DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken


Wat is de goedkoopste broker om te beleggen? DEGIRO komt als goedkoopste broker uit de bus

DEGIRO profileert zich als broker met lage kosten. Hoe zijn de kosten van DEGIRO in vergelijk met andere brokers en banken?

Kosten bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement bij beleggen.

De afgelopen 50 jaar is het gemiddeld rendement op de beurs rond de 8% per jaar. Stel nu dat je 1% kosten hebt. Dan maak je nog 7% rendement per jaar. 7% of 8% rendement lijkt niet veel verschil te maken. Maar op de langere termijn maakt het een gigantisch verschil door het rente op rente effect. Einstein noemde dit niet voor niets het 8e wereldwonder!

7% in plaats van 8% rendement scheelt na 10 jaar al 19% rendement. Na 20 jaar is dit 79%. Na 30 jaar mis je zelfs 245% aan rendement!

Bij beleggen in indexfondsen heb je te maken met de kosten van het fonds zelf en de kosten van de bank of broker waar je de fondsen aanhoudt. Goede indexfondsen hebben tegenwoordig extreem lage kosten, vaak onder de 0.1% per jaar. De kosten van de bank of broker zijn veel hoger dan die van de indexfondsen zelf wanneer je dezelfde indexfondsen kiest als ik.

Roept deze inleiding overigens vragen op? Als je wat meer wilt weten over wat beleggen in indexfondsen inhoudt, lees dan mijn post Beleggen voor beginners.

DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO

Opzet vergelijk

De vergeleken indexfondsen

Een indexfonds wordt overigens ook wel een ETF of tracker genoemd.

Ik bekijk de goedkoopste, meest efficiënte, wereldwijd gespreide indexfondsbelegging die ik ken. Dat is een belegging in een tweetal aandelen indexfondsen in de verhouding 1:1. De fondsen zijn het Vanguard Total International Stock Index Fund (VXUS) en het Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTI).

Met deze twee fondsen samen heb je wereldwijde spreiding in meer dan 9000 bedrijven tegen de bij mijn weten laagst mogelijke fondskosten van gemiddeld 0.08%.

In mijn post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op letten ga ik hier in detail op in.

De vergeleken Nederlandse brokers

Ik vergelijk in deze post drie van de bekendste Nederlandse online brokers op kosten, namelijk DEGIRO, Binck en Lynx.

Ik beleg zelf bij DEGIRO.

De vergeleken Nederlandse banken

Banken hebben in Nederland doorgaans duidelijk hogere kosten voor beleggers dan brokers. Ik heb bij ING en bij ABN AMRO belegd maar ben daar gestopt vanwege de hoge kosten.

De Vereniging van effectenbezitters maakte in 2014 duidelijk dat met name banken valutakosten voor het wisselen van euro’s in dollars goed verstopten, zie dit artikel. Uit dit onderzoek toon ik hier een vergelijk van de valutakosten voor diverse banken en brokers zoals dat toen was:

Valutakosten

Ik heb gekeken wat ING, Rabobank en ABN AMRO vandaag de dag aan kosten hanteren.

Buitenlandse brokers

Buitenlandse brokers laat ik buiten beschouwing. De buitenlandse broker Interactive Brokers, wiens platform door Lynx wordt gebruikt, kan zich overigens wel meten qua kosten met deze Nederlandse brokers. Wel moet je hier minimaal €10.000,- inleggen. De Nederlandse brokers uit dit vergelijk hanteren geen minimum.

DEGIRO kosten

DEGIRO heeft 2 typen accounts. Een standaard account en een Custody account. Bij die laatste mag DEGIRO geen effecten van je uitlenen, waaraan ze geld kunnen verdienen. In ruil daarvoor rekent DEGIRO iets hogere tarieven.

Dit zijn de kosten waarmee je bij DEGIRO te maken hebt:

Dividendkosten

Het basis account brengt geen dividendkosten met zich mee.

Het Custody account heeft ongeveer 8 euro + 0.06% dividendkosten per jaar. Bij het Custody account wordt bij een dividendbetaling 1 euro gerekend + 3% van het uitgekeerde dividend. VXUS en VTI keren elk 4 keer per jaar dividend uit, in totaal elk ongeveer 2% per jaar. De dividendkosten zijn dus 8 euro (2 fondsen * 4 dividenduitkeringen * 1 euro = 8 euro) + 0.06% (3% * 2% = 0.06%) per jaar.

Kosten euro-dollar omzetting

DEGIRO rekent 0.1% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

Kosten opzetten handelsmogelijkheden

DEGIRO rekent €2.50 kosten per jaar per beurs waarop je handelt. Met VXUS en VTI kost dat dus €5,- per jaar.

Transactiekosten

VXUS en VTI  vallen onder de “DEGIRO Tracker kernselectie” waardoor ze kosteloos 1x per maand aan- en verkocht kunnen worden. Zie de post Indexfondsen via DEGIRO voor een stap voor stap uitleg hoe je deze fondsen kunt aanschaffen.

Binck kosten

Update 2018: Binck Basic is vervangen door Binck Green, zie mijn post Binck tarieven wijziging

Binck heeft meerdere typen accounts waarmee je in indexfondsen kunt beleggen. Vanuit kosten oogpunt zijn Binck Basic en Binck Fundcoach het meest aantrekkelijk, wanneer je 1 keer per maand inlegt om je portefeuille op te bouwen. Binck hanteert de volgende tarieven voor deze typen accounts:

Servicefee

Binck hanteert voor Binck Basic en Binck Fundcoach een service fee van 0.15% per jaar.

Transactiekosten

Binck Basic hanteert een transactietarief van €5,- + 0.1% per transactie.

Indien je minimaal €20,- per maand inlegt, hanteert Binck Fundcoach geen transactiekosten. Anders heb je ook een transactietarief van €5,- + 0.1% per transactie.

Kosten euro-dollar omzetting

Binck rekent 0.2% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

Lynx kosten

Lynx hanteert de volgende tarieven wanneer je daar in VXUS en VTI gaat beleggen:

Transactiekosten

Lynx rekent $0.01 per aandeel bij transacties tot 2000 aandelen met een minimum van $5,-. In de praktijk zullen deze transactiekosten daarom meestal $5,- bedragen bij transacties in VXUS of VTI.

Kosten euro-dollar omzetting

Lynx rekent $4,- transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars bij transacties lager dan $40.000,-.

ING kosten

Ik heb de beleggingsvorm Zelf op de Beurs bekeken bij ING omdat dit de goedkoopste is. ING hanteert de volgende tarieven voor deze beleggingsvorm:

Basisfee

ING rekent een basisfee van €16 per jaar.

Servicefee

ING hanteert een servicefee van 0.24% per jaar voor vermogens tot en met €75.000.

Voor vermogens tussen de €75.000 en €500.000 rekent ING 0.24% aan servicefee over de eerste €75.000 en 0.12% aan servicefee voor het deel van het vermogen dat boven de €75.000 valt.

Voor vermogens boven de €500.000 rekent ING 0.24% over €75.000, 0.12% over €425.000 en 0.06% over het vermogen tussen de €500.000 en de €2.500.000.

