Waar moet ik in beleggen?


waar moet ik in beleggen?

Een aantal mensen dat ook mijn beleggingsstrategie volgt heeft recent dit soort vragen aan me gesteld: waar kun je snel en makkelijk zien welk fonds het het ‘slechtst’ heeft gedaan de afgelopen maand? Ik vind dat nogal lastig te ontdekken, heb jij hier een truc voor?

Met hulp van lezer Remco van Arkelen heb ik in deze post de mogelijkheid gecreëerd om direct te bepalen hoeveel je in welk fonds moet inleggen.

Ook leg ik in deze post uit hoe je eenvoudig een excel file kunt maken die dat voor je berekent. Zo zie je snel en makkelijk in welk fonds je moet inleggen.

Waar moet ik in beleggen?

Ik beleg via DEGIRO in 4 indexfondsen. Ik beleg in 2 aandelen indexfondsen waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer. Beleggen in aandelen brengt meer risico met zich mee dan beleggen in obligaties. Daarom beleg ik ook in 2 obligatie indexfondsen. Ik heb hetzelfde percentage aan obligaties in mijn portefeuille als mijn leeftijd.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Mijn obligatie portefeuille:

75% bedrijfsobligaties wereldwijd in euro’s uitgegeven: iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)

25% overheidsobligaties eurozone: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA)

In welk fonds moet je inleggen?

Leeftijd

Totaal belegd vermogen 
VXUS
VTI
IEAC
IEGA

Te beleggen bedrag

Hoe inleg te verdelen
VXUS 
VTI 
IEAC 
IEGA 

Als een fonds in waarde gestegen is kan het zijn dat je een negatief getal ziet bij je inleg in dat fonds. Dat betekent dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Dat moet je dan inleggen in een van de andere fondsen waar een positief bedrag staat. Dit hoef je natuurlijk niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Als je meer dan 5% afwijkt van je gewenste verdeling zou ik het wel doen, zie mijn post over herbalanceren.

Door op deze manier te werken beleg je automatisch tegen de markt in en herbalanceer je automatisch. Dat is op de lange termijn een beproefde strategie!

Wat moet ik doen als ik meer of minder risico dan jij wil nemen?

Ik hanteer een redelijk neutraal risicoprofiel. Als je wat meer risico wilt nemen kun je in de excel je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar verlagen ten opzichte van je echte leeftijd. Dan krijg je automatisch een agressievere verdeling, oftewel meer aandelen en minder obligaties.

Als je wat defensiever wilt beleggen kun je evenzo je leeftijd met bijvoorbeeld 10 of 20 jaar ophogen. Dan krijg je automatisch meer obligaties in de verdeling.

Update september 2018: Een nieuwe versie van dit tooltje, waarbij VWRL in plaats van VTI en VXUS is meegenomen vanwege de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving en waarin DBZB is meegenomen in plaats van IEAC en IEGA vanwege mijn aangepaste obligatiestrategie, is hier te vinden.

Hoe ziet de excel eruit?

beleggen excel

In de rode cellen moet je tijdens normaal gebruik iets invullen. De overige cellen moet je ongewijzigd laten.

Bij het maken van de excel moet je een paar formules invoeren in de cellen waar nu een zwarte 0 staat. Die formules zien er zo uit:

Cel C6:         =SOM(C7;C8;C9;C10)

Cel C16:       =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C7

Cel C17:        =(0,5*(100-$C$4)/100*($C$6+$C$12))-C8

Cel C18:        =(0,75*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C9

Cel C19:        =(0,25*($C$4)/100*($C$6+$C$12))-C10

Hoe gebruik je de excel nadat je hem gemaakt hebt?

In cel C4 vul je je leeftijd in.

In cel C7 t/m C10 vul je de bedragen in euro’s in die je al belegd hebt in deze fondsen. DEGIRO laat die bedragen al in euro’s zien in je portefeuille overzicht. Je hoeft dus geen dollars in euro’s om te rekenen voor de aandelen indexfondsen.

In cel C12 vul je in welk bedrag je wilt inleggen.

Vervolgens laat de excel file zien in cellen C16 t/m C19 hoeveel euro je in welk fonds moet inleggen.

Succes ermee!

Vragen? Stel ze hieronder!

