Amerikaanse ETF’s kopen ondanks Europees verbod 35


Amerikaanse ETF's kun je via opties nog steeds aanschaffen. Lees hier hoe!Diverse mensen ontwijken het verbod op het kopen van Amerikaanse ETF’s. Dat doen ze door de Amerikaanse ETF’s via de optieroute aan te schaffen. Lezeres Mel legt met plaatjes uit hoe zij dat doet via het handelsplatform van Lynx.

Amerikaanse ETF’s kopen verboden

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Op basis daarvan is het in Nederland verplicht voor uitgevende instellingen om ETF’s (indexfondsen, trackers) onder andere te voorzien van documentatie in het Nederlands. Van mijn favoriete aandelen ETF’s VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Verschil in opbrengst tussen Amerikaanse en Europese ETF’s

Zoals uitgelegd in de post VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief? gaf de combinatie van Amerikaanse ETF’s met wereldwijde spreiding VTI/VXUS ongeveer 0.7% meer rendement per jaar dan de Europese ETF met wereldwijde spreiding VWRL over de afgelopen 5 jaar.

Ik ga op basis daarvan voor een indicatie wat dit doet met je opbrengst na 10 en 20 jaar uit van het volgende:

 • VTI/VXUS geeft 7% rendement per jaar na kosten
 • VWRL geeft 6.3% rendement per jaar na kosten

Als je €10.000 belegt heb ja na 10 jaar via VTI/VXUS €19.672 en via VWRL €18.422. Een verschil van €1.250.

Als je €10.000 belegt heb ja na 20 jaar via VTI/VXUS €38.697 en via VWRL €33.936. Een verschil van €4.761.

Amerikaanse opties kopen in Nederland

Mijn favoriete Nederlandse broker DeGiro biedt op dit moment (nog?) niet de mogelijkheid te handelen in Amerikaanse opties.

Via de Nederlandse broker Lynx kun je wel handelen in Amerikaanse opties in VTI en VXUS.

Kopen van Amerikaanse ETF’s via opties

Op reddit kwam ik al wel eens tegen dat iemand Amerikaanse ETF’s via opties aangekocht had, zoals hier:

Koop een call optie die binnenkort (eerstvolgende derde vrijdag van de maand) expireert. Je gaat er 100 aankopen met één optie. Dus zorg dat je iets meer dan 100 keer de huidige koers aan ca$h hebt (anders wachten op volgend moment).

Je kijkt naar de huidige koers (zeg dat die 50 is) en zoekt naar opties die ‘in the money’ zijn (hier: onder 50, liefst onder 47). Dan kijk je naar de optie waar de ‘laatkoers’ plus de strike price (uitoefenprijs) het minst boven de huidige koers ligt (beter 42/8.30 dan 44/6.50).

Voor die optie plaats je een order voor één contract met biedprijs op huidige koers minus spot (hier: 50 – 42 = 8). Als de order wordt uitgeoefend ben je klaar, als hij niet wordt uitgeoefend verhoog je het met klein stapjes tot je op (of net onder) de laatkoers (hier: 8.3) zit.

Ziezo, je hebt de onzinnige PRIIPS/EID regelgeving omzeild en een goed(kop)e Amerikaanse ETF weten te bemachtigen!

Hier de aanpak van lezeres Mel met plaatjes:

Ik doe dat zelf via Lynx. Echter niet alle ETF’s hebben opties. En je moet checken dat het optie contract als settlement “levering” heeft. Als dat het geval is: dichtbij de settlement datum de opties kopen (i.v.m. time value) en als het Amerikaanse opties zijn kun je ze meteen uitvoeren en heb je de ETF’s in je portfolio :).

Er zijn veel mogelijkheden met opties, maar de meest voor de hand liggende zijn:

 • Het kopen van een call optie, waarmee je het recht heeft om aandelen voor een bepaalde prijs te kopen.
 • Het verkopen van een put optie, waarmee de koper het recht heeft, om aandelen voor een bepaalde prijs aan jou te verkopen.

In beide gevallen is het uitoefenen van de optie verbonden met het overdragen van de aandelen aan jou. Prima dus!