Kosten euro-dollar omzetting

ING rekent tegenwoordig 0.25% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars, zie pagina 3 van hun tarievenblad.

Rabobank kosten

Ik bekijk de variant Direct Beleggen bij Rabobank. Rabobank hanteert bij deze manier van beleggen de volgende tarieven:

Servicefee

Rabobank rekent 0.20% kosten voor de basisdienstverlening per jaar. Dit met een minimum van €20 en een maximum van €120 per jaar.

Transactiekosten

Aangezien VTI en VXUS niet tot de beleggingsfondsen behoren die onder het girale systeem van de Rabobank vallen zijn de transactiekosten €10 + 0.15%.

Kosten euro-dollar omzetting

Rabobank rekent tegenwoordig 0.25% transactiekosten voor omzetten van euro’s in dollars.

ABN AMRO kosten

Ik bekijk de variant Zelf Beleggen bij ABN AMRO. ABN AMRO hanteert bij deze variant van beleggen de volgende tarieven:

Service fee

ABN AMRO rekent een servicefee van 0.18% per jaar.

Transactiekosten

Aangezien VTI en VXUS niet tot de beleggingsfondsen behoren die onder de ABN AMRO beleggersgiro vallen zijn de transactiekosten €9.50 + 0.15%. Als de transactie onder de €3667 blijft zijn de kosten daardoor minder dan €15. In dat geval worden toch €15 transactiekosten gerekend, omdat dat het minimum is. In mijn berekening hou ik deze €15 aan als transactiekosten omdat orders voor de meesten kleiner dan €3667 zullen zijn.

Kosten euro-dollar omzetting

ABN AMRO rekent tegenwoordig 64 “pips” transactiekosten voor het omzetten van euro’s in dollars. Dit betekent dat je bij een euro-dollar koers van €1 = $1.10 geen $1.10 voor je euro krijgt maar $1.10 – $0.0064 = $1.0936. Dat zijn dus ongeveer 0.6% aan kosten. 0.6% is het getal dat ik in mijn berekening aanhoud.

 

Tabel met kosten overzicht

In onderstaande tabel staan de tarieven van de brokers & de banken op een rijtje:

DEGIRO kosten vergelijk

Opmerking: ING en Rabobank hebben een lagere servicefee dan vermeld bij vermogens boven de €75.000 resp. €60.000, zie de details bij de eerder beschreven kostenbeschrijving van de desbetreffende banken

Uiteindelijke opbrengst

Het is lastig vergelijken wanneer je naar deze kostenposten kijkt. Daarom heb ik vergeleken wat de opbrengst is na 10 jaar voor een paar scenario’s. Ik ga hierbij uit van een koerswinst van 4% en een dividendrendement van 2% per jaar.

Op weg naar financiële onafhankelijkheid ga je op een gegeven moment met een flink vermogen te maken krijgen. Dat kan gerust meer dan €100.000 gaan bedragen. Een inleg van €1.000 per maand is ook niet onrealistisch voor mensen met een spaarquote van boven de 50%.

Dergelijke bedragen zul je daarom hieronder ook tegen komen, hoewel die voor veel mensen in eerste instantie wellicht erg hoog zullen klinken.

Scenario 1: maandelijks inleggen

Als je zonder startkapitaal begint en maandelijks inlegt zien de opbrengsten er na 10 jaar als volgt uit (zodra je vermogen bij ING boven de €75.000 uitkomt gaat de servicefee voor het deel van je vermogen boven de €75.000 omlaag, evenals voor vermogens boven de €60.000 bij de Rabobank, wat ik omwille van de eenvoud niet meegenomen heb in de onderste 2 figuren van onderstaande 3 figuren):

Opbrengst DeGiro 100

Opbrengst DeGiro 500

Opbrengst DeGiro 1000

DEGIRO is in alle gevallen de goedkoopste, ABN AMRO is hekkensluiter.

Heb je ondertussen een startkapitaal opgebouwd en leg je nog steeds maandelijks in, dan komt Lynx steeds dichter in de buurt van DEGIRO. Maar zowel bij een startvermogen van €50.000 en een maandelijkse inleg van €500 als bij een startvermogen van €500.000 en een maandelijkse inleg van €1.000 levert DEGIRO je na 10 jaar meer op dan Lynx.

Scenario 2: Eenmalig inleggen

Hoe ziet het er nu uit als je niet maandelijks maar slechts eenmalig inlegt? Dat is het moment waarop Lynx net iets beter presteert dan DEGIRO, zowel bij een relatief klein belegd vermogen van €10.000 als bij een belegd vermogen van €500.000. Banken blijven hekkensluiter:

DeGiro Lynx vergelijk 10000

 

Een som geld van €500.000 in VXUS en VTI belegd bij ABN AMRO levert je dus ruim €19.000 minder op in 10 jaar tijd dan via Lynx. Na 20 jaar is dit verschil opgelopen tot ruim €61.000. Dat is ruim 12% minder rendement op je inleg.

Bij kleinere belegde vermogens zijn de verschillen tussen ING en Lynx het grootst. Bij een belegd vermogen van €10.000 is het verschil in rendement na 20 jaar meer dan 20% op je inleg.

Conclusies

 • Wanneer je maandelijks inlegt is DEGIRO in alle vergeleken situaties de goedkoopste broker
 • Als je eenmalig een bedrag inlegt is Lynx in alle vergeleken situaties de goedkoopste broker, op de hielen gevolgd door DEGIRO
 • De banken verslaan in geen enkele van de vergeleken situaties de brokers DEGIRO en Lynx op kosten. De rendementen bij de banken blijven daardoor meestal flink achter op de rendementen bij deze brokers.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Ik bedank lezer Sam voor het mij toesturen van zijn beleggen excel file welke ik als start heb kunnen gebruiken bij het berekenen van de kosten!

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12505 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

140 gedachten over “DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken

 • Ineke

  Wat een mooi artikel weer, dank je. Ik belegde dus al bij Meesman en Triodos maar ben naar aanleiding van een eerder artikel van jou dus nu ook maandelijks gaan beleggen bij Degiro. Het zijn pas kleine bedragen dus kan er nog niet veel over zeggen. Bij Meesman beleg ik nog steeds, maar twijfel of ik daarmee door moet gaan. Bij Triodos leg ik momenteel niet meer in (reeds ingelegde laat ik staan in het groenfonds) maar dat trekt me om andere redenen dus nog steeds. Ik moet er nog eens goed over nadenken allemaal. Maar mijn aandeel in Degiro gaat omhoog, dat is me wel helder.

 • Project Lonica

  Wat handig dat je het allemaal op een rij hebt gezet! Ik snap alleen die kosten voor omzetten naar dollars niet helemaal. Waarom zou je dat willen? Heb het meteen weer even nagekeken wat mijn kosten waren over 2016 (bij de ING). Dat was 0,45% van het totale belegd vermogen. Ik laat het nog even zo.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI en VXUS zijn in dollars genoteerd, zoals alle Amerikaanse (index)fondsen. Dan heb je automatisch die kosten voor het omzetten naar dollars.
   In je kostenoverzicht van je bank staan dit soort kosten mogelijk niet vermeld, die zijn vaak goed verstopt (maar significant).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan.

