Beleggen per 2018 is in Nederland veranderd als gevolg van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving. Sinds januari 2018 worden de twee aandelen indexfondsen van mijn voorkeur (VTI en VXUS) niet meer verkocht door DEGIRO. Daarom ben ik overgestapt op het wereldwijd gespreide aandelen indexfonds Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL).

In mijn vorige post ga ik hier in detail op. In deze post deel ik een aangepast tooltje om je inleg mee te bepalen.

Beleggen per 2018 – Mijn beleggingsportefeuille

Ik hou mijn bestaande posities in VTI en VXUS aan omdat ik hier behoorlijk grote posities in heb en daardoor het extra rendement ruimschoots opweegt tegen de extra kosten (zie mijn vorige post voor meer details hierover). Nieuwe aandelen transacties doe ik in VWRL.

Vanguard FTSE All World UCITS ETF (VWRL)

Met VWRL beleg je in aandelen die meer dan 90% van de marktkapitalisatie van alle bedrijven ter wereld vertegenwoordigen. Het is dus een breed gespreid fonds. Via DEGIRO kun je zonder transactiekosten beleggen in dit fonds, omdat het fonds in de Kernselectie zit. Dit is de goedkoopste manier om in dit fonds te beleggen.

Zie mijn beleggingsstrategie voor uitleg waarom ik onderstaande fondsen als beleggingsportefeuille aanhoud.

Mijn aangepaste beleggingsportefeuille voor nieuwe beleggingen ziet er nu als volgt uit:

Mijn aandelen portefeuille:

100% aandelen wereldwijd Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker symbool: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25, beurs: Euronext Amsterdam)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

Update september 2018: Ik ben op basis van onder andere een recente Vanguard studie overgestapt naar DBZB voor mijn obligatiebeleggingen, zie Beleggen in obligaties. Daar vind je ook de laatste versie van het beleggingstool.

Waar moet ik in beleggen per 2018?

Hier heb ik eerder heb ik een tooltje beschikbaar gesteld om je nieuwe inleg mee te kunnen bepalen bij beleggen in VTI, VXUS, IEAC en IEGA volgens dezelfde strategie als die ik volg.

Ik heb dit tooltje aangepast naar de nieuwe situatie met VWRL.

Beleggen in aandelen brengt meer risico en beweeglijkheid van je portefeuille met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Als je al vermogen belegd hebt in VTI en VXUS kun je dat optellen bij je belegde vermogen in VWRL en invoeren in het vakje “VWRL (+VTI + VXUS)”.

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VWRL (+VTI + VXUS)
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VWRL  
IEAC  
IEGA  

 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Beleggen 2018 – VTI en VXUS via Lynx of Binck?

Update 28 februari 2018: Lynx biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Update 2 mei 2018: Binck biedt VTI en VXUS ook niet meer aan.

Voor de volledigheid: ik heb begrepen dat via Lynx en Binck op dit moment VTI en VXUS nog wel te koop zijn. Het is onduidelijk voor hoe lang zij deze fondsen nog aanbieden. Ik ga daarom in ieder geval voorlopig voor VWRL via DEGIRO.

Als ik via Lynx of Binck nu VTI en VXUS zou blijven aanschaffen en ze over een tijdje er ook mee moeten stoppen, zou ik de daar opgebouwde VTI en VXUS willen overhevelen naar DEGIRO omwille van de eenvoud. IEAC en IEGA wil ik sowieso via DEGIRO blijven doen vanwege kosten. Ik zou dan alles bij elkaar hebben omdat ik dat overzichtelijker vind en omdat dat makkelijker is bij herbalanceren. Over een tijdje overhevelen van Binck naar DEGIRO brengt kosten met zich mee, vanaf Lynx is kosteloos.

