Beleggen per 2018 in indexfondsen


beleggen 2018

Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen 
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL 
IEAC 
IEGA 

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12383 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

143 gedachten over “Beleggen per 2018 in indexfondsen

 • Yorick Zwart

  Beste FOB,
  Ik lees je artikelen graag. Ben vooral geïnteresseerd in het pensioenbeleggen. Zou je misschien ook eens wat kunnen vertellen over Aziatische indexfondsen? Ik zou daar zeer geïnteresseerd in zijn. Groet

 • Kevin

  Is het verstandig om 75/25 in Corporate/Sovereign Bonds in te leggen terwijl we weten dat de ECB afgelopen tien jaar de grootste koper is geweest van dit soort obligaties en dat ze nu (van plan zijn) hun obligatie opkoop programma per Sep 2018 te gaan handhaven? Dit zou best een sterke (negatieve) invloed kunnen hebben op de waarde van dit soort obligaties.

 • Thomas

  MrFOB, wederom bedankt voor jouw insights! Ik lees je blogs nu sinds een maand ongeveer met veel plezier. Jij hebt me getriggerd om daadwerkelijk (zelf) te gaan beleggen en ik doe dit inmiddels ook voor mijn moeder.

  Wat ik me nog afvroeg, is – net als Kevin – of het verstandig is om nu te beleggen in euro gov bonds. Ik weet dat market timing wordt afgeraden, maar met de kennis van het opkoopprogramma dat zal worden afgebouwd, en de ECB rente die op een gegeven weer zal oplopen, zou je toch kunnen stellen dat deze koersen zullen dalen? Is het daarom misschien raadzaam om alle obligatiebelggingen in Corp bonds te investeren? Of, kies je dan liever voor mee spreiding en houd je je lange termijn visie aan. Wat is hierin jouw afweging en beredenering?

  PS: op het Tweakers forum las ik dat Lynx de KiD (eid) zelf heeft vertaald naar het Nederlands.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor obligaties is een stijgende rente op korte termijn ongunstig. Voor de lange termijn is een rentestijging voor obligaties voordelig, omdat het betekent dat obligaties weer meer rendement gaan opleveren.
   De rente zou overigens zomaar nog jaren laag kunnen blijven. Niemand die het weet. In Japan is de rente al meer dan 20 jaar lager dan twee procent, zo nu en dan zelfs onder de nul procent. Ondanks verwoede pogingen van overheid en centrale bank om daar wat aan te doen. Dat zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

 • Lilly

  Beste meneer FOB,

  Ik ben de laaste maanden geïntreseerd geworden om FO te worden en heb me al enkele maanden verdiept in veschillende blogs (MMM en uw blog etc.) om zo meer kennis te verwerven. Nu heb ik net een rekening bij DeGiro geopend en wilde ik graag gaan beleggen. Eerder gaf u al codes om in VXUS en VTI te beleggen en te kijken welk bedrag in welke ETF moest belegt worden.

  Wilt u opnieuw een code geven voor in een excel bestand te zetten?

  Ik heb tot heden nog niets belegd, dus ik wil een goede start maken (voor zover dat mogelijk is). Een goede start is namelijk het meeste werk.

  Hartelijk dank voor uw blog!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb de excel code niet meer gemaakt voor het nieuwe tooltje omdat ik zelf tegenwoordig altijd het tooltje op mijn site gebruik. Ik kan dus ook geen code delen.

 • VDB

  MrFOB, ik beleg zelf via Binck, maar zowel VTI als VXUS heb ik nooit kunnen vinden helaas. Weet je zeker dat deze via Binck beschikbaar zijn? Op ISIN kan ik ze niet vinden (US9219097683 en US9229087690).

 • VDB

  Voor de lezers: Verschil zit ‘m in een “zelf beleggen” account en een “fundcoach” account, waarbinnen je periodiek kan beleggen in ETF’s.

 • Antoine

  Via de “gewone Binck” kan ik ze op zowel de ISIN als VTI/VXUS naam gewoon vinden en aankopen (net gecontroleerd). Fundcoach heeft ze inderdaad niet.

 • Philip Steenbergen

  Fijn dat je hier meteen bovenop zit, Mr. FOB.

  Ik heb een vraag: ik meen ergens gelezen te hebben dat jij VTI en VXUS aanhoudt omdat je er zoveel in hebt zitten. Moet ik daaruit opmaken dat het bij lagere bedragen wél handiger is om VTI en VXUS te verkopen en om te zetten in VWRL? Ik heb momenteel een kleine €1k in die twee zitten, maar ik zou zelf niet durven zeggen of ik mezelf ermee in de vingers snijdt ze aan te houden maar vanaf nu in VWRL te investeren.

  Ik hoor graag hoe je hier over denkt, alvast bedankt!

  -Philip

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI/VXUS levert ongeveer 0.7% van €1.000 = €7 meer rendement op dan VWRL per jaar, ervan uitgaande dat de afgelopen 5 jaar representatief zijn voor de toekomst. Uitgaande van een Custody account bij DeGiro zijn je beurskosten en dividendkosten ongeveer €5 + €4 = €9 hoger voor VTI/VXUS dan voor VWRL. Bij een standaard account heb je de dividendkosten van €4 niet. Bij een Custody account loont het dus om om te zetten, bij een standaard account loont aanhouden bij €1.000 in VTI/VXUS. Vanaf ongeveer €1.300 in VTI/VXUS loont aanhouden voor beide typen accounts.

   • Antoine

    Ik zou zeker ook nog even afwachten of DeGiro niet (net als alle andere brokers) VT/VXUS/VTI binnenkort weer beschikbaar maakt voordat je het omzet.

 • Mike

  Er zit wel een risico aan het aanhouden van stukken die je niet meer kunt bijkopen. Bij een flinke daling moet je deze aanhouden maar je kunt niet meer bijkopen tegen lagere koersen om zodoende sneller het eerdere verlies goed te maken als de koersen weer stijgen
  Dat betekent dat je wel een horizon moet hebben die lang genoeg is, het kan soms enkele jaren duren voordat de koersen weer voldoende hersteld zijn

 • Sluis

  Vraagje…. VWRL staat op de AEX genoteerd, maar het land van herkomst is Ierland. In Ierland wordt 20% dividend belasting geheven, volgens mij kun je tijdens je belasting aangifte 15% terug krijgen, dan zou er dus 5% aan de strijkstok blijven hangen. De lopende kosten voor deze ETF zijn 0.25%.

  Wat is jouw mening over de Think Global Equity ETF? Deze ETF is ook op de AEX genoteerd maar in Nederland gevestigd. De 5% die je in Ierland kwijt bent, blijft bij deze ETF dus niet aan de strijkstok hangen. Daarnaast zijn de lopende kosten voor deze ETF 0.20%. Deze zijn dus ook nog eens lager dan die van VWRL.