   Beursbink noemt het Custody account van DeGiro. Zoals ik schreef kun je bij DeGiro inderdaad een Custody account nemen als je wilt dat DeGiro je effecten niet uitleent. Dat heb ik ook.

   Meestal wordt met risicospreiden bedoelt dat je aandelen koopt die voldoende gespreid zijn over sectoren en regio’s. Dat bereik je met VTI en VXUS doordat je wereldwijd spreidt over alle sectoren in meer dan 9000 bedrijven. Daarnaast wordt vaak bedoeld dat je naast aandelen ook obligaties in je portefeuille opneemt. Zie mijn post over mijn beleggingsstrategie hoe ik hiernaar kijk.

   Beleggingen zitten verplicht bij alle brokers in aparte bewaarbedrijven en blijven van jou als de broker onverhoopt omvalt. Spreiden over brokers verlaagt wel het risico dat je een tijd op al je belegde geld moet wachten als een van je brokers omvalt.

   Soms is spreiden over brokers zelfs goedkoper dan alles bij 1 broker aanhouden. Als je bijvoorbeeld eenmalig een wat groter bedrag bij Lynx inlegt en je maandelijkse inleg & herbalanceren via DeGiro doet ben je het goedkoopste uit, zie de plaatjes in de post.

 • Ineke

  Nog even een vraagje, ik stond na de laatste inleg op Degiro opeens 1,95 in de min. Dat kwam niet door het inleggen en ik had het restant terug laten storten. Komt dit dan door het omzetten van dollars naar euro’s of andere kosten?

 • puntjenl

  Bedankt voor de uiteenzetting. Scheelt een hoop uitzoekwerk! Jammer dat Lynx na al die jaren nog steeds geen gebruikersvriendelijke interface en mobiele app heeft. Dat hebben ze bij DeGiro toch wel wat beter voor elkaar…

 • Ineke

  Ik wist niet goed waar te zoeken, maar heb het nu gevonden. Het zijn twee maal aansluitingskosten. Bedankt voor de hulp weer. 🙂

 • Vrijheid

  Ik beleg bij Triodos in Certificaten van Aandelen. Die heb ik (voor redelijk hoog bedrag) eenmalig aangkocht toen er een actie was van geen aankoopkosten. Worden verder ook geen enkele ander kosten voor berekened, behalve als je het weer verkoopt, 0,4%. Ik ben van plan deze investering 20 a 30 jaar te laten staan daar. De rendementen zijn niet megahoog, maar het voelt voor mij wel als een redelijk stabiele investering omdat het niet beursgenoteerd is (vind ik qua spreiding fijn) en ik geloof dat Triodos verstandig met zijn vermogen/ financieel beleid omgaat (in vergelijking met andere banken tijdens de bankcrisis bijvoorbeeld).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een lange termijn investering, dat klinkt goed.
   Ik snap niet goed waarom je het qua spreiding fijn vindt wanneer een investering niet beursgenoteerd is.

 • Vrijheid

  Mijn idee was dat het een investering is die minder beinvloed zou worden als er een beurscrash is. Maar ik realiseer mij nu ook dat de bank zelf wel van alles doet op de beurs, dus zo onafhankelijk is dat natuurlijk helemaal niet.

   • S Kaart

    Sorry, ik heb niet álle reacties doorgespit, dus kan zijn dat het al gevraagd is. Ik ben niet alleen geinteresseerd in de laagste kosten, maar ook in hoe veilig m’n assets zijn in het geval dingen mis gaan (faillissement / wereldse wanorde). Vind je dat ze daar allen gelijk in zijn?

    • Mr FOB Bericht auteur

     Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten scheiden van het eigen vermogen. Daardoor kun je als belegger normaal gesproken nog steeds bij je beleggingen komen, mocht je broker of bank failliet gaan.

     De AFM controleert of beleggingsondernemingen en banken voldoen aan de vermogensscheidingsregels. Als een beleggingsonderneming of bank zich niet aan de regels van vermogensscheiding heeft gehouden, dan kan het beleggerscompensatiestelsel gelden.

     In dat geval kun je maximaal €20.000 per persoon gecompenseerd krijgen via het beleggerscompensatiestelsel.

 • Few

  Mr FOB wat een geweldige blog heb je hier met goede uitleg en strategie. Bedankt voor het uitzoeken, berekenen en delen!

  Om een juiste broker keuze te maken bekijk ik het graag vanuit meerdere perspectieven, zoals ook een termijn van 30 jaar. Heb je hier overzichten van? Is het Excel bestand te downloaden zodat ik verdere analyses kan maken?

 • Sam

  Leuk om te zien dat je voortgeborduurd heb op mijn Excel en het tot een mooi volledig blog artikel hebt uitgewerkt! Zo hebben anderen er ook nog wat aan 🙂

  Ik vermoed dat veel mensen beginnen met een startbedrag. Misschien daarom wel goed om bij de conclusie (als derde bullet) vermelden dat als je een combinatie maakt van startbedrag + maandelijkse inleg ofwel DeGiro ofwel Lynx de goedkoopste is (afhankelijk van de bedragen waarmee je rekent en of je de custody account of reguliere account als uitgangspunt neemt.). Feitelijk zijn er 3 scenario’s, niet 2 (maandelijkse inleg, startbedrag + maandelijks, alleen startbedrag).

  Hiernaast is het misschien toch ook wel de moeite waard om Interactive Brokers in het overzicht op te nemen. Die is boven de 100k iig weer voordeliger dan Lynx (in jouw voorbeelden is dat 2 van de 3x het geval). Afhankelijk van het scenario is het daarmee ofwel de goedkoopste ofwel de nr 2 indien het kapitaal voldoende groot is.

  Kan je mij je bijgewerkte Excel sturen? Ik ben benieuwd op welke punten je het hebt verbeterd,

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb een eenmalige inleg van 10.000 tot 500.000 euro ook wel bekeken in combinatie met een maandelijkse inleg van 500 of 1000 euro en in alle gevallen was DeGiro (basic) de goedkoopste broker wanneer je alles via een broker laat lopen.

   Bij dergelijke bedragen is een eenmalige inleg via Lynx in combinatie met je maandelijkse inleg via DeGiro uiteindelijk het allergoedkoopste.

   Omwille van de tijd heb ik me beperkt tot Nederlandse brokers en de 3 grote Nederlandse banken, omdat bij die banken veel mensen beleggen en dus wat aan het vergelijk hebben. Ik heb de eventuele haken en ogen van beleggen via een buitenlandse broker niet op mijn vizier. Dus IB laat ik vooralsnog buiten beschouwing.

   Ik heb je de excel toegestuurd!

 • Sam

  Ik heb er nog even naar gekeken. Nu weet ik het weer :-). Van goedkoopst naar duur: 1. DeGiro Basic 2. Lynx 3. DeGiro Custody. DeGiro is inderdaad het goedkoopst, als je het extra risico van het uitlenen van effecten ok vindt. Zo niet, dan is Lynx de goedkoopste optie (of IB bij voldoende vermogen / transacties).

  Voor DeGiro Custody zie ik niet zo het nut. In meeste gevallen ben je duurder uit dan Lynx.