 

Wil je uitleg met plaatjes hoe je bovenstaande indexfondsen via DEGIRO aan kunt schaffen?: Indexfondsen via DEGIRO

Of ben je benieuwd waar je het goedkoopst kunt beleggen?: Vergelijk tarieven beleggen

 

Wil je weten waar je in moet beleggen? Vind hier een handig tooltje om je inleg te bepalen. Zo zie je in een oogopslag in welke fondsen moet inleggen als je dezelfde beleggingsstrategie volgt als ik.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12381 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

68 gedachten over “Waar moet ik in beleggen?

 • Divnomics

  Handig overzichtje, voor ons niet nodig maar biedt wel wat inzicht in hoe je wilt beleggen a.h.v. je risicoprofiel. Ik vroeg me alleen af of elke maand herbalanceren niet wat veel is? Kan me voorstellen dat je (als je belegt in ETF’s) dit eerder per half jaar of jaar zou doen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Sinds oprichting in januari 2011 heeft VXUS ruim 30% rendement behaald, zie hier. Naast bijvoorbeeld Europa zitten de opkomende markten, waaronder China, in dit fonds. Die zijn beweeglijker dan de Amerikaanse markt die als enige in VTI zit.
   VTI heeft beter gepresteerd dan VXUS de afgelopen jaren. Maar vanwege risicospreiding wil ik beide hebben om zo wereldwijd gespreid belegd te zijn.

 • Meneer en Mevrouw

  Waarom is je verhouding vti/vxus precies 50/50. Theoretisch gezien is de US dan wel overweighted.

  Ik heb voorlopig alleen aandelen en geen obligaties. Ik ben er nog niet uit of ik ze momenteel wil hebben en mijn horizon is nog lang genoeg en het belegd bedrag nog klein genoeg om weinig schade te hebben 😉

  • Mr FOB Bericht auteur

   De laatste keer dat ik hier goed naar gekeken heb was het afgerond precies 50/50, zie hier: “Combining VTI and VXUS creates virtually the same exposure as VT’s, provided you weight each proportionally. As of Sept. 1, 2014, that meant 49.62 percent to VTI and 50.38 percent to VXUS”
   VT = Vanguard Total World Stock ETF. Met VT heb je in 1 fonds de hele wereldmarkt te pakken. Via VTI & VXUS heb je de wereldmarkt ook, maar 0.3% goedkoper.

   Heb zojuist nog even bij Vanguard gekeken, 50/50 VTI/VXUS klopt nog steeds om dezelfde weging naar de VS te hebben als in VT zit.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nee, ik heb geen stop loss geplaatst. Ik zit er voor de lange termijn in en dan maken tussentijdse dalingen me niet uit. Sterker nog, dan kan ik goedkoop bijkopen en ben is dus blij.

 • adriaan

  toevallig gisteren zelf zo’n tool gemaakt in excel, echter wel wat uitgebreider;

  Een berekening die de afwijking tegenover het gewenste laat zien, en in dien dit meer dan +5 of -5% is een “ja” bij het kopje herbalanceren zet, anders een “nee”. Zo is in één oogopslag na aanpassen van de prijzen van het fonds duidelijk of je moet herbalanceren alvorens je de inleg gaat doen (en daarmee dus rekening kunt houden)

  Daarnaast de prijzen van het fonds (in euro) naast de naam, hierdoor kun je ook makkelijk uit laten rekenen hoeveel je er moet kopen ipv dat je dit alsnog handmatig adhv van het in te leggen vermogen in het fonds moet gaan uitrekenen, als we toch met excel bezig zijn 🙂

  Aangezien het bij het in te leggen aantal ook gelijk “gebalanceerd” word zul je dus bij de maandelijkse inleg gaan balanceren zonder dat je het doorhebt, tenzij je niet genoeg vermogen hebt om die maand te kunnen corigeren, dan zul je misschien enkele fondsen moeten verkopen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Klinkt goed!

   Ben je toevallig ook handig met html? Ik zou wel stukje code willen waarmee ik kan realiseren dat lezers hun getallen in kunnen vullen op deze site en dan automatisch de uitkomsten zien. Ik weet (nog) niet hoe ik zo’n interactief tooltje op mijn site kan maken.

   Als jij of een andere lezer me zo’n stukje code kan mailen, dan hou ik me aanbevolen. Dan plak ik het als interactief tooltje in de post.

   Inderdaad, je herbalanceert met je maandelijkse inleg al automatisch. Alleen bij grote koersschommelingen zul je dan extra moeten herbalanceren.

 • xavhere

  Bedankt! Handige rekenmachine en helemaal handig dat je de excel-code erbij geeft. Ik heb mijn eigen excel nu weer mooi uitgebreid met een inleg tabje.

