Beleggers die niet zoveel handelen gaan hogere tarieven betalen voor beleggen via Binck. In reactie daarop heeft DEGIRO een overstap actie gelanceerd (update: deze actie is ondertussen beëindigd). Daarbij is recent vanwege de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving een aantal Amerikaanse ETFs in 2018 niet meer verkrijgbaar.

Aanleiding voor mij om een broker vergelijk met de wereldwijd gespreid beleggende Vanguard FTSE All-World UCITS ETF als uitgangspunt te maken.

Binck tarieven omhoogBinck tarieven voor beleggen gaan omhoog. Daarom een vergelijk van broker tarieven in 2018.

Binck Green in plaats van Binck Basic

Het Binck Basic pakket, dat voor beleggers die weinig handelen het goedkoopste pakket is, verdwijnt. Binck Basic beleggers worden per 1 mei 2018 omgezet naar Binck Green.

Ik heb eerder een vergelijk van de kosten van indexbeleggen via diverse brokers en banken gemaakt: Brokers en banken vergelijk. In dat vergelijk werd Binck Basic meegenomen. Ik heb dat voor deze post aangepast naar Binck Green.

Invloed kosten op rendement

Kosten bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement bij beleggen.

De afgelopen 50 jaar is het gemiddeld rendement op de beurs rond de 8% per jaar. Stel nu dat je 1% kosten hebt. Dan maak je nog 7% rendement per jaar. 7% of 8% rendement lijkt niet veel verschil te maken. Maar op de langere termijn maakt het een gigantisch verschil door het rente op rente effect. Einstein noemde dit niet voor niets het 8e wereldwonder!

7% in plaats van 8% rendement scheelt na 10 jaar al 19% rendement. Na 20 jaar is dit 79%. Na 30 jaar mis je zelfs 245% aan rendement!

Veranderingen Binck voor ETF belegger

De grootste verandering is dat Binck beleggers voortaan weer een service fee gaan betalen. Deze bedraagt voor Binck Green beleggers €36 + 0.12% over het belegde vermogen per jaar. In 2012 had Binck dit bewaarloon voor Binck Basic beleggers afgeschaft, maar draait dat nu dus terug.

Daarnaast gaan de transactietarieven voor ETF’s bij aankoop of verkoop naar €1 + 0.10% van je transactieomvang. Het minimale transactietarief per transactie is €6, het maximale €150. Dus bij een aankoop van €100 betaal je €6 transactiekosten (omdat €1 + 0.10% van €100 (€0.10) = €1.10 en dat is minder dan het minimale tarief van €6).

VWRL

Ik heb deze keer de kosten van beleggen in euro’s in VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) via Euronext Amsterdam bekeken. Dit is sinds de invoering van de nieuwe Europese PRIIPS wetgeving de aandelen ETF van mijn voorkeur voor wereldwijd gespreid beleggen.

De details over de kosten van de andere brokers kun je vinden via de post Brokers en banken vergelijk.

Het overzicht voor beleggen in VWRL via Euronext Amsterdam ziet er als volgt uit:

Een tabel met broker tarieven waardoor je broker kosten kunt vergelijken

Opmerking: voor Binck Green geldt zoals gezegd een minimaal transactietarief per transactie is €6. De €1 uit de tabel geldt dus alleen als de totale transactiekosten van €1 + 0.10% van de transactiewaarde boven de €6 uitkomen.

Zoals te zien in het overzicht kun je via het standaard account van DEGIRO zonder kosten handelen in VWRL. Daarbij gelden de restricties die horen bij DEGIRO kernselectie.

Het resultaat

Het is lastig vergelijken wanneer je naar deze kostenposten kijkt. Daarom heb ik vergeleken wat de opbrengst is na 10 jaar voor een paar scenario’s.

Ik ga hierbij uit van een koerswinst van 4%, een dividendrendement van 2% per jaar, een dividendlekkage van 0.2% en de TER (=Total Expense Ratio, de kosten binnen het fonds zelf) van VWRL van 0.25%.

Scenario 1: maandelijks inleggen

Als je zonder startkapitaal begint en maandelijks inlegt zien de opbrengsten er na 10 jaar als volgt uit:

 

brokers vergelijk 100 euro per maand

 

tabel brokers vergelijk 500 euro per maand

 

brokers vergelijken bij inleg 1000 euro per maand

Opmerking: zodra je vermogen bij ING boven de €75.000 uitkomt gaat de servicefee voor het deel van je vermogen boven de €75.000 omlaag, evenals voor de Rabobank voor vermogens boven de €60.000, wat ik omwille van de eenvoud niet meegenomen heb in bovenstaande figuren.

DEGIRO levert in alle gevallen het meeste op.