  Ben benieuwd naar je mening over de Think Global Equity ETF!

 • RudiV

  Hallo FoB,

  Dank voor het mooie onderzoek.
  Mijn vraag is deze:

  Waarom beleg je alleen in Europese Gov obligaties? Spreidingstechnisch lijkt dat een aardig risico.
  Ik zelf beleg vooral in de Government obligaties met long term. 15+ jaar of liefst nog langer omdat die het meest renderen in crisistijden.
  Maar dan wel degenen die bij landen als USA en de rijkere EU landen horen zoals DUI en NL.

  Een fonds als E20Y van Ishares bijvoorbeeld.
  En waarom 75% in corp obligaties?

  Hoor graag van je.

 • RudiV

  Kleine aanvulling nog op hierboven, ik ben nog hard op zoek naar een ETF voor 15+ jaar bonds van de rijke Aziatische landen, of China alleen op zichzelf.. Iemand een idee?

 • RudiV

  Dank je voor jouw reactie Mr FOB, het artikel kende ik al. Toch vraag ik mij nog af na het opnieuw lezen, waarom EU gov obligaties only terwijl Vanguard ook US aanbiedt en waarom global obligaties corp?
  Wat mij opvalt, als je wilt winnen in crisistijden, is dat langlopende obligaties meer stijgen en dus meer winst geven om bij herbalanseren goedkoop aandelen in te kopen, heb je dat meegenomen in jouw overwegingen?
  De fondsen die je gekozen hebt mbt obligaties zullen wat stijgen maar marginaal tov de langlopende gov obligaties zeggen de statistieken.

  Verder hoor ik hier veel over de aantallen bedrijven in trackers, maar niet over de branches….
  VWRL is nogal heavy in finance, maar Tech en Healthcare zijn de best presterende sectoren de laatste 10 jaar.
  Dat compenseerde ik met de VHT en VGT een deel bij te kopen, zaten ook in de trackerselectie van DG.

  Hoe kijk je daar tegenaan?

  • Mr FOB Bericht auteur

   V.w.b. obligaties: Ik ga richting opnamefase steeds zwaarder in obligaties en wil dan relatief meer in euro’s belegd zijn om valutarisico af te dekken. Korter lopende obligaties zijn minder beweeglijk in tijden van renteschommelingen en geven dus meer stabiliteit. Heb je overigens een link naar de statistieken waar je naar verwijst?
   V.w.b. aandelen: ik ben een groot voorstander van het KISS principe (Keep It Simple Stupid). Ik volg simpelweg de wereldmarkt naar marktkapitalisatie. Dat tech en healthcare het goed gedaan hebben is geen garantie dat ze het goed blijven doen. De goed presterende sectoren nemen overigens vanzelf in aandeel toe in VWRL (of VTI/VXUS) zonder dat ik er omkijken naar heb.

 • RudiV

  Hallo,

  Ik begrijp het, ik ga nu steeds zwaarder in obligaties omdat ik eerdaags een crash verwacht, daarnaast zijn obligaties enorm goedkoop nu, dus beter in te kopen. In crisistijd zal dat smullen worden. De aandelen stijgen niet zo hard meer als voorheen, en de maatregelen die Rutte en Trump nemen om nog meer groei te krijgen zijn kunstgrepen om de groei te houden. Het grote gevaar is echter dat de koopkracht nooit is meegegroeid, de lonen stijgen amper.. het geld zit dus puur bij de bedrijven.
  En als we kijken naar belastingen betalen om de schulden weer te verminderen, zijn het vooral de burgers waar het vandaan moet komen. Koopkracht zwengelt consumptie aan, dus de zogenaamde groei nu is een bubbel van jewelste… Rente kan niet omhoog overigens, dan wordt schuld meer waard en kan Europa zijn eigen schulden niet meer terugbetalen… daarom willen ze ook zo enorm graag inflatie hebben… Europa en USA zitten in een enorme spagaat… als een volgende crisis komt dan hebben ze geen middel meer om te helpen met renteverlaging..
  Daarom zet ik in op langdurende obligaties… overigens waren die in 2007/2008 ook favouriet gezien de stijging ten tijde…

  E20Y: klik op de grafiek… zet hem op maximaal en hou hem eens naast de grafiel van de VGK van Vanguard.. mooist valt dat te doen op Morningstar trouwens, het betaalde abbo…

  https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/272122/ishares-euro-government-bond-20yr-target-duration-ucits-etf?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual#/

  Doe datzelfde vergelijk tussen EDV en VTI 😉

  Wellicht wel eens van de Price of Risk index gehoord?
  Als die op zijn laagst staat, is het historisch gezien grootste kans dat er een crash komt….

  Discount Rate is oa deels gebaseerd hierop…

 • RudiV

  Ik begrijp overigens dat je graag via KISS werkt, maar je rekent ook achter de komma, daar zit een contradictie volgens mij 😉
  Hier gebruik ik een excell waar ik met gemak 30 fondsen in heb en automatisch welke herbalanseert bij nieuwe investeringen.

 • RudiV

  Price of Risk staat op het niveau net voor de crisis nu… daarom zijn obligaties ook zo goedkoop… In Wallstreet schieten de champagnekurken elke dag in het rond… mijlpaal na mijlpaal… ik herinner me een periode waar dat ook zo was… net voor de crisis…
  Daarnaast is er geen huis meer te koop.. groei in prijzen op basis van lage rente… mensen dachten koopje.. en kochten alsnog een duur huis… wat gebeurt er straks met stijgende rente? NL is het land met zo een beetje de hoogste schuldenlast per inwoner mbt hypotheek…
  Zitten straks ladingen mensen met een veel te duur huis maar wel lage rente … dat wordt interessant… IMF heeft ons niet voor niets zo vaak gewaarschuwd de laatste jaren… En Rutte gooit er nog een schepje bovenop door het afbetaalde deel van de hypotheek te gaan belasten… 😉

  • Mr FOB Bericht auteur

   Vanguard geeft aan de KIID voor VTI en VXUS niet te gaan vertalen. Hoe DeGiro, Lynx en Binck hier vervolgens mee om zullen gaan in de toekomst is mij niet bekend.

 • Maarten

  goed blog!

  Ik wil 70% gaan beleggen in VWRL, ik heb me er een beetje ingelezen, ik begrijp de materie ook, kan de risico’s aardig afwegen.

  De overige 30 procent wil ik gaan beleggen in obligaties. 75 % IEAC en en 25 % IEGA, dit lijkt me lekker simpel inderdaad. Maar is het niet een beetje link om alleen in Europa obligaties te doen? Wat nu als er een oorlogje ergens gebeurd in Europa. Is het niet beter om iets te pakken wat wereldwijd doet, vergelijkbaar wat vwrl doet voor anderen (wel in euro uitbetaald). Ik weet dat de Amerikanen simpelweg 30% in VanGuard BND zetten, maar dat is onhandig voor mij omdat het in dollar is, en ik niet wil hoeven na te denken voor valutaschommelingen.