Nadelen opties

Er zitten wel nadelen aan het kopen via opties:

 • Opties zijn ingewikkelder dan direct kopen: Je moet een broker account hebben waarmee je in opties mag handelen. Je moet een beetje begrijpen hoe opties werken en dan kiezen tussen de verschillende opties: call of put optie kopen of verkopen (of een optie combinatie?), welke prijs van het onderliggende aandeel en welke prijs voor de optie?
 • Het grootste nadeel is dat je altijd een optie voor 100 stuks aandelen moet aanmaken. Als de prijs per aandeel hoog is (bijvoorbeeld zo’n 140 USD per aandeel voor VTI), zit je snel bij heel hoge bedragen die je moet kopen. Dus lekker 500 Euro per maand in je favoriete tracker beleggen zit er niet in.

Kopen via een call versus via een put

 • Een call optie is het makkelijkste. Met een call optie heb je de zekerheid dat je de aandeel kan kopen voor een bepaalde prijs, en je kan het op elk moment doen (via voortijdig uitoefenen van de optie). Helaas heeft dit wel een prijs: je moet de optie premie betalen. Deze optie premie is in het algemeen wat hoger dan broker commissies; daardoor is het kopen via een call optie een beetje duurder dan direct kopen.
 • Met een put optie kom je goedkoper uit: je kan makkelijk je aandelen ‘kopen’ voor ongeveer hetzelfde prijs als direct – of zelfs goedkoper! Maar het kan alleen 1x per maand, als de optie vervalt. En er is wel een risico: Als de waarde van de onderliggende aandeel tussen de verkoop van de optie en de expiratiedatum een grote positieve sprong maakt, wordt je optie niet uitgeoefend, en je krijgt de (nu waardevollere) aandeel niet.

Je kunt natuurlijk ook optie combinaties gebruiken… maar dan wordt het nog ingewikkelder 😉

Nu ga ik uitleggen hoe ik de VTI tracker via een put optie en de VXUS tracker via een call optie heb gekocht. Ik heb een standaard account by Lynx, en gebruik (meestal) de Lynx Basic web interface. Daar heb ik de screenshots gemaakt.

Kopen van VTI via een put optie

Het rechtsreeks kopen van de aandelen werkt niet meer

Ik wilde graag VTI kopen voor de actuele prijs van 139.05 USD: 100 stuks voor in totaal 13905 USD. Lynx zou voor deze transactie 5 USD commissie rekenen, dus de totale transactie zou 13910 USD zijn.

Amerikaanse trackers via opties

Maar na het klikken van ‘Send order’ komt de verwachte teleurstelling: Het mag het niet vanwege de PRIIPS regelgeving, zoals verduidelijkt met de vriendelijke roze box:

Amerikaanse trackers via opties

Kopen van de aandelen via een optie

Dus dan maar kijken naar de opties op VTI:

Amerikaanse ETF's via opties

In dit geval wil ik een put optie verkopen: daarmee heeft de koper het recht 100 stuks VTI aan mij voor een bepaalde prijs te verkopen.

Omdat ik VTI écht wil kopen, kies ik voor een “deep in the money option”. Dat is een optie met een prijs ver boven de actuele prijs van de optie. Ik wil namelijk dat bij expiratie de optie uitgeoefend wordt en ik de aandelen krijg.

Als de prijs van de optie te laag is, zou de koper van de optie de aandelen niet aan mij willen verkopen. Dan heb ik wel de optie premie verdiend, maar heb ik niet mijn VTI aandelen. De premie is wel leuk, maar uiteindelijk is mijn doel om VTI te kopen en niet om geld te verdienen met opties (zo’n strategie kun je ook volgen, zie ATL, maar dat doe ik niet).

Op het moment dat ik kijk is het donderdag 15 november. De optie zal vervallen op vrijdag 16 november (Amerikaanse opties vervallen op de derde vrijdag van de maand). Zo dicht bij de expiration date kijken maakt het minder riskant, omdat de prijs van het aandeel op tijd van expiratie waarschijnlijk gelijk is aan de prijs van vandaag.

