FOB huishoudboekje 2017 kado 85


Onze droom is om financieel onafhankelijk te worden. Zodat we vrij zijn te doen en laten wat we willen. En zodat we niet meer onze tijd verplicht moeten invullen met werk, maar dat we zelf onze keuzes kunnen maken wat we overdag gaan doen. Zonder stress en prestatiedruk. Een grote hulp hierbij is ons huishoudboekje. En dat kun jij kado krijgen.

vakantie

Mijn huishoudboekje

Om overzicht te krijgen heb ik in excel een huishoudboekje gemaakt waarin ik snel zie hoe mijn spaarquote is in een bepaalde maand. En waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. Zo zie ik in een oogopslag aan welke posten ik het meeste uitgeef en hoe ik dus het beste kan besparen. Superleuk om te doen en heel motiverend!

Inkomsten, uitgaven, spaarquote

Ik zie elke maand in een grafiek wat mijn inkomsten, uitgaven en spaarquote die maand waren. Ik heb de getallen op de y-as in deze grafiek onzichtbaar gemaakt in onderstaand plaatje, aangezien ik dat te privé vind.

in uit spaar 2016

 

Spaarquote in procenten

In een andere grafiek zie ik wat mijn spaarquote ((inkomsten-uitgaven)/inkomsten) in procenten is geweest. Je kan goed zien dat ik in januari in één keer mijn ziektekostenverzekeringspremie heb betaald en dat ik in juli op vakantie ben geweest. Winstdeling in februari en 13e maand + dividendinkomsten in december zijn ook goed zichtbaar.

spaarsaldo 2016

 

In deze figuur alvast een indruk hoe het afgelopen jaar financieel voor me verlopen is (exclusief koersstijgingen van mijn beleggingen). In een volgende post ga ik hier in meer detail op in.

 

Verdeling uitgaven

Ik zie in een taartdiagram waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. De grootste post is mijn bijdrage aan onze en/of rekening. Vanaf die rekening betalen we onze boodschappen, de hypotheek, gas & licht en verzekeringen die met ons huis te maken hebben. Ik heb dezelfde grafieken voor de en/of rekening en kan zo dus precies zien waaraan ons gezamenlijke geld uitgegeven wordt. Ik zie zo dus snel dat ik het meeste geld kwijt ben aan boodschappen, wonen en vervoer. En dus waar ik het meeste kan besparen.

 

verdeling uitgaven

 

Door beter op te letten welke boodschappen we in welke winkel kopen hebben we het afgelopen jaar al 30% van ons boodschappenbudget af weten te halen zonder in te leveren op kwaliteit! We kopen nu voornamelijk in bij de Lidl en basic producten bij de Appie. En houdbare aanbiedingen in het groot. We hebben ontdekt dat de Lidl voor een aantal producten duurder is dan de AH en dat je dus heel prijsbewust moet blijven.

Invoerblad

Het enige dat ik hoef in te voeren zijn mijn inkomsten en uitgaven. Hier een voorbeeld van een invulblad voor een maand met fictieve bedragen voor enkele posten. De totalen per categorie, onderaan elke kolom, worden automatisch bijgewerkt. De grafieken en het taartdiagram passen zichzelf vervolgens ook automatisch aan naar de laatste stand van zaken. Ik kan altijd simpelweg kolommen of rijen toevoegen als ik er tekort kom. Namen van categorieën kan ik altijd wijzigen en worden dan automatisch ook gewijzigd in het taartdiagram.

huishoudboekje invulblad

 

FOB huishoudboekje ontvangen?

De mensen die mijn blog volgen via email stuur ik mijn excel sheet, oftewel het FOB huishoudboekje toe. Als jij dit huishoudboekje ook graag wilt ontvangen maar je nog niet ingeschreven hebt, dan kun je dat onderaan deze post doen. Geef je emailadres ook op als je je eerder via Facebook, Twitter of WordPress als volger hebt opgegeven, anders kan ik de excel sheet niet naar je toe mailen.

Als je je inschrijft krijg je ook een mail wanneer ik een nieuwe post plaats. Mocht je alleen het huishoudboekje willen ontvangen, geen probleem. Nadat je dat ontvangen hebt kun je je eenvoudig weer uitschrijven van mijn email lijst via de link onderin elke mail met de aankondiging van een nieuwe post. Ik zal je email adres overigens nooit beschikbaar stellen aan derden of je spam sturen. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

 

Hou jij je inkomsten en uitgaven bij? Zo ja, hoe doe jij dat? En vind jij dat ook zo leuk om te doen?