  Ik zoek producten waar ik niet heel de tijd over hoef na te denken, dus gewoon kan laten staan en kan bijstorten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik wil omwille van valutarisico beleggen in euro genoteerde obligaties en accepteer de mindere spreiding dan wereldwijd. Een fonds dat wereldwijd gespreid in obligaties belegt en in euro’s genoteerd, is in feite niet in euro’s. Het gaat om de valutanotering van de obligaties zelf.

 • Sabey

  Beste FOB

  De aandelen markt zijn erg prijzig. Het gaat maar omhoog omhoog en nog eens omhoog. Jij hebt de crash van 2008 meegemaakt. Dit kan toch niet zo lang duren. Ik ben wel dit jaar begonnen met VWRL en ga ik ook aankomende maanden kopen. Maar Ik zal met tegen zin kopen denk ik. Heb jij de index van dow jones gezien? Dit kan toch niet zo doorgaan? Koopkracht zal alleen maar minder worden en mensen gaan toch opgegeven moment hun winst nemen. Ik heb het nog niet over dat America in zijn schulden zwemt. Mijn vraag is; als beurs gaat crashen (mijn verwachting eind 2018) heb jij dan een plan B? Ben jij niet bang of denk jij zelf niet dat binnenkort gaat crashen? Kun jij ons tips geven? Gewoon wachten en als bodem bereikt is dan weer elke maand kopen? Stop loss heeft geen zin? Omdat je niet weet of het crash of correctie is?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb geen plan B. Er komt ongetwijfeld een beurscorrectie of crash, alleen niemand weet wanneer. En na de correctie of crash komt er ongetwijfeld ook weer herstel.
   Je inleg hierop timen gaat vrijwel altijd mis en probeer ik dus ook zeker niet. Ik blijf, ongeacht het beurssentiment of de koersen, maandelijks bijkopen. Dat doe ik met het tooltje uit deze post, zodat ik altijd tegen de markt in koop.
   En ik volg de koersen en het financiële nieuws verder zo min mogelijk, dat geeft rust.

 • Mike

  Index beleggen gaat niet over de markt proberen te timen maar over buy and hold en dus periodiek aankopen voor een vast bedrag zodat je je aankoopprijs middelt. Dividenden kun je herbeleggen, of je kiest fondsen die dat al doen. Daarom moet je een langere tijd het belegde geld kunnen missen, 10 jaar of meer is heel gebruikelijk. En reken erop dat na de volgende crash en herstel er wel weer een crash zal volgen

 • Investor2018

  Hoi! Dank voor het delen.
  Wat is het verschil als je in de All World variant op LSE in GBP investeert? Idem dito voor Vanguard SP500 op LSE maar dan in $ ipv Euronext in €? Ik dacht zelf meer liquiditeit maar je moet wel meer transactiekosten betalen.

  Is er een reden om niet op de Euronext te investeren? Hebben die ETFs met dezelfde naam maar die op andere beurzen worden verhandeld nog verschillen?

  Alvast dank!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het zijn dezelfde ETF’s, alleen de valuta waarin ze genoteerd staan verschillen. Het kan zijn dat de spread iets verschilt door verschillend handelsvolume, daar heb ik me niet in verdiept. Op Euronext heb je via DeGiro geen transactiekosten en geen valutakosten omdat VWRL daar in euro’s genoteerd staat.

 • Mischa

  Bedankt voor alle goede adviezen in de blog!
  Een gedeelte van mijn vermogen 100K wil ik beschikbaar stellen om in ETF’s te beleggen. Volgens mij kun je bij Lynx nog voor VTI en VXUS terecht. Is dit raadzamer dan bij de Giro voor VWRL??

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik weet natuurlijk niet hoe lang je VTI en VXUS nog via Lynx kunt aankopen. Zodra dat daar ook niet meer kan is DeGiro de goedkoopste met VWRL. Dus afhankelijk van hoeveel je in wilt leggen en hoeveel risico op gedoe je wilt (gedoe bedoel ik nu VTI/VXUS via Lynx en later VWRL via DeGiro zodra Lynx VTI/VXUS ook niet meer aanbiedt) kun je voor een van beide kiezen.

 • Hans

  Hallo MrFob, ik ben nieuw op je site en lees met veel interesse je blogs. Vraag die bij me opkomt mbt de keuze van je obligatie ETF’s: waarom iShares IEAC en IEGA en niet Vanguard VETY en VECP? Is dit een specifieke keuze? Beide volgen dezelfde indices, maar Vanguard wel tegen lagere kosten. Ben benieuwd naar jouw overwegingen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   IEAC heeft ruim 10x zoveel obligaties in portefeuille als VECP, IEGA heeft ongeveer anderhalf keer zoveel obligaties in portefeuille als VETY. De iShares fondsen geven dus veel meer spreiding en dus minder risico.

   IEAC zit ook in Kernselectie en kan ik dus zonder transactiekosten in handelen. Deze Vanguard fondsen zitten dat niet.

   De iShares fondsen keren eenmaal per kwartaal dividend uit, de Vanguard fondsen maandelijks. Dat geeft veel meer dividendkosten met een Custody account bij DeGiro, wat ik heb.

 • Marco

  Hallo,

  Ik probeer uw calculator te gebruiken met een leeftijd van 20 jaar. Dus 20% obligaties. Maar met een inleg van 140 per maand kom ik dan op bijvoorbeeld 65 euro. Maar dat is dus niet mogelijk, aangezien die obligaties op 129 staan. Hoe kan ik toch aan die verdeling komen? Maanden sparen om tot een hoge inleg te komen vind ik ook zonde, dat geld staat dan lang niets te doen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat wat je wilt kan niet met deze fondsen. Je zult dan moeten sparen tot je voldoende hebt om een aankoop te doen. Als alternatief zou je bij bijvoorbeeld Brand New Day op een beleggingsrekening of via Meesman moeten inleggen in hun fondsen, dat kan wel met elk willekeurig bedrag. De kosten zijn via hen wel hoger, een paar maanden opsparen en dan via DeGiro inleggen levert uiteindelijk wellicht meer op.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Die zouden inderdaad redelijk aan elkaar gelijk moeten zijn, zoals ook blijkt uit de Essentiële Beleggers Informatie van de desbetreffende fondsen. Ik weet niet hoe DeGiro hun risicocategorieën bepaalt en indeelt.

 • Jaco

  Ik heb weleens het idee dat VWRL een beetje een ‘vergeten ETF’ is. De ETF is 1777,61 miljoen usd, ofwel 1.7776 miljard.

