DeGiro kosten – Vergelijk kosten DeGiro met brokers en banken 72


DeGiro kosten vergelijk

DeGiro profileert zich als broker met de lage kosten. Hoe zijn de kosten van DeGiro in vergelijk met andere brokers en banken?

Kosten bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement bij beleggen.

De afgelopen 50 jaar is het gemiddeld rendement op de beurs rond de 8% per jaar. Stel nu dat je 1% kosten hebt. Dan maak je nog 7% rendement per jaar. 7% of 8% rendement lijkt niet veel verschil te maken. Maar op de langere termijn maakt het een gigantisch verschil door het rente op rente effect. Einstein noemde dit niet voor niets het 8e wereldwonder!

7% in plaats van 8% rendement scheelt na 10 jaar al 19% rendement. Na 20 jaar is dit 79%. Na 30 jaar mis je zelfs 245% aan rendement!

Bij beleggen in indexfondsen heb je te maken met de kosten van het fonds zelf en de kosten van de bank of broker waar je de fondsen aanhoudt. Goede indexfondsen hebben tegenwoordig extreem lage kosten, vaak onder de 0.1% per jaar. De kosten van de bank of broker zijn veel hoger dan die van de indexfondsen zelf wanneer je dezelfde indexfondsen kiest als ik.

Roept deze inleiding overigens vragen op? Als je wat meer wilt weten over wat beleggen in indexfondsen inhoudt, lees dan mijn post Beleggen voor beginners.

DeGiro kosten – Vergelijk kosten DeGiro, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO

Opzet vergelijk

De vergeleken indexfondsen

Een indexfonds wordt overigens ook wel een ETF of tracker genoemd.

Ik bekijk de goedkoopste, meest efficiënte, wereldwijd gespreide indexfondsbelegging die ik ken. Dat is een belegging in een tweetal aandelen indexfondsen in de verhouding 1:1. De fondsen zijn het Vanguard Total International Stock Index Fund (VXUS) en het Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTI).

Met deze twee fondsen samen heb je wereldwijde spreiding in meer dan 9000 bedrijven tegen de bij mijn weten laagst mogelijke fondskosten van gemiddeld 0.08%.

In mijn post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op letten ga ik hier in detail op in.

De vergeleken Nederlandse brokers

Ik vergelijk in deze post drie van de bekendste Nederlandse online brokers op kosten, namelijk DeGiro, Binck en Lynx.

Ik beleg zelf bij DeGiro.

De vergeleken Nederlandse banken

Banken hebben in Nederland doorgaans duidelijk hogere kosten voor beleggers dan brokers. Ik heb bij ING en bij ABN AMRO belegd maar ben daar gestopt vanwege de hoge kosten.

De Vereniging van effectenbezitters maakte in 2014 duidelijk dat met name banken valutakosten voor het wisselen van euro’s in dollars goed verstopten, zie dit artikel. Uit dit onderzoek toon ik hier een vergelijk van de valutakosten voor diverse banken en brokers zoals dat toen was:

Valutakosten

Ik heb gekeken wat ING, Rabobank en ABN AMRO vandaag de dag aan kosten hanteren.

Buitenlandse brokers

Buitenlandse brokers laat ik buiten beschouwing. De buitenlandse broker Interactive Brokers, wiens platform door Lynx wordt gebruikt, kan zich overigens wel meten qua kosten met deze Nederlandse brokers. Wel moet je hier minimaal €10.000,- inleggen. De Nederlandse brokers uit dit vergelijk hanteren geen minimum.

DeGiro kosten

DeGiro heeft 2 typen accounts. Een standaard account en een Custody account. Bij die laatste mag DeGiro geen effecten van je uitlenen, waaraan ze geld kunnen verdienen. In ruil daarvoor rekent DeGiro iets hogere tarieven.

Dit zijn de kosten waarmee je bij DeGiro te maken hebt:

Dividendkosten

Het basis account brengt geen dividendkosten met zich mee.

