Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe het kan dat ze kosten moeten betalen terwijl ze beleggen in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie. Er is een paar punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je zonder transactiekosten handelt. Sinds 15 mei 2023 ben je overigens wel sowieso €1 handlingskosten per transactie kwijt, daar kom je niet onderuit.

DEGIRO Kernselectie – aandachtspunten

Ik beleg zelf via DEGIRO in trackers, ook wel indexfondsen of ETF’s genoemd. De kosten van beleggen in trackers via DEGIRO heb ik vergeleken met die van Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO, zie Goedkoopste broker. DEGIRO kwam daar als goedkoopste uit de bus.

Wat daarbij helpt is dat 3 van de 4 trackers waar ik in beleg onder de DEGIRO Kernselectie vallen, omdat je er dan onder voorwaarden gratis in kunt handelen.

Hier een overzicht van de fondsen die per april 2021 in de DEGIRO kernselectie vallen:

 

 

Het actuele overzicht van indexfondsen die in de DEGIRO kernselectie vallen kun je heel gemakkelijk vinden op de site van DEGIRO door bovenin op de homepage op Help? te klikken en dan kernselectie als zoekwoord in te typen. Klik dan bij gevonden documenten op Trackers Kernselectie.

Wanneer je gratis wilt kunnen handelen in de fondsen uit de kernselectie moet je op de volgende punten letten:

De transactie vindt plaats op de juiste beurs

Wat de meeste mensen die me benaderen niet beseffen is dat je niet zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie mag handelen op alle beurzen waar deze fondsen aangeboden worden. Veel trackers worden op meerdere beurzen aangeboden. Het fonds IEAC wordt bijvoorbeeld op de volgende beurzen aangeboden bij DEGIRO:

DeGiro Trackers Kernselectie IEAC

Alleen op Euronext Amsterdam valt IEAC onder de DEGIRO Kernselectie. Trackers uit de DEGIRO Trackers Kernselectie kun je alleen gratis in handelen als je ze op de beurs verhandelt die in het overzicht vermeld staat. De beurs staat in de rechter kolom in het overzicht.

De transactie vindt plaats met de juiste ISIN code

Als je een fonds op naam gezocht hebt, kijk dan ook altijd even of de zogenaamde ISIN code overkomt met die uit het overzicht. Dit is de code IE00B3F81R35 uit het bovenstaande plaatje. De ISIN code staat in de linker kolom in het overzicht.

DEGIRO Kernselectie – 1x per maand zonder transactiekosten

In fondsen die onder de DEGIRO Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop. Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Maar niet in de volgende situatie:

Extra gratis transacties per maand

Elke volgende transactie in hetzelfde fonds is ook gratis onder de volgende voorwaarden:

 1. De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.
 2. De waarde van de transactie is 1000 euro (of dollar) of meer.
 3. Er heeft geen tegengestelde transactie plaatsgevonden.

Wanneer je bovenstaande punten in acht neemt kun je zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie handelen.

De transactie is een zogenaamde limit hit order

Ik werk altijd met een limit hit order, oftewel een limiet order: ik geef aan wat ik maximaal bereid ben te betalen voor een fonds. Bij een market order is die begrenzing er niet en loop je dus risico bij een plotselinge stijging van de koers meer te betalen dan je verwacht had te moeten betalen. Zie mijn post Indexfondsen kopen via DEGIRO voor plaatjes hoe je een limit hit order kunt gebruiken. Dit klinkt misschien moeilijk maar is het helemaal niet.

Update: volgens lezer Ron van den Heuvel zijn market orders ook gewoon gratis, zie de reacties.

De ISIN codes en kernselectie beurzen van mijn fondsen

Dit zijn de ISIN codes en beurzen die horen bij de fondsen uit mijn beleggingsstrategie:

VXUS: ISIN = US9219097683, beurs = NASDAQ
VTI: ISIN = US9229087690, beurs = NYSE Arca
IEAC: ISIN = IE00B3F81R35, beurs = Euronext Amsterdam
IEGA (valt niet onder De Giro Trackers Kernselectie): ISIN = IE00B4WXJJ64, beurs = Euronext Amsterdam

 

Als je voor het eerst een fonds via DEGIRO wilt gaan aanschaffen, dan helpen de plaatjes en uitleg in de post Indexfondsen via DEGIRO je wellicht op weg. Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Nieuw met beleggen? Check dan de tips in Beleggen voor beginners.

Nog vragen? Stel ze hieronder!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

49 Reacties

 1. Dank je voor je uitleg. Ik heb een vraag. Als ik verschillende etf’s koop in de kernselectie bij bij bijv Xetra betaal je dan per jaar en per etf kosten van Xetra. Alvast bedankt

 2. Je schrijft: In fondsen die onder de DEGIRO Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten.
  Mag ik per maand wel bijv. in 1 fonds een transactie doen en in een ander fonds dan ook gratis nog eentje?