 • Sam

  Ah, ik zie nu waar het verschil in zit. Bij 10 jaar is DeGiro Custody iets goedkoper dan Lynx (zoals in jouw grafieken ook blijkt), ik had echter gerekend met 20 jaar. Dan is Lynx weer iets goedkoper dan DeGiro Custody. Door per kwartaal i.p.v. per maand bij te storten verandert het beeld ook nog, Het is dus net met welke parameters je rekent 🙂

  Het scheelt uiteindelijk allemaal niet veel (tussen Lynx of DeGiro. Wel de grootbanken!). Dus ‘softe’ kenmerken worden dan ook belangrijk (waar zit je al bij, hoe is de klantenservice, de handelsplatformen, etc).

 • Max

  Handig, dit blog! Veel inspiratie uit te halen. Meteen ingeschreven voor het huishoudboekje en de bevestiging gekregen, maar zie nergens dat huishoudboekje staan. Krijg ik die dan nog ergens een keer opgestuurd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je er wat aan hebt!
   Als echte consuminderaar gebruik ik uiteraard geen duur mailprogramma om automatisch huishoudboekjes te versturen maar doe dit gewoon zelf ?. Je hebt hem ondertussen toegestuurd gekregen, succes ermee!

 • Arno

  Heel veel nuttige info, dank je wel voor het uitzoeken en delen.
  In de xls lijken de kosten voor de beurs (2,50 per beurs) bij de Giro niet meegenomen te worden, klopt dat? Er zou dan ook een variabele bij in moeten voor het aantal beurzen waarop belegd wordt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan, leuk dat je er wat aan hebt!
   Die kosten staan als post “toeslag buitenlandse beurs” in de excel en in de tabel met het kostenoverzicht.

 • Joop Kunst

  Ik koop nooit aandelen direct, ik schrijf gewoon een put optie, dus de kosten zijn dan voor mij gewoon de optiekosten van 2,40 dollar om de aandelen te krijgen, of ik strijk de optiewinst op.

 • Dutchwoman

  Heel fijn om te lezen allemaal, ben ik echt blij mee. Ik lees op de site van DeGiro, dat je via het Custody account nog 5 euro betaalt voor realtime koersen. Via het standaard account is dat gratis. Scheelt toch weer!

  “Naast het feit dat de effecten niet langer kunnen worden uitgeleend bij het aanhouden van een Custody Profiel, kent dit type account ook nog een aantal andere verschillen ten opzichte van de reguliere account types. Zo is de handel in derivaten met dit accounttype niet langer mogelijk, zijn realtime koersen voor Euronext niet meer gratis (€5 per maand) en zijn een aantal tarieven aangepast. U blijft echter wel gewoon profiteren van onze zeer lage tarieven en bent nog steeds veel goedkoper uit met het handelen via DEGIRO.”

 • E. Baars

  Je handelt in USA-ETF’s. Houd je daarvoor een dollar-rekening bij De Giro aan? Of wissel je euro’s naar dollars om zodra je weer een USA-ETF aanschaft? En mocht je een dollar-rekening bij de Giro aanhouden: hoeveel euro’s wissel je dan in 1 keer om?
  En wat gebeurt er als er dividenden in dollars worden uitgekeerd? Worden deze op jouw dollar-rekening gestort of direct omgerekend naar euro’s?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik laat valuta op de standaard automatische manier door DeGiro omzetten van euro’s naar dollars bij aankoop van een USA ETF. En bij dollar dividend laat ik dit op dezelfde manier automatisch omzetten naar euro’s. Dat is voor mij goedkoper dan via handmatige valuta afhandeling vanwege de kosten die daaraan verbonden zijn. Automatisch kost 0.1%, handmatig kost €10 + 0.02%. In mijn post over de kosten van beleggen hanteer ik ook de 0.1% van automatische valuta afhandeling voor DeGiro

 • Rik

  Hi Mr. FOB, dank voor de vele waardevolle informatie op jullie blog. Toch heb ik nog een vraagje waarvan ik hoop dat je die wilt beantwoorden. Wat is de meerwaarde van een DeGiro Custody account? Of, met andere woorden, wat is het nadeel dat DeGiro je effecten mag uitlenen bij een “regulier” account? Is er sprake van een bepaald risico?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, mooi dat je er iets aan hebt.
   Als je effecten uitgeleend worden loop je het risico dat je effecten niet teruggegeven worden wanneer de partij aan wie je effecten uitgeleend zijn in de problemen komt. Dit heet een zogenaamd tegenpartijrisico. Ik acht dat risico bij DeGiro uiterst klein, maar via een DeGiro Custody account loop je dat risico dus niet.
   Voor de volledigheid: de indexfondsen zelf lenen effecten vaak ook uit, dus zo loop je toch nog enig risico. Andere brokers of banken dan DeGiro lenen effecten ook meestal wel uit.

 • CN

  Je gaat uit van een x bedrag per maand of van een x bedrag ineens en een y bedrag per maand wanneer ik eea goed lees; al dan niet afhankelijk van de koers. Maar, stel, wanneer ik maandelijks minimaal bv. 10.000 inleg, ben ik dan beter uit bij DeGiro dan bij Lynx gelet op, minimaal, de valutakosten? Los van eea,: wat is je houding tav een eventueel valutarisico?

 • danny

  Hoi, je hebt voortaan lynx basis. Je kan dan alles kopen in je webbrowser en gewoon in het Nederlands. En geld omzetten in een andere valuta is veel makkelijker met 1 klik. En als je aandelen wilt kopen krijg je ook voortaan je totaal te zien. Erg handig.

  Ik ben alleen benieuwd hoeveel maandelijks twee keer 500 inzetten zou kosten bij interactive brokers. Want ze rekenen minimum per maand als je minder als 10 euro transactie kosten hebt?

 • Ton den Teuling

  Vandaag voor de eerste keer op de blog ingelogd, mijn vrouw maakte mij er op attend.
  In de vergelijking mis ik Hofhoorneman. Een relatief nieuwe broker/ bank. Kosten zijn wel zichtbaar maar moet je even naar zoeken, erkend geen tranactiekosten.
  Ken je deze bank en wat is jouw mening er over?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vind hen niet interessant omdat zij alleen eigen, (deels) actief beheerde fondsen aanbieden, niet de indexfondsen van mijn voorkeur. Actief beheerde fondsen blijven op termijn door hogere kosten vrijwel altijd achter bij passief beheerde indexfondsen die netjes de markt volgen. Ook zie ik slechts minimale spreiding, bijvoorbeeld hun Global Fund belegt in slechts 50 bedrijven.

 • Antoine

  Dank voor je blog! Ik zou ook heel graag de Excel ontvangen indien mogelijk. Kan je zo’n document niet makkelijker direct delen op de website?

 • Marco

  Hallo, u heeft een zeer interessante blog. Bedankt daarvoor.

