Diverse mensen ontwijken het verbod op het kopen van Amerikaanse ETF’s. Dat doen ze door de Amerikaanse ETF’s via de optieroute aan te schaffen. Lezeres Mel legt met plaatjes uit hoe zij dat doet via het handelsplatform van Lynx (hetzelfde geld voor Easybroker, ook een Nederlandse reseller van Interactive Brokers. En ook voor Interactive Brokers zelf).

Update juli 2021: hier kun je een verfijndere aanpak vinden, waardoor je met minder inleg en kleinere kans op fouten aan Amerikaanse ETF’s via opties kunt komen.

Amerikaanse ETF’s kopen verboden

Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Op basis daarvan is het in Nederland verplicht voor uitgevende instellingen om ETF’s (indexfondsen, trackers) onder andere te voorzien van documentatie in het Nederlands. Van mijn favoriete aandelen ETF’s VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Verschil in opbrengst tussen Amerikaanse en Europese ETF’s

Zoals uitgelegd in de post VTI en VXUS niet meer te koop – VWRL als alternatief? gaf de combinatie van Amerikaanse ETF’s met wereldwijde spreiding VTI/VXUS ongeveer 0.7% meer rendement per jaar dan de Europese ETF met wereldwijde spreiding VWRL over de afgelopen 5 jaar.

Ik ga op basis daarvan voor een indicatie wat dit doet met je opbrengst na 10 en 20 jaar uit van het volgende:

 • VTI/VXUS geeft 7% rendement per jaar na kosten
 • VWRL geeft 6.3% rendement per jaar na kosten

Als je €10.000 belegt heb ja na 10 jaar via VTI/VXUS €19.672 en via VWRL €18.422. Een verschil van €1.250.

Als je €10.000 belegt heb ja na 20 jaar via VTI/VXUS €38.697 en via VWRL €33.936. Een verschil van €4.761.

Amerikaanse opties kopen in Nederland

Mijn favoriete Nederlandse broker DEGIRO biedt op dit moment (nog?) niet de mogelijkheid te handelen in Amerikaanse opties.

Via de Nederlandse broker Lynx kun je wel handelen in Amerikaanse opties in VTI en VXUS.

Kopen van Amerikaanse ETF’s via opties

Op reddit kwam ik al wel eens tegen dat iemand Amerikaanse ETF’s via opties aangekocht had, zoals hier:

Koop een call optie die binnenkort (eerstvolgende derde vrijdag van de maand) expireert. Je gaat er 100 aankopen met één optie. Dus zorg dat je iets meer dan 100 keer de huidige koers aan ca$h hebt (anders wachten op volgend moment).

Je kijkt naar de huidige koers (zeg dat die 50 is) en zoekt naar opties die ‘in the money’ zijn (hier: onder 50, liefst onder 47). Dan kijk je naar de optie waar de ‘laatkoers’ plus de strike price (uitoefenprijs) het minst boven de huidige koers ligt (beter 42/8.30 dan 44/6.50).

Voor die optie plaats je een order voor één contract met biedprijs op huidige koers minus spot (hier: 50 – 42 = 8). Als de order wordt uitgeoefend ben je klaar, als hij niet wordt uitgeoefend verhoog je het met klein stapjes tot je op (of net onder) de laatkoers (hier: 8.3) zit.

Ziezo, je hebt de onzinnige PRIIPS/EID regelgeving omzeild en een goed(kop)e Amerikaanse ETF weten te bemachtigen!

Hier de aanpak van lezeres Mel met plaatjes:

Ik doe dat zelf via Lynx. Echter niet alle ETF’s hebben opties. En je moet checken dat het optie contract als settlement “levering” heeft. Als dat het geval is: dichtbij de settlement datum de opties kopen (i.v.m. time value) en als het Amerikaanse opties zijn kun je ze meteen uitvoeren en heb je de ETF’s in je portfolio :).

Er zijn veel mogelijkheden met opties, maar de meest voor de hand liggende zijn:

 • Het kopen van een call optie, waarmee je het recht heeft om aandelen voor een bepaalde prijs te kopen.
 • Het verkopen van een put optie, waarmee de koper het recht heeft, om aandelen voor een bepaalde prijs aan jou te verkopen.

In beide gevallen is het uitoefenen van de optie verbonden met het overdragen van de aandelen aan jou. Prima dus!

Nadelen opties

Er zitten wel nadelen aan het kopen via opties:

 • Opties zijn ingewikkelder dan direct kopen: Je moet een broker account hebben waarmee je in opties mag handelen. Je moet een beetje begrijpen hoe opties werken en dan kiezen tussen de verschillende opties: call of put optie kopen of verkopen (of een optie combinatie?), welke prijs van het onderliggende aandeel en welke prijs voor de optie?
 • Het grootste nadeel is dat je altijd een optie voor 100 stuks aandelen moet aanmaken. Als de prijs per aandeel hoog is (bijvoorbeeld zo’n 140 USD per aandeel voor VTI), zit je snel bij heel hoge bedragen die je moet kopen. Dus lekker 500 Euro per maand in je favoriete tracker beleggen zit er niet in.

Kopen via een call versus via een put

 • Een call optie is het makkelijkste. Met een call optie heb je de zekerheid dat je de aandeel kan kopen voor een bepaalde prijs, en je kan het op elk moment doen (via voortijdig uitoefenen van de optie). Helaas heeft dit wel een prijs: je moet de optie premie betalen. Deze optie premie is in het algemeen wat hoger dan broker commissies; daardoor is het kopen via een call optie een beetje duurder dan direct kopen.
 • Met een put optie kom je goedkoper uit: je kan makkelijk je aandelen ‘kopen’ voor ongeveer hetzelfde prijs als direct – of zelfs goedkoper! Maar het kan alleen 1x per maand, als de optie vervalt. En er is wel een risico: Als de waarde van de onderliggende aandeel tussen de verkoop van de optie en de expiratiedatum een grote positieve sprong maakt, wordt je optie niet uitgeoefend, en je krijgt de (nu waardevollere) aandeel niet.

