Onze droom is om financieel onafhankelijk te worden (update: ik ben het ondertussen geworden, zie hier). Zodat we vrij zijn te doen en laten wat we willen. En zodat we niet meer onze tijd verplicht moeten invullen met werk, maar dat we zelf onze keuzes kunnen maken wat we overdag gaan doen. Zonder stress en prestatiedruk. Een grote hulp hierbij is ons huishoudboekje. En dat kun jij kado krijgen.

FOB huishoudboekje

Om overzicht te krijgen heb ik in excel een huishoudboekje gemaakt waarin ik snel zie hoe mijn spaarquote is in een bepaalde maand. En waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. Zo zie ik in een oogopslag aan welke posten ik het meeste uitgeef en hoe ik dus het beste kan besparen. Superleuk om te doen en heel motiverend!

Inkomsten, uitgaven, spaarquote

Ik zie elke maand in een grafiek wat mijn inkomsten, uitgaven en spaarquote die maand waren. Ik heb de getallen op de y-as in deze grafiek onzichtbaar gemaakt in onderstaand plaatje, aangezien ik dat te privé vind.

in uit spaar 2016

Spaarquote in procenten

In een andere grafiek zie ik wat mijn spaarquote ((inkomsten-uitgaven)/inkomsten) in procenten is geweest. Je kan goed zien dat ik in januari in één keer mijn ziektekostenverzekeringspremie heb betaald en dat ik in juli op vakantie ben geweest. Winstdeling in februari en 13e maand + dividendinkomsten in december zijn ook goed zichtbaar.

spaarsaldo 2016

In deze figuur alvast een indruk hoe het afgelopen jaar financieel voor me verlopen is (exclusief koersstijgingen van mijn beleggingen). In een volgende post ga ik hier in meer detail op in.

Verdeling uitgaven

Ik zie in een taartdiagram waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. De grootste post is mijn bijdrage aan onze en/of rekening. Vanaf die rekening betalen we onze boodschappen, de hypotheek, gas & licht en verzekeringen die met ons huis te maken hebben. Ik heb dezelfde grafieken voor de en/of rekening en kan zo dus precies zien waaraan ons gezamenlijke geld uitgegeven wordt. Ik zie zo dus snel dat ik het meeste geld kwijt ben aan boodschappen, wonen en vervoer. En dus waar ik het meeste kan besparen.

verdeling uitgaven

Door beter op te letten welke boodschappen we in welke winkel kopen hebben we het afgelopen jaar al 30% van ons boodschappenbudget af weten te halen zonder in te leveren op kwaliteit! We kopen nu voornamelijk in bij de Lidl en basic producten bij de Appie. En houdbare aanbiedingen in het groot. We hebben ontdekt dat de Lidl voor een aantal producten duurder is dan de AH en dat je dus heel prijsbewust moet blijven.

Invoerblad

Het enige dat ik hoef in te voeren zijn mijn inkomsten en uitgaven. Hier een voorbeeld van een invulblad voor een maand met fictieve bedragen voor enkele posten. De totalen per categorie, onderaan elke kolom, worden automatisch bijgewerkt. De grafieken en het taartdiagram passen zichzelf vervolgens ook automatisch aan naar de laatste stand van zaken. Ik kan altijd simpelweg kolommen of rijen toevoegen als ik er tekort kom. Namen van categorieën kan ik altijd wijzigen en worden dan automatisch ook gewijzigd in het taartdiagram.

huishoudboekje invulblad

FOB huishoudboekje ontvangen?

De mensen die mijn blog volgen via email krijgen daarbij het FOB huishoudboekje kado. Als jij dit huishoudboekje ook graag wilt ontvangen maar je nog niet ingeschreven hebt, dan kun je dat onderaan deze post doen.

Als je je inschrijft krijg je ook een mail wanneer ik een nieuwe post plaats. Mocht je alleen het huishoudboekje willen ontvangen, geen probleem. Nadat je dat ontvangen hebt kun je je eenvoudig weer uitschrijven van mijn email lijst via de link onderin elke mail met de aankondiging van een nieuwe post. Ik zal je email adres overigens nooit beschikbaar stellen aan derden of je spam sturen. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Mocht je je niet willen inschrijven of sowieso een professionelere versie willen gebruiken, check dan YNAB.

