Diverse mensen ontwijken het verbod op het kopen van Amerikaanse ETF’s. Dat doen ze door de Amerikaanse ETF’s via de optieroute aan te schaffen (bijvoorbeeld via Easybroker). Dit is niet zonder risico’s en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

In 2018 hielp lezeres Mel met een uitleg met afbeeldingen hoe zij dat doet.

In 2021 plaatste Borkiedo een uitleg op reddit die de aankoop van kleinere hoeveelheden aandelen dan 100 stuks per keer mogelijk maakt. Ik dank hem dat ik hier zijn stappenplan kan delen.

Stappen om Amerikaanse ETF’s te kopen via opties

Als voorbeeld doorlopen we de stappen om VTI (Vanguard Total Stock Market ETF) te kopen. Voor andere Amerikaanse ETF’s zien de stappen er hetzelfde uit.

 1. Open de Trader Workstation software (TWS)
 2. Om aandelen te kopen, moet je of een calloptie kopen, of een putoptie verkopen. Wij gaan een put verkopen omdat dat ervoor zorgt dat we geen rente betalen en is vaak ook goedkoper. Alleen als er geen put ver weg van de uitoefenprijs is waardoor we de tijdswaarde niet kunnen elimineren kiezen we een calloptie.
 3. Bij het beginscherm klik je op de balk boven op “OptionTrader”. In het raampje dat verschijnt, vul je VTI in bij het witte hokje linksboven: option traderNu zie je de options chain.
 4. Wij verkopen een put die ver weg ligt van de strike, klik op de bid om een verkoopticket te openen: verkoopticket Als je scherm er niet zo uit ziet, zorg ervoor dat je voor “ALL STRIKES” kiest en de “TABBED VIEW”. Nu krijg je de order ticket te zien.
 5. Wij willen ervoor zorgen dat we ongeveer hetzelfde betalen als wanneer we het aandeel normaal hadden gekocht. De makkelijkste manier om dit te doen is door een PEGSTK-order in te voeren. Hiermee wordt de prijs van de optie automatisch gekoppeld aan de aandeelprijs. Zo hoef je zelf niet te zoeken wat de prijs is, of marktdata te kopen. Vul het in met deze parameters: orderDe stock ref price moet gelijk staan aan de strike price, delta altijd op 100, en de starting price op -0.01. Klik op accept.
 6. Met een optie koop je 100 aandelen. Als je minder aandelen wilt kopen voeg je, voordat je de order transmit, een zogenaamde pair trade toe aan de optie. Hiermee verkopen we de aandelen die we niet willen zodra onze optie gekocht wordt. Als je alleen 20 aandelen wou kopen, dan verkoop je hiermee dus 80 aandelen. Rechterklik de order > attach > pair trade. Vul in hedging contract “VTI”, en de hedging ratio op 80 (of het aantal dat je wil verkopen). Verander het ook van buy naar sell: pair trade Check nog even door te hoveren over het icoontje dat de estimated quantity is wat je verwacht.
 7. Klik op de rode T om de order te transmitten, je krijgt nu een scherm te zien waar je alles nog een keer kan controleren. Klik op Transmit. Bij Lmt Price zie je wat de prijs is die er uitgerekend is voor deze optie op basis van je instellingen. Dit zal ongeveer de strike price min de aandeelprijs zijn. Het duurt soms even voordat er iemand de optie koopt.

  Lukt het na een tijd wachten niet? Je kan de Aux. Price wijzigen (meer in de min, zo geef je een korting) en de order opnieuw verzenden. Let er wel op dat elke cent die je extra betaalt je uiteindelijk 1 dollar kost door de multiplier van 100.

  Nadat de optie verkocht is moet je alleen wachten tot de optie expireert, en je optie zal vervangen worden met 100 stuks VTI. Dit is dus aan het einde van de dag, als je op dezelfde dag dat de optie expireert de optie verkocht hebt.

 8. Maar voordat we uitloggen, moeten we ervoor zorgen dat we genoeg dollars hebben. Als jij een put met strike 250 verkocht hebt voor 25 dollar, heb je nu 2500 dollar op je rekening. Als je ook een pair trade hebt gekoppeld, heb je geld ontvangen voor de verkoop van VTI. Echter moet je voor het kopen van de aandelen na expiratie nog 25.000 dollar aftikken (strike van 250 keer 100), en dit zie je nog niet in je dollar balans. We moeten dus genoeg dollars kopen zo dat we na expiratie niet rood staan, anders betalen we een klein beetje rente elke dag, dus je moet 25.000 dollar min je huidige saldo kopen. In dit voorbeeld zonder pair trade dus 22.500 dollar. Open de FXTrader via dezelfde balk als de OptionTrader eerder, rechterklik SL EUR.USD, klik Sell MKT, klik op de quantity, klik op USD, en typ 22.5K in. Check dat er BUY 22.5K USD staat en klik op Transmit: dollars kopen Nu zijn we echt klaar!