Het Custody account heeft ongeveer 8 euro + 0.06% dividendkosten per jaar. Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling 1 euro gerekend + 3% van het uitgekeerde dividend. VXUS en VTI keren elk 4 keer per jaar dividend uit, in totaal elk ongeveer 2% per jaar. De dividendkosten zijn dus 8 euro (2 fondsen * 4 dividenduitkeringen * 1 euro = 8 euro) + 0.06% (3% * 2% = 0.06%) per jaar.

Kosten euro-dollar omzetting

DeGiro rekent 0.1% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

Kosten opzetten handelsmogelijkheden

DeGiro rekent €2.50 kosten per jaar per beurs waarop je handelt. Met VXUS en VTI kost dat dus €5,- per jaar.

Transactiekosten

VXUS en VTI  vallen onder de “DeGiro Tracker kernselectie” waardoor ze kosteloos 1x per maand aan- en verkocht kunnen worden. Zie de post Indexfondsen via DeGiro voor een stap voor stap uitleg hoe je deze fondsen kunt aanschaffen.

Binck kosten

Binck heeft meerdere typen accounts waarmee je in indexfondsen kunt beleggen. Vanuit kosten oogpunt zijn Binck Basic en Binck Fundcoach het meest aantrekkelijk, wanneer je 1 keer per maand inlegt om je portefeuille op te bouwen. Binck hanteert de volgende tarieven voor deze typen accounts:

Servicefee

Binck hanteert voor Binck Basic en Binck Fundcoach een service fee van 0.15% per jaar.

Transactiekosten

Binck Basic hanteert een transactietarief van €5,- + 0.1% per transactie.

Indien je minimaal €20,- per maand inlegt, hanteert Binck Fundcoach geen transactiekosten. Anders heb je ook een transactietarief van €5,- + 0.1% per transactie.

Kosten euro-dollar omzetting

Binck rekent 0.2% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

Lynx kosten

Lynx hanteert de volgende tarieven wanneer je daar in VXUS en VTI gaat beleggen:

Transactiekosten

Lynx rekent $0.01 per aandeel bij transacties tot 2000 aandelen met een minimum van $5,-. In de praktijk zullen deze transactiekosten daarom meestal $5,- bedragen bij transacties in VXUS of VTI.

Kosten euro-dollar omzetting

Lynx rekent $4,- transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars bij transacties lager dan $40.000,-.

ING kosten

Ik heb de beleggingsvorm Zelf op de Beurs bekeken bij ING omdat dit de goedkoopste is. ING hanteert de volgende tarieven voor deze beleggingsvorm:

Basisfee

ING rekent een basisfee van €16 per jaar.

Servicefee

ING hanteert een service fee van 0.24% per jaar.

Kosten euro-dollar omzetting

ING rekent tegenwoordig 0.25% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars, zie pagina 3 van hun tarievenblad.

Rabobank kosten

Ik bekijk de variant Direct Beleggen bij Rabobank. Rabobank hanteert bij deze manier van beleggen de volgende tarieven:

Servicefee

Rabobank rekent 0.20% kosten voor de basisdienstverlening per jaar.

Transactiekosten

Aangezien VTI en VXUS niet tot de beleggingsfondsen behoren die onder het girale systeem van de Rabobank vallen zijn de transactiekosten €10 + 0.15%.

Kosten euro-dollar omzetting

Rabobank rekent tegenwoordig 0.25% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

ABN AMRO kosten

Ik bekijk de variant Zelf Beleggen bij ABN AMRO. ABN AMRO hanteert bij deze variant van beleggen de volgende tarieven:

Service fee

ABN AMRO rekent een servicefee van 0.18% per jaar.

Transactiekosten

Aangezien VTI en VXUS niet tot de beleggingsfondsen behoren die onder de ABN AMRO beleggersgiro vallen zijn de transactiekosten €9.50 + 0.15%. Als de transactie onder de €3667 blijft zijn de kosten daardoor minder dan €15. In dat geval worden toch €15 transactiekosten gerekend, omdat dat het minimum is. In mijn berekening hou ik deze €15 aan als transactiekosten omdat orders voor de meesten kleiner dan €3667 zullen zijn.