Scenario 2: Eenmalig inleggen

Hoe ziet het er nu uit als je niet maandelijks maar slechts eenmalig inlegt en die inleg 10 jaar laat staan?

 

DEGIRO levert het meeste op. Bij een eenmalige inleg wordt DEGIRO op de voet gevolgd door Lynx.

Binck geeft korting op service fee bij combinaties

Voor de volledigheid: Binck geeft €36 korting op de jaarlijkse service fee wanneer je in combinatie met Binck Green een Binck Forward (laten beleggen), een Binck Pensioenrekening of een Binck spaardeposito opent.

DEGIRO reageert met overstap actie

DEGIRO heeft op de tariefsverhoging van Binck gereageerd door een overstapactie te lanceren.

Je krijgt €1000 transactietegoed, waarmee je 100 dagen lang elke dag voor €10 gratis transacties kunt doen. Elke maand krijg je de transactiekosten teruggeboekt in je account. Bij het overboeken van je portefeuille vanaf een andere broker of bank betaal je daarnaast geen kosten aan DEGIRO.

Nou heb je bij handelen in VWRL niets aan deze actie omdat je daar toch al zonder kosten in kunt handelen via DEGIRO. Maar als je net zoals ik daarnaast de obligatiefondsen IEAC en IEGA in je portefeuille hebt, dan levert dit wel voordeel op. IEGA valt namelijk niet in de kernselectie en kent normaal gesproken dus wel transactiekosten. Ik hou mijn beleggingen overigens al een aantal jaren aan via DEGIRO en heb dus niet met overstappen ten gevolge van de Binck wijzigingen te maken.

Conclusie

Binck heeft zich met zijn tarieven voor buy-and-hold beleggers tussen de Nederlandse grootbanken genesteld.

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

40 Reacties

 1. Zou je eens kunnen kijken naar de fondsen die brand new day aanbied. Hoe die zich vergelijken met de indexfondsen van de giro?

 2. Dag, zie hieronder antwoord van DeGiro:

  —–
  Indien u beleggingsfondsen aanhoudt die niet zijn opgenomen in de kernselectie betaalt u inderdaad 0,20% service-fee (berekend op jaarbasis, maandelijks afgerekend). Voor het aanhouden van ETF’s wordt geen service-fee in rekening gebracht.

  Als u verder nog vragen heeft, dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groet,

  Sjors Verhagen
  ——

  Wellicht is dit nieuw en alleen voor nieuwe klanten, maar het betekent wel dat je hele blog herschreven moet worden want Binck is dus nu opeens 0.8% goedkoper dan DeGiro als je niet hun kernselectie gebruikt.

  • Zoals te lezen in de reactie van DeGiro wordt voor ETF’s geen servicefee gerekend. Ik heb het uitsluitend over ETF’s (hetzelfde als indexfondsen). Ik beleg niet in en schrijf niet over beleggingsfondsen.

  • Ik zie het nergens staan; ook zijn mij nog nooit 0.2% kosten per jaar in rekening gebracht

 3. Nog even in aanvulling op mijn vorige reactie v.w.b een eenmalige investering van 10.000, die je beschreef:
  -DEGiro is alleen goedkoper dan Binck als je fondsen en ETFs uit hun kernselectie koop. Andere fondsen kosten 0.2% per jaar, t.o.v Binck’ s 0.12%. Aangezien ik de kernselectie niet geweldig vind en wat anders wilde kan ik dus beter bij Binck blijven qua kosten. Klopt?

  • Fondsen buiten de Kernselectie kosten bij DeGiro geen 0.2% per jaar, DeGiro hanteert helemaal geen jaarlijkse beheerkosten, ook niet voor fondsen buiten de Kernselectie

 4. Dag, ik heb het vermoeden dat dit niet helemaal klopt, maar wellicht zie ik iets over het hoofd: ABN Zelf Beleggen Basis rekent toch echt 0,2% per jaar over je vermogen, en over de aankoop van ETF’s 5 EUR + 0.05% over de waarde van de order. Als je dat vergelijkt met Binck’s 0,12% en Eur 1+0.1% voor de aankop dan lijkt me dat bij een eenmalige inleg en 10 jaar laten staan Binck Bank beter uitkomt? Zeker als je, zoals ik, de 36 EUR niet hoeft te betalen (ik heb Binck Forward, en die lijkt alle vergelijkbare allocaties te verslaan).

  Overigens, goed idee om eens die robo’s zoals Binck Forward te vergelijken met zelf beleggen en met bijv. mixfondsen zoals Blackrocks AOA en AOR? Volgens moj, als ik de laatste twee jaar Binck forward (offensief) bekijk, dan doet die het erg goed.

  • De kosten van ABN AMRO Zelf Beleggen zijn gewijzigd ten opzichte van het moment van schrijven van deze post.

