 euro waard (48*1,3348*1,1257*1,0037*1,1274*1,2117).
   Als je begin 2013 52 euro in VXUS had belegd was die eind 2017 72.77 euro waard (52*1,1487*0,9516*0,959*1,0471*1,2749).
   Een 48/52 inleg is dan dus verschoven naar een 98.89/72.77 verhouding, oftewel 58/42. En dat terwijl het aandeel van de VS naar marktkapitalisatie in de wereld in die periode gestegen is van 48% naar 52% in plaats van naar 58%. En die verdeling naar marktkapitalisatie is de verdeling die VWRL volgt.

   De beurskoersen van VTI en VXUS groeien dus anders dan de marktkapitalisatie van de desbetreffende regio’s.

   • PetitMR

    MRFob, volgens mij moet er rekening gehouden worden met dividenduitkering. Die wordt meegeteld in de rendementen die jij gebruikt voor je berekening, maar worden niet echt automatisch herbelegd. Ik geloof dat als je puur zou kijken naar de koers van de ETF, de verhouding weer rechtgetrokken wordt.

    Ik denk dat ik straks zelf even de berekeningen ga doen.

     • PetitMR

      Ik kan zo gauw niet vinden wat de verhouding was tussen de USA en de rest van de wereld in 2013, of welk jaar dan ook. Waar heb jij die 48% vandaan gehaald?

     • Mr FOB Bericht auteur

      Ik heb van Vanguard de factsheets over de afgelopen jaren gekregen. Het aandeel VS was van 2013-2017:
      0,48 0,516 0,523 0,532 0,518

     • PetitMR

      Ik krijg bijna hetzelfde resultaat als jij, ook als ik puur naar de koers kijk.

      Maar ik snap vooralsnog niet hoe dit het geval kan zijn. Wellicht is er iemand die slimmer is die het uit kan leggen.

 • Buy & Hold

  Spreiding: 1606 aandelen (versus 1670 voor MSCI world index)
  Verhandelbaarheid: het is een indexfonds, geen ETF. Dat betekent inderdaad een andere verhandelbaarheid; eenmaal daags aankoop/verkoop moment en afwikkeling op T+3.
  De aan en verkoop (exit)fee: bij ABN AMRO 0%. De exitfee waaraan je refereert zijn de maximale in/uitstapkosten die een distributeur (in mijn geval ABN AMRO) in rekening mag brengen. Vooral in UK is een in- en uitstapvergoeding gebruikelijk bij beleggings- en indexfondsen, in NL gelukkig niet.

  Veel belegginssucces toegewenst!

 • PetitMR

  ; is inderdaad wat je moet hebben in de Nederlandse sheets.

  Ik keek naar dezelfde sites als jij, Vanguard is laatst geüpdate eind Nov, en Morningstar uit mijn hoofd eind Dec. Die van Fidelity vorige vrijdag. De verschillen zitten dus in de peildatum, en ik heb de meest recente genomen. Vond ook een andere site die dezelfde update datum had en hetzelfde percentage, dus ik denk niet dat Fidelity het verzint, of die andere moet het overgenomen hebben van Fidelity. Volgens mij was het etfdb maar weet het niet zeker.

  Tussen VWRL en VT kunnen ook kleine verschillen zitten doordat VWRL geen smallcaps meeneemt.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Update 18 januari 2018: Ik heb de prestaties van VTI/VXUS in de juiste allocatie naar regio toegevoegd. Mijn conclusie waarom VTI/VXUS beter presteerde de afgelopen 5 jaar dan VWRL heb ik op basis daarvan aangepast:
  Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage

 • PecuniaNV

  @Scot,
  Daar Heb ik wel even over gedacht..je kunt bij TastyWorks bijv vanuit Nederland gewoon een account aanmaken. Weet niet hoe dat zit met estate tax, daar heb ik niks over gelezen. Dacht dat alles werd verrekend tijdens de aanschaf van een ETF en die kosten komen veel lager uit dan bij Nederlandse brokers.

 • plok

  Bedankt voor de info over de Amerikaanse erfbelasting! Ik had hier nog nooit over gehoord of aan gedacht! Dit maakt het hele verhaal nog een tandje ingewikkelder, ook omdat het niet geheel duidelijk is hoe het nu precies zit. Want op de site van VEB kom ik het volgende tegen: https://www.veb.net/vragen-van-beleggers#8714

  Een Amerikaanse ETF via een Nederlandse broker is misschien nog te doen. Maar een Amerikaanse ETF via een Amerikaanse broker is misschien vragen om problemen. Nu ben ik niet van plan om dood te gaan op korte termijn, maar toch, je weet ‘t nooit…

  En ik zie Lynx gewoon als IB in een Nederlands jasje, je rekening wordt aangehouden bij IB UK wat onderdeel is van IB USA

 • Karin

  Beste Mr FOB
  Ik heb met interesse kennisgemaakt met uw blog. Ik was net zover dat ik bij De Giro een account heb aangemaakt om volgens uw tip te beleggen in VTI en VXUS…..maar helaas pindakaas….niet meer te koop !
  Wil ze ook niet kopen via een andere broker (te onzeker) en overweeg nu om mijn geld te beleggen in VWRL.
  Ik ben een beginnende belegger , wil er niet al te veel omkijken naar hebben ! Ik heb 15.000 euro te “besteden” en wil dat minimaal 10 jaar laten staan. Wat is uw advies (ik pin u er niet op vast hoor…..snap dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt) : op dit moment (koers gedaald afgelopen week) instappen of nog wachten ? Het hele bedrag dan in één keer beleggen of spreiden ? En is De Giro de beste broker voor mij ?
  Dank alvast voor uw reactie !

 • Yvo

  Actiam verantwoord index aandelenfonds wereld lijkt me het beste. Lage TER 0,15% (dus flink lager dan VWRL), laag dividendlekkage 0,04% (dus wederom veel lager dan bij VWRL). Verder fysieke replicatie. Volgt een goede erkende index (MSCI World) en haalt ook nog een aantal bedrijven eraf die niet duurzaam zijn en mijns inziens op lange termijn niet goed zullen overleven (duurzaamheid wordt steeds meer erkend en gestimuleerd). Verder gewoon een Nederlands fonds dus geen valutakosten en minder onzekerheid tov buitenlandse markten. Wel wat minder spreiding dan VWRL (geen opkomende markten) maar dat hoeft niet slecht te zijn. Je ziet namelijk dat opkomende markten op lange termijn slechter presteren dan de ontwikkelde. Ik hoor zeker graag als ik het verkeerd zie.