 • Baydir

  Hoi Mr. Fob,

  Ik zie dat er 2 soorten IEAC’s zijn:
  iShares Core Euro Corporate Bond UETF (Euronext Amsterdam)
  ISHARES CORE EU CORP BOND UCITS ETF DIST (Borsa Italiana S.p.A.)
  Koop jij van de Nederlandse beurs? Of van beide? Maakt het überhaupt uit of zit er toch verschil tussen de twee behalve beurs locatie?

  De IEGA heeft er dan maar wel weer gewoon één: iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (Euronext Amsterdam)

  Alvast bedankt!

 • Peter

  Klopt het dat dat je voor iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF wel transactiekosten moet betalen Mr. Fob? Dat overkwam mij net wel. Nu is €2,02 niet zo veel, maar als je elke maand voor een klein bedrag koopt (ik heb net er net 1 gekocht voor 122,17) dan is 1,65% wel heel veel.

 • spostma

  Ik heb bij aankoop van IEAC en IEGA voor beiden €4,- transactiekosten betalen. De IEAC staat in de lijst kernselectie en ik dacht dat ik daar dan ook niet voor hoefde te betalen. Hoe kan dit?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Daar zie ik geen toegevoegde waarde in. Je hebt de bedrijven uit de S&P500 al via VTI.

   VTI dekt de 3578 grootste Amerikaanse bedrijven af. VTI is daarmee beter gespreid dan de S&P500, welke alleen de 500 grootste Amerikaanse bedrijven heeft.

 • Tommy

  Mooie Blog met vele handige tips!

  Mijn vraag:

  In jouw overzicht is mooi te zien in welke verhouding ik mijn te beleggen bedrag moet verdelen. Echter zie ik op de Giro de jouw vier indexfondsen met koersen staan.

  Stel dat ik nu €500 te besteden heb dan krijg ik de volgende verdeling:

  VXUS 183
  VTI 183
  IEAC 101
  IEGA 34

  Hoe ga jij hier nu mee om aangezien de koers van bijvoorbeeld IEGA nu op €121,87 staat en ik €34 maar moet inleggen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt!

   Ik zou dan je inleg in IEGA op een spaarrekening zetten en opsparen tot je wel kunt aankopen. Spaargeld is net als IEGA een goede risicodemper als tegenwicht voor aandelen

 • Lisa

  Goed bezig Adriaan! Is er wellicht een mogelijkheid om je spreadsheet te delen? Ik ben sinds 1 week begonnen met beleggen en merk dat ik behoeft heb aan houvast. Je afwegingen om te herbalanceren, klinken erg goed. Zijn er trouwens nog meer goede spreadsheets die je kunt downloaden ergens? Of online programmatjes/apps die je financien op een heldere manier kunnen tracken?

  Bedankt allen!

 • Peter

  Dag Lisa, misschien zit hier iets voor je tussen: https://www.berekenhet.nl/
  De Excel sheet heb ik, maar kan het hier niet uploaden.

  En verder is er de de volgende informatie over Excel:
  Handige websites:
  http://www.gratiscursus.be/Excel_2013/index.html
  Deze website biedt gratis cursussen, lessen en informatie over diverse applicaties (Word, Excel maar ook Google, LinkedIn, etc.)
  Zeker voor beginners een uitstekende ingang om Excel te leren.
  https://support.office.com/nl-nl/excel
  Eén van de Microsoft hulp pagina’s voor Excel.
  https://support.office.com/nl-nl/article/Excel-functies-per-categorie-5f91f4e9-7b42-46d2-9bd1-63f26a86c0eb
  Raadplegen en uitleg van (mogelijke) functies die je in formules kunt gebruiken
  https://shortcutworld.com/en/Excel/2013/win/all
  Engelstalig overzicht van alle sneltoetsen die je in Excel kunt gebruiken
  · http://www.sneltoetsen.com/sneltoetsen_excel.html
  Nederlandstalig overzicht van alle sneltoetsen die je in Excel kunt gebruiken

  Gr, Peter

 • Aart

  Hallo Mr FOB. bedankt voor al het goede advies! Ik heb even gezocht, maar ik heb nog wat geld over. Het is genoeg om één order nog te doen in een indexfonds van de kernselectie. Is het handiger om tot volgende maand te wachten met investeren of kan ik toch beter nu nog een order doen?

  Of kost het wijzigen van een order (ze staan nog niet in m’n portefeuille) geen geld?