  -Deze ETF zit nog niet bij de 100 grootste qua Assests wereldwijd.
  -Op de diverse blogs omtrent FIRE / Reddit roemden we VTI/VXUS (helaas verleden tijd) en roemen we nu VWRL.
  De grootste ‘concurrent’ is de IWRD (iShares MSCI World UCITS ETF USD (Dist) (EUR)). Deze is 5,3326 miljard (en dus 3 keer zo groot als VWRL), maar wel een TER van 0,5%

  Hoe zien jullie deze twee punten?
  Groeten,
  Jaco

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik ben nog geen betere wereldwijd gespreid beleggende ETF dan VWRL tegengekomen, ondanks zijn nog bescheiden omvang qua assets.

   IWRD (of IWDA, zoals door een aantal mensen in de reacties op deze post genoemd) mist de opkomende markten. Die wil ik erbij hebben.

 • Hajo

  Hi Mr. Fob,

  Al een tijdje ben ik informatie aan het verzamelen om een keus te maken voor het omzetten van mijn lijfrentepolis naar banksparen op basis van pensioenbeleggen, totdat ik op jouw blog kwam. Wat een verademing na al die oppervlakkige en incomplete (non)informatie op internet. Mijn complimenten voor jouw interessante en praktisch toepasbare informatie!

  Al lezende op jouw blog ben ik tot de conclusie gekomen om niet te kiezen voor het zogenaamd ‘beheerd beleggen’ via een bank of andere intermediair (weer extra kosten en waarschijnlijk geen beter rendement) doch dit zelf te gaan doen.

  Ik zou willen kiezen voor DeGiro pensioenbeleggen in indexfondsen 50/50% aandelen/obligaties conform jouw beleggingsstrategie:
  – 50% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)
  – 38% iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)
  – 13% iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)
  waarbij ik de inleg dan wil spreiden over 6 tot 12 maanden.

  Graag verzoek ik je om je eventuele suggesties/opmerkingen.

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Met vriendelijke groet,
  Hajo

 • Anneke

  De stoute schoenen aangetrokken en zojuist voor het eerst aandelen VWRL gekocht. Nu zie ik bij mijn transactie-overzicht dat er kosten worden gerekend. Klopt dat wel? Iets met kernselectie?

 • Mike

  @hajo @mrfob

  Sinds eind vorig jaar lees ik deze blog en de reacties, en dat helpt me bij het maken van mijn beleggingskeuzes
  De posts hier hebben me ertoe aangezet om mijn uit think etfs bestaande portefeuille om te bouwen naar vanguard en ishares etfs
  Waar ik voorheen af en toe wat bijkocht, doe ik dat nu elke maand.
  Ik kon december vorig jaar nog net een aantal vti en vxus aankopen, vanaf dit jaar is dat vwrl; dit is 55% van het totaal
  Voor het percentage bedrijfsobligaties in mijn portefeuille (15%) beleg ik 50/50 in ishares ieac en lqda.
  Beide zijn kernselectie, ldqa bevat alleen amerikaanse bedrijfsobligaties, en keert per kwartaal dividend uit in dollars.
  De laatste jaren rond $ 0.90 per kwartaal, waar ieac op 2 eur per jaar zit.
  De koers van lqda zit rond 91 eur tegen 129 eur voor ieac, dus kan je er meer van kopen voor hetzelde bedrag
  Je hebt wel een grotere exposure op de amerikaanse economie, maar ik heb ook nog een redelijk bedrag in de think iboxx corporate bond etf, die overlapt deels ieac dus ik zocht een betere spreiding.
  Als de koers beter is, verkoop ik die think etf en verdeel deze over beide ishare etfs
  Verder nog 15% think iboxx government etf en 10% think real estate etf; zolang ik geen betere optie voor deze 2 vind die in de kernselectie zit, hou ik deze maar aan
  De laatste 5% is cash

 • Jaap

  Ik zie dat veel mensen nog steeds in obligaties beleggen, mag ik vragen waarom?
  Met de huidige rentestand zie ik de logica van beleggen in obligaties niet in. Neem nu bijvoorbeeld IEAC met een yield van 1.15% en een gemiddelde maturity van bijna 6 jaar. Er zijn 3 mogelijke scenario’s voor de komende 6 jaar:
  – de rente gaat nog verder omlaag. Afhankelijk van hoeveel de rente daalt behoudt je investering zijn waarde of wordt iets meer waard;
  – de rente blijft gelijk. Na inflatie en vermogensbelasting wordt je investering minder waard;
  – de rente gaat omhoog. De waarde van je investering daalt, afhankelijk van hoeveel de rente stijgt (des te harder deze stijgt, des te sneller daalt de waarde van je obligatieportefeuille).

  In 2 van de 3 scenario’s wordt je investering minder waard. Nu kun je van mening wisselen over wat de rente gaat doen, maar gezien de huidige rentestand is het erg onwaarschijnlijk dat de rente nog verder omlaag gaat – het enige scenario waarbij je investering nog iets oplevert. Je kunt ook zeggen dat 6 jaar niet echt een lange termijnhorizon is, maar het scenario voor 10 jaar ziet er niet veel beter uit.

 • Mike

  @jaap
  Dat mag.
  Zoals mrfob elders uitlegt, kies je voor deze categorie vanwege risicospreiding en niet vanwege koerswinst.
  Indexfondsen die in obligaties beleggen, drukken het risicoprofiel van de portefeuille.
  Als je nog 20 jaar of langer hebt, is grotendeels risicovol beleggen geen probleem.
  Maar als je horizon 10 jaar of korter wordt, moet je wel gaan nadenken of je dat nog wilt.
  Pensioenverzekeraars doen dat ook met hun horizonfondsen.
  Verder middel je je aankoopkosten automatisch door over langere tijd al in deze catergorie te investeren ipv straks een risicovolle protefeuille om te bouwen naar een minder risicovolle waarbij je probeert aan markttiming te doen
  Al laatste keren op obligaties gebaseerde fondsen ook een (bescheiden) dividend uit tegen een lager risico dan op aandelen gebaseerde fondsen

 • Jaap

  Of je beleggingshorizon nu 10 jaar of 20 jaar is, als je al weet dat het risico voor de komende 5-10 jaar zeer groot is dat je investering minder waar wordt dan is het irrationeel daarin te beleggen.
  Pensioenfondsen hebben door hun omvang vaak geen andere mogelijkheid dan in obligaties te beleggen. Voor individuele investeerders is dat anders.