  Op een ander forum las ik het volgende:

  Ik zou de Vanguard etf’s niet doen. Aangezien dit een Amerikaans bedrijf is, wordt er 30% dividendbelasting ingehouden op je dividend uitkeringen. Dit wordt naar 15% verlaagd als je bij DeGiro een W-8BEN formulier kunt invullen. De overblijvende 15% kun je normaalgesproken terugvragen bij je Nederlandse belastingaangifte in Box 3. Maar gezien je leeftijd, neem ik aan dat je nog niet voldoende vermogen hebt om in Box 3 belasting te moeten betalen. Dan kun je de 15% dus ook niet terugvragen en het is dan weggegooid geld.

  Zou u eens een blog kunnen maken over dividend en hoe dat precies zit met Amerikaans dividend en wat dat voor gevolgen heeft Nederlanders die in amerikaanse ETF’s beleggen?

 • Pieter

  Ik heb onlangs geïnvesteerd in wat fondsen bij de giro. Toen ik de indexfondsen heb aangekocht had ik ongeveer 10 euro aan vrije ruimte over. Inmiddels is mijn vrije ruimte gedaald naar 5,73 euro. Hoe kan dat?

 • Joyce

  Thanks, mooi overzicht! Ik vraag me nog wel af wat het verschil in risico door faillissement is. Als ik het goed begrijp is bij DeGiro 20.000€ van je belegging gegarandeerd via het beleggers depositogarantieatelsel: bij banken is dit 100.000€. Neem je dat mee in je overweging?

 • Rudolf

  Bedankt voor alle handige informatie. Ik Ben sinds kort aan het kijken naar beleggen en heb nu een account bij DeGiro en wil daar maandelijks een bedrag inleggen. Ik heb alleen gekozen voor het standaard profiel en niet voor de custody account. Nu ik van de week in De geldgids een artikel over oa DeGiro en het verschil tussen een standaard en custody profiel. Zolang je niet boven de 20.000 euro zit is er weinig risico, maar daar hoop ik toch wel boven te komen.
  Mijn eerste idee was om het tot die tijd maar zo te laten en later een custody profiel te nemen. Maar als ik dit uiteindelijk toch wil kan ik misschien beter dit nu gelijk doen. Kan ik ook ergens zien wat het verschil in kosten is als ik 1 keer in de maand mijn portefeuille aanpas?

  Ik heb hierover ook een mail naar de helpdesk gestuurd. Zij vertelden mij dat het het makkelijkste was om een nieuwe account te maken, op de oude account alles te verkopen en dat dit terug te kopen op de nieuwe account. Er is geen vinkje om de account om te zetten.

 • Hugo

  Wat is je reden om te kiezen voor Vanguard en dan te betalen voor de handelsmogelijkheid; in plaats van te kiezen voor iShares die via Euronext Amsterdam gaan? Voor Euronext Amsterdam worden namelijk geen extra kosten gerekend.

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI in combinatie met VXUS is bij mijn weten de meest efficiënte, goedkoopste manier om wereldwijd gespreid te beleggen. De paar euro kosten voor de handelsmogelijkheden per jaar zijn hierbij voor mij niet significant.

 • JD

  Als ik ABN zo bekijk komen de kosten met name door de transactiekosten en de valutaomwisseling. Bij ABN kun je echter periodiek inleggen zonder transactiekosten, en als je dan VWRL neemt ben je ook van de valutakosten af. Dus mijn vragen zijn:

  – Heb je toevallig de kosten van VWRL bij de verschillende brokers al doorgerekend (gezien de populariteit sinds 1 januari)?
  – Wat is het effect als bij ABN de transactiekosten op nul uitkomen?

  Als je de Excel met me deelt wil ik ook wel een poging doen het zelf te bekijken.

  Bedankt!

 • JD

  Dank voor je reactie! Dit is 0.18% en zit dus dichtbij bijvoorbeeld Binck met 0.15%. Zijn deze kosten dus bij DeGiro alleen 2.50 euro per beurs waar je op handelt? Verder niks?

  Ik was benieuwd of ik voor het gemak ga van bij mijn huisbank beleggen, of een aparte DeGiro moet gaan openen (in het eerste geval heeft de wederhelft er een wat beter gevoel bij omdat het gewoon via de normale inlog mogelijk is het te bekijken) en wat dan de bedragen zijn waarover je het hebt op de langere termijn.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Inderdaad, DeGiro heeft geen servicefee. En als je VWRL neemt, dan zit je op Euronext Amsterdam en daar heb je via DeGiro geen beurskosten.

   Om je een idee van bedragen op de langere termijn te geven: 0.18% minder kosten scheelt bij een eenmalige inleg van 10.000 euro na 30 jaar 3750 euro aan opbrengst bij een gemiddeld jaarrendement van 7%.

 • Thomas

  Ik leer net dat DeGiro voor een Pensioen rekening een Minimum Activity Fee à 0,2% in rekening wordt gebracht (wat als transactietegoed kan worden besteed) en een Exchange Connectivity Fee van € 1 per beurs per maand (!). Misschien leuk om een blog te besteden aan een kostenvergelijking voor een pensioenrekening (lijfrente).

 • tmioch

  Bedankt voor de blog. Heb je voor mij ook het excel document? Ik zou graag voor mezelf wat willen rommelen met inlegbedragen en verdere analyses maken.

 • Ruud w

  Klopt het dat het bij degiro niet meer mogelijk is om in de wereldwijde fondsen te beleggen? Ik heb afgelopen maand namelijk noodgedwongen geïnvesteerd in de sp&p 500, of is hiervoor een ander wereldwijd fonds interessant?

 • Miss Bliss

  Ik ben wat minder tevreden over Lynx. Ik heb vooraf zeer uitgebreid met hen gesproken en gevraagd of er behalve transactiekosten echt geen andere kosten zouden zijn. Dit werd herhaalde malen bevestigd. Vervolgens een rekening geopend en geld overgemaakt. Door diverse administratieve fouten van de kant van Lynx duurde het even voordat ik werkelijk transacties kon doen – wat al behoorlijk a-relaxed is bij een stijgende beurs. Toen dit eenmaal kon bleek er aanzienlijke creditrente geheven te zijn (0,7%, dit is voor grotere portfeuilles voor een paar weken meer dan de kosten die Binck voor een jaar een rekening aanhouden rekent). Dit was nooit vermeld in het gesprek, maar uiteraard werd er gezegd “het staat in de voorwaarden”. Echter in de voorwaarden staat dat je moet bellen om details te krijgen over de rentekosten, maar als je vraagt welke overige kosten er zijn worden die niet genoemd.

  Toen ik vroeg het resterende geld maar weer terug over te maken naar mijn tegenrekening, omdat ik niet bij een broker wil zitten die zijn potentiele klanten niet goed voorlicht, bleek dat dat niet in 1x kan (voor de veiligheid? niet naar je eigen tegenrekening kunnen overboeken? bij een en/of rekening kan ik me daar nog iets bij voorstellen, maar welke veiligheid hebben we het over?) En jawel….aan meer dan 1x per maand naar je tegenrekening overboeken zijn extra kosten verbonden.

  Al met al een ontluisterende ervaring. Wees gewaarschuwd, goedkoop is weer eens duurkoop.

