Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL  
IEAC  
IEGA  

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

143 Reacties

 1. Hi FOB!

  Kan je misschien vertellen wat het verschil is tussen iShares Core € Govt Bond UCITS ETF (IE00B4WXJJ64) en iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (IE00B3DKXQ41)?

  Dankjewel

  Emma

  • Het belangrijkste verschil: de eerste belegt in staatsleningen van eurolanden, de tweede in zowel staatsobligaties van eurolanden als obligaties van semi-overheidsinstellingen en bedrijfsobligaties uit eurolanden.

  • In Nederland kun je als particulier bij mijn weten niet rechtstreeks via Vanguard zelf beleggen. Daarnaast heeft DEGIRO een platform fee van 0% als je een standaard account aanhoudt, dus daar valt niets te winnen (bij een custody account is de platform fee ook 0%, maar heb je wel wat dividendkosten).

  • Hoe zit het eigenlijk met die dividendkosten wanneer je een accumulating etf in je portfolio hebt bij een custody account? Ik betaal op dit moment €1 + 3% van het dividend aan kosten op een distributing etf, maar bij een accumulating etf wordt geen dividend uitgekeerd maar direct herbelegd.

  • Bij een accumulating ETF betaal je geen dividendkosten aan DEGIRO, aangezien het dividend niet uitgekeerd wordt via hen maar direct herbelegd wordt door het fonds zelf.

  • Thanks a lot for you tips and analysis. I spent a few days to study your blog and learned a lot of useful stuff. It’s now is end of 2019 December. I am wondering if you will adjust your aandelen portefeuille for 2020? Any suggestions or warning for 2020?

 2. Beste Mr. FOB,

  Sinds kort ben ik begonnen met index beleggen bij Meesman.

  Ik las dat jij fan bent van DeGiro en Vanguard indexfondsen.
  De valuta’s zijn in dollars. In 2008 stond de dollarkoers er erg slecht voor. Voor 1 euro kon je destijds 1,50 dollar kopen.

  Is het niet verstandiger om in een fonds te beleggen die met euro’s werken, in het geval dat de dollar onderuit gaat?

  Gr. Erik

 3. Goedendag, ten eerste dank voor je uitgebreide analyses en transparantie. Ik maak dankbaar gebruik van je tips en inzichten. Ik wil heel graag investeren in zeer duurzame infexfondsen/etf’s. Heb je hier nog tips voor of analyses van of ervaringen mee?

  • Nee, maar dat staat wel op mijn lijstje om uit te zoeken en een post over te schrijven

 4. Zeer interessante site. Ik was op zoek naar beheerd beleggen maar ben onder andere door deze blog overgestapt over beleggen bij deGiro. Ik heb net een order geplaatst voor mijn eerste pakket VWRL.

  Je schrijft dat de VWRL het beste alternatief is: wereldwijde spreiding en lage kosten, en in Nederland te koop. Maar toch niet de laagste kosten. Als ik echt de laagste kosten wil en genoegen neem met minder spreiding, welk fonds zou ik dan kunnen kiezen?

  • Ik heb me er niet in verdiept welke fondsen lagere kosten hebben dan VWRL, terwijl ze niet aan mijn eis van wereldwijde spreiding voldoen

 5. Goedemiddag, ik heb een rekening bij de Giro geopend en wil voor €7500 beleggen in indexfondsen. Ik wil alles in Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL) doen. Kan ik dan gewoon jouw voorbeeld volgen dat je beschrijft in je Blog? Of heb je een andere tip?
  Groeten Herman

 6. Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

 7. Vroeger, in een tijd dat Amerikaanse ETFs nog niet verboden waren in de EU, ging Mr FOB overigens nog voor lage kosten (VXUS+VTI) in plaats van eenvoud (VT). 😉 Voor smallcaps kan je VWRL vervangen door AVIAW.AS (77%), IUSN.DE (12%), EMIM.AS (11%). Buiten de lagere totale kosten (o.a. minder dividendlek) heb je dan ook grotere spreiding. Ik zit niet bij DeGiro maar meen dat deze opzet zelfs daar goedkoper is lange termijn. Qua eenvoud zit je dan niet meer met dollardividend en pak je mijn obligatiesuggestie hierboven is het slechts 1 extra regel.

 8. Beste Mr FOB

  is het naast VWRL niet aangewezen om ook te beleggen in Small Caps?

  Met dank voor je visie

  Patrick François uit België

  • Dat zou op zich een mooie toevoeging zijn. Maar omwille van de eenvoud hou ik het zelf bij VWRL.

 9. Er is volgens mij wel 1 verschil, DeGiro is niet transparant over hoeveel en aan wie ze uitgeleend hebbben. Ze hebben ook geen (publiek) maximum van wat ze uitlenen. Andere partijen zijn hier vaak wel transparant in. Het daadwerkelijke risico (niet-custody) bij DeGiro valt daardoor niet goed in te schatten.

 10. Dit uitlenen doen vrijwel alle banken en brokers. Ook de beleggingsfondsen zelf doen dit vrijwel allemaal.

  Op reddit legde iemand het onlangs zo uit:

  “De situatie dat dit geld kan kosten is extreem vergezocht.