Maar de optie premies zijn ook niet meer heel hoog omdat er bijna geen tijd-waarde meer inzit. Dat merk ik ook op het moment dat ik overweeg welke put optie ik voor welke prijs wil verkopen. Bij een VTI 201811’16 PUT 144 zal de koper het recht hebben, 100 VTI aan mij voor 144 USD per stuk te verkopen, tot vrijdag 11/16. Dus moet ik 14400 USD betalen, en dan nog de 2.4 USD transactie commissie voor het verkopen van de put, totaal 14402.4 USD.

Om dat vergelijkbaar te maken met 100 VTI direct kopen voor 13910 USD, heb ik een optie premie van 492.4 USD nodig. Met deze afweging besluit ik, dat ik VTI 201811’16 PUT 144 verkoop voor 4.95; dat ligt in de bid/ask spread en zou me 495 USD opleveren:

Amerikaanse indexfondsen via opties

Naar het klikken van “Send order” gebeurt eerst niks – niemand wil de put voor deze prijs kopen. Dus even wachten…. Vrijdag log ik weer in, en de verkoop is gelukt, daar is hij:

VTI via opties

Het aantal is -1, omdat ik hem verkocht heb.

Later op vrijdag werd de optie uitgeoefend, en ik kreeg automatisch 100 VTI ingeboekt, terwijl 14400 USD van mijn cash verdween (dat vind ik nog steeds een beetje scary hoor). Daarmee heb ik totaal 14400 USD (aandelen kopen) + 2.4 USD (commissie voor het verkopen van de put) – 495 USD (optie premie) = 13907.4 USD betaald voor mijn 100 VTI.

Vergeleken met direct kopen voor 13910 USD ongeveer hetzelfde, net ietsje goedkoper. De reden is dat de optie premie compenseert voor de duurdere aandelen-prijs van de in-the-money put.

Kopen van VXUS via een call optie

Toen ik wilde kopen, was de prijs van VXUS 50.22 USD. Omdat rechtsreeks aankopen van VXUS niet meer mag dus maar kijken naar de opties op VXUS:

VXUS kopen via opties

Dit was op 15 november. Dus een dag voor expiratie van de opties. Amerikaanse opties vervallen namelijk 1x per maand, op de derde vrijdag van de maand. Dat is handig, omdat dan in de optie niet meer zo’n grote tijd-waarde zit. In principe zou 16 november nog handiger zijn geweest.

Ik was geïnteresseerd in het kopen van een call optie VXUS 201811’16 CALL 50. Daarmee heb ik het recht 100 stuks VXUS te kopen voor 50 USD per stuk. Dus bijna voor dezelfde prijs als zonder optie. Helaas moet ik voor dit ‘recht op kopen’ betalen; ik heb een limiet prijs van 0.6 gekozen, dus 60 USD, plus nog 2.4 USD commissie (het handelen in opties is goedkoper dan het handelen in aandelen bij Lynx…):

Amerikaanse tracker

Na het verzenden van de order werd ze meteen uitgevoerd, en ik had deze optie in mijn depot:

VXUS optie

Nu wilde ik niet afwachten tot de expiratie van de optie, maar hem gewoon direct gebruiken om VXUS te kopen. Dat betekent: ik wilde hem vervroegd uitvoeren. Tot nu zijn alle screenshots van de Lynx Basic browser interface (die gebruik ik meestal). Maar het vervroegd uitvoeren van opties kan daar niet. Dus moest ik daarvoor de Lynx trader tool gebruiken:

Lynx trader

Lynx trader

Lynx trader exercise

Dus daarmee heb ik vervolgens 100 stuks VXUS à 50 USD gekocht.

Totale kosten: 5000 USD (aandelen kopen) + 60 USD (call optie kopen) + 2.4 USD (commissie) = 5062.4 USD

Dat is iets duurder dan direct kopen voor 5027 USD, maar slechts zo’n 0.7% van de waarde.

Dit was de uitleg van Mel over het aanschaffen van Amerikaanse ETF’s via opties, bedankt!