  • Jeroen

   Precies wat ik overweeg te doen, Yvo! Ik ben bezig met een kapitaaloverdracht van een geblokkeerde banksparen rekening naar een pensioenrekening van DeGiro. Zodra die overdracht compleet is wil ik voor rond €40K Actiam verantwoord index aandelenfonds aankopen (kapitaaloverdracht heb ik een week geleden geinitieerd, maar is nog steeds niet doorgevoerd — mijn stukken die ik aanhield bij de grootbank waren toevallig net verkocht toen de beurzen begonnen in te zakken. Nu zijn we -10% verder maar is mijn verlies nul, omdat ik puur toevallig nog liquide zit)

   Het aandelenfonds kent zeer lage kosten, prima spreiding, en je aankopen zonder veel te rekenen in tegenstelling tot ETF’s.

 • Sebastiaan Franken

  Je rekent jezelf te rijk Ivo. De TER mag dan wat lager zijn maar je vergeet dat je ook in en uitstap kosten hebt van respectievelijk 0,11 en 0,06%.

 • Yvo

  Je bedoelt transactiekosten bij de giro van 2 euro plus 0,02%? Of zijn dit andere kosten die je eenmalig moet maken en die je niet hebt bij bijvoorbeeld VWRL?

 • Sebastiaan Franken

  Nee, dat zijn de fondskosten die je aan ACTIAM betaald bij iedere transactie. Zie ook de informatie op hun site: https://www.actiam.nl/nl/documenten/fondsen/Documents/AVIA-fondsen/essentiele-beleggersinformatie/Ebi_AVIA_Wereld.pdf

  Het grote verschil zit hem in het feit dat dat een actief beheerd beleggingsfonds is, in tegenstelling tot VXUS, VTI, VWRL etc. welke trackers/ETF’s zijn. Bij de laatste categorie moet jezelf iets meer nadenken over wat je koopt, maar als je iets als VWRL koopt heb je een dusdanig goede spreiding dat je risico’s hetzelfde zijn als bij een vergelijkbaar actief belegginsfonds (die deze trackers zelden outperformen, mede door de lage vaste kosten). Verder verwijs ik je graag naar de ontzettend goed geschreven artikelen op deze site over waarom je juist voor trackers moet kiezen. Maar de keuze is aan jou.

  • Jeroen

   Hmmm… Actiam verantwoord index aandelenfonds wereld kan je niet echt kenschetsen als een actief beheerd fonds volgens mij. Het fonds is niet zo breed als VWRL, want belegt niet in small caps, maar volgt grotendeels MSCI World Index. Ook tamelijk breed gespreid lijkt me.

   De eenmalige aankoopkosten van 0,11% zijn in een buy and hold strategie niet echt heel erg relevant in mijn opinie. Het verschil in de TER tussen VWRL van 0,2% en de TER van het Actiam fonds van 0,15% is mijns inziens belangwekkender. De TER wordt elk jaar weer in rekening gebracht, en dus heb je de aankoopkosten van 0,11% na iets meer dan twee jaar terugverdiend met de lagere TER.

   Uiteindelijk vind ik dat het echt niet zo heeeeel veeeeel uitmaakt hoor. Het Actiam fonds mag dan op termijn iets goedkoper zijn, maar dat is zelfs met grotere vermogens een relatief klein verschil (0,05% van 1.000.000 = 500 euro per jaar verschil).

   Voor mij persoonlijk telt ook mee dat het een Nederlands beleggingsfonds is, en dat daarmee belastingefficiency grotendeels gegarandeerd is. Bovendien kan je elk bedrag inleggen (maandelijks?) en heb je niet perse te maken met een prijs per aandeel, is er geen spread, en last but not least: er is enige sturing op duurzaamheid (rechten van de mens, fundamentele arbeidsrechten, corruptie, het milieu, wapens, dierenwelzijn en klant- en productintegriteit).

   • Yvo

    Eens Jeroen. Met dien verstande dat de TER van VWRL zelfs 0,25% is dus 0,10% hoger. Dividendlekkage is ook veel hoger (10% vs 2%). MSCI World index heeft de afgelopen 4 jaar gemiddeld overigens ook nog iets beter gepresteerd dan VWRL. Jammer dat VTI en VXUS dit moment niet meer kunnen (althans niet op een normale manier via de giro). Jeroen ik zou overigens nu niet in 1x het volle bedrag inleggen. De indexen staan vrij hoog maar goed het blijft een glazen bol….

    • Jeroen

     Dat is inderdaad een afweging. Ik weet niet goed hoe ik die €40K het beste kan gaan inleggen. Ik weet ook niet of de koersen nog verder omlaag gaan, of vanaf nu weer stabiliseren of omhoog gaan. Het is koffiedik kijken wat mij betreft.

     Wat ik wel weet is dat ik ooit ongeveer €23K heb ingelegd, en dat deze inleg groeide naar €40K. Als ik het niet toevallig liquide had gemaakt, dan zou de waarde vandaag ongeveer €36K zijn geweest. Ook dan zou ik gewoon ‘buy and hold’ hebben toegepast.

     Een gevleugelde uitspraak luidt “time in the market is better than timing the market”. Misschien klopt dat wel, want in die tijd krijg je in ieder geval wat dividend rendement. Als ik vandaag zou inleggen (kan niet want kapitaaloverdracht is nog niet compleet), dan heb ik per toeval de dip even niet meegemaakt. 🙂 Daar ben ik dan op zich al tevreden mee.

 • Sabey

  Kan iemand me uitleggen hoe de koers van VWRL in elkaar zit? De aandelen zijn wereldwijd gespreid, dus 51% US, 10% west EU ,8% Japan enzv.. Benchmarkt is FTSE All World maar wel in NL genoteerd. Als alle aandelen wel goed doen maar met de Nederlandse economie niet goed gaat dus koers van VWRL kan daar ook last van hebben terwijl aandelen goed doen? VWRL wordt handelt tussen 09:00 en 17:00 terwijl alle Americanse beursen tot 22:00 uur door gaan. Als de koers van grote aandelen zoals apple, facebook, amazon ezv heel goed of heel slecht doen, dan zie ik de invloed pas volgende dag om 09:00? Ik snap het echt niks van hoe de koers van VWRL wordt bepaald.

  m.v.g sabey

  • Mr FOB Bericht auteur

   De Nederlandse economie heeft alleen invloed op de koers van VWRL via de bedrijven die handel drijven in/met Nederland en die in VWRL vertegenwoordigd zijn. Als aandelen uit VWRL het goed of slecht doen tijdens sluitingstijd van de Nederlandse beurs, dan zie je dat pas de volgende dag terug in de koers van VWRL.