Kosten euro-dollar omzetting

ABN AMRO rekent tegenwoordig 64 “pips” transactiekosten voor het omzetten van euro’s in dollars. Dit betekent dat je bij een euro-dollar koers van €1 = $1.10 geen $1.10 voor je euro krijgt maar $1.10 – $0.0064 = $1.0936. Dat zijn dus ongeveer 0.6% aan kosten. 0.6% is het getal dat ik in mijn berekening aanhoud.

 

Tabel met kosten overzicht

In onderstaande tabel staan de tarieven van de brokers & de banken op een rijtje:

DeGiro kosten vergelijk

 

Uiteindelijke opbrengst

Het is lastig vergelijken wanneer je naar deze kostenposten kijkt. Daarom heb ik vergeleken wat de opbrengst is na 10 jaar voor een paar scenario’s. Ik ga hierbij uit van een koerswinst van 4% en een dividendrendement van 2% per jaar.

Op weg naar financiële onafhankelijkheid ga je op een gegeven moment met een flink vermogen te maken krijgen. Dat kan gerust meer dan €100.000 gaan bedragen. Een inleg van €1000 per maand is ook niet onrealistisch voor mensen met een spaarquote van boven de 50%.

Dergelijke bedragen zul je daarom hieronder ook tegen komen, hoewel die voor veel mensen in eerste instantie wellicht erg hoog zullen klinken.

Scenario 1: maandelijks inleggen

Als je zonder startkapitaal begint en maandelijks inlegt zien de opbrengsten er na 10 jaar als volgt uit:

Opbrengst DeGiro 100

Opbrengst DeGiro 500

Opbrengst DeGiro 1000

DeGiro is in alle gevallen de goedkoopste, banken zijn de hekkensluiters.

Heb je ondertussen een startkapitaal opgebouwd en leg je nog steeds maandelijks in, dan komt Lynx steeds dichter in de buurt van DeGiro:

Opbrengst DeGiro Lynx 50000

Opbrengst DeGiro Lynx 200000

Opbrengst DeGiro Lynx 500000

Scenario 2: Eenmalig inleggen

Hoe ziet het er nu uit als je niet maandelijks maar slechts eenmalig inlegt? Dat is het moment waarop Lynx net iets beter presteert dan DeGiro, zowel bij een relatief klein belegd vermogen van €10.000 als bij een belegd vermogen van €500.000. De banken blijven hekkensluiter:

DeGiro Lynx vergelijk 10000

DeGiro Lynx vergelijk 500000

Een som geld van €500.000 in VXUS en VTI belegd bij ING levert je dus ruim €22.000 minder op in 10 jaar tijd dan via Lynx. Na 20 jaar is dit verschil opgelopen tot bijna €74.000. Dat is 15% minder rendement op je inleg.

Bij kleinere belegde vermogens zijn de verschillen tussen ING en Lynx groter. Bij een belegd vermogen van €10.000 is het verschil in rendement na 20 jaar meer dan 20% op je inleg.

Conclusies

 • Wanneer je maandelijks inlegt is DeGiro in alle vergeleken situaties de goedkoopste broker
 • Als je eenmalig een bedrag inlegt is Lynx in alle vergeleken situaties de goedkoopste broker, op de hielen gevolgd door DeGiro
 • De banken verslaan in geen enkele van de vergeleken situaties de brokers op kosten. De rendementen bij de banken blijven daardoor meestal flink achter op de rendementen bij de brokers.

 

Ik bedank lezer Sam voor het mij toesturen van zijn beleggen excel file welke ik als start heb kunnen gebruiken bij het berekenen van de kosten!

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat?

 

 

Wil jij het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 2.985 andere abonnees

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van beleggingen kan fluctueren. Check altijd de websites van de aanbieders of de informatie die hier staat nog klopt. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden of onjuistheden.