Amerikaanse ETF’s kopen?

Wanneer je grotere bedragen te beleggen hebt kan het interessant zijn om Amerikaanse ETF’s te kopen via opties vanwege de hogere opbrengsten.

Hou er rekening mee dat Lynx een platform fee van €5 per maand (€60 per jaar) rekent als je minder dan €100.000 belegd hebt via hen. Zie hier voor details.

VWRL kopen en aanhouden via DeGiro is gratis.

Daarom is inleggen in VTI/VXUS via opties via Lynx pas interessant als je meer dan €10.000 te beleggen hebt. Bij een belegging van €10.000 is de €60 fee van Lynx (= 0.6% van €10.000) namelijk ongeveer gelijk aan de 0.7% hogere opbrengst van VTI/VXUS t.o.v. VWRL.

Als jij ook Amerikaanse ETF’s via opties wilt kopen, let dan bij het handelen in opties wel goed op wat je doet. Je kunt er veel geld mee verliezen wanneer je fouten maakt.

Heb jij ervaring met het aanschaffen van Amerikaanse ETF’s via opties? Heb je vragen aan Mel? Stel ze hieronder in de reactiemogelijkheid!

Wil je leren hoe je kunt beleggen in ETF’s?: Beleggen voor beginners

 

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

6634 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

35 gedachten over “Amerikaanse ETF’s kopen ondanks Europees verbod

 • B at Fire The Boss

  Erg interessant verhaal, ik zit serieus te overwegen dit te gaan doen! Heb jij het ook al uitgevoerd Mr FOB? De drempel is redelijk hoog, vanaf 100 aandelen.

  Maar wat je natuurlijk kan doen is die 100 aandelen kopen bij Lynx als je de drempel hebt bereikt en voor de rest blijven beleggen in VWRL bij DeGiro tot je weer de drempel hebt bereikt.

  Of zou er nog een betere loophole zijn waarbij je “bestaande” aandelen van Lynx (je via opties aangeschafte VTI/VXUS) kunt overhevelen naar DeGiro?

  Bedankt voor de informatieve post in elk geval, en hele fijne feestdagen!

 • snelengezond

  Heldere uitleg, bedankt Mel. Enigszins triest dat hier een noodzaak voor is wanneer je deze trackers wilt bezitten, maar daar doen we zelf voorlopig weinig aan. Fijne feestdagen!

 • Empire

  @Mr. FOB
  In bovenstaande post staat dat VTI en VXUS in Nederland niet meer verkocht mogen worden door het ontbreken van Nederlandstalige documentatie (het essentiële-informatiedocument of Eid). Dat is niet juist (of ten minste onvolledig).
  Een ontwikkelaar moet ook voldoen aan andere Europese regels, zoals registratie volgens de AIFMD-richtlijn.

  Ook de stelling dat Europese wetgeving het opstellen van het Eid in het Nederlands verplicht is onjuist.
  Verordening (EU) nr. 1286/2014 bepaalt in artikel 7, eerste lid, dat het Eid wordt opgesteld in de officiële talen of in een van de officiële talen, welke wordt gebruikt in het deel van de lidstaat waar het PRIIP wordt gedistribueerd, “of in een andere taal die door de bevoegde autoriteiten van deze lidstaat wordt aanvaard”.

  Ik stel voor de tekst onder het kopje ‘Amerikaanse ETF’s kopen verboden’ aan te passen.

 • Sabey

  Hallo FOB,

  De markt is erg onvoorspelbaar. Het lijkt er op dat het gaat crashen. Natuurlijk weet niemand dat maar het ziet er niet zo goed uit. In een normale beurs dag heb je geen 15% volatiliteit.

  Ik heb paar vragen.

  1 – Blijf je nog elke maand rustig bijkopen of doe je ook intervals? Ze zeggen “cash is king”
  2 – NYSE is op 25 december 693 punt gedaald maar AEX was toen gesloten dus ik kon geen aandelen kopen. Maar NYSE is gisteren meer dan 1000 punt gestegen en AEX was weer gesloten. Ik vind dit heel raar want VWRL gaat straks heel hoog openen en wij hebben geen gelegenheid gekregen om te kopen wanneer heel laag was. Ik zie soms dat de waarde van aandelen tijdens het voorbeurs of nabeurs is als bijna 3% dalen of stijgen maar je kan het niet kopen. En bij opening ben je al te laat. Dit is toch niet eerlijk?