 • Sabey

  Hoi FOB. Ik kan nergens een obligatie ETF vinden als BND (Vanguard Total Bond Market Index Fund ETF) die in euro genoteerd is. Jouw obligatie fonds zijn wel in euro genoteerd maar IEAC en IEAG hebben totaal 0.40 TER + 0.25 ter van VWRL is totaal 0.65. En een van de obligatie fonds zit niet in kern selectie van de Giro. VWRL TER 0.25 en BND TER 0.05. Totaal 0.30 i.p.v 0.65. Ik kan op dit moment BND niet via de giro kopen. Anders had ik wel gedaan. Valuta risico is toch altijd? Dit geldt ook voor VTI en VXUS toch? Als ik een totaal bond market kan vinden die in euro genoteerd is dan kies ik wel liever euro. Weet jij een totaal bond market ETF die in euro genoteerd is?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Je moet de TER van de verschillende fondsen niet optellen maar middelen. Net als met spaarrekeningen: eentje met rente 1% en eentje met rente 2% geeft 1.5% gemiddelde rente en geen 3%.

  IEAG is wellicht wat je zoekt.

  Mijn kijk op valutarisico vind je hier

 • Jaap

  Mijn strategie bestaat eruit om uiteindelijk van het dividend te leven dat uitgekeerd wordt; daarom beleg ik in ETF’s die voornamelijk of uitsluitend bestaan uit dividendaandelen. Mijn portfolio bestaat uit VYM (40%), VYMI (40%), VNQ (10%), VNQI (10%). Gewogen TER van 0,18%, gewogen dividend lek van 0,12%, totale kosten TER + dividend lek 0,30%.
  Het beste alternatief wat ik kon vinden was VHYL (80%) met TRET (20%). Minder goede spreiding en totale kosten TER + dividend lek 0,60%, het dubbele van mijn huidige portfolio. Geen bevredigende optie dus.

 • Jaap

  Daarom zojuist een account geopend bij Interactive Brokers. Wanneer je tussen de USD 10 000 en USD 100 000 in je account hebt, betaal je tenminste USD 10 per maand aan ‘service’ kosten, ook als je geen transacties maakt (boven de USD 100 000 komen deze kosten te vervallen). Transacties worden van deze kosten afgetrokken. Nu kost en transactie 1 dollar per aankoop, dus wanneer ik weer maandelijks ga investeren dan is dat 4 dollar transactiekosten per maand wat betekent dat ik 10-4 = 6 dollar aan servicekosten betaal.
  Ik ga dus terug naar maandelijkse inleg omdat ik die 10 dollar sowieso betaal, of ik nu aankopen doe of niet – in elk geval tot het moment dat ik USD 100 000 geinvesteerd heb.
  Verder is W8-Ben ook mogelijk via Interactive Brokers en is de veiligheid tegen een failliet van de broker hetzelfde als met NL brokers.

  Voor wie tenminste USD 10 000 heeft en aankopen doet van tenminste zo’n 500 dollar per transactie (wat overeenkomt met 0,02% aankoopkosten) lijkt Interactive Brokers dus een beter alternatief te zijn dan te ‘zwichten’ voor Europese ETF’s.

 • Jeroen

  Interessant. @Jaap: weet je al hoe het zit met currency conversion kosten, en op welke manier (en met welke kosten) kan je geld overboeken van en naar je account bij IB?

 • Jaap

  Vreemde valuta aankopen kost 2 USD per transactie. Geld overschrijven gewoon via een overschrijving van je bankrekening naar je IB account. Geld storten op je IB account is kosteloos, en je kunt ook 1 keer per maand kosteloos geld opnemen (vanaf 2 keer per maand opnemen worden er wel kosten in rekening gebracht).

 • plok

  Die entry en exit charge zijn bij mijn weten alleen van toepassing op institutionele beleggers die rechtstreeks kopen en niet zoals wij via een broker op de beurs.

 • Martijn

  Vraag: zitten de beheerkosten van deze fondsen niet verwerkt in de tabel “koersstijging + dividend”?

  Ook moet ik over het dividend van VTI/VXUS 15% nog dividendbelasting betalen, dat is ongeveer 2% * 15% = 0,3%. Daarnaast zijn er nog 0,01% wisselkoerskosten bij elke transactie: bij de aankoop van het dollar-fonds, het omzetten van dollar-dividend naar euro’s (dit doet de Giro automatisch), het herbeleggen van de euro’s in een dollar-fonds en als ik uiteindelijk met pensioen ga de verkoop van het dollar-fonds naar euro’s.

  Als je zo rekent is het rendementsverschil met VWRL veel minder dan 0,67%. Graag jullie mening.

 • Hubert Meijles

  Ik zag deze als tweet voorbij komen, maar is al een oud topic.
  Toch even mijn reactie/input: Ikzelf handel in Think ETF’s Nederlandse producten, dus GEEN dividendlekkage. Wat ik een groot voordeel vind. Misschien hebben ze geen grote portfolio, maar voor mij is het voldoende. Van AEX mandje tot een dividend mandje. Per kwartaal dividend ontvangen, deze herinvesteer ik zelf weer.

 • Jeroen

  Helemaal goed Hubert! Je zou ook eens kunnen kijken naar de fondsen van Actiam. Net als Think een Nederlandse beleggingsinstelling dus inderdaad nauwelijks dividendlekkage. AEX genoteerde beleggingsfondsen met een bijzonder lage lopende kostenfactor.

 • Marco

  Hallo,

  Ik was pas kort begonnen met VTI/VXUS toen het opeens niet meer gekocht kon worden. Ik heb nog maar totaal 700 euro in VTI/VXUS. De rest ingezet op VWRL. Kan ik nu niet beter voor het einde van het jaar die posities in VTI/VXUS inruilen voor VWRL, omdat die 2x 2.50 er wel aardig inhakt tov het bedrag wat er in zit?

  Alvast bedankt

 • Martijn

  Heads up: via Interactive Brokers kun je nu ook geen VTI/VXUS meer aanschaffen, in ieder geval niet meer met een IB UK account. Een IB US account kun je (volgens mij) als Nederlander niet krijgen.