  Voor wie een hypotheek heeft is het in vrijwel alle gevallen beter op de hypotheek af te lossen dan in obligaties te beleggen; ik kan me geen scenario indenken waarbij het toch beter is voor obligaties te gaan. Dat zou enkel zo zijn wanneer je op je hypotheek een negatieve rente zou hebben of wanneer je bijzonder hoge boete moet betalen op voortijdig inlossen op de hypotheek.
  Voor wie geen hypotheek heeft is het beter het geld beter op een spaarrekening zetten. Voordelen t.o.v. obligaties is 1) dat je inleg niet minder waard wordt wanneer de rente stijgt (wat bij obligaties wel het geval is), 2) dat je direct kunt profiteren van een rentestijging, 3) dat je geld tot 100k per bank onder depositogarantiestelsel valt, 4) dat je geen aankoop/ verkoop/ beheerskosten incasseert.

  Zelf heb ik het vastrentende gedeelte van mijn portefeuille gespreid over spaardeposito bij verschillende Nederlandse banken. Gemiddelde tijd tot maturity is nu 10 maanden en de gemiddelde rente 0,66%. Voor mij is dat halve procentje dat je meer krijgt bij IEAC (of vergelijkbare obligatiefondsen) al die extra risico’s niet waard.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voorlopig aflossen en/of deposito’s in plaats van obligaties kan ik me zeker iets bij voorstellen omwille van de argumenten die je noemt. E.e.a. zal wellicht afhangen van je netto hypotheekrente en de depositorente die je kunt behalen. Het is een beetje lood om oud ijzer momenteel wat mij betreft.

   Voor obligaties is een stijgende rente op korte termijn inderdaad ongunstig. Voor de lange termijn is een rentestijging voor obligaties echter voordelig, omdat het betekent dat obligaties weer meer rendement gaan opleveren. Zolang je niet verkoopt heb je van de koersdaling geen last.

   De rente zou overigens zomaar nog jaren laag kunnen blijven. Niemand die het weet. In Japan is de rente al meer dan 20 jaar lager dan twee procent, zo nu en dan zelfs onder de nul procent. Ondanks verwoede pogingen van overheid en centrale bank om daar wat aan te doen. Dat zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

 • Mike

  Beste Jaap,
  het staat iedereen vrjj om zijn geld in zaken te steken waar hij of zij zich goed bij voelt.
  Ik ben gelukkig met mijn keuzes en u met de uwe
  Overigens beleg ik alleen met wat ik overhoud, er wordt uiteraard volgens een strak schema afgelost op de hypotheek en er is ook nog een spaarbuffer. Ik houd er niet zo van om geld vast te zetten voor een klein beetje meer rente
  Mocht de rente ooit weer boven de 2% komen, dan kan ik mijn keuzes herzien

 • Jaap

  @Mike, eens dat het eenieder vrij staat te beleggen waarin hij/ zij zich goed bij voelt. Wel vind ik het van belang dat mensen zich bewust zijn van de risico’s en ik denk dat de risico’s van bedrijfsobligaties (zoals IEAC) behoorlijk onderschat worden. Het premium wat je krijg t.o.v. een veel veiliger bankspaardeposito is met zo’n 0,5% ongekend laag. Wat je jezelf af moet vragen is of dit het extra risico waard is.
  Als je je geld niet vast wilt zetten is het beter het gewoon op een internetspaarrekening te laten staan; ook met obligaties investeer je voor de lange termijn tenzij je specifiek voor een fonds met zeer korte looptijden kiest.

  De enige mogelijkheid om de komende 10 jaar nog iets winst kunt maken op je investering is het scenario a la Japan dat Mr FOB schetst. Echter als daar nog een recessie overheen komt dan verlies je ook; hoewel IEAC alleen in investment grade investeert, zullen er zeker investment grade bedrijven zijn die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en dat gedeelte van de portfolio zal afgeschreven worden.

  Met andere woorden – met de huidige rentestand word je niet adequaat gecompenseerd voor het risico dat je loopt met bedrijfsobligaties. Of zoals Warren Buffet onlangs zij – met de huidige rentestand zouden obligaties van een waarschuwingsetiket voorzien moeten worden.

 • Vriendelijk vuur

  Beste Mr FOB,
  Mogen wij weten hoe je online tool werkt? Hoe bereken/zie jij welke fondsen slecht hebben gepresteerd?
  Groet,
  Remco

 • Kees

  Hallo, wat vind je van het (relatief nieuwe) fonds iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF, in meerdere smaken te verkrijgen maar bijvoorbeeld in euro’s: IE00BDBRDM35. Zie ook de pagina van iShares: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/291770/ishares-global-aggregate-bond-ucits-etf-fund?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual

  Een wereldwijd obligatiefonds met een expense ratio van 0,1%, en verkrijgbaar via De Giro. Potentiële vervanger van IEAC en IEGA?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het lijkt een goed fonds als je wereldwijd in obligaties wilt beleggen. Bij de TER moet je wel de kosten voor het hedgen naar de euro meerekenen, welke in de koers verwerkt zitten. En daarnaast de DeGiro aansluitingskosten voor de buitenlandse beurs van 2.50 euro per jaar. Het bestaat nog te kort om een goed idee van fondsperformance inclusief kosten voor het hedgen te krijgen.

 • Toine

  Ik volg nu enige tijd je strategie, maar de IEAC/IEGA verhouding van 75/25 zit me nog niet lekker. Als je aggregate ETFs pakt (bijv IEAG of EAGG) dan hebben die ~60% treasury. IEGA doet het ook helemaal niet gek tov IEAC. Is het niet veel logischer / consistenter om voor het risicomijdende gedeelte ook een bestaande index te volgen en dus 60% IEGA te pakken, of gewoon 50/50 om het simpel te houden?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is een persoonlijke afweging, net zoals met de verhouding aandelen/obligaties. 60% IEGA lijkt me niets mis mee, ik zou dat gewoon doen als me dat meer zou aanspreken.

 • Toine

  IEGA en IEAC volgen de corporate/treasury bond Bloomberg index. Als je de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index volgt, zitten er naast treasury+corporate ook non-corporate, mortgage backed securities en agency bij. Daarnaast zit je in eurobonds met een internationale spreiding. De strategie om IEAC/IEGA te vervangen door SYBA (IE00B41RYL63) lijkt me gezien de lagere TER (0.17%) en grotere diversiteit het overwegen waard?

  IEAC lijkt met het aantal holdings een enorme spreiding te hebben, echter tel ik maar zo’n 520 unieke bedrijven. Voor een soortgelijke spreiding en lagere TER zou je IEAC/IEGA kunnen vervangen door ECRP/SYBB?

  • Mr FOB Bericht auteur

   SYBA zie ik als een prima one-stop-shopping alternatief voor IEAC/IEGA. Als je net als ik wat wilt overwegen richting corporate is IEAC/IEGA handig, wil je wat overwegen naar treasury dan werkt SYBA prima.