Indien Lynx en Binck deze fondsen op de langere termijn toch mogen blijven aanbieden, dan mag DEGIRO dat ook en verwacht ik dat ze ook weer beschikbaar zullen komen via DEGIRO. Dan kan ik op dat moment zonder transactiekosten mijn VWRL positie omzetten in VTI/VXUS.

Beleggen 2019 – VTI en VXUS via Binck?

De maximaal paar tienden van een procent rendement die ik mogelijk misloop op mijn inleg in VWRL in 2018 neem ik voor lief. Ik wil niet het risico lopen op switchen van broker voor mijn aandelenbeleggingen en dan binnenkort mogelijk weer terug switchen.

Als VTI en VXUS per volgend jaar nog steeds via Binck beschikbaar blijven en niet via DEGIRO, ga ik ze waarschijnlijk wel via die route aanschaffen. Dan zet ik mijn DEGIRO VWRL positie via een van hen om in VTI en VXUS posities.

Tot slot

Dat 2018 maar weer net zo’n succesvol aandelen beleggingsjaar mag worden als de afgelopen 5 jaren met gemiddeld 11% beleggingsrendement op de aangehouden aandelen indexfondsen per jaar!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

143 Reacties

  1. Dag FOB,

    Ik vroeg me eigenlijk af hoe dat met dividend uitkeringen zit van al die bedrijven die in het fonds zit. Worden die apart uitgekeerd per periode of zit dat direct in het fonds als waardestijging? Bij corporate actions in DEGIRO zie ik niets staan, kan zijn dat het nog komt natuurlijk.

    Bedankt!

    • Zonder dat precies uitgezocht te hebben: die dividenden worden verzameld en eens per kwartaal door het fonds als dividend uitgekeerd

  2. Ha Mr. FOB, ik zit met dezelfde vraag als B3lly. Hoewel IEAG over de jaren minder presteert ten aanzien van IEGA (totaal rendement 31/03/’17 – 31/03/’18 van 2,16% IEAG vs 2,97% IEGA) zijn de aanschafkosten van IEAG €0,- en die van IEGA via DeGiro wel aanzienlijk (+/- €2,20 per order). Daarnaast heeft IEAG ruim 2.500 posities en IEGA ‘slechts’ 351.

    Kortom, zou je nog steeds aanraden om voor IEGA te gaan ondanks de bijkomende kosten of is het een beter idee om voor IEAG te kiezen met een klein beleggers portfolio (€10.000,- verdeeld over VWRL, IEAC en IEGA volgens je tool)?

  3. Ik sta nog voor de keuzen om of zelf via De Giro te beleggen of via Meesman. Als je zelf via De Giro handeld kun je toch alleen hele indexen kopen, dus geen 0,4 deel. Dit omdat ik reken met een vast maandbedrag al inleg.

  4. Hoi! Waarom niet 60% in de IEAC en 40% in de IEAG (ipv IEGA). De IEAG zit namelijk in de kernselectie. En dan zit je ook ongeveer voor 25% in staatsobligaties?

  5. Beste FOB,
    Door het lezen van uw blogs ben ik geïnteresseerd geraakt in indexfondsen. Ik heb een rekening geopend bij DeGiro, maar loop eigenlijk direct vast. Ik wil graag uw regel aanhouden 75/25, kies voor dezelfde indexfondsen en wil (om te starten) elke maand € 100,- beleggen. Als ik dit ingeef in de calculator hierboven dan krijg ik daaruit uitkomst dat ik voor € 26,- IEAC moet aanschaffen. De koersprijs ligt rond de € 129. Bij DeGiro vind ik geen mogelijkheid om minder dan een heel aandeel aan te schaffen. Het invulveld ondersteunt geen punten en komma’s.
    Hoe vlieg ik dit aan?