 • Robin

  Ik denk dat het overstappen naar een buitenlandse broker met het doel om enkele basispunten aan TER te besparen een beetje omslachtig is. Ik vraag mij af of dat het overstappen de moeite waard is. Je kan alsnog een hele leuke mix samenstellen die qua spreiding zo goed als overeenkomt met VTI/VXUS (aantal aandelenposities is wel iets minder). Ik beleg nu in IWDA/EMIM. De TER van EMIM is onlangs verlaagd van 0,25% naar 0,18%. Dit betekent dat je op zo’n 0,19% TER zit t.o.v. o,25% voor VWRL. Bij de IWDA/EMIM combinatie worden de dividenden niet uitgekeerd, hetgeen voordelig is met een degiro custody account.

 • Leoniek Holst

  Dank voor al je adviezen, Ik ben je beginnen te volgen om te kijken wat ik met mn spaargeld ( 55000,00) kan doen. Hoewel er ook info is voor beleggen voor beginners is het voor mij te gecompliceerd. Ik heb meer een talenknobbel zullen we maar zeggen.
  Ik heb wel een deposito bij Savedo aangevraagd. Dank voor die info.

 • Jaap

  @Robin, het is niet zozeer de TER maar de dividendlekkage op Amerikaanse aandelen bij het aanhouden van ETF’s die gedomicilieerd zijn in Europa (Nederland is een uitzondering maar dan blijft de keuze beperkt tot Nederlandse aanbieders als Think). De 15% die ingehouden wordt op dividend op Amerikaanse bedrijven kun je verrekenen met de inkomstenbelasting bij een Amerikaanse ETF, niet bij een Europese ETF gevestigd in bijv. Ierland; in het eerste geval wordt dividendbelasting ingehouden op het niveau van de particulier (dus verrekenbaar), in het tweede geval op het niveau van het fonds (niet verrekenbaar). Gezien de portefeuille van de meeste ETF’s met een wereldwijde dekking zo’n 40-50% uit Amerikaanse bedrijven bestaat, kunnen de totale kosten voor het houden van een Europese ETF toch flink oplopen.

 • Sam

  @jaap, eens. Dividendlekkage kan de TER kosten verdubbelen. Als ik geen VS-based ETF meer kan kopen, dan is NL-based denk ik de volgende beste keuze. Kijk ook eens naar ACTIAM. Heeft veel meer spreiding dan Think, is markgewogen en kent lage TER.

  De extreme spreiding van VTI-VXUS haalt het echter niet (bijna 10.000 posities). Small caps en EM ontbreken. Daar zou je dan een aparte ETF voor moeten aankopen.

  Mocht iemand betere alternatieven kennen, dan hoor ik het graag :-).

 • Rob

  Sinds begin dit jaar ben ik ook voorzichtig begonnen met Vanguard FTSE All-Worls UCITS ETF. Met dank aan deze uitstekende blogs!

  Tot nu toe valt het rendement me nog een beetje tegen echter het dividend elk kwartaal is ontzettend motiverend t.o.v. rente op een spaarrekening. Rendement zullen we over de jaren heen wel maken.

  Wat me opvalt tot nu toe:

  * Dividend op deze ETF komt binnen in $ en niet in Euro.
  * Op een enkel ‘probeer’ aandeel dat ik heb wordt wel dividendbelasting ingehouden. In €.
  ** Wordt er op de ETF dividend belasting ingehouden en direct betaald aan het land? van herkomst? Dien ik deze alsnog op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting om de belasting terug te krijgen? Of is dat alleen van toepassing op aandelen met herkomst NL?
  *** Is mijn aanname juist dat dividend belasting terug te vragen is?

  * Op de rekening zie ik continu koersverandering Cash Fund (EUR) regels terug.
  * Op de rekening zie ik regelmatig Cash Fund conversie regels terug, zowel met $ als € notatie. Gaat om enkele centen.

  Wat het vooral lastig maakt is het moment om ETF bij te kopen.

  Mr FOB; heb je in één keer aangekocht tot het gewenste reserve niveau op je spaarrekening of heb je dit in delen gedaan?

  • Mr FOB Bericht auteur

   De ETF houdt dividendbelasting in, deels binnen het fonds (niet terug te vragen) en deels rechtstreeks en zichtbaar in je DeGiro interface (terug te vragen). De ingehouden dividendbelasting geeft DeGiro weer in je jaaroverzicht. Deze kun je via je belastingaangifte terugvragen.

   Je bijkoop moment kun je het beste af laten hangen van het moment dat je salaris ontvangt. Dan ban je elke verleiding tot markt timen uit.

   Ik heb in de loop der jaren mijn portefeuille opgebouwd. Daarbij heb ik altijd mijn cash reserve op mijn spaarrekening aangehouden. Nu koop ik maandelijks bij zodra ik mijn salaris ontvang.

 • PecuniaNV

  @Jaap, klopt het bericht van Martijn hieronder dat je nu ook geen Amerikaanse ETFs kunt aanschaffen via Interactive Brokers UK ? Vroeg me af wat of je nu een andere strategie gebruikt of dat je een andere broker gebruikt nu.

 • UncleX

  Ik beleg via ING in IE00BFPM9N11, Vanguard Global Stock Index Fund. Ik zat al bij ING en met dit fonds kon ik de beleggingsstrategie van MMM (VTSAX) vrij goed imiteren. Het fonds volgt de MSCI World Index, noteert in € en de lopende kosten binnen het fonds zijn 0,15% (verwerkt in de koers). Bij ING nemen de kosten af naarmate het belegde vermogen groeit. Voor 100.000 euro betaal je bijvoorbeeld 0,23% per jaar, voor 500.000 euro betaal je 0,14% per jaar. Zijn er meer mensen hier dit in dit fonds beleggen of bewust juist niet? Waarom (niet)?

 • Toine

  Zoals hierboven eerder genoemd kan je beter AVIAW pakken (NL0011309349). Zelfde TER, maar minder dividendlek. Vul je aan met IUSN en EMIM volg je weer global all caps.

 • UncleX

  Hoi Toine, hartelijk bedankt voor je reactie. Ik had me eerlijk gezegd nog nooit eerder verdiept in dividendlekkage. Nu wel een beetje en ik snap het ook wel grotendeels, maar het is me nog niet duidelijk hoeveel rendement ik nu eigenlijk misloop als gevolg hiervan bij het beleggen in het Vanguard Global Stock Index Fund. Ik begrijp dat dit doorgaans ongeveer 0,1 à 0,2% is. Zonder het te willen bagatelliseren veranderen mijn prognoses niet schokkend als ik met 0,2% minder rendement reken.