Heb je vragen of tips? Stel ze of noem ze hieronder in de reactiemogelijkheid.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

26 Reacties

 1. Beste Mr FOB,

  Dank voor de deze mooie blog. Heldere uitleg. Ik heb een vraag mbt het moment dat je een verkoop order voor de putoptie plaats: heeft dit nog nadelen/risico’s als je dit enkele dagen of bv 2 weken voor de dag van expiratie doet? Of is het enkel zo dat deze order minder makkelijk wordt uitgevoerd tov een order geplaatst op de dag van expiratie? Met name voor VXUS zie ik dat de uitgevoerde volumes begin Januari nog relatief laag zijn.

  • Ik ben zelf onvoldoende goed thuis in de optiehandel om hier een goed antwoord op te kunnen geven. Mogelijk dat een andere lezer jou kan helpen met een antwoord.

  • Risico is dat de aandeelprijs zodanig stijgt dat je optie niet meer uitgevoerd wordt. Als je put echter diep in-the-money is, is dit onwaarschijnlijk, en des te minder dagen des te onwaarschijnlijker. De uitvoering wordt wellicht moeilijker omdat de rente op de optiepremie ingeprijsd moet worden door de koper, maar de koper heeft ook meer optionaliteit dus dat is ook wat waard. Maar als je heel diep in-the-money zit is de optionaliteit laag en de rente op de premie hoog.

   Als je eerdere uitvoering wil kan je denk ik beter gewoon een call kopen en deze gelijk uitvoeren. Koop het zo diep mogelijk in de money en kijk wat voor prijzen je krijgt.

  • Dat hangt sterk van je persoonlijke situatie af, als je niks in box 3 hoeft te betalen dan valt er inderdaad geen buitenlandse dividendbelasting te verrekenen. Gebruik een online box 3 calculator, of vanaf volgende maand de voorlopige aangifte 2023 om te kijken of je je buitenlandse dividendbelasting wel kan verrekenen.

  • Forum of website voor belastingvragen: nee dat durf ik zo niet te zeggen. Zelf haal ik het meest uit gewoon verschillende belasting situaties in de voorlopige aangifte invullen en dan naar de berekeningen te kijken, deze aangiftes dan natuurlijk niet insturen. Verder lees ik Fiscalert, dat is een mooi blad om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

   Concrete vragen zou je hier kunnen proberen, of op de financiële Reddit subs.

 2. Hoi,

  super interessant!! Bedankt aan de auteur! Ik heb een vraag:

  Ik weet dat dit niet bij FIRE past maar is het mogelijk om op dezelfde manier goedkoop in de S&P500 te investeren? Ik neem aan dat dit ook een Amerikaanse ETF is waar je dus niet meer mag investeren. Maar misschien lukt dat goedkoop via de optie route. Hoe duur zal dit zijn wat de kosten betreft?

  Groeten,
  Rik

  • Ja op deze manier kan je aan iedere Amerikaanse ETF komen.

   S&P500 zonder dividendlek kan eventueel ook via eenvoudig verkrijgbare Europese ETF’s die aan synthetische replicatie doen. Bijvoorbeeld Invesco S&P 500 UCITS ETF.

  • Hoi gerben,

   super bedankt voor je reactie!

   Dus zou jij mij aanbevelen deze van invesco te pakken in plaats van de S&P500 van Vanguard? Weet jij toevallig wat de totale kosten zijn naar jouw methode voor deze beiden ETFs? Ik snap niet zo goed hoezo ik een europese S&P500 pakken kann maar niet een eurpese versie van VTI + VXUS (b.v. VG FTSE total world).

  • Je kan wel een Europese versie van Vanguard pakken, maar die kennen een dividendlek in de US. Zie de gastblog “Kosten indexfondsen en ETF’s” hier voor meer info over de totale kosten. Je kan de Invesco variant pakken om dividendlek te dichten, deze gebruikt wel synthetische replicatie ipv fysieke. Meer details daarover met de bijhorende aandachtspunten staan ook in de gastblog.

 3. Ik verkoop al tijdje naar tevredenheid opties via IBKR. Waarbij ik steeds handmatig de prijs van de order moet aanpassen.
  Nooit geweten dat dit met geavanceerde order ook automatisch kan. Dank voor de heldere uitleg!

 4. Er zijn vragen geweest over de verkoopbaarheid en belastingen van Amerikaanse ETF’s bijv. als de eigenaar is overleden.
  Is daar inmiddels helderheid over?