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

72 gedachten over “DeGiro kosten – Vergelijk kosten DeGiro met brokers en banken

 • Ineke

  Wat een mooi artikel weer, dank je. Ik belegde dus al bij Meesman en Triodos maar ben naar aanleiding van een eerder artikel van jou dus nu ook maandelijks gaan beleggen bij Degiro. Het zijn pas kleine bedragen dus kan er nog niet veel over zeggen. Bij Meesman beleg ik nog steeds, maar twijfel of ik daarmee door moet gaan. Bij Triodos leg ik momenteel niet meer in (reeds ingelegde laat ik staan in het groenfonds) maar dat trekt me om andere redenen dus nog steeds. Ik moet er nog eens goed over nadenken allemaal. Maar mijn aandeel in Degiro gaat omhoog, dat is me wel helder.

 • Project Lonica

  Wat handig dat je het allemaal op een rij hebt gezet! Ik snap alleen die kosten voor omzetten naar dollars niet helemaal. Waarom zou je dat willen? Heb het meteen weer even nagekeken wat mijn kosten waren over 2016 (bij de ING). Dat was 0,45% van het totale belegd vermogen. Ik laat het nog even zo.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI en VXUS zijn in dollars genoteerd, zoals alle Amerikaanse (index)fondsen. Dan heb je automatisch die kosten voor het omzetten naar dollars.
   In je kostenoverzicht van je bank staan dit soort kosten mogelijk niet vermeld, die zijn vaak goed verstopt (maar significant).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan.

   Beursbink noemt het Custody account van DeGiro. Zoals ik schreef kun je bij DeGiro inderdaad een Custody account nemen als je wilt dat DeGiro je effecten niet uitleent. Dat heb ik ook.

   Meestal wordt met risicospreiden bedoelt dat je aandelen koopt die voldoende gespreid zijn over sectoren en regio’s. Dat bereik je met VTI en VXUS doordat je wereldwijd spreidt over alle sectoren in meer dan 9000 bedrijven. Daarnaast wordt vaak bedoeld dat je naast aandelen ook obligaties in je portefeuille opneemt. Zie mijn post over mijn beleggingsstrategie hoe ik hiernaar kijk.

   Beleggingen zitten verplicht bij alle brokers in aparte bewaarbedrijven en blijven van jou als de broker onverhoopt omvalt. Spreiden over brokers verlaagt wel het risico dat je een tijd op al je belegde geld moet wachten als een van je brokers omvalt.

   Soms is spreiden over brokers zelfs goedkoper dan alles bij 1 broker aanhouden. Als je bijvoorbeeld eenmalig een wat groter bedrag bij Lynx inlegt en je maandelijkse inleg & herbalanceren via DeGiro doet ben je het goedkoopste uit, zie de plaatjes in de post.

 • Ineke

  Nog even een vraagje, ik stond na de laatste inleg op Degiro opeens 1,95 in de min. Dat kwam niet door het inleggen en ik had het restant terug laten storten. Komt dit dan door het omzetten van dollars naar euro’s of andere kosten?

 • puntjenl

  Bedankt voor de uiteenzetting. Scheelt een hoop uitzoekwerk! Jammer dat Lynx na al die jaren nog steeds geen gebruikersvriendelijke interface en mobiele app heeft. Dat hebben ze bij DeGiro toch wel wat beter voor elkaar…

 • Ineke

  Ik wist niet goed waar te zoeken, maar heb het nu gevonden. Het zijn twee maal aansluitingskosten. Bedankt voor de hulp weer. 🙂

 • Vrijheid

  Ik beleg bij Triodos in Certificaten van Aandelen. Die heb ik (voor redelijk hoog bedrag) eenmalig aangkocht toen er een actie was van geen aankoopkosten. Worden verder ook geen enkele ander kosten voor berekened, behalve als je het weer verkoopt, 0,4%. Ik ben van plan deze investering 20 a 30 jaar te laten staan daar. De rendementen zijn niet megahoog, maar het voelt voor mij wel als een redelijk stabiele investering omdat het niet beursgenoteerd is (vind ik qua spreiding fijn) en ik geloof dat Triodos verstandig met zijn vermogen/ financieel beleid omgaat (in vergelijking met andere banken tijdens de bankcrisis bijvoorbeeld).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een lange termijn investering, dat klinkt goed.
   Ik snap niet goed waarom je het qua spreiding fijn vindt wanneer een investering niet beursgenoteerd is.