 • Antoine

  Is er een reden om voorkeur te hebben voor IEAC over IEAA ? IEAA is dezelfde portefeuille echter wordt de eventuele winst automatisch herbelegd en de kosten zij hetzelfde.

 • Jan Willem

  Interessante artikel! Maar de VTI & VXUS betaal/verkoop je beide in dollars. Bij DeGiro betaal je 0,1% valuta kosten, is het dan wel verstandig om uit de kernselectie een indexfonds te kiezen met de valuta dollar? Je verliest dan namelijk dan altijd 0,1%. Is daarom bijvoorbeeld Vanguard S&P 500 UCITS ETF, (IE00B3XXRP09) geen betere keus?

  • Mr FOB Bericht auteur

   VTI + VXUS geeft veel meer spreiding dan een S&P500 fonds. Waarschijnlijk zijn VTI/VXUS veel groter en daardoor ook kostenefficiënter, maar dat heb ik voor dit S&P500 fonds niet uitgezocht.

 • Antoine

  Ik kwam hem toevallig tegen op ishares.com, maar kan er verder (nog) vrijwel niets over vinden. Het is exact hetzelfde fonds met als enig verschil dat winst automatisch wordt herbelegd (en ze alleen op de London Stock Exchange worden verhandeld). En het fonds zit niet in DeGiro kernselectie. Maar als je niet bij DeGiro zit, zou ik verwachten dat IEAA voorkeur zou moeten hebben over IEAC. Ben erg benieuwd of je naar IEAA zou overstappen (of wanneer deze wel binnen de kernselectie zou vallen).

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb even gekeken. IEAA is inderdaad hetzelfde als IEAC, met als verschil dat het het dividend automatisch herbelegt. Dat scheelt je wat dividendkosten bij een Custody account van DeGiro, niet bij een standaard account (daar heb je geen dividendkosten). Nadeel is dat IEAA niet in de kernselectie valt, dus je hebt met IEAA wel transactiekosten. Die heb je met IEAC niet.

   Voor standaard account is IEAC daarom gunstiger. Voor Custody account is het afhankelijk van het aantal en de omvang van je transacties en de omvang van je portefeuille, en dus je dividendbedragen, welke van de twee gunstiger is. Dat zal meestal IEAA zijn omdat je transactiekosten alleen bij aan- en verkoop hebt en dividendkosten elk kwartaal. Ik zou nog wat verder moeten rekenen of overstappen iets gunstiger is voor mij dan blijven zitten, maar geef aan dat uitzoeken nu geen voorrang en stap dus voorlopig in ieder geval niet over.

   Als je niet bij DeGiro zit hangt het van je broker kostenstructuur af of overstappen van IEAC op IEAA gunstiger is, dat kan ik zo niet zeggen.

   • Toine

    Het scheelt lijkt me ook dat je de dividendbelasting dan niet steeds hoeft te verrekenen (en dus direct weer rendement maakt op het volledige dividend). Omdat er minder in gehandeld wordt weet ik niet hoe het met de bid/ask spread zit t.o.v. IEAC.

 • Alex

  Ik zal ‘ns gaan navragen wat de transactie kosten precies zijn bij de giro voor deze tracker.
  Die transacties kosten zijn volgens mij voor custody en regulier hetzelfde…Wat ik bij kosten trackers zie staan in de degiro pdf is: “Voor trackers die niet op de DEGIRO Kernselectie staan geldt het standaard tarief van de beurs waarop de tracker genoteerd.” Dat zou fiks zijn, voor LSE : € 4,00 + 0,04% (dus voor 1000 EUR inleg = dan 44 eur?)

 • Alex

  Sorry, het was al laat, foutje in de berekening 🙂
  Voor IEAC betaal je niks bij het aankopen.

  Voor IEAA is de berekening zo :
  LSE : € 4,00 + 0,04% (dus voor 1000 EUR inleg = dan 4,40 eur)
  (die kosten heb je altijd bij een normaal of een custody account.)

  Bij custody betaal je voor IEAC dan ook nog dividend verwerken kosten:
  € 1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)
  Je zou kunnen overwegen om IEAC in een non-custody account te kopen om dit te vermijden.

  Dit is de hamvraag: is er (Iers) tax voordeel met IEAA tov IEAC ?
  Maw hoef je voor IEAA minder tax te betalen omdat de divend niet wordt uitgekeerd
  Als dit het geval is, lijkt IEAA een betere keuze ?