 5. Super fijn! Ik gebruik nu een paar jaar IBKR om VTI/VXUS via de optieroute aan te kopen, en dit is een zeer leuke aanvulling van wat er met het platform kan.

  Tip 1: volg de voorgestelde procedure eerst in het ‘paper trading account’ totdat je er comfortabel mee bent. Dan loop je geheel geen risico.

  Tip 2: Als je er mee kunt leven dat je de aandelen niet toegewezen krijgt kun je ook een put schrijven op 225 in dit voorbeeld, als je dan ook tussen de bid (4,80) en ask (5,10) in gaat zitten met 4.90 krijg je EUR 490 (4,9 x 100) als de aandelen niet worden toegewezen. Dit doe je net zo lang totdat je ze wel krijgt. Nadeel is dat je de aandelen uiteindelijk wel krijgt maar als de beurs hoog staat.

  Je hebt overigens overigens geen data abonnementen nodig voor de optieroute, je kunt met ‘snapshots’ eenmalig de prijs ophalen (dat kost 1 cent, maar de eerste 100 krijg je gratis). Ook is de vaste minimale bijdrage van USD 10 per maand vervallen. Zo’n IBKR account heb je dus gratis.

  • Helemaal eens met oefenen op de paper trading account, raad ik ook aan in de Reddit post.

   De aandelen niet toegewezen krijgen is niet echt optimaal, betekent dus dat je de koerswinst mist boven de uitoefenprijs, en je kan maar 1 keer per maand proberen om de aandelen te bemachtigen dus heb je maand(en) opportunity cost.

   Met pegged-to-stock heb je de snapshot niet eens nodig, en mocht je toch een limit order willen gebruiken is er ook nog op de website van Nasdaq de realtime koers informatie te vinden voor VTI en VXUS. Inderdaad geen data abonnementen nodig dus.

  • Hoi Freek,
   Kun je uitleggen waar je die snapshots kunt krijgen? Ik handel voornamelijk via Lynx app, maar heb die snapshots niet kunnen ontdekken.

  • @Joerie aangezien Lynx gebruik maakt van IBKR kun je daar de IBKR documentatie van het trading workstation (TWS) op naslaan:
   https://ibkr.info/article/2830 waarbij onderaan de pagina wordt weergegeven hoe het er in de app uit ziet.

 6. Mooi werk, dank! Is je eigen strategie nog steeds ABN AMRO NT en IDWA, of ga je nu toch voor VTI met VXUS?

  • Mocht je het echt fout instellen dan betaal je in het ergste geval de bied of laat prijs, dit kan je een aantal tientjes kosten per contract gezien de grote spread (1 contract is 100 aandelen).

   Alleen als je en de prijs en het aantal contracten helemaal verkeerd in zou stellen zou je significant de klos zijn, en er zijn weinig gevallen waar je meer dan 1 contract gaat verhandelen behalve als je een grote lumpsum investering gaat doen. Maar ook 60-100 euro verliezen is uiteraard niet fijn, dus je order goed controleren voordat je het verzendt is een must.

  • Daarbij, bij veel mogelijke fouten krijg je netjes een pop-up met ‘weet je dit zeker?’ met een samenvatting van wat jouw handeling zou betekenen onderaan de streep.

   Voorbeelden: i) als je iets wil kopen voor een prijs die mer dan 3% van de marktwaarde af ligt, ii) als je onvoldoende spending power hebt (als je een veel te grote order zou plaatsen doordat je een getal te veel gebruikt voor de komma), iii) als je de order tot een negatieve balans zo leiden, etc.

 7. Behoorlijk ingewikkeld, en mogelijk foutgevoelig. Wat is er zo interessant aan Amerikaanse ETF’s? Bieden die iets dat we hier niet hebben?

 8. Beste lezers,

  Ik wil altijd weten en begrijpen wat ik handel en wat de risico’s zijn.
  ‘Echter moet je voor het kopen van de aandelen na expiratie nog 25.000 dollar aftikken (strike van 250 keer 100), en dit zie je nog niet in je dollar balans’.
  Ik zou mij hier nooit aan wagen.

  Met vriendelijke groet,
  Robert

  • Het is zeker een goed idee om te begrijpen waar je mee bezig bent en niet zomaar blind de stappen te volgen. In mijn originele reddit post link ik wat meer achtergrondinformatie. Sowieso moet je een kennistest doen bij IB voordat je überhaupt in opties mag handelen. Met een beetje lezen over de werking van opties zullen dat soort zinnen geen onbegrijpbaar jargon meer zijn. Geloof me het klinkt ingewikkelder dan het is.

   Ik raad ook aan in mijn post om dit eerst op de “paper trading” account uit te proberen zo dat je er comfortabel mee kan worden alvorens echt te gaan handelen.