 • Vrijheid

  Mijn idee was dat het een investering is die minder beinvloed zou worden als er een beurscrash is. Maar ik realiseer mij nu ook dat de bank zelf wel van alles doet op de beurs, dus zo onafhankelijk is dat natuurlijk helemaal niet.

 • Few

  Mr FOB wat een geweldige blog heb je hier met goede uitleg en strategie. Bedankt voor het uitzoeken, berekenen en delen!

  Om een juiste broker keuze te maken bekijk ik het graag vanuit meerdere perspectieven, zoals ook een termijn van 30 jaar. Heb je hier overzichten van? Is het Excel bestand te downloaden zodat ik verdere analyses kan maken?

 • Sam

  Leuk om te zien dat je voortgeborduurd heb op mijn Excel en het tot een mooi volledig blog artikel hebt uitgewerkt! Zo hebben anderen er ook nog wat aan 🙂

  Ik vermoed dat veel mensen beginnen met een startbedrag. Misschien daarom wel goed om bij de conclusie (als derde bullet) vermelden dat als je een combinatie maakt van startbedrag + maandelijkse inleg ofwel DeGiro ofwel Lynx de goedkoopste is (afhankelijk van de bedragen waarmee je rekent en of je de custody account of reguliere account als uitgangspunt neemt.). Feitelijk zijn er 3 scenario’s, niet 2 (maandelijkse inleg, startbedrag + maandelijks, alleen startbedrag).

  Hiernaast is het misschien toch ook wel de moeite waard om Interactive Brokers in het overzicht op te nemen. Die is boven de 100k iig weer voordeliger dan Lynx (in jouw voorbeelden is dat 2 van de 3x het geval). Afhankelijk van het scenario is het daarmee ofwel de goedkoopste ofwel de nr 2 indien het kapitaal voldoende groot is.

  Kan je mij je bijgewerkte Excel sturen? Ik ben benieuwd op welke punten je het hebt verbeterd,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb een eenmalige inleg van 10.000 tot 500.000 euro ook wel bekeken in combinatie met een maandelijkse inleg van 500 of 1000 euro en in alle gevallen was DeGiro (basic) de goedkoopste broker wanneer je alles via een broker laat lopen.

   Bij dergelijke bedragen is een eenmalige inleg via Lynx in combinatie met je maandelijkse inleg via DeGiro uiteindelijk het allergoedkoopste.

   Omwille van de tijd heb ik me beperkt tot Nederlandse brokers en de 3 grote Nederlandse banken, omdat bij die banken veel mensen beleggen en dus wat aan het vergelijk hebben. Ik heb de eventuele haken en ogen van beleggen via een buitenlandse broker niet op mijn vizier. Dus IB laat ik vooralsnog buiten beschouwing.

   Ik heb je de excel toegestuurd!

 • Sam

  Ik heb er nog even naar gekeken. Nu weet ik het weer :-). Van goedkoopst naar duur: 1. DeGiro Basic 2. Lynx 3. DeGiro Custody. DeGiro is inderdaad het goedkoopst, als je het extra risico van het uitlenen van effecten ok vindt. Zo niet, dan is Lynx de goedkoopste optie (of IB bij voldoende vermogen / transacties).

  Voor DeGiro Custody zie ik niet zo het nut. In meeste gevallen ben je duurder uit dan Lynx.

 • Sam

  Ah, ik zie nu waar het verschil in zit. Bij 10 jaar is DeGiro Custody iets goedkoper dan Lynx (zoals in jouw grafieken ook blijkt), ik had echter gerekend met 20 jaar. Dan is Lynx weer iets goedkoper dan DeGiro Custody. Door per kwartaal i.p.v. per maand bij te storten verandert het beeld ook nog, Het is dus net met welke parameters je rekent 🙂

  Het scheelt uiteindelijk allemaal niet veel (tussen Lynx of DeGiro. Wel de grootbanken!). Dus ‘softe’ kenmerken worden dan ook belangrijk (waar zit je al bij, hoe is de klantenservice, de handelsplatformen, etc).