  Ik snap te weinig van de Ierse Dividend Withholding Tax. Wellicht dat mr Fob of Toine hier iets zinnigs over kan zeggen
  http://jlcollinsnh.com/2014/01/27/stocks-part-xxi-investing-with-vanguard-for-europeans/
  https://www.revenue.ie/en/companies-and-charities/dividend-withholding-tax/exemptions-for-non-residents.aspx

  • Antoine

   Ik ben (absoluut) geen expert .. maar volgens mij zit het als volgt. Wanneer IEAC dividend uitkeert wordt er 15% dividendbelasting ingehouden. Die krijg je aan het eind van het jaar weer terug (dus uiteindelijk is er geen verschil in belasting mits je dat kan verrekenen). Bij DeGiro handel je gratis in IEAC, echter met custody betaal je een fee over het dividend. Met IEAA betaal je wel je eenmalige transactiekosten, maar omdat het dividend (of volgens mij moeten we het over coupon hebben) direct wordt herbelegd bespaar je de € 1,00 + 3,00% coupon verwerkingskosten van het custody account. Daarnaast wordt de 15% die je anders pas aan het eind van het jaar terug kan vragen direct ook weer geïnvesteerd waardoor je eerder rendement maakt op dat bedrag ((2*0,15*0,02)/2=0,003% ?).

   Uitgaande van gemiddeld 2% per jaar aan coupon, betaal je met een custody account aan coupon verwerkingskosten 2*0,03=0,06%. Met IEAA bespaar je die 0,06%. Met het voordeel dat dividendbelasting direct weer wordt belegd (en niet pas gemiddeld een half jaar later wordt teruggestort) kom je dan op 0,063% voordeel. Dan zou IEAA goedkoper zijn dan IEAC met een custody account (0,063-0,04=0,023).

 • Sander

  Beste Mr. Fob,

  Bedankt voor je educatieve blog. Ik heb een vraagje over je gekozen obligatiefondsen IEGA en IEAC. Bij Meesman wordt het volgende beweert: “een rentestijging leidt op korte termijn tot een gering verlies en op lange termijn tot een hoger rendement. Beleggers die voor de lange termijn in kortlopende obligaties beleggen zijn op de lange termijn dan ook vrijwel zeker beter af als de rente wel stijgt dan als die niet stijgt. Voor hen is een rentestijging iets om toe te juichen”. klopt deze bewering en zijn de obligatiefondsen waar jij in belegd kortlopende fondsen of langlopend.
  Zie deze link.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor alle obligaties is een stijgende rente op korte termijn ongunstig. Ook is voor de lange termijn een rentestijging voor alle obligaties voordelig, omdat het betekent dat obligaties weer meer rendement gaan opleveren. Obligaties met een langere looptijd reageren op korte termijn echter sterker op een fluctuerende rente dan obligaties met een korte looptijd.

   IEAC heeft een gemiddelde looptijd van 5.7 jaar en IEGA van 9.2 jaar. Daarmee heb je een mix van wat kortere en gemiddelde looptijden. Om je een idee te geven, echt lange gemiddelde looptijden zijn 20-30 jaar.

 • PecuniaNV

  Hi Antoine,
  Denk dat je naar dezelfde antwoorden zoekt als ik.
  Weet niet of je die 15% dividendbelasting terugkrijgt aangezien Ierland volgens mij niet dezelfde constructie heeft als bijv. de US.
  (Als alles klopt wat ik tot op heden heb gelezen)

  Denk wel dat je in de goede richting zit met je berekening.
  Aangezien we met dezelfde dingen bezig zijn, mocht je hier nog over willen sparren dan kun je me mailen door @gmail.com achter m’n naam te zetten.

  Tot zover bedankt voor je heldere uitleg!

 • Antoine

  PecuniaNV gaf aan (met dank aan Mick) dat Ierland geen bronbelasting heft, dus het extra voordeel van 0,0003% met IEAA in mijn eerdere post klopt niet (ervanuitgaande dat je de uitgekeerde coupon weer vrij snel investeert). Wel bespaar je nog steeds de ~0,06% custody kosten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Voor standaard account is IEAC altijd gunstiger.

   Voor Custody account hangt het van het belegde vermogen, de omvang van de terugkerende inleg en de duur van de belegging of IEAC of IEAA gunstiger is.

   Voor kleinere inleg en kortere looptijd is IEAC iets gunstiger, voor grotere inleg en langere looptijd wordt IEAA gunstiger.