 • Een Lezer

  Bij bedragen boven de 75k worden de servicekosten van ING overschat in je vergelijking.
  Volgens https://www.ing.nl/media/pdf_tarieven%20beleggen%202018_tcm162-117780.pdf (te vinden onder het kopje “Tarieven van overige beleggingsproducten” bij https://www.ing.nl/particulier/beleggen/kosten-van-beleggen/index.html) is de service fee afhankelijk van het vermogen:

  0.24% t/m 75k
  0.12% t/m 500k (over het meerdere vanaf 75k)
  0.06% t/m 2500k (over het meerdere vanaf 500k)

  Dus de jaarlijkse servicekosten bij ING zijn afhankelijk van het totale vermogen (en niet altijd 0.24%):
  75k * 0.24% = €180
  100k * 0.21% = €210
  200k * 0.165% = €330
  300k * 0.15% = €450
  500k * 0.138% = €690
  1000k * 0.129% = €1290

  Bij DeGiro reken je 0.1% kosten voor automatische valutaomzetting via AutoFX.
  Vanaf 12.5k lijkt het al te lonen om handmatige omzetting te doen, voor €10 + 0.02%.
  50k inleg kost €20 (0.04%)
  100k inleg kost €30 (0.03%)
  200k inleg kost €50 (0.025%)
  500k inleg kost €110 (0.022%)

  Ik ben geen gebruiker van DeGiro, dus ik weet niet hoe makkelijk het aan- en uitzetten van AutoFX is. Weet jij hoe gemakkelijk je AutoFX aan en uit kan zetten voor specifieke transacties?
  En zou je je berekening / Excel bestand kunnen delen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt voor je oplettendheid. ING rekent inderdaad <0.24% boven de 75.000 euro vermogen. Ik heb het toegevoegd en verbeterd.

   Aan-/uitzetten AutoFX is met een muisklik te bewerkstelligen.

   Ik heb je de excel toegestuurd.

 • Dezelfde lezer

  Ik heb ook naar de andere twee banken gekeken. Bij ABN AMRO zijn de servicekosten inderdaad 0.18% (wel met een minimum van €15, dus voor €8333 zijn de kosten relatief hoger).

  Bij Rabobank dalen de kosten echter fors vanaf 60k, omdat er dan €30 per kwartaal wordt gerekend.

  Onder 10k = €20 per jaar
  Tussen 10k en 60k = 0.20% per jaar
  Boven 60k = €120 per jaar. Voorbeelden:
  120 van 75k = 0.16%
  120 van 100k = 0.12%
  120 van 200k = 0.06%
  120 van 300k = 0.04%
  120 van 500k = 0.024%
  120 van 1000k = 0.012%

  Deze flat fee zorgt ervoor dat Rabobank bij grotere vermogens veel aantrekkelijker wordt.
  In je voorbeeld van 500k voor 10 jaar beleggen scheelt het jaarlijks minstens €1000 aan servicekosten, en stijgt het rendement van 863.6k naar 878.5k. Dit is beter dan DeGiro Custody (877.6), en niet al te ver van DeGiro Basic (882.7) en Lynx (883.6).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Wederom bedankt voor je opmerkzaamheid. Mogelijk hebben de banken de servicefees aangepast in de periode van een jaar tussen het verschijnen van de post en nu. Of ik heb indertijd zitten slapen. Hoe dan ook, ik heb het toegevoegd en aangepast.

   Binck Basic bestaat ondertussen overigens ook niet meer en is vervangen door het duurdere Binck Green, zie Binck tarieven wijziging

 • Toine

  Rabobank rekent extra kosten voor verwerking dividend en couponrente (“Beheerhandelingen”) voor zover ik dat uit hun tarieven PDF begrijp.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie het nu ook. Direct Beleggen heet tegenwoordig Zelf beleggen. Wellicht zijn de kosten daarmee ook veranderd sinds ik het artikel geschreven heb.

   Dividend of couponrente verwerken kost €0,25 + 0,5% over de waarde

 • Michiel

  Vanaf 1 oktober 2018 wijzigen de kwartaaltarieven:

  basisdienstverlening wordt 0,06% van het belegde vermogen (tot EUR 100k), over het meerdere 0,03%. Minimum EUR 5, maximum EUR 100.
  Obligaties EUR 5 + 0,05% (max EUR 150)
  Aandelen Euronext EUR 5 + 0,05% (max EUR 150)
  Beleggingsfondsen 0,1% (minimum EUR 0,05, max EUR 150)

  Zie rabobank.nl/nieuwetarievenbeleggen

 • Yasmin

  Hartelijk dank voor dit bericht! Ik heb een vraag. Omdat ik tijdelijk in de UAE werk, vroeg ik mij af of ik beter af ben om een offshore account te openen via Interactive Brokers bijv, of dat ik beter mijn geld eerst naar Nederland overmaak om vervolgens via de Giro te investeren? Ik ben van plan om over twee a drie jaar terug te keren. Hartelijk dank alvast!

 • S.K. Vast

  U stelt dat een indexfonds, een ETF en een Tracker hetzelfde zijn. Dat ben ik niet met u eens.

  Een ETF of Tracker kan behalve een Index ook wel een groep aandelen volgen zoals b.v.;
  – gezondheidsaandelen (Healthcare)
  – dividendaandelen
  – informatietechnologie
  – Onroerend goed
  Enzovoort.
  Zie ook Morningstar voor nader uitleg.
  http://www.morningstar.nl/nl/news/34396/wat-is-een-etf.aspx

  Op Morningstar kunt u ook selecties maken van groepen aandelen die u wilt volgen met een ETF.

  Voor de rest alle lof voor uw FOB

  Groeten van Stoffer Vast
  sinds 14 maart 2014
  P.S. Tip Totaalrendement YTD
  10,17 Easy ETF FTSE EPRA Eurozone LU0192223062 66,62% 3,51%
  23,78 SPDR S & P Euro Dividend Aristocrats IE00BSM1WJ87 41,10% 3,43%
  92,43 iShares JPMorgan $ EM Bond Ucits IE00B2NPKV68 35,31% -/- 2,67%
  34,84 iShares Euro Stoxx Small Ucits IE00B02KXM00 31,99% -/- 2,04%

 • Naske

  Bedankt voor je fantastische blog Mr FOB! Heel fijn hoe je alles uitlegt; met voldoende info om alles goed in de vingers te krijgen en beknopt genoeg om er doorheen te komen. Ontzettend behulpzaam, en geruststellend dat iemand al zoveel uitgezocht heeft.

  Op zoek naar de juiste broker voor ons zou ik graag van onze eigen situatie de verschillende uitwerkingen vergelijken. We gaan een aardig bedrag ineens inleggen, en daarna vooral herbalanceren indien de situatie daar om vraagt.
  Is het Excel bestand dat je hebt gemaakt ergens te downloaden?

  Dank en keep up da good work!

 • JVV

  In het tarievenoverzicht op de website van Lynx staat voor aandelen met domicilie in bijvoorbeeld het VK en Ierland zogenaamde “stamp duty tax” genoemd, wat ik interpreteer als een belasting die bij aan/verkoop in het VK danwel Ierland afgedragen dient te worden.
  Het VWRL fonds dat jij gebruikt heeft domicilie in Ierland (correct?), maar ik zie een dergelijke “stamp duty tax” nergens terugkomen in de overzichten die je gemaakt hebt, en ik kan er elders ook geen sluitend antwoord op vinden.
  Ken jij hier wellicht details van?
  Bij voorbaat dank!