 • Max

  Handig, dit blog! Veel inspiratie uit te halen. Meteen ingeschreven voor het huishoudboekje en de bevestiging gekregen, maar zie nergens dat huishoudboekje staan. Krijg ik die dan nog ergens een keer opgestuurd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je er wat aan hebt!
   Als echte consuminderaar gebruik ik uiteraard geen duur mailprogramma om automatisch huishoudboekjes te versturen maar doe dit gewoon zelf 😉. Je hebt hem ondertussen toegestuurd gekregen, succes ermee!

 • Arno

  Heel veel nuttige info, dank je wel voor het uitzoeken en delen.
  In de xls lijken de kosten voor de beurs (2,50 per beurs) bij de Giro niet meegenomen te worden, klopt dat? Er zou dan ook een variabele bij in moeten voor het aantal beurzen waarop belegd wordt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan, leuk dat je er wat aan hebt!
   Die kosten staan als post “toeslag buitenlandse beurs” in de excel en in de tabel met het kostenoverzicht.

 • Joop Kunst

  Ik koop nooit aandelen direct, ik schrijf gewoon een put optie, dus de kosten zijn dan voor mij gewoon de optiekosten van 2,40 dollar om de aandelen te krijgen, of ik strijk de optiewinst op.

 • Dutchwoman

  Heel fijn om te lezen allemaal, ben ik echt blij mee. Ik lees op de site van DeGiro, dat je via het Custody account nog 5 euro betaalt voor realtime koersen. Via het standaard account is dat gratis. Scheelt toch weer!

  “Naast het feit dat de effecten niet langer kunnen worden uitgeleend bij het aanhouden van een Custody Profiel, kent dit type account ook nog een aantal andere verschillen ten opzichte van de reguliere account types. Zo is de handel in derivaten met dit accounttype niet langer mogelijk, zijn realtime koersen voor Euronext niet meer gratis (€5 per maand) en zijn een aantal tarieven aangepast. U blijft echter wel gewoon profiteren van onze zeer lage tarieven en bent nog steeds veel goedkoper uit met het handelen via DEGIRO.”

 • E. Baars

  Je handelt in USA-ETF’s. Houd je daarvoor een dollar-rekening bij De Giro aan? Of wissel je euro’s naar dollars om zodra je weer een USA-ETF aanschaft? En mocht je een dollar-rekening bij de Giro aanhouden: hoeveel euro’s wissel je dan in 1 keer om?
  En wat gebeurt er als er dividenden in dollars worden uitgekeerd? Worden deze op jouw dollar-rekening gestort of direct omgerekend naar euro’s?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik laat valuta op de standaard automatische manier door DeGiro omzetten van euro’s naar dollars bij aankoop van een USA ETF. En bij dollar dividend laat ik dit op dezelfde manier automatisch omzetten naar euro’s. Dat is voor mij goedkoper dan via handmatige valuta afhandeling vanwege de kosten die daaraan verbonden zijn. Automatisch kost 0.1%, handmatig kost €10 + 0.02%. In mijn post over de kosten van beleggen hanteer ik ook de 0.1% van automatische valuta afhandeling voor DeGiro

 • Rik

  Hi Mr. FOB, dank voor de vele waardevolle informatie op jullie blog. Toch heb ik nog een vraagje waarvan ik hoop dat je die wilt beantwoorden. Wat is de meerwaarde van een DeGiro Custody account? Of, met andere woorden, wat is het nadeel dat DeGiro je effecten mag uitlenen bij een “regulier” account? Is er sprake van een bepaald risico?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, mooi dat je er iets aan hebt.
   Als je effecten uitgeleend worden loop je het risico dat je effecten niet teruggegeven worden wanneer de partij aan wie je effecten uitgeleend zijn in de problemen komt. Dit heet een zogenaamd tegenpartijrisico. Ik acht dat risico bij DeGiro uiterst klein, maar via een DeGiro Custody account loop je dat risico dus niet.
   Voor de volledigheid: de indexfondsen zelf lenen effecten vaak ook uit, dus zo loop je toch nog enig risico. Andere brokers of banken dan DeGiro lenen effecten ook meestal wel uit.