    • Je kunt alleen hele fondsen kopen en zal met 100 euro/maand dus slechts eens per 2 maanden een fonds kunnen aanschaffen dat tussen de 100 en 200 euro kost

  6. Beste Mr FOB, mijn partner en ik hebben sinds maart besloten om te gaan beleggen. En wel in vwrl. Uit de factsheet las ik dat vwrl per kwartaal dividend uitkeert. Uit de gelezen blogs stel ik vast dat onderscheid gemaakt kan worden tussen groei in waarde van aandelen en groei van dividend. Ik neem zelf meer risico en beleg dus ook actief (ook for fun) Bij actieve gedeelte (ook belegd in fondsen) is het dividend duidelijk zichtbaar in corporate actions. Hoe vindt dividend uitbetaling bij vwrl plaats? Weet Mr FOB (of een van de andere vwrl-gangers) misschien het antwoord op mijn vraag? Hoe en wanneer wordt het dividend uitgekeerd?

    N.b. Deze vraag heb ik ook gesteld aan DeGiro. Helaas verwijzen zij mij naar Vanguard.

    Mvg,

    Joyce.

  7. Ook dividend, maar ik bedoelde maandelijks opnieuw automatisch kopen bijv. S&P500.
    Bij Pensioen belegen gebeurd dit wel.

  8. Hallo mr. FOB, Ik waardeer je werk voor de tips en advies die je uitdeelt.
    Ik heb 1 vraag, herbelegd deGiro ook EFT`s?

    • Bedoel je of het dividend herbelegd wordt? Dat hangt van de ETF af. Als er “Acc” in de naam zit wel, als er “Dis” in de naam zit niet.

  9. Kleine toevoeging, pak je een langere periode dan 5 jaar (kan 7 jaar terug) dan zie ik hetzelfde (treasury doet beter dan corporate). Kijk je over een korte periode van 3 jaar dan doet corporate het beter dan treasury en verandert het verhaal. SYBA doet het zowel over 3 als 7 jaar beter dan IEAG met een lagere TER. Het verschil in # holdings is enigszins misleidend omdat er veel overlap zit tussen holdings.

  10. Wanneer ik via JustETF het rendement vergelijk over de afgelopen 5 jaar, dan kom ik op: IEGA (19,42%), IEAC (16,92%), SYBA (15,41%), IEAG (15,09%). Pak je 75/25 IEAC/IEGA dan kom ik op 17,55%. Pak je 60/40 IEGA/IEAC om de index beter te benaderen dan kom ik op 18,42%. Pak je 50/50 IEGA/IEAC dan kom ik op 18,17%. Zit er een fout in mijn data/berekening? IEAG is 0.25% TER tov 0.20% IEGA+IEAC. SYBA zit op 0.17%. Dus ik zou OF voor SYBA gaan om het eenvoudig te houden OF voor IEGA/IEAC in verhouding 60/40 (of om het makkelijk te houden 50/50)? Gevoelsmatig zou ik ook zeggen dat corporate bond meer zou moeten opleveren, maar dat lijkt niet het geval in de praktijk?

  11. Wat vind je van IEAG als vervanging van jouw obligatie-combi? Zelfde TER, valt binnen kernselectie DeGiro en bevat zowel staats- als bedrijfsobligaties in euro. Wat is jouw reden om te kiezen voor jouw combi boven deze alles-in-1-oplossing?

    • Ik wil wat overwegen naar bedrijfsobligaties ten koste van staatsleningen. Die eerste hebben bij hetzelfde risicoprofiel meestal net wat hoger rendement. De afgelopen 5 jaar heb ik zo gemiddeld ruim 0.5% meer rendement gehad per jaar dan IEAG. Nou is 5 jaar wel een korte periode om conclusies aan te verbinden.
      IEAG vind ik een uitstekend one-stop-shopping alternatief voor mijn 2 obligatiefondsen, zeker als je niet net zoals ik wilt overwegen richting bedrijfsobligaties

  12. IEGA en IEAC volgen de corporate/treasury bond Bloomberg index. Als je de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index volgt, zitten er naast treasury+corporate ook non-corporate, mortgage backed securities en agency bij. Daarnaast zit je in eurobonds met een internationale spreiding. De strategie om IEAC/IEGA te vervangen door SYBA (IE00B41RYL63) lijkt me gezien de lagere TER (0.17%) en grotere diversiteit het overwegen waard?