  AVIEW had vorig jaar 0,4% meer rendement dan het Vanguard Global Stock Index Fund, dit jaar loopt het 0,4% achter. Naar ik begrijp keert AVIEW in tegenstelling tot het Vanguard Global Stock Index Fund dividend uit. Komt dit dividend nog bovenop het rendement, of is dit inbegrepen? En is het al dan niet lekken van dividend al in deze rendementen verwerkt?

  AVIEW repliceert net als het Vanguard Global Stock Index Fund de MSCI index, maar met uitzondering van de aandelen die niet aan hun ESG criteria voldoen. De portefeuilles komen dus grotendeels overeen. Als ik een alternatief zoek voor het Vanguard Global Stock Index Fund, waarom zou ik AVIEW dan nog aan willen vullen met IUSN en EMIM? Dit is meer een advies richting meer diversificatie toch? AVIEW is overigens beschikbaar bij ING, IUSN en EMIM niet.

 • Toine

  Theoretisch zou AVIAW beter moeten presteren. Als ik verschillende periodes vergelijk via Morningstar (die pakken voor een eerlijke vergelijking automatisch het dividend weer mee) komt AVIAW niet eenduidig als winnaar naar voren. Omdat de TER gelijk is is er onvoldoende data om de suggestie voor een wissel te ondersteunen. Aanvullen is inderdaad alleen een advies richting meer diversificatie.

 • Mr H

  Via het blogbericht ‘6 tips bij het kiezen van ETF’ hier terechtgekomen. Ook omdat ik de ‘oude’ VTI en VXUS niet meer zag in het overzicht van Vanguard. Dat is nu dus opgehelderd.

  Samen met alle reacties (die ik overigens zeer waardeer, begrijp me goed!) toch nog of beter gezegd steeds lastiger om ETF te kiezen. Afgelopen vrijdag naar Grip op je vermogen van (o.a.) ING geweest. Niet veel wijzer geworden. Had waarschijnlijk meer geleerd door een middagje hier te lezen…

  Wel leuke presentatie bijgewoond van Martijn Rozemuller, oprichter van Think ETF’s. Hij gaf als extra voordeel op Think ETF’s dat je geen last hebt van dividendlek. Ziet er verder goed uit, maar las hier (ergens) dat fondsen door schaalgrootte (of juist beperking daarvan) minder aantrekkelijk zijn. Toch?

  Think biedt ook mogelijkheid om te kiezen voor total market ETF’s. Dan hoef je alleen risicoprofiel te kiezen. Is hier iets op tegen?

  Heeft DeGiro ook zoiets?

 • Marco

  Hallo,

  Ik was pas sinds begin 2018 begonnen met VTI/VXUS toen het opeens niet meer gekocht kon worden. Ik heb nog maar totaal 666 euro in VTI/VXUS. De rest (1722 euro) ingezet op VWRL, IEAX en IEAC (allen EAM). Kan ik nu niet beter voor het einde van het jaar die posities in VTI/VXUS inruilen voor VWRL, omdat die 2x 2.50 er wel aardig inhakt t.o.v. het bedrag wat er in zit?

  Alvast bedankt

 • Rubz

  Ik wil je bedanken voor je inzet. Deze blog helpt mij enorm. Ik ben twee jaar geleden tijdens mijn stage begonnen met beleggen bij Robeco. Advies gekregen van een collega. Werkt prima, rendement is redelijk. Ik was wel op zoek naar een optie met iets lagere kosten om daarnaast in te gaan beleggen. Deze maand de eerste storting bij DeGiro gedaan. Eens kijken waar we volgend jaar staan met de portefeuille!

 • Gerben

  Op zich lijkt VWRL dus een prima alternatief. Terugkerend minpunt blijft zo te zien dat small caps ontbreken. Is het dan niet handig small caps er extra los bij te nemen? Of wat is de reden waarom je dat niet doet Mr. Fob?

  Als het wel slim is iemand een goede suggestie om small caps aan te vullen? IUSN werd al genoemd, maar zit niet in de kernselectie. Zie in de kernselectie alleen “LYXOR SMALL CAP”, maar weet (nog) niet precies wat dat is. Suggesties welkom 🙂

 • Gerben

  Zie hier een aantal keer ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW) als alternatief voor VWRL of VTI/VXUS voorbij komen. Paar dingen om op te letten:
  – Kosten 0.15 en is dividend efficiënt.
  – Fonds zelf kent aanvullend in (0.11) en uitstapkosten (0.06).
  – Om op VWRL te laten lijken moet je er iets voor emerging markets bijnemen.
  – Om op VTI/VXUS te laten kijken moet je emerging markets en small caps erbij nemen.
  – Het is officieel geen ETF maar een fonds. Waarom niet? Het is passief beheerd zeggen ze zelf. Vreemd.
  – Omdat het een fonds is rekenen de meeste brokers beheerkosten. Bij de Giro 0.2. Binck 0.18. Dus je zal bij bijvoorbeeld bij Lynx of ergens anders moeten kijken. Anders maak je hogere kosten dan bij VWRL. Lynx geeft bij mij aan AVIAW momenteel niet aan te bieden.
  – Actiam is onderdeel van Vivat, wat weer onderdeel is van het Chinese Angbang. Wat je daar van vindt is erg persoonlijk.

  Ikzelf ga dan toch voor VWRL bij de Giro. Dit geeft ook wat meer flexibiliteit voor de toekomst. Als je binnen de kernselectie blijft kan je bij de Giro weer kostenloos wisselen naar een andere ETF. Bij Lynx zit moet je dan weer transactiekosten betalen voor uitstappen en instappen.

 • Gerben

  Het niet beschikbaar zijn van VTI en VXUS in Nederland lijkt redelijk definitief. Kreeg deze reactie van Vanguard op de vraag hoe het zit:

  “Onze Amerikaans gedomicileerde ETFs zijn inderdaad niet meer beschikbaar via Nederlandse platforms vanwege de implementatie van Mifid II. Het gaat niet alleen om het vertalen van documentatie, de betreffende fondsen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen waar wij van besloten hebben die niet in te voeren. Voor de Europse markt hebben wij juist de Europees (Iers) gedomicilieerde fondsen en ETFs.”