 • Gerben

  In hoeverre is die vergelijking tussen Brand New Day en De Giro voor pensioenbeleggen anders dan gewoon beleggen? Had in deze vergelijking graag gezien dat Brand New Day ook meegenomen was 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   In deze post heb ik brokers en banken vergeleken waar je vrije keuze in fondsen hebt. Die keuze is via Brand New Day beperkt.

   Gewoon beleggen en pensioenbeleggen via Brand New Day verschilt wel iets voor beide via DeGiro. DeGiro is voor gewoon beleggen goedkoper dan Brand New Day.

 • Gerben

  Bij pensioenbeleggen liggen de kosten bij elkaar in de buurt. Je schrijft bij de vergelijking dat dat komt omdat De Giro lagere kosten heeft (0,2%) maar door het niet kunnen verrekenen van dividendbelasting (0,3%) bij de kosten van Brand New Day (0,59%) in de buurt komt. Is er bij gewoon beleggen dit zelfde verschil met het wel of niet kunnen verrekenen van de dividendbelasting?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bij gewone beleggingen krijg je buitenlandse dividendbelasting automatisch terug als je een W8-BEN formulier ingevuld hebt (standaard actie bij openen beleggingsrekening via DeGiro) en als Nederland een belastingverdrag met het desbetreffende buitenland heeft.

 • Mr H

  Allereerst: dank voor alle informatie in dit blog! Ik ben afgelopen week begonnen met lezen en denk regelmatig “had ik dit maar eerder geweten” 🙁

  Twee jaar geleden zijn wij op advies van een adviseur van Rabobank begonnen met beleggen. Bij Rabobank natuurlijk. En omdat wij geen kennis en ervaring hadden kozen we voor ‘beheerd beleggen’. Nu denk ik dat dit dom is, vanwege de hoge(re) kosten. In het overzicht dat Rabobank mij geeft staat dat het gaat om kosten beleggingsproducten 0,12%, Rabobank beleggingskosten 0,54% en belastingen 0,16%, totaal 0,82%.

  Als ik het goed zie (maar alle informatie duizelt me wat) zijn de kosten bij DeGiro of Lynx lager. Maar hoeveel lager vind ik moeilijk te vinden.

  De eerste vraag is dus: Is DeGiro of Lynx echt goedkoper?

  De tweede (daarmee samenhangende) vraag: Stoppen met beleggen bij Rabo?

  En (zo ja) de derde vraag: Wat doe ik met mijn huidige portefeuille (duur woord 😉 hé)? Samengevat bestaat ie uit 5 aandelenfondsen (Northern Trust en Actiam) en 3 obligatiefondsen (BlackRock en Vanguard). Totaal ongeveer Euro 10.000.

  Hoor graag. Bij voorbaat dank!

 • Mr H

  Dank! Die nieuwe vergelijking had ik nog niet gezien. Als ik het goed zie vergelijk je daar Rabobank Zelf Beleggen en niet Beheerd Beleggen. Ben nog wel erg benieuwd naar jouw antwoord op mijn derde vraag: huidige portefeuille ‘overboeken’ (lees: verkopen en ook bij DeGiro onderbrengen)?

 • Pauw

  Allereerst dank voor je boeiende en informatieve blog. Op het moment kun je bij De giro kiezen uit 3 profielen, basic, active en trader. Welke komt nu overeen met Custody?
  Op dit moment heb ik diverse “begeleid beleggen” rekeningen, maar wil mij hier graag verder in verdiepen. Wij zullen dan ongeveer tussen €1000-1500/mnd gaan beleggen. Je blog helpt hier zeker bij.
  Zou ik ook je Excel document mogen ontvangen om diverse scenario’s door te rekenen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het account type standaard of Custody staat los van de profielen basic/active/trader. De profielen hebben ermee te maken of je ook in opties/turbo’s e.d. wilt kunnen handelen. Als je een account opent kun je kiezen voor standaard of Custody account. Ik heb een Custody account met een basic profiel.

   Ik heb je de excel toegestuurd (hij is niet meer up to date, dus dat moet je zelf aanpassen), succes ermee!

 • Ciska

  Beste meneer Fob, allereerst ontzettend bedankt voor uw zeer informatieve blogs! Ik ben pas sinds kort ‘wakker’ qua FIRE, indexbeleggen, saving rates, etc.. en er gaat een hele wereld voor me open☺
  Ik ben zo goed als zeker dat ik ga indexbeleggen bij DeGiro (Custody) maar ik heb nog twee vragen over indexbeleggen bij DeGiro.
  Ze hebben t/m 23 januari een actie dat je €500,- transactietegoed krijgt. Nu kan ik niet goed inschatten of dit interessant is als je net als u in een beperkt aantal indexen belegt via buy&hold strategie. Kunt u daar iets over zeggen?
  Mijn tweede vraag gaat over het feit dat DeGiro aan interne uitvoering doet (Geldgids, 7nov2017). Blijkbaar handelen zijn verkoop- en aankooporders ook intern af met hun eigen klanten of via hun zusteronderneming (HIQ) zonder dat de beurs eraan te pas komt. Mogelijk hanteren zij daardoor minder goede koersen voor hun klanten. Wettelijk hebben ze blijkbaar alleen een ‘inspanningsverplichting’ om voor de klant zo gunstig mogelijk te handelen, maar ze erkennen zelf dat er sprake kan zijn/is van belangentegenstelling bij interne uitvoering. Weet u of iemand anders actief op deze blog hiervan? En zo, ja, ondervindt u daar nadelen van denkt u? Is in uw ervaring DeGiro nog steeds de aantrekkelijkste gezien kosten, mogelijkheden e.d.?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Wat transactietegoed is mooi meegenomen als je ook net als ik DBZB wilt kopen.
   Ik ben tevreden over DeGiro. Ik weet niet of je tegen ietwat hogere koersen aankoopt vanwege intern matchen en dergelijke. Maar aangezien dit eenmalige kosten zouden zijn heb je daar geen significante last van op de langere termijn.

   • Ciska

    Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Ik heb inmiddels een DeGiro account aangemaakt! Spannend.. nu kan het feest beginnen:-). Nogmaals heel hartelijk dank voor uw uitgebreide blog en platform! groetjes Ciska

   • Joachim Vanhauwaert

    Hallo,
    Bedankt voor de berekeningen.

    Ik overweeg om over te stappen van DeGiro naar Fundcoach omwille van de mogelijkheid automatisch te beleggen, en wil graag weten wat het verschil in rendement is op lange termijn.

    Bestaat de mogelijkheid om de bovenstaande berekening voor DeGiro en Binck Fundcoach te simuleren op een termijn van 30 jaar in plaats van 10 jaar?

    Alvast bedankt

    • Mr FOB Bericht auteur

     Ik kom er op dit moment niet aan toe om e.e.a. opnieuw te vergelijken voor de huidige brokertarieven en voor 30 jaar. Ik zet het onderwerp wel op mijn lijstje.