  1) De partij die de stukken leent en short gaat, moet failliet gaan én de borgstelling die ze hebben ondergebracht bij DeGiro moet óók tegelijkertijd waardeloos zijn geworden.
  2) De partij uit (1) moet niet gedekt zijn door een clearing bank, vrij zeldzaam. Of deze bank moet óók failliet gaan.
  3) DeGiro moet als gevolg van bovenstaande volkomen failliet gaan.
  En áls dit gebeurt, dan worden de houders van deze aandelen naar rato gekort. Dus ben je niet alles kwijt, maar bv een procentje of 5.”

  Met een DeGiro Custody account leent DeGiro je effecten overigens niet uit.

 11. Hi Mr FOB,
  Ik lees bij de Giro een nogal alarmerende zin: kan ik werkelijk alle tegeoeden verliezen?

  U heeft de keuze uit basic, active en trader. Bij deze accounts gaat u akkoord dat Degiro uw effecten uitleent, het zogenoemde “securities lending”. Dit betekent dat uw effecten kunnen worden uitgeleend aan derden. Dit brengt een extra risico met zich mee, namelijk het risico om uw beleggingstegoeden te verliezen

 12. Hi,

  Ik ben 21 en na mijn eerste inleg die ik al gedaan heb wil ik maandelijks 400-450 euro beleggen.
  Deze inleg wil ik als volgt verdelen: 81% VWRL / 9,5% IEAC / 9,5% IEGA. Conform de gewenste verdeling en de huidige koersen zal ik iedere maand 4 stuks VWRL kunnen kopen en 1x per 4 maanden 1 stuks IEAC en 1 stuks IEGA. Aangezien IEGA niet in de kernselectie zit drukken te kosten van €2,07 flink op de huidige aankoopkoers 121,77 (1,69%). Ik ben mij ervan bewust dat wanneer ik meerdere stuks per transactie zou kopen de kosten per stuk lager zouden worden. Echter vind ik 1x per jaar aankopen te weinig en heb ik liever meerdere aankoopmomenten per jaar tegen minimale kosten. Ik vroeg mij af of er een beter alternatief is ter vervanging voor de IEGA obligatie etf of voor zowel IEGA en IEAC, een die in de kernselectie zit.

 13. Dag Mr FOB, ik kijk al erg uit naar je volgende post! Ik hoop dat je ook het punt dat Toine hierboven maakte kunt aanstippen over bedrijfsobligaties versus overheidsobligaties (van 3 juli 2018). Iets als DBZB klinkt toch ook erg interessant.

  Dit is mijn eerste bericht hier, dus laat ik je gelijk bedanken voor al het werk dat je al hebt verzet! Ik ben een overtuigd aanhanger van je strategie 🙂

 14. Beste Mr Fob, ik wil starten met beleggen via De Giro en heb uw interessante blogs gelezen. Is het anno augustus 2018 raadzaam om nog een deel te blijven beleggen in obligatie index fondsen en niet beter een spaarrekening als buffer aan te houden? En kunt u dit toelichten?

  • Obligaties gebruik ik en blijf ik gebruiken voor het stabiliserende deel van mijn portefeuille. Een spaarrekening kan ook goed daarvoor gebruikt worden, als je goed van dat geld af kunt blijven. Ik zal hier binnenkort een post aan wijden.

 15. Goedemiddag Mr. FOB, Kort geleden heb ik “De schitterende eenvoud van Beleggen” van Jacques Wintermans gelezen. Daar ik nooit over 1 nacht ijs ga ben ik op zoek gegaan naar de fondsbeheerder Meesman en zo kwam ik ook op Uw site terecht. Veel van wat hierin staat heb ik ook gelezen op uw site en daar ik zelf toch graag aan de knoppen zit ben ik geneigd langzaam naar uw strategie over te schakelen. Ik vind het wel leuk de beurs te volgen maar er volop dagelijks mee bezig te zijn is me teveel maar zo af en toe een beetje klikken bij de Giro en in te stappen op wat volatiele aandelen blijf ik wel leuk vinden. Ik heb een paar vragen aan u 1. Beleggen 2018 hier spreekt u over de 100% aandelen portefeuille dat is duidelijk met het Isin nummer omschreven echter bij de Obligatie portefeuille mis ik deze Isin nummers zijn dat voor de IEAC IE00B3F81R35 en voor de IEGA IE00B4WXJJ64 ? Met vriendelijke groet John.

 16. Ik ben het geheel met u eens dat VWRL in principe de voorkeur verdient boven VUSA vanwege de grotere spreiding, maar ik vraag mij af of dat voordeel opweegt tegen de aanzienlijk hogere kosten van VWRL (0,25% vs. 0,07%). Dat is een factor 3,6. Wat vindt u daarvan?

  • Ik wil wereldwijd gespreid belegd zijn en vind dat kostennadeel daardoor geen probleem.

