Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement 23


bevroren denneappels

Herbalanceren kan je helpen om met het minste risico het meeste beleggingsrendement te halen.

Om een ​​succesvolle belegger te zijn moet je laag kopen en hoog verkopen. Beleggers die zich door emoties laten leiden doen vaak precies het tegenovergestelde. Ze kopen als de markt al een tijdje stijgt en verkopen als de markt al een tijdje daalt.

Herbalanceren stelt je in staat om je niet door emoties te laten leiden en laag te kopen en hoog te verkopen. Ik heb deze maand geherbalanceerd omdat de aandelenkoersen sterk gestegen zijn.

 

Wat is herbalanceren?

Herbalanceren is het herstellen van de beoogde beleggingsmix van je beleggingsportefeuille, wanneer de huidige beleggingsmix niet meer hetzelfde is als de beoogde beleggingsmix. Een beleggingsportefeuille heeft een bepaalde beleggingsmix over verschillende fondsen, bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Ik beleg bijvoorbeeld in een tweetal aandelen indexfondsen en een tweetal obligatie indexfondsen. Doordat aandelen- en obligatiebeleggingen niet even hard groeien kan de beleggingsmix gaan afwijken van de beoogde beleggingsmix. Dit is te herstellen door te herbalanceren.

Herbalanceren stelt je in staat om het risico van je portefeuille te beperken en om te profiteren van het fenomeen “mean reversion”.

 

Mean reversion

De theorie van mean reversion suggereert dat, vroeg of laat, de rendementen van aandelen terugkeren naar hun gemiddelde rendement. De S&P500 index heeft een gemiddeld rendement van 10% per jaar gehad tussen 1928 en 2014. Maar sommige maanden of jaren was dit rendement veel hoger of lager dan het gemiddelde.

Dus als we maanden of jaren hebben van boven gemiddelde prestaties, dan is de kans groot dat deze gevolgd worden door maanden of jaren van beneden gemiddelde prestaties. Hetzelfde geldt andersom. De rendementen keren terug naar hun gemiddelde.

 

Market timing

Er zijn volop beleggers die denken te kunnen voorspellen wanneer koersen gaan dalen of stijgen. Dit heet market timing. Beleggers die de markt proberen te timen hebben de neiging om hun rendement te ondermijnen. Ze kopen meestal wanneer de koersen al aan het stijgen zijn. En ze verkopen, vaak zelfs in paniek, wanneer de koersen al aan het dalen zijn. Dit is dodelijk voor je rendement.

Market timing en de S&P500 index

Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

 

Hoeveel en hoe vaak herbalanceren?

Stel je hebt 50% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 50% in obligaties belegd, precies zoals je het verdeeld wilt hebben. Als de aandelenkoersen nu iets stijgen kun je bijvoorbeeld 51% van de waarde van je portefeuille in aandelen en 49% in obligaties hebben. Je hoeft dan niet meteen te herbalanceren. Transactiekosten kunnen dan relatief veel gaan drukken op je rendement.

 

Jaarlijks herbalanceren

Wellicht de eenvoudigste manier om overmatig herbalanceren te vermijden is jaarlijks te herbalanceren. Het is een zeer eenvoudige methode, maar het nadeel is dat over die periode veel kan veranderen in de huidige beweeglijke markten.

 

Drempel herbalanceren

Een alternatief is om te herbalanceren wanneer de verdeling meer dan bijvoorbeeld 5% afwijkt van de gewenste verdeling. In onze 50-50 portefeuille betekent dit dat je moet herbalanceren wanneer de waarde van het deel aandelen of obligaties meer dan 55% uitmaakt van je portefeuille. 5% wordt vaak aanbevolen als drempelwaarde. Ik hanteer ook deze drempel.

 

Herbalanceren bij inleggen


Ik beleg maandelijks wanneer ik mijn salaris uitbetaald krijg. Op dat moment koop ik altijd dat fonds bij dat het slechtst gepresteerd heeft. Daarmee ben ik ook een beetje aan het herbalanceren. Ik koop dan tegen mijn gevoel, namelijk dat fonds dat het slechtst presteert. Maar dat is precies wat je moet doen vanuit het oogpunt van mean reversion. Daarmee koop je altijd relatief laag in.

In de post Waar moet ik in beleggen? heb ik een interactief tooltje opgenomen waarmee je direct kan zien in welk fonds je moet inleggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik. Zo herbalanceer je automatisch.

Onthoud dat stijgende markten niet eeuwig duren en dat mean reversion heel krachtig is. Beweeglijke markten vragen om herbalanceren. En je lange termijn succes wordt bepaald door discipline, risico controle en laag kopen / hoog verkopen.

Herbalanceer jij je beleggingsportefeuille?

 

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje kado?

Voeg je bij 2.985 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies.


