DeGiro Kernselectie – aandachtspunten 16


DeGiro Kernselectie

Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe het kan dat ze kosten moeten betalen terwijl ze beleggen in fondsen uit de DeGiro Kernselectie. Er is een paar punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je zonder transactiekosten handelt.

DeGiro Kernselectie – aandachtspunten

Ik beleg zelf via DeGiro in trackers, ook wel indexfondsen of ETF’s genoemd. De kosten van beleggen in trackers via DeGiro heb ik vergeleken met die van Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO, zie Goedkoopste broker. DeGiro kwam daar als goedkoopste uit de bus.

Wat daarbij helpt is dat 3 van de 4 trackers waar ik in beleg onder de DeGiro Kernselectie vallen, omdat je er dan onder voorwaarden gratis in kunt handelen.

Hier een overzicht van de fondsen die per januari 2018 in de DeGiro kernselectie vallen:

 

 

Het actuele overzicht van indexfondsen die in de DeGiro kernselectie vallen kun je heel gemakkelijk vinden op de site van DeGiro door bovenin op de homepage op Help? te klikken en dan kernselectie als zoekwoord in te typen. Klik dan bij gevonden documenten op Trackers Kernselectie.

Wanneer je gratis wilt kunnen handelen in de fondsen uit de kernselectie moet je op de volgende punten letten:

De transactie vindt plaats op de juiste beurs

Wat de meeste mensen die me benaderen niet beseffen is dat je niet zonder transactiekosten in fondsen uit de DeGiro Kernselectie mag handelen op alle beurzen waar deze fondsen aangeboden worden. Veel trackers worden op meerdere beurzen aangeboden. Het fonds IEAC wordt bijvoorbeeld op de volgende beurzen aangeboden bij DeGiro:

DeGiro Trackers Kernselectie IEAC

Alleen op Euronext Amsterdam valt IEAC onder de DeGiro Kernselectie. Trackers uit de DeGiro Trackers Kernselectie kun je alleen gratis in handelen als je ze op de beurs verhandelt die in het overzicht vermeld staat. De beurs staat in de rechter kolom in het overzicht.

De transactie vindt plaats met de juiste ISIN code

Als je een fonds op naam gezocht hebt, kijk dan ook altijd even of de zogenaamde ISIN code overkomt met die uit het overzicht. Dit is de code IE00B3F81R35 uit het bovenstaande plaatje. De ISIN code staat in de linker kolom in het overzicht.

DeGiro Kernselectie – 1x per maand zonder transactiekosten

In fondsen die onder de DeGiro Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop. Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Maar niet in de volgende situatie:

Extra gratis transacties per maand

Elke volgende transactie in hetzelfde fonds is ook gratis onder de volgende voorwaarden:

 1. De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.
 2. De waarde van de transactie is 1000 euro (of dollar) of meer.
 3. Er heeft geen tegengestelde transactie plaatsgevonden.

Wanneer je bovenstaande punten in acht neemt kun je zonder transactiekosten in fondsen uit de DeGiro Kernselectie handelen.

De transactie is een zogenaamde limit hit order

Ik werk altijd met een limit hit order, oftewel een limiet order: ik geef aan wat ik maximaal bereid ben te betalen voor een fonds. Bij een market order is die begrenzing er niet en loop je dus risico bij een plotselinge stijging van de koers meer te betalen dan je verwacht had te moeten betalen. Zie mijn post Indexfondsen kopen via DeGiro voor plaatjes hoe je een limit hit order kunt gebruiken. Dit klinkt misschien moeilijk maar is het helemaal niet.

Update: volgens lezer Ron van den Heuvel zijn market orders ook gewoon gratis, zie de reacties.

De ISIN codes en kernselectie beurzen van mijn fondsen

Dit zijn de ISIN codes en beurzen die horen bij de fondsen uit mijn beleggingsstrategie:

VXUS: ISIN = US9219097683, beurs = NASDAQ
VTI: ISIN = US9229087690, beurs = NYSE Arca
IEAC: ISIN = IE00B3F81R35, beurs = Euronext Amsterdam
IEGA (valt niet onder De Giro Trackers Kernselectie): ISIN = IE00B4WXJJ64, beurs = Euronext Amsterdam

 

Als je voor het eerst een fonds via DeGiro wilt gaan aanschaffen, dan helpen de plaatjes en uitleg in de post Indexfondsen via DeGiro je wellicht op weg.