   Binck Forward is een vorm van beheerd beleggen, Binck kiest de fondsen voor jou. Die vorm van beleggen heb ik in deze post niet vergeleken. Binck Forward rekent overigens tot 0.73% kosten per jaar. Dat is veel meer dan de hier vergeleken opties voor zelf beleggen.

   Dat Binck Forward offensief het goed gedaan zou hebben zegt mij niet zoveel, mogelijk heb je daarmee veel meer risico genomen. Dat laatste heb ik overigens niet uitgezocht, dat hoeft niet zo te zijn. Maar het is appels met peren vergelijken wanneer je beheerd beleggen met zelf beleggen vergelijkt.

 5. Interessant om alles zo op een rijtje te zien. Een online-calculator zou handig zijn, maar ik begrijp dat dat misschien meer werk zou vergen dan het waard is. Ik ben benieuwd hoe DeGiro Custody en Lynx vergelijken in scenario’s met hogere bedragen, bijvoorbeeld bij een maandelijkse inleg van 5K of een eenmalige van 1M.

 6. Degiro heeft geen cash-rekening en depositogarantiestelsel en werkt op basis van cash-funds per valuta. Wat zijn hier de risico’s van?

 7. Welke broker is nu de beste alternatief voor DeGiro? Ik twijfel nu tussen Lynx of Binck Fundcoach?
  Of laat ik het ander vragen: in welke broker zou jij handelen als DeGiro niet bestond?

 8. Momenteel beleg ik via Alex, die hier tot nu toe nooit besproken is. Zijn er ervaringen hier met Alex?

 9. Degiro werkt met security lending. Het uitlenen van jou aandelen en gebruiken als onderpand.
  Kan men dit onderpand niet meer ten gelde maken heb jij een probleem.
  Gratis bestaat niet en daarom is dit vergelijk ook niet eerlijk.
  Slechts mijn mening 🙂

  • DeGiro Custody, welke in het vergelijk is meegenomen, werkt zonder security lending.

 10. Ik vind DeGiro heel overzichtelijk. Ik had ook wat bij Binck maar heb alles overgezet. Ik heb Binck toen verzocht de kosten niet in rekening te brengen omdat ze de bewaarloon tarieven ingevoerd hadden. Hun tarieven voor mensen die weinig handelen hebben ze pas verhoogd, dus dat argument zou je nu wellicht kunnen gebruiken.

 11. Ik beleg momenteel via Binck bank, als je de grafieken bekijkt is deze broker vrij duur op termijn maar mijn kennis van beleggen is op dit moment nog niet zo groot, en dan heb ik maar gekozen voor de overzichtelijkste site in mijn ogen. Hoe zit dit bij Degiro? Mocht ik willen wisselen van broker, is het dan beter om alles over te zetten? Dit brengt wel kosten met zich mee, of zouden jullie het gewoon laten staan en er nog een broker bijnemen?

 12. Hubert Meijles Reageer

  Gelukkig ben ik een actieve belegger bij o.a. Binck en kom ik in het Binck Black uit. Aangezien ik vaak handel, zit ik zo op een tarief van 1,25 per transactie (opties) en betaal ik GEEN service fee. Per saldo betaal ik minder dan voor deze gemoduleerde tariefsstructuur. Heb dit over de maand april berekend. Resumé: als minder actieve belegger (geen trader) is Binck te duur!

 13. Dank voor het mooie overzicht. Ik gebruik meerdere brokers waaronder ING. Bij een saldo > 75 kEuro zakken de beheerkosten voor het saldo 75-500kEuro naar 0.12%. Kunt u uw voorbeelden ook doorrekenen gebruikmakende van deze tarieven? Ik gebruik ING zelf voor korte termijn ETF. Voor handelen in ETF bij ING geen transactiekostenkosten. Tools van ING zeer beperkt, voor technische analyse gebruik ik andere brokers bv LYNX. Mbt LYNX, transactiekosten voor ETF genoteerd aan Euronext zijn min 6 euro per transactie.

 14. Zijn die eindbedragen bij eenmalig € 10.000 na tien jaar wel correct? Bij Binck Green betaal je € 36 + 0,12% en bij ING € 16 + 0,24%. Daaruit volgt dat voor bedragen onder de € 16.667 je jaarlijks aan servicefee bij Binck Green meer betaalt dan bij ING, nog afgezien van transactiekosten.

  • Er was een foutje ingeslopen, bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het verbeterd.

 15. Bij welke fondsen beleg je nu nog ik kan de fondsen die je elders besproken hebt bij de giro niet meer vinden.

 16. Interessante post. Ik vraag me echter wel af of in deze post niet ook de optie Binck Fundcoach zou moeten worden meegenomen. Wel een service fee van 0,15% maar geen transactiekosten bij periodiek beleggen. En een ruim aanbod waaronder VWRL.

