Een aantal mensen dat ook mijn beleggingsstrategie volgt heeft recent dit soort vragen aan me gesteld: waar kun je snel en makkelijk zien welk fonds het het ‘slechtst’ heeft gedaan de afgelopen maand? Ik vind dat nogal lastig te ontdekken, heb jij hier een truc voor?

Met hulp van lezer Remco van Arkelen heb ik in deze post de mogelijkheid gecreëerd om direct te bepalen hoeveel je in welk fonds moet inleggen.

waar moet ik in beleggen?

Ook leg ik in deze post uit hoe je eenvoudig een excel file kunt maken die dat voor je berekent. Zo zie je snel en makkelijk in welk fonds je moet inleggen.

Waar moet ik in beleggen?

Ik beleg via DEGIRO in 4 indexfondsen. Ik beleg in 2 aandelen indexfondsen waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer. Beleggen in aandelen brengt meer risico met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

In welk fonds moet je inleggen?

Leeftijd

Totaal belegd vermogen  
VXUS
VTI
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VXUS  
VTI  
IEAC  
IEGA  

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Door op deze manier te werken beleg je automatisch tegen de markt in en herbalanceer je automatisch. Dat is op de lange termijn een beproefde strategie!

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je in de excel je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Update september 2018: Een nieuwe versie van dit tooltje, waarbij VWRL in plaats van VTI en VXUS is meegenomen vanwege de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving en waarin DBZB is meegenomen in plaats van IEAC en IEGA vanwege mijn aangepaste obligatiestrategie, is hier te vinden.

Hoe ziet de excel eruit?

beleggen excel

In de rode cellen moet je tijdens normaal gebruik iets invullen. De overige cellen moet je ongewijzigd laten.

Bij het maken van de excel moet je een paar formules invoeren in de cellen waar nu een zwarte 0 staat. Die formules zien er zo uit:

Cel C6:         =SOM(C7;C8;C9;C10)

Cel C16:       =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C7

Cel C17:        =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C8

Cel C18:        =(0,75*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C9

Cel C19:        =(0,25*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C10

Hoe gebruik je de excel nadat je hem gemaakt hebt?

In cel C4 vul je je leeftijd in.

In cel C7 t/m C10 vul je de bedragen in euro’s in die je al belegd hebt in deze fondsen. DEGIRO laat die bedragen al in euro’s zien in je portefeuille overzicht. Je hoeft dus geen dollars in euro’s om te rekenen voor de aandelen indexfondsen.

In cel C12 vul je in welk bedrag je wilt inleggen.

Vervolgens laat de excel file zien in cellen C16 t/m C19 hoeveel euro je in welk fonds moet inleggen.

Succes ermee!

Vragen? Stel ze hieronder!

Wil je uitleg met plaatjes hoe je bovenstaande indexfondsen via DEGIRO aan kunt schaffen?: Indexfondsen via DEGIRO

Of ben je benieuwd waar je het goedkoopst kunt beleggen?: Vergelijk tarieven beleggen

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

68 Reacties

 1. Goedemiddag,

  is het mogelijk om te Excel aan te passen voor VWRL en DBZB? Of welke formules moet ik dan gebruiken?

  Gr

  EB86

 2. Hey mr FOB!

  Is het mogelijk om ook een rekentooltje te maken aangepast naar Vanguard FTSE? Dat zou super zijn!

 3. Dag FOB,

  Dank voor het antwoord. Is natuurlijk geheel logisch.. Ik heb nu verder verdiept in beleggen met dank aan deze blogs en dat gaat goed. Dank!

 4. Je kunt de fondsen inderdaad niet in delen kopen. Met een inleg van 500 euro kom je nog niet op de gewenste verdeling. Hoe hoger je inleg wordt in de loop van de tijd, des te beter je de gewenste verdeling kunt benaderen en vasthouden.