    IEAC lijkt met het aantal holdings een enorme spreiding te hebben, echter tel ik maar zo’n 520 unieke bedrijven. Voor een soortgelijke spreiding en lagere TER zou je IEAC/IEGA kunnen vervangen door ECRP/SYBB?

    • SYBA zie ik als een prima one-stop-shopping alternatief voor IEAC/IEGA. Als je net als ik wat wilt overwegen richting corporate is IEAC/IEGA handig, wil je wat overwegen naar treasury dan werkt SYBA prima.

  13. Ik volg nu enige tijd je strategie, maar de IEAC/IEGA verhouding van 75/25 zit me nog niet lekker. Als je aggregate ETFs pakt (bijv IEAG of EAGG) dan hebben die ~60% treasury. IEGA doet het ook helemaal niet gek tov IEAC. Is het niet veel logischer / consistenter om voor het risicomijdende gedeelte ook een bestaande index te volgen en dus 60% IEGA te pakken, of gewoon 50/50 om het simpel te houden?

    • Dat is een persoonlijke afweging, net zoals met de verhouding aandelen/obligaties. 60% IEGA lijkt me niets mis mee, ik zou dat gewoon doen als me dat meer zou aanspreken.

  14. Hallo, wat vind je van het (relatief nieuwe) fonds iShares Global Aggregate Bond UCITS ETF, in meerdere smaken te verkrijgen maar bijvoorbeeld in euro’s: IE00BDBRDM35. Zie ook de pagina van iShares: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/291770/ishares-global-aggregate-bond-ucits-etf-fund?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual

    Een wereldwijd obligatiefonds met een expense ratio van 0,1%, en verkrijgbaar via De Giro. Potentiële vervanger van IEAC en IEGA?

    • Het lijkt een goed fonds als je wereldwijd in obligaties wilt beleggen. Bij de TER moet je wel de kosten voor het hedgen naar de euro meerekenen, welke in de koers verwerkt zitten. En daarnaast de DeGiro aansluitingskosten voor de buitenlandse beurs van 2.50 euro per jaar. Het bestaat nog te kort om een goed idee van fondsperformance inclusief kosten voor het hedgen te krijgen.

  15. Vriendelijk vuur Reageer

    Beste Mr FOB,
    Mogen wij weten hoe je online tool werkt? Hoe bereken/zie jij welke fondsen slecht hebben gepresteerd?
    Groet,
    Remco

  16. @Mike, eens dat het eenieder vrij staat te beleggen waarin hij/ zij zich goed bij voelt. Wel vind ik het van belang dat mensen zich bewust zijn van de risico’s en ik denk dat de risico’s van bedrijfsobligaties (zoals IEAC) behoorlijk onderschat worden. Het premium wat je krijg t.o.v. een veel veiliger bankspaardeposito is met zo’n 0,5% ongekend laag. Wat je jezelf af moet vragen is of dit het extra risico waard is.
    Als je je geld niet vast wilt zetten is het beter het gewoon op een internetspaarrekening te laten staan; ook met obligaties investeer je voor de lange termijn tenzij je specifiek voor een fonds met zeer korte looptijden kiest.

    De enige mogelijkheid om de komende 10 jaar nog iets winst kunt maken op je investering is het scenario a la Japan dat Mr FOB schetst. Echter als daar nog een recessie overheen komt dan verlies je ook; hoewel IEAC alleen in investment grade investeert, zullen er zeker investment grade bedrijven zijn die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en dat gedeelte van de portfolio zal afgeschreven worden.

    Met andere woorden – met de huidige rentestand word je niet adequaat gecompenseerd voor het risico dat je loopt met bedrijfsobligaties. Of zoals Warren Buffet onlangs zij – met de huidige rentestand zouden obligaties van een waarschuwingsetiket voorzien moeten worden.