  • Mr FOB Bericht auteur

   1) Je grootste vijand bij beleggen is je eigen emotie. Die schakel ik daarom zoveel mogelijk uit. Ik hou mij aan mijn strategie, volledig onafhankelijk van wat de beurs doet. Ik leg maandelijks in op het moment dat ik mijn salaris heb ontvangen en herbalanceer indien mijn verdeling meer dan 5% afwijkt van mijn gewenste verdeling.
   2) Ik heb geen mening over eerlijk of oneerlijk in dit geval. Wel ben ik van mening dat je onnodig risico neemt door hier op te letten. Je bent dan al heel gauw aan het market timen en daarmee verhoog je aanzienlijk je kans op verlies. Nogmaals, je eigen emotie is je grootste vijand. Probeer die zoveel mogelijk uit te schakelen door vast te houden aan een van tevoren weloverwogen strategie. Dat is je beste houvast in roerige tijden.

 • De kleine belegger

  Wat ik mij afvraag: Is het mogelijk om als Nederlander een account te openen bij een Amerikaanse broker?
  Dan kan je met dat account VTI en VXUS aanschaffen. Lynx is tenslotte ook maar een portaal van het Amerikaanse Interactive Brokers.

  Ik heb het zelf nog niet uitgezocht. Maar misschien is het de moeite waard. Elke keer opties kopen is best bewerkelijk.

  De kleine belegger

 • Michel

  Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg! Daar heb ik veel aan.
  Ik ben serieus van plan dit te gaan doen.
  Ik heb er een vraag over:
  Stel dat ik VXUS/VTI welke ik op deze manier heb verkregen (put optie, Lynx) in een later stadium wil verkopen. Kan dat op de normale manier of moet dat verkopen dan ook via de optie route?

  Alvast bedankt en een fijne jaarwisseling!

 • Gerben

  VWRL mist small en micro caps, en die hebben het nou juist goed gedaan in de afgelopen 5 jaar. Een poging om dat inzichtelijk te maken wat dat zou betekenen als je dat (probeert) op te lossen:

  Als je met een VWRL portefeuille evenveel in small caps zou willen zitten als bij VTI/VXUS dan moet je die bijna 12% er bij nemen. IUSN lijkt daarvoor een goede optie met een TER van 0.35%. Die bestaat pas net, dus geen rendementen afgelopen 5 jaar bekend. Voor de rendementen heb ik BND Small Caps gepakt, die volgt ook de MSCI World Small Cap index. Deze VWRL/IUSN combi had dan over de afgelopen 5 jaar een 0.01% hoger rendement geleverd als VTI/VXUS. Natuurlijk valt de TER wat hoger uit dan bij VTI/VXUS. Maar onder de streep blijft er nog maar een verschil van 0.17% over in het voordeel van VTI/VXUS.

  Let wel, bovenstaand vergelijk klopt natuurlijk ook weer niet 100%:
  – Met VTI/VXUS heb je bijna 10.000 posities, met VWRL/IUSN 6500
  – IUSN zit alleen in developed markets. VXUS neemt waarschijnlijk ook nog small en micro caps in emerging markets mee. Maar ik heb geen ETF kunnen vinden die dat ook doet.
  – Ook al neem je 12% IUSN, dan heb je bij VTI/VXUS nog steeds meer micro caps

  …. en vast nog wel meer verschillen. Maar het lijkt in ieder geval meer op VTI/VXUS als 100% VWRL. Voor een 0.17% verschil moet ik zelf nog eens goed nadenken of ik wel de route uit deze post zou willen bewandelen.

 • Daan

  Ik heb daar toevallig laatst iets over gelezen op bogleheads.org forum.

