Waar moet ik in beleggen? 34


waar moet ik in beleggen?

Een aantal mensen dat ook mijn beleggingsstrategie volgt heeft recent dit soort vragen aan me gesteld: waar kun je snel en makkelijk zien welk fonds het het ‘slechtst’ heeft gedaan de afgelopen maand? Ik vind dat nogal lastig te ontdekken, heb jij hier een truc voor?

Met hulp van lezer Remco van Arkelen heb ik in deze post de mogelijkheid gecreëerd om direct te bepalen hoeveel je in welk fonds moet inleggen.

Ook leg ik in deze post uit hoe je eenvoudig een excel file kunt maken die dat voor je berekent. Zo zie je snel en makkelijk in welk fonds je moet inleggen.

Waar moet ik in beleggen?

Ik beleg via DeGiro in 4 indexfondsen. Ik beleg in 2 aandelen indexfondsen waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer. Beleggen in aandelen brengt meer risico met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

In welk fonds moet je inleggen?

 

Leeftijd

Totaal belegd vermogen 
VXUS
VTI
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VXUS 
VTI 
IEAC 
IEGA 

 
Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Door op deze manier te werken beleg je automatisch tegen de markt in en herbalanceer je automatisch. Dat is op de lange termijn een beproefde strategie!

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je in de excel je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

 

Hoe ziet de excel eruit?

beleggen excel

In de rode cellen moet je tijdens normaal gebruik iets invullen. De overige cellen moet je ongewijzigd laten.

Bij het maken van de excel moet je een paar formules invoeren in de cellen waar nu een zwarte 0 staat. Die formules zien er zo uit:

Cel C6:         =SOM(C7;C8;C9;C10)

Cel C16:       =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C7

Cel C17:        =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C8

Cel C18:        =(0,75*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C9

Cel C19:        =(0,25*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C10

Hoe gebruik je de excel nadat je hem gemaakt hebt?

In cel C4 vul je je leeftijd in.

In cel C7 t/m C10 vul je de bedragen in euro’s in die je al belegd hebt in deze fondsen. DeGiro laat die bedragen al in euro’s zien in je portefeuille overzicht. Je hoeft dus geen dollars in euro’s om te rekenen voor de aandelen indexfondsen.

In cel C12 vul je in welk bedrag je wilt inleggen.

Vervolgens laat de excel file zien in cellen C16 t/m C19 hoeveel euro je in welk fonds moet inleggen.

Succes ermee!

Vragen? Stel ze hieronder!

 

Wil je uitleg met plaatjes hoe je bovenstaande indexfondsen via DeGiro aan kunt schaffen?: Indexfondsen via DeGiro

Of ben je benieuwd waar je het goedkoopst kunt beleggen?: Vergelijk tarieven beleggen

 

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje kado? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 2.233 andere abonnees

 

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies.

 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

34 gedachten over “Waar moet ik in beleggen?

 • Divnomics

  Handig overzichtje, voor ons niet nodig maar biedt wel wat inzicht in hoe je wilt beleggen a.h.v. je risicoprofiel. Ik vroeg me alleen af of elke maand herbalanceren niet wat veel is? Kan me voorstellen dat je (als je belegt in ETF’s) dit eerder per half jaar of jaar zou doen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Sinds oprichting in januari 2011 heeft VXUS ruim 30% rendement behaald, zie hier. Naast bijvoorbeeld Europa zitten de opkomende markten, waaronder China, in dit fonds. Die zijn beweeglijker dan de Amerikaanse markt die als enige in VTI zit.
   VTI heeft beter gepresteerd dan VXUS de afgelopen jaren. Maar vanwege risicospreiding wil ik beide hebben om zo wereldwijd gespreid belegd te zijn.

 • Meneer en Mevrouw

  Waarom is je verhouding vti/vxus precies 50/50. Theoretisch gezien is de US dan wel overweighted.

  Ik heb voorlopig alleen aandelen en geen obligaties. Ik ben er nog niet uit of ik ze momenteel wil hebben en mijn horizon is nog lang genoeg en het belegd bedrag nog klein genoeg om weinig schade te hebben 😉

  • Mr FOB Bericht auteur

   De laatste keer dat ik hier goed naar gekeken heb was het afgerond precies 50/50, zie hier: “Combining VTI and VXUS creates virtually the same exposure as VT’s, provided you weight each proportionally. As of Sept. 1, 2014, that meant 49.62 percent to VTI and 50.38 percent to VXUS”
   VT = Vanguard Total World Stock ETF. Met VT heb je in 1 fonds de hele wereldmarkt te pakken. Via VTI & VXUS heb je de wereldmarkt ook, maar 0.3% goedkoper.

   Heb zojuist nog even bij Vanguard gekeken, 50/50 VTI/VXUS klopt nog steeds om dezelfde weging naar de VS te hebben als in VT zit.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nee, ik heb geen stop loss geplaatst. Ik zit er voor de lange termijn in en dan maken tussentijdse dalingen me niet uit. Sterker nog, dan kan ik goedkoop bijkopen en ben is dus blij.