 • CN

  Je gaat uit van een x bedrag per maand of van een x bedrag ineens en een y bedrag per maand wanneer ik eea goed lees; al dan niet afhankelijk van de koers. Maar, stel, wanneer ik maandelijks minimaal bv. 10.000 inleg, ben ik dan beter uit bij DeGiro dan bij Lynx gelet op, minimaal, de valutakosten? Los van eea,: wat is je houding tav een eventueel valutarisico?

 • danny

  Hoi, je hebt voortaan lynx basis. Je kan dan alles kopen in je webbrowser en gewoon in het Nederlands. En geld omzetten in een andere valuta is veel makkelijker met 1 klik. En als je aandelen wilt kopen krijg je ook voortaan je totaal te zien. Erg handig.

  Ik ben alleen benieuwd hoeveel maandelijks twee keer 500 inzetten zou kosten bij interactive brokers. Want ze rekenen minimum per maand als je minder als 10 euro transactie kosten hebt?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mooi dat je hier goede ervaring mee hebt. De tarieven van Lynx basis zijn overigens zoals de in deze post beschreven kosten van Lynx.

   Ik heb alleen naar Nederlandse brokers gekeken en weet niet wat de kosten van twee keer 500 euro inzetten bij Interactive Brokers zijn.

 • Ton den Teuling

  Vandaag voor de eerste keer op de blog ingelogd, mijn vrouw maakte mij er op attend.
  In de vergelijking mis ik Hofhoorneman. Een relatief nieuwe broker/ bank. Kosten zijn wel zichtbaar maar moet je even naar zoeken, erkend geen tranactiekosten.
  Ken je deze bank en wat is jouw mening er over?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vind hen niet interessant omdat zij alleen eigen, (deels) actief beheerde fondsen aanbieden, niet de indexfondsen van mijn voorkeur. Actief beheerde fondsen blijven op termijn door hogere kosten vrijwel altijd achter bij passief beheerde indexfondsen die netjes de markt volgen. Ook zie ik slechts minimale spreiding, bijvoorbeeld hun Global Fund belegt in slechts 50 bedrijven.

 • Antoine

  Dank voor je blog! Ik zou ook heel graag de Excel ontvangen indien mogelijk. Kan je zo’n document niet makkelijker direct delen op de website?

 • Marco

  Hallo, u heeft een zeer interessante blog. Bedankt daarvoor.

  Op een ander forum las ik het volgende:

  Ik zou de Vanguard etf’s niet doen. Aangezien dit een Amerikaans bedrijf is, wordt er 30% dividendbelasting ingehouden op je dividend uitkeringen. Dit wordt naar 15% verlaagd als je bij DeGiro een W-8BEN formulier kunt invullen. De overblijvende 15% kun je normaalgesproken terugvragen bij je Nederlandse belastingaangifte in Box 3. Maar gezien je leeftijd, neem ik aan dat je nog niet voldoende vermogen hebt om in Box 3 belasting te moeten betalen. Dan kun je de 15% dus ook niet terugvragen en het is dan weggegooid geld.

  Zou u eens een blog kunnen maken over dividend en hoe dat precies zit met Amerikaans dividend en wat dat voor gevolgen heeft Nederlanders die in amerikaanse ETF’s beleggen?

 • Pieter

  Ik heb onlangs geïnvesteerd in wat fondsen bij de giro. Toen ik de indexfondsen heb aangekocht had ik ongeveer 10 euro aan vrije ruimte over. Inmiddels is mijn vrije ruimte gedaald naar 5,73 euro. Hoe kan dat?