 

Nieuw met beleggen? Check dan de tips in Beleggen voor beginners.

 

Nog vragen? Stel ze hieronder!

 

 

Wil je het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 2.985 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies.

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

16 gedachten over “DeGiro Kernselectie – aandachtspunten

 • Ron van den Heuvel

  Helder duidelijke uitleg! Voor de kids heb ik beide een account bij de giro en een voor de studie van de kinderen. Dus in het totaal 3 accounts, plus nog eentje voor ons zelf.

  Zelf doe ik aan stock-picking, maar voor de kinderen heb ik enkel de iShares Core MSCI World UCITS ETF (IE00B4L5Y983) daar koop ik maandelijks stukken bij.

  Het is me inderdaad wel eens gebeurd dat ik per ongeluk aan het eind van de maand heb bijgekocht; waardoor ik transactie kosten moest betalen. Ik heb nu een terugkerend agenda punt in mijn google agenda gemaakt en krijg hier automatisch een reminder van dat weer mag kopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt! En goede tip, die agenda reminder. Mijn maandelijkse reminder is mijn salaris storting, dan gaat er direct een deel van mijn salaris naar mijn beleggingsrekening.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Goed punt, ik heb het toegevoegd. Ik weet ook niet zeker of market orders van fondsen uit de Kernselectie uitgesloten zijn, maar vermoed van wel omdat het er staat.

 • Henri

  Besef wel, als je via DeGiro handelt, dat ze aan een legale vorm van “front running” kunnen doen. In hun voorwaarden staat dat ze orders intern mogen matchen, zonder dat de orders naar de beurs gaan. Dus wat kan er gebeuren als je een order inlegt met een hoge limiet? Dan legt DeGiro wellicht snel een order in met een lagere limiet, en verkoopt dit aan jou door tegen jouw limietprijs.

  Het viel me namelijk op dat orders by Lynx (bijna) nooit tegen mijn limietprijs werden verhandeld, en orders in dezelfde fondsen bij DeGiro in circa 50% van de gevallen tegen mijn limietprijs gingen. Ik vind het verdacht…

  Dit geldt vooral als je direct in aandelen handelt. Bij handel in ETF’s lijken ze dit niet te doen. En als je een scherpe limietprijs neemt, blijven ze goedkoper dan Lynx.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb hier met ETF’s nooit last van gehad. Ik zet mijn limiet gewoon op de laatprijs van dat moment. Dat leg ik ook uit in de post Indexfondsen via DeGiro.
   Als DeGiro hier met ETF’s al aan zou doen, dan maakt het voor de lange termijn buy-and-hold belegger feitelijk niets uit. Deze 1 of 2 cent extra kosten, uitgaande van geen heel hoge limiet, vallen weg op het langere termijn rendement.

 • Adri Keet

  De Giro blijft in alle gevallen de goedkoopste, maar ik vind wel dat FOB en andere beleggers eenvoudig meegaan in de communicatie omtrent de gratis ETF’s. Persoonlijk vind ik het niet erg vriendelijk om iets ‘gratis’ te noemen terwijl er een waslijst aan voorwaarden in de kleine letters staat. Het zou pas netjes zijn als de (geschatte) transactie-kosten direct getoont worden tijdens het inleggen van de order.

 • Marco

  U schrijft: De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.

  Klopt het dan dat stel ik koop op de 15e van de maand VTI/VXUS en doe dat de 20e weer, dat er dan geen kosten in rekening worden gebracht?

 • Jaco

  Dit klopt. Beurs en ISIN moeten kloppen, verder geen extra voorwaarden (uiteraard los van de voorwaarden zoals die bij de kernselectie beschreven zijn). Limiet of bestens order maakt geen verschil voor de kernselectie.
  Gr. Jaco