Ik beleg wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Vanguard indexfondsen. Dit zijn de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper. Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Wat is een goed alternatief?

VTI en VXUS niet meer te koop

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.

VWRL als alternatief

Het alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS combi is VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). 

Ik heb bij andere bekende aanbieders zoals iShares, SPDR en Deutsche X-trackers geen vergelijkbaar, beter alternatief kunnen vinden.

Prestaties VWRL

Laatste update: 18 januari 2018

Hoe presteert dit fonds in vergelijking met VTI/VXUS (50/50) en in vergelijking met VTI/VXUS in de verhouding waarbij VTI aangehouden zou zijn in de hoeveelheid dat de Verenigde Staten daadwerkelijk onderdeel van de marktkapitalisatie van de wereldeconomie hebben uitgemaakt? Ik heb de prestaties in dollars vergeleken, zodat wisselkoerseffecten geen rol spelen in het vergelijk.

De afgelopen jaren vormden de Verenigde Staten niet exact 50% van de wereldeconomie naar marktkapitalisatie. Binnen VWRL werd de positie van de VS nauwkeuriger gevolgd en zag die er als volgt uit:

VS in VWRL

In een tabel weergegeven zien die prestaties (koersstijgingen of -dalingen inclusief dividend) in % per jaar er als volgt uit:

VTI VXUS VWRL

Gemiddeld genomen presteert VWRL 0.50% slechter per jaar over de afgelopen 5 jaar dan de combi VTI/VXUS. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage (zie onder).

Vanuit het oogpunt van het volgen van de wereldeconomie bezien is VWRL aantrekkelijk omdat je dan zonder omkijken de wereldmarkt blijft volgen met de correcte allocatie.

Kosten VWRL

De kosten die Vanguard per jaar rekent voor VWRL bedragen 0.25%. Voor de combi VTI/VXUS zijn deze kosten 0.08% (gemiddelde van VTI 0.04% en VXUS 0.11%). VWRL is dus 0.17% duurder per jaar dan VTI/VXUS.

Dividendlekkage VWRL

Trackerbelegger (update 2023: website bestaat ondertussen niet meer) heeft laten zien dat de dividendlekkage van VWRL ongeveer 10% per jaar bedraagt. De combi VTI/VXUS zit op 3% (gemiddelde van VTI 0% en VXUS 6%). Bij een dividend van ongeveer 2% per jaar is dat een verschil van 10%*2% minus 3%*2% = 0.14% in het nadeel van VWRL.

Update 9 januari 2018: De bovenstaande 0.14% hoeft niet apart meegerekend te worden. De dividendlekkage zit al in de koers verwerkt zoals die in bovenstaande tabel weergegeven is. Ik heb namelijk de volgende terugkoppeling van Vanguard gekregen: de dividendbelasting die het fonds moet afdragen zit in de NAV verwerkt, en daarmee ook in het koersrendement. 

Conclusie prestaties

Bij elkaar opgeteld presteerde VWRL de afgelopen 5 jaar gemiddeld 0.67% slechter per jaar dan de combi VTI/VXUS (0.5% + 0.17%).

Mocht je Vanguard Amerika via Twitter willen vragen de documentatie alsnog beschikbaar te stellen:

@Vanguard_Group Please make the KIID for VTI and VXUS available in The Netherlands, so we can keep on trading them under MiFID II/PRIIPS Klik om te Tweeten

Spreiding VWRL

VWRL belegt in 3098 bedrijven, zowel in volwassen als in opkomende markten. VTI/VXUS belegt in 3624 + 6267 = 9891 bedrijven, ook in volwassen en in opkomende markten. VWRL heeft dus ongeveer 3x minder spreiding dan VTI/VXUS.

3098 bedrijven geeft overigens nog steeds een flinke spreiding. Ter vergelijking: de Nederlandse wereldwijd gespreid beleggende Think Global Equity UCITS ETF belegt in 249 bedrijven.

Aanschafkosten, beurskosten, dividendkosten en valutakosten

Via mijn broker DEGIRO kan ik VWRL zonder kosten 1x per maand aanschaffen omdat het in de DEGIRO kernselectie valt. Dat gold ook voor VTI en VXUS.