 • whugos

  Ha Mr FOB, Ben ruim een jaar geleden begonnen met wat meer gestructureerd beleggen en sparen. Voor verschillende doeleinden (hypotheek, pensioen, kinderen). Heb daarbij erg gelet op kosten. Ik lees (in dit blog en elders) dat de kosten van DEGIRO laag zijn. Nu zat ik vandaag even te kijken naar een van mijn beleggingsrekeningen en viel mij op dat er afgelopen december (2018) en maart “corporate action kosten” zijn afgeschreven. En dat lijken best ‘hoge’ bedragen. Op de site van DEGIRO kan ik er niets over vinden. Wat zijn dit voor kosten? Hoe hoog ‘mogen’ die procentueel (over het totale vermogen?) zijn? Ik hoor het heel graag. Alvast bedankt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   DeGiro corporate action kosten kunnen bijvoorbeeld kosten voor het beleggen op een buitenlandse beurs zijn. Als je een Custody account hebt, dan kunnen dat bijvoorbeeld ook de kosten voor het verwerken van het dividend zijn.

 • j. van Alphen

  Nu we het toch over kosten hebben. Hoe interpreteren jullie “DEGIRO Aansluitingskosten (Exchange Connectivity Fees): €2,50 per kalenderjaar per beurs (max.0.25% van de jaarlijkse maximale accountwaarde per beurs)” ?

  Stel maximaal EUR 400 op Duitse Beurs, EUR 400 op Franse Beurs en EUR 400 op NYSE.
  Is dat dan 3* EUR 2,50 aan kosten of 3*0,25% van EUR 400; oftewel EUR 7,50 versus EUR 3,00

 • Leon

  Dank voor de mooie en informatieve site!
  Het viel me op dat de 3 figuren van scenario 1 niet (meer) zichtbaar zijn, in ieder geval niet op mn iPad en mobiel.

 • Beginner001

  Bedankt voor alle goede adviezen en informatie. Ik denk dat ik het maar eens ga wagen want na vermogensrendement belasting wil ik liever geen verlies maken. Ik zou dan jouw algemene beginners beleggings advies volgen. Maar ik wil ook graag weinig tijd besteden aan het beleggen. Liefst 1x per jaar er naar kijken, eventueel herbalanceren en aankopen. Of is dat onverstandig? Welke broker raad je me aan bij deze strategie: is DEGIRO dan nog steeds een voordelige keuze?
  Bedankt

  • Mr FOB Bericht auteur

   Prima strategie en kan prima voordelig via DEGIRO. Als je de VWRL variant wilt gebruiken welke het dividend automatisch 4x per jaar voor je herbelegt, kun je VWCE nemen (genoteerd aan beurs Xetra). Deze heeft daarentegen wel eenmalige transactiekosten bij aanschaf (VWRL niet), maar dan heb je er daarna ook geen omkijken meer naar.

   Sinds kort kun je als voordelig alternatief voor DEGIRO ook Flatex overwegen. Via Flatex is zowel VWRL als VWCE zonder transactiekosten te verkrijgen. Bij Flatex moet je wel even op deze 3 punten letten.

 • Anne

  Vraag; heb je ook naar de exit / afhandelkosten van de giro gekeken? Ik zag dat de kosten voor het afhandelen van je lijfrente 5% zijn?! Dat tikt nogal aan als je na 30 jaar een mooie pensioenportefeuille hebt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   DEGIRO hanteert geen exit fee bij verkoop anders dan eventuele transactiekosten voor fondsen buiten de kernselectie, welke procentueel gezien hetzelfde zijn als bij aankoop.

 • Marjolein

  Hi, dank voor al je voorwerk en het delen ervan.
  Ik ben inmiddels ook over en ben gaan beleggen bij DeGiro. Vandaag een aankoop gedaan in het Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (ticker: DBZB, ISIN code: LU0378818131). HIer moest ik ineens 4 euro transactiekosten voor betalen. Gezien jouw omschrijvingen had ik dit niet verwacht. IS er een wijziging in het kostenbeleid gekomen? Ik zag iets langskomen over kosten ivm Brexit, maar dit fonds heeft daar toch niets mee te maken? Of heb ik misschien toch een verkeerd fonds aangekocht? Kun jij duidelijkheid verschaffen? Alvast bedankt

 • Harleman

  Ik beleg bij ING en doe per dag gemiddeld 3 transacties van 15000,- wat kost dit bij de giro abnamro en ING ik beleg nu bij ING en ik heb het idee dat ze daar aan interne clearing doen. Ze zeggen dat dat niet zo is echter dat gevoel heb ik niet.

 • alphatresor

  Hoi Mr FOB,
  aleereerst bedankt voor dit geweldige informatieve blog met heldere uitleg van al je uitzoekwerk…Super!

  Ik wil gaan beginnen met indexbeleggen en aangezien ik in het buitenland woon heb ik wel toegang tot VTI en VXUS via buitenlandse brokers zoals SAXO en Interactive Brokers. Aangezien ik ook al een slapend DEGIRO Custody account heb zou ik eerst graag een kosten/rendement vergelijk willen maken tussen DEGIRO met 100% WVRL en de buitenlandse brokers met de befaamde mix van 50% VTI en 50% VXUS.

  Zou je het Excel bestand met me willen delen?

  Alvast bedankt!

 • TenMar

  Beste Mr FOB,

  Dank voor de heldere blogs! Ik ben al jaren voornemens om te beginnen met beleggen maar nu pas echt aan het verdiepen. Zoals je waarschijnlijk al weet is het op dit moment niet mogelijk om een rekening te openen bij DeGiro en werken ze met een wachtlijst. Die is inmiddels al opgelopen tot boven de 21.000. Heb jij misschien nog andere brokers als alternatief? Wat vind je van Meesman en Brand New Day en als je ze vergelijkt qua kosten met DeGiro?
  Alvast bedankt

  • Mr FOB Bericht auteur

   Meesman en Brand New Day vind ik op zich prima partijen, maar zijn geen echte brokers. Je kunt er niet in allerlei effecten handelen zoals bij normale brokers, ze bieden alleen een zeer beperkte selectie indexfondsen aan. Dit zijn overigens, afgezet tegen mijn 6 criteria, wel goede fondsen. Ik hou via Brand New Day mijn pensioenbeleggingen aan, zie hier

 • Sezer

  Wellicht is dit in een andere post al gevraagd, maar is deze post van je nu achterhaald? Want je beleggingsstrategie is nu veranderd en nu beleg je zelf bij ABN Amro terwijl dit de bank met de hoogste kosten is?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Amerikaanse ETF’s, waar het vergelijk in deze post op gebaseerd is, zijn tegenwoordig alleen nog via opties te verkrijgen, zie hier. Ook zijn er na het verschijnen van deze post goede Nederlandse indexfondsen beschikbaar gekomen, waarbij het dividendlek gerepareerd is. Die biedt DEGIRO niet aan, maar bijvoorbeeld ABN AMRO wel. Ook zijn na het verschijnen van deze post de tarieven van ABN AMRO verlaagd. Al met al is beleggen in deze indexfondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis tegenwoordig een van de goedkoopste manieren om breed gespreid in goede indexfondsen te beleggen in Nederland. Zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.