  17. Beste Jaap,
    het staat iedereen vrjj om zijn geld in zaken te steken waar hij of zij zich goed bij voelt.
    Ik ben gelukkig met mijn keuzes en u met de uwe
    Overigens beleg ik alleen met wat ik overhoud, er wordt uiteraard volgens een strak schema afgelost op de hypotheek en er is ook nog een spaarbuffer. Ik houd er niet zo van om geld vast te zetten voor een klein beetje meer rente
    Mocht de rente ooit weer boven de 2% komen, dan kan ik mijn keuzes herzien

  18. Of je beleggingshorizon nu 10 jaar of 20 jaar is, als je al weet dat het risico voor de komende 5-10 jaar zeer groot is dat je investering minder waar wordt dan is het irrationeel daarin te beleggen.
    Pensioenfondsen hebben door hun omvang vaak geen andere mogelijkheid dan in obligaties te beleggen. Voor individuele investeerders is dat anders.

    Voor wie een hypotheek heeft is het in vrijwel alle gevallen beter op de hypotheek af te lossen dan in obligaties te beleggen; ik kan me geen scenario indenken waarbij het toch beter is voor obligaties te gaan. Dat zou enkel zo zijn wanneer je op je hypotheek een negatieve rente zou hebben of wanneer je bijzonder hoge boete moet betalen op voortijdig inlossen op de hypotheek.
    Voor wie geen hypotheek heeft is het beter het geld beter op een spaarrekening zetten. Voordelen t.o.v. obligaties is 1) dat je inleg niet minder waard wordt wanneer de rente stijgt (wat bij obligaties wel het geval is), 2) dat je direct kunt profiteren van een rentestijging, 3) dat je geld tot 100k per bank onder depositogarantiestelsel valt, 4) dat je geen aankoop/ verkoop/ beheerskosten incasseert.

    Zelf heb ik het vastrentende gedeelte van mijn portefeuille gespreid over spaardeposito bij verschillende Nederlandse banken. Gemiddelde tijd tot maturity is nu 10 maanden en de gemiddelde rente 0,66%. Voor mij is dat halve procentje dat je meer krijgt bij IEAC (of vergelijkbare obligatiefondsen) al die extra risico’s niet waard.

    • Voorlopig aflossen en/of deposito’s in plaats van obligaties kan ik me zeker iets bij voorstellen omwille van de argumenten die je noemt. E.e.a. zal wellicht afhangen van je netto hypotheekrente en de depositorente die je kunt behalen. Het is een beetje lood om oud ijzer momenteel wat mij betreft.

      Voor obligaties is een stijgende rente op korte termijn inderdaad ongunstig. Voor de lange termijn is een rentestijging voor obligaties echter voordelig, omdat het betekent dat obligaties weer meer rendement gaan opleveren. Zolang je niet verkoopt heb je van de koersdaling geen last.

      De rente zou overigens zomaar nog jaren laag kunnen blijven. Niemand die het weet. In Japan is de rente al meer dan 20 jaar lager dan twee procent, zo nu en dan zelfs onder de nul procent. Ondanks verwoede pogingen van overheid en centrale bank om daar wat aan te doen. Dat zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

  19. @jaap
    Dat mag.
    Zoals mrfob elders uitlegt, kies je voor deze categorie vanwege risicospreiding en niet vanwege koerswinst.
    Indexfondsen die in obligaties beleggen, drukken het risicoprofiel van de portefeuille.
    Als je nog 20 jaar of langer hebt, is grotendeels risicovol beleggen geen probleem.
    Maar als je horizon 10 jaar of korter wordt, moet je wel gaan nadenken of je dat nog wilt.
    Pensioenverzekeraars doen dat ook met hun horizonfondsen.
    Verder middel je je aankoopkosten automatisch door over langere tijd al in deze catergorie te investeren ipv straks een risicovolle protefeuille om te bouwen naar een minder risicovolle waarbij je probeert aan markttiming te doen
    Al laatste keren op obligaties gebaseerde fondsen ook een (bescheiden) dividend uit tegen een lager risico dan op aandelen gebaseerde fondsen