VWRL is genoteerd aan Euronext Amsterdam en geeft daardoor geen beurskosten bij DEGIRO. VTI en VXUS geven elk €2.50 beurskosten per jaar doordat deze aan twee verschillende Amerikaanse beurzen genoteerd staan.

Met een standaardaccount bij DEGIRO heb je voor geen van de fondsen dividendkosten. Met een Custodyaccount heb je met VWRL €4 minder dividendkosten per jaar dan met de combi VTI/VXUS, ervan uitgaande dat het totaaldividend voor beide opties gelijk is.

VWRL noteert in euro’s aan Euronext Amsterdam. Dat geeft geen valutakosten. VTI en VXUS zijn genoteerd in dollars en geven daardoor 0.1% valutakosten bij aan- en verkoop.

Conclusies

VWRL gaf de afgelopen 5 jaar ongeveer 0.67% minder rendement per jaar dan de combinatie VTI/VXUS. Dit komt waarschijnlijk te maken met de lagere efficiency van VWRL doordat het veel kleiner is, de andere allocatie (small caps ontbreken) in combinatie met de hogere dividendlekkage.

VWRL is een breed gespreid indexfonds dat voldoet aan al de 6 punten waaraan een indexfonds wat mij betreft moet voldoen.

Nieuwe aandelenbeleggingen doe ik voortaan in VWRL. Mijn bestaande VTI/VXUS beleggingen hou ik voorlopig aan.

Wat doe jij nu VTI en VXUS (voorlopig?) niet meer verkocht mogen worden in Nederland?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

306 Reacties

  1. Hoi MrFOB,

    Met heel veel interesse lees ik je blogs en andere informatie, erg inspirerend en waarvoor dank!

    Sinds een aantal maanden ben ik zelf ook aan het indexbeleggen gegaan vanwege diverse redenen.

    Ik las een aantal vergelijkingen tussen diverse banken en brokers, DeGiro en Meesman. Je bent fan van DeGiro o.a. vanwege de lage kosten en wellicht ook het gemak van het DeGiro portaal.

    Zelf ben ik gaan beleggen bij Meesman. Deze kwam in jouw vergelijking als ‘duur’ naar boven.
    Wat mij wel opviel is dat DeGiro in dollars belegt en uitkeert (toch?), bij Meesman in euro’s.

    Ik kan mij goed herinneren dat in 2008 de dollarkoers erg laag was in verhouding tot de euro. Voor €1 kreeg je destijds $1,50. Dient dit als risico mee te worden gewogen als men gaat beleggen bij instanties die in dollars uitkeren?

    Doe ik er overigens wel goed aan om bij Meesman mijn/ons vermogen te beleggen?

    Hoor graag van je!

    • Zie Aandelen kopen in dollars voor hoe ik tegen valutarisico aankijk. Ik beleg tegenwoordig trouwens in euro’s (VWRL en DBZB) bij DeGiro.

      Meesman is wat mij betreft een prima partij, iets duurder dan DeGiro maar wel iets meer gebruiksgemak (maandelijkse incasso kan daar wel en niet bij DeGiro). Het is maar net wat je het belangrijkst vindt.

  2. Bedankt voor je interessante blog. Deze heeft mij behoorlijk aan het denken gezet en ik wil nu starten met beleggen volgens jouw strategie.

    Er is je eerder gevraagd naar je mening over iShares IWDA. In je reactie verwijs je naar een eerder artikel waarin je IWDA vergelijkt met Meesman, maar je vergelijkt het niet met VWRL.

    Ik heb deze kosten net zelf vergeleken op basis van de info op de websites van Vanguard en Blackrock:
    De kosten van IWDA zijn 0.2% en daarmee lager dan de 0.25% van VWRL.
    De omvang van de portefeuille van IWDA is 15 miljard en groter dan de 2 miljard van VWRL
    Het gemiddeld rendement over 5 jaar vanaf 2014-2018 is bij IWDA 4.67% en bij VWRL 4.29%.

    Op alle fronten scoort IWDA beter. Zie ik iets over het hoofd?
    Of wordt je keuze voor VWRL ook ingegeven omdat je al jarenlang goede ervaringen hebt met Vanguard?

