Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL  
IEAC  
IEGA  

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

143 Reacties

 1. Hi FOB!

  Kan je misschien vertellen wat het verschil is tussen iShares Core € Govt Bond UCITS ETF (IE00B4WXJJ64) en iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (IE00B3DKXQ41)?

  Dankjewel

  Emma

  • Het belangrijkste verschil: de eerste belegt in staatsleningen van eurolanden, de tweede in zowel staatsobligaties van eurolanden als obligaties van semi-overheidsinstellingen en bedrijfsobligaties uit eurolanden.

  • In Nederland kun je als particulier bij mijn weten niet rechtstreeks via Vanguard zelf beleggen. Daarnaast heeft DEGIRO een platform fee van 0% als je een standaard account aanhoudt, dus daar valt niets te winnen (bij een custody account is de platform fee ook 0%, maar heb je wel wat dividendkosten).

  • Hoe zit het eigenlijk met die dividendkosten wanneer je een accumulating etf in je portfolio hebt bij een custody account? Ik betaal op dit moment €1 + 3% van het dividend aan kosten op een distributing etf, maar bij een accumulating etf wordt geen dividend uitgekeerd maar direct herbelegd.

  • Bij een accumulating ETF betaal je geen dividendkosten aan DEGIRO, aangezien het dividend niet uitgekeerd wordt via hen maar direct herbelegd wordt door het fonds zelf.

  • Thanks a lot for you tips and analysis. I spent a few days to study your blog and learned a lot of useful stuff. It’s now is end of 2019 December. I am wondering if you will adjust your aandelen portefeuille for 2020? Any suggestions or warning for 2020?

 2. Beste Mr. FOB,

  Sinds kort ben ik begonnen met index beleggen bij Meesman.

  Ik las dat jij fan bent van DeGiro en Vanguard indexfondsen.
  De valuta’s zijn in dollars. In 2008 stond de dollarkoers er erg slecht voor. Voor 1 euro kon je destijds 1,50 dollar kopen.

  Is het niet verstandiger om in een fonds te beleggen die met euro’s werken, in het geval dat de dollar onderuit gaat?

  Gr. Erik

 3. Goedendag, ten eerste dank voor je uitgebreide analyses en transparantie. Ik maak dankbaar gebruik van je tips en inzichten. Ik wil heel graag investeren in zeer duurzame infexfondsen/etf’s. Heb je hier nog tips voor of analyses van of ervaringen mee?

  • Nee, maar dat staat wel op mijn lijstje om uit te zoeken en een post over te schrijven

 4. Zeer interessante site. Ik was op zoek naar beheerd beleggen maar ben onder andere door deze blog overgestapt over beleggen bij deGiro. Ik heb net een order geplaatst voor mijn eerste pakket VWRL.

  Je schrijft dat de VWRL het beste alternatief is: wereldwijde spreiding en lage kosten, en in Nederland te koop. Maar toch niet de laagste kosten. Als ik echt de laagste kosten wil en genoegen neem met minder spreiding, welk fonds zou ik dan kunnen kiezen?

  • Ik heb me er niet in verdiept welke fondsen lagere kosten hebben dan VWRL, terwijl ze niet aan mijn eis van wereldwijde spreiding voldoen

Schrijf een reactie