Amerikaanse ETF’s kopen via opties


Amerikaanse ETF's kun je kopen via opties. Lees hier hoe.Diverse mensen ontwijken het verbod op het kopen van Amerikaanse ETF’s. Dat doen ze door de Amerikaanse ETF’s via de optieroute aan te schaffen. Dit is niet zonder risico’s en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

In 2018 hielp lezeres Mel met een uitleg met afbeeldingen hoe zij dat doet.

Onlangs plaatste Borkiedo een uitleg op reddit die de aankoop van kleinere hoeveelheden aandelen dan 100 stuks per keer mogelijk maakt. Ik dank hem dat ik hier zijn stappenplan kan delen.

Voor meer context verwijs ik naar de blogpost uit 2018 en Borkiedo’s originele reddit post.

Stappen om Amerikaanse ETF’s te kopen via opties via Interactive Brokers

Als voorbeeld doorlopen we de stappen om VTI (Vanguard Total Stock Market ETF) te kopen. Voor andere Amerikaanse ETF’s zien de stappen er hetzelfde uit.

 1. Open de Trader Workstation software (TWS)
 2. Om aandelen te kopen, moet je of een calloptie kopen, of een putoptie verkopen. Wij gaan een put verkopen omdat dat ervoor zorgt dat we geen rente betalen en is vaak ook goedkoper. Alleen als er geen put ver weg van de uitoefenprijs is waardoor we de tijdswaarde niet kunnen elimineren kiezen we een calloptie.
 3. Bij het beginscherm klik je op de balk boven op “OptionTrader”. In het raampje dat verschijnt, vul je VTI in bij het witte hokje linksboven: option traderNu zie je de options chain.
 4. Wij verkopen een put die ver weg ligt van de strike, klik op de bid om een verkoopticket te openen: verkoopticket Als je scherm er niet zo uit ziet, zorg ervoor dat je voor “ALL STRIKES” kiest en de “TABBED VIEW”. Nu krijg je de order ticket te zien.
 5. Wij willen ervoor zorgen dat we ongeveer hetzelfde betalen als wanneer we het aandeel normaal hadden gekocht. De makkelijkste manier om dit te doen is door een PEGSTK-order in te voeren. Hiermee wordt de prijs van de optie automatisch gekoppeld aan de aandeelprijs. Zo hoef je zelf niet te zoeken wat de prijs is, of marktdata te kopen. Vul het in met deze parameters: orderDe stock ref price moet gelijk staan aan de strike price, delta altijd op 100, en de starting price op -0.01. Klik op accept.
 6. Met een optie koop je 100 aandelen. Als je minder aandelen wilt kopen voeg je, voordat je de order transmit, een zogenaamde pair trade toe aan de optie. Hiermee verkopen we de aandelen die we niet willen zodra onze optie gekocht wordt. Als je alleen 20 aandelen wou kopen, dan verkoop je hiermee dus 80 aandelen. Rechterklik de order > attach > pair trade. Vul in hedging contract “VTI”, en de hedging ratio op 80 (of het aantal dat je wil verkopen). Verander het ook van buy naar sell: pair trade Check nog even door te hoveren over het icoontje dat de estimated quantity is wat je verwacht.
 7. Klik op de rode T om de order te transmitten, je krijgt nu een scherm te zien waar je alles nog een keer kan controleren. Klik op Transmit. Bij Lmt Price zie je wat de prijs is die er uitgerekend is voor deze optie op basis van je instellingen. Dit zal ongeveer de strike price min de aandeelprijs zijn. Het duurt soms even voordat er iemand de optie koopt.

  Lukt het na een tijd wachten niet? Je kan de Aux. Price wijzigen (meer in de min, zo geef je een korting) en de order opnieuw verzenden. Let er wel op dat elke cent die je extra betaalt je uiteindelijk 1 dollar kost door de multiplier van 100.

  Nadat de optie verkocht is moet je alleen wachten tot de optie expireert, en je optie zal vervangen worden met 100 stuks VTI. Dit is dus aan het einde van de dag, als je op dezelfde dag dat de optie expireert de optie verkocht hebt.

 8. Maar voordat we uitloggen, moeten we ervoor zorgen dat we genoeg dollars hebben. Als jij een put met strike 250 verkocht hebt voor 25 dollar, heb je nu 2500 dollar op je rekening. Als je ook een pair trade hebt gekoppeld, heb je geld ontvangen voor de verkoop van VTI. Echter moet je voor het kopen van de aandelen na expiratie nog 25.000 dollar aftikken (strike van 250 keer 100), en dit zie je nog niet in je dollar balans. We moeten dus genoeg dollars kopen zo dat we na expiratie niet rood staan, anders betalen we een klein beetje rente elke dag, dus je moet 25.000 dollar min je huidige saldo kopen. In dit voorbeeld zonder pair trade dus 22.500 dollar. Open de FXTrader via dezelfde balk als de OptionTrader eerder, rechterklik SL EUR.USD, klik Sell MKT, klik op de quantity, klik op USD, en typ 22.5K in. Check dat er BUY 22.5K USD staat en klik op Transmit: dollars kopen Nu zijn we echt klaar!

Als je voordeel wilt halen uit het referral programma voor het openen van een rekening bij Interactive Brokers raad ik je aan Borkiedo een berichtje te sturen voor zijn referral link.

Heb je vragen of tips? Stel ze of noem ze hieronder in de reactiemogelijkheid.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12828 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

16 gedachten over “Amerikaanse ETF’s kopen via opties

 • Willem

  Ik verkoop al tijdje naar tevredenheid opties via IBKR. Waarbij ik steeds handmatig de prijs van de order moet aanpassen.
  Nooit geweten dat dit met geavanceerde order ook automatisch kan. Dank voor de heldere uitleg!

 • bw

  Er zijn vragen geweest over de verkoopbaarheid en belastingen van Amerikaanse ETF’s bijv. als de eigenaar is overleden.
  Is daar inmiddels helderheid over?

 • FreekK

  Super fijn! Ik gebruik nu een paar jaar IBKR om VTI/VXUS via de optieroute aan te kopen, en dit is een zeer leuke aanvulling van wat er met het platform kan.

  Tip 1: volg de voorgestelde procedure eerst in het ‘paper trading account’ totdat je er comfortabel mee bent. Dan loop je geheel geen risico.

  Tip 2: Als je er mee kunt leven dat je de aandelen niet toegewezen krijgt kun je ook een put schrijven op 225 in dit voorbeeld, als je dan ook tussen de bid (4,80) en ask (5,10) in gaat zitten met 4.90 krijg je EUR 490 (4,9 x 100) als de aandelen niet worden toegewezen. Dit doe je net zo lang totdat je ze wel krijgt. Nadeel is dat je de aandelen uiteindelijk wel krijgt maar als de beurs hoog staat.

  Je hebt overigens overigens geen data abonnementen nodig voor de optieroute, je kunt met ‘snapshots’ eenmalig de prijs ophalen (dat kost 1 cent, maar de eerste 100 krijg je gratis). Ook is de vaste minimale bijdrage van USD 10 per maand vervallen. Zo’n IBKR account heb je dus gratis.

  • Borkiedo

   Helemaal eens met oefenen op de paper trading account, raad ik ook aan in de Reddit post.

   De aandelen niet toegewezen krijgen is niet echt optimaal, betekent dus dat je de koerswinst mist boven de uitoefenprijs, en je kan maar 1 keer per maand proberen om de aandelen te bemachtigen dus heb je maand(en) opportunity cost.

   Met pegged-to-stock heb je de snapshot niet eens nodig, en mocht je toch een limit order willen gebruiken is er ook nog op de website van Nasdaq de realtime koers informatie te vinden voor VTI en VXUS. Inderdaad geen data abonnementen nodig dus.

  • Joerie

   Hoi Freek,
   Kun je uitleggen waar je die snapshots kunt krijgen? Ik handel voornamelijk via Lynx app, maar heb die snapshots niet kunnen ontdekken.

  • Borkiedo

   Mocht je het echt fout instellen dan betaal je in het ergste geval de bied of laat prijs, dit kan je een aantal tientjes kosten per contract gezien de grote spread (1 contract is 100 aandelen).

   Alleen als je en de prijs en het aantal contracten helemaal verkeerd in zou stellen zou je significant de klos zijn, en er zijn weinig gevallen waar je meer dan 1 contract gaat verhandelen behalve als je een grote lumpsum investering gaat doen. Maar ook 60-100 euro verliezen is uiteraard niet fijn, dus je order goed controleren voordat je het verzendt is een must.

  • FreekK

   Daarbij, bij veel mogelijke fouten krijg je netjes een pop-up met ‘weet je dit zeker?’ met een samenvatting van wat jouw handeling zou betekenen onderaan de streep.

   Voorbeelden: i) als je iets wil kopen voor een prijs die mer dan 3% van de marktwaarde af ligt, ii) als je onvoldoende spending power hebt (als je een veel te grote order zou plaatsen doordat je een getal te veel gebruikt voor de komma), iii) als je de order tot een negatieve balans zo leiden, etc.

 • Robert

  Beste lezers,

  Ik wil altijd weten en begrijpen wat ik handel en wat de risico’s zijn.
  ‘Echter moet je voor het kopen van de aandelen na expiratie nog 25.000 dollar aftikken (strike van 250 keer 100), en dit zie je nog niet in je dollar balans’.
  Ik zou mij hier nooit aan wagen.

  Met vriendelijke groet,
  Robert

  • Borkiedo

   Het is zeker een goed idee om te begrijpen waar je mee bezig bent en niet zomaar blind de stappen te volgen. In mijn originele reddit post link ik wat meer achtergrondinformatie. Sowieso moet je een kennistest doen bij IB voordat je überhaupt in opties mag handelen. Met een beetje lezen over de werking van opties zullen dat soort zinnen geen onbegrijpbaar jargon meer zijn. Geloof me het klinkt ingewikkelder dan het is.

   Ik raad ook aan in mijn post om dit eerst op de “paper trading” account uit te proberen zo dat je er comfortabel mee kan worden alvorens echt te gaan handelen.