  3. Hallo mr. Fob,

    Sinds een tijdje ben ik ook bezig met mij verdiepen in en het ontwikkelen van mijn financiële strategie voor de toekomst. Deze blogs helpen me enorm, waarvoor dank! Momenteel heb ik beleggingen bij Binck fundcoach. Ben me aan het oriënteren of ik de overstap naar DeGiro maak. Ik snap alleen nog niet precies hoe het werkt met terugvragen van buitenlandse dividendbelasting. Ik zag het W8BEN formulier wel, maar dan? Hoe werkt dit bij DeGiro (maw hoe die jij dit?). Lees bij Binck dat zij er verder niets in betekenen, heb de vraag nu wel uitstaan naar de klantenservice van Binck. Hopelijk kun jij me hier een stapje verder helpen…

    • Nadat je het W8-BEN formulier hebt ingevuld hoef je niets meer te doen, de rest gaat automatisch

    • Maar waar vul ik dat in dan? Ik neem aan dat je dan een digitale online versie bedoelt? En doe je dat eens per jaar?

  4. Het niet beschikbaar zijn van VTI en VXUS in Nederland lijkt redelijk definitief. Kreeg deze reactie van Vanguard op de vraag hoe het zit:

    “Onze Amerikaans gedomicileerde ETFs zijn inderdaad niet meer beschikbaar via Nederlandse platforms vanwege de implementatie van Mifid II. Het gaat niet alleen om het vertalen van documentatie, de betreffende fondsen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen waar wij van besloten hebben die niet in te voeren. Voor de Europse markt hebben wij juist de Europees (Iers) gedomicilieerde fondsen en ETFs.”

  5. Zie hier een aantal keer ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW) als alternatief voor VWRL of VTI/VXUS voorbij komen. Paar dingen om op te letten:
    – Kosten 0.15 en is dividend efficiënt.
    – Fonds zelf kent aanvullend in (0.11) en uitstapkosten (0.06).
    – Om op VWRL te laten lijken moet je er iets voor emerging markets bijnemen.
    – Om op VTI/VXUS te laten kijken moet je emerging markets en small caps erbij nemen.
    – Het is officieel geen ETF maar een fonds. Waarom niet? Het is passief beheerd zeggen ze zelf. Vreemd.
    – Omdat het een fonds is rekenen de meeste brokers beheerkosten. Bij de Giro 0.2. Binck 0.18. Dus je zal bij bijvoorbeeld bij Lynx of ergens anders moeten kijken. Anders maak je hogere kosten dan bij VWRL. Lynx geeft bij mij aan AVIAW momenteel niet aan te bieden.
    – Actiam is onderdeel van Vivat, wat weer onderdeel is van het Chinese Angbang. Wat je daar van vindt is erg persoonlijk.

    Ikzelf ga dan toch voor VWRL bij de Giro. Dit geeft ook wat meer flexibiliteit voor de toekomst. Als je binnen de kernselectie blijft kan je bij de Giro weer kostenloos wisselen naar een andere ETF. Bij Lynx zit moet je dan weer transactiekosten betalen voor uitstappen en instappen.

  6. Ok bedankt. Wat voor percentage tov VWRL zou logisch zijn om aan small caps er bij te nemen zodat het een beetje op VTI/VXUS lijkt?

  7. Op zich lijkt VWRL dus een prima alternatief. Terugkerend minpunt blijft zo te zien dat small caps ontbreken. Is het dan niet handig small caps er extra los bij te nemen? Of wat is de reden waarom je dat niet doet Mr. Fob?

    Als het wel slim is iemand een goede suggestie om small caps aan te vullen? IUSN werd al genoemd, maar zit niet in de kernselectie. Zie in de kernselectie alleen “LYXOR SMALL CAP”, maar weet (nog) niet precies wat dat is. Suggesties welkom 🙂

    • Ik ben er helemaal geen tegenstander van om er een small caps bij nemen. Omwille van de eenvoud doe ik dat niet, maar heel complex wordt het er ook niet van.

  8. Ik wil je bedanken voor je inzet. Deze blog helpt mij enorm. Ik ben twee jaar geleden tijdens mijn stage begonnen met beleggen bij Robeco. Advies gekregen van een collega. Werkt prima, rendement is redelijk. Ik was wel op zoek naar een optie met iets lagere kosten om daarnaast in te gaan beleggen. Deze maand de eerste storting bij DeGiro gedaan. Eens kijken waar we volgend jaar staan met de portefeuille!