Je kunt natuurlijk ook optie combinaties gebruiken… maar dan wordt het nog ingewikkelder 😉

Nu ga ik uitleggen hoe ik de VTI tracker via een put optie en de VXUS tracker via een call optie heb gekocht. Ik heb een standaard account by Lynx, en gebruik (meestal) de Lynx Basic web interface. Daar heb ik de screenshots gemaakt.

Kopen van VTI via een put optie

Het rechtsreeks kopen van de aandelen werkt niet meer

Ik wilde graag VTI kopen voor de actuele prijs van 139.05 USD: 100 stuks voor in totaal 13905 USD. Lynx zou voor deze transactie 5 USD commissie rekenen, dus de totale transactie zou 13910 USD zijn.

Amerikaanse trackers via opties

Maar na het klikken van ‘Send order’ komt de verwachte teleurstelling: Het mag het niet vanwege de PRIIPS regelgeving, zoals verduidelijkt met de vriendelijke roze box:

Amerikaanse trackers via opties

Kopen van de aandelen via een optie

Dus dan maar kijken naar de opties op VTI:

Amerikaanse ETF's via opties

In dit geval wil ik een put optie verkopen: daarmee heeft de koper het recht 100 stuks VTI aan mij voor een bepaalde prijs te verkopen.

Omdat ik VTI écht wil kopen, kies ik voor een “deep in the money option”. Dat is een optie met een prijs ver boven de actuele prijs van de optie. Ik wil namelijk dat bij expiratie de optie uitgeoefend wordt en ik de aandelen krijg.

Als de prijs van de optie te laag is, zou de koper van de optie de aandelen niet aan mij willen verkopen. Dan heb ik wel de optie premie verdiend, maar heb ik niet mijn VTI aandelen. De premie is wel leuk, maar uiteindelijk is mijn doel om VTI te kopen en niet om geld te verdienen met opties (zo’n strategie kun je ook volgen, zie ATL, maar dat doe ik niet).

Op het moment dat ik kijk is het donderdag 15 november. De optie zal vervallen op vrijdag 16 november (Amerikaanse opties vervallen op de derde vrijdag van de maand). Zo dicht bij de expiration date kijken maakt het minder riskant, omdat de prijs van het aandeel op tijd van expiratie waarschijnlijk gelijk is aan de prijs van vandaag.

Maar de optie premies zijn ook niet meer heel hoog omdat er bijna geen tijd-waarde meer inzit. Dat merk ik ook op het moment dat ik overweeg welke put optie ik voor welke prijs wil verkopen. Bij een VTI 201811’16 PUT 144 zal de koper het recht hebben, 100 VTI aan mij voor 144 USD per stuk te verkopen, tot vrijdag 11/16. Dus moet ik 14400 USD betalen, en dan nog de 2.4 USD transactie commissie voor het verkopen van de put, totaal 14402.4 USD.

Om dat vergelijkbaar te maken met 100 VTI direct kopen voor 13910 USD, heb ik een optie premie van 492.4 USD nodig. Met deze afweging besluit ik, dat ik VTI 201811’16 PUT 144 verkoop voor 4.95; dat ligt in de bid/ask spread en zou me 495 USD opleveren:

Amerikaanse indexfondsen via opties

Naar het klikken van “Send order” gebeurt eerst niks – niemand wil de put voor deze prijs kopen. Dus even wachten…. Vrijdag log ik weer in, en de verkoop is gelukt, daar is hij:

VTI via opties

Het aantal is -1, omdat ik hem verkocht heb.

Later op vrijdag werd de optie uitgeoefend, en ik kreeg automatisch 100 VTI ingeboekt, terwijl 14400 USD van mijn cash verdween (dat vind ik nog steeds een beetje scary hoor). Daarmee heb ik totaal 14400 USD (aandelen kopen) + 2.4 USD (commissie voor het verkopen van de put) – 495 USD (optie premie) = 13907.4 USD betaald voor mijn 100 VTI.

Vergeleken met direct kopen voor 13910 USD ongeveer hetzelfde, net ietsje goedkoper. De reden is dat de optie premie compenseert voor de duurdere aandelen-prijs van de in-the-money put.

Kopen van VXUS via een call optie

Toen ik wilde kopen, was de prijs van VXUS 50.22 USD. Omdat rechtsreeks aankopen van VXUS niet meer mag dus maar kijken naar de opties op VXUS:

VXUS kopen via opties

Dit was op 15 november. Dus een dag voor expiratie van de opties. Amerikaanse opties vervallen namelijk 1x per maand, op de derde vrijdag van de maand. Dat is handig, omdat dan in de optie niet meer zo’n grote tijd-waarde zit. In principe zou 16 november nog handiger zijn geweest.

Ik was geïnteresseerd in het kopen van een call optie VXUS 201811’16 CALL 50. Daarmee heb ik het recht 100 stuks VXUS te kopen voor 50 USD per stuk. Dus bijna voor dezelfde prijs als zonder optie. Helaas moet ik voor dit ‘recht op kopen’ betalen; ik heb een limiet prijs van 0.6 gekozen, dus 60 USD, plus nog 2.4 USD commissie (het handelen in opties is goedkoper dan het handelen in aandelen bij Lynx…):

Amerikaanse tracker

Na het verzenden van de order werd ze meteen uitgevoerd, en ik had deze optie in mijn depot:

VXUS optie

Nu wilde ik niet afwachten tot de expiratie van de optie, maar hem gewoon direct gebruiken om VXUS te kopen. Dat betekent: ik wilde hem vervroegd uitvoeren. Tot nu zijn alle screenshots van de Lynx Basic browser interface (die gebruik ik meestal). Maar het vervroegd uitvoeren van opties kan daar niet. Dus moest ik daarvoor de Lynx trader tool gebruiken:

Lynx trader

Lynx trader

Lynx trader exercise

Dus daarmee heb ik vervolgens 100 stuks VXUS à 50 USD gekocht.