 • Joyce

  Thanks, mooi overzicht! Ik vraag me nog wel af wat het verschil in risico door faillissement is. Als ik het goed begrijp is bij DeGiro 20.000€ van je belegging gegarandeerd via het beleggers depositogarantieatelsel: bij banken is dit 100.000€. Neem je dat mee in je overweging?

 • Rudolf

  Bedankt voor alle handige informatie. Ik Ben sinds kort aan het kijken naar beleggen en heb nu een account bij DeGiro en wil daar maandelijks een bedrag inleggen. Ik heb alleen gekozen voor het standaard profiel en niet voor de custody account. Nu ik van de week in De geldgids een artikel over oa DeGiro en het verschil tussen een standaard en custody profiel. Zolang je niet boven de 20.000 euro zit is er weinig risico, maar daar hoop ik toch wel boven te komen.
  Mijn eerste idee was om het tot die tijd maar zo te laten en later een custody profiel te nemen. Maar als ik dit uiteindelijk toch wil kan ik misschien beter dit nu gelijk doen. Kan ik ook ergens zien wat het verschil in kosten is als ik 1 keer in de maand mijn portefeuille aanpas?

  Ik heb hierover ook een mail naar de helpdesk gestuurd. Zij vertelden mij dat het het makkelijkste was om een nieuwe account te maken, op de oude account alles te verkopen en dat dit terug te kopen op de nieuwe account. Er is geen vinkje om de account om te zetten.

 • Hugo

  Wat is je reden om te kiezen voor Vanguard en dan te betalen voor de handelsmogelijkheid; in plaats van te kiezen voor iShares die via Euronext Amsterdam gaan? Voor Euronext Amsterdam worden namelijk geen extra kosten gerekend.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI in combinatie met VXUS is bij mijn weten de meest efficiënte, goedkoopste manier om wereldwijd gespreid te beleggen. De paar euro kosten voor de handelsmogelijkheden per jaar zijn hierbij voor mij niet significant.

 • JD

  Als ik ABN zo bekijk komen de kosten met name door de transactiekosten en de valutaomwisseling. Bij ABN kun je echter periodiek inleggen zonder transactiekosten, en als je dan VWRL neemt ben je ook van de valutakosten af. Dus mijn vragen zijn:

  – Heb je toevallig de kosten van VWRL bij de verschillende brokers al doorgerekend (gezien de populariteit sinds 1 januari)?
  – Wat is het effect als bij ABN de transactiekosten op nul uitkomen?

  Als je de Excel met me deelt wil ik ook wel een poging doen het zelf te bekijken.

  Bedankt!

 • JD

  Dank voor je reactie! Dit is 0.18% en zit dus dichtbij bijvoorbeeld Binck met 0.15%. Zijn deze kosten dus bij DeGiro alleen 2.50 euro per beurs waar je op handelt? Verder niks?

  Ik was benieuwd of ik voor het gemak ga van bij mijn huisbank beleggen, of een aparte DeGiro moet gaan openen (in het eerste geval heeft de wederhelft er een wat beter gevoel bij omdat het gewoon via de normale inlog mogelijk is het te bekijken) en wat dan de bedragen zijn waarover je het hebt op de langere termijn.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Inderdaad, DeGiro heeft geen servicefee. En als je VWRL neemt, dan zit je op Euronext Amsterdam en daar heb je via DeGiro geen beurskosten.

   Om je een idee van bedragen op de langere termijn te geven: 0.18% minder kosten scheelt bij een eenmalige inleg van 10.000 euro na 30 jaar 3750 euro aan opbrengst bij een gemiddeld jaarrendement van 7%.

 • Thomas

  Ik leer net dat DeGiro voor een Pensioen rekening een Minimum Activity Fee à 0,2% in rekening wordt gebracht (wat als transactietegoed kan worden besteed) en een Exchange Connectivity Fee van € 1 per beurs per maand (!). Misschien leuk om een blog te besteden aan een kostenvergelijking voor een pensioenrekening (lijfrente).

 • tmioch

  Bedankt voor de blog. Heb je voor mij ook het excel document? Ik zou graag voor mezelf wat willen rommelen met inlegbedragen en verdere analyses maken.