 • Rolf

  Wat vind je van IEAG als vervanging van jouw obligatie-combi? Zelfde TER, valt binnen kernselectie DeGiro en bevat zowel staats- als bedrijfsobligaties in euro. Wat is jouw reden om te kiezen voor jouw combi boven deze alles-in-1-oplossing?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik wil wat overwegen naar bedrijfsobligaties ten koste van staatsleningen. Die eerste hebben bij hetzelfde risicoprofiel meestal net wat hoger rendement. De afgelopen 5 jaar heb ik zo gemiddeld ruim 0.5% meer rendement gehad per jaar dan IEAG. Nou is 5 jaar wel een korte periode om conclusies aan te verbinden.
   IEAG vind ik een uitstekend one-stop-shopping alternatief voor mijn 2 obligatiefondsen, zeker als je niet net zoals ik wilt overwegen richting bedrijfsobligaties

 • Toine

  Wanneer ik via JustETF het rendement vergelijk over de afgelopen 5 jaar, dan kom ik op: IEGA (19,42%), IEAC (16,92%), SYBA (15,41%), IEAG (15,09%). Pak je 75/25 IEAC/IEGA dan kom ik op 17,55%. Pak je 60/40 IEGA/IEAC om de index beter te benaderen dan kom ik op 18,42%. Pak je 50/50 IEGA/IEAC dan kom ik op 18,17%. Zit er een fout in mijn data/berekening? IEAG is 0.25% TER tov 0.20% IEGA+IEAC. SYBA zit op 0.17%. Dus ik zou OF voor SYBA gaan om het eenvoudig te houden OF voor IEGA/IEAC in verhouding 60/40 (of om het makkelijk te houden 50/50)? Gevoelsmatig zou ik ook zeggen dat corporate bond meer zou moeten opleveren, maar dat lijkt niet het geval in de praktijk?

 • Toine

  Kleine toevoeging, pak je een langere periode dan 5 jaar (kan 7 jaar terug) dan zie ik hetzelfde (treasury doet beter dan corporate). Kijk je over een korte periode van 3 jaar dan doet corporate het beter dan treasury en verandert het verhaal. SYBA doet het zowel over 3 als 7 jaar beter dan IEAG met een lagere TER. Het verschil in # holdings is enigszins misleidend omdat er veel overlap zit tussen holdings.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedoel je of het dividend herbelegd wordt? Dat hangt van de ETF af. Als er “Acc” in de naam zit wel, als er “Dis” in de naam zit niet.

 • Joyce

  Beste Mr FOB, mijn partner en ik hebben sinds maart besloten om te gaan beleggen. En wel in vwrl. Uit de factsheet las ik dat vwrl per kwartaal dividend uitkeert. Uit de gelezen blogs stel ik vast dat onderscheid gemaakt kan worden tussen groei in waarde van aandelen en groei van dividend. Ik neem zelf meer risico en beleg dus ook actief (ook for fun) Bij actieve gedeelte (ook belegd in fondsen) is het dividend duidelijk zichtbaar in corporate actions. Hoe vindt dividend uitbetaling bij vwrl plaats? Weet Mr FOB (of een van de andere vwrl-gangers) misschien het antwoord op mijn vraag? Hoe en wanneer wordt het dividend uitgekeerd?

  N.b. Deze vraag heb ik ook gesteld aan DeGiro. Helaas verwijzen zij mij naar Vanguard.

  Mvg,

  Joyce.

 • Mark

  Beste FOB,
  Door het lezen van uw blogs ben ik geïnteresseerd geraakt in indexfondsen. Ik heb een rekening geopend bij DeGiro, maar loop eigenlijk direct vast. Ik wil graag uw regel aanhouden 75/25, kies voor dezelfde indexfondsen en wil (om te starten) elke maand € 100,- beleggen. Als ik dit ingeef in de calculator hierboven dan krijg ik daaruit uitkomst dat ik voor € 26,- IEAC moet aanschaffen. De koersprijs ligt rond de € 129. Bij DeGiro vind ik geen mogelijkheid om minder dan een heel aandeel aan te schaffen. Het invulveld ondersteunt geen punten en komma’s.
  Hoe vlieg ik dit aan?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt alleen hele fondsen kopen en zal met 100 euro/maand dus slechts eens per 2 maanden een fonds kunnen aanschaffen dat tussen de 100 en 200 euro kost

 • B3lly

  Hoi! Waarom niet 60% in de IEAC en 40% in de IEAG (ipv IEGA). De IEAG zit namelijk in de kernselectie. En dan zit je ook ongeveer voor 25% in staatsobligaties?

 • Roy

  Ik sta nog voor de keuzen om of zelf via De Giro te beleggen of via Meesman. Als je zelf via De Giro handeld kun je toch alleen hele indexen kopen, dus geen 0,4 deel. Dit omdat ik reken met een vast maandbedrag al inleg.

 • BigBaller

  Ha Mr. FOB, ik zit met dezelfde vraag als B3lly. Hoewel IEAG over de jaren minder presteert ten aanzien van IEGA (totaal rendement 31/03/’17 – 31/03/’18 van 2,16% IEAG vs 2,97% IEGA) zijn de aanschafkosten van IEAG €0,- en die van IEGA via DeGiro wel aanzienlijk (+/- €2,20 per order). Daarnaast heeft IEAG ruim 2.500 posities en IEGA ‘slechts’ 351.

  Kortom, zou je nog steeds aanraden om voor IEGA te gaan ondanks de bijkomende kosten of is het een beter idee om voor IEAG te kiezen met een klein beleggers portfolio (€10.000,- verdeeld over VWRL, IEAC en IEGA volgens je tool)?

 • Frank

  Dag FOB,

  Ik vroeg me eigenlijk af hoe dat met dividend uitkeringen zit van al die bedrijven die in het fonds zit. Worden die apart uitgekeerd per periode of zit dat direct in het fonds als waardestijging? Bij corporate actions in DEGIRO zie ik niets staan, kan zijn dat het nog komt natuurlijk.

  Bedankt!

 • Niels

  Beste mrFOB, hoe werkt een obligtie ETF koers precies, en waar komt het rendement precies uit voort? heeft de koersbeweging invloed op het rendement en moet ik rekening houden met koopmoment (als koerst laag staat, of juist hoog?). m.a.w. de spelregels voor een obligatie etf is mij niet helemaal helder…. hopelijk heb je wat tips en inzichten. Bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op de lange termijn komt het rendement voornamelijk uit de dividenduitkeringen (rentebetalingen).
   De koers wordt bepaald door de rentevoet en looptijd van de onderliggende obligaties in combinatie met de marktrente en de verwachting van de markt over de ontwikkeling van de marktrente.
   Ik heb obligaties als stabiliserende factor in mijn portefeuille. Ik koop/verkoop om het percentage obligaties in portefeuille op het gewenste niveau te houden, onafhankelijk van de koers. Het proberen te timen van de markt is een vrijwel zekere garantie op minder rendement dan het marktrendement.

