Broker Lynx gaat vanaf 1 oktober 2018 een platform fee van €5 per maand rekenen.

Daarnaast is Lynx een strijd aangegaan met DEGIRO om de broker met de laagste tarieven voor opties te zijn.

Lynx tarieven wijziging

Lynx platform fee

De platform fee van €5 per maand hoef je niet te betalen als je meer dan €100.000 aan beleggingen aanhoudt via Lynx. Ook mag je je transactiekosten die je in een maand hebt aftrekken van de platform fee.

Als je bijvoorbeeld €3 aan transactiekosten hebt, betaal je nog €5 – €3 = €2 aan platform fee in de desbetreffende maand. Wanneer je meer dan €5 aan transactiekosten hebt in een maand betaal je geen platform fee in die maand.

Lynx en DEGIRO tarieven voor opties

Als buy-and-hold belegger in indexfondsen heb ik geen opties.

Maar mocht je zelf wel opties hebben, dan is het goed om te weten dat de introductie van de Lynx platform fee vergezeld is gegaan van een verlaging van de tarieven voor opties.

In reactie daarop heeft DEGIRO zijn tarieven voor opties ook verlaagd.

En in reactie daarop heeft Lynx zijn tarieven voor opties wederom verlaagd.

Op dit gebied is dus een tarievenstrijd gaande.

Lynx tarieven aandelen Euronext Amsterdam

Voor de volledigheid: ook heeft Lynx haar tarieven voor handelen in aandelen aan de beurs Euronext Amsterdam verlaagd van 0,09% naar 0,06% over de transactiewaarde (met een minimum aan transactiekosten van €6 per transactie).

Broker vergelijk voor buy-and-hold belegger

Ik beleg in het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)  via DEGIRO.

Hieronder een overzicht van de nu geldende tarieven voor iemand die maandelijks €500 of eenmalig €10.000 in VWRL wil beleggen via de Nederlandse brokers DEGIRO standaard, DEGIRO Custody, Lynx, Binck Green of Binck Fundcoach:

Lynx vs DeGiro vs Binck tarieven

De transactiekosten voor Binck Fundcoach zijn €0 bij maandelijks inleggen van minimaal €20. Anders zijn de transactiekosten €1 + 0.1% van de transactiewaarde met een minimum van €6.

Ook gelden voor sommige aanbieders minimum en maximum transactiekosten in aanvulling op bovenstaande tabel. Zie de websites van de brokers voor details.

In onderstaande voorbeelden bereken ik wat de opbrengst is bij beleggen in VWRL voor een paar scenario’s. Hierbij hou ik rekening met de dividendlekkage van VWRL van 10% van het dividend en de fondskosten (TER) van 0.25%. Deze kosten gelden voor alle brokers.

Opbrengst 10 jaar lang €500 per maand inleggen

Indien je 10 jaar lang elke maand €500 inlegt in VWRL zien de opbrengsten via de diverse brokers er als volgt uit. Hierbij ga ik uit van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar.

Binck vs DEGIRO vs Lynx opbrengst

Opbrengst eenmalig €10.000 inleggen na 10 jaar

Uitgaande van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar geeft een eenmalige inleg van €10.000 na 10 jaar de volgende opbrengsten:

DEGIRO vs Binck vs Lynx €10000

Opbrengst eenmalig €100.000 inleggen na 10 jaar

Bij beleggingen boven de €100.000 vervalt de platform fee van Lynx. Je betaalt €45 transactiekosten. Binck Fundcoach geeft €101 transactiekosten.

Uitgaande van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar geeft een eenmalige inleg van €100.000 na 10 jaar de volgende opbrengsten:

Binck vs Lynx vs DEGIRO €100000

Conclusies buy-and-hold belegger voor vergeleken scenario’s

  • DEGIRO is de goedkoopste broker voor alle vergeleken scenario’s
  • Bij maandelijks inleggen van €500 of eenmalig €10.000 is Binck Fundcoach de een-na-goedkoopste broker
  • Bij eenmalig inleggen van €100.000 is Lynx de een-na-goedkoopste broker

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

15 Reacties

  1. Bedankt!

    Even zitten rekenen: als je de uitkeringsfase meeneemt dan kan Lynx interessanter zijn. Ik vergelijk dan wel even Lynx met een de Giro custody omdat Lynx standaard niet uitleent. Komt omdat je bij Lynx geen kosten voor dividend uitkering betaald. Dit is wel alleen zo als je portefeuille over de 100.000 gaat, anders krijg je 60,- platform kosten per jaar. Zit je daar onder, dan is de Giro weer voordeliger.

    Neemt niet weg dat er de komende jaren vast wat beweging in ETF’s is. Bijvoorbeeld als VTI/VXUS misschien weer terug komt in Nederland. Heeft de Giro dan het voordeel van flexibiliteit als je binnen de kernselectie blijft? Benieuwd dus hoe het zit met switchen. Als dat bij de Giro gratis is en je bij Lynx daar weer elke keer instapkosten voor betaald dan is dat een mooi extra voordeel van de Giro.

Schrijf een reactie