Van verschillende lezers heb ik de vraag gekregen hoe het kan dat ze kosten moeten betalen terwijl ze beleggen in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie. Er is een paar punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je zonder transactiekosten handelt.

DEGIRO Kernselectie – aandachtspunten

Ik beleg zelf via DEGIRO in trackers, ook wel indexfondsen of ETF’s genoemd. De kosten van beleggen in trackers via DEGIRO heb ik vergeleken met die van Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO, zie Goedkoopste broker. DEGIRO kwam daar als goedkoopste uit de bus.

Wat daarbij helpt is dat 3 van de 4 trackers waar ik in beleg onder de DEGIRO Kernselectie vallen, omdat je er dan onder voorwaarden gratis in kunt handelen.

Hier een overzicht van de fondsen die per april 2021 in de DEGIRO kernselectie vallen:

 

 

Het actuele overzicht van indexfondsen die in de DEGIRO kernselectie vallen kun je heel gemakkelijk vinden op de site van DEGIRO door bovenin op de homepage op Help? te klikken en dan kernselectie als zoekwoord in te typen. Klik dan bij gevonden documenten op Trackers Kernselectie.

Wanneer je gratis wilt kunnen handelen in de fondsen uit de kernselectie moet je op de volgende punten letten:

De transactie vindt plaats op de juiste beurs

Wat de meeste mensen die me benaderen niet beseffen is dat je niet zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie mag handelen op alle beurzen waar deze fondsen aangeboden worden. Veel trackers worden op meerdere beurzen aangeboden. Het fonds IEAC wordt bijvoorbeeld op de volgende beurzen aangeboden bij DEGIRO:

DeGiro Trackers Kernselectie IEAC

Alleen op Euronext Amsterdam valt IEAC onder de DEGIRO Kernselectie. Trackers uit de DEGIRO Trackers Kernselectie kun je alleen gratis in handelen als je ze op de beurs verhandelt die in het overzicht vermeld staat. De beurs staat in de rechter kolom in het overzicht.

De transactie vindt plaats met de juiste ISIN code

Als je een fonds op naam gezocht hebt, kijk dan ook altijd even of de zogenaamde ISIN code overkomt met die uit het overzicht. Dit is de code IE00B3F81R35 uit het bovenstaande plaatje. De ISIN code staat in de linker kolom in het overzicht.

DEGIRO Kernselectie – 1x per maand zonder transactiekosten

In fondsen die onder de DEGIRO Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop. Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Maar niet in de volgende situatie:

Extra gratis transacties per maand

Elke volgende transactie in hetzelfde fonds is ook gratis onder de volgende voorwaarden:

 1. De transactie is in dezelfde richting. Dus ook een aankoop als eerder die maand een aankoop is gedaan. Of ook een verkoop als eerder die maand een verkoop is gedaan.
 2. De waarde van de transactie is 1000 euro (of dollar) of meer.
 3. Er heeft geen tegengestelde transactie plaatsgevonden.

Wanneer je bovenstaande punten in acht neemt kun je zonder transactiekosten in fondsen uit de DEGIRO Kernselectie handelen.

De transactie is een zogenaamde limit hit order

Ik werk altijd met een limit hit order, oftewel een limiet order: ik geef aan wat ik maximaal bereid ben te betalen voor een fonds. Bij een market order is die begrenzing er niet en loop je dus risico bij een plotselinge stijging van de koers meer te betalen dan je verwacht had te moeten betalen. Zie mijn post Indexfondsen kopen via DEGIRO voor plaatjes hoe je een limit hit order kunt gebruiken. Dit klinkt misschien moeilijk maar is het helemaal niet.

Update: volgens lezer Ron van den Heuvel zijn market orders ook gewoon gratis, zie de reacties.

De ISIN codes en kernselectie beurzen van mijn fondsen

Dit zijn de ISIN codes en beurzen die horen bij de fondsen uit mijn beleggingsstrategie:

VXUS: ISIN = US9219097683, beurs = NASDAQ
VTI: ISIN = US9229087690, beurs = NYSE Arca
IEAC: ISIN = IE00B3F81R35, beurs = Euronext Amsterdam
IEGA (valt niet onder De Giro Trackers Kernselectie): ISIN = IE00B4WXJJ64, beurs = Euronext Amsterdam

 

Als je voor het eerst een fonds via DEGIRO wilt gaan aanschaffen, dan helpen de plaatjes en uitleg in de post Indexfondsen via DEGIRO je wellicht op weg. Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Nieuw met beleggen? Check dan de tips in Beleggen voor beginners.

Nog vragen? Stel ze hieronder!

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

49 Reacties

 1. Dank je voor je uitleg. Ik heb een vraag. Als ik verschillende etf’s koop in de kernselectie bij bij bijv Xetra betaal je dan per jaar en per etf kosten van Xetra. Alvast bedankt

 2. Je schrijft: In fondsen die onder de DEGIRO Kernselectie vallen mag je elke kalendermaand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten.
  Mag ik per maand wel bijv. in 1 fonds een transactie doen en in een ander fonds dan ook gratis nog eentje?

 3. Hallo MrFOB,

  Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! En de complimenten voor de vele nuttige artikelen!
  Een vraag: als ik bij De Giro ETF’s wil kopen van Vanguard (VWRL) kan ik kiezen uit 3 valuta waarbij momenteel alleen voor bij de Zwitserse Frank (CHF) bied en laat bedragen staan, maar niet bij de EUR. Het isin nummer is bij alle 3 hetzelfde. Maakt het dan uit bij welke je koopt?

  • Op het moment dat je de reactie geschreven hebt (in het weekend) is de beurs gesloten. Dan zie je geen actuele bied- en laatkoersen. Om zonder transactiekosten te kopen moet je de notering in EUR aan de beurs EAM (dat is Euronext Amsterdam) hebben.

 4. Sinds dit jaar is FLATEX als online broker op de Nederlands markt gekomen. Heb jij deze toevallig ook vergeleken met de kosten van DEGIRO? FLATEX lijkt letterlijk 0,- kosten te rekenen. Ik ben een leek dus heb zelf niet de kennis om alles goed te onderzoeken/vergelijken. Verder vind ik deze website helemaal top! Keep up the good work!

 5. Hallo Mhr. Fob!
  Ik heb een klein vraagje over De Giro. Het gratis aankopen van Kernselectiefondsen bij De Giro, ook vaker dan één keer maandelijks, kan dat ook met de gratis Custody Account? Alvast bedankt voor de reactie. En mijn zeer grote complimenten voor je zeer lezenswaardige artikelen!

  • Dat kan ook met een Custody account, zolang je aan de voorwaarden voldoet zoals beschreven in de post. En bedankt voor je compliment.

  • Bedankt mr. Fob. En deze trouwe volger blijft je volgen. Het ga je goed!
   Ik lees dat je ook veel wandelt nu. Betekent het dat je ook in een mooie natuurlijke omgeving woont of moet je er wel ook even voor met de auto op stap? Bosrijk! Duinen? Welke streek? Veel plezier van een mede natuurgenieter!

Schrijf een reactie