Hou jij je inkomsten en uitgaven bij? Zo ja, hoe doe jij dat? En vind jij dat ook zo leuk om te doen?

Wil je weten hoe je gemakkelijk tientallen procenten op je boodschappenbudget kunt besparen? Lees dan de post Goedkoopste supermarkt & boodschappen bespaartips!

Of wil je graag inspirerende tips die je op weg kunnen helpen eerder te stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

313 Reacties

  1. Graag zou ik het huishoudboekje ontvangen. Ik heb mij ingeschreven voor je blog en vind “het concept” erg interessant. IK ga je zeker volgen!

  2. Beste Mr Fob
    Ik heb reeds een tiental keer getracht om me in te schrijven maar krijg nooit een mailtje. Kan je de link even controleren? Ik heb geprobeerd via IPhone en via laptop. Geen van beide lukt.
    Mvg Koen

    • Vervelend dat je het mailtje niet krijgt. Ik heb je inschrijving handmatig bevestigd zodat je bij verschijnen van een nieuwe blogpost wel een mailtje ontvangt. Hopelijk komen die mailtjes wel goed door.

  3. Beste Mr FOB,

    Wat bedoelt u met kasbeurs in het Huishoudboekje? Is dat contant geld?

    Alvast dank!

  4. Hoi FOB,

    Lees altijd met veel interesse het blog, en heb al veel adviezen opgevolgd. (zit nu bv bij de giro met ATF’s !)
    Ik heb het huishoud boekje 2018 , is de 2020 versie gewijzigd en zo ja , hoe kan ik de update krijgen ?

    • De 2020 versie is in feite ongewijzigd, dus je kunt de 2018 versie gewoon blijven gebruiken. Maar ik heb je de 2020 versie alsnog toegestuurd. Succes ermee!

    • Beste Mr. Fob,

      Zou ik het huishoudboekje mogen ontvangen. Ben reeds ingeschreven en uw tips aan het lezen.

  5. Interessant artikel “De beste ETF in 2020” ik ben dankzij jou weer wat wijzer geworden.

    Ter info, ik gebruik Penningmeester als huishoudboekje

  6. Beste Mr. Fob,
    Dank voor al je goede tips.
    Ik sta al ingeschreven maar ben niet meer in het bezit van je huishoudboekje, kan je dit nogmaals sturen?
    Dank

  7. T.C.M. van de Voort Reageer

    Ik ontvang graag het huishoudboekje, helemaal nieuw voor mij, ik houd nu niets bij. Misschien toch zinvol. Alvast dank.

  8. @1) je kunt beide doen, het is maar net wat je voorkeur heeft.

    @2) ik vind het lastig om uit te leggen zonder het voor te kunnen doen, wellicht heb je iemand in je omgeving die handig is met excel om je even te helpen. Maar desalniettemin hier mijn poging: als je extra kolommen toevoegt per rekening, dan zie je onderaan bij Totalen het actuele saldo per rekening. En je kunt dan in de huidige kolom “Rekening Courant” al je rekeningen courant optellen, dan hoef je aan de rest van de excel niets te wijzigen om de totaaloverzichten grafisch correct weer te geven.

  9. Beste FOB,

    Ik probeer nu een aantal weken met het huishoudboekje te werken. Bedankt voor de uitstekende opzet!
    Ik zit met een aantal ‘problemen’ in het boekje en vroeg mij af of jij hier ook tegenaan loopt.

    1) Ik heb meerdere rekening courant. Zou je dan meerdere kolommen aanmaken (voor elke rekening apart) of in de rijen verschillende saldi optellen?

    2) De kolommen bij uitgaven en de kolom van inkomsten tellen op voor de berekening van de spaarquote. Het zou ook overzichtelijk zijn als de bij en afschrijvingen per ‘rekening’ (courant 1/courant2/cash etc) direct bij worden gehouden. Heb jij een suggestie/idee hoe dat te doen, of hoe doe jij dit zelf? Het idee hiervan is dat je eind van de maand precies kan zien wat er op elke ‘rekening/cash potje’ zou moeten staan.

    Groeten en bedankt voor deze fantastische blog-site! Tommy

    • Bedankt. Zodra je je ingeschreven hebt als volger ontvang je het automatisch.

