Broker Lynx gaat vanaf 1 oktober 2018 een platform fee van €5 per maand rekenen.

Daarnaast is Lynx een strijd aangegaan met DEGIRO om de broker met de laagste tarieven voor opties te zijn.

Lynx tarieven wijziging

Lynx platform fee

De platform fee van €5 per maand hoef je niet te betalen als je meer dan €100.000 aan beleggingen aanhoudt via Lynx. Ook mag je je transactiekosten die je in een maand hebt aftrekken van de platform fee.

Als je bijvoorbeeld €3 aan transactiekosten hebt, betaal je nog €5 – €3 = €2 aan platform fee in de desbetreffende maand. Wanneer je meer dan €5 aan transactiekosten hebt in een maand betaal je geen platform fee in die maand.

Lynx en DEGIRO tarieven voor opties

Als buy-and-hold belegger in indexfondsen heb ik geen opties.

Maar mocht je zelf wel opties hebben, dan is het goed om te weten dat de introductie van de Lynx platform fee vergezeld is gegaan van een verlaging van de tarieven voor opties.

In reactie daarop heeft DEGIRO zijn tarieven voor opties ook verlaagd.

En in reactie daarop heeft Lynx zijn tarieven voor opties wederom verlaagd.

Op dit gebied is dus een tarievenstrijd gaande.

Lynx tarieven aandelen Euronext Amsterdam

Voor de volledigheid: ook heeft Lynx haar tarieven voor handelen in aandelen aan de beurs Euronext Amsterdam verlaagd van 0,09% naar 0,06% over de transactiewaarde (met een minimum aan transactiekosten van €6 per transactie).

Broker vergelijk voor buy-and-hold belegger

Ik beleg in het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)  via DEGIRO.

Hieronder een overzicht van de nu geldende tarieven voor iemand die maandelijks €500 of eenmalig €10.000 in VWRL wil beleggen via de Nederlandse brokers DEGIRO standaard, DEGIRO Custody, Lynx, Binck Green of Binck Fundcoach:

Lynx vs DeGiro vs Binck tarieven

De transactiekosten voor Binck Fundcoach zijn €0 bij maandelijks inleggen van minimaal €20. Anders zijn de transactiekosten €1 + 0.1% van de transactiewaarde met een minimum van €6.

Ook gelden voor sommige aanbieders minimum en maximum transactiekosten in aanvulling op bovenstaande tabel. Zie de websites van de brokers voor details.

In onderstaande voorbeelden bereken ik wat de opbrengst is bij beleggen in VWRL voor een paar scenario’s. Hierbij hou ik rekening met de dividendlekkage van VWRL van 10% van het dividend en de fondskosten (TER) van 0.25%. Deze kosten gelden voor alle brokers.

Opbrengst 10 jaar lang €500 per maand inleggen

Indien je 10 jaar lang elke maand €500 inlegt in VWRL zien de opbrengsten via de diverse brokers er als volgt uit. Hierbij ga ik uit van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar.

Binck vs DEGIRO vs Lynx opbrengst

Opbrengst eenmalig €10.000 inleggen na 10 jaar

Uitgaande van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar geeft een eenmalige inleg van €10.000 na 10 jaar de volgende opbrengsten:

DEGIRO vs Binck vs Lynx €10000

Opbrengst eenmalig €100.000 inleggen na 10 jaar

Bij beleggingen boven de €100.000 vervalt de platform fee van Lynx. Je betaalt €45 transactiekosten. Binck Fundcoach geeft €101 transactiekosten.

Uitgaande van een koerswinst van gemiddeld 4% per jaar en een dividend van 2% per jaar geeft een eenmalige inleg van €100.000 na 10 jaar de volgende opbrengsten:

Binck vs Lynx vs DEGIRO €100000

Conclusies buy-and-hold belegger voor vergeleken scenario’s

 • DEGIRO is de goedkoopste broker voor alle vergeleken scenario’s
 • Bij maandelijks inleggen van €500 of eenmalig €10.000 is Binck Fundcoach de een-na-goedkoopste broker
 • Bij eenmalig inleggen van €100.000 is Lynx de een-na-goedkoopste broker

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

15 Reacties

 1. Bedankt!

  Even zitten rekenen: als je de uitkeringsfase meeneemt dan kan Lynx interessanter zijn. Ik vergelijk dan wel even Lynx met een de Giro custody omdat Lynx standaard niet uitleent. Komt omdat je bij Lynx geen kosten voor dividend uitkering betaald. Dit is wel alleen zo als je portefeuille over de 100.000 gaat, anders krijg je 60,- platform kosten per jaar. Zit je daar onder, dan is de Giro weer voordeliger.