  9. Hallo,

    Ik was pas sinds begin 2018 begonnen met VTI/VXUS toen het opeens niet meer gekocht kon worden. Ik heb nog maar totaal 666 euro in VTI/VXUS. De rest (1722 euro) ingezet op VWRL, IEAX en IEAC (allen EAM). Kan ik nu niet beter voor het einde van het jaar die posities in VTI/VXUS inruilen voor VWRL, omdat die 2x 2.50 er wel aardig inhakt t.o.v. het bedrag wat er in zit?

    Alvast bedankt

  10. Via het blogbericht ‘6 tips bij het kiezen van ETF’ hier terechtgekomen. Ook omdat ik de ‘oude’ VTI en VXUS niet meer zag in het overzicht van Vanguard. Dat is nu dus opgehelderd.

    Samen met alle reacties (die ik overigens zeer waardeer, begrijp me goed!) toch nog of beter gezegd steeds lastiger om ETF te kiezen. Afgelopen vrijdag naar Grip op je vermogen van (o.a.) ING geweest. Niet veel wijzer geworden. Had waarschijnlijk meer geleerd door een middagje hier te lezen…

    Wel leuke presentatie bijgewoond van Martijn Rozemuller, oprichter van Think ETF’s. Hij gaf als extra voordeel op Think ETF’s dat je geen last hebt van dividendlek. Ziet er verder goed uit, maar las hier (ergens) dat fondsen door schaalgrootte (of juist beperking daarvan) minder aantrekkelijk zijn. Toch?

    Think biedt ook mogelijkheid om te kiezen voor total market ETF’s. Dan hoef je alleen risicoprofiel te kiezen. Is hier iets op tegen?

    Heeft DeGiro ook zoiets?

  11. Theoretisch zou AVIAW beter moeten presteren. Als ik verschillende periodes vergelijk via Morningstar (die pakken voor een eerlijke vergelijking automatisch het dividend weer mee) komt AVIAW niet eenduidig als winnaar naar voren. Omdat de TER gelijk is is er onvoldoende data om de suggestie voor een wissel te ondersteunen. Aanvullen is inderdaad alleen een advies richting meer diversificatie.

  12. Hoi Toine, hartelijk bedankt voor je reactie. Ik had me eerlijk gezegd nog nooit eerder verdiept in dividendlekkage. Nu wel een beetje en ik snap het ook wel grotendeels, maar het is me nog niet duidelijk hoeveel rendement ik nu eigenlijk misloop als gevolg hiervan bij het beleggen in het Vanguard Global Stock Index Fund. Ik begrijp dat dit doorgaans ongeveer 0,1 à 0,2% is. Zonder het te willen bagatelliseren veranderen mijn prognoses niet schokkend als ik met 0,2% minder rendement reken.

    AVIEW had vorig jaar 0,4% meer rendement dan het Vanguard Global Stock Index Fund, dit jaar loopt het 0,4% achter. Naar ik begrijp keert AVIEW in tegenstelling tot het Vanguard Global Stock Index Fund dividend uit. Komt dit dividend nog bovenop het rendement, of is dit inbegrepen? En is het al dan niet lekken van dividend al in deze rendementen verwerkt?

    AVIEW repliceert net als het Vanguard Global Stock Index Fund de MSCI index, maar met uitzondering van de aandelen die niet aan hun ESG criteria voldoen. De portefeuilles komen dus grotendeels overeen. Als ik een alternatief zoek voor het Vanguard Global Stock Index Fund, waarom zou ik AVIEW dan nog aan willen vullen met IUSN en EMIM? Dit is meer een advies richting meer diversificatie toch? AVIEW is overigens beschikbaar bij ING, IUSN en EMIM niet.

  13. Zoals hierboven eerder genoemd kan je beter AVIAW pakken (NL0011309349). Zelfde TER, maar minder dividendlek. Vul je aan met IUSN en EMIM volg je weer global all caps.