Totale kosten: 5000 USD (aandelen kopen) + 60 USD (call optie kopen) + 2.4 USD (commissie) = 5062.4 USD

Dat is iets duurder dan direct kopen voor 5027 USD, maar slechts zo’n 0.7% van de waarde.

Dit was de uitleg van Mel over het aanschaffen van Amerikaanse ETF’s via opties, bedankt!

Amerikaanse ETF’s kopen?

Wanneer je grotere bedragen te beleggen hebt kan het interessant zijn om Amerikaanse ETF’s te kopen via opties vanwege de hogere opbrengsten.

Hou er rekening mee dat Lynx een platform fee van €5 per maand (€60 per jaar) rekent als je minder dan €100.000 belegd hebt via hen. Zie hier voor details.

VWRL kopen en aanhouden via DEGIRO is gratis.

Daarom is inleggen in VTI/VXUS via opties via Lynx pas interessant als je meer dan €10.000 te beleggen hebt. Bij een belegging van €10.000 is de €60 fee van Lynx (= 0.6% van €10.000) namelijk ongeveer gelijk aan de 0.7% hogere opbrengst van VTI/VXUS t.o.v. VWRL.

Als jij ook Amerikaanse ETF’s via opties wilt kopen, let dan bij het handelen in opties wel goed op wat je doet. Je kunt er veel geld mee verliezen wanneer je fouten maakt.

Heb jij ervaring met het aanschaffen van Amerikaanse ETF’s via opties? Heb je vragen aan Mel? Stel ze hieronder in de reactiemogelijkheid!

Wil je leren hoe je kunt beleggen in ETF’s?: Beleggen voor beginners

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

72 Reacties

 1. Is dit anno 2021 nog steeds een goede optie? Is er nog iets veranderd ten opzichte van 2018?

 2. Goeie dag Mr FOB, ik lees je blogs altijd met plezier, heb ook m’n pensioenrekening geopend door jouw kennis. Ik ben bekend met de optiemethode, maar wil je ook graag attenderen op het kopen via Tastyworks. Voor sommigen zal het een obstakel zijn te werken met een US broker, maar er is een goed garantiestelsel en zolang je het gewoon opgeeft bij je belastingaangifte werkt het prima. Wellicht handig vanaf grotere bedragen, hoewel het ook een uitkomst is wanneer je met wat minder geld bepaalde fondsen wilt kopen die hier niet beschikbaar zijn. (ARK Invest etc.)

 3. To better understand how this could work for people with a Dutch passport, would you mind sharing your nationality?

  I would expect brokers operating in The Netherlands would be required to follow Dutch/European legislation and I would be surprised if Dutch residents could simply bypass MIFID II/PRIIPS legislation by trading via a non European broker operating on the European continent.

 4. Bedankt voor de uitleg van opties, het is me nu iets duidelijker al blijft het complex. Ik ben van plan mijn VWRL om te gaan verkopen en VTI/VXUS via opties te kopen bij Lynx. Ik heb nog een aantal vragen.
  1) Is er bij de overstap van VWRL naar VTI/VXUS een valuta risico? VWRL koop ik in euro’s aan en VTI/VXUS in dollars. Stel ik koop nu voor 100k aan VTI/VXUS en de koers van de euro staat op dat moment laag tenopzichte van de dollar, loop ik dan een risico?
  2) De huidige marktverhoudingen van VTI/VXUS is 56/44%. Ik neem aan dat dit per maand/jaar kan veranderen, is er een site waar ik die kan volgen?
  3) Als ik nu VTI/VXUS aankoop met de huidige marktverhouding van 56/44%, blijft dit dan altijd gelijk lopen als de marktverhoudingen veranderen of moet ik dit handmatig corrigeren? (Indien het handmatig gecorrigeerd moet worden zal ik dit doen bij meer dan 5%).
  4) Hoe bereken ik op een efficiënte manier de verhouding VTI/VXUS 56/44% bij de aanschaf via opties? Ik heb zelf wat zitten rekenen in Excel maar ik weet niet of dat de beste manier is. Stel de koers van VTI is 162.20 en die van VXUS is 51.34 en ik heb 100k beschikbaar. Dan kan ik volgens mij maar 3 opties VTI kopen en 8x VXUS voor een totaalbedrag van $89732,-. Ik moet na aanschaf van de opties nog 55 aandelen VXUS verkopen om de verhouding 56/44% te komen en heb ik uiteindelijk dus $86892.86 belegd. is dit de juiste manier?

  • 1) Zie deze post voor uitleg over valutarisico
   2) Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het aandeel Verenigde Staten in VT, dat is het percentage VTI dat je moet nemen. Zie hier, VS staat nu op 57%.
   3) Die blijft niet altijd gelijk. Maar als je nu inlegt en niet bijkoopt, verandert de verhouding automatisch mee met de markt.
   4) Dat is de juiste manier. Maar ik zou me niet druk maken om 55 stuks VXUS te verkopen en ze gewoon houden, zo nauw komt dat wat mij betreft allemaal niet.

  • Bedankt voor je reactie. Ik ga VT volgen voor de juiste marktverhoudingen. In mijn geval hoef ik dus niet te herbalanceren omdat ik VTI/VXUS alleen in de juiste verhoudingen aanschaf. Ik ben van plan maandelijks in VWRL in te leggen totdat ik weer een nieuwe aankoop via opties van VTI/VXUS kan doen.