  Neemt niet weg dat er de komende jaren vast wat beweging in ETF’s is. Bijvoorbeeld als VTI/VXUS misschien weer terug komt in Nederland. Heeft de Giro dan het voordeel van flexibiliteit als je binnen de kernselectie blijft? Benieuwd dus hoe het zit met switchen. Als dat bij de Giro gratis is en je bij Lynx daar weer elke keer instapkosten voor betaald dan is dat een mooi extra voordeel van de Giro.

 2. Mr. Fob, zou je de spreadsheet of hetgeen hoe je bovenstaande berekeningen hebt gemaakt kunnen delen? Zou hier graag eens mijn inleg / opbouw duur in willen zetten om te vergelijken. Plus zou ook de uitkeringsfase willen meenemen in het vergelijk.

 3. Voor degenen die ook hun Lynx rekening willen opzeggen: hou gerust rekening met 2 weken doorlooptijd… wat een prutsers daar

 4. Interessante broker, toch blijf ik bij DeGiro. Gezonde concurrentie houdt de transactiekosten laag tussen de brokers. 🙂

 5. Dank, fijn dit overzicht. Gezien het feit dat je financieel onafhankelijk wilt worden, lijkt het me ook goed om een scenario op te nemen met meer dan 100K en langere looptijd dan 10 jaar. Dus bijv. 10-15K per jaar inleggen voor 25 jaar, met deze bedragen en termijnen ga je daadwerkelijk richting financiële onafhankelijkheid volgens mij. Qua brokerkeuze wordt het plaatje dan ook anders.

 6. Aha. De TER had ik al wel bedacht dat die er af moest, de dividendlekkage niet.

  Je berekeningen lijken echter toch niet te kloppen bij het 100.000 euro scenario.

  Binck Green wint het bij de 100.000 euro inleg van Binck Fundcoach. Dit is logisch, want Binck Green heeft beheerkosten van 0,12% tegen 0,18% van Binck Fundcoach. Daarbij heeft Binck Green wel ook nog jaarlijkse kosten van 36 euro, maar dat bedrag wordt relatief gezien veel kleiner als je het over 100.000 euro ingelegd geld hebt ipv bijvoorbeeld 10.000 euro.

  Ik kom bij DeGiro met mijn berekeningen (en de 0,2% jaarlijkse groei eraf voor de dividendlekkage) op 171.626 euro, bij Binck Green op 169.080 euro en bij Binck Fundcoach op 168.561 euro. Bij Lynx kom ik (6 euro transactiekosten dus beginbedrag van 99.994 euro en jaarlijkse groei 5,55%) op 171.615 euro.

  Kijk eens of ik gelijk kan hebben?

  • Bedankt voor je oplettendheid. Binck Green kom ik op hetzelfde uit als jij en heb ik aangepast. Binck Fundcoach heb je de transactiekosten van €1 + 0.1%, oftewel €101 nog niet meegenomen. Die komt dus wat lager uit dan wat je aangeeft. Bij Lynx heb je bij een eenmalige inleg van €100.000 geen €6 maar €45 transactiekosten en komt dus ook wat lager uit.

  • Ik hou in de berekening ook rekening met een dividendlekkage van 10% en de TER van 0.25% voor VWRL. Daardoor is het netto rendement van VWRL 4% koerswinst + 2% dividend – (10%*2%) dividendlekkage – 0.25% TER = 5.55% per jaar. Als je dan 1,0555^10 * €100.000 doet kom je op €171.626 netto opbrengst.
   Ik heb in de post toegevoegd dat ik ook rekening houd met dividendlekkage en TER.

 7. P.S. Bij het invullen van mijn email adres voor het huishoudboekje krijg ik deze foutmelding;
  Er is een fout opgetreden bij het abonneren. Probeer het opnieuw.

  • Vervelend dat het niet lukt! Ik zie je mailadres er nog niet bij staan. Ik kan je niet handmatig toevoegen. Ik heb dit nog niet eerder gehoord. Ik weet ook niet waardoor het niet lukt, het lukt elke dag diverse anderen wel om in te schrijven, dus het is niet een situatie die zich bij alle nieuwe volgers voordoet…
   Ik heb je het huishoudboekje wel toegestuurd, succes ermee!