 3. Hallo MrFOB,

  Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! En de complimenten voor de vele nuttige artikelen!
  Een vraag: als ik bij De Giro ETF’s wil kopen van Vanguard (VWRL) kan ik kiezen uit 3 valuta waarbij momenteel alleen voor bij de Zwitserse Frank (CHF) bied en laat bedragen staan, maar niet bij de EUR. Het isin nummer is bij alle 3 hetzelfde. Maakt het dan uit bij welke je koopt?

  • Op het moment dat je de reactie geschreven hebt (in het weekend) is de beurs gesloten. Dan zie je geen actuele bied- en laatkoersen. Om zonder transactiekosten te kopen moet je de notering in EUR aan de beurs EAM (dat is Euronext Amsterdam) hebben.

 4. Sinds dit jaar is FLATEX als online broker op de Nederlands markt gekomen. Heb jij deze toevallig ook vergeleken met de kosten van DEGIRO? FLATEX lijkt letterlijk 0,- kosten te rekenen. Ik ben een leek dus heb zelf niet de kennis om alles goed te onderzoeken/vergelijken. Verder vind ik deze website helemaal top! Keep up the good work!

 5. Hallo Mhr. Fob!
  Ik heb een klein vraagje over De Giro. Het gratis aankopen van Kernselectiefondsen bij De Giro, ook vaker dan één keer maandelijks, kan dat ook met de gratis Custody Account? Alvast bedankt voor de reactie. En mijn zeer grote complimenten voor je zeer lezenswaardige artikelen!

  • Dat kan ook met een Custody account, zolang je aan de voorwaarden voldoet zoals beschreven in de post. En bedankt voor je compliment.

  • Bedankt mr. Fob. En deze trouwe volger blijft je volgen. Het ga je goed!
   Ik lees dat je ook veel wandelt nu. Betekent het dat je ook in een mooie natuurlijke omgeving woont of moet je er wel ook even voor met de auto op stap? Bosrijk! Duinen? Welke streek? Veel plezier van een mede natuurgenieter!

  • In bijvoorbeeld de Essentiële Beleggersinformatie die bij elk fonds aanwezig is.

  • Dat hangt van het fonds af, niet van het feit of het wel of niet in de kernselectie zit.

 6. Nog een klein vraagje: kan ik meerdere aandelen van een bepaald fonds kopen in een keer? Dus bijvoorbeeld 2 aandelen van IEAC. Of is er dan één gratis en moet je voor de tweede betalen?
  Bedankt!

 7. Ik ben met veel belangstelling de artikelen omtrent indexbeleggen gaan lezen. Kan het kloppen dat
  VXUS: ISIN = US9219097683, beurs = NASDAQ en VTI: ISIN = US9229087690, beurs = NYSE Arca niet meer via Degiro verhandelbaar zijn? Ik kom ze althans niet meer tegen daar. Alvast dank voor de reply.

 8. Beste mr Fob,
  Dank voor de nuttige info die ik als beginnend belegger regelmatig lees. Graag zou ik naast slim beleggen ook graag een beetje duurzaam en verantwoord beleggen. Zou je hier eens een blog aan willen wijden? Ben benieuwd naar je visie.

 9. Ik vraag me af hoe het werkt als je de iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) wilt aanschaffen. Hoe doe jij dat?

 10. Bedankt voor de verduidelijking. Uit de PDF van de DeGiro kernselectie staat namelijk per ISIN: “Dit houdt in dat een client iedere kalendermaand één transactie (een aankoop of verkoop), per ISIN code, zonder transactiekosten kan laten uitvoeren.”

 11. “De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.”

  Moet het ook hetzelfde fonds zijn? Of kan ik in 1 maand ook gratis aankopen van 3 verschillende fondsen uit de kernselectie.

  • Je kan in 1 maand in meerdere fondsen uit de kernselectie gratis aankopen doen

 12. Hi Ron, hoe heb je dit ingericht? Op naam van je kinderen, maar je eigen rekening als tegenrekening? Ik zag bij de FAQ van degiro dat het via email met ze te regelen is, maar ik was benieuwd naar je praktische set-up. Tx!

 13. Ik vroeg me af wat het verschil is tussen de verschillende producten. Ik snap dat hij op verschillende beursen verkrijgbaar is, en daardoor ook in verschillende valuta’s.

  Maar wat ik niet begrijp is dat ze zoveel verschillen in prijs. Ik zou zelf verwachten dat als het om hetzelfde product gaat (SP500) ongeveer gelijk zou zijn.

  Als ik google op SP500 is deze rond de 2700$.

  Momenteel koop ik de IE00B3XXRP09 Vanguard S&P 500 op Euronext Amsterdam (in kern selectie) en deze is rond de 44 euro.

  Ik zie ook andere SP500 producten van rond de 20.

  Wat is het verschil en welke zou de beste keuze zijn voor mij. Ik investeer ook in de MSCI wordl index via meesman al een tijdje. Maar sinds kort ook aangemeld bij DeGiro waar ik voortaan mijn aandelen/obligaties wil kopen.