   1) Ik heb deze post gelezen, al blijf ik het valutarisico een moeilijk onderwerp vinden om te begrijpen. Zoals je in het artikel aangaf zijn de internationale bedrijven ook blootgesteld aan andere valuta dan waar hun aandeel in genoteerd staat, wat het valutarisico voor beleggingen in een andere valuta zoals de dollar kleiner maakt.
   In mijn geval ga ik VWRL verkopen en VTI/VXUS aankopen waardoor het valutarisico (als ik de transacties gelijk uitvoer), volgens mij minimaal zijn omdat VWRL ook al in die onderliggende aandelen belegd is.

   Volgens mij is de situatie echter anders als ik 56K van een spaarrekening lump sum inleg in VTI met de huidige wisselkoers EUR/USD 1.14. Als ik dan over 20 jaar ga verkopen met een wisselkoers van EUR/USD 1.52 dan verlies ik 30% rendement. Dit risico heb ik omdat ik maar 1 aankoop en 1 verkoopmoment heb, klopt dit? Dit risico zou je kunnen voorkomen om geleidelijk (DCA) in te stappen omdat je hiermee een gemiddelde euro/dollar koers krijgt?. Of is dit valutarisico in de praktijk veel lager dan die 30% omdat de onderliggende aandelen/bedrijven blootgesteld staan aan meerdere valuta’s en dit al verwerkt zit in de koers van het aandeel?

  • Of je de belegging doet in een fonds dat genoteerd staat in euro’s of in dollars maakt niet zoveel uit. Het gaat om de onderliggende stukken, in hoeverre die in dollars genoteerd staan en geraakt worden door euro-dollar valutaschommelingen. En dat is voor een wereldwijd gespreid fonds vergelijkbaar, of het nou in euro’s of in dollars genoteerd staat.

   Als je nu in euro’s in een wereldwijd gespreid beleggende ETF belegt, beleg je op dat moment alsnog grotendeels in dollars in de onderliggende stukken. Die conversie vindt op moment van instappen plaats (en opnieuw op het moment van uitstappen in de tegengestelde richting). Als je nu in dollars in een wereldwijd gespreid beleggende ETF belegt, beleg je op dat moment ook grotendeels in dollars in de onderliggende stukken. Er hoeft daarvoor op dit moment alleen geen conversie van euro’s in dollars plaats te vinden om de onderliggende stukken aan te schaffen. In beide gevallen ben je grotendeels in dollars belegd.

 5. het is mij niet duidelijk hoeveel je moet ‘sparen’, voordat je voldoende hebt om VTI -VXUS te kopen. Als je 1200 p.m. te beleggen hebt, hoe vaak zal ik dan VTI-VXUS in de juiste verhouding kunnen kopen? 1x per jaar? En wat doe je met de dividenduitkering 4x per jaar? Investeer je die tussentijds in VWRL? Dat betekent dat je 4x per jaar het geld moet overmaken van Lynx naar DeGiro en dan weer 1x per YYY terug van DeGiro naar Lynx om dan weer nieuwe VTI-VXUS opties te kopen?

  • VTI en VXUS kun je per 100 stuks via opties kopen. Na aankoop van 100 stuks van het ene fonds kun je wel direct een deel van je gekochte stukken verkopen en de opbrengst gebruiken om het andere fonds via een optie te kopen. De koers van deze fondsen en je inlegbedrag per jaar bepalen hoe vaak je dit per jaar kunt doen.

   Voor wat betreft dividend herbeleggen: het is een persoonlijke afweging hoeveel moeite je wenst te doen om een bepaalde besparing in kosten te realiseren.

 6. Paar vragen hierover:
  1. Aankoop dus op 3e donderdag van de maand. Het gaat hier om handelen op Amerikaanse beurs, dus ik verwacht ergens na 15:30 om überhaupt bied en laat koersen te zien. Wat is dan een goed tijdstip? Rond 21:00 ofzo? Hoe later op de dag hoe lager de optiepremie voor de call en minder risico op de put (mochten de koersen van VTI/VXUS opeens enorm zakken diezelfde dag dan wordt het een duur geintje).
  2. Waar in het menu van Lynx trader tool zit het vervroegd uitoefenen van de call optie precies?
  3. De combinatie VTI/VXUS in vergelijking met VT lijkt in het geval van aankoop via opties minder handig: 1) je hebt er meer werk aan, moet drie (2 keer kopen via optie en 1 keer VTI verkopen om in goede verhouding te komen) transacties doen ipv 1 en heb meer kans op (dure) fouten 2) je hebt de transactiekosten van het verkopen van VTI om in de goede verhouding VTI versus VXUS te komen 3) vanwege aankopen per 100 is het lastiger/duurder om periodiek te herbalanceren tot goede verhouding VTI/VXUS. Ik zou daarom denken dat zolang je alleen via opties kan werken, je beter VT kan kopen ipv combinatie VTI/VXUS. Of zie ik iets over het hoofd?

  • 1. Het is idd handig om de opties te handelen als de beurs daarvoor open is :-), dus tussen 15:30 – 22:00 Amsterdamse tijd. De option expiration date (van een Amerikaanse optie) is altijd op de derde vrijdag van de maand. Ik optimaliseer dat niet precies en doe het ergens in de derde week (bv op donderdag zoals in het artikel), maar in principe kan vrijdag avond ook nog 😉 En idd, hoe dichter bij de expiration date hoe beter! Als je via de put optie gaat, is het soms toch handig om een beetje meer tijd in te laten, omdat je order soms een beetje tijd nodig heeft om uitgevoerd te worden. Opties op deze ETFs zijn niet mega-populair dus niet mega-liquide.