 • Niels

  Hoi mr FOB, betekent dat er bij “Dist” er dan dividend wordt uitbetaald en bij “ACC” etf’s dus niet (omdat die het automatisch herbeleggen?).

 • Niels

  Hi mr FOB, je pleit voor VWRL als stock tracker voor global spread. In een ander artikel op deze site spreek je lovend over IWDA als meest efficiente tracker….. wat is nu het verschil tussen die twee en waarom kies je dan voor VWRL? ik probeer de verschillen tussen de artikelen te vinden, maar kom er niet uit 😉

 • Niels

  helder, bedankt!
  Toch is het ‘jammer’ dat er in beide zo’n fors USA element in zit. Als daar de markt / economische groei terugloopt, voel je dat percentueel sneller gezien het hoge aandeel (VWRL52% en IWDA 61%) in beide trackers.

 • Empire

  @Niels
  Mr. FOB volgt de (aandelen)markt en probeert haar niet te verslaan. Dat is een goed uitgangspunt. Gevolg is dat je thans voor meer dan 50% in de USA belegd bent. Je zou overigens (ik weet niet hoe groot je portefeuille is) bewust voor wat ‘home bias’ kunnen kiezen door een deel te beleggen in een breed gespreid Europees fonds zoals VEUR van Vanguard, iShares MSCI Europe of STOXX Europe 600. De iShares MSCI Europe heb je uitkerend (IMEU) en herbeleggend (IMAE), zit in de kernselectie van DeGiro en kent een TER van 0,12%.
  Wil je zo goed mogelijk de markt volgen dan kun je IWDA aanvullen (vooral interessant bij grote(re) portefeuilles) met EMIM (verhouding ongeveer 90/10) en evt. met WSML (small cap geïndustrialiseerde landen; nieuw en nog vrij klein). In dat laatste geval dient de verhouding ongeveer 70/10/20 te zijn. Je hebt dan een zeer goede spreiding (de enige ‘free lunch’ die je kunt krijgen) met thans in totaal (1652 + 2053 + 3234 =) 6939 posities. De fondsen zijn van iShares en alle drie herbeleggend.
  De ‘one-shop stop’ VWRL van Vanguard zal voor de meesten voldoen, doch herbelegt het dividend niet.

 • Toine

  Aandelen leveren hoog rendement en hoge volatiliteit. Obligaties leveren laag rendement en lage volatiliteit. Ik hou obligaties primair aan om de volatiliteit in mijn portfolio te verminderen. Ik kies er expliciet voor om GEEN bedrijfsobligaties op te nemen. Bedrijfsobligaties hebben een significant hoger risico (volatiliteit), tegen een minimale rendement premium (IEAC heeft slechts een 0.29% hogere YTM dan IEGA). Daarnaast zijn bedrijfsobligaties sterk(er) gecorreleerd met aandelen, waardoor er een grotere kans is dat ze zullen meedalen bij een eventuele beurs crash. Als ik meer rendement zou willen maken, kan ik veel beter iets minder obligaties en iets meer aandelen aanhouden.

  Uit onderzoek van o.a. Vanguard (Google ISGGLBD) blijkt dat je met een wereldwijde obligatie portfolio, gehedged naar je lokale munt, een zelfde rendement haalt met een lagere volatiliteit.

  Ik heb IEAC/IEGA verkocht en hou voor mijn obligaties daarom nu 100% “Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF” aan (DBZB.DE, Xetra, LU0378818131). Dat is een accumulating ETF gehedged naar de Euro. Er zitten geen bedrijfsobligaties in. Het voelt goed om naast de wereldwijde aandelen index, de wereldwijde overheidsobligatie index als tegenhanger te volgen. Lokaal (Eurozone) nieuws is daardoor ineens veel minder relevant, dat geeft me extra rust waardoor ik mijn strategie makkelijker blijf volgen.

 • Maas

  Hey FOB,

  Wat zijn jouw gedachten over de obligatie fondsen van Vanguard, VETY en VECP, ze hebben lagere kosten dan de iShares fondsen (TER = 0.12%) en doen niet aan securties lending, maar ze hebben wel een kleinere spreiding en zijn kleiner in omvang, een kans of een extra risico?

  Groeten,
  Maas

 • Roger

  Ik ben het geheel met u eens dat VWRL in principe de voorkeur verdient boven VUSA vanwege de grotere spreiding, maar ik vraag mij af of dat voordeel opweegt tegen de aanzienlijk hogere kosten van VWRL (0,25% vs. 0,07%). Dat is een factor 3,6. Wat vindt u daarvan?

 • John de kruis

  Goedemiddag Mr. FOB, Kort geleden heb ik “De schitterende eenvoud van Beleggen” van Jacques Wintermans gelezen. Daar ik nooit over 1 nacht ijs ga ben ik op zoek gegaan naar de fondsbeheerder Meesman en zo kwam ik ook op Uw site terecht. Veel van wat hierin staat heb ik ook gelezen op uw site en daar ik zelf toch graag aan de knoppen zit ben ik geneigd langzaam naar uw strategie over te schakelen. Ik vind het wel leuk de beurs te volgen maar er volop dagelijks mee bezig te zijn is me teveel maar zo af en toe een beetje klikken bij de Giro en in te stappen op wat volatiele aandelen blijf ik wel leuk vinden. Ik heb een paar vragen aan u 1. Beleggen 2018 hier spreekt u over de 100% aandelen portefeuille dat is duidelijk met het Isin nummer omschreven echter bij de Obligatie portefeuille mis ik deze Isin nummers zijn dat voor de IEAC IE00B3F81R35 en voor de IEGA IE00B4WXJJ64 ? Met vriendelijke groet John.

 • Debora

  Beste Mr Fob, ik wil starten met beleggen via De Giro en heb uw interessante blogs gelezen. Is het anno augustus 2018 raadzaam om nog een deel te blijven beleggen in obligatie index fondsen en niet beter een spaarrekening als buffer aan te houden? En kunt u dit toelichten?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Obligaties gebruik ik en blijf ik gebruiken voor het stabiliserende deel van mijn portefeuille. Een spaarrekening kan ook goed daarvoor gebruikt worden, als je goed van dat geld af kunt blijven. Ik zal hier binnenkort een post aan wijden.

 • Mark

  Dag Mr FOB, ik kijk al erg uit naar je volgende post! Ik hoop dat je ook het punt dat Toine hierboven maakte kunt aanstippen over bedrijfsobligaties versus overheidsobligaties (van 3 juli 2018). Iets als DBZB klinkt toch ook erg interessant.