 • Olga

  Hallo mr. Fob,

  Sinds een tijdje ben ik ook bezig met mij verdiepen in en het ontwikkelen van mijn financiële strategie voor de toekomst. Deze blogs helpen me enorm, waarvoor dank! Momenteel heb ik beleggingen bij Binck fundcoach. Ben me aan het oriënteren of ik de overstap naar DeGiro maak. Ik snap alleen nog niet precies hoe het werkt met terugvragen van buitenlandse dividendbelasting. Ik zag het W8BEN formulier wel, maar dan? Hoe werkt dit bij DeGiro (maw hoe die jij dit?). Lees bij Binck dat zij er verder niets in betekenen, heb de vraag nu wel uitstaan naar de klantenservice van Binck. Hopelijk kun jij me hier een stapje verder helpen…

 • JaapT

  Bedankt voor je interessante blog. Deze heeft mij behoorlijk aan het denken gezet en ik wil nu starten met beleggen volgens jouw strategie.

  Er is je eerder gevraagd naar je mening over iShares IWDA. In je reactie verwijs je naar een eerder artikel waarin je IWDA vergelijkt met Meesman, maar je vergelijkt het niet met VWRL.

  Ik heb deze kosten net zelf vergeleken op basis van de info op de websites van Vanguard en Blackrock:
  De kosten van IWDA zijn 0.2% en daarmee lager dan de 0.25% van VWRL.
  De omvang van de portefeuille van IWDA is 15 miljard en groter dan de 2 miljard van VWRL
  Het gemiddeld rendement over 5 jaar vanaf 2014-2018 is bij IWDA 4.67% en bij VWRL 4.29%.

  Op alle fronten scoort IWDA beter. Zie ik iets over het hoofd?
  Of wordt je keuze voor VWRL ook ingegeven omdat je al jarenlang goede ervaringen hebt met Vanguard?

 • Erik

  Hoi MrFOB,

  Met heel veel interesse lees ik je blogs en andere informatie, erg inspirerend en waarvoor dank!

  Sinds een aantal maanden ben ik zelf ook aan het indexbeleggen gegaan vanwege diverse redenen.

  Ik las een aantal vergelijkingen tussen diverse banken en brokers, DeGiro en Meesman. Je bent fan van DeGiro o.a. vanwege de lage kosten en wellicht ook het gemak van het DeGiro portaal.

  Zelf ben ik gaan beleggen bij Meesman. Deze kwam in jouw vergelijking als ‘duur’ naar boven.
  Wat mij wel opviel is dat DeGiro in dollars belegt en uitkeert (toch?), bij Meesman in euro’s.

  Ik kan mij goed herinneren dat in 2008 de dollarkoers erg laag was in verhouding tot de euro. Voor €1 kreeg je destijds $1,50. Dient dit als risico mee te worden gewogen als men gaat beleggen bij instanties die in dollars uitkeren?

  Doe ik er overigens wel goed aan om bij Meesman mijn/ons vermogen te beleggen?

  Hoor graag van je!

 • Gerben

  Mr Fob,

  Voor de vergelijking is hier de “Total return by NAV” gebruikt.

  Maar de TER wordt niet los in rekening gebracht. Als ik goed begrijp wat de NAV is, dan zitten daar alle passiva in verwerkt. Dus kosten dividend belasting, maar dus ook de TER al. Bij iShares staat dit zo vermeld. Bij Vanguard kan ik hier geen expliciete info over vinden. Maar neem aan dat met onder NAV hetzelfde verstaat tussen de verschillende aanbieders?

 • Gerben

  Even bij Vanguard gevraagd. Alle opbrengsten en onkosten zitten inderdaad al in de NAV verwerkt. Dus de opbrengsten van het uitlenen van aandelen, etc. Maar dus ook de TER. Het verschil tussen VTI/VXUS en VWRL is dus niet 0,67%, maar 0,50%.

  Is dit wel een verschil wat door lagere efficiency en of andere dividendlekkage veroorzaakt wordt? Alle onkosten zitten immers in de NAV verwerkt, dus dan zou je een verschil moeten zien tussen de NAV en de onderliggende index. Verschil tussen de VWRL NAV en zijn index is bijna 0: 0,01 beter gemiddeld dan de index in de afgelopen 6 jaar. Ditzelfde is bij VTI/VXUS: NAV daarvan ook bijna 0 verschil met de bijhorende indexen in de afgelopen jaren. Beide hebben dus amper een tracking verschil en lijken even efficiënt.

  Als ik de onderliggende indexen vergelijk zonder naar de Vanguard ETF’s te kijken, dan zie ik wel het 0.5% verschil terugkomen. Dus FTSE All World NR USD vs 50:50 CRSP US Total Market Index : FTSE Global All Cap ex US. Dan lijkt het er dan op dat de 0.5% verschil 100% komt door de andere allocatie?

  Hoor graag als ik wat mis of er naast zit met bovenstaande redenering 🙂

 • Giulio Bamonte

  Hoi Mr FOB,
  Ik heb een vraagje: ik weet dat je dat niet doet maar is het een idee om naast de Vwrl ook een value small cap wereld etf bij te zetten om nog meer spreiding decorrelatie te hebben? En wat vind je over Reit? Niet doen?
  Ik ben bezig met het opstellen van mijn strategie en jouw pagina`s zijn heel belangrijk.
  Bedankt!

 • Hans Bouman

  Simpele vraag wellicht, maar ik kan het antwoord maar niet vinden: ik heb 15 delen van jouw getipte VWRL gekocht. Wat bepaalt nu het uiteindelijke rendement? Is dat simpelweg de waardestijging van de delen (nu € 73, en over 30 jaar hopelijk het dubbele of zo), of vindt er tussentijds ook waardevermeerdering plaats? Bijvoorbeeld door dividendent waarmee het fonds meer onderliggende stukken koopt, o.i.d.? Iets dat werkt als een rente-op-rente?

  Ik zou erg blij zijn met een korte uiteg hierover.