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2017 ontvangen? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 1.640 andere abonnees

 

 

Wil je weten hoe je gemakkelijk tientallen procenten op je boodschappenbudget kunt besparen? Lees dan de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips!

Of wil je graag inspirerende tips die je op weg kunnen helpen eerder te stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips


Geef een reactie

85 gedachten over “FOB huishoudboekje 2017 kado

 • Rijk Genoeg

  Wij houden het ook in excel bij, alles bij elkaar voor ons gezamelijk, erg inzichtelijk en motiverend inderdaad! Als iemand hier nog een goede app voor weet houd ik me aanbevolen. Wow een spaarquote >50% netjes hoor, daar hoop ik ook snel te zijn.

 • Mama Tinus

  Grappig ik heb bijna precies dezelfde posten ik heb alleen niet die mooie grafiekjes erbij dus ik heb wel interesse 🙂
  Had nog niet eerder gereageerd maar je schrijft leuke en interessante blogs!

 • Sam

  Dank voor de Excel.

  Wat ik tot nu toe doe is om twee betaalrekeningen aan te houden: eentje voor alle vaste lasten en de andere voor variabele lasten (voornamelijk boodschappen, horeca, uitjes, etc.). De vaste lasten heb ik netjes in kaart gebracht (woonkosten, verzekeringen, etc.). Die hoef ik maar twee keer per jaar bij te werken in een Excel. Ook hoeveel mijn spaarrekening & beleggingen op dat moment zijn. De variabele lasten heb ik minder zicht op. Alleen weet ik dat ik daar maandelijks x honderd euro aan uitgeef (want dat is wat ik elke maand overmaak van mijn ene rekening naar de andere). Om elke maand in een Excel in te voeren waar ik deze variabele kosten precies aan uitgeef lijkt mij best wel veel werk. Jij doet dat wel trouw?

  Ik heb wel eens alle transacties van de variabele lasten rekening door een software pakket gehaald (zoals AFAS). 90% van de transacties worden dan automatisch gerubriceerd. Dat heeft mij wel een globaal beeld gegeven. Bijv. dat ik 200 euro p.m. kwijt ben aan boodschappen. Ik heb echter de indruk dat het niet veel zoden aan de dijk zet om dit elke maand bij te houden en daar op te gaan bezuinigen. Zal op zijn hoogst een paar tientjes in de maand schelen. Alle kleine beetjes tellen, maar ik heb het gevoel dat je beter kritisch kan kijken naar je vaste lasten of vakanties bijv. Daarmee kan je grote slagen slaan.

  Levert het je veel op om aanhoudend je maandkosten in kaart te brengen i.p.v. af en toe een “peil moment”? Heb je wel eens software gebruikt die het automatisch categoriseert? Hoe langer je het gebruikt, hoe nauwkeuriger het wordt (het is een lerend systeem: eenmaal opgeven dat een bepaalde PIN locatie bijv. de kantine is en onder lunch geschaard kan worden, dan gaat dat vanaf dat moment automatisch).

  Mijn huishoudboekje van vaste lasten heeft overigens geen grafiekjes, Ik vind dat wel een mooie aanvulling! Dan zie je in een oogopslag wat de trend is. Ik ga eens kijken of ik het e.e.a. kan combineren

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb nooit automatische software gebruikt. Doe het liever zelf in excel, heb liever niet dat bedrijven precies weten waar ik hoeveel aan uitgeef.
   Ik vul 1x per week alles in het huishoudboekje in, paar minuten werk. Helpt me wel om scherp op uitgaven te zijn. Scherp zijn op al die losse variabele uitgaven kan stiekem best veel opleveren.

 • Dennis

  Ik ben nieuwsgierig naar het boekje. Wij willen volgend jaar een mooie reis maken met ons gezin. Hier moet toch wel even flink voor gespaard worden.

 • Consuminderen

  Een grafiek is altijd slim. Concerten en de en/of mis ik in het spreadsheet.
  Ik heb privé en vaste lasten strikt gescheiden. Het 1/12e vaste lasten principe vind ik heerlijk.