 5. Hi FOB,

  Top blogs en tips om goed in de wereld van beleggen te komen, bedankt!
  Ik heb de rekentool omgezet voor de VXUS en VTI in die voor VWRL. Dus voor beide de 0,5 vervangen door 1 in de functie de rekentool werkt nu prima zo. Maar ik snap niet helemaal hoe je een bepaalde verhouding krijgt als de producten van de fondsen een vast (wel variërend in range) bedrag hebben?
  Bijvoorbeeld als ik van VWRL, IEAC en IEGA allemaal 1 product koop (ik start net met beleggen en wil starten met € 500,-) dan kan ik toch nooit de verhouding 70/30 krijgen als de prijzen €69.57/ €129.90 en €123.57 zijn? Als ik de volgende maand € 125,- er bij inleg moet ik volgens de aangepaste rekentool een verdeling hebben van € 168,78 van VWRL/ € 56,62 van IEAC en € -100,40 van IEGA hebben. Ik moet dus kopen en verkopen, maar hoe kan ik bijvoorbeeld van het fonds van VWRL met 1 productwaarde van € 123,57 €100,40 verkopen? VWRL en IEAC moet ik weer in delen kopen. Dan krijg ik fracties van producten wat niet kan. Of mis ik het nu compleet?

  Alvast bedankt!

 6. Mr FOB,

  Hoe zit het ’tegenwoordig’ nu de VXUS en VTI niet meer beschikbaar zijn? In een van je andere (mooie posts) verwijs je als alternatief naar de VWRL. Adviseert u dan de VWRL als 100% aandelen; en daarnaast de 75/25% Obligatie verdeling zoals hierboven beschreven?

  • Inderdaad, VWRL als 100% aandelen en daarnaast de 75/25% obligatie verdeling zoals hierboven beschreven. Ik zal binnenkort een aangepast tooltje publiceren dat je voortaan kunt gebruiken

 7. Hallo Mr. FOB!

  Waarom beleg je überhaupt in IEGA? Want ik begrijp dat je overall doel is om een wereldwijde spreiding te hebben. En die heb je al met IEAC. Waarom dan dus alsnog ook IEGA?

  Ik hoor graag!

  Groeten,

  Frank

  • IEAC zijn bedrijfsobligaties, IEGA staatsleningen. Dat samen geeft dus spreiding over beide type leningen

 8. Als ik wat meer lees over obligaties lijkt het er wel op dat bedrijfsobligaties een behoorlijke correlatie met de aandelenmarkt hebben waardoor de diversificatie misschien minder divers is dan hij lijkt. Hoe kijk je hier tegenaan?

 9. PecuniaNV gaf aan (met dank aan Mick) dat Ierland geen bronbelasting heft, dus het extra voordeel van 0,0003% met IEAA in mijn eerdere post klopt niet (ervanuitgaande dat je de uitgekeerde coupon weer vrij snel investeert). Wel bespaar je nog steeds de ~0,06% custody kosten.

  • Voor standaard account is IEAC altijd gunstiger.

   Voor Custody account hangt het van het belegde vermogen, de omvang van de terugkerende inleg en de duur van de belegging of IEAC of IEAA gunstiger is.

   Voor kleinere inleg en kortere looptijd is IEAC iets gunstiger, voor grotere inleg en langere looptijd wordt IEAA gunstiger.

   Om wat gevoel te krijgen:

   Voorbeeld Custody account IEAA: je legt eenmalig 1000 euro in op IEAA en laat dit 1 jaar staan. Aanname: je hebt 2% dividend per jaar en daarnaast 2% koerswinst per jaar. Transactiekosten beurs Londen bij inleg: 4 euro + 0.04% = 4.40 euro. Kosten beurs Londen: 2.50 euro per jaar. Dividendkosten: 0 euro. Je hebt dan na een jaar 1033 euro.

   Voorbeeld Custody account IEAC: je legt eenmalig 1000 euro in op IEAC en laat dit 1 jaar staan. Aanname: je hebt 2% dividend per jaar welke je direct kunt herbeleggen inclusief teruggevraagde dividendbelasting (in de praktijk krijg je belasting pas bij verwerking aangifte inkomstenbelasting terug, maar het gemiste rendement is ordegrootte 2%*15%*2% van 1000 euro is 6 cent, dus verwaarloosbaar) en daarnaast 2% koerswinst per jaar. Transactiekosten bij inleg: 0 euro. Kosten beurs Amsterdam: 0 euro per jaar. Dividendkosten: 4*1 euro + 3% over het dividend, gemaximeerd op in totaal 10% van het dividend. Je hebt dan na een jaar 1038 euro.

   Een inleg van 10.000 euro geeft in IEAA na een jaar 10.389 euro. IEAC geeft dan 10.372 euro.

   Al met al kun je stellen dat als je voor de langere termijn belegt via een Custody account IEAA meestal gunstiger zal zijn dan IEAC.