  14. Ik beleg via ING in IE00BFPM9N11, Vanguard Global Stock Index Fund. Ik zat al bij ING en met dit fonds kon ik de beleggingsstrategie van MMM (VTSAX) vrij goed imiteren. Het fonds volgt de MSCI World Index, noteert in € en de lopende kosten binnen het fonds zijn 0,15% (verwerkt in de koers). Bij ING nemen de kosten af naarmate het belegde vermogen groeit. Voor 100.000 euro betaal je bijvoorbeeld 0,23% per jaar, voor 500.000 euro betaal je 0,14% per jaar. Zijn er meer mensen hier dit in dit fonds beleggen of bewust juist niet? Waarom (niet)?

  15. @Jaap, klopt het bericht van Martijn hieronder dat je nu ook geen Amerikaanse ETFs kunt aanschaffen via Interactive Brokers UK ? Vroeg me af wat of je nu een andere strategie gebruikt of dat je een andere broker gebruikt nu.

  16. Mr FOB, bedankt voor je reactie.

    Wat is de reden dat er maar een deel terug te vragen is van de ingehouden dividendbelasting?

    • Ik ken de redenen van de internationale belastingdiensten niet waarom niet alle ingehouden dividendbelasting terug te vragen is.

  17. Sinds begin dit jaar ben ik ook voorzichtig begonnen met Vanguard FTSE All-Worls UCITS ETF. Met dank aan deze uitstekende blogs!

    Tot nu toe valt het rendement me nog een beetje tegen echter het dividend elk kwartaal is ontzettend motiverend t.o.v. rente op een spaarrekening. Rendement zullen we over de jaren heen wel maken.

    Wat me opvalt tot nu toe:

    * Dividend op deze ETF komt binnen in $ en niet in Euro.
    * Op een enkel ‘probeer’ aandeel dat ik heb wordt wel dividendbelasting ingehouden. In €.
    ** Wordt er op de ETF dividend belasting ingehouden en direct betaald aan het land? van herkomst? Dien ik deze alsnog op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting om de belasting terug te krijgen? Of is dat alleen van toepassing op aandelen met herkomst NL?
    *** Is mijn aanname juist dat dividend belasting terug te vragen is?

    * Op de rekening zie ik continu koersverandering Cash Fund (EUR) regels terug.
    * Op de rekening zie ik regelmatig Cash Fund conversie regels terug, zowel met $ als € notatie. Gaat om enkele centen.

    Wat het vooral lastig maakt is het moment om ETF bij te kopen.

    Mr FOB; heb je in één keer aangekocht tot het gewenste reserve niveau op je spaarrekening of heb je dit in delen gedaan?

    • De ETF houdt dividendbelasting in, deels binnen het fonds (niet terug te vragen) en deels rechtstreeks en zichtbaar in je DeGiro interface (terug te vragen). De ingehouden dividendbelasting geeft DeGiro weer in je jaaroverzicht. Deze kun je via je belastingaangifte terugvragen.

      Je bijkoop moment kun je het beste af laten hangen van het moment dat je salaris ontvangt. Dan ban je elke verleiding tot markt timen uit.

      Ik heb in de loop der jaren mijn portefeuille opgebouwd. Daarbij heb ik altijd mijn cash reserve op mijn spaarrekening aangehouden. Nu koop ik maandelijks bij zodra ik mijn salaris ontvang.

  18. @jaap, eens. Dividendlekkage kan de TER kosten verdubbelen. Als ik geen VS-based ETF meer kan kopen, dan is NL-based denk ik de volgende beste keuze. Kijk ook eens naar ACTIAM. Heeft veel meer spreiding dan Think, is markgewogen en kent lage TER.

    De extreme spreiding van VTI-VXUS haalt het echter niet (bijna 10.000 posities). Small caps en EM ontbreken. Daar zou je dan een aparte ETF voor moeten aankopen.

    Mocht iemand betere alternatieven kennen, dan hoor ik het graag :-).