 • operazioneretina

  Beste MR FOB, ik ben mijn portfolio nog aan het optimaliseren en kom ik er niet goed uit. Ik heb bv gelexen dat Traskersbelleger bv in ACTIAM belegt want uidendelijkt komt het minder duur uit. Heb je dit ook overwogen? + een EM Market ETF.
  Daarnast vind ik jouw keuze van obligatie niet heel erg begrepelijk. Want zo ga je echt veel meer kosten betalen als je maandelijk wilt gaan beleggen. In de 3 portfolios theory amerikanen beleggen uitsluitend in Amerikaanse obligaties. Waarom dus een wereld wijd obligatie etf? Een IEGA of IEAG, als je geen corporate bond wilt lijkt me in principe voldoende en goedkoper. De hedging naar de euro kost ook geld.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik geef de voorkeur aan een zo simpel mogelijke portefeuille, daarom heb ik VWRL voor aandelen. En in mijn post over obligaties leg ik uit waarom ik wereldwijd gespreide overheidsobligaties gehedged naar de euro wil. Daarnaast leg ik in de post over een depositoladder uit wat ik een geschikt alternatief voor mijn obligatiefonds vind, bijvoorbeeld als de transactiekosten relatief een te grote rol spelen.

 • Giulio

  Beste mr Fob, uiteindelijk heb ik ook gekozen voor Vwrl en Dbzb. Heb alles gelezen en vergeleken en ik vind het ook de beste strategie voor een 2 funds lazy portfolio. Een laatste vraag: gezien de transactie kosten voor dbzb is het beter om maandelijks, driemaandelijks, of een keer per jaar nog geld daarin beleggen.
  Mijn plan was om maandelijks in te beleggen. Gezien 4 euro per transactie vanaf welke bedrag vind je verstandig om maandelijks in te beleggen? Als ik het mag vragen. Alvast dank!

 • Gert van den Berg

  Bedankt voor dit relaas maar ik begrijp er helemaal niets van ! Wat is VTI of VXUS en WWRL ?, zegt mij helemaal niets. Ik beleg via DEGIRO o.a. in het Vanguard Investment Series plc Global Stock Index Fund Investor (ISIN IE00B03HCZ61 Symbool/ISIN VANGLVI) En ook ik kan vanwege de regelgeving niet meer bijkopen in dit fonds. Daarom zou u verhaal duidelijker zijn als u de normale ISIN codes voor de betreffende producten zou hebben vermeld. Ik zie geen enkel verband tussen de door u genoemde symbolen en de Vanguard producten waarover het zou gaan.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ingehouden dividendbelastingen worden verrekend met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalde dividendbelasting moet je invullen bij je aangifte, welke als het goed is al voor je ingevuld staat. Je krijgt die betaalde dividendbelasting terug als je vermogensbelasting verschuldigd bent.
   Je hoeft niets meer te doen. VWRL staat genoteerd in Ierland en houdt daardoor geen buitenlandse dividendbelasting in. Die hoef je dus ook niet terug te vragen.

 • Sanny

  Beste meneer FOB. VWRL heeft domicilie in Ierland. Hier geldt 0% dividendbelasting als ik het goed begrijp. Klopt het dat er dan ook geen dividendbelasting te verrekenen is met je vermogensbelasting? Zit zelf namelijk bij LYNX. Daar in jaaropgave wel dividendbelasting voor VTI en VXUS maar niet voor VWRL gerapporteerd. Dank voor uw reactie.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je uitsluitend op basis van dat kostenvergelijk wil overstappen van VWRL naar de NT fondsen in de verwachting dat je onder aan de streep een hoger netto rendement behaalt, dan zou ik dat niet doen.

   De NT fondsen zijn geen 1-op-1 vervanging van VWRL met lagere kosten door bijvoorbeeld het dichten van het dividendlek. Ze zijn echt anders, ze hebben bijvoorbeeld een ESG Custom overlay welke VWRL niet heeft. Ook geeft een vaste verdeling 85% NT Wereld 15% NT Emerging niet dezelfde performance over de tijd als VWRL, omdat bij VWRL de verhouding wereld/emerging meebeweegt met de daadwerkelijke verdeling zoals die fluctueert in de loop van de tijd. Deze verschillen in combinatie met eventuele andere verschillen hebben ongeveer een orde grootte meer invloed op de netto fondsprestaties na aftrek van alle kosten inclusief dividendlek dan alleen die kosten.

   De eventuele aanname dat ze beide de wereldindex volgen en daarmee een keuze op basis van een kostenvergelijk een goede keuze is om maximaal rendement te behalen, is daarmee wat mij betreft een tricky aanname.

 • Gerben

  Na wat uitzoekwerk: In de NAV zit inderdaad alles verwerkt: dividendlekkage, TER, opbrengsten van uitlenen etc. Het simpelste om te kijken wat een ETF of fonds je echt kost lijkt me dan om de NAV te vergelijken tegen de bruto index? Voor VWRL geeft Vanguard dit zelf weer tegen de netto index. Je moet dus wel zelf even de bruto index cijfers er bij zoeken om geen appels met peren te vergelijken.

  De echte kosten op bovenstaande manier gerekend voor de populairste trackers die in de discussies hier voorbij komen op een rijtje:
  – VWRL: 0.56%. Gemiddeld sinds 2013.
  – VTI: 0.01%. Gemiddeld sinds 2004.
  – VXUS: 0.22%. Gemiddeld sinds 2012.
  – AVIAW: 0.32%. 2017/2018. Het ESG overlay voordeel of nadeel heb ik er uit gehaald hier, startjaar ook niet meegenomen.
  – IWDA: 0.48%. Gemiddeld sinds 2014.
  – EMIM: 0.37%. Gemiddeld sinds 2016.

  Als je 50/50 rekent kost VTI/VXUS je maar 0,115%. VWRL is dus 0,445% duurder. Dat zit erg dicht in de buurt van de 0.5% die mr Fob eerder concludeerde door de rendementen te vergelijken. Dat verschil komt dus 100% uit de TER, dividendlekkage en of uitleen verschillen.

  Small caps verschil? Ik heb dit bepaald door de FTSE All-World index te vergelijken tegen de FTSE GlobalAllCap index. Het verschil sinds 2009 is gemiddeld per jaar 0.27% in het voordeel van GlobalAllCap. Als je vanaf 2013 rekent is er geen verschil in tussen deze indexen.

  Hoor graag als ik wat mis of er naast zit met bovenstaande redenering 🙂

 • Erik

  Ik wil wellicht in de toekomst (ik weet nog niet wanneer) een gedeelte van mijn VWRL verkopen. Nu heb je op de website een handige beschrijving van hoe je aandelen in dit fonds moet kopen. Zou je wellicht ook een artikel willen schrijven over hoe je verkoop kan doen? Wellicht heb je hierbij nog tips i.v.m. eventuele kosten als je bijvoorbeeld alles in één keer verkoopt of kan je dit beter in fases doen? En op welke koers moet je letten als je gaat verkopen?
  Alvast bedankt!