 17. Hey FOB,

  Wat zijn jouw gedachten over de obligatie fondsen van Vanguard, VETY en VECP, ze hebben lagere kosten dan de iShares fondsen (TER = 0.12%) en doen niet aan securties lending, maar ze hebben wel een kleinere spreiding en zijn kleiner in omvang, een kans of een extra risico?

  Groeten,
  Maas

 18. Aandelen leveren hoog rendement en hoge volatiliteit. Obligaties leveren laag rendement en lage volatiliteit. Ik hou obligaties primair aan om de volatiliteit in mijn portfolio te verminderen. Ik kies er expliciet voor om GEEN bedrijfsobligaties op te nemen. Bedrijfsobligaties hebben een significant hoger risico (volatiliteit), tegen een minimale rendement premium (IEAC heeft slechts een 0.29% hogere YTM dan IEGA). Daarnaast zijn bedrijfsobligaties sterk(er) gecorreleerd met aandelen, waardoor er een grotere kans is dat ze zullen meedalen bij een eventuele beurs crash. Als ik meer rendement zou willen maken, kan ik veel beter iets minder obligaties en iets meer aandelen aanhouden.

  Uit dit onderzoek van Vanguard blijkt dat je met een wereldwijde obligatie portfolio, gehedged naar je lokale munt, een zelfde rendement haalt met een lagere volatiliteit.

  Ik heb IEAC/IEGA verkocht en hou voor mijn obligaties daarom nu 100% “Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF” aan (DBZB.DE, Xetra, LU0378818131). Dat is een accumulating ETF gehedged naar de Euro. Er zitten geen bedrijfsobligaties in. Het voelt goed om naast de wereldwijde aandelen index, de wereldwijde overheidsobligatie index als tegenhanger te volgen. Lokaal (Eurozone) nieuws is daardoor ineens veel minder relevant, dat geeft me extra rust waardoor ik mijn strategie makkelijker blijf volgen.

 19. @Niels
  Mr. FOB volgt de (aandelen)markt en probeert haar niet te verslaan. Dat is een goed uitgangspunt. Gevolg is dat je thans voor meer dan 50% in de USA belegd bent. Je zou overigens (ik weet niet hoe groot je portefeuille is) bewust voor wat ‘home bias’ kunnen kiezen door een deel te beleggen in een breed gespreid Europees fonds zoals VEUR van Vanguard, iShares MSCI Europe of STOXX Europe 600. De iShares MSCI Europe heb je uitkerend (IMEU) en herbeleggend (IMAE), zit in de kernselectie van DeGiro en kent een TER van 0,12%.
  Wil je zo goed mogelijk de markt volgen dan kun je IWDA aanvullen (vooral interessant bij grote(re) portefeuilles) met EMIM (verhouding ongeveer 90/10) en evt. met WSML (small cap geïndustrialiseerde landen; nieuw en nog vrij klein). In dat laatste geval dient de verhouding ongeveer 70/10/20 te zijn. Je hebt dan een zeer goede spreiding (de enige ‘free lunch’ die je kunt krijgen) met thans in totaal (1652 + 2053 + 3234 =) 6939 posities. De fondsen zijn van iShares en alle drie herbeleggend.
  De ‘one-shop stop’ VWRL van Vanguard zal voor de meesten voldoen, doch herbelegt het dividend niet.

 20. helder, bedankt!
  Toch is het ‘jammer’ dat er in beide zo’n fors USA element in zit. Als daar de markt / economische groei terugloopt, voel je dat percentueel sneller gezien het hoge aandeel (VWRL52% en IWDA 61%) in beide trackers.

 21. Hi mr FOB, je pleit voor VWRL als stock tracker voor global spread. In een ander artikel op deze site spreek je lovend over IWDA als meest efficiente tracker….. wat is nu het verschil tussen die twee en waarom kies je dan voor VWRL? ik probeer de verschillen tussen de artikelen te vinden, maar kom er niet uit 😉

  • IWDA heeft niet mijn voorkeur omdat de opkomende markten, zoals China, daar niet in zitten. Daarom kies ik VWRL

 22. Hoi mr FOB, betekent dat er bij “Dist” er dan dividend wordt uitbetaald en bij “ACC” etf’s dus niet (omdat die het automatisch herbeleggen?).

 23. Beste mrFOB, hoe werkt een obligtie ETF koers precies, en waar komt het rendement precies uit voort? heeft de koersbeweging invloed op het rendement en moet ik rekening houden met koopmoment (als koerst laag staat, of juist hoog?). m.a.w. de spelregels voor een obligatie etf is mij niet helemaal helder…. hopelijk heb je wat tips en inzichten. Bedankt!

  • Op de lange termijn komt het rendement voornamelijk uit de dividenduitkeringen (rentebetalingen).
   De koers wordt bepaald door de rentevoet en looptijd van de onderliggende obligaties in combinatie met de marktrente en de verwachting van de markt over de ontwikkeling van de marktrente.
   Ik heb obligaties als stabiliserende factor in mijn portefeuille. Ik koop/verkoop om het percentage obligaties in portefeuille op het gewenste niveau te houden, onafhankelijk van de koers. Het proberen te timen van de markt is een vrijwel zekere garantie op minder rendement dan het marktrendement.