  Is het gezien mijn account in EUR is, aan te raden om ook een EUR product te kopen? Maar zelfs dan is er veel keuze voor de SP500. Maar snap niet goed waar het verschil nu in zit. Zou je daar wat uitleg over kunnen geven?

  Bedankt voor je blog, heb nog een betere Nederlands talige gevonden 🙂 en veel plezier op je reis.

  • Trackers die dezelfde index volgen kunnen een verschillende prijs hebben. Een tracker van €100 geeft je simpelweg 2x zoveel van dezelfde aandelen als een tracker van €50 als ze dezelfde index volgen en verder ook hetzelfde zijn.
   Zie deze post over aandelen kopen in euro’s of dollars.

 14. Wil ook starten met indexbeleggen via DeGiro, maar ik als nu naar de Tracker Kernselectie kijk (document datum 28-03-2018) is het beschikbare aantal Vanguard fondsen zwaar ingeperkt (nog maar 4 stuks). Deze komen niet overeen met jou selectie. Gebruik jij nog steeds DeGiro? Ben jij van fondsen geswitched? Is er andere broker die nu het beste/goedkoopste is? Of toch maar de transactiekosten voor lief nemen?

 15. Dit klopt. Beurs en ISIN moeten kloppen, verder geen extra voorwaarden (uiteraard los van de voorwaarden zoals die bij de kernselectie beschreven zijn). Limiet of bestens order maakt geen verschil voor de kernselectie.
  Gr. Jaco

 16. U schrijft: De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.

  Klopt het dan dat stel ik koop op de 15e van de maand VTI/VXUS en doe dat de 20e weer, dat er dan geen kosten in rekening worden gebracht?

 17. De Giro blijft in alle gevallen de goedkoopste, maar ik vind wel dat FOB en andere beleggers eenvoudig meegaan in de communicatie omtrent de gratis ETF’s. Persoonlijk vind ik het niet erg vriendelijk om iets ‘gratis’ te noemen terwijl er een waslijst aan voorwaarden in de kleine letters staat. Het zou pas netjes zijn als de (geschatte) transactie-kosten direct getoont worden tijdens het inleggen van de order.

  • Bedankt, dat is goed om te weten. Ik heb je opmerking toegevoegd aan de post.

  • Bedankt. Die van die beurzen moet je inderdaad even weten. Ben ik ook door een aankoop op de verkeerde beurs achter gekomen.

 18. Besef wel, als je via DeGiro handelt, dat ze aan een legale vorm van “front running” kunnen doen. In hun voorwaarden staat dat ze orders intern mogen matchen, zonder dat de orders naar de beurs gaan. Dus wat kan er gebeuren als je een order inlegt met een hoge limiet? Dan legt DeGiro wellicht snel een order in met een lagere limiet, en verkoopt dit aan jou door tegen jouw limietprijs.

  Het viel me namelijk op dat orders by Lynx (bijna) nooit tegen mijn limietprijs werden verhandeld, en orders in dezelfde fondsen bij DeGiro in circa 50% van de gevallen tegen mijn limietprijs gingen. Ik vind het verdacht…

  Dit geldt vooral als je direct in aandelen handelt. Bij handel in ETF’s lijken ze dit niet te doen. En als je een scherpe limietprijs neemt, blijven ze goedkoper dan Lynx.

  • Ik heb hier met ETF’s nooit last van gehad. Ik zet mijn limiet gewoon op de laatprijs van dat moment. Dat leg ik ook uit in de post Indexfondsen via DeGiro.
   Als DeGiro hier met ETF’s al aan zou doen, dan maakt het voor de lange termijn buy-and-hold belegger feitelijk niets uit. Deze 1 of 2 cent extra kosten, uitgaande van geen heel hoge limiet, vallen weg op het langere termijn rendement.

 19. Er staat ook nog dat alleen ‘limit hit orders’ gratis zijn, ik heb geen idee of voor een ‘market order’ dan wel betaald moeten worden ondanks dat het ETF’s in de kernselectie zijn.

  • Goed punt, ik heb het toegevoegd. Ik weet ook niet zeker of market orders van fondsen uit de Kernselectie uitgesloten zijn, maar vermoed van wel omdat het er staat.

 20. Helder duidelijke uitleg! Voor de kids heb ik beide een account bij de giro en een voor de studie van de kinderen. Dus in het totaal 3 accounts, plus nog eentje voor ons zelf.

  Zelf doe ik aan stock-picking, maar voor de kinderen heb ik enkel de iShares Core MSCI World UCITS ETF (IE00B4L5Y983) daar koop ik maandelijks stukken bij.

  Het is me inderdaad wel eens gebeurd dat ik per ongeluk aan het eind van de maand heb bijgekocht; waardoor ik transactie kosten moest betalen. Ik heb nu een terugkerend agenda punt in mijn google agenda gemaakt en krijg hier automatisch een reminder van dat weer mag kopen.

  • Bedankt! En goede tip, die agenda reminder. Mijn maandelijkse reminder is mijn salaris storting, dan gaat er direct een deel van mijn salaris naar mijn beleggingsrekening.