  19. @Robin, het is niet zozeer de TER maar de dividendlekkage op Amerikaanse aandelen bij het aanhouden van ETF’s die gedomicilieerd zijn in Europa (Nederland is een uitzondering maar dan blijft de keuze beperkt tot Nederlandse aanbieders als Think). De 15% die ingehouden wordt op dividend op Amerikaanse bedrijven kun je verrekenen met de inkomstenbelasting bij een Amerikaanse ETF, niet bij een Europese ETF gevestigd in bijv. Ierland; in het eerste geval wordt dividendbelasting ingehouden op het niveau van de particulier (dus verrekenbaar), in het tweede geval op het niveau van het fonds (niet verrekenbaar). Gezien de portefeuille van de meeste ETF’s met een wereldwijde dekking zo’n 40-50% uit Amerikaanse bedrijven bestaat, kunnen de totale kosten voor het houden van een Europese ETF toch flink oplopen.

  20. Dank voor al je adviezen, Ik ben je beginnen te volgen om te kijken wat ik met mn spaargeld ( 55000,00) kan doen. Hoewel er ook info is voor beleggen voor beginners is het voor mij te gecompliceerd. Ik heb meer een talenknobbel zullen we maar zeggen.
    Ik heb wel een deposito bij Savedo aangevraagd. Dank voor die info.

  21. Ik denk dat het overstappen naar een buitenlandse broker met het doel om enkele basispunten aan TER te besparen een beetje omslachtig is. Ik vraag mij af of dat het overstappen de moeite waard is. Je kan alsnog een hele leuke mix samenstellen die qua spreiding zo goed als overeenkomt met VTI/VXUS (aantal aandelenposities is wel iets minder). Ik beleg nu in IWDA/EMIM. De TER van EMIM is onlangs verlaagd van 0,25% naar 0,18%. Dit betekent dat je op zo’n 0,19% TER zit t.o.v. o,25% voor VWRL. Bij de IWDA/EMIM combinatie worden de dividenden niet uitgekeerd, hetgeen voordelig is met een degiro custody account.

  22. Ai. Waarom denk je dat je bij IB-US geen account kan openen?

    Heeft iemand een account bij IB in de US?

  23. Heads up: via Interactive Brokers kun je nu ook geen VTI/VXUS meer aanschaffen, in ieder geval niet meer met een IB UK account. Een IB US account kun je (volgens mij) als Nederlander niet krijgen.

  24. Hallo,

    Ik was pas kort begonnen met VTI/VXUS toen het opeens niet meer gekocht kon worden. Ik heb nog maar totaal 700 euro in VTI/VXUS. De rest ingezet op VWRL. Kan ik nu niet beter voor het einde van het jaar die posities in VTI/VXUS inruilen voor VWRL, omdat die 2x 2.50 er wel aardig inhakt tov het bedrag wat er in zit?

    Alvast bedankt

  25. Hubert Meijles Reageer

    Actiam zou ook kunnen inderdaad, kwa dividendlekkage en kwa kosten. Maar zelf blij met de Think trackers:-)

  26. Helemaal goed Hubert! Je zou ook eens kunnen kijken naar de fondsen van Actiam. Net als Think een Nederlandse beleggingsinstelling dus inderdaad nauwelijks dividendlekkage. AEX genoteerde beleggingsfondsen met een bijzonder lage lopende kostenfactor.

  27. Hubert Meijles Reageer

    Ik zag deze als tweet voorbij komen, maar is al een oud topic.
    Toch even mijn reactie/input: Ikzelf handel in Think ETF’s Nederlandse producten, dus GEEN dividendlekkage. Wat ik een groot voordeel vind. Misschien hebben ze geen grote portfolio, maar voor mij is het voldoende. Van AEX mandje tot een dividend mandje. Per kwartaal dividend ontvangen, deze herinvesteer ik zelf weer.

  28. Vraag: zitten de beheerkosten van deze fondsen niet verwerkt in de tabel “koersstijging + dividend”?

    Ook moet ik over het dividend van VTI/VXUS 15% nog dividendbelasting betalen, dat is ongeveer 2% * 15% = 0,3%. Daarnaast zijn er nog 0,01% wisselkoerskosten bij elke transactie: bij de aankoop van het dollar-fonds, het omzetten van dollar-dividend naar euro’s (dit doet de Giro automatisch), het herbeleggen van de euro’s in een dollar-fonds en als ik uiteindelijk met pensioen ga de verkoop van het dollar-fonds naar euro’s.

    Als je zo rekent is het rendementsverschil met VWRL veel minder dan 0,67%. Graag jullie mening.