  10. Beste Mr FOB,
    Ik ben al geruime tijd lid van je blog maar ik kan het huishoudboekje niet terugvinden in mijn e-mails. Zou je mij het boekje willen toesturen?

    Alvast veel dank en succes in het nieuwe jaar met je blog!

    Ingmar

    • Hallo Mr. FOB, ik heb mij ook aangemeld bij uw nieuwsbrief, maar helaas het email met het huishoudboekje nog niet mogen ontvangen.

    • Hoi Mr. FOB, ik haal erg veel inspiratie uit je blog. Ik heb helaas het huishoudboekje niet mogen ontvangen, is het mogelijk die alsnog toe te sturen :)? Alvast hartelijk dank en een fijne dag. Gr.

  11. Hallo mr. FOB,
    In 2018 gebruikte ik je huishoudboekje en ik vond het een fijn instrument!

    Ik probeerde het huishoudboekje van 2018 te vinden in mijn mailbox om 2019 in te kunnen vullen. Helaas ben ik het kwijt geraakt… Zou ik het huishoudboekje 2019 opgestuurd kunnen krijgen?

    Gr Sakura

  12. Beste meneer FOB,
    Wat is de gedachte achter de volgende kolommen in het huishoudboekje? Het lijkt alsof ze verder nergens aan gekoppeld zijn.
    Saldo: Kas beurs Rekening courant Spaarrekening

    Eigenlijk zou je het liefst aan begin en eind van de maand deze kolommen willen invullen met het saldo op dat moment, en dan ergens een cel hebben met =SaldoEindvdMaand-SaldoBeginvdMaand, en daarnaast ook een cel met =TotaalInkomen-TotaalUitgaven, en dan deze cellen vergelijken om te zien of je dingen vergeten bent in te vullen, toch?

    • Zo zou je je huishoudboekje inderdaad aan kunnen passen om e.e.a. te vergelijken. Zoals het boekje nu is gebruik ik het zelf.

  13. Leuke en interessante blog! zou ik van je het excel huishoudboekje mogen ontvangen?

  14. Ik ben aangemeld voor de nieuwsbrief, maar ik zie niet de excel. Zou je stuur deze dan naar mij?

  15. Aangemeld voor de nieuwsbrief, huishoudboekje helaas nog niet mogen ontvangen. Is deze nog te krijgen?

  16. Wij houden ook al enige tijd onze uitgaven bij om wat meer lijn te brengen in onze financiele huishouding. Leuk blog om inspiratie op te doen, heb me ook ingeschreven in de nieuwsbrief. Ik ben benieuwd naar het huishoudboekje.

  17. Ik heb net mijn financiën redelijk op de rit, maar moet hier eigenlijk meer inzicht in krijgen. Zou graag het huishoudboekje willen ontvangen.
    Bedankt voor alle posts, erg interessant en informatief!

  18. Hey FOB-familie. We zijn mondjesmaat bezig, hebben het er wel over maar concreet uit het zich nog niet. Ik heb wel interesse in het huishoudboekje 🙂 alvast bedankt!

  19. Ik heb me zojuist aangemeld en zou graag ook het FOB huishoudboekje ontvangen. het lijkt me reuze handig, alvast dank.

  20. Ik gebruik ook een excel eentje om te budgetteren en eentje voor de uitgave.

    Maar ik merk dat het inzicht niet altijd leidt tot een besparing. Als je em stuurt ga ik se gauw eens vergelijken. Ben ook benieuwd naar de andere tips.

  21. Ik had me aangemeld voor de nieuwsbrief, maar had de excel nog niet ontvangen. Zou die graag willen bekijken! Complimenten voor de heldere analyses en je gedachten erbij!

  22. Wat een handige en bruikbare tips! Ik zou graag het huishoudboekje willen ontvangen om zelf mee aan de slag te gaan, vooral benieuwd naar de grafieken ?.
    Bedankt alvast, groetjes Annemarie

  23. Hoi, Bij toeval hier terecht gekomen en een aantal blogs gelezen. Leuk om te lezen dat je op dezelfde manier bezig bent met kosten en opbrengsten! Hier ga ik nog wel een aantal keren op terug komen en van leren. Zelf heb ik ook diverse excelsheets ten aanzien van een huishoudboekje en het meten van rendement op diverse beleggingen. Graag ontvang ik ook jouw exemplaar! Keep up the good work.