  • Dankjewel! Afgelopen vrijdag een put optie VT geschreven tegen een optiepremie berekend zoals jij dat aangaf. Je moet hierbij afronden op 5 cent en toen ik dat in mijn nadeel deed (dus omlaag afronden) was de put vrij snel door iemand gekocht. Daarna nog een keer gedaan en dat ging ook vrij snel gelukkig. Ik kreeg de 200 ETF’s zelf zaterdagochtend om 8:45 geleverd. Daarna zat ik dus met een ‘roodstand’ in USD. Het viel mij op dat de omwisselkoers in het weekend vrij slecht was (vergeleken met wat ik op valuta.nl zag) dus ik heb dit maandag na 15:30 (toen de Amerikaanse beurs open was) gedaan. Aangezien ik tegen een hoge koers had geschreven en ik daarom de ETF toch wel geleverd zou krijgen had ik dit in principe ook vrijdag al kunnen doen en daarmee een rentekosten over het weekend kunnen besparen. Aandachtspunt is dat omwisselen valuta bij Lynx minimaal 4 USD kost en bij TradersOnly minimaal 2 USD (goedkoper dus). Bij Lynx worden ze wel met de maandelijkse activity fee van 5 euro verrekend.
   Ten slotte nog een tip: als je nog nooit eerder in Amerikaanse opties hebt gehandeld, kijk dan een paar dagen van te voren via een ‘preview’ order die je niet echt doorzet of je voldoende rechten hebt. Zo niet dan moet je dit in Account Management aanpassen en dat moet dan nog worden goed gekeurd waar tijd overheen gaat.

  • Leuk dat het is gelukt! Succes en plezier met je VT!
   Hm, over dat USD-wisselen had ik misschien ook iets moeten schrijven in het artikel. Als je het vergeet ben je namelijk idd snel wat rentekosten kwijt 🙁
   Goede tip met het kijken naar voldoende rechten vie een preview order! Daar had ik niet aan gedacht, omdat ik die vanaf begin had…

  • Bedankt voor de uitleg, erg nuttig! Ik wil graag deze week VTI en VXUS gaan aankopen via een put optie verkoop. Nu ga ik de order pas donderdag avond invoeren maar ik was al even aan het kijken in het Lynx basic portaal. De huidige koers van VTI is 171,01 USD.

   Ik zie dat optie VTI 200821C00180000 met een bied en laat prijs van 8,50/9,60. Ik zou dan dus een limitprijs van 9 in kunnen voeren? 180*100+2.40-900=17102.4 (directe aankoop zou 17101 zijn).

   Nu zullen de koersen donderdagavond anders zijn maar als we van bovenstaand voorbeeld uitgaan is er dan een grote kans dat de order wordt uitgevoerd?

   Ik las dat Remco zijn aandelen pas zaterdagochtend kreeg, duurt dit altijd zo lang of krijg je ze normaal al vrijdagavond? Want dan zit je dus eigenlijk altijd met een roodstand in USD?

  • 2. Het scherm om een optie voor de expiratiedatum uit te oefenen zit bij Transactie -> Optie uitoefenen. Je kunt dat ook hier bekijken: https://www.lynx.nl/service/een-optie-uitoefenen/#1536583970540-de510a22-8b51.
   3. VT is ook een erg goede ETF! En idd makkelijker, maar 1 ding i.p.v 2! Ik gebruik VTI/VXUS omdat de expense ratio van de combo VTI/VXUS beter is dan van VT: VTI 0.03% en VXUS 0.08%, versus VT 0.08%. En ik vind de langetermijn expense ratio belangrijker dan wat extra complicaties bij het kopen (ook omdat ik niet zo vaak koop, omdat ik daar helaas niet rijk genoeg voor ben ;-)). — Overigens doe ik mijn asset allocation niet zo als jij het beschrijft (2 keer kopen en 1 keer verkopen): Als ik iets wil kopen, dan koop ik alleen éen asset voor het hele bedrag dat ik nu wil inleggen (of VTI, of VXUS, of een andere asset van mijn portfolio), en kies diegene die me het dichtst bij mijn doelallocatie brengt.

  • Ha Mel, bij Interactive Brokers krijg ik een melding dat het instrument waarvan ik een put wil verkopen niet beschikbaar is voor retail beleggers. Als ik vervolgens die waarschuwing negeer, dan wordt de order gewoon geaccepteerd. En, vandaag althans, ook netjes uitgevoerd. Ik denk dat deze manier van Vanguard ETF’s kopen dus nog steeds kan. Ik wacht nu op de conversie van de put aan het einde van vandaag (koers is nog steeds lager dan de strike van de put).

  • Hi Jeroen, wat raar, ik krijg zo’n melding niet. Maar goed dat het ondanks de melding is gelukt!

  • Dankjewel voor je antwoord. Wat de asset allocation betreft: jouw werkwijze werkt ook, al accepteer je daarmee dus wel afwijkingen in allocatie tussen VTI en VXUS die behoorlijk kunnen oplopen.
   Daarnaast: bij het schrijven van een put optie moet je een hogere uitoefenprijs gebruiken dan de huidige koers omdat je de stukken anders niet geleverd krijgt. Dat zorgt ervoor dat het administratiesysteem van Interactive Brokers een koersverlies laat zien (de echter koers is namelijk lager dan de uitoefenprijs waarvoor je gekocht hebt; en de ontvangen optiepremie wordt hierin niet meegerekend). Op zich niet erg maar het zorgt er wel voor dat het wat lastiger is om bij te houden wat het rendement op je gekochte ETF’s is. Ik denk dat ik zelf maar een spreadsheetje ga bijhouden van de ‘echte’ prijs waartegen ik gekocht heb (waarin de optiepremie wel verwerkt is).

  • Hi Remco, het is duidelijk: jij optimaliseert meer en nauwkeuriger dan ik! Bij mij moet het alleen maar op de lange termijn kloppen, zo ongeveer ;-). Maar ja, eigenlijk doe jij het natuurlijk beter!