 • adriaan

  toevallig gisteren zelf zo’n tool gemaakt in excel, echter wel wat uitgebreider;

  Een berekening die de afwijking tegenover het gewenste laat zien, en in dien dit meer dan +5 of -5% is een “ja” bij het kopje herbalanceren zet, anders een “nee”. Zo is in één oogopslag na aanpassen van de prijzen van het fonds duidelijk of je moet herbalanceren alvorens je de inleg gaat doen (en daarmee dus rekening kunt houden)

  Daarnaast de prijzen van het fonds (in euro) naast de naam, hierdoor kun je ook makkelijk uit laten rekenen hoeveel je er moet kopen ipv dat je dit alsnog handmatig adhv van het in te leggen vermogen in het fonds moet gaan uitrekenen, als we toch met excel bezig zijn 🙂

  Aangezien het bij het in te leggen aantal ook gelijk “gebalanceerd” word zul je dus bij de maandelijkse inleg gaan balanceren zonder dat je het doorhebt, tenzij je niet genoeg vermogen hebt om die maand te kunnen corigeren, dan zul je misschien enkele fondsen moeten verkopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Klinkt goed!

   Ben je toevallig ook handig met html? Ik zou wel stukje code willen waarmee ik kan realiseren dat lezers hun getallen in kunnen vullen op deze site en dan automatisch de uitkomsten zien. Ik weet (nog) niet hoe ik zo’n interactief tooltje op mijn site kan maken.

   Als jij of een andere lezer me zo’n stukje code kan mailen, dan hou ik me aanbevolen. Dan plak ik het als interactief tooltje in de post.

   Inderdaad, je herbalanceert met je maandelijkse inleg al automatisch. Alleen bij grote koersschommelingen zul je dan extra moeten herbalanceren.

 • xavhere

  Bedankt! Handige rekenmachine en helemaal handig dat je de excel-code erbij geeft. Ik heb mijn eigen excel nu weer mooi uitgebreid met een inleg tabje.

 • Baydir

  Hoi Mr. Fob,

  Ik zie dat er 2 soorten IEAC’s zijn:
  iShares Core Euro Corporate Bond UETF (Euronext Amsterdam)
  ISHARES CORE EU CORP BOND UCITS ETF DIST (Borsa Italiana S.p.A.)
  Koop jij van de Nederlandse beurs? Of van beide? Maakt het überhaupt uit of zit er toch verschil tussen de twee behalve beurs locatie?

  De IEGA heeft er dan maar wel weer gewoon één: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (Euronext Amsterdam)

  Alvast bedankt!

 • Peter

  Klopt het dat dat je voor iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF wel transactiekosten moet betalen Mr. Fob? Dat overkwam mij net wel. Nu is €2,02 niet zo veel, maar als je elke maand voor een klein bedrag koopt (ik heb net er net 1 gekocht voor 122,17) dan is 1,65% wel heel veel.

 • spostma

  Ik heb bij aankoop van IEAC en IEGA voor beiden €4,- transactiekosten betalen. De IEAC staat in de lijst kernselectie en ik dacht dat ik daar dan ook niet voor hoefde te betalen. Hoe kan dit?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Daar zie ik geen toegevoegde waarde in. Je hebt de bedrijven uit de S&P500 al via VTI.

   VTI dekt de 3578 grootste Amerikaanse bedrijven af. VTI is daarmee beter gespreid dan de S&P500, welke alleen de 500 grootste Amerikaanse bedrijven heeft.

 • Tommy

  Mooie Blog met vele handige tips!

  Mijn vraag:

  In jouw overzicht is mooi te zien in welke verhouding ik mijn te beleggen bedrag moet verdelen. Echter zie ik op de Giro de jouw vier indexfondsen met koersen staan.

  Stel dat ik nu €500 te besteden heb dan krijg ik de volgende verdeling:

  VXUS 183
  VTI 183
  IEAC 101
  IEGA 34

  Hoe ga jij hier nu mee om aangezien de koers van bijvoorbeeld IEGA nu op €121,87 staat en ik €34 maar moet inleggen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Ik zou dan je inleg in IEGA op een spaarrekening zetten en opsparen tot je wel kunt aankopen. Spaargeld is net als IEGA een goede risicodemper als tegenwicht voor aandelen

 • Lisa

  Goed bezig Adriaan! Is er wellicht een mogelijkheid om je spreadsheet te delen? Ik ben sinds 1 week begonnen met beleggen en merk dat ik behoeft heb aan houvast. Je afwegingen om te herbalanceren, klinken erg goed. Zijn er trouwens nog meer goede spreadsheets die je kunt downloaden ergens? Of online programmatjes/apps die je financien op een heldere manier kunnen tracken?

  Bedankt allen!