  Dit is mijn eerste bericht hier, dus laat ik je gelijk bedanken voor al het werk dat je al hebt verzet! Ik ben een overtuigd aanhanger van je strategie 🙂

 • Dave

  Hi,

  Ik ben 21 en na mijn eerste inleg die ik al gedaan heb wil ik maandelijks 400-450 euro beleggen.
  Deze inleg wil ik als volgt verdelen: 81% VWRL / 9,5% IEAC / 9,5% IEGA. Conform de gewenste verdeling en de huidige koersen zal ik iedere maand 4 stuks VWRL kunnen kopen en 1x per 4 maanden 1 stuks IEAC en 1 stuks IEGA. Aangezien IEGA niet in de kernselectie zit drukken te kosten van €2,07 flink op de huidige aankoopkoers 121,77 (1,69%). Ik ben mij ervan bewust dat wanneer ik meerdere stuks per transactie zou kopen de kosten per stuk lager zouden worden. Echter vind ik 1x per jaar aankopen te weinig en heb ik liever meerdere aankoopmomenten per jaar tegen minimale kosten. Ik vroeg mij af of er een beter alternatief is ter vervanging voor de IEGA obligatie etf of voor zowel IEGA en IEAC, een die in de kernselectie zit.

 • Eric

  Hi Mr FOB,
  Ik lees bij de Giro een nogal alarmerende zin: kan ik werkelijk alle tegeoeden verliezen?

  U heeft de keuze uit basic, active en trader. Bij deze accounts gaat u akkoord dat Degiro uw effecten uitleent, het zogenoemde “securities lending”. Dit betekent dat uw effecten kunnen worden uitgeleend aan derden. Dit brengt een extra risico met zich mee, namelijk het risico om uw beleggingstegoeden te verliezen

 • Mr FOB Bericht auteur

  Dit uitlenen doen vrijwel alle banken en brokers. Ook de beleggingsfondsen zelf doen dit vrijwel allemaal.

  Op reddit legde iemand het onlangs zo uit:

  “De situatie dat dit geld kan kosten is extreem vergezocht.

  1) De partij die de stukken leent en short gaat, moet failliet gaan én de borgstelling die ze hebben ondergebracht bij DeGiro moet óók tegelijkertijd waardeloos zijn geworden.
  2) De partij uit (1) moet niet gedekt zijn door een clearing bank, vrij zeldzaam. Of deze bank moet óók failliet gaan.
  3) DeGiro moet als gevolg van bovenstaande volkomen failliet gaan.
  En áls dit gebeurt, dan worden de houders van deze aandelen naar rato gekort. Dus ben je niet alles kwijt, maar bv een procentje of 5.”

  Met een DeGiro Custody account leent DeGiro je effecten overigens niet uit.

 • Toine

  Er is volgens mij wel 1 verschil, DeGiro is niet transparant over hoeveel en aan wie ze uitgeleend hebbben. Ze hebben ook geen (publiek) maximum van wat ze uitlenen. Andere partijen zijn hier vaak wel transparant in. Het daadwerkelijke risico (niet-custody) bij DeGiro valt daardoor niet goed in te schatten.

 • Toine

  Vroeger, in een tijd dat Amerikaanse ETFs nog niet verboden waren in de EU, ging Mr FOB overigens nog voor lage kosten (VXUS+VTI) in plaats van eenvoud (VT). 😉 Voor smallcaps kan je VWRL vervangen door AVIAW.AS (77%), IUSN.DE (12%), EMIM.AS (11%). Buiten de lagere totale kosten (o.a. minder dividendlek) heb je dan ook grotere spreiding. Ik zit niet bij DeGiro maar meen dat deze opzet zelfs daar goedkoper is lange termijn. Qua eenvoud zit je dan niet meer met dollardividend en pak je mijn obligatiesuggestie hierboven is het slechts 1 extra regel.

 • Herman Krijt

  Goedemiddag, ik heb een rekening bij de Giro geopend en wil voor €7500 beleggen in indexfondsen. Ik wil alles in Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL) doen. Kan ik dan gewoon jouw voorbeeld volgen dat je beschrijft in je Blog? Of heb je een andere tip?
  Groeten Herman

 • Jaap

  Zeer interessante site. Ik was op zoek naar beheerd beleggen maar ben onder andere door deze blog overgestapt over beleggen bij deGiro. Ik heb net een order geplaatst voor mijn eerste pakket VWRL.

  Je schrijft dat de VWRL het beste alternatief is: wereldwijde spreiding en lage kosten, en in Nederland te koop. Maar toch niet de laagste kosten. Als ik echt de laagste kosten wil en genoegen neem met minder spreiding, welk fonds zou ik dan kunnen kiezen?

 • Marc

  Goedendag, ten eerste dank voor je uitgebreide analyses en transparantie. Ik maak dankbaar gebruik van je tips en inzichten. Ik wil heel graag investeren in zeer duurzame infexfondsen/etf’s. Heb je hier nog tips voor of analyses van of ervaringen mee?

 • Erik R

  Beste Mr. FOB,

  Sinds kort ben ik begonnen met index beleggen bij Meesman.

  Ik las dat jij fan bent van DeGiro en Vanguard indexfondsen.
  De valuta’s zijn in dollars. In 2008 stond de dollarkoers er erg slecht voor. Voor 1 euro kon je destijds 1,50 dollar kopen.

  Is het niet verstandiger om in een fonds te beleggen die met euro’s werken, in het geval dat de dollar onderuit gaat?

  Gr. Erik

  • Mr FOB Bericht auteur

   In Nederland kun je als particulier bij mijn weten niet rechtstreeks via Vanguard zelf beleggen. Daarnaast heeft DEGIRO een platform fee van 0% als je een standaard account aanhoudt, dus daar valt niets te winnen (bij een custody account is de platform fee ook 0%, maar heb je wel wat dividendkosten).

   • Reinder

    Hoe zit het eigenlijk met die dividendkosten wanneer je een accumulating etf in je portfolio hebt bij een custody account? Ik betaal op dit moment €1 + 3% van het dividend aan kosten op een distributing etf, maar bij een accumulating etf wordt geen dividend uitgekeerd maar direct herbelegd.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Bij een accumulating ETF betaal je geen dividendkosten aan DEGIRO, aangezien het dividend niet uitgekeerd wordt via hen maar direct herbelegd wordt door het fonds zelf.

   • Lily

    Thanks a lot for you tips and analysis. I spent a few days to study your blog and learned a lot of useful stuff. It’s now is end of 2019 December. I am wondering if you will adjust your aandelen portefeuille for 2020? Any suggestions or warning for 2020?

 • Emma

  Hi FOB!

  Kan je misschien vertellen wat het verschil is tussen iShares Core € Govt Bond UCITS ETF (IE00B4WXJJ64) en iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (IE00B3DKXQ41)?

  Dankjewel

  Emma

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het belangrijkste verschil: de eerste belegt in staatsleningen van eurolanden, de tweede in zowel staatsobligaties van eurolanden als obligaties van semi-overheidsinstellingen en bedrijfsobligaties uit eurolanden.