  20. Ik zie dat veel mensen nog steeds in obligaties beleggen, mag ik vragen waarom?
    Met de huidige rentestand zie ik de logica van beleggen in obligaties niet in. Neem nu bijvoorbeeld IEAC met een yield van 1.15% en een gemiddelde maturity van bijna 6 jaar. Er zijn 3 mogelijke scenario’s voor de komende 6 jaar:
    – de rente gaat nog verder omlaag. Afhankelijk van hoeveel de rente daalt behoudt je investering zijn waarde of wordt iets meer waard;
    – de rente blijft gelijk. Na inflatie en vermogensbelasting wordt je investering minder waard;
    – de rente gaat omhoog. De waarde van je investering daalt, afhankelijk van hoeveel de rente stijgt (des te harder deze stijgt, des te sneller daalt de waarde van je obligatieportefeuille).

    In 2 van de 3 scenario’s wordt je investering minder waard. Nu kun je van mening wisselen over wat de rente gaat doen, maar gezien de huidige rentestand is het erg onwaarschijnlijk dat de rente nog verder omlaag gaat – het enige scenario waarbij je investering nog iets oplevert. Je kunt ook zeggen dat 6 jaar niet echt een lange termijnhorizon is, maar het scenario voor 10 jaar ziet er niet veel beter uit.

  21. @hajo @mrfob

    Sinds eind vorig jaar lees ik deze blog en de reacties, en dat helpt me bij het maken van mijn beleggingskeuzes
    De posts hier hebben me ertoe aangezet om mijn uit think etfs bestaande portefeuille om te bouwen naar vanguard en ishares etfs
    Waar ik voorheen af en toe wat bijkocht, doe ik dat nu elke maand.
    Ik kon december vorig jaar nog net een aantal vti en vxus aankopen, vanaf dit jaar is dat vwrl; dit is 55% van het totaal
    Voor het percentage bedrijfsobligaties in mijn portefeuille (15%) beleg ik 50/50 in ishares ieac en lqda.
    Beide zijn kernselectie, ldqa bevat alleen amerikaanse bedrijfsobligaties, en keert per kwartaal dividend uit in dollars.
    De laatste jaren rond $ 0.90 per kwartaal, waar ieac op 2 eur per jaar zit.
    De koers van lqda zit rond 91 eur tegen 129 eur voor ieac, dus kan je er meer van kopen voor hetzelde bedrag
    Je hebt wel een grotere exposure op de amerikaanse economie, maar ik heb ook nog een redelijk bedrag in de think iboxx corporate bond etf, die overlapt deels ieac dus ik zocht een betere spreiding.
    Als de koers beter is, verkoop ik die think etf en verdeel deze over beide ishare etfs
    Verder nog 15% think iboxx government etf en 10% think real estate etf; zolang ik geen betere optie voor deze 2 vind die in de kernselectie zit, hou ik deze maar aan
    De laatste 5% is cash

  22. De stoute schoenen aangetrokken en zojuist voor het eerst aandelen VWRL gekocht. Nu zie ik bij mijn transactie-overzicht dat er kosten worden gerekend. Klopt dat wel? Iets met kernselectie?

    • Dan heb je VWRL hoogstwaarschijnlijk niet op de beurs van Amsterdam gekocht. Daar kun je er namelijk zonder transactiekosten in handelen. Zie ook deze post

  23. Bedankt voor je compliment!

    Ik kan geen persoonlijke situatie beoordelen, maar wat je van plan bent klinkt goed, succes ermee.