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

23 gedachten over “Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement

 • Team CF

  Nope, gewoon blijven kopen en rustig door gaan (timen gaat idd toch niet). Heerlijk die buy and hold strategie 😉
  Hebben geen obligaties, dus herbalanceren is voor ons geen optie. In ieder geval niet op deze manier.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is nog wat kort ja, hoewel de VS tracker VTI het relatief goed doet na de verkiezing van Trump en ik daardoor ten koste van VTI geherbalanceerd heb. Leuk vooruitzicht om te kunnen gaan balanceren. Is toch een soort winst nemen 🙂

 • Project Lonica

  Ik herbalanceer ook niet, want ik heb ook alleen aandelen. Ik heb ze wel verdeeld over vijf verschillende etf’s (van Think en Vanguard) en qua aankopen pas ik dezelfde strategie toe als jij: het fonds dat het slechtst presteert. Mijn ervaring tot nu toe is echter dat ze elkaar niet zo heel veel ontlopen.

 • Ontsla De Baas

  Ik herbalanceer alleen tijdens het aankopen elke maand. De methode die ik gebruik is de waarde nemen van je totale portefeuille plus het bedrag dat je gaat inleggen die maand, en op basis daarvan bepalen wat de verhouding (in euro’s) over je fondsen zou moeten zijn. De verschillen per fonds met de werkelijke waarden koop ik dus aan. Hierdoor hoef ik niet te herbalanceren, en daardoor ook zelden te verkopen.

 • Rick

  Het is me volgens mij nog niet helemaal duidelijk…

  Ik doe ook wat “Ontsla De Baas” op vier juni schrijft, ik verdeel mijn maandelijkse inleg fifty-fifty over mijn Obligatie- en Aandelenportefeuille, waarbij ik dan weer een verdeling maak tussen de onderlinge portefeuilles, zodat ik feitelijk steeds mijn ideale beleggingsmix aanhoudt. Dan is m.i. een jaarlijkse herbalancering niet nodig.

  Mr. Fob, je schrijft dat jij dit ook doet, is dan je jaarlijkse herbalancering wel nodig..?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mijn belegd vermogen is ondertussen zo groot dat ik het bij stevigere koersfluctuaties niet meer gebalanceerd krijg met uitsluitend mijn maandelijkse inleg.

 • Klaasvaak

  Ik ben onlangs begonnen met een klein deel te beleggen. Het is mij echter nog niet duidelijk hoe de dividend uitkering werkt. Ik kan hier niet echt iets over vinden op de blog. Na een aantal dagen kreeg ik al een uitkering via de fonds VTI. Dit bedrag is gestort op mijn gewone rekening. Mijn vraag is, wordt er standaard op 1 moment uitgekeerd? Hoe zit dat met de andere fondsen(VXUS)? Wanneer koop je daar weer aandelen van, volgende maand om kosten te besparen en wel weer rendement?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dividend wordt op vaste momenten uitgekeerd die kunnen verschillen per fonds. VXUS en VTI keren elk kwartaal uit. Je kunt dat direct herbeleggen als je die maand nog niets aangeschaft hebt of het anders de volgende maand meenemen om transactiekosten te vermijden.

 • Marco

  Hallo,

  Bedankt voor uw informatieve blog. U geeft aan dat u 2 aandelen ETF heeft en 2 obligaties ETF. De aandelen vallen in de kernselectie van De Giro. Maar die obligaties zie ik er niet tussen staan. Klopt dat? Is de Giro dan nog steeds het goedkoopste, als je de extra kosten meerekent?

  Alvast bedankt

 • Tim

  Hallo! Ik begrijp uit je verhaal dat je ook wel eens beleggingen verkoopt? Mag ik hieruit concluderen dat je niet perse een buy and hold strategie hanteert? In dat geval zou ik ook graag willen weten wanneer je besluit te verkopen? Is dat puur wanneer je ziet dat 1 van je fondsen goed heeft gepresteerd, en je je deel van de winsten in de slechtst presterende stopt? Groetjes

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik verkoop alleen om te herbalanceren zodat mijn gewenste verdeling van de fondsen weer hersteld wordt. Dat doe ik als de verdeling meer dan 5% van de gewenste verdeling afwijkt voor een bepaald fonds.

 • Joran

  Je geeft aan dat je maandelijks de fondsen koopt die het slechtst gepresteerd hebben, maar hoe kun je dat zien? Is er bij De Giro een makkelijk overzicht waarbij je dat kunt zien?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik herbalanceer die als die elk meer dan 5% van de gewenste verdeling gaan verschillen, dus bijvoorbeeld als de verhouding 45%/55% geworden is. Dan verkoop ik degene die ik teveel heb zodanig dat de verhouding weer als gewenst is en koop daar VWRL voor terug.