  Kortgezecht: Als je geen amerikaanse expat bent is het niet verstandig, omdat je dan met het Amerikaanse belastingstelsel in aanraking gaat komen. Dat is waarschijnlijk veel duurder en ingewikkelder dan gewoon iets als VWRL gebruiken.

 • Misha

  Mr Fob heeft u zich hier al in verdiept? Ik vind het namelijk interessant maar ben zelf onbekend met handelen in opties. Hoewel dit niet echt handelen is maar meer met een omweg in bezit komen van deze ETF’s is het voor mij onbekend terrein.

 • maarten

  loop je met deze optie methode het risico om op het verkeerde moment in te stappen (voorbeeld heeft t over 10k) ipv bijv. steeds 500 via degiro in te leggen?

  en kunnen ze bij de brokers het eea makkelijk opheffen (of als de kosten hoger worden) waardoor je ETFs moet verplaatsen naar andere brokers? loop je daar nog tegen kosten of moeilijkheden aan? of vervallen dan opgebouwde rechten voor winst e.d.?

 • Mike

  Heel interessante blog,
  Voor mij is de tijd ook aangebroken om iets met mijn geld te doen voor de lange termijn. Ben nu 32 en zet maandelijks geld apart voor lijfrente. Daarnaast hou ik nog wat over om wat anders mee te doen.
  Wanneer ik bijvoorbeeld bij DeGiro mijn indexfonds koop, moet ik me dan zorgen maken dat DeGiro als bedrijf failliet kan gaan? En als dat zou gebeuren ben ik dan al mijn inleg en opgebouwde vermogen kwijt?

  Alvast bedankt voor de informatie.

  Groet,Mike

 • Empire

  @Mr. FOB
  De begintekst van de post is nog immer incorrect. Ik zal wat explicieter zijn.
  1) De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan een andere taal dan de Nederlandse toestaan (bijvoorbeeld de Engelse). Er is geen Europese regelgeving die dat verbied. Integendeel, het door mij eerdergenoemde artikel 7, eerste lid, van Verordening (EU) nr. 1286/2014 staat dat uitdrukkelijk toe. Zo schrijft minister van Financiën, W.B. Hoekstra, op 11 juni 2018 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (n.a.v. vragen van Kamerlid Van der Linden (VVD)): “De AFM heeft weloverwogen geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om naast de Nederlandse taal een andere taal te aanvaarden voor het opstellen van het essentiële-informatiedocument. Voor PRIIP die in Nederland worden aangeboden dient minstens een Nederlandstalig informatiedocument beschikbaar te zijn. Ook veel andere lidstaten hebben ervoor gekozen om alleen de officiële taal van de lidstaat toe te staan bij het opstellen van het informatiedocument. De AFM ziet op dit moment geen reden dit besluit te heroverwegen.”

 • Empire

  [vervolg]
  2) Ook indien het Engels in Nederland zou worden toegestaan voor het Eid (of Engels: KIID), zou de verkoop aan particulieren in Europa niet kunnen, doordat niet wordt voldaan aan Europese regelgeving. Reeds genoemd heb ik de eisen die gesteld worden in de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), maar er gelden ook (daarmee verband houdend en in verschillende richtlijnen vastgestelde) eisen m.b.t. Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Amerikaanse ETF’s zijn geen UCITS-fondsen. Daardoor kunnen ook in Engelstalige landen als Ierland en Groot-Brittannië geen Amerikaanse ETF’s aan privé-personen worden verkocht.

  Tot slot. Er is geen Europees verbod op Amerikaanse ETF’s, zoals opgenomen in de titel van deze post. Amerikaanse ETF’s voldoen niet meer aan Europese regelgeving. Maar dat is wat anders.

 • leon

  kunnen de plaatjes ook duidelijker? als ik ze afzonderlijk bekijk zijn ze nogal klein. wilde graag weten waar die 0.6 is af te lezen in het schema van lynx.

 • henk

  De ask staat op 0.55 en er wordt een limit order op 0.6 ingevuld. Nogal logisch dat die meteen uitgevoerd wordt: je biedt meer dan de laagste ask. Op 0.55 bieden had ook gewerkt, scheelt weer $5 🙂