  24. Hi Mr. Fob,

    Al een tijdje ben ik informatie aan het verzamelen om een keus te maken voor het omzetten van mijn lijfrentepolis naar banksparen op basis van pensioenbeleggen, totdat ik op jouw blog kwam. Wat een verademing na al die oppervlakkige en incomplete (non)informatie op internet. Mijn complimenten voor jouw interessante en praktisch toepasbare informatie!

    Al lezende op jouw blog ben ik tot de conclusie gekomen om niet te kiezen voor het zogenaamd ‘beheerd beleggen’ via een bank of andere intermediair (weer extra kosten en waarschijnlijk geen beter rendement) doch dit zelf te gaan doen.

    Ik zou willen kiezen voor DeGiro pensioenbeleggen in indexfondsen 50/50% aandelen/obligaties conform jouw beleggingsstrategie:
    – 50% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)
    – 38% iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)
    – 13% iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)
    waarbij ik de inleg dan wil spreiden over 6 tot 12 maanden.

    Graag verzoek ik je om je eventuele suggesties/opmerkingen.

    Bij voorbaat hartelijk dank.

    Met vriendelijke groet,
    Hajo

  25. Ik heb weleens het idee dat VWRL een beetje een ‘vergeten ETF’ is. De ETF is 1777,61 miljoen usd, ofwel 1.7776 miljard.

    -Deze ETF zit nog niet bij de 100 grootste qua Assests wereldwijd.
    -Op de diverse blogs omtrent FIRE / Reddit roemden we VTI/VXUS (helaas verleden tijd) en roemen we nu VWRL.
    De grootste ‘concurrent’ is de IWRD (iShares MSCI World UCITS ETF USD (Dist) (EUR)). Deze is 5,3326 miljard (en dus 3 keer zo groot als VWRL), maar wel een TER van 0,5%

    Hoe zien jullie deze twee punten?
    Groeten,
    Jaco

    • Ik ben nog geen betere wereldwijd gespreid beleggende ETF dan VWRL tegengekomen, ondanks zijn nog bescheiden omvang qua assets.

      IWRD (of IWDA, zoals door een aantal mensen in de reacties op deze post genoemd) mist de opkomende markten. Die wil ik erbij hebben.

  26. Jawel hoor, VWRL staat nog steeds in de kernselectie (en het iShares fonds IEAC ook), zie hier. VTI en VXUS mogen niet meer verkocht worden in Europa, zie hier.

  27. genoemde Vanguard indexfondsen staan niet meer in de kernselectie. Weet u toevallig alternatieven hiervoor.

  28. Hoe kan het dat bij de Giro IEAC categorie A is en IEGA categorie F? Deze zouden toch redelijk aan elkaar gelijk moeten zijn?

    • Die zouden inderdaad redelijk aan elkaar gelijk moeten zijn, zoals ook blijkt uit de Essentiële Beleggers Informatie van de desbetreffende fondsen. Ik weet niet hoe DeGiro hun risicocategorieën bepaalt en indeelt.

  29. Hallo,

    Ik probeer uw calculator te gebruiken met een leeftijd van 20 jaar. Dus 20% obligaties. Maar met een inleg van 140 per maand kom ik dan op bijvoorbeeld 65 euro. Maar dat is dus niet mogelijk, aangezien die obligaties op 129 staan. Hoe kan ik toch aan die verdeling komen? Maanden sparen om tot een hoge inleg te komen vind ik ook zonde, dat geld staat dan lang niets te doen.

    • Dat wat je wilt kan niet met deze fondsen. Je zult dan moeten sparen tot je voldoende hebt om een aankoop te doen. Als alternatief zou je bij bijvoorbeeld Brand New Day op een beleggingsrekening of via Meesman moeten inleggen in hun fondsen, dat kan wel met elk willekeurig bedrag. De kosten zijn via hen wel hoger, een paar maanden opsparen en dan via DeGiro inleggen levert uiteindelijk wellicht meer op.