 17. Helder artikel! Ik ben ruim een een jaar geleden overgestapt van Binck naar Degiro vanwege de kosten. Het is wel vervelend dat de etf’s ex usa niet meer leverbaar zijn…..

 18. Interactive Brokers is zeker interessant — vooral als je aan de minimum activity threshold voldoet. Je betaalt sowieso US$10 activity fee per maand tenzij je een saldo aanhoudt van meer dan US$100,000. En dus lijkt me dat IB vooral interessant is als je al een flink potje meeneemt of als je van plan flink te handelen (US$10 per maand of meer).

 19. Ik ben sinds kort overgestapt naar Interactive Brokers (UK) waar je gewoon in Amerikaanse ETF’s kunt handelen. Dan kun je in goedkopere ETF’s handelen met minder dividendlekkage.

  Een account openen Interactive Brokers is nog eenvoudiger dan een account openen bij een Nederlandse broker; ik heb alles vanuit het buitenland kunnen doen, online, zonder dat er ook maar iets van (fysiek) papierwerk aan te pas kwam.
  Op 3 april mijn eerste Amerikaanse ETF’s aangekocht, alles zonder problemen. Momenteel ben ik bezig mijn portefeuille bij Lynx over te boeken naar IB.

  Het zou interessant zijn om de scenario’s die Mr FOB schetst te vergelijken met een combo als VTI/ VXUS via IB. Voor de scenario’s met de grotere bedragen en de eenmalige inleg ben je zeker beter af bij IB. Ook als je eenmalig 10k inlegt (of oversluit van een ander portfolio) en vervolgens kleinere/ reguliere vervolgaankopen doet. De iets hogere commissie tov DeGiro wordt meer dan gecompenseerd door de lagere TER en minder dividendlekkage voor de Amerikaanse ETF’s tov hun Europese counterparts.

  • In kijk volgend jaar of VTI/VXUS via brokers nog te verkrijgen zijn, zodra de PRIIPS consequenties wat meer ingedaald zijn bij brokers. Ik ga nu niet VTI/VXUS aanschaffen via IB met de kans dat ik binnenkort met een kleine positie bij IB zit naast mijn huidige posities bij DeGiro.

   Het zou me niet verbazen als ze uiteindelijk in Nederland niet meer te verkrijgen zijn, ook niet via IB. Lynx geeft aan dat IB waarschijnlijk ook restricties gaat invoeren voor Europese klanten.

  • Dat werd mij door Lynx ook verteld, maar IB kon dit niet bevestigen.

 20. Handige vergelijking. Twee punten van aandacht:
  – In de tabel met kosten staat Binck Basic, terwijl in de scenario’s Binck Green wordt gebruikt. Om verwarring te voorkomen kun je dit wellicht gelijk trekken.
  – In de tabel met kosten staat bij Binck dat de transactiekosten 1 euro zijn, maar in de tekst over de veranderingen is genoemd dat de kosten minimaal 6 euro bedragen. Wellicht kun je dit als voetnoot bij de tabel zetten, omdat de kosten nu lager worden weergegeven dan ze in praktijk zijn.

  • Bedankt.
   -Ik zie Binck Basic in de tabel niet staan, bij mij staat er al Binck Green
   -Ik heb een voetnoot toegevoegd

 21. Dank je wel voor de mooie berekeningen. Ik denk dat velen zo inzichtelijk krijgen dat kleine verschillen in terugkerende kosten op termijn een flink verschil kunnen maken. Mijn ervaring met het switchen tussen providers is dat je bij een overstap ook weer kosten maakt zonder dat je zeker kan weten of je keuze van provider op termijn een verstandige is. Ik hoop maar dat door voortdurende concurrentie de kosten enigszins in de hand gehouden kunnen worden. Ik ben jaloers op de Amerikanen die over het algemeen veel meer keuze hebben en veel lagere kosten!

 22. Wij deden ook de vergelijking en Lynx/Tradersonly kwamen als meest kostenbesparend uit de vergelijking. We schakelen over naar Tradersonly. Ik vergelijk via brokertarieven

  • Tradersonly rekent voor transacties in beleggingsfondsen 0.09% over de transactiewaarde (met een minimum van 6 euro en maximum van 45 euro) en is daarmee relatief duur voor handelen in VWRL.

 23. Mooie post. Is het misschien mogelijk om meesman toe te voegen aan de vergelijking? En misschien brand new day?

  • Bedankt. Meesman en Brand New Day zijn geen brokers waar je vrije fondskeuze hebt en via welke je niet in VWRL kunt beleggen. Meesman heb ik eerder wel eens vergeleken met DeGiro, zie hier