   • Kees K.

    Omdat het niet bekend is of in de toekomst weer aandelen voor VTI en VXUS gekocht kan worden, ben ik aan het overwegen om mijn aandelen deels te verkopen en in te ruilen voor VWRL.

    Mijn reden voor verkoop is omdat ik niet kan bijkopen als de aandelen dalen. Bij VWRL kan ik dat wel doen.

    Hoe denken jullie hierover? Zou dit een goede zet zijn?

 • Maurits

  Hi Mr FOB,

  Bedankt voor je fijne blog en interessante stukken. Je hebt me echt aan het denken gezet over mijn pensioen. Ik ben zelf net begonnen met werken en wil mijn pensioen zo goed mogelijk regelen. Na redelijk wat onderzoek twjfel ik momenteel nog tussen Meesman en DEGIRO om mijn spaargeld à 10.000 euro te beleggen. Ik wil daarnaast een maandelijk bedrag inleggen à 100 euro van mijn salaris.
  Ik weet ongeveer wat ik kwijt ben aan jaarlijkse kosten bij Meesman, maar ik wil graag weten wat mijn kosten zijn als ik bij DEGIRO ga beleggen. Hierdoor kan ik een goede vergelijking maken.

  Nu vroeg ik mij af of mijn berekening wat betreft een positie van 10.000 euro in VWRL qua kosten klopt als ik een custody account heb bij DEGIRO.

  Fondskosten: 0,22%
  Dividendkosten in %: ((Uitkering per jaar * vaste kosten in euro’s) + vaste kosten in percentage * (belegging * gemiddeld dividendrendement)) / belegging = ((4*1) + 3% * (10.000*2%))/10.000 = 0,10%
  Totale kosten: 0,22%+0,10% = 0,32%

  Dank alvast!

     • Maurits

      Dank voor je reactie. Ik was er niet meer aan toegekomen om dit verder uit te zoeken, maar ik kijk er nu weer naar.
      Toch vraag ik me af of je niet het dividendlek in de kosten overweging mee moet nemen?
      Het dividendlek bereken ik door 0,02*0,10% = 0,20%. Zie website: https://www.trackerbelegger.nl/dividendlekkage-repareren/
      Ik kom deze berekening ook op Reddit FIRE community tegen.
      Als ik dit doe kom ik op Totale kosten: 0,22%+0,10%+0,20% = 0,52% uit.
      Het kostenplaatje komt dan wel dicht in de buurt van Meesman alleen heb je natuurlijk de transactiekosten van aan-/verkoop bij Meesman die nog mee moeten worden genomen.
      Dank voor je antwoord.

     • Mr FOB Bericht auteur

      Dividendlekkage is inderdaad ook een kostenpost die je mee moet wegen.

      Uiteindelijk gaat het om de netto opbrengst na aftrek van alle kosten, en dan speelt de portefeuillesamenstelling ook een rol. De verschillen in bruto prestaties tussen Meesman en VWRL zijn van een iets grotere ordegrootte dan de kosten, waarbij dan de een en dan de ander beter presteert. Dat komt met name door de ESG uitsluitingen welke Meesman tegenwoordig heeft en VWRL niet. En er is op dit moment geen consensus of ESG uitsluitingen goed of slecht zijn voor je fondsprestaties, zie mijn post over duurzaam beleggen. Uiteindelijk is het dus niet te voorspellen met welke je beter af bent op de langere termijn na aftrek van alle kosten. Zie ook deze reactie van mij, waarbij ik opmerk dat Meesman met zijn aandelenfondsen in de Northern Trust fondsen belegt die ik in die reactie aanhaal.

 • Belegger M

  Hallo! Sinds afgelopen jaar ben ik begonnen met het beleggen in VWRL. Ik vroeg me af of ik ook dividendbelasting hiervan zou kunnen terugvragen? En, zo ja hoe werkt dit dan? Ik hoor het graag en alvast bedankt voor alle info!

 • Charles

  Beste Mr. FOB,

  Een tijd geleden heb ik VWRL gekocht. Als ik het goed begrijp wordt het dividend niet automatisch herbelegd, klopt dat?
  Wat zijn over het algemeen voor-/nadelen van automatisch herbeleggen van dividend versus het handmatig doen op gezette tijden?

  Bij voorbaat dank!

 • Mr FOB Bericht auteur

  VWRL keert dividend inderdaad uit. Dat kan wat extra kosten geven bij een Custody account, bij een standaard account kost het niets.
  Er is een herbeleggende variant, maar die staat genoteerd in Duitsland. Daarin beleggen geeft transactiekosten (en aansluitingskosten van die Duitse beurs), omdat die niet in de kernselectie zit.

 • Fer

  Hi! Klopt het dat Vanguard FTSE All-Worls UCITS ETF er inmiddels niet meer tussenstaat bij DeGiro?
  Als ik op IE00B3RBWM25 zoek krijg ik wel een aantal opties, maar daar zit bovengenoemde niet tussen…

  Was ook benieuwd of VWRL in de huidige tijd nog steeds een goede keuze is.

  Bedankt!

 • rob

  Goedemiddag,

  `ik had een vraag?
  Zijn er naast de Vanguard Total World Stock nog meer grote ETF’s met een vergelijkbaar aantal bedrijven??

  Alvast bedankt

 • alex

  Sinds begin 2019 (achteraf mooi instap moment) koop ik structureel VWRL. Nu verder te hebben ingelezen overweeg ik toch over te stappen naar VTI/VXUS (middels de Lynx optie constructie).

  Wellicht een vraag met een simpel antwoord, maar dan toch: Is het 50/50 advies inmiddels niet uit de pas aan het lopen aangezien VTI (oftewel USA zelf) in de koers zoveel “vooruit” loopt op VXUS? In het verleden lagen de koersen ongeveer gelijk.

  Uiteraard zeg ik daarmee impliciet dat de USA overgewaardeerd is, en dus je dan wellicht beter de rest van de wereld kan kopen, en daarmee zou ik proberen de ontwikkelingen te voorspellen, maar toch de vraag?

 • Maarten

  Volgens mij is VWRL uit de kernselectie van DeGiro gehaald, volgens hun nieuwe kernselecite. Of zie ik dat verkeerd? Heeft iemand anders dat ook gezien?