 7. Hallo Mr FOB,

  Bedankt voor al je posts, ik ben al een tijdje stil aan mee lezen.
  Ik wil via de weg van opties VXI en VXUS kopen bij Lynx maar ik snap je verhaal niet helemaal aangezien ik nog geen ervaring heb met opties.
  Bij zowel de call als de put optie kies je voor een limit price, wat houdt deze precies in?
  Waarom kies je 0,6 bij de put en 4,75 bij de call?
  En kies je er een aangezien er verschillende uitoefenprijzen staan?
  Ik snap die optiepremie niet helemaal, wat is dit? Verlies je dit als je ze niet gekocht krijgt en waarom kies je een bepaalde hoogte?

  Groetjes
  Wout

  • Mel, de schrijfster van de uitleg, zal je binnenkort hier van een antwoord voorzien.

  • Hallo Wout!

   Een limit price houdt in dat dit de maximale prijs is voor die je gereed bent om te kopen (of de minimale prijs voor die je wilt verkopen). Omdat de prijs op de markt behoorlijk kan schommelen, kan het dus ook dat het beter voor je uitpakt (goedkoper bij het kopen of duurder bij het verkopen), maar niet slechter. Een soort van verzekering dus dat het niet onvoordeliger uitkomt dan je had gepland. Zo’n limiet prijs zou je het best ook kunnen gebruiken als je direct aandelen koopt.

   Als je een put optie verkoopt, dan krijg je de optie premie gewoon, onafhankelijk of de optie wordt uitgeoefend (je krijgt je aandelen) of niet (je krijgt je aandelen niet). Dat is het leuke bij het verkopen van een put 🙂

   Ik kies de limiet prijs van 4.95 voor de put, omdat het kopen via optie dan ongeveer hetzelfde kost als het direct kopen van de aandelen. Dat vind ik een goede bepaling voor een redelijke prijs.

   Bij de prijs van 0.6 voor de call neem ik een prijs die ietsje hoger is dan de ask prijs voor de optie die ik wil kopen. Zo kan ik er redelijk zeker van zijn dat mijn order uitgevoerd wordt. Ik ben namelijk te lui om alles later nog een keer te doen omdat het niet is gelukt 😉

   Opties zijn idd behoorlijk ingewikkeld. Misschien heb je ook baat bij de uitleg van ambertreeleaves over dit soort van gebruik van opties:
   https://ambertreeleaves.wordpress.com/2017/07/17/selling-put-options-for-dividend-investors/.

 8. Is dit op dit moment nog steeds mogelijk, dus om vxus en vti aan te schaffen door het laten uitoefenen van put opties? Klinkt als een gat in de regelgeving, wat op een gegeven moment gedicht gaat worden, of misschien al het geval is.

  • ‘so far so good’. Het is inderdaad gelukt om via in the money puts zowel VTI als VXUS te verkrijgen. Hopelijk mogen ze in portefeuille blijven en moeten ze niet in de nabije toekomst verplicht verkocht worden. Verplichte verkoop was bijvoorbeeld ooit aan orde voor Nederlanders / Europeanen bij aandelen als Northrop Grumman en General Dynamic. Ook door Europese regelgeving.

  • MrFOB, je schreef eerder over de zin van herbalanceren, wordt dat niet behoorlijk complex op deze wijze?

  • Het zijn hooguit een paar transacties waar je in totaal waarschijnlijk ongeveer een uurtje mee bezig bent, al dan niet uitgesmeerd over een paar dagen vanwege overboekingen die wat tijd kunnen kosten. Als je het gemiddeld ongeveer 1x per jaar doet, vind ik het erg meevallen.

  • En, nu ik er nog wat langer over nadenk: volgens mij zijn dit geen accumnulerende ETF’s maar wordt dividend uitgekeerd. Is dit niet onpraktisch want je kunt het dividend niet omzetten in een nieuwe koop optie (bij mij wordt er in ieder geval geen 10k aan dividend uitgekeerd ;-))

   Heb je hier inmiddels zelf ervaring mee?

  • Ik doe het aankopen en herbalanceren zo: Ik accumuleer geld dat ik wil investeren, totdat ik genoeg heb voor een volgende aankoop. Dit geld komt uit sparen én uit dividenden. Als ik voldoende heb, koop ik ervan éen asset (of VXUS, of VTI, of een andere asset in mijn portefeuille). Welke asset van mijjn portefeuille ik aankoop, kies ik zo dat ik het dichtst bij mijn target-asset-allocation uitkom. Mijn asset allocation is daardoor nooit perfect, maar over de lange termijn wel goed. Dus in feite herbalanceer ik bij elke aankoop, en verkoop ik nooit.

 9. De ask staat op 0.55 en er wordt een limit order op 0.6 ingevuld. Nogal logisch dat die meteen uitgevoerd wordt: je biedt meer dan de laagste ask. Op 0.55 bieden had ook gewerkt, scheelt weer $5 🙂

  • Ja zeker, met een lagere limiet zou het voordeliger kunnen zijn – maar ook iets waarschijnlijker dat het niet doorgaat. Ik heb het wel soms gehad dat ik niet kon handelen voor de ask price.

 10. kunnen de plaatjes ook duidelijker? als ik ze afzonderlijk bekijk zijn ze nogal klein. wilde graag weten waar die 0.6 is af te lezen in het schema van lynx.

 11. [vervolg]
  2) Ook indien het Engels in Nederland zou worden toegestaan voor het Eid (of Engels: KIID), zou de verkoop aan particulieren in Europa niet kunnen, doordat niet wordt voldaan aan Europese regelgeving. Reeds genoemd heb ik de eisen die gesteld worden in de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD), maar er gelden ook (daarmee verband houdend en in verschillende richtlijnen vastgestelde) eisen m.b.t. Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Amerikaanse ETF’s zijn geen UCITS-fondsen. Daardoor kunnen ook in Engelstalige landen als Ierland en Groot-Brittannië geen Amerikaanse ETF’s aan privé-personen worden verkocht.