   Om wat gevoel te krijgen:

   Voorbeeld Custody account IEAA: je legt eenmalig 1000 euro in op IEAA en laat dit 1 jaar staan. Aanname: je hebt 2% dividend per jaar en daarnaast 2% koerswinst per jaar. Transactiekosten beurs Londen bij inleg: 4 euro + 0.04% = 4.40 euro. Kosten beurs Londen: 2.50 euro per jaar. Dividendkosten: 0 euro. Je hebt dan na een jaar 1033 euro.

   Voorbeeld Custody account IEAC: je legt eenmalig 1000 euro in op IEAC en laat dit 1 jaar staan. Aanname: je hebt 2% dividend per jaar welke je direct kunt herbeleggen inclusief teruggevraagde dividendbelasting (in de praktijk krijg je belasting pas bij verwerking aangifte inkomstenbelasting terug, maar het gemiste rendement is ordegrootte 2%*15%*2% van 1000 euro is 6 cent, dus verwaarloosbaar) en daarnaast 2% koerswinst per jaar. Transactiekosten bij inleg: 0 euro. Kosten beurs Amsterdam: 0 euro per jaar. Dividendkosten: 4*1 euro + 3% over het dividend, gemaximeerd op in totaal 10% van het dividend. Je hebt dan na een jaar 1038 euro.

   Een inleg van 10.000 euro geeft in IEAA na een jaar 10.389 euro. IEAC geeft dan 10.372 euro.

   Al met al kun je stellen dat als je voor de langere termijn belegt via een Custody account IEAA meestal gunstiger zal zijn dan IEAC.

 • Meneer en Mevrouw

  Als ik wat meer lees over obligaties lijkt het er wel op dat bedrijfsobligaties een behoorlijke correlatie met de aandelenmarkt hebben waardoor de diversificatie misschien minder divers is dan hij lijkt. Hoe kijk je hier tegenaan?

 • Frank

  Hallo Mr. FOB!

  Waarom beleg je überhaupt in IEGA? Want ik begrijp dat je overall doel is om een wereldwijde spreiding te hebben. En die heb je al met IEAC. Waarom dan dus alsnog ook IEGA?

  Ik hoor graag!

  Groeten,

  Frank

 • Collin

  Mr FOB,

  Hoe zit het ‘tegenwoordig’ nu de VXUS en VTI niet meer beschikbaar zijn? In een van je andere (mooie posts) verwijs je als alternatief naar de VWRL. Adviseert u dan de VWRL als 100% aandelen; en daarnaast de 75/25% Obligatie verdeling zoals hierboven beschreven?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Inderdaad, VWRL als 100% aandelen en daarnaast de 75/25% obligatie verdeling zoals hierboven beschreven. Ik zal binnenkort een aangepast tooltje publiceren dat je voortaan kunt gebruiken

 • Frank

  Hi FOB,

  Top blogs en tips om goed in de wereld van beleggen te komen, bedankt!
  Ik heb de rekentool omgezet voor de VXUS en VTI in die voor VWRL. Dus voor beide de 0,5 vervangen door 1 in de functie de rekentool werkt nu prima zo. Maar ik snap niet helemaal hoe je een bepaalde verhouding krijgt als de producten van de fondsen een vast (wel variërend in range) bedrag hebben?
  Bijvoorbeeld als ik van VWRL, IEAC en IEGA allemaal 1 product koop (ik start net met beleggen en wil starten met € 500,-) dan kan ik toch nooit de verhouding 70/30 krijgen als de prijzen €69.57/ €129.90 en €123.57 zijn? Als ik de volgende maand € 125,- er bij inleg moet ik volgens de aangepaste rekentool een verdeling hebben van € 168,78 van VWRL/ € 56,62 van IEAC en € -100,40 van IEGA hebben. Ik moet dus kopen en verkopen, maar hoe kan ik bijvoorbeeld van het fonds van VWRL met 1 productwaarde van € 123,57 €100,40 verkopen? VWRL en IEAC moet ik weer in delen kopen. Dan krijg ik fracties van producten wat niet kan. Of mis ik het nu compleet?

  Alvast bedankt!

 • Mr FOB Bericht auteur

  Je kunt de fondsen inderdaad niet in delen kopen. Met een inleg van 500 euro kom je nog niet op de gewenste verdeling. Hoe hoger je inleg wordt in de loop van de tijd, des te beter je de gewenste verdeling kunt benaderen en vasthouden.

 • Frank

  Dag FOB,

  Dank voor het antwoord. Is natuurlijk geheel logisch.. Ik heb nu verder verdiept in beleggen met dank aan deze blogs en dat gaat goed. Dank!