  In privé werk ik ook met kolommen. Op het eerste werkblad staan de totalen. Daaruit kan ik direct zien in welke maand ik meer aan kleding of uitjes uitgaf.

 • MrExcel

  Ik doe het net zoals Sam hieronder. Twee betaalrekeningen: 1 voor vaste lasten waarop inkomen gestort wordt en 1 voor de maandelijkse huishoudelijke uitgaven waar iedere maand een vast bedrag op gestort wordt.
  Vaste lasten goed in beeld en huishoudelijke uitgaven als totaal scherp op.

  Ik heb al 25 jaar de financiële zaken goed in beeld en sinds 2001 ook excel-sheets en grafieken om het verloop in de jaren goed te kunnen zien. Mijn beleggingsstrategie komt ook neer op breed gespreide indexfondsen. Dat is in d eloop der jaren steeds makkelijker en goedkoper geworden.
  Enkele jaren geleden raakte ik in de ww. Kort daarvoor hadden we -bewust- een andere woning met dito hypotheek gekocht. Ik zeg bewust omdat ook een vast contract, hypotheekrente-aftrek, leennormen en woonwensen belangrijke factoren zijn. Ook een lager inkomen in een andere baan heb ik rekening mee gehouden vanwege ontwikkelingen in mijn sector. Dit kwam méér dan uit, dus flink pas op de plaats gemaakt. We wonen nu dus eigenlijk te duur maar door goed inzicht in de inkomsten en uitgaven én daar naar handelen kan ik goed blijven storten in beleggingen voor de vermogensopbouw (ook voor mijn hypotheek).
  De overige spaarquote is dus niet zo hoog.

  Erg leuk om hier te lezen hoe Mr FOB en anderen met uitgaven en vermogensopbouw omgaan.
  Ik zit nu op 87% aandelen en 13% obligaties. Mijn horizon is op dit moment 21 jaar (nu 46 jaar). En door nu te herbalanceren naar obligaties heb ik eigenlijk weinig vertrouwen in. Ik zie toch overal de verdeling aandelen/obligaties om portefeuille defensiever te maken, maar heb toch het gevoel dat alle literatuur onvoldoende rekening houdt met de huidige rentestand. Ik ben van plan om in 2 jaar tijd naar 80-20 te verschuiven als korte termijn tactiek. Ben benieuwd hoe jullie tegen die obligaties aankijken.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik kijk niet zo naar de rentestand, maar baseer mijn verdeling aandelen/obligaties op mijn risicotolerantie ten opzichte van een forse koersdaling van de aandelen

 • Bob

  Ik volg je blog al geruime tijd, erg interessant.

  Juist het feit dat je geen “professioneel adviseur” bent geeft me meer vertrouwen dan in de “wel-professionele” adviseurs. Op basis van je uitleg en onderbouwingen (erg begrijpelijk) heb ik een soortgelijk investeringen gedaan, met een gelijke verdeling. Ik geef toe, wel een beetje easy van me…

  Vanochtend heb ik me ook geabonneerd, ik zou ook graag je huishoudboekje ontvangen, ben erg benieuwd.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt en leuk dat je er wat aan hebt.

   Beleggen is heel easy, al wil menig financieel adviseur je graag anders doen geloven.

   Ik heb je het huishoudboekje toegestuurd!

 • PatrickR

  Ik heb ook interesse in het huishoudboekje, heb mijzelf op 9 mei aangemeld, maar de excel nog niet ontvangen. Wil je mij deze sturen? Bedankt voor je interessante artikelen, heb ze lang nog niet allemaal kunnen lezen. Zelf hou ik al heel lang mijn uitgaven bij, de laatste 10+ jaar in GnuCash.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie dat je je toen als WordPress volger hebt aangemeld en niet als emailvolger. Daardoor had ik je emailadres niet. Maar nu wel :-). Ik heb je het boekje toegestuurd, succes ermee.

 • jacqueline

  Ik zou ook graag die excel sheet met het huishoudboekje van je ontvangen. Ik kan namelijk ook wel wat inzicht in mijn uitgaven gebruiken

 • Anouk

  Ik ben zeer benieuwd naar jouw huishoudboekje. Ik houd alles bij in excel maar 2 weten meer zeg ik altijd maar. Ik heb sinds kort grote slagen gemaakt, op naar meer bewustzijn en efficient omgaan met geld. Je kunt het maar 1x uitgeven. Dank alvast

 • PatrickR

  Humm, apart. Ik was mijzelf niet bewust dat ik als WordPress volger aangemeld was. Ik kreeg al wel e-mails bij nieuwe posts. Enfin ik heb het ontvangen. Bedankt daarvoor. Het aantal volgers stijgt gestaag 🙂 Mogelijk helpt dat Volkskrant artikel ook.

 • Yvonne

  Via via ben ik op deze blog terechtgekomen. Ik heb eens even zitten struinen en ben al veel interessante dingen tegengekomen -wat een mooie overzichtelijke blog! Ik ga dit volgen en heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief. Zelf houd ik onze uitgaven en inkomsten ook bij in Excel, maar ik heb geen grafiekjes. Zou ik het huishoudboekje mogen ontvangen?

 • gerry

  Heb me net aangemeld, om je te kunnen volgen, Voor nog meer tips om te bezuinigen, lekker leven en aan het eind van de maand geld over te houden. Ben al goed bezig vind ik zelf. Ik zou dan ook graag je huishoudboekje willen ontvangen

 • A. van Veelen

  Nou mr. FOB je bent duidelijk ergens in een blog genoemd. Ook ik ben vandaag na doorklikken via een blog hier terechtgekomen. Ik heb me ingeschreven, zou ik het huishoudboekje 2017 mogen ontvangen?
  Heb deze site ook al aardig doorgeklikt, genoeg te lezen en te leren!

 • Thijs

  Ik lees al een tijdje het MrMoneyMustache blog en ben via daar op dit blog beland. Geweldig dat jullie alle praktische informatie hebben toegepast op de NL markt. Twee vragen:

  1. Mijn uitgaven houd ik tot op heden bij via AFAS Personal, maar vanwege privacy wil ik dit in Excel gaan doen. Zou handig zijn als ik het huishoudboekje kan ontvangen (net aangemeld).
  2. Ik lees dat je investeert in VXUS en VTI, twee Vanguard fondsen. Ik beleg met name in IWDA (iShares Core MSCI World, 0,20% kostenvoet p.jaar) vanwege het hogere dividendlekkage van Vanguard. Wegen de voordelen van Vanguard (de wijze waarop het fonds is opgebouwd) naar jouw idee op tegen die van iShares (lagere dividendlekkage). Maw, waarom Vanguard en geen iShares?

  Bedankt! Groet, Thijs

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk te lezen dat je de praktische info kan waarderen!

   Ik heb je het huishoudboekje toegestuurd, succes ermee!

   In de post over Meesman kun je het vergelijk tussen IWDA en VTI/VXUS vinden inclusief het vergelijk van de dividendlekkage

 • Karin

  Ik heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief. Zou ik het huishoudboekje mogen ontvangen? Ik hou het al jaren bij in excel, maar zonder grafiekjes. Ben erg benieuwd!

 • Joost

  Ik zou ook graag het huishoudboekje ontvangen. Ik heb tijdens mijn vakantie deze blog ontdekt en ben gaan lezen alsof het om een goed boek gaat. Erg interessant allemaal!

  Blijf vooral schrijven, je hebt er een trouwe volger bij.

 • Rowan

  Ik heb mij aangemeld en ik zou graag het huishoudboekje willen ontvangen. Ik houd zelf bij in Excel, maar ik het gevoel dat ik wat mis. Wellicht zitten er bruikbare elementen in jouw huishoudboekje. Dank je wel alvast!

 • Brian

  Gisteren via Blendle met veel interesse het artikel in de Belgische krant De Tijd gelezen en zo je blog ontdekt. Interessant om te lezen hoe je het aanpakt en natuurlijk begint het allemaal bij inzicht. Ik was al geinspireerd door het boek ‘The 4 hour work week’ van Tim Ferris, maar die biedt vooral kansen voor de ondernemers onder ons. Als risicobeperkende loonslaaf spreekt jouw aanpak me meer aan.

  Ik gebruik nu (af en toe) Afas Personal, maar omdat je de data te makkelijk kunt inladen, mis je alsnog waar je geld nu precies aan opgaat. Dus ik was toch wel nieuwsgierig naar je Excel-sheet, alleen volgens heb ik me ook via mijn WP-account aangemeld. Als het goed is heb je nu wel mijn e-mailadres, dus als hem alsnog zou kunnen mailen, heel graag. 🙂