  Tot slot. Er is geen Europees verbod op Amerikaanse ETF’s, zoals opgenomen in de titel van deze post. Amerikaanse ETF’s voldoen niet meer aan Europese regelgeving. Maar dat is wat anders.

 12. @Mr. FOB
  De begintekst van de post is nog immer incorrect. Ik zal wat explicieter zijn.
  1) De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan een andere taal dan de Nederlandse toestaan (bijvoorbeeld de Engelse). Er is geen Europese regelgeving die dat verbied. Integendeel, het door mij eerdergenoemde artikel 7, eerste lid, van Verordening (EU) nr. 1286/2014 staat dat uitdrukkelijk toe. Zo schrijft minister van Financiën, W.B. Hoekstra, op 11 juni 2018 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (n.a.v. vragen van Kamerlid Van der Linden (VVD)): “De AFM heeft weloverwogen geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om naast de Nederlandse taal een andere taal te aanvaarden voor het opstellen van het essentiële-informatiedocument. Voor PRIIP die in Nederland worden aangeboden dient minstens een Nederlandstalig informatiedocument beschikbaar te zijn. Ook veel andere lidstaten hebben ervoor gekozen om alleen de officiële taal van de lidstaat toe te staan bij het opstellen van het informatiedocument. De AFM ziet op dit moment geen reden dit besluit te heroverwegen.”

 13. Heel interessante blog,
  Voor mij is de tijd ook aangebroken om iets met mijn geld te doen voor de lange termijn. Ben nu 32 en zet maandelijks geld apart voor lijfrente. Daarnaast hou ik nog wat over om wat anders mee te doen.
  Wanneer ik bijvoorbeeld bij DeGiro mijn indexfonds koop, moet ik me dan zorgen maken dat DeGiro als bedrijf failliet kan gaan? En als dat zou gebeuren ben ik dan al mijn inleg en opgebouwde vermogen kwijt?

  Alvast bedankt voor de informatie.

  Groet,Mike

  • Als je belegt dan zit je vermogen in een apart bewaarbedrijf. Daardoor ben je je vermogen niet kwijt mocht DeGiro failliet gaan

 14. loop je met deze optie methode het risico om op het verkeerde moment in te stappen (voorbeeld heeft t over 10k) ipv bijv. steeds 500 via degiro in te leggen?

  en kunnen ze bij de brokers het eea makkelijk opheffen (of als de kosten hoger worden) waardoor je ETFs moet verplaatsen naar andere brokers? loop je daar nog tegen kosten of moeilijkheden aan? of vervallen dan opgebouwde rechten voor winst e.d.?

  • Je kunt via inleggen in stappen van €500 in bijvoorbeeld VWRL via DeGiro voldoende opbouwen om het via opties bij Lynx vervolgens om te zetten in VTI/VXUS. Dan loop je nauwelijks risico dat je op het verkeerde moment instapt.

   Wat brokers al dan niet gaan doen en wat daar al dan niet voor kosten voor gerekend gaan worden kan ik niet voorspellen.

  • ik bedoel in 1x 10.000 inleggen bij lynx (ipv van aantal x 500)

  • dank u wel. het principe blijft dus gelden ondanks deze workaround

 15. Mr Fob heeft u zich hier al in verdiept? Ik vind het namelijk interessant maar ben zelf onbekend met handelen in opties. Hoewel dit niet echt handelen is maar meer met een omweg in bezit komen van deze ETF’s is het voor mij onbekend terrein.

 16. Ik heb daar toevallig laatst iets over gelezen op bogleheads.org forum.

  Kortgezecht: Als je geen amerikaanse expat bent is het niet verstandig, omdat je dan met het Amerikaanse belastingstelsel in aanraking gaat komen. Dat is waarschijnlijk veel duurder en ingewikkelder dan gewoon iets als VWRL gebruiken.

 17. Met AVIAW (of IWDA), IUSN en EMIM pak je wel alles mee en tegen een lagere TER dan VWRL (gecombineerd). Nadeel is dat je 3 posities moet innemen.

 18. VWRL mist small en micro caps, en die hebben het nou juist goed gedaan in de afgelopen 5 jaar. Een poging om dat inzichtelijk te maken wat dat zou betekenen als je dat (probeert) op te lossen:

  Als je met een VWRL portefeuille evenveel in small caps zou willen zitten als bij VTI/VXUS dan moet je die bijna 12% er bij nemen. IUSN lijkt daarvoor een goede optie met een TER van 0.35%. Die bestaat pas net, dus geen rendementen afgelopen 5 jaar bekend. Voor de rendementen heb ik BND Small Caps gepakt, die volgt ook de MSCI World Small Cap index. Deze VWRL/IUSN combi had dan over de afgelopen 5 jaar een 0.01% hoger rendement geleverd als VTI/VXUS. Natuurlijk valt de TER wat hoger uit dan bij VTI/VXUS. Maar onder de streep blijft er nog maar een verschil van 0.17% over in het voordeel van VTI/VXUS.

  Let wel, bovenstaand vergelijk klopt natuurlijk ook weer niet 100%:
  – Met VTI/VXUS heb je bijna 10.000 posities, met VWRL/IUSN 6500
  – IUSN zit alleen in developed markets. VXUS neemt waarschijnlijk ook nog small en micro caps in emerging markets mee. Maar ik heb geen ETF kunnen vinden die dat ook doet.
  – Ook al neem je 12% IUSN, dan heb je bij VTI/VXUS nog steeds meer micro caps

  …. en vast nog wel meer verschillen. Maar het lijkt in ieder geval meer op VTI/VXUS als 100% VWRL. Voor een 0.17% verschil moet ik zelf nog eens goed nadenken of ik wel de route uit deze post zou willen bewandelen.

 19. Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg! Daar heb ik veel aan.
  Ik ben serieus van plan dit te gaan doen.
  Ik heb er een vraag over:
  Stel dat ik VXUS/VTI welke ik op deze manier heb verkregen (put optie, Lynx) in een later stadium wil verkopen. Kan dat op de normale manier of moet dat verkopen dan ook via de optie route?

  Alvast bedankt en een fijne jaarwisseling!

 20. De kleine belegger Reageer

  Wat ik mij afvraag: Is het mogelijk om als Nederlander een account te openen bij een Amerikaanse broker?
  Dan kan je met dat account VTI en VXUS aanschaffen. Lynx is tenslotte ook maar een portaal van het Amerikaanse Interactive Brokers.

  Ik heb het zelf nog niet uitgezocht. Maar misschien is het de moeite waard. Elke keer opties kopen is best bewerkelijk.

  De kleine belegger

  • Wat mij interessant lijkt is wat er gebeurt na een Brexit. Ik heb een account bij Active Brokers in Engeland, zouden we via die route ETF’s in USA kunnen kopen dan, aangezien ze geen EU meer zijn?

  • Opening an US broker account is possible, eg with Firstrade.
   The costs are the currency conversion and wire fees.

   Of note, it’s free to do ACATS transfers from Interactive Brokers (and Lynx?) to all US brokers. So it can be a way to get your EUR in USD without a bank transfer.

  • Can you buy VTI and VXUS directly via Firstrade as a Dutch resident, or does MIFID II / PRIIPS legislation inhibit this?

  • MIFID applies only to brokers regulated by EU. Any broker with no ties to EU does anything they please.
   Direct purchase of VTI/VXUS is possible. Confirmed by first hand experience.

 21. Is dit ook mogelijk via DeGiro ipv Lynx? Zijn brokers niet in schending van de wet door deze mogelijkheid nog steeds aan te bieden?

 22. Hallo FOB,

  De markt is erg onvoorspelbaar. Het lijkt er op dat het gaat crashen. Natuurlijk weet niemand dat maar het ziet er niet zo goed uit. In een normale beurs dag heb je geen 15% volatiliteit.

  Ik heb paar vragen.

  1 – Blijf je nog elke maand rustig bijkopen of doe je ook intervals? Ze zeggen “cash is king”
  2 – NYSE is op 25 december 693 punt gedaald maar AEX was toen gesloten dus ik kon geen aandelen kopen. Maar NYSE is gisteren meer dan 1000 punt gestegen en AEX was weer gesloten. Ik vind dit heel raar want VWRL gaat straks heel hoog openen en wij hebben geen gelegenheid gekregen om te kopen wanneer heel laag was. Ik zie soms dat de waarde van aandelen tijdens het voorbeurs of nabeurs is als bijna 3% dalen of stijgen maar je kan het niet kopen. En bij opening ben je al te laat. Dit is toch niet eerlijk?

  • 1) Je grootste vijand bij beleggen is je eigen emotie. Die schakel ik daarom zoveel mogelijk uit. Ik hou mij aan mijn strategie, volledig onafhankelijk van wat de beurs doet. Ik leg maandelijks in op het moment dat ik mijn salaris heb ontvangen en herbalanceer indien mijn verdeling meer dan 5% afwijkt van mijn gewenste verdeling.
   2) Ik heb geen mening over eerlijk of oneerlijk in dit geval. Wel ben ik van mening dat je onnodig risico neemt door hier op te letten. Je bent dan al heel gauw aan het market timen en daarmee verhoog je aanzienlijk je kans op verlies. Nogmaals, je eigen emotie is je grootste vijand. Probeer die zoveel mogelijk uit te schakelen door vast te houden aan een van tevoren weloverwogen strategie. Dat is je beste houvast in roerige tijden.

 23. @Mr. FOB
  In bovenstaande post staat dat VTI en VXUS in Nederland niet meer verkocht mogen worden door het ontbreken van Nederlandstalige documentatie (het essentiële-informatiedocument of Eid). Dat is niet juist (of ten minste onvolledig).
  Een ontwikkelaar moet ook voldoen aan andere Europese regels, zoals registratie volgens de AIFMD-richtlijn.

  Ook de stelling dat Europese wetgeving het opstellen van het Eid in het Nederlands verplicht is onjuist.
  Verordening (EU) nr. 1286/2014 bepaalt in artikel 7, eerste lid, dat het Eid wordt opgesteld in de officiële talen of in een van de officiële talen, welke wordt gebruikt in het deel van de lidstaat waar het PRIIP wordt gedistribueerd, “of in een andere taal die door de bevoegde autoriteiten van deze lidstaat wordt aanvaard”.

  Ik stel voor de tekst onder het kopje ‘Amerikaanse ETF’s kopen verboden’ aan te passen.

 24. Heldere uitleg, bedankt Mel. Enigszins triest dat hier een noodzaak voor is wanneer je deze trackers wilt bezitten, maar daar doen we zelf voorlopig weinig aan. Fijne feestdagen!

 25. Erg interessant verhaal, ik zit serieus te overwegen dit te gaan doen! Heb jij het ook al uitgevoerd Mr FOB? De drempel is redelijk hoog, vanaf 100 aandelen.

  Maar wat je natuurlijk kan doen is die 100 aandelen kopen bij Lynx als je de drempel hebt bereikt en voor de rest blijven beleggen in VWRL bij DeGiro tot je weer de drempel hebt bereikt.

  Of zou er nog een betere loophole zijn waarbij je “bestaande” aandelen van Lynx (je via opties aangeschafte VTI/VXUS) kunt overhevelen naar DeGiro?

  Bedankt voor de informatieve post in elk geval, en hele fijne feestdagen!

  • Ik heb het nog niet gedaan. Ik zit er wel over te denken mijn VWRL’